2024-10-26
今晚去九龍灣揾朋友,順便再食😙依家多左個2人套餐,價格$428,特別既係無論係意粉、主菜定係飲品等,都可以喺主菜單揀一款,可以選擇嘅菜式都唔少,唔會限死你淨係可以揀四五款👍🏻 所以有選擇困難嘅我哋都諗咗好耐先決定到食咩好🤣小食:金沙鹹蛋黃鳳尾蝦蝦仁鮮嫩又大粒🤩金沙鹹蛋黃醬令色澤金黃又香濃,同蝦好match。好既係佢唔會好漏,口感特別😚意粉:白酒香蒜大蜆意大利粉意粉煮得彈牙唔淋,恰到好處。白酒香蒜冇伏,會有少少辣。成個意粉感覺都好清爽,冇乜湯汁,但意粉都夠味👍🏻蜆肉新鮮,加上白酒嘅提味,層次更出。主菜:慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條及普羅旺斯燉菜我覺得呢一個主菜好值得一試 (只要你唔怕食得有啲呢hea, 因為始終係骨頭😍 首先,肋骨嘅肉質非常嫩滑又香,醬汁濃郁唔dry,好有美式style。佢嘅份量好大,兩個人,食到兩大條肋骨🙈🙈 搭配嘅蕃薯條酥脆可口,我哋覺得唔點醬都好好食😝 燉菜爽口可以平衡肋骨嘅Heavy。甜品:Haagen-Dazs 曲奇味雪糕杯係一杯Häagen-Dazs雪糕直上,曲奇味超級好食,香嫩軟滑,正🥰飲品:抹茶可可朱古力(凍) & 旭日(凍)抹茶可可朱古力(凍)可可味比
小食:金沙鹹蛋黃鳳尾蝦
意粉:白酒香蒜大蜆意大利粉
蜆肉新鮮,加上白酒嘅提味,層次更出。
主菜:慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條及普羅旺斯燉菜
甜品:Haagen-Dazs 曲奇味雪糕杯
飲品:抹茶可可朱古力(凍) & 旭日(凍)
抹茶可可朱古力(凍)
可可味比想像濃郁,質地比較杰,飲到一半,抹茶味會更加突出,鍾意可可嘅朋友仔可以一試。
旭日(凍)
估唔到水果蔬菜汁都唔使另外加錢,啱晒我呢啲成日出街食嘅人!飲品包括紅蘿蔔、蘋果、香橙,真係好似太陽咁嘅色🤣 我覺得第一啖飲落去,紅蘿蔔味比較出,但係好快就比橙味覆蓋,加埋蘋果嘅甜,令到呢杯嘢唔會得「健康」嘅味道😂 又容易入口,唔算好杰又健健康康,可以再試🤓
結論
🫰食物keep到水準 💛
🫰餐廳闊落,坐得好舒服
🫰上菜速度快
餐牌見唔到意粉嗰一頁,但係掃QR code會有顯示
好味度:9/10
回頭度:9.5/10