招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$17,500-$20,000
2024-08-15 2178 瀏覽
在香港文化博物館參觀,逛累了,順道入去這間位於館旁的餐廳吃個下午茶休息休息。餐廳裝飾也很有文化氣息,牆上掛上了一些動漫畫作,還有一列書刊可供借閱,最特別是有代寄未來的信的服務,感到很超現實。待應引領我們在一個卡座坐下,我開始翻看下午茶餐單,款式也十分多,餐牌圖文並列,賣相不錯。我們就選了下面兩款。牛油果煙三文魚炒滑蛋酸種無花果核桃包,雖然擺碟與圖片不一樣,不過顏色很好看,綠油油的牛油果和黃澄澄的滑蛋很吸睛,牛油果口感綿密,滑蛋口感細滑,兩款食材都易於咀嚼。三文魚卷成一圈,份量不多,打開就是一小片。酸種無花果核桃包有兩大片,邊緣脆口,面包口感軟硬適中,面包的份量很飽肚。朋友喝了一杯燕麥奶熱咖啡,咖啡味道香濃。一口小食拼盤,看餐牌的相片是把食材排好放長碟上,但送到我們面前是一個小鐵鍋,食材就隨意放在上面,吃的時候要左挑右選了。我見煙辣腸放面,就先吃這個,肥厚的肉身,吃時有咬口,帶點辣很惹味。八爪魚丸彈牙,唐揚一口雞炸得鬆脆,橙色的蕃薯條入口甜甜的。整個拼盤有四種小食,都做得好吃。我喝凍骯髒咖啡,濃縮咖啡與牛奶也配合恰當,咖啡順滑好喝。吃完兩份份量充足的下午茶,有力氣回程了。

吃完兩份份量充足的下午茶,有力氣回程了。
牛油果煙三文魚炒滑蛋酸種無花果核桃包
一口小食拼盤
2024-08-01
牛油果煙三文魚炒滑蛋酸種無花果核桃包
一口小食拼盤
2025-01-13 247 瀏覽
知道佢d waffles一向出名 經過見順路就試一試一見menu覺得價錢偏貴連埋加一要$130不過上菜之後我明點解收呢個價錢因為真係好大碟!!!😂😂佢一舊waffle係半隻手板咁大跟住仲要有四大舊份量係真心多一個人去食叫一盤waffle已經會超飽基本上唔洗食其他野😆😆🤣但佢唔係得個大 佢又真係好食既Waffles好重蛋香雪糕係Häagen-Dazs 有焦糖同冧酒味揀有兩個球 我每款揀左一球食完覺得冧酒好食d下次黎食會叫兩球冧酒佢中間仲有好大兜朱古力醬連住cream點waffle同香蕉勁好食同埋d醬真係好多食完仲有好多剩另外要讚既係環境設計有高級感 舒適又休閒都市綠洲既感覺一個人黎食下下午茶應該都幾寫意
知道佢d waffles一向出名

日落巴黎
日落巴黎
  • 京都春日
2025-01-01 177 瀏覽
我哋三個人, 黎到見二人餐都幾豐富就叫咗個二人餐, 另外再散叫二人餐, 可以揀一個小食, 一個意粉, 一份main course, 兩杯飲品同兩份甜品 最先黎嘅係意粉, 我哋叫咗個白酒香蒜大蜆意大利粉, 份量都ok, 但炒得好香, 意粉軟硬適中飲品我哋叫咗杯凍dirty同熱嘅抹茶可可朱古力兩杯都好香, 朱古力好香好濃, 而且都仲係飲到有抹茶味, 唔會得得個甜字 好假嗰啲味唔叫走寶之後係日式大阪燒風味煙三文魚薄餅, 係厚批黎, 唔會太實, 啲醬都啱啱好, 成塊pizza食緊全程都係有味+濕潤小食 照燒汁煎乾蒜美国牛柳粒, 超爆好食, 個汁好惹味 呢個大推同埋個量多到呢, 上枱呆咗, 當佢係主食都唔過份 食到好飽跟住就係我哋好高期待嘅慢煮BBQ美國猪肋骨 伴薯菜呢個不得了, so juicy又肥美, 個汁都好襯 咸咸酸酸帶少少甜相較之下薯條無咩特別, 有啲凍咗忍唔住叫多杯mocha, 仲有個另外加熱嘅option, 幾好last食埋個朱古力香蕉窩夫, 可以揀兩球雪糕, 我哋要咗焦糖脆餅+冧酒提子連埋兩個Häagen-Dazs雪糕杯 又多咗oreo味搽埋落去食, 味道好豐富

飲品我哋叫咗杯凍dirty同熱嘅抹茶可可朱古力
唔叫走寶
同埋個量多到呢, 上枱呆咗, 當佢係主食都唔過份 食到好飽
跟住就係我哋好高期待嘅慢煮BBQ美國猪肋骨 伴薯菜
相較之下薯條無咩特別, 有啲凍咗
2025-01-01 125 瀏覽
小生有礼了👍🏻bak kut teb🍫风味很直白,香甜巧克力酱接触嘴唇的瞬间就能感受到整体的基调,混合上小甜酒,有一种吃蛋糕的感觉,但是会有点腻guk🍇也蛮有特色的一款,整体很清爽酸甜,酒味不太重,但是又能喝出来一点点风味🏡店里的环境很好,不仅店周围有一圈小水潭子,走出去还能看到整个维港,喝酒吃饭都不错呢
小生有礼了👍🏻
2024-12-29 203 瀏覽
好耐無黎過,今日星期六經過開唔多人決定再食~星期六得Holiday Menu ( 唔包飲品)叫左個魚柳包(Menu 名其實好聽少少,但.. 忘記了😅)魚柳應該係即炸,勁脆,炸皮略為厚粉.. 魚柳調味唔夠,依靠沙律醬提升味道。漢堡包繼續保持香脆! 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今日無蕃薯條,轉薯條.. 偏油,口感就正常發揮.原來想點朱古力咖啡,點知睇錯左點左牛奶可可朱古力.. 飲品算係比較surprise ,加埋Cream 味道好好,一熱一暖👍🏻口感好好
好耐無黎過,今日星期六經過開唔多人決定再食~

星期六得Holiday Menu ( 唔包飲品)
叫左個魚柳包(Menu 名其實好聽少少,但.. 忘記了😅)

今日無蕃薯條,轉薯條.. 偏油,口感就正常發揮.

2024-12-28
2024-12-28 118 瀏覽
常客。通常都會食all day Breakfast。以前會包嘢飲,平日仲會有湯。而家嘢飲同埋湯都唔包。價錢冇變,但係成件事就加咗30幾蚊(嘢飲嘅價錢)。即係加咗超過20% !有啲唔老實。如果唔係貪佢坐得都OK,嘢食品質又算穩定,真係唔想再來!
常客。通常都會食all day Breakfast。
以前會包嘢飲,平日仲會有湯。
而家嘢飲同埋湯都唔包。
價錢冇變,但係成件事就加咗30幾蚊(嘢飲嘅價錢)。
即係加咗超過20% !
有啲唔老實。
如果唔係貪佢坐得都OK,嘢食品質又算穩定,真係唔想再來!

All day breakfast
All day breakfast
2024-12-06 433 瀏覽
Went to this cafe at the Hong Kong Heritage Museum with my friend after visiting the Jin Yong Exhibition. .I ordered the Cafe de Paris Sauce Pan-fried White Snapper Fillet with Quinoa Rice & Garlic Butter Mixed Mushrooms. Although the snapper fillet was sizeable, it turned out to be dry and appeared slightly overcooked. More cafe de paris sauce could have been provided to prevent the fillet from being too dry. My friend ordered Shiso Grilled Chicken Spaghetti in Japanese Style. The spaghetti, ga

My friend ordered Shiso Grilled Chicken Spaghetti in Japanese Style. The spaghetti, garnished with shiso, had a pleasant aroma. The chicken was quite tender.

Tbh, I thought the food to be a bit overpriced.  However, the cafe itself has a relaxed and comfortable ambiance.
The cafe was quite popular, possibly due to its location in the museum, and we needed to wait for around 15 mins.
2024-06-29
15 分鐘 (堂食)
2024-11-13 509 瀏覽
#20241029 🤍📍 #牧羊少年與他的浮萍 @barlemna 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#風乾法國鵪鶉髀配無花果黑醋醬 $148💭 見到風乾兩隻字幻想係好似啲ham咁又咸又硬,估唔到又比想像中要嫩滑,而且肉質幾彈牙,配埋個黑醋醬酸酸味味咁的確幾開胃🐦.#莎樂美腸薄餅 $178💭 呢個係同emoji果個pizza一模一樣😂面頭除左啲辣肉腸就係得芝士同橄欖,餅底薄身得尼帶啲煙韌係唔錯既,不過唔建議兩個人叫呢個,就算食得晒都唔使食其他野喇🍕.#烤加拿大豬鞍配烤新薯及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬 $238💭 唔好睇佢望落咁厚一塊,其實咬落去唔算太鞋口,越近骨位仲越鬆化,個蘋果醬做到畫龍點睛既效果,點住食就唔會太漏,而且佢啲粟米好甜,薯仔亦好香,整體算唔錯🐷.#紅柚秋梨梳打 $48#凍特濃朱古力 $42💭 配合返呢間高級版既牧羊少年,呢度啲野飲無跟餐呢回事,所以全部都係要散叫,梳打柚味係有但梨味就唔多出🍐相反杯朱古力真係名符其實既特濃🍫.#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
#20241029 🤍

#紅柚秋梨梳打 $48
#凍特濃朱古力 $42

#尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
2024-11-02 587 瀏覽
今天早上老公陪我到威爾斯複診,看完醫生拿好藥,只是大約早上10:30,不想這麼早回家,於是駕車到了位於香港文化博物館的牧羊少年咖啡館。我們點了兩份午餐,每個午餐也有一份餐湯及飲品,餐湯濃郁好喝,餐飲也很有多選擇,咖啡水果茶檸茶等等,任君選擇。All day Breakfast 份量真的十分充足,雞肉腸味道濃郁、希臘乳酪健康好吃、煙三文魚也不會太鹹、炒蛋就有點兒普通、麵包我也不太欣賞。脆炸魚柳包很不錯,魚柳大件炸得十分香脆,配上沙律醬及椰菜絲減少了一點油膩感。配菜是番薯條來的,安好吃。這間咖啡館附近就有一個收費停車場,所以駕車去十分方便,吃飽後還可以參觀文化博物館,是休閒的好去處。

2024-10-30
2024-10-19 765 瀏覽
其實不是第一次光顧牧羊少年咖啡館,我以前己多次在旺角雅蘭中心那間牧羊品嚐午餐,分別試過其素食早午餐及英式早午餐,兩者的食材都非常豐富,另外牧羊的咖啡亦是必試的。今天,剛好陪爸爸在大圍健康院複診後,知道在沙田香港文化博物館有間牧羊,當然要帶爸媽來一試其素食早午餐啦!🌱 素食早午餐- 意大利黑松露炒蛋、希臘乳酪、法國合桃杏脯包、日本南瓜、西蘭花、雜菌、蕃茄及牛油果,當中, 十分喜歡其乳酪及杏脯包,牛油果亦好新鮮,媽媽爸爸均大讚!🌱英式早午餐- 基本上跟素食很相似,多了煙三文魚及德國香草腸,減去了日本南瓜及牛油果,兩者相比之下,我更喜歡素食那款!🌱 Flat white (oat milk) 好喜歡這裏的Flat white, 如果是套餐就Perfect了

2024-06-15
10 分鐘 (堂食)
  • 素食早午餐
2024-08-14 1639 瀏覽
星期日同屋企人一齊去文化博物館,食野最方便的選擇都一定係牧羊少年,餐廳環境不錯,食物的選擇不算多,而且冇套餐的。今次我們點了俄式牛柳意大利粉,辣肉腸南瓜汁長通粉、牛油果芒果雞肉pizza及小食炸雞。所有的食物品道都很好,南瓜汁十分濃厚、但意粉長通粉分量較小,男士一定唔夠飽。pizza 熱辣辣味道不錯,而且都算大個。反而最估唔到是炸雞,份量較多,而且熱熱的配合埋蜜糖芥末醬,好味。整體食物有質素,但價錢偏貴,不過地點方便參觀文化博物館的人,而且入座有1個小時45分鐘時間,對想休閑一餐是非常適合。
2024-08-11
2024-07-26 1251 瀏覽
今天偶然即興到香港文化博物館參觀,逛到六時關館。偶然看見這家牧羊少年餐廳,便有即興進入去吃晚飯,叫了一個二人餐,食物質素還好,但部份職員的服務態度奇差,十問九唔應。推介他們的咖啡羊架,小食蛋黃鳳尾蝦,味道不錯。套餐有兩杯飲品,其中一杯叫了甘筍蘋果橙飲品,味道清新,大家不妨一試。另外,另外一個煮食叫日式豚肉長通粉,味道尚可。套餐還有兩杯Häagen-Dazs雪糕,但不可選擇味道。整體而言,餐廳氣氛不錯,但部份職員的服務態度上有改善空間。
推介他們的咖啡羊架,小食蛋黃鳳尾蝦,味道不錯。
另外,另外一個煮食叫日式豚肉長通粉,味道尚可。
套餐還有兩杯Häagen-Dazs雪糕,但不可選擇味道。
整體而言,餐廳氣氛不錯,但部份職員的服務態度上有改善空間。
2024-07-26
  • 咖啡羊架
2024-06-10 1292 瀏覽
想減肥又唔想食得唔頹,可以試吓呢個沙律🥗~非常好味 望落去好似好大份 但我覺得岩岩好,夠飽又唔會再想食其他野~第一次係k11度食 ,就念念不忘想再食,因為減肥選擇性唔多,好彩屋企附近都有一間牧羊cafe 😍佢個合桃幾好味😋樣樣野都好好食 有生果,菜,肉,果仁好豐富 好過食all day breakfast可以令我食晒d菜...但擺盤無k11咁靚~可能太忙 但味道一樣好 🌻,另外 抹茶latte 都有水準 👍🏻而家唔係間間抹茶latte做得好 🍵唯一係一開始唔俾水,我等左好耐...

唯一係一開始唔俾水,我等左好耐...
抹茶latte
牛油果香芒雞肉沙律配胡麻醬
抹茶latte
牛油果香芒雞肉沙律配胡麻醬
幾鍾意哩間開喺沙田文化博物館嘅分店風格悠閒文青 雖然喺新城市廣場要行一段路但唔妨礙我去過好多次😹😹•千島海鮮薄餅蝦超大隻好爽牙🦐千島醬無得輸‼️有墨魚、蟹柳、芝士😆•是拉差醬法國雞翼佢個醬正到我食過幾次•蘋果肉桂香檸冰茶淡淡的肉桂味 夏天飲好清爽有人形容係飲得到的蘋果批🍎•杏仁提拉米蘇蛋糕唯一不足係中間部分提拉米蘇未解凍好硬😹建議提早拎出嚟解凍先送上嚟🫣面層佈滿杏仁,甜度恰到好處佢整個配搭好食👍🏻好香
幾鍾意哩間開喺沙田文化博物館嘅分店
風格悠閒文青 雖然喺新城市廣場要行一段路
但唔妨礙我去過好多次😹😹

•千島海鮮薄餅
蝦超大隻好爽牙🦐
千島醬無得輸‼️
有墨魚、蟹柳、芝士😆

•是拉差醬法國雞翼
佢個醬正到我食過幾次

•蘋果肉桂香檸冰茶
淡淡的肉桂味 夏天飲好清爽
有人形容係飲得到的蘋果批🍎

•杏仁提拉米蘇蛋糕
唯一不足係中間部分提拉米蘇未解凍
好硬😹建議提早拎出嚟解凍先送上嚟🫣
面層佈滿杏仁,甜度恰到好處
佢整個配搭好食👍🏻好香

2024-05-18 983 瀏覽
之前同仔仔一家人去完文化博物館發現附近有呢間牧羊少年咖啡館個名就真係聽得多啦我哋今次係第一次食🤣叫咗一個龍蝦汁意粉一個Pizza嘩!原本唔係太鍾意食意粉嘅仔仔竟然食咗大半份!成為咗佢人生中最愛嘅意粉🤣暫時應該係!自己同老公都覺得呢度啲食物都幾有水準下次去完文化博物館都可以嚟試吓🤣
之前同仔仔一家人去完文化博物館
發現附近有呢間牧羊少年咖啡館
個名就真係聽得多啦
我哋今次係第一次食🤣

叫咗一個龍蝦汁意粉
一個Pizza
嘩!原本唔係太鍾意食意粉嘅仔仔竟然食咗大半份!
成為咗佢人生中最愛嘅意粉🤣
暫時應該係!