2022-10-23 656 瀏覽
1. 排骨菜飯豬扒幾好食,但菜飯入面既菜少得吝嗇。。。2. 上海粗炒本身無諗住寫食評,食左第一啖呢個真係忍唔住!炒到好濕,顏色好深但條麵咬落去完全無味,衰到要用豆瓣醬去撈黎食。肉絲少到5隻手指數得岀,細碟+配料得少少菇少少菜。
1. 排骨菜飯
豬扒幾好食,但菜飯入面既菜少得吝嗇。。。

2. 上海粗炒
本身無諗住寫食評,食左第一啖呢個真係忍唔住!

上海粗炒
2022-10-13 619 瀏覽
今日行行下街見有啲肚餓,睇到呢間王家沙,鍾意食中菜嘅我同朋友們即刻衝左入去試下😆 餐廳環境都好大好闊落,樓底高而且位同位之間都有一段距離,幾鍾意個間隔!而今次我地叫左個蟹粉小籠包、黃金蝦、松露天鵝酥~上菜速度唔算話好快,平均20分鐘先想一道菜~ 個蟹粉小籠包皮都算簿!蟹粉味道唔算好濃味但可以接受~反而食落個湯汁同肉汁嘅味道好濃!整體來講蟹粉味道冇咁出,比較多係肉嘅鮮味😆而第二個菜喺黃金蝦,佢個鹹蛋黃味道好濃,但食多左都會有啲膩,最好配個白飯中和會更好~最後既天鵝酥味道唔會話好濃,加上佢入面喺啲蔬菜雜菌,中和左外面酥皮嘅油膩感!食落口唔會成口油🥳 整體今餐餐廳同嘢食質素都唔錯,好適合同朋友一齊嚟食!環境氣氛都好好👏🏻
2022-10-07
10 分鐘 (堂食)
  • 松露天鵝酥
2022-10-12 360 瀏覽
上海燻魚 👎🏻好乾 鮮肉胡椒餅👎🏻👎🏻希望愈大失望愈大完全唔似胡椒餅,又細個又唔夠熱四川麻辣水煮牛肉😋相對比較好,味道都唔錯不過同樣係唔夠熱💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️總結:所有食物都係微暖,難以理解一間餐廳點解連基本翻熱都做唔到😵職員亦好明顯唔識變通 - 全場無爆滿無人等位,隔離2人枱叫左最少4個餸,2人枱放唔哂,職員係企係旁邊等個客自己執好位,都無打算叫佢地放住係隔離空既枱叫埋單果陣問個職員係咪要出去比,職員好似對住咪講左野跟住乜都無同我地講就走左?.?過左陣我地見無人黎以為要行出去埋單,先有職員拎張單話可以係位埋
上海燻魚 👎🏻
好乾

鮮肉胡椒餅👎🏻👎🏻
希望愈大失望愈大
完全唔似胡椒餅,又細個
又唔夠熱

四川麻辣水煮牛肉😋
相對比較好,味道都唔錯
不過同樣係唔夠熱

💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️總結:
所有食物都係微暖,難以理解一間餐廳點解連基本翻熱都做唔到😵

上海燻魚
鮮肉胡椒餅
四川麻辣水煮牛肉
2022-10-12
四川麻辣水煮牛肉
2022-10-11 284 瀏覽
四個女士,叫左個四人餐,份量多,食唔哂,味道唔錯但其中的回鍋肉太油膩,豆沙鍋餅唔多香口,百頁東坡肉唔錯,小籠包皮薄奶油津白好味太油膩,所以短期內唔會去住😆😆
四個女士,叫左個四人餐,
份量多,食唔哂,味道唔錯
但其中的回鍋肉太油膩,
豆沙鍋餅唔多香口,
百頁東坡肉唔錯,
小籠包皮薄
奶油津白好味
太油膩,所以短期內唔會去住😆😆

• 蟹粉小籠包
2022-10-02 324 瀏覽
又收$12茶位又加一都唔緊要,最大問題係難食稀流流嘅擔擔麵,屋企煮個壽桃牌都有味過佢,➕埋-個冇蟹粉嘅「招牌蟹粉小籠包」,頂中哂伏,又冇招呼,食食下個伙記話要下埸要埋單先😩星期日都係咁,你仲夠膽收我加-服務費😡食兩樣嘢埋單$200 唔明白點解咁質素嘅食肆仲可以喺太古城商場䇄立到咁耐都唔執轉另一閒,難道太古城好平租或者是有紅色資本撑住!星期日都係咁,你仲夠膽收我加-服務費😡食兩樣嘢埋單$200 !
又收$12茶位又加一都唔緊要,最大問題係難食
食兩樣嘢埋單$200
星期日都係咁,你仲夠膽收我加-服務費😡
食兩樣嘢埋單$200 !
上海擔擔麵、招牌蟹粉小籠包
2022-09-27 256 瀏覽
聽講好多人去食過呢間上海菜王家沙花樣年華 ,最近又係K11開左分店 ,但因為約左朋友係Taikoo睇戲,所以今日去Taikoo店。【三 絲 粉 皮】 青瓜絲、雞絲、火腿絲、粉皮、芝麻醬極香【招牌蟹粉小籠包】皮算好薄,咬起哩湯汁鮮甜好食【上海話梅骨】本身都鐘意食酸既,哩個試過一次難忘,酸甜度剛好【韮王炒鳝糊】香濃惹味 ,肉質爽滑,又吾腥【健 康 炒 飯】紅米、白米、蛋白、青豆、松子、飯炒得乾身粒粒分明,健康為主【芝麻豆沙餅】豆沙餅煙煙勒勒,好多豆沙餡~~~~~~~~~~~~~~~~~~

【三 絲 粉 皮】 青瓜絲、雞絲、火腿絲、粉皮、芝麻醬極香

【招牌蟹粉小籠包】皮算好薄,咬起哩湯汁鮮甜好食

【韮王炒鳝糊】香濃惹味 ,肉質爽滑,又吾腥

【芝麻豆沙餅】豆沙餅煙煙勒勒,好多豆沙餡

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2022-09-27
  • 招牌蟹粉小籠包
  • 王家沙擔擔麵
2022-09-21 256 瀏覽
第一次寫食評一家人食飯,因帶住兩個小朋友,想搵間坐得舒服可以訂位,太古城週末都好少餐廳可以訂位。咁容易訂,都知可能有伏,價錢唔平,服務員態度真是好麻麻,無笑容黑黑地面,唔是一個是咁,是幾個服務員都是,雖然都是有招呼,但面色唔太好。食物正常,上菜都好快,因為小朋友扭眼訓,拖到2點幾先食完,然後個場開始好嘈好嘈,因為佢地要要執定晚市d碗碗碟碟,不斷執碟聲…..咁岩坐是裡面d台走晒,得番我地一台,外面仲好多未走,但完全唔理我地。有得揀下次真是唔會黎。
第一次寫食評

有得揀下次真是唔會黎。
2022-09-18 332 瀏覽
屋企人就係鐘意食中菜 心水餐廳吾多 因為試過好多間 始終依間好食(蟲草花螺頭雞湯 )補湯一盅 湯鲜味濃郁 據說蟲草花湯能增強免疫能力 滋肺補腎功效 吾知係咪呢?(蒜泥白肉 )豬腩肉切片淋上蒜醬 少微辣及咸香味 確實美味!(鮮鳳梨生炒骨 )開胃餸之選 生炒骨酥脆酸酸甜甜 菠蘿多汁 無得彈…(紅燒獅子頭烤菜 )食材簡單 但需要細火慢煮 功夫菜 入口即化 香味十足!!!(四川麻辣水煮牛肉麵 )味道濃郁撲鼻 非常刺激 湯底用多種香料及食材熬製 加上極具口感嘅嫩滑牛肉同麵…絕頂

蟲草花螺頭雞湯
四川麻辣水煮牛肉麵
  • 蟲草花螺頭燉雞湯
  • 水煮牛肉麵
2022-09-07 264 瀏覽
睇完戲揀左王家沙餐廳 😊鎮江肴肉我比較鍾意呢個前菜 外觀紮實紅潤 朋友吾知嗰層透明啫喱喺咩 其實係用湯汁及豬皮煮成的豬皮膠 食前點少少黑醋會更好味話梅鮮淮山 埋相吸引 話梅的酸味極其開胃 配合淮山好食到停不了...忘不了枝竹百頁結紅燒肉鍋 正正常常 一碟小菜 朋友喜歡喎~~魚湯蒜子時蔬 因為要均行飲食 所以order 味道時蔬囉石鍋鮑魚飯 熱騰騰 隻鮑魚唔好期望似手掌咁大 又唔會好似豆豉咁細 適中size ...高力豆沙球 甜品呢講 呢個係推介!!!Menu食物選擇都算多 亦有圖案標籤指示 推介. 素食. 有辣椒的食物提示 如果吾食得辣的朋友要留意啦 😚😚
睇完戲揀左王家沙餐廳 😊

鎮江肴肉

話梅鮮淮山

枝竹百頁結紅燒肉鍋
正正常常 一碟小菜 朋友喜歡喎~~

魚湯蒜子時蔬
因為要均行飲食 所以order 味道時蔬囉

石鍋鮑魚飯

高力豆沙球
甜品呢講 呢個係推介!!!

2022-09-06
  • 話梅鮮淮山
2022-09-01 229 瀏覽
呢間上海菜印象中開左好耐 我細個嘅時候 屋企人都成日帶我黎食 估唔到朋友約左我今日黎呢度食🤭1)火腿蒜蓉粉絲蒸娃娃菜😘蒜香濃郁 侍應剛放上枱面一陣 已經瞬間秒光 2)精選滬式涼菜拼盤🥰包羅萬有 如果人多 哩個拼盤必食之選 可以樣樣都試下(青瓜.烤麩.皮蛋豆腐.肴肉.醉雞)3) 紅燒牛腩湯麵😋牛腩都幾大件 燜煮得好香滑軟腍 我哋叫咗2碗食4)四川麻辣水煮魚🤩魚片滑溜 香辣並重 開胃得黎又唔會有腥味 十分滋味5)蘇式鮮肉小籠包👍入門口時係廚窗見到師傅逐粒逐粒係度包 可見佢哋真係人手新鲜製作

1)火腿蒜蓉粉絲蒸娃娃菜😘

5)蘇式鮮肉小籠包👍
2022-09-01
  • 精選滬式涼菜拼盤
2022-08-30 199 瀏覽
《再度回味》😍😍今日再次黎 回憶滿滿 上次同朋友食 佢哋都話好食 所以今次同我女朋友黎♥️♥️**椒鹽小黃魚**魚肉口感非常好 做法很豐富美味 香噴噴 值得一試👍👍**黃金海中蝦**蝦炸得很脆 品嘗蝦肉爽甜 同時有一種鹹蛋黃既香😋😋**椒絲腐乳通菜**家常小菜 翠綠惹味 腐乳既香 令人難以抗拒🤭🤭**三鮮湯年糕**雞肉 火腿 蝦 青菜 年糕 年糕切片 高湯燜煮 非常好吃🥰🥰餐廳今次仲推出會員計畫 宜家先知原來佢哋咁大集團 分佈全港九新界 各種餐廳都有🧐🧐
《再度回味》😍😍

**三鮮湯年糕**

2022-08-29
  • 椒鹽小黃魚
2022-08-24 194 瀏覽
我屋企人今晚以電話落單外賣自取,我本人去取餐。到場時我向一位員工說明我已電話下單取外賣,但她一開始沒有反應,和我對望3秒鐘。然後就問我外賣平台定咩?我便說:電話落單外賣自取。其後又呆了3秒,繼續問我order什麼。因為並不是我本人下單,所以我即場看枱上3袋外賣袋點餐收據,打算再問一問屋企人落左咩單。那名員工突然語氣不太友善問:乜你連order左咩都唔知咩? 然後我告訴她原因,這刻心情已好差!到付款時,她突然間取出另一張有聯絡電話號碼之收據,向我確認單號。我便向她詢問為何一開始不用電話號碼確認?本身想開下落order回家享用,但變成受氣!
2022-08-20
外賣自取
2022-08-07 337 瀏覽
我和女同事去食午市套餐,點了一個咕嚕肉,一個宮保雞丁,一個配飯一個配陽春麵,包2個苦瓜湯,苦瓜湯幾好味飲完感覺很舒服,可能天氣太熱,之後來了咕嚕肉超細碟,數過得4粒,女士食都唔夠飽如果男士食要叫3個,宮保雞丁很小份量,味道可以但很辣同想像中唔同,其他飯店多數選用腰果同埋有甜酸甜味,但這間做法不一樣,都會用如同前菜一樣,白飯有香味,陽春麵來到同想像唔同,面身好林湯冇味,其實價錢都唔平,2百幾蚊食午餐食唔飽,唔會再去。
2022-07-19 374 瀏覽
唔係第一次食所以各樣嘢平平都預咗。最估唔到嘅係,蟹粉小籠包有咖喱味。食過咁多蟹粉,我都可以幾肯定咁講呢個小籠包只有咖喱味,無蟹粉味。連啲有「蟹粉」嘅肉汁留係🥄上都有咖喱色,恕我以前未見過. 用咖喱扮蟹粉都係第一次見, 無言.
2022-07-11 384 瀏覽
今次係第二次去王家沙食晚餐😂我同先生都覺得佢哋啲食物都幾好味所以再encore😆今次食物方面都保持水準👍沒有令到我哋失望👍必食🤤1)蟹粉小籠包👍 2)擔擔麵 👍3)乾煸四季豆 👍4)醉嘉美雞 👍5)芝麻豆沙餅 👍價錢合理😊
價錢合理😊

蟹粉小籠包