2020-05-30 1043 瀏覽
午飯時間只想簡單吃碗粉,路過看到原來筲箕灣馳名的王林記在柴灣有分店,於是不用排隊就直入食麵。店內環境比總店摩登,座位也闊落。入座後點了蔥花魚蛋米,本人最愛蔥的香味,等了五分鐘後就有得食。熱辣辣的米粉上放上五粉香蔥魚蛋,有少許蔥花,仲有芽菜,好精緻。飲了一口湯,味道淡沒有重手落大量味精。一口咬魚蛋,OMG好彈牙,魚味帶著蔥香,好好食,米粉幼滑的份量剛好,不至過飽。枱面上放了店內自家制醃蘿白,任食的,食了一口,好正酸酸甜甜好開胃,夏天真係啱晒,會再來幫襯。
夏天真係啱晒,會再來幫襯。
香蔥魚蛋米
自家醃蘿白
香蔥魚蛋米
自家醃蘿白
2020-03-28 774 瀏覽
嚟到柴灣當然要周圍搵嘢食啦,聽講而家嘅魚蛋麵係幾好食㗎,我食咗佢嘅香蔥魚蛋麵,其實魚蛋嘅質素係幾好,不過面嘅份量就有啲少,如果可以多啲就好啦,香蔥魚蛋我都係第一次食,覺得好特別同埋估唔到味道都幾好玩喎!
2020-03-19 582 瀏覽
晚上路過這小店,見它地方寬敞,人客不是太多,實在很適合疫情下一個人食飯,見OR食家大多推介粉麵,於是胆粗粗叫了焗豬扒飯,跟熱檸賓,等了15分鐘,食物來了熱檸賓 - 檸檬和利賓納的比例剛好,酸酸甜甜,很解膩焗豬扒飯 - 飯面除了見到豬扒,就是芝士和蕃茄,非常香,飯炒得很乾身,三大塊有骨豬扒,先炸過保持其肉汁,再同蕃茄芝士炒底一齊焗 既香且脆,豬扒要帶骨的才好吃,肉質鬆軟,厚薄適中。埋單五十一個大洋,抵食。
熱檸賓 - 檸檬和利賓納的比例剛好,酸酸甜甜,很解膩
埋單五十一個大洋,抵食。
呢排完全變咗王林記既fans.但今日放工遲咗,無得食。好彩過兩個站既柴灣亦有分店,重開到10點tim.餐牌比筲箕灣既更多選擇,除咗一般既麵食,重有小食類同飯。成間茶記咁😍一時花多眼亂,咩都想試點知到落,就真係叫嗰樣,無嗰樣。最愛既河粉無,炸魷魚鬚無,炸雲吞無😖。但都唔可怪人既,就當我遲嚟啦切腩,牛丸同樣美味,只係無咗滑滑既河粉相伴炆冬菇,都ok既,但池記好味過佢老公叫咗呢個唔知咩,大碗麵定大盆麵。直頭就係茶記車仔麵,無特別,可以不試....完全唔似王林記既口味總結係,如果你係附近街坊,都可以嚟食下。但如果好似我要特登坐地鐵過嚟就咪啦。不如去返筲箕灣店好過。因為呢間分店唔近地鐵站,出咗嚟重要過兩個商場同天橋先到,又無特別出品,係比筲箕灣店多咗選擇既,但多咗嗰d都係一般茶記出品。唔需要行咁遠囉

切腩,牛丸同樣美味,只係無咗滑滑既河粉相伴

炆冬菇,都ok既,但池記好味過佢

2019-11-23 669 瀏覽
今晚想食輕量啲,魚蛋粉係心水選擇。位於環翠商場內嘅王林記位置唔太顯眼,人流不多。餐牌有很多選擇,除粉麵還有不同港式飯我點咗香蔥魚蛋併雲吞幼麵。香蔥魚蛋幾特別,鍾意食蔥嘅食家要試吓。雲吞新鮮,湯底幾好,唔味精。另一半點咗魚片撈幼麵。撈麵齋睇個樣已經好吸引,食落彈牙。醬汁配搭適中。+$10 跟餐油菜,唔係好大碟,但係煮得啱啱好整體滿意,下次會再幫襯
今晚想食輕量啲,魚蛋粉係心水選擇。
位於環翠商場內嘅王林記位置唔太顯眼,人流不多。
餐牌有很多選擇,除粉麵還有不同港式飯

+$10 跟餐油菜,唔係好大碟,但係煮得啱啱好

整體滿意,下次會再幫襯

2019-11-06 524 瀏覽
見佢開咗咁耐都冇嚟過,今日順路就去食下啦。 佢中午食晏時間前冇乜人而且服務都唔錯,食物水準同筲箕灣原店差唔多,但係坐得舒服好多,而且仲有咖哩魷魚呢啲懷舊食物,真係好好味! 叫咗個從未試過嘅蔥香魚蛋粗麵,魚蛋彈牙又有蔥香,超好味。再加上有免費取食嘅醃蘿蔔,切成條狀薄片,都唔錯,不過我都係鍾意啲蘿蔔一粒一粒咁會好味啲。 希望佢多啲人幫襯,因為位置比較難搵,所以可能因為呢個原因冇咩人,但係咁好味嘅嘢點可以由得佢消失呢!
Wong Lam Kee has been around for decades.There was a shop in Shaukeiwan which has moved and now there is another joint in Chaiwan.The location is a bit off the radar as it is located in the residential area of Chaiwan.I went there for two things: Fish lips and the Spring onion fishballs.Not many places or if any serve Fish lips with noodles.The last time I had it was many years ago for dinner at Linheung house where it was served in gravy as a main dish for dinner.To be honest, fish lips were a

To be honest, fish lips were a bargain as each piece was big and gelatinous.
The fish belly wasn't so good though, it was just the usual spongy stuff.
The spring onion fishballs were quite good and something different.

The noodles were just noodles.

Overall, an affordable choice if you are in the area.
2019-09-01 468 瀏覽
突然想食牛腩,諗起呢間嘅切腩撈粗都幾出名!撈麵係貴過湯麵$10蚊㗎。牛腩好食,一d都唔韌,都有幾多舊下!麵質都幾有咬口,粗麵黎講都幾好食,但都係有少少鹼水味!不過我覺得個豉油汁可以多d,有d唔夠撈唔夠味嘅感覺。
突然想食牛腩,諗起呢間嘅切腩撈粗都幾出名!

撈麵係貴過湯麵$10蚊㗎。

2019-08-31 293 瀏覽
新開咗間王林記魚蛋粉起柴灣,今日去試下。佢個位置都幾隔涉,所以唔太多人,唔使等位就入得去。魚蛋粉鋪頭有咩野食基本上十有八九都一樣,分別只有質素。咁我就叫咗碗魚蛋米。一般叫魚蛋會搭魚片頭,佢都唔例外。先試下啖湯,都好清甜。 而魚蛋好有彈性,咬落去幾乎有聲咁滯。,唔太腥,幾好。魚片因為炸過,所以香啲,但基本上同魚蛋冇分別,都好爽。米粉就麻麻,好幼身,有啲似新竹米粉咁,我都係中意一般啲米粉,粗身啲,唔會一堆堆。而芽菜就唔係幾夾呢啲粉麵,我覺得搭生菜會好啲,起碼色水都靚啲唔會成碗一都白雪雪。
新開咗間王林記魚蛋粉起柴灣,今日去試下。

佢個位置都幾隔涉,所以唔太多人,唔使等位就入得去。

魚蛋粉鋪頭有咩野食基本上十有八九都一樣,分別只有質素。

咁我就叫咗碗魚蛋米。

一般叫魚蛋會搭魚片頭,佢都唔例外。

魚片因為炸過,所以香啲,但基本上同魚蛋冇分別,都好爽。

2019-08-09 377 瀏覽
下午吃飯時間,看公司附近店好像都去過,就想去遠一點商場逛逛,看見這店好像廷多人吃,又還不用排隊,就來試試環境:店裡裝修較新式漂亮,乾淨企理,地方也較寬闊,能容納廷多人這店主打吃麵,湯麵或撈麵,我就點了一個五香牛腩撈麵,要粗麵的,盛惠HKD$50,價錢算港島區普通價🤧這麵跟牛腩牛筋色澤十分漂亮,水準之作,麵跟鼓油王撈汁很均勻地混合一齊,那撈汁應該有下豬油,香氣十足,五香牛腩,肉味濃,五香汁也滷到入肉,腩肉偏乾身,還有牛筋,牛筋份量比想像中多,基本一半肉,一半筋,牛筋也很入味,這牛筋牛腩肉是五香汁炆出來,是要費工序工時,才能做出這質素,撈麵肯定還送碗青蔥湯,這湯味偏濃,如果份量再多點就好整体來說,很有水準,值得一試

五香牛腩麵

撈麵肯定還送碗青蔥湯,這湯味偏濃,如果份量再多點就好
整体來說,很有水準,值得一試
2019-08-09
五香牛腩麵
  • 五香牛腩
2019-08-07 376 瀏覽
王林記已經食左好多次,平靚正鮮奶油厚多(大火)外脆內軟,加上凍冰冰既軟牛油,這個多士真的值得推介,而且又平牛筋丸魚蛋米粉魚蛋好爽口,牛筋丸就正常,有時會有菜,有時會轉左芽菜,我諗應該係睇下個日有咩就比咩雲呑五香牛腩河粉牛腩不算好焾,但好入味,都值得試既,雲呑內的蝦都好爽口而且皮唔厚,都算係咁懷舊辣汁尤魚佢個香味好香,但辣度不算好辣,辣汁偏甜,男友覺得好食,我就覺得可以再辣啲,美中不足,佢切得有啲大片,一口食唔哂佢地有自家制酸蘿蔔,切成長薄片,好好食!!免費任拎的食得辣既朋友仔記得要試佢個辣油!!真係好香好好食好夠辣!!!!!
王林記已經食左好多次,平靚正

鮮奶油厚多(大火)

牛筋丸魚蛋米粉

雲呑五香牛腩河粉

懷舊辣汁尤魚

佢地有自家制酸蘿蔔,切成長薄片,好好食!!免費任拎的

2019-08-04
  • 鮮奶油厚多(大火)
2019-07-14 303 瀏覽
來到柴灣的王林記的下午茶,看見一個面餐加2塊豬仔包和凍飲,價錢42元。決定一試。首先我點了雞排米線,份量如圖,感覺滿足。也加配了蔥蒜,味道濃郁非常。雞排煎得香香脆脆,內面軟滑可口,整塊厚實大塊。米線加配了濃湯香口爽滑彈牙,加上蔥蒜,香味令胃口帶動。這碗米線感覺不錯。另外2個牛油煉奶脆朱,烘得香脆非常,份量及味道一點也不失禮。香脆可口,加上牛油煉奶味道更上一層樓,奶香香甜面包香脆。加上凍飲是一個滿足的下午茶,凍飲就不多介紹了。

首先我點了雞排米線,份量如圖,感覺滿足。
也加配了蔥蒜,味道濃郁非常。
雞排煎得香香脆脆,內面軟滑可口,整塊厚實大塊。
米線加配了濃湯香口爽滑彈牙,加上蔥蒜,香味令胃口帶動。
這碗米線感覺不錯。

香脆可口,加上牛油煉奶味道更上一層樓,奶香香甜面包香脆。
加上凍飲是一個滿足的下午茶,凍飲就不多介紹了。
2019-07-13
2019-06-21 395 瀏覽
聽聞這間店很久,但每次去筲箕灣都選擇了另一家名店吃魚蛋粉,所以從來沒有試過王林記。柴灣開了分店,決定一試。想不到分店也不錯,不過位置可能因為瑟縮在一角, 比較難令人發現, 在宣傳不多之下,人自然少一點。這店裝修懷舊,坐位空間比較寬敞,坐得舒服。推介懷舊辣魷魚, 很有小時候的味道,好入味,辣汁正!鑊鑊新鮮,選了 "牛魔王"牛丸好味!牛腩炆得夠淋鑊鑊新鮮餐,可以選飯/粉,是另外上的兩人吃到飽飽都是100元左右,相當抵食!值得一試啊😁
柴灣開了分店,決定一試。

這店裝修懷舊,坐位空間比較寬敞,坐得舒服。

推介懷舊辣魷魚, 很有小時候的味道,好入味,辣汁正!

鑊鑊新鮮,選了 "牛魔王"
牛丸好味!牛腩炆得夠淋

鑊鑊新鮮餐,可以選飯/粉,是另外上的

兩人吃到飽飽都是100元左右,相當抵食!
值得一試啊😁

2019-03-20 514 瀏覽
之前食過午餐,感覺唔錯,帶家人來食晚餐。家人選了淨韮菜餃,這個份量足又足料,而且好食。另外,叫左兩個晚上才有的鑊仔,一牛一魚。牛這個有清湯牛腩、五香牛腩、牛丸、冬菇、蘿蔔、黃芽白、粉絲,本來是配飯的,但店員話可以改湯麵。整體份量係多到一個人都食唔哂,好'大鑊'味道都好食,牛腩唔痴牙,配菜勁多。另外一個係魚,有魚肚、魚唇、香蔥魚旦、冬菇、蘿蔔、黃芽白,都係唔要白飯,轉了粗麵。份量又係好多,魚肚都有3大舊,魚唇有兩大塊,都係抵食的而且兩個鑊仔都包一杯熱飲,熱咖啡都唔錯。四個人都夠食,每人都唔使$50,性價比高
之前食過午餐,感覺唔錯,帶家人來食晚餐。

家人選了淨韮菜餃,這個份量足又足料,而且好食。

另外,叫左兩個晚上才有的鑊仔,一牛一魚。

整體份量係多到一個人都食唔哂,好'大鑊'

味道都好食,牛腩唔痴牙,配菜勁多。

份量又係好多,魚肚都有3大舊,魚唇有兩大塊,都係抵食的

而且兩個鑊仔都包一杯熱飲,熱咖啡都唔錯。

四個人都夠食,每人都唔使$50,性價比高
2019-03-17
2019-03-14 324 瀏覽
筲箕灣名店在柴灣開分店,奇怪在次次行過都不算多人,在好奇心驅使下,就去試下。叫了魚唇香蔥魚蛋撈幼麵湯好飲,是切腩的湯。麵也算大碟及有不少芽菜,麵身彈牙,撈面均勻,味較濃。不錯。魚唇一夾起,沒有切開,好大塊,心諗難道要用刀义食?兩塊都很大塊,食落一點腥味也沒有,而且好淋好有膠質,令人想一啖接一啖去食,而且味道配撈麵夠味,不用再加味了。香蔥魚旦是重蔥味及彈牙、有魚味,好食。下次要試埋魚肚先,唔使等位又有啖好食,不錯。

叫了魚唇香蔥魚蛋撈幼麵

湯好飲,是切腩的湯。

麵也算大碟及有不少芽菜,麵身彈牙,撈面均勻,味較濃。不錯。

魚唇一夾起,沒有切開,好大塊,心諗難道要用刀义食?

香蔥魚旦是重蔥味及彈牙、有魚味,好食。

下次要試埋魚肚先,唔使等位又有啖好食,不錯

2019-03-12