2015-09-18 213 瀏覽
唔知係唔係以為自己山寨王,坐低無耐比個帶眼鏡,體形魁梧的小姐粗聲粗氣問你食乜, 仲要用D晦氣說話鬧你. 勁 !  食物質數普遍, 叫左個炒飯, 淡而無味, 環境差, 又無冷氣 !
2015-09-16
8 分鐘 (堂食)
2015-04-06 360 瀏覽
清明時節多繽紛 路上行人要小心。話說今天走了八千里路雲和月,汗流夾背咁既樣。見呢間牛記好多人,就入去試試。等左10分鐘到,坐低叫野食。要試一間野既水準,揚州炒飯小不免,跟住就係豉椒排骨炒麵。點知唔洗5分鐘就黎到,但係d飯一舊舊冇炒過;d狗靜係係到吠冇食過。除手拿舊都塞飽人。以我縱橫食壇咁多年,係普通餐廳叫揚州炒飯跟本係伏硬,而呢個揚州炒飯跟本就係伏中之伏,相信其他地方試唔到。d排骨紅到年初四咁既樣,d麵好醜,但它很温柔,就像tempo般,無論我怎樣和它搏拳,甚至入它中路,它仍是不會斷仿佛對著我說,你太年輕了。算. 本來想飲杯凍奶茶解下渴啦,點知等左半個鐘都未黎,咁就想埋單走啦,唔想搞大佢。當我準備拎起張單埋單時,呀姐手拿數杯凍飲,如風似箭,飛奔直下落荒而逃般,叫我拎最低果杯凍奶茶。好,心諗係未咁忙,即刻chur番啖,杯野ok啦。咁就埋單啦,嘩個老細服務態度很好,那把"唔該"既聲音有初戀的感覺,爽過爽浪,那個帶點親切而燦爛既笑容,就像嘲笑我們這班遊客。祝牛記能夠將南丫文化發揚光大,在南丫島屹立不倒,生意蒸蒸日上,客似雲來,恰似一江春水向東流。

古往今來揚州炒飯
年初四豉椒排骨炒麵
2015-04-05
10 分鐘 (堂食)
  • 揚州炒飯
2015-01-24 309 瀏覽
從中環碼頭乘船到南丫島榕樹灣約要半小時,是日陽光普照、藍天白雲,間中還會有陣陣微風,確實是到戶外走走的好日子。第一次踏足南丫島,格外興奮,事前做足準備,我說的不是衣服裝備上,為食的我當然是搜尋南丫島上的各種美食呢!baka說行山路段約需2-3小時,小島以海鮮餐廳為主,但此行目標是豆腐花和茶粿,正式出發前我倆打算先吃正餐,再邊走邊「掃街」,最後隨便選了牛記茶餐廳。這裡環境寬敞,環境有點想起兒時常去大尾督的食店。由於出發前已吃過早餐,加上之後要掃街,所以我只點了一份果占多($12)。今次不是厚多士,而是恰當厚度的果占多,對角切成三角形的果占多新鮮烘起,帶微脆,如果可以再烘久一點定必更佳。果醬酸甜,是正常茶記水準。而baka則點了扎肉出前一丁($28)。凍奶茶($8)不俗,甜度適中,偏重奶味,是意外驚喜。整體是正常茶記水準,但很久很久沒有在室外用餐了,清涼天氣配上寬闊環境,吃飽飽後繼續是日的南丫島美食巡禮~~
果占多
扎肉出前一丁
而baka則點了扎肉出前一丁($28)
凍奶茶
凍奶茶($8)不俗,甜度適中,偏重奶味,是意外驚喜。
2015-01-17
凍奶茶
2014-12-24 306 瀏覽
入去南丫島行下 見到有間茶餐龐所以走左入去食試下..但點知..真係唔okay喎星洲炒米看起來好似幾好但食起來就真知中伏啊完全係得個辣字 無星洲炒米個種味道佢係辣還辣 炒米還炒米個款而且碟星洲炒米都唔係太夠熱啊試左一次就夠喇 唔想再中伏啊!!
入去南丫島行下 見到有間茶餐龐
所以走左入去食試下..
但點知..真係唔okay喎
星洲炒米
星洲炒米
看起來好似幾好
但食起來就真知中伏啊
完全係得個辣字 無星洲炒米個種味道
佢係辣還辣 炒米還炒米個款
而且碟星洲炒米都唔係太夠熱啊

試左一次就夠喇 唔想再中伏啊!!

2014-12-07
行完山是旦搵間茶仔食常餐一向都喜愛食沙爹牛肉面見舖面似乎牛記主打食沙爹牛肉面就滿心歡喜入左去嗌左碗點知嚟到見到碗面真係把幾火得果幾塊肉碎仔就話係沙爹牛肉面就錄到淋哂先上碗同佢啲侍應講番個問題佢竟然話無問題火都嚟 呢間野永遠badlist
行完山是旦搵間茶仔食常餐
面就錄到淋哂先上碗
同佢啲侍應講番個問題佢竟然話無問題
火都嚟 呢間野永遠badlist
2014-10-12 568 瀏覽
洋蔥豬扒飯d汁好怪!洋蔥又得果三四塊仔!唯獨是塊豬扒好些小!我食完碟飯 我朋友碟星洲米仲未黎!等左半粒鐘都有!追單之下...個職員話「人太多 冇辦法啦 係要等架喇」!服務態度極差!碟星洲米黎到 食左一啖已經唔想再食!食落口d咖哩粉好似痴住個口咁!感覺好一Pat Pat!一句講曬 難食到非筆墨形容!如果下次再入南丫島 一定唔會幫襯呢間野!
30 分鐘 (堂食)
2013-07-29 146 瀏覽
昨日星期日見天氣好轉,又好耐都無去南丫島釣魚,於是就起行啦...去到時係下午1點半多D,見到牛記好似裝修過,橫惦又未食飯想話食完先釣魚,咁咪行入去囉,張餐單變得好簡單,以前多野食,算啦食飽釣魚姐,叫左個揚州炒飯..捧埋來..嘩.....D飯一舊舊炒唔散,又淋啤啤,又無味,好勉強食左半碟,真係早知照原本預算去食車仔麵就算數,以為我碟炒飯唔惦姐...點知見隔離檯個鬼妹食緊碟炒米粉..但係個鬼妹食左都無半碟就起身走人..望埋其他檯...好多都係無食晒...當堂明白晒..以後寧願係碼頭間士多仔焗個杯麵都唔再食牛記..真係超難食!忽然感覺另一間係附近有得睇海景ge茶餐廳D野原來都唔係太差(以前覺得幾差架)
2013-07-28
2013-01-08 117 瀏覽
星期日無事, 與親愛的走走南丫島。老實說, 我對南丫島是沒有什麼印象的。以前小時遊車河不能到此; 自問讀書時也不是一個喜愛去離島宿營的一脫; 大個因工作與興趣就沒有跟這接觸。而我的工作與應酬等活動看似五光十色, 來到這裡我覺得原來我都挺"宅"的。每樣事在這裡都很新奇, 下船時才發覺原來這是一個行山活動, 由榕樹灣行到了索罟灣。當然, 南丫島給我的感覺並不荒蕪, 而且甚為歐陸, 陽光, 海風, 風景, 建築與人物都很不錯。下船不多久, 友人說要到吃吃便飯才踏上旅途, 環顧榕樹灣地帶也有不少選擇。海鮮? 未免太早吧! 小菜? 兩個人吃不了什麼! 薄餅? 有人怕熱氣! 意粉? 有點不上不下! 小食? 隙不少闊大的縫! 最後, 我們選擇了這家茶室。這算是一個進可攻, 退可守的選擇。飽吃碼頭豬腸粉如我, 吃個三文治, 嘆個奶茶已可滿足; 宣餓如他, 吃個炒粉也不無可能。而結果, 他選擇了一個到郊區茶室, 人們的熱點選擇 - 公仔麵。天哪! 我相信公仔麵也可分好吃與不好吃, 但要求的不用高。來的是一個沙嗲牛肉煙肉公仔麵, 即一個豬牛混麵。沙嗲牛肉也許可以自己做, 不過茶室沒幾家做得好。無他的! 因

而結果, 他選擇了一個到郊區茶室, 人們的熱點選擇 - 公仔麵。天哪! 我相信公仔麵也可分好吃與不好吃, 但要求的不用高。來的是一個沙嗲牛肉煙肉公仔麵, 即一個豬牛混麵。沙嗲牛肉也許可以自己做, 不過茶室沒幾家做得好。無他的! 因為工多叫價低, 沒多人肯放心機入去。牛肉經鬆肉粉醃過, 肉質鬆散, 時有苦味, 肉質軟但沒結構可言。而這個還好, 最少不是一陣風般。沙嗲醬以蔥, 蒜, 黑椒粉好加漿粉茨及沙嗲醬, 有時漿粉多太稠, 牛肉成一堆, 不能分開; 有時沙嗲醬太多, 鹹得誇張。而這個沙嗲汁明顯洋蔥不夠, 憑沙嗲醬的味道為主軸, 稀稠份量可以。反而煙肉用料與煎得甘脆, 油脂鬆而客易咬開, 入口仍有油脂肉汁, 不錯。而麵只是中規中矩, 整體來說算是可以。
可我的鹹牛肉蛋三文治烘底就覺得做得不錯。鹹牛肉是外購交來, 但分別在於炒蛋時能否將其炒散, 可是過火了則太鞋。看見鹹牛肉在蛋上分佈平均, 咬下有零星鹹味而沒有一舊舊的口感。雖然炒蛋較薄, 但外邊香口, 蛋亦滑。多士烘脆不是馬虎了事的那種。咬下, "嗦"的一聲, 口中還有牛肉鹹香與蛋滑脆, 真的不錯。

飲品方面, 我選上了奶茶, 可是無論茶香與絲滑都不及澳門的鮮冲奶茶, 比了下去。

順道說說, 看到隔鄰枱上一杯杯大杯的檸檬茶, 解渴消臍, 相信行完山下來, 大口大口喝一定樂透了!
2013-01-06
  • 鹹牛肉蛋治烘底
2011-10-24 75 瀏覽
十月九日 (星期日)安排已久的南丫島之旅終於成行很久沒見老公仔的一班朋友仔了一來到南丫島,先來個便飯到了這家牛記茶餐廳是日天氣頗熱,店子沒有冷氣幸好風扇總算馬力足,坐下來慢慢已經可以cool down不想吃太飽,和老公仔共享沙爹牛肉麵和义燒奄列麵煮得過稔牛肉亦不太新鮮,久缺牛味沒有期望的...這個反而有驚喜义燒份量十足,加上是半肥瘦,吃起來很惹味煎蛋富蛋香,不過似乎煎得太乾身,略為影響了口感一個簡單午餐後,就開始行程出發!!!
十月九日 (星期日)

安排已久的南丫島之旅終於成行
很久沒見老公仔的一班朋友仔了
一來到南丫島,先來個便飯
到了這家牛記茶餐廳
是日天氣頗熱,店子沒有冷氣
幸好風扇總算馬力足,坐下來慢慢已經可以cool down

不想吃太飽,和老公仔共享沙爹牛肉麵义燒奄列
沙爹牛肉麵
麵煮得過稔
牛肉亦不太新鮮,久缺牛味
沒有期望的...
义燒奄列
這個反而有驚喜
义燒份量十足,加上是半肥瘦,吃起來很惹味
煎蛋富蛋香,不過似乎煎得太乾身,略為影響了口感

一個簡單午餐後,就開始行程
出發!!!
2011-10-09
在一個風和日麗的假期,跟朋友相約到南丫島一遊,雖然溫度還是有30度左左右右,不過一班友人似乎態度積極情緒高昂,當然奉陪到底, 當天乘12點嘅船,到埗後友人D話知道有間茶記年多前食過覺得OK於是乎就跟他去到上址(牛記), 一見那裡中外食客甚多, 就知道無嚟錯了, 環境有內外之分, 內面是有空調位惜客併已經滿座, 外園的地方比內廳大一倍有多, 當然係無空調只能靠風扇啦, 食物嘅味道,份量都一般般啦, 所以不加以詳細描述每樣嘅味道如何如何了,看照片應該可以意會到了, 但價錢就真的好公道, 炒一碟嘢只係$31~32咋, 同我們城入面的茶餐廳相比平20%,但就要搭隻船來吃, 下次有機會一定再來開飯, 支持反通漲,
OK
比較上差的一碟
又OK喎
OK啦
2011-09-13
8 分鐘 (堂食)
OK
又OK喎
態度奇差,千萬不要去食!餓壞先會去食!又話等十五分鐘,最後等左四十五分鐘,仲要俾人鬧,話我地咁趕點解唔去其他地方食,但又唔肯退錢俾我地,仲話我地無文化,哈,真搞笑!態度奇差,食物無質素,如果想等,又想受下氣,不防去試下!
2011-04-25
45 分鐘 (外賣自取)
2010-05-22 48 瀏覽
和女友來到南丫島,早前在openrice做足資料搜集,看到這小店的食物不錯,價錢也不是很貴,所以就試一試。不知道是否下雨天的關系,南丫島到處都是飛蟻,所以我們就在鋪內的位子坐下,想試食友推薦的叉鵝瀨,但可惜在餐牌上沒有,可能要在下午茶時候才會供應?於是就要了一碟蕃茄牛肉飯和生炒雞絲飯。上菜也算快,即叫即炒。蕃茄甜而不酸,實在不錯,牛肉也不算老。炒飯夠鑊氣!雞絲,雞蛋,生菜混在飯裡一起炒,口感很豐富!飯粒不太硬也不太軟。廿幾蚊有這個水準真的很滿意,吃得我和女友飽飽的,這小店確實帶給我們驚喜。

店內的一隻小貓
蕃茄牛肉飯
生炒雞絲飯
黑暗中的招牌
2010-01-07 31 瀏覽
一飲飲左成兩三個鐘,天色已接近入黑,是時間回去,不過下午飲兩杯,難免有點醉意,我需要的是食物﹗行番出大街,平平地要食個麵就係呢間牛記﹗猶記得中六定中七學校帶來南丫島旅行,那年去飲杯凍飲就係呢間牛記,回想都已十幾年前,呢間牛記個樣完全無變,那年的紅豆冰紅豆硬得有如bb彈,難飲到成班同學爆哂粗﹗問阿哥有咩好食,佢話呢度食燒味粉類,唔洗諗就要左個叉鵝瀨喇﹗以為都係普普通通,估不到用料都幾多,鵝肉不少成五六件,多肉夠味﹔叉燒雖然係瘦叉,不過都軟熟好食﹗少少醉食番碗叉鵝瀨精神真係為之一振,成個人醒番暖哂舒服哂,$24不貴,要給她一個笑面﹗

行番出大街,平平地要食個麵就係呢間牛記﹗

叉鵝瀨
叉同鵝份量不少
餐牌
那年旅行的休息地方
2009-04-14 24 瀏覽
星期六那天入左南丫島,先醫肚,因只想食些普通的簡單的lunch,行行下,見到呢間茶餐廳,於是就入左嚟,都好多人,我們等左一陣先有位,但好耐都冇人執野,又等左一陣,跟住有人執野及寫單,我們叫了一碗叉燒飯,一碗叉燒麵,一碗餐蛋麵,叉燒飯好快到,但賣相一d都唔吸引,普通到極.朋友叫了加色,但好深色呀.朋友已食完碗飯,她說好普通的飯,我們的麵還未到,追了仕應,都未講食咩佢就話嚟緊,好求其答你,過左又一陣就到了,好明顯麵已淋左,好像已煮過火,味道普通,沒有甚麼特別的.只貪方便的隨便吃了一餐.
2009-04-11
1K
2008-12-26 23 瀏覽
入到黎南y島 , 行了下山, 之前豆腐花咁唔夠, 再食少少野先啦.就o黎個公仔麵算數.味道ok啦, 冇咩特別可再煮淋d就更好.肉幾咸, 預左.飲品好凍呢....服務一般啦.
就o黎個公仔麵算數.
味道ok啦, 冇咩特別
可再煮淋d就更好.
肉幾咸, 預左.
飲品好凍呢....
服務一般啦.
ok la