2009-09-19 21 瀏覽
As a laksa lover, I will try laksa at different places. This place is like the usual cha chan teng, infact I think it is a chain of May Wong’s, but worse.The restaurant is very cramped with tables at one side with a corridor only wide enough for one person.Despite the setting, still decided to eat there, waited for ages for someone to come over and take the orders. Ordered Laksa and Vietnamese noodle and added $5 for green tea with jelly drink.The laksa just tasted like diluted laksa, not spicy

The laksa just tasted like diluted laksa, not spicy and tasteless, you could only tell it was laksa by appearance and smell ONLY.

The Vietnamese noodles was Ok, nothing too bad or too good about it.

But the worst thing was, the drink was on the printed receipt, but they forgot to put the order in the kitchen.
2009-09-18 6 瀏覽
零九年算是多風球的一年,九月十五日中午時份又掛上三號風,早前看天文台的風向估計,早上才會掛高風球,但好像越行越快,當日就早收了一個多小時。經過數百次,竟然是第一次入去,我不能說它沒有吸引力,但就是在午飯時間提不起興趣等很久。見天氣不佳,不走太遠,來到狀元,就試一次啦,原來很快就有位。雖然很快有位,不過坐下來很久也沒有人理會,我肯定有店員見我提手說點菜,她竟黑臉看著我,之後以"我很忙"的腳步急急離開,連續兩次直行直過,當我透明,都真係幾"得" 喎!!!之後如何舉手也沒人理會,只有一個店員以我不點菜的眼神看著我,之後叫其他同事幫我點菜,可惜最後她也不被理會。點菜也用了我十多分鐘,我想店員要改變態度了。最近吃到喇沙的次數也算多,不知道哪一次吃的是正宗。其實對我來說,正宗與否不是最重要,最重要是我喜歡不喜歡。今次的喇沙椰香味不算香,紅紅的湯,令人以為辣味比較重,但其實只是喉嚨感受到丁點的辣,舌頭未能嘗到。今次的喇沙有鮑魚片,心理上覺得貴重些,以這價錢來說不會要求什麼好鮑魚吧,算是味道尚可。在以為有多片鮑魚片中間,原來一半以上是魚片,是平日吃魚蛋粉的那種,但也切了邊,算有魚味,放在紅色的湯下真的

最近吃到喇沙的次數也算多,不知道哪一次吃的是正宗。其實對我來說,正宗與否不是最重要,最重要是我喜歡不喜歡。今次的喇沙椰香味不算香,紅紅的湯,令人以為辣味比較重,但其實只是喉嚨感受到丁點的辣,舌頭未能嘗到。今次的喇沙有鮑魚片,心理上覺得貴重些,以這價錢來說不會要求什麼好鮑魚吧,算是味道尚可。在以為有多片鮑魚片中間,原來一半以上是魚片,是平日吃魚蛋粉的那種,但也切了邊,算有魚味,放在紅色的湯下真的可能以假亂真,當然鮑片質地實靜很多。另外也有不少雞絲,也較鞋口,而吸汁的豆卜和一些炒過的花生是加分位。米粉方面,比米粉粗一點,對米線幼一點,不太吸汁,連著湯一同放入口是不錯的。

不知道,今年還有沒有風球呢?有的話,又來試試其他的,不過要好好心情。
可以更好
  • 笑臉與ok之間~~不作推介~湯底的味道可以重手些
2009-08-24 10 瀏覽
一間門面普通嘅茶餐廳,D嘢食都唔錯。西多士普通,略嫌唔夠多花生醬。蜜糖雞翼好香蜜糖味,OK。麻辣牛腩窩米綫湯底幾惹味,食落真係有點「麻」感。牛腩幾腍,以茶餐廳來說算唔錯。配菜芽菜係有機食品,又真係幾爽甜嘅。最後是奶茶,出其地滑,幾好飲。

[22/8/2009; Sat]

西多士拼蜜糖雞翼
麻辣牛腩窩米綫
有機芽菜
奶茶
2009-08-22
奶茶
2009-07-30 11 瀏覽
今日放工比較晏,一於在附近搵野食。在唔知食咩好0既情況下,試下呢間狀元麵館 。我地要左兩個餐,包括:1) 棻肉蛟喇沙配綠茶啫哩 $342) 狀元喇沙配 ice lemon tea $38棻肉蛟喇沙幾好味,個湯底整得幾好,個棻肉蛟都唔錯。呢個湯底本身會加左魚片,我鐘意!個狀元喇沙更加豐富,每種材料都好好味。另外,杯綠茶啫哩都幾好, d 啫哩整得好味!整體都幾好,下次會再幫襯試下其他麵,例如好想試佢地0既蓄茄麵。

我地要左兩個餐,包括:

1) 棻肉蛟喇沙配綠茶啫哩 $34
2) 狀元喇沙配 ice lemon tea $38

個狀元喇沙更加豐富,每種材料都好好味。
另外,杯綠茶啫哩都幾好, d 啫哩整得好味!

2009-07-28
2009-06-28 10 瀏覽
實在不熟悉港島區的妹妹, 要在cwb灣仔找吃很惘然 / ~ \走了很多路才停在這店。好奇試新, 不如試試"玻璃Q粉"~要個蕃茄湯什菌‧雞串燒玻璃Q粉。朋友要個沙嗲雞扒玻璃Q粉。+$5 有飲品~見到朋友的沙嗲湯底, "沙嗲"?? 水汪汪的泥黃色湯, 很怪。妹妹的蕃茄湯Q粉都來了~但不是真正的"蕃茄湯", 只是1個湯底再加入蕃茄茸和蕃茄粒, 所以起初是比較淡, 慢慢湯被粉吸收了, 湯變少才令蕃茄味變濃。玻璃Q粉又是甚麼1回事呢?半透明狀, 有些切得不1定是長條形, 味道口感與河粉無異, 只是河粉的白米味模輕;看到Q字, 都令妹妹錯覺以為是chewy的, 原來是誤會。什菌有冬菇, 秀珍菇和磨菇, 還有些娃娃菜, 配料豐富~但好像有甚麼遺留,,, 原來都沒有"雞串燒"。 這是甚麼1回事????整碗粉的份量蠻多, 妹妹吃剩很多Q粉呢..餐廳還有其他坦坦麵、檬粉、飯類和小食的選擇, 大多以肉類為主。妹妹這試的蕃茄湯Q粉只屬普通, 對於其他都沒啥興趣了。

走了很多路才停在這店。

好奇試新, 不如試試"玻璃Q粉"~
要個蕃茄湯什菌‧雞串燒玻璃Q粉。
朋友要個沙嗲雞扒玻璃Q粉。
+$5 有飲品~

妹妹的蕃茄湯Q粉都來了~
玻璃Q粉又是甚麼1回事呢?
看到Q字, 都令妹妹錯覺以為是chewy的, 原來是誤會。
什菌有冬菇, 秀珍菇和磨菇, 還有些娃娃菜, 配料豐富~
整碗粉的份量蠻多, 妹妹吃剩很多Q粉呢..

妹妹這試的蕃茄湯Q粉只屬普通, 對於其他都沒啥興趣了。
2009-06-27
2009-05-09 6 瀏覽
海蜇青瓜: 味道一般, 唔難食, 只買$18, 抵! 沙嗲蒜泥爽腩玻璃Q粉: 都幾失望, 同menu張相好大差別, "蒜泥爽腩"其實即係蒜泥白肉, 但肥膏偏多, "玻璃Q粉"其實係幼河粉, 但一點都不爽口 紅燒大腸: 似滷水多過似紅燒, 但味道很好
海蜇青瓜: 味道一般, 唔難食, 只買$18, 抵!

紅燒大腸: 似滷水多過似紅燒, 但味道很好

海蜇青瓜
沙嗲蒜泥爽腩玻璃Q粉
紅燒大腸
1K
2009-05-03 9 瀏覽
2009年05月02日,14:10替太座取回3的合約,要到旺角買工具,見肚餓便到這開餐才過海。店地方算少,多柱位,卡位欠寬敞。麵食款式多,但不知那種才是主打。見有久別的啦沙,便二話不說,來碗狀元啦沙。因剛到下午茶時段,姐姐主動叫我選免費飲品,便要了柑桔蜜。啦沙:湯底 - 加了大量香濃椰奶和樣子嚇人的紅油,還有花生蓉。(不夠辣,這店的辣椒醬亦不夠香辣)配料:芽菜過火,偏腍和不夠爽甜;小棠菜甜味;魚片太實和魚味淡;豆卜無豆香;疑似鮑片幾鮮味;手撕雞入味,但不夠嫩滑。粉底:用了稍粗的米粉,滑中帶脆。(正宗馬來啦沙是油麵混米粉)整體不過不失,但不算正宗。柑桔蜜:竟加了片檸檬,怪怪的再來這店的機會不大,因我喜歡傳統麵食,太有創意的不適合我
2009年05月02日,14:10
店地方算少,多柱位,卡位欠寬敞。
麵食款式多,但不知那種才是主打。
見有久別的啦沙,便二話不說,來碗狀元啦沙。
因剛到下午茶時段,姐姐主動叫我選免費飲品
,便要了柑桔蜜。
啦沙:
湯底 - 加了大量香濃椰奶和樣子嚇人的紅油,還有花生蓉。
(不夠辣,這店的辣椒醬亦不夠香辣)
整體不過不失,但不算正宗。
柑桔蜜:竟加了片檸檬,怪怪的

再來這店的機會不大,因我喜歡傳統麵食,太有創意的不適合我

餐牌
狀元啦沙
加了片檸檬的柑桔蜜
2009-05-02
2009-03-11 3 瀏覽
公司人習慣帶飯, 一向在中環工作的我已經不會帶飯很久了難得有朋友仔係灣仔上班, 上次她帶我來這裡, 吃QQ粉今天是第2次來, 自己來, 搭台是少不了的~ 叫了蕃茄 肥牛雞串, 食物來得很慢, 要10分鐘先有, 蕃茄湯底好稀架其實.....杏花樓好些QQ粉其實都是河粉, 自我知道河粉有幾肥之後已經戎左, 不過Q粉又令我再食番肥野~~~好開心咁食食食, 食雞串時...見到有一小處粉紅色, 未熟透....唉~~~算啦`, 唔食個度就好了, 不過食多2次又唔覺得佢太特別既~~~心痕會再去~ HEHE
公司人習慣帶飯, 一向在中環工作的我已經不會帶飯很久了

難得有朋友仔係灣仔上班, 上次她帶我來這裡, 吃QQ粉
今天是第2次來, 自己來, 搭台是少不了的~

心痕會再去~ HEHE
2009-03-10
2008-12-31 4 瀏覽
環境比較逼﹐座得唔舒適。餐牌拿上手油淋淋﹐亦因座喺廚房出入口﹐裡面既情況一目了 然。衛生情況不太好。餐牌看起來有好多款式﹐但看真一些原來款式基本上係一樣﹐只不過有多種不同湯底選擇﹕清雞湯﹐沙嗲﹐喇沙﹐蘑菇蕃茄湯﹐担担面﹐撈檬&小鍋麻辣。蘑菇蕃茄湯豬扒 - 雞串-Q粉 – 所為Q粉只不過係透明既河粉。不知廚房師傅是否把Q粉與湯一早已放在碗既關係﹐因粉質食落淋bat bat﹐不用多咬就可以吞下。 豬扒同雞串就幾好﹐味道唔會太鹹同不會煎得太‘火農’。湯底亦酸酸﹐幾開胃。總括來講﹐豬扒﹐雞串同湯底既味道都幾好。但Q粉就太淋有d似糊仔般。

2008-12-28 17 瀏覽
今日又係一行3 人去灣仔, 去到已經2:30p.m.所以食下午茶.. (1)我要了下午茶餐既日之豬骨濃湯米通粉, 茄汁火腿粟米奄列,多士,同熱好立克..($23) 個湯底好得,但係我覺得油左D,奄列有蛋汁,多士 ok,但食左先記得影相, (2) 我倆位朋友都係要了蕃茄蘑菇湯玻璃Q粉 (有燒雞串同鴨胸 ) , 他們分別飲熱茶走同凍華田....($29 ) & ($31) D玻璃Q粉好似河粉,湯底好好飲,其中一個friend仲差不多飲曬d湯, 燒雞串同鴨胸都好好, (3) 爽脆青瓜海哲 ($20) 這個一般,可以唔試!! 仲有呀,佢地沖d飲品都好好飲~~~ 一定會再去~~
個湯底好得,但係我覺得油左D
,奄列有蛋汁
,多士 ok,但食左先記得影相,
D玻璃Q粉好似河粉,湯底好好飲,
其中一個friend仲差不多飲曬d湯
, 燒雞串同鴨胸都好好,

(3) 爽脆青瓜海哲 ($20)
這個一般,可以唔試!!
仲有呀,佢地沖d飲品都好好飲~~~

一定會再去~~
日之豬骨濃湯米通粉, 茄汁火腿粟米奄列,正
蕃茄蘑菇湯玻璃Q粉 (有燒雞串同鴨胸 ) , 爽脆青瓜海哲
$34.5 (下午茶)
日之豬骨濃湯米通粉, 茄汁火腿粟米奄列,正
蕃茄蘑菇湯玻璃Q粉 (有燒雞串同鴨胸 ) , 爽脆青瓜海哲
  • 蕃茄蘑菇湯玻璃Q粉
  • 日之豬骨濃湯米通粉
2008-12-28 23 瀏覽
12/26 ( Fri )去冬日美食嘉年華之前,我同爸爸媽咪就食咗嘢先入去這間店子沒有電視,而如要到洗手間,要到後巷再找,十分不方便.這間店子的小食最貴的都只是$20,都幾平,仲有好多款飲品也很特別,有很多款啫喱冰系列的飲品,有綠茶啫喱冰,玄米綠茶啫喱冰,利賓納啫喱冰,還有椰汁啫喱冰還有其他系列......下午茶套餐都有5款選擇,不過配餐飲品只有綠茶啫喱冰,奶茶or柑桔蜜選擇.爸爸便要了狀元豬扒沙嗲湯烏冬配一杯綠茶啫喱冰 $26 ,豬扒和湯烏冬是分開上的,狀元豬扒外皮不是脆口的,而肉質尚算腍滑,沙嗲湯的沙嗲味並不濃,只是一般,烏冬腍了點,並不彈牙,而綠茶啫喱冰是綠茶+啫喱造成的飲品,綠茶味不太濃,是清甜的,啫喱並不昰QQ的,而是非常軟腍,很滑,可以用飲管啜到.而媽咪便要了蘑菇蕃茄湯火腿米通粉,粟米,翠玉瓜,煎蛋,蒜蓉牛油多士配一杯綠茶啫喱冰 $23 ,蘑菇蕃茄湯火腿米通粉的蘑菇因吸了蕃茄湯的精華,變得很有蕃茄味,蕃茄湯的蕃茄味很濃,酸甜開胃,尚算OK,火腿不多,而米通粉中間是通心的.粟米清甜,翠玉瓜是生生的,爽脆,很像我學校午餐訂膳的蔬菜,煎蛋OK,而蒜蓉牛油多士咸香,不過沒有蒜蓉粒.

12/26 ( Fri )
去冬日美食嘉年華之前,我同爸爸媽咪就食咗嘢先入去

這間店子沒有電視,而如要到洗手間,要到後巷再找,十分不方便
這間店子的小食最貴的都只是$20,都幾平,仲有好多款

飲品也很特別,有很多款啫喱冰系列的飲品,
有綠茶啫喱冰,玄米綠茶啫喱冰,利賓納啫喱冰,還有椰汁啫喱冰

還有其他系列......
爸爸便要了狀元豬扒沙嗲湯烏冬配一杯綠茶啫喱冰 $26 ,
豬扒和湯烏冬是分開上的,
狀元豬扒外皮不是脆口的,而肉質尚算腍滑,
沙嗲湯的沙嗲味並不濃,只是一般
烏冬腍了點,並不彈牙,
而綠茶啫喱冰是綠茶+啫喱造成的飲品,
綠茶味不太濃,是清甜的,
啫喱並不昰QQ的,而是非常軟腍,很滑,可以用飲管啜到.
而媽咪便要了蘑菇蕃茄湯火腿米通粉,
蕃茄湯的蕃茄味很濃,酸甜開胃,尚算OK
火腿不多,而米通粉中間是通心的.
粟米清甜,翠玉瓜是生生的,爽脆,很像我學校午餐訂膳的蔬菜
煎蛋OK,而蒜蓉牛油多士咸香,不過沒有蒜蓉粒.
服務一般,衞生OK,食物OK,
下次來的時候,便會吃多點小食

下午茶套餐餐牌
蘑菇蕃茄湯火腿米通粉,粟米,翠玉瓜,煎蛋,多士,綠茶啫喱冰
狀元豬扒沙嗲湯烏冬配一杯綠茶啫喱冰 $26
綠茶啫喱冰 ( 套餐飲品 )
蘑菇蕃茄湯火腿米通粉,粟米,翠玉瓜,煎蛋,多士,綠茶啫喱冰
狀元豬扒沙嗲湯烏冬配一杯綠茶啫喱冰 $26
綠茶啫喱冰 ( 套餐飲品 )
  • 蘑菇蕃茄湯火腿米通粉
  • 綠茶啫喱冰
2008-09-27 1 瀏覽
我久唔久就會嚟幫襯下, 但prefer 星期六嚟, 人會少d, 平日中午嚟, 人好多, 你都唔駛指意d service 好好 ! 不過星期六都唔見得好有service, 唔係大餐廳, 我都唔expect 有好service.我次次都係嚟食担担面, 佢d 担担面既口感同金滬庭呀, 或者其他食肆d 口感唔同, 我諗應該唔係正宗既担担面, 但卻好啱我口味, 有少少煙軔既口感, 同埋少少辣既濃味湯底, 好正 !不過唔好既係, 要等好耐先有. 其他d Q粉, 米線, 好快就上枱, 但担担面係等得特別耐!

• 牛腩担担面
2K
2008-08-21 8 瀏覽
20-8-2008一直同呢度無緣, 反而今日要趕頭趕命食 dinner, 終於0黎了呢度試試佢的 Q 粉. 見下午茶時段仲未過, 食粉有一杯熱飲送, 叫了碗「馬來沙爹湯底」的「香麻牛肉.雞串燒.玻璃 Q 粉」($30).態度散漫的店員成碗粉 + 成碟香麻牛肉「車」埋0黎, 嚇死人... 先呷啖所謂「馬來沙爹湯底」, 完全唔係沙爹來的, 味道淡口, 飲落兩啖舌頭仲開始痕 -- 哦, 原來係扮沙爹的 MSG 汁!玻璃 Q 粉賣相同一般麵檔的河粉一樣, 諗住佢叫自己做「Q」粉, 口感會 QQ 的, 點知佢除0左完全唔 Q 之外, 仲碎濕濕又腍 bad bad 的, 食了一啖忍唔住暗罵: 「乜 _ 呀?」 Menu 上「一隻辣椒」的香麻牛肉應該係凍食的, 但 serve 時溫溫吞吞的, 唔知想點. 牛肉浸0係一碟油入面, 鋪滿黑椒及芝麻粒, 唔香唔麻, 食落係好韌, 好臊, 好黑椒, 初頭少少辣, 後期就辣到帶點苦, 難吃.而溫溫吞吞的雞串燒, 就仲難吃 -- 味道十足超市的現成品, 醬汁係半0者喱狀 (!!!), 味道勁甜, 加埋 d 雞肉, 成壇0野十分糊口, 食一啖即想 lur 返晒
20-8-2008

而溫溫吞吞的雞串燒, 就仲難吃 -- 味道十足超市的現成品, 醬汁係半0者喱狀 (!!!), 味道勁甜, 加埋 d 雞肉, 成壇0野十分糊口, 食一啖即想 lur 返晒出來.

送的熱奶茶味道就好「大家樂」, 不過比起以上提及0個壇0野, 呢杯奶茶算係全餐最好的了. 真係嗚呼哀哉!

環境係茶餐廳格局, 招呼就係「糖朝」式招呼 (唔明? 自己睇啦: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=170784), 加埋味道咁樣, 會否再返轉頭? 你話呢???

都真係好耐無遇過咁差的食肆了.
「沙爹麻牛串 Q」... 唔知0翕乜_
香麻牛肉唔香唔麻 / Q 粉唔 Q
2008-08-17 1 瀏覽
2008年6月5日,狀元這天吃了越南春卷撈檬,春卷是港式, 味道麻麻,勝在仍脆。檬粉都幾多, 個汁都一般, 唔要求正宗都可以嘅。
2008年6月5日,狀元

這天吃了越南春卷撈檬,春卷是港式, 味道麻麻,勝在仍脆。
檬粉都幾多, 個汁都一般, 唔要求正宗都可以嘅。
2008-08-03 4 瀏覽
原本看過食評後覺得應該還不錯,但其實也只是普普通通。點了牛腩小鍋酸辣米線,味道還可以,但不夠飽。但環境方面就有待改善,因為坐位是在廚房出面,有時阿姐的洗碗水會彈到我的腳上 而且後面就是counter,waiter們就會在那兒吃掉有多的麵食,他們竟然吃到連汁也彈在我的頸上!怕怕了!但那兒的喇沙還可以,下次也如都會試,但再也不想再坐那個位了。
原本看過食評後覺得應該還不錯,
但其實也只是普普通通。
點了牛腩小鍋酸辣米線,
味道還可以,但不夠飽。
但環境方面就有待改善,
因為坐位是在廚房出面,
有時阿姐的洗碗水會彈到我的腳上

而且後面就是counter,
waiter們就會在那兒吃掉有多的麵食,
他們竟然吃到連汁也彈在我的頸上!
怕怕了!
但那兒的喇沙還可以,
下次也如都會試,但再也不想再坐那個位了。