3天前 0 瀏覽
公司同事喜歡叫外賣食,lunch多人不用四圍走!今日叫了雲吞伊麵,伊麵有咬口之外!雲吞大大粒,入面鮮蝦也有份量的!彈牙可口,令人回味!外賣湯同伊麵分開上!真細心!
公司同事喜歡叫外賣食,lunch多人不用四圍走!

外賣湯同伊麵分開上!真細心!

2024-09-15 131 瀏覽
果然是筲箕灣人氣店,週六下午時間來到,人頭湧湧,大概有30人在外等侯,不過輪候時間唔算好誇張,只需20分鐘左右。牛腩撈幼麵一上枱已非常有食慾,牛腩煮到非常入味和淋,一食個麵,非常驚喜,口感彈牙,唔會過分煙靭,味道調得剛剛好,另外,呢到嘅辣椒醬超香,仲好貼心咁分咗小辣同大辣,配埋麵一齊食一絕!魚片頭撈粗呢個粗麵麵質,一食就驚艷到我,彈牙得誇張,好好味,我覺得揀粗麵或者幼麵視乎你想食嘅口感同埋濃味程度。至於魚片頭都係好有魚味,但個人對呢樣野還好~

牛腩撈幼麵

魚片頭撈粗

2024-09-14 152 瀏覽
同friend一齊去探索咗一間勁local勁地道嘅港式茶餐廳😉成間舖頭唔算話特別大,但係都有人喺度排緊隊味道都幾好食,同埋份量都好大~推介粗腩撈麵!甜而不膩味道又好濃郁😋一齊搭枱嘅時候發現嚟嘅uncle都係被friend推介特登過嚟過來🤣不過味道真係OK嘅,大家可以嚟試一下😍唯一覺得美中不足嘅可能就係服務可以有待再提高少少🥲可能因為人太多,所以就冇太特別顧及顧客,希望可以改進一下啦😆😆😆

2024-07-31 670 瀏覽
住咗港島東廿幾年都會知筲箕灣東大街出名多local野食,今日想推介嘅係魚蛋魚片好出名嘅王林記**魚蛋**:佢哋嘅魚蛋真係好彈牙,唔會有嗰種過於鬆散嘅感覺,每粒都係實淨淨。味道適中,冇加太多調味,保持到魚嘅鮮味,食落去好清新。**魚片**:魚片切得剛剛好,唔會太薄或者太厚,煮得啱啱好,唔會過熟。魚片仲保留住鮮甜嘅口感,加埋啲簡單嘅配料,已經好夠味道。價錢合理,份量適中,推薦一試,不過其他就唔洗試,專注食魚蛋魚片頭

2024-05-11 1155 瀏覽
晚上來到筲箕灣東大街覓食 個心好想食魚片頭撈粗 但是想食嗰間原來好早便關了門 所以今次試吓王林記 (20:15 last order).🍲魚片撈粗 $54粗面質感不錯 顏色均勻有光澤 魚片數量頗多 有魚味 不錯.鮮蝦雲吞米粉加色 $40河粉售罄所以選擇了米粉 米粉是較滑身的那種質地 出奇地有驚喜 雲吞有5粒 雖然不是大粒嗰種 但每粒雲吞入面鮮蝦很彈牙👍🏻 .整體味道可以 可惜最後食完好口渴 所以扣了分🤔.#筲箕灣美食 #東大街美食
🍲魚片撈粗 $54

#筲箕灣美食 #東大街美食
魚片撈粗
鮮蝦雲吞米粉
2024-04-08 1085 瀏覽
廿幾年前已食,搬走后舊地重遊,感覺食物水準下降兼招呼差!我們一行三人,入去剛有張4人枱,坐底,餘下一個位放背包,叫阿姐寫野食~寫寫下,佢話等陣,去招呼另一枱客入坐!回來后,見到我放袋個位,不友善地叫我哋攞起,要坐人甘話,無法!全都圓凳,已經坐唔舒服,仲要抱住背囊食,各位自己唸!漏左個切腩撈,其他野食晒都未嚟,吹佢先俾碗湯,個撈仲要成10分鐘先到,其實D坐位甘矜貴,漏單呢D係唔可以發生,阻嘅,咪又係你鋪頭?食物~切腩還合格,面就和普通舖的一樣,而佢哋嘅招牌魚蛋,食出已經唔係以前嘅魚做了,冇咬口及彈牙感,是換人失傳,還是食材太貴,用不回?總括~冇特別出色的食物+零服務+唔舒適及價格略貴!
廿幾年前已食,搬走后舊地重遊,感覺食物水準下降兼招呼差!
總括~冇特別出色的食物+零服務+唔舒適及價格略貴!
2024-04-03 780 瀏覽
筲箕灣魚蛋粉另一選擇-王林記潮州魚蛋粉麵筲箕灣東大街出名多野食😀而最出名個間魚蛋粉,好多人會講”安X”😂不過今次同大家試試另一間都要排隊既王林記,人氣一啲都唔輸蝕,排隊都等左10分鐘😪點左魚片魚蛋米粉加紫菜,牛腩米,仲有炸雲吞🤤魚片魚蛋,好彈牙,有魚鮮味;份量正常,牛腩方面,入哂味比較淋,都唔太硬😗 炸雲吞唔太油,炸到乾身,蝦好爽口,配上醬汁好惹味😀Overall 食物OK, 當然座位比較迫夾,都係快食😅比較上唔使等咁耐,大家可以睇吓值唔值😂
筲箕灣魚蛋粉另一選擇-王林記潮州魚蛋粉麵

• 炸雲吞
2024-04-03 743 瀏覽
呢間舖頭嘅切腩撈粗應該唔需要我多介紹。喺筲箕灣東大街掃街,順便經過舖頭買咗個外賣,見咁多人介紹所以好奇想試吓。切腩雖然比較瘦,但係一啲都唔韌,淋身得黎唔會好似湯渣咁冇晒味,牛肉味濃郁。粗麵爽滑,撈咗豉油好夠味。外賣都會跟一個湯,而個湯亦都係相當濃郁。嘅最貼心嘅位係外賣都有包埋一細盒嘅辣椒,嗰個辣椒配撈麵都相當惹味。口味嘅嘢係好過人嘅,但係呢一間已經係我試過咁多粉麵舖裏面比較出色,第二道搵唔到呢個味道。如果去開筲箕灣東大街真係值得一試。

外賣自取
  • 切腩撈粗
位於筲箕灣東大街 離港鐵站五分鐘 好方便東大街都算係美食街 好多知名食店都係呢度平時好少黎呢區 特登問一問住呢區既地膽朋友佢就推介左王林記 話係必食的😁叫左下面幾樣野 都係朋友大推既✌🏻✌🏻鮮奶油厚多士😈極度邪惡 牛油夠厚唔會太凍 奶油香一層層勁CREAMY 呢個中意食邪惡野既朋友一定要試下🥰🥰切腩撈粗💯雖然唔平但份量都幾足 切腩夠淋肉味都出 撈粗爽口 醬油味強 岩較重口味既朋友😌魚片頭魚蛋河粉相對較一般 魚片頭蛋都唔錯既 正常發揮河粉有少少太淋🤏🏻凍奶茶幾香滑 茶味再強少少就好了🙂Overall價錢係稍貴 但算物有所值熱門既野食真係有保證 可以再黎👍🏻方便指數: 4.5/5環境指數: 4/5回頭指數: 4.5/5地址: 筲箕灣東大街10號東寶大廈地下A號舖
位於筲箕灣東大街 離港鐵站五分鐘 好方便

回頭指數: 4.5/5
地址: 筲箕灣東大街10號東寶大廈地下A號舖
  • 切腩撈粗
2024-02-17 841 瀏覽
王林記 (筲箕灣東大街店)切腩撈粗 - $60香蔥魚蛋河 -$39又黎到東大街掃街篇,今次試粉麵老字號王林記。星期日中午時間嚟排隊等15分鐘唔算耐,粉面價錢尚算抵食,試咗兩個招牌,切腩撈粗印象深刻,處理得入味又夠淋, 冇鹼水味😋粗面份量足夠, 加埋芽菜口感豐富。香蔥魚蛋粉都算抵食,魚蛋彈牙粉面正常,行過可以一試,但會推薦切腩嘅粉面多啲👌。
王林記 (筲箕灣東大街店)

切腩撈粗 - $60
香蔥魚蛋河 -$39

2023-12-31 751 瀏覽
東大街好出名嘅粉麵店,早餐都算貴要$45,但係個雲吞麵好細碗同啲雲吞好細粒,唔算特別好食,另一份嘅豬扒好油,奶茶就okay。筲箕灣粉麵嚟講,我覺得都係愛蝶灣間寶記最好食!
2023-11-19 840 瀏覽
每逢週末的筲箕灣東大街,都人山人海,水洩不通,警察通常都會來趕車和抄牌,因為太多架車人士泊在路邊。今天試了這間也是以以魚蛋作招徠的粉麵店,人龍較短,價錢看來也較便宜。香蔥魚蛋湯河,河粉幼滑,有五粒魚蛋,大大粒,爽彈,$39,在現今物價高企的時代,這個價錢很合理。朋友點了牛坑腩香蔥魚蛋雙拼,這裏的坑腩比較特別,肉質很滑,雖然有別一般清湯腩的感覺,但也不錯。單併牛坑腩米粉$50,但雙併加$9,即$59。整體來說,味道不錯,人龍又較短,絕對是東大街的另一選擇。

整體來說,味道不錯,人龍又較短,絕對是東大街的另一選擇。

2023-11-18
  • 香蔥魚蛋
2023-10-01 1012 瀏覽
平時多數食早餐—豬手麵,熱奶茶,今日轉口味,點了坑切腩片頭河,凍奶茶。滿心期待之下坑腩河粉嚟到,同普通腩一樣,或者可以講係似煲湯肉多點,即時問店員是否坑腩,她當然好肯定咁回覆。。係,咁唯有硬食,不過真係好一般,所以2啖就無再食。另外,凍奶茶細味下淡而無味,平時多數叫熱奶茶,一向中規中矩,今日因為天氣比較熱,諗住解下熱,所以叫了凍的,可惜。。。😔估不到曾經喜愛的小店,變成這樣水準,放棄。。。。。了。

估不到曾經喜愛的小店,變成這樣水準,放棄。。。。。了。

2023-09-29
$80 (早餐)
2023-09-21 907 瀏覽
吾掂大部分食評話安X吾得,話哩間魚蛋好好多喔,今日早餐時間去開附近,見到餐牌又有魚蛋得食,眯想試下。九點幾無乜人,服務員可能都系做開街坊生意,第一句就問要吾要睇餐牌,裝修只是一般魚蛋粉鋪頭,吾知道系眯香港區,早餐價錢比較高。加三蚊叫左魚蛋改伊麵早餐($48)3分- 有三粒魚蛋同三塊魚片,魚蛋同魚片都比其他鋪頭黑,吾彈口,無魚味,- 伊麵系煮得剛剛好,吾系好似其他茶餐廳比個統一伊麵,QQ地,- 最好味同摟到分系個湯,好清甜檸檬水比足4片,OK。
吾掂

裝修只是一般魚蛋粉鋪頭,吾知道系眯香港區,早餐價錢比較高。

加三蚊叫左魚蛋改伊麵早餐($48)3分

- 最好味同摟到分系個湯,好清甜

檸檬水比足4片,OK。

魚蛋伊麵

2023-09-15
2023-08-17 817 瀏覽
因為隔離食開果間餐廳星期四無開,所以就食呢間,反正都係食差不多嘅野。好多年前買過外賣,印象中佢都幾好食,入到去見到坐滿晒人,諗住應該唔會太難食。但今次食完之後,我好肯定我以後唔會再返黎幫襯。首先片頭牛腩粗麵,牛腩好乾粗麵偏硬。然後杯茶走,茶澀無煉奶,其實應同叫普通奶茶無分別。侍應對侍熟客好熱情,對生客態度好差。第一次問佢攞杯水,佢唔比我,再問佢多一次等咗好耐,然後仲要比佢鬧。絕對唔會再幫襯,貼錢買難受。