2009-06-03 17 瀏覽
見到個包裝已經好想買啦! Bear Bear 罐,食完仲可以用返, so gd!一打開已經好大陣牛油味,勁香, 食落勁鬆化。以前覺得同藍罐都幾好食, 宜家食完, 先知咩叫好食既曲奇囉!雖然價錢都幾貴, 80幾蚊一罐, 但係值得試囉! 仲有佢地d 鳳梨酥都好正!!以前要買就要去開stanley先有, 宜家嚮油ma地都有啦! 好方便!
一打開已經好大陣牛油味,勁香, 食落勁鬆化。
雖然價錢都幾貴, 80幾蚊一罐, 但係值得試囉!
仲有佢地d 鳳梨酥都好正!!
2009-06-03 19 瀏覽
好耐之前第一次食4mix,已經對佢念念不忘,早兩個月,姐姐買盒8mix & 4mix返嚟,真係好好味,好鬆化,結果一個月裡面食咗十盒。鳳梨卷成日都冇貨,又冇得訂,行咗幾次先買到,個面好鬆化,加埋入面0既菠蘿餡,真係好好味,一食就唔停得。但最鍾意0既,都係佢0既唧花曲奇,鬆化到入口即溶,明知佢好肥,但一食就忍唔住食咗半盒,所以知道有2mix賣時就唔再買4mix喇。8mix都好味,不過個人比較鍾意鬆化感曲奇。其實真係幾貴,鳳梨卷$75得17粒,2mix後期仲變相加價,$60本來有420克,縮水至350克,雖然貴,但佢真係成日令我個心籮籮戀,幾錢都值啦。不過而加要減肥,已經忍咗冇買lu...

4mix
鳳梨卷
一個月食咗十盒
  • 2 mix
2009-05-18 6 瀏覽
因為有同事收到一盒jenny既cookie, 但佢吾食, 所以送咗比我...所以終於試到喇..嘻嘻...呢盒仲要係mix8種味道ga, 一打開就已經聞到好香既牛油味, yummy, 好鬆化, 好好味, 食咗2執, 但感覺都幾膩下, 可能係牛油造啦, 不過真係好鬼正, 好鬼好味, 還有個盒好"令令", 食完要留番佢先...

下午茶
2009-05-16
朝早去完觀塘後~~心思思特地搭港鐵來買曲奇食11點幾多,見到整個商場黑漆漆一片,難道未開門做生意?好在一片黑暗中露出點點曙光...入去望望先~~第1次買了杏仁片吃,第2次買鳳凰卷,第3次就試試個4mix曲奇先本來好想買8mix架,因為我喜歡吃脆身的曲奇,但奈何$88大元有點貴同4mix既$60差$28...所以今次買住4mix先,再下次就要挑戰8mix~~哈哈..回到家就急不及待打開看看...嘩~~第一下便飄來朕朕咖啡香閉氣都聞到香氣呀!勁呀~~4款曲奇,滿滿地塞爆曲奇罐一啡一白,排到整整齊齊很是美觀呢~~不過一拿起就有難道,沾到滿手都是4mix曲奇分別有牛油花~~牛油~~咖啡花&提子燕麥...牛油花同咖啡花比較鬆化...拿上手已經碎碎地...牛油味極重~~喜愛牛油的朋友不可錯過><咖啡很重咖啡味而且很香...另外牛油比較硬少少...而提子燕麥就可以看到粒粒燕麥一罐曲奇可以存放一個月呢~~一個月內都足夠為食的我消滅呢~~而且又可以儲多一個熊仔罐
朝早去完觀塘後~~心思思特地搭港鐵來買曲奇食
11點幾多,見到整個商場黑漆漆一片,難道未開門做生意?
好在一片黑暗中露出點點曙光...入去望望先~~
回到家就急不及待打開看看...嘩~~第一下便飄來朕朕咖啡香
閉氣都聞到香氣呀!勁呀~~4款曲奇,滿滿地塞爆曲奇罐

4mix曲奇

而且又可以儲多一個熊仔罐
綠色的熊仔罐
綠色的熊仔罐
09.04.17 香脆不甜的杏仁片@Jenny Bakery從只有赤柱一家店的Jenny Bakery現在巳經發展到四個店面可想言之有多受歡迎!媽媽說想吃它的4 mix今天下班後就趕去進貨問一下店員今天居然還有杏仁片及鳯梨卷!這兩款平常都很缺貨的耶!很想全部來一盒可是那實在是奢侈杏仁片及鳯梨卷只能選其一最後買了杏仁片,吃過好吃的話之後才敢買來送人丫Jenny一直都是沿用熊寶寶的罐子是店主的情有獨鐘嗎?罐子一打開,杏仁的香味隨即飄來焦黃色的杏仁片很薄很薄一片輕輕用力就可以弄碎一口一片,杏仁香味在口腔裏來來回回以為這種杏仁片總會離不開“甜”這裏的可以說是一點甜味都沒有只有單純的香.脆!不甜不膩,小小一片抱著罐子,拎起一片又一片一天巳經把半罐清掉…好可怕哦!詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=783

從只有赤柱一家店的Jenny Bakery
現在巳經發展到四個店面
可想言之有多受歡迎!

媽媽說想吃它的4 mix
今天下班後就趕去進貨
問一下店員
今天居然還有杏仁片及鳯梨卷!
這兩款平常都很缺貨的耶!

很想全部來一盒
可是那實在是奢侈
杏仁片及鳯梨卷只能選其一
最後買了杏仁片,吃過好吃的話之後才敢買來送人丫

Jenny一直都是沿用熊寶寶的罐子
是店主的情有獨鐘嗎?
罐子一打開,杏仁的香味隨即飄來
焦黃色的杏仁片
很薄很薄一片
輕輕用力就可以弄碎
一口一片,杏仁香味在口腔裏來來回回
以為這種杏仁片總會離不開“甜”
這裏的可以說是一點甜味都沒有
只有單純的香.脆!

不甜不膩,小小一片
抱著罐子,拎起一片又一片
一天巳經把半罐清掉…好可怕哦!

$80 (其他)
  • 杏仁片,4 mix
2009-04-14 19 瀏覽
哈哈哈,皇天不負有心人,昨日買不到的凰梨卷,今日終於如願到口了!今日四點幾打去問仲有無貨,店員話有,可幫手留貨,但只會留到7:30pm,之後留下姓名電話…7:30pm前到手了,嘻,當然已急不及待……$75。17件鳳梨卷:鳳梨卷的確十分酥化,製作精美,手工品質,個人感覺這個比牛油曲奇和杏仁片更出色,陣陣凰梨香味濃郁,水果鮮味怡人,果肉香甜,酥卷鬆化!店員服務ok,提醒盒鳳梨拎住個袋時平放,因為會較易碎,走時又有<多謝、拜拜>態度不至咁差丫~!

態度不至咁差丫~!
可愛的熊仔盒。杏仁片、4mix牛油曲奇、鳳梨卷
$80杏仁片
$60。小4mix牛油曲奇
$75。17件鳳梨卷
2009-04-14 19 瀏覽
睇晒d食評,介紹此店的曲奇如此出色,而且見好評如潮,又怎能錯過此店曲奇,早已心思思想試好耐了。。。今晚終於食到喇今日是復活節紅日最後一天,'水母'四時許來到,幸好,曲奇還有貨,當然立即選購;可是,愛吃鳳梨酥的我,聽聞此店的鳳梨卷也十分美味,本來還想一<嘗><鳳>采,可惜店員說''賣晒''喎!!OMG~~唉,總是心有不甘4 MIX牛油曲奇(15 oz) 小$60 or 1lb 大$93 : 一罐有2層,約50塊,共四款:牛油、牛油花、咖啡花、燕麥提子未開罐已完全感受到牛油味重香濃,那股牛油味香氣撲鼻,曲奇口感極度鬆化,入口即溶變成粉,製作曲奇時,牛油份量果然好重手,吃完牛油滿指!牛油花:最為鬆化,入口變晒粉,鬆化得似粉咖啡花:咖啡味好濃,如同牛油花般,鬆化到入口即溶,其鬆化情度可想而知牛油:呈曲邊的圓形,口感較實淨,無以上兩款咁..快變粉燕麥提子:餅身屬脆身,提子味香雖然本人不太好果仁製品,但若有一款能有齊8MIX的果仁曲奇和4 MIX的牛油曲奇就好了,必定試埋!曲奇的口感就如''車厘哥夫''般鬆化,入口較溶,若吃過的你自然會明!本人還是覺得''車厘哥夫'

,製作曲奇時,牛油份量果然好重手,吃完牛油滿指!

牛油花:最為鬆化,入口變晒粉,鬆化得似粉
牛油:呈曲邊的圓形,口感較實淨,無以上兩款咁..快變粉
燕麥提子:餅身屬脆身,提子味香

本人還是覺得''車厘哥夫''的質感較好,鬆化之餘還存點質感,起碼有點'咬口',不至入口變粉的奇觀!
實話實說,吃第一塊都有少許失望架,因為並非期待般出色,但也一試無妨。
若愛吃曲奇入口變粉感覺的人便會愛上,可是還是那句,各人口味皆異,各有喜好,就正如有人愛脆的口感或者Mrs. Fields、Famous Amos的嚼勁……情人眼裹出西施嘛~
雖則如此,曲奇飄香。雙手根本無法停下來,也停不了口,一晚齊齊搞掂了~!

$80杏仁片:由於本人對果仁類食品都麻麻地,所以不多評論了,尚算香脆,幸好和曲奇一樣都不會碎晒,這個不太油膩,但愛吃杏仁的你不妨一試啊!
細細罐
今期的熊仔罐圖案
這就是我食到咬親咀的牛油曲奇
4MIX牛油曲奇
愛杏仁的人必愛
杏仁片
2009-04-13 32 瀏覽
Their cookies is already my must-have bakery at home, thanks my sister that Jenny's Bakery is her hot snack item till now. She is always generous to buy extra ... and this time is the rare pineapple cake.Both Taiwan and Singapore have their customized pineapple cake. And Jenny Bakery's should be HK's ... though there is only one layer in the tin.It is superb! The pastry is just melt into our mouth. And the wrapped pineapple is just about right, not too sweet and one bite can feel the different t

It is superb! The pastry is just melt into our mouth. And the wrapped pineapple is just about right, not too sweet and one bite can feel the different texture of the crunchy wrapping as well as the chewy pineapple jam!

Big refreshment!
One Bite Pineapple Cake!
2009-03-31 11 瀏覽
我記得第一次認識珍妮曲奇係姊姊ge同事買左盒細8mix比佢,真係好濃牛油香味...全家人都好中意食,見咁好味所以就決定自己去買!之前睇食評好似話珍妮曲奇開埋哂D好up dup ge商場仔入面,所以未出發之前都驚自己要搵好耐...點知原來超易就搵到,B1出口過條馬路對面就係架喇!食哂都唔驚lu,因為知道係邊到買,喪食都得喇!入番正題講番D曲奇先...我今次買左細4mix、大8mix同鳳梨卷每樣各一。鳳梨卷真係好好味呀,個皮好鬆化,入面D菠蘿餡好有果肉ge味道,整體黎講又唔會太甜wor,味道剛剛好,一個字......「正」呀!至於4mix,一打開個罐就好濃牛油味,比起8mix果仁個D仲香!最中意唧花個兩隻,尤其是咖啡味,真係好鬆化架,唔洗點咬就係個口到化開哂,另外ge牛油酥餅同燕麥提子都唔錯,一樣咁好食!D餅排得好整齊,一塊貼一塊,唔知佢點樣放入個靚靚ge罐入面架呢...所以真係要好小心咁拎出黎呀,因為一唔小心就會整碎左D咁鬆化ge曲奇架喇...哈哈!!

入番正題講番D曲奇先...

我今次買左細4mix、大8mix同鳳梨卷每樣各一。

食之前梗係影番張靚相先啦
鳳梨卷>3<
食之前梗係影番張靚相先啦
鳳梨卷>3<
  • 鳳梨卷、咖啡唧花
2009-03-27 18 瀏覽
咁貴..所以期望都幾大但換來的卻是失望盒鳳梨so真係唔值$75咁貴可能鳳梨唔當造...食落d味怪怪地唯1可取就係個罐好靚..但唔值得1試..除非想要佢個罐
咁貴..所以期望都幾大
但換來的卻是失望
盒鳳梨so真係唔值$75咁貴

可能鳳梨唔當造...食落d味怪怪地

唯1可取就係個罐好靚..
但唔值得1試..除非想要佢個罐
2009-03-27 4 瀏覽
要選最喜歡的曲奇,非Jenny Bakery莫屬.這天小妹經我推介下買了4pc mix---是我還沒有試過的味道. 一打開罐,牛(油)氣沖天. 4pc比8pc的牛油更多,所以餅身較軟,但一樣鬆化. 4件分別係厚軟牛油曲奇,厚軟咖啡曲奇,薄牛油曲奇,薄咖啡曲奇. 薄曲奇,麵粉相對較多,所以更脆. 而薄者中,咖啡曲奇更為美味,因為有薄薄濃濃的咖啡粒.但願每天都有健康的身體,讓我嘗盡世間美味!
要選最喜歡的曲奇,非Jenny Bakery莫屬.

但願每天都有健康的身體,讓我嘗盡世間美味!
不二之選
2009-03-02
$68 (其他)
不二之選
  • 4pc mix cookies
2009-03-22 8 瀏覽
其實都食過好多次啦, 不過每次食都好唔鐘意食4mix其中一種硬既牛油曲奇, 其實成盒都好好食, 唯每次食都覺得佢同其他三種好唔同, 牛油花同咖啡花都非常鬆化, 而麥香提子則好香脆, 唯獨是硬牛油曲奇没有特別, 口感不好, 我寧願没有這種而多幾塊其他3mix重好過, 以前都好似有淨花賣, 而家好似無左, 唉!!!!! (特別一提, 油麻地店的服務確實没有赤柱店nice, 油麻地店總係好似覺得啲客人好煩咁, 答多句都唔想, 其實店舖生意好, 你地先唔會失業, 客人先係你地老闆, 無生意jenny重會請你嗎?)
2009-03-22
$60 (其他)
2009-03-21 5 瀏覽
去之前打過電話去問問仲有無曲奇先。。佢話仲有。。甘好啦。我行左成個商場都搵唔到再打去問多次。~~~~原來行過左。唔講唔知果間野賣曲奇><"一個細GE 4 MIX試下先啦再加杏仁片。。個COOKIE好香呀未打開個罐都聞到好好味。。拎上手。感覺好重牛油。但鬆化。好味。但好肥。。杏仁片。OK LA~幾香杏仁味。。脆脆地甘。但好貴呀80蚊呀><""同個細4 MIX一樣大~~買曲奇都買左140蚊><""好味。。因為都比較貴。可能未必再買同一樣野。。一次試下鳳梨卷先
去之前打過電話去問問仲有無曲奇先。。
佢話仲有。。
甘好啦。我行左成個商場都搵唔到
再打去問多次。~~~~

原來行過左。
唔講唔知果間野賣曲奇><"

一個細GE 4 MIX試下先啦
再加杏仁片。。

個COOKIE好香呀
未打開個罐都聞到好好味。。
拎上手。
感覺好重牛油。
但鬆化。
好味。但好肥。。

杏仁片。
OK LA~
幾香杏仁味。。
脆脆地甘。
但好貴呀80蚊呀><""
同個細4 MIX一樣大~~

買曲奇都買左140蚊><""

好味。。
因為都比較貴。
可能未必再買同一樣野。。
一次試下鳳梨卷先

$80 (其他)
2009-03-04 369 瀏覽
自從收過一份生日禮物是Jenny的曲奇餅後, 便和老公愛上了它,但是當時的b'gift是4-mix的, 十隻手指有長短, 和老公最愛是咖啡味, 因此知道油麻地有分店後, 每次都是買一罐coffee flavor only的回家。因為老公未食過jenny既鳳梨酥, 但係自新年之後都每次去到都買唔到, 希望快d可以一嚐jenny既另外一個皇牌。要一提的是, 咖啡味曲奇真的有很濃的咖啡粉, 我試過臨瞓前食得太多, 眼光光....唔受得咖啡因既朋友記得唔好在瞓覺前吃咖啡味。

2009-02-27 7 瀏覽
要排隊先買到自家手製牛油曲奇?真的不相信,,,於是到油麻地分店購買~第一次晚上7時多去,,,已經關門~明明門外寫著11:00am-9:00pm可惜沒料到貼著2009年2月xx日的貨品全部售罄!才知道不設預定,先到先得~第二次早上11時去,,,已經有3-4個人排隊等開門買了~再晚一點排隊的人會更多吧?每天日日如是?個收銀員無禮貌,第一次買當然不熟悉價錢/款式..佢快快想你買完就走,,,趕客4MIX 小售價$60 大售價$90紅色既 Bear熊罐包裝不錯~保質有效期一個月~一打開個盒有幾塊曲奇碎左,,,手製既關係?牛油味好香,好鬆化!!但手指沾滿牛油,,,
要排隊先買到自家手製牛油曲奇?
真的不相信,,,於是到油麻地分店購買~

第一次晚上7時多去,,,已經關門~
明明門外寫著11:00am-9:00pm
可惜沒料到貼著2009年2月xx日的貨品全部售罄!
才知道不設預定,先到先得~

第二次早上11時去,,,已經有3-4個人排隊等開門買了~
再晚一點排隊的人會更多吧?每天日日如是?

收銀員無禮貌,
第一次買當然不熟悉價錢/款式..
佢快快想你買完就走,,,趕客

4MIX 小售價$60 大售價$90
紅色既 Bear熊罐包裝不錯~保質有效期一個月~
一打開個盒有幾塊曲奇碎左,,,手製既關係?
牛油味好香,好鬆化!!

但手指沾滿牛油,,,
買了一大堆!!
$90 (其他)
買了一大堆!!
  • 4MIX