2023-08-06 681 瀏覽
咁啱經過筲箕灣 就試吓佢好出名嘅切腩撈粗 睇吓係咪真係咁好食🤣🌟切腩撈粗加魚片頭 $63 (7.5/10)佢個牛腩真係好淋😋牛腩嘅份量都算多 如果鍾意食牛腩推薦呢一間☺️ 豉油撈粗個味道都OK 但係食得多就會乾乾地 所以加埋魚片頭嗰湯就好正😉 小編就鍾意落多少少湯🌟鮮奶牛多 $16 (8/10)小編就最鍾意食啲好肥嘅嘢🤪 牛油加煉奶絕對冇得輸🤣 煉奶同牛油多到唔使錢咁~整體:7.5/10好多人排隊 小編係中午12點喺門口排咗10分鐘已經熱到溶咗🥵 茶餐廳嚟講環境都算OK 冷氣都夠☺️

🌟切腩撈粗加魚片頭 $63 (7.5/10)

🌟鮮奶牛多 $16 (8/10)

整體:7.5/10
2023-07-22 708 瀏覽
小弟乃區內街坊, 王林記都食左好多年, 由佢柴灣開分店前已經食, 以前都so far so good但係呢一兩年真係忍唔住要寫呢個食評......區內計埋佢有三間魚蛋檔, 有間改左名, 有間好出名, 而王林記的賣點就係跟餐包野飲, 所以比前兩間有競爭力而我就貪平以前就成日幫襯王林記, 但係疫情同工作關係少左, 起碼都兩年冇食過了最近有機會再光臨, 一望, 嘩D人事變晒以前廚房果班阿叔唔知走晒定退休定去晒柴灣, 變晒人唯獨班侍應仲係度好啦幾年冇食, 叫個蛋麵同奶茶, 一食...唔識講中肯D講啦:魚蛋同以前比, 冇咩分別, OK既湯都係, 唔會太重味精而口乾但係個麵...完全唔熟既喂? 硬到唔識講 (直頭係滾水六兩六就俾你果款...真係生麵呀!)杯奶茶...跟餐特價就冇咩要求, 點知, 對於冇要求的我飲完後就變左有要求好唔掂wor老細...溝水茶黎...直頭係跌晒watt跟住望下我自已前後左右, 又唔係好多客 (如果你話好多客還可以體諒)同以前比, 真係渣左其後我食完呢碗麵的下午, 我專登去其餘兩檔的其中一檔食同一樣野做下午茶, 去驗證下係咪我自已要求高定係D野真係渣左點知出黎人地麵係熟,
但係呢一兩年真係忍唔住要寫呢個食評......
最近有機會再光臨, 一望, 嘩D人事變晒
以前廚房果班阿叔唔知走晒定退休定去晒柴灣, 變晒人
唯獨班侍應仲係度
好啦幾年冇食, 叫個蛋麵同奶茶, 一食...唔識講
中肯D講啦:
魚蛋同以前比, 冇咩分別, OK既
湯都係, 唔會太重味精而口乾
好唔掂wor老細...溝水茶黎...
直頭係跌晒watt
同以前比, 真係渣左

點知出黎人地麵係熟, 係咬到既, 我今朝食個耐係硬到食生麵咁
唉...
人地杯奶茶雖然係比較甜, 但係起碼唔係水溝茶...
可能搬左柴灣後就唔理筲箕灣了

希望今次係個別事件啦~
2023-07-21
$50 (早餐)
2023-06-07 912 瀏覽
切牛腩捞粗+鱼蛋汤 HK$63相比牛坑腩,切牛腩全是瘦肉,但这家处理得很好,肉质鲜嫩,粗面有劲道,鱼蛋如果扔到地上估计能弹起来1米高度,鱼汤清而鱼味浓!芽菜也是刚过水变捞起来,没有生味,咬一口声音清脆,厨师用心了。食物用心与否,一试便吃。分量好足夠,食完整份已經非常飽,但個麵確實太好味。不過下次都會想食返牛坑腩!有少少肥好食d。魚蛋加蔥款亦好好味。好抵食,基本上個個星期都會與同事一起坐mtr過來。推薦。
切牛腩捞粗+鱼蛋汤 HK$63

好抵食,基本上個個星期都會與同事一起坐mtr過來
。推薦。
2023-05-16 977 瀏覽
路經東大街,居然咁多嘢食。打開OpenRice,已經鎖定咗安利或王林記,途中遇大雨,就入咗去近啲嘅王林記。「切腩撈粗。」「賣晒!」「咁牛腩撈粗。」「仲有冇呀?」「有咩汔水?」「我點知你飲咩呀?」「忌廉。」應該唔知幾時得罪咗阿姐⋯⋯忌廉 - 居然係室溫,仲冇乜汔,極度懷疑已經擺咗一輪至拎過嚟⋯⋯牛腩撈粗 - 粗麵ok,但牛腩真係”鞋”到無倫,而且一啲都唔入味,曾經諗過同阿姐反映,但係見佢之前個態度,算把啦,硬食⋯⋯

「切腩撈粗。」
「賣晒!」
「咁牛腩撈粗。」
「仲有冇呀?」
「有咩汔水?」
「我點知你飲咩呀?」
「忌廉。」
應該唔知幾時得罪咗阿姐⋯⋯

牛腩撈粗
2023-05-16
2023-05-04 687 瀏覽
🔹五香牛腩撈麵五香牛腩夠腍身夠入味,中上發揮👍🏼 撈麵調味啱啱好唔會太鹹,份量好多🤭 朋友話平時話好多人排隊同埋切腩會更加好食,可惜今次食唔到🫣🔹奶油多正常發揮🤭 個面包可以焗燶少少🙈如果行過食都可以,但係唔洗特登去排隊🙈📍王林記潮州魚蛋粉麵 | 筲箕灣東大街10號東寶大廈地下A號舖#hkfood #hkfoodies #香港美食 #牛腩撈 #奶油多 #王林記 #筲箕灣美食
🔹五香牛腩撈麵

🔹奶油多
正常發揮🤭 個面包可以焗燶少少🙈

如果行過食都可以,但係唔洗特登去排隊🙈

2023-04-16 771 瀏覽
因為朋友介紹所以去咗試試依間食牛腩麵嘅老字號。假日大概五點幾到唔洗等位,不過就要搭枱,環境都乾淨衛生。本身想叫切腩但已經冇晒🥲所以叫咗五香牛腩湯麵同撈麵,再加魚蛋魚片頭麵。五香牛腩都夠腍身,撈麵調味啱啱好唔會太鹹,份量亦都唔少,不過朋友話佢嘅切腩會更加好食,可惜今次食唔到🫣🫣魚蛋魚片頭麵個湯底夠魚味,魚蛋同魚片頭亦都非常彈牙,唔係嗰啲好硬好實嘅魚蛋👍🏻不過份量唔算太多,一個女仔食晒但都唔係話好飽😂

2023-04-16
2023-04-05 902 瀏覽
早幾日夜晚黎左東大街一心想食安利,點知原來收7點;甘就一於去隔離另一間老字號王林記食啦,但呢間食完係無下次!🐷香蔥魚蛋粗麵 $38🐷魚片頭粗麵 $38🐷五香牛腩幼麵 $38香蔥魚蛋無魚味,而且係好腍身,唔係彈牙既口感。魚片頭同樣食唔到魚味,淨係食到好咸。本來想叫切腩但可惜賣晒,叫左牛腩係大錯特錯;牛腩好韌,感覺似湯渣既肉。至於麵無論粗麵幼麵都好重鹼水味,同樣係令人失望;仲有湯底超咸,味精湯令人食完好口渴,3碗麵都絕對唔合格👎🏻👎🏻👎🏻🐷炸雲吞(5粒) $32呢個5粒細細粒反而幾有驚喜,每一隻都食到有蝦,蝦係爽口彈牙既;而雲吞皮咬落去幾脆,呢個幾好食🐷樽裝維他奶 $12呢個都好特別,而家好少地方有玻璃樽既版本,通常都係汽水有玻璃樽;唔知點解硬係覺得係玻璃樽既係好飲d

🐷香蔥魚蛋粗麵 $38
🐷魚片頭粗麵 $38
🐷五香牛腩幼麵 $38
香蔥魚蛋無魚味,而且係好腍身,唔係彈牙既口感。
魚片頭同樣食唔到魚味,淨係食到好咸。

🐷炸雲吞(5粒) $32

🐷樽裝維他奶 $12
2023-04-02
2023-03-16 695 瀏覽
喺口排隊攞飛,嗰阿姐skip咗我地個號碼,我行埋去問返,嗰阿姐聲大夾惡話佢叫咗,咁我地全程冇離開,只係佢跳咗個號碼。跟住,我地心平氣靜同佢解釋返,個老闆話補返張枱,個阿姐竟然話唔好俾枱我地!好離譜!我而家係幫襯佢地,唔係求佢地俾我入去間舖。個員工自己做錯仲要發洩落個客度!勁嬲!無下次!請我都唔食!一間食肆,食物當然重要啦,但係員工咁嘅服務態度,無人想貼錢買難受。如果佢地繼續係咁,只會得來更多,唔該改善下啦!
無下次!請我都唔食!
,唔該改善下啦!

2023-03-16 642 瀏覽
平時間野普通料,如果唔係星期四安利無開王林記都唔會咁多人排。排隊都無所謂,但係個毫無禮貌嘅女人真係令人嬲到噴火😡 多數去嘅都係1、2人,我哋2位手拎48號飛,個女人叫咗三次46號飛都冇人應,然後佢叫50號飛有2個人入咗去,我同朋友見到怕佢係睇漏左我哋個number就入去詢問,點知個女人話自己叫咗48號幾次都無人應!!我哋無離開過門口,一聽佢叫46號就已經standby 等佢叫,兩對耳100%肯定唔會聽錯!但個女人仲堅持自己已經叫過48號仲十分之無禮貌!其實等多一張枱絕對唔係問題,但個女人態度惡劣又堅持自己無錯(出面有班等緊7人枱都聽到佢只係不斷叫46號)真係非常之過分!其實食王林記都只係一種情懷,食物唔係特別出色,只係咁多年有感情,間唔中會想去幫襯下。今日因為呢一粒老鼠屎,我哋都決定以後都唔會再幫襯王林記,可惜被抹煞了一段美好嘅回憶。

2023-03-15 459 瀏覽
以前住大坑經常幫襯王林記,可惜小店年前結業。今日路過筲箕灣,終於可重嚐昔日的滋味。王林記必吃一定係潮洲牛丸同蝦子撈麵😍牛丸超彈牙,碗湯仲好好味;佢嘅撈麵味道香濃,其他地方真係食唔到👍🏻
2023-02-07 931 瀏覽
提起魚蛋粉,一定要講及筲箕灣東大街的安利和王林記。兩間也是老字號,當中王林記以新鮮手打魚蛋作生招牌,很多人慕名而來。食店早前裝修過,門面更富潮聖感,感覺已由地方名店升格為旅客打卡地。 內裡裝修跟以往大同小異,環境清潔整齊,沒有傳統魚蛋粉店的街巷感。除魚蛋粉雲吞麵外,還有炸水餃等油炸小食提供,都是坊間小有的。今次點吃炸雲吞和香蔥魚蛋粉,留意下混入香蔥後有何分別。 河粉是較幼那種,烹調時有用心弄散,吃下去不論口感和味道都會更平均,反之地方小店常見到部分黏在一起便送給食客。對得起魚蛋粉名店的招牌。魚蛋的口感較軟,魚味因為用多種魚肉混製所以食味層次豐富。香蔥的角色是為魚肉的味道添加新鮮感,顯得更惹味。 炸雲吞亦不錯,麵皮很薄油炸時間較短,令口感不至太硬太脆,吃下去有酥香的鬆化感。每粒雲吞用蝦一隻,生熟度剛剛好,非常爽口。 餐廳另有樽裝汽水,大家可留意一下!

香蔥魚旦河

香蔥魚旦粉

樽裝汽水

餐廳另有樽裝汽水,大家可留意一下!
2023-02-03
香蔥魚旦河
香蔥魚旦粉
樽裝汽水
2023-01-14 690 瀏覽
同朋友幾個一齊去食早餐,落單嗰陣每人叫咗一碗麵,然後侍應就話有三杯嘢飲,咁無問題叫埋。我嗰碗雲吞麵正正常常,然後都湯底都係正常重味精。試咗朋友嘅香菇貢丸,差唔多係無味👎🏻嘢飲方面我叫熱阿華田,用嘅係份量比較多嘅膠杯,但好似溝咗兩倍水,又係無咩味👎🏻到埋單嘅時候,見到寫每人$45(但餐牌寫$38),咁就去問吓收銀阿姨係咪寫錯咗。然後個阿姨就話嘢飲要加錢,我哋講翻落單嘅情況比佢聽,想佢知侍應誤導咗我哋以為包飲品。突然,個阿姨就就嬲咗咁話無問題啊分開計啊,話我哋已經飲咗佢杯嘢,可以麵單計,嘢飲單計,叫我哋一係再比多D錢。我哋幾個人都比佢個服務態度(加上本身又唔係好食)搞到條氣好唔順,不過照樣比錢了事,但一定唔會再幫襯😠總結,本身大家街坊過黎試吓食個早餐,但不可一不可再🫡

總結,本身大家街坊過黎試吓食個早餐,但不可一不可再🫡
2023-01-14
$45 (早餐)
2023-01-14 451 瀏覽
今日同frd子去咗食東大街王林記 體驗真係好差🥲啲侍應態度差同食物普通都算啦 嗌完個麵佢就叫我地嗌埋野飲 咁自然會以為個野飲係唔使另外加錢 佢咁樣講真係好誤導 之後我地嘗試去同收銀理論佢竟然話 嘢我地已經飲咗 如果咁堅持碗麵係38蚊就補翻正價野飲要追就問翻個侍應???? 侍應唔係你員工??????????????咩邏輯????????????係你地啲侍應一開始誤導我地 根本就係立心不良啦 勁嬲!!!!!! 唔好再去食!!!!!!!!
今日同frd子去咗食東大街王林記 體驗真係好差🥲
侍應態度差同食物普通都算啦
嗌完個麵佢就叫我地嗌埋野飲
咁自然會以為個野飲係唔使另外加錢
佢咁樣講真係好誤導

之後我地嘗試去同收銀理論
佢竟然話 嘢我地已經飲咗
如果咁堅持碗麵係38蚊就補翻正價野飲
要追就問翻個侍應???? 侍應唔係你員工?
?????????????咩邏輯????????????
平時絕少嚟港島東,仲要係幾乎最東嘅筲箕灣,即刻問下住附近嘅朋友有咩必試街坊店,結果朋友就推介咗王林記,食潮州粉麵食得潮州粉就預咗唔會坐得好舒服,不過王林記又唔算好逼,裝修仲幾特別早餐時段嚟,選擇都唔少我哋嗌咗牛腩米同魚蛋米,加個脆奶油豬,一杯茶走一杯啡走牛腩又淋又入味,加咗腩汁嘅湯香得嚟又唔會漿住個口,白魚蛋好彈,仲有片頭,個奶油豬好脆,好夠牛油同煉奶,茶走啡走都好夠煉奶,熱飲嚟講仲好大杯潮州粉嚟講,王林記的確高質,係有少少貴,但味道絕對對得住價錢

早餐時段嚟,選擇都唔少

我哋嗌咗牛腩米同魚蛋米,加個脆奶油豬,一杯茶走一杯啡走

2023-01-03 794 瀏覽
📍王林記潮州魚蛋粉麵一向都好想發掘下香港呢一啲有一段歷史但係依然屹立不倒嘅平民餐廳🫣 咁啱去到筲箕灣於市就嚟試一試 Lunch嘅時間遙遠睇已經有人排緊隊 不過流動嘅速度都快所以等咗一陣就入到去啦👍🏻香蔥魚蛋麵🍜首先都想試吓最基本嘅湯麵!講到明係虛沖,首先一上就見到面頭放咗好多切靚靚嘅蔥🤩 飲咗一啖嘅湯底,都幾特別嘅一個味道,但又唔係話好重味精嗰隻~ 想講佢嘅魚蛋,係加埋咗少少嘅蔥花去打呢一粒魚蛋出嚟,咬落去唔會話好腍,同埋有蔥花嘅香味配合真係好好味🫶🏻 麵就正常麵啦,都係偏硬身,係我鍾意嘅麵😍切腩撈粗🍜點可以唔試吓佢呢度好多人叫嘅撈粗!平時食開嘅魚蛋粉店都好少呢一個可以叫 所以其實都唔係好知道佢係咩味 不過一嚟到就聞到好香😍 上面有好多芽菜,食落去嘅時候令到口感更加多層次😗 切腩淋又重牛味,啲麵濃味再沾一沾啲清湯,雪雪聲啜入口😋,正!王林記潮州魚蛋粉麵🍽️筲箕灣筲箕灣東大街10號東寶大廈地下A號舖
📍王林記潮州魚蛋粉麵

香蔥魚蛋麵🍜