2022-06-12
Happy holiday+父親節提早今晚要食上海菜!揀左太古城中心嘅花樣年華.王家沙網上訂左枱 所以去到唔洗等入到餐廳環境舒適,座位闊落前菜叫左精選滬式涼菜拼盤,入面有皮蛋豆腐,醉嘉美雞,鎮江餚肉,蒜蓉青瓜同四喜烤麩,當中醉嘉美雞十分出色,雞肉唔肥,夠嫩滑,夠曬酒香味;鎮江餚肉,清涼爽口,夏日必食;四喜烤麩,鹹甜適中且夠入味食上海菜點少得小籠包,最後兩款都叫曬招牌蟹粉小籠包,一籠有5件,熱辣辣的小籠包咬落去有鮮甜的湯汁同蟹粉相當滋味蘇式鮮肉小籠包,湯汁鮮甜,肉餡鮮美;兩者對比蟹粉小籠包更勝一籌溫泉蛋賽螃蟹,雪白嘅蛋白炒得十分嫩滑,加埋元瑤柱絲同溫泉蛋,層次再昇華左京蔥爆牛肉,京蔥牛肉➕薄餅,食法新穎,猶如食緊片皮鴨的感覺咸肉津白,津白清甜配上薄薄嘅半肥瘦咸腩片,味道👍👍流沙奶皇包,唔知係賣我放耐左少少先食,感覺唔夠流沙,但蛋黃味夠香濃最後甜品高力豆沙球,表皮鬆軟有蛋香味,豆沙餡唔太甜,整體感覺甜而不膩😋😋滿足!滿足!滿足!
今晚要食上海菜!揀左太古城中心嘅花樣年華.王家沙
網上訂左枱 所以去到唔洗等
入到餐廳環境舒適,座位闊落
食上海菜點少得小籠包,最後兩款都叫曬
京蔥爆牛肉,京蔥牛肉➕薄餅,食法新穎,猶如食緊片皮鴨的感覺
咸肉津白,津白清甜配上薄薄嘅半肥瘦咸腩片,味道👍👍
滿足!滿足!滿足!