餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

今次已經係二訪因為對上一次同朋友食過一次 心念念又想再返黎試多次而且只係相隔左兩個星期😋印尼黃金飯 $88Indonesia Golden Rice 朋友係非常鍾意食烤雞既食物呢隻雞腿炸得非常可口,而且絕對無油淋淋既感覺另外仲有巴東牛肉,口感煮得非常合適如果你鍾意椰香味,黃色既飯係加左椰漿去煮,椰香好出。燒牛仔骨 $148Grilled Short Beef Ribs 係用左一個醬汁去醃,個汁係非常好味,另外將佢煎香,所以個汁係會食到有焦糖味,如果牛肉易咬口會比較好。今次係第二次叫仍然保持到水準炸蝦卷 $58 💫Shrimp Roll呢個我覺得係必點!因為個腐皮炸得非常脆口,而且蝦肉超級新鮮,超級驚艷☺️柑桔青瓜冰 $28如果你鍾意斑蘭係必點呢杯,因為青瓜味唔太出,反而斑蘭味先係重點。呢間印尼餐廳雖然細細間,但每樣既菜式都令你唔會失望,而且裡面既員工笑容都非常之好。

今次已經係二訪
因為對上一次同朋友食過一次 心念念又想再返黎試多次
而且只係相隔左兩個星期😋

印尼黃金飯 $88
Indonesia Golden Rice
朋友係非常鍾意食烤雞既食物
呢隻雞腿炸得非常可口,而且絕對無油淋淋既感覺
另外仲有巴東牛肉,口感煮得非常合適
如果你鍾意椰香味,黃色既飯係加左椰漿去煮,
椰香好出。

燒牛仔骨 $148
Grilled Short Beef Ribs

炸蝦卷 $58 💫
Shrimp Roll

柑桔青瓜冰 $28

2024-07-26
2024-07-28 831 瀏覽
喺銅鑼灣好出名嘅一間印尼嘢,有啲難搵,成個鋪面唔係好大細細地,不過啲嘢食都幾正宗下。不過依間嘢只可以收現金,唔接受俾信用卡同埋八達通🥹所以要去呢間舖嘅朋友記得帶現金啊同friend嗌咗一碗花膠面😋一個炸髀🍗同埋一舊牛肉🍖,都幾抵食吓。個花椒湯河粉好有鮮味,可以試得出係精心熬製嘅嗰啲湯底~^ ^印象最深嘅係佢哋嘅奶茶🥤都唔算話好甜啱啱合適。最重要嘅係都幾有特色嘅,因為好多嘢都係綠色,但係食起上嚟又幾有食慾嘅😆😙😙

• 燒雞班蘭尖塔飯
  • 印尼花膠湯斑蘭雞粉皮
  • 巴東牛肉飯
2024-07-22 948 瀏覽
銅鑼灣班蘭葉印尼餐廳,除左傳统印尼地道菜式外,仲提供一系列東南亞食品,包括多款小食、沙嗲串燒、蔬菜、飯麵、飲品、甜品。班蘭雞飯:賣相唔錯,綠悠悠顏色既班蘭飯,鷄肉嫩滑,黃油油咁,鷄皮爽口唔肥膩,配上一碗清雞湯,加左蒜粒,散發著獨特既香料風味。爪哇炒麵:炒麵用左印尼甜醬油炒,味道有D似沙嗲醬,配料有牛丸、芽菜、九菜、香蔥、仲有隻煎蛋鋪在上面,擺盤有心思,炒得夠鑊氣,滋味無窮。咸魚炒怡保芽菜:怡保芽菜每條都水份充足,肥嘟嘟脹卜卜,咬起嚟清甜爽口,加上用左惹味咸魚炒,簡單好食。熱黑糯米糖水:椰香味濃,帶來營養豐富既口感,係一道滋補又美味既飯後甜品。總結,食物即叫即整,味道充滿驚喜,而且份量十足,銅鑼灣區抵食推介。

2002 瀏覽

• 熱黑糯米糖水
  • 咸魚炒怡保芽菜
  • 爪哇炒麵
  • 班蘭雞飯
這天朋友突然提議在銅鑼灣吃飯我就選了較少吃的印尼菜🇮🇩這家餐廳開業已有七、八年幾年前也已吃過食物款式和食材都不錯價格也親民看看這次能不能像以往一樣保持水準😉✩‧₊印尼花膠湯斑蘭雞粉皮($88)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶斑蘭雞和湯粉皮是分開上菜的🐓花膠有兩三塊口感緊實爽口杞子湯粉皮順滑頗具養生的感覺雞肉不乾柴但稱不上很嫩滑但很厚實沒有點綠色的醬汁(推斷是斑蘭醬😂)味道都很夠這個價錢來說已是頗有誠意🫶✩‧₊印尼四大天王飯($88)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶既然什麼都想嘗試就點了這份雜錦飯配料種類豐富💫巴東牛肉醬汁開胃不太辣肉質偏厚實🐮海南雞與上述的斑蘭雞是一樣的香辣小魚乾較辣幾香口🐟更有一些沙嗲配菜另外可加$5升級至椰漿飯🥥✩‧₊羊肉沙嗲($48)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶羊肉無臊味🐑沾上沙嗲醬更滋味✩‧₊士多啤梨沙冰($48)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶沙冰很大杯🍓炎炎夏日點一杯夠清涼✩‧₊箭葉果混柑橘蜜($33)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶第一次見有箭葉果幾有趣上網搜才知道原來是青檸的意思🍋‍🟩喜歡飲青檸冰、柚子蜜的朋友不可錯過🧊
這天朋友突然提議在銅鑼灣吃飯
我就選了較少吃的印尼菜🇮🇩
這家餐廳開業已有七、八年
幾年前也已吃過
食物款式和食材都不錯
價格也親民
看看這次能不能像以往一樣保持水準😉

✩‧₊印尼花膠湯斑蘭雞粉皮($88)

斑蘭雞和湯粉皮是分開上菜的🐓
花膠有兩三塊
口感緊實爽口
杞子湯粉皮順滑
頗具養生的感覺
雞肉不乾柴但稱不上很嫩滑但很厚實
沒有點綠色的醬汁(推斷是斑蘭醬😂)
味道都很夠
這個價錢來說已是頗有誠意🫶

✩‧₊印尼四大天王飯($88)

既然什麼都想嘗試就點了這份雜錦飯
配料種類豐富💫
巴東牛肉醬汁開胃不太辣肉質偏厚實🐮
海南雞與上述的斑蘭雞是一樣的
香辣小魚乾較辣幾香口🐟
更有一些沙嗲配菜
另外可加$5升級至椰漿飯🥥

✩‧₊羊肉沙嗲($48)

羊肉無臊味🐑
沾上沙嗲醬更滋味

✩‧₊士多啤梨沙冰($48)
沙冰很大杯🍓
炎炎夏日點一杯夠清涼

✩‧₊箭葉果混柑橘蜜($33)
第一次見有箭葉果幾有趣
上網搜才知道原來是青檸的意思🍋‍🟩
喜歡飲青檸冰、柚子蜜的朋友不可錯過🧊

2024-07-11 709 瀏覽
東南亞風味,讓人垂涎欲滴巴東班蘭尖塔飯這道巴東風味的尖塔飯是一道香氣撲鼻的美食,散發著獨特的香料風味,青綠色的飯粒配上牛肉濃烈的味道,絕對是一次美味的探險之旅。蝦卷鮮嫩多汁的蝦卷應該是一道讓人驚艷的美味小吃,搭配著酥脆外皮和鮮美的蝦肉,絕對是下酒佳品。印尼花膠湯班蘭雞粉皮這款湯是濃厚的印尼花膠湯,搭配班蘭雞及粉皮,帶來獨特的香料風味,溫暖身心,令人食指大動。香茅可樂 結合香茅的香氣和可樂的氣泡,是一款消暑解渴的好選擇。柑桔青瓜冰這款結合了柑桔和青瓜的冰沙清爽酸甜的甜點,讓人在夏日享受一絲清涼。黑糯米及綠豆糖水 濃稠甜美的黑糯米糖水搭配綠豆,帶來營養豐富的口感,是一道滋補又美味的點心。這些菜色充滿了異國風情,每道菜都散發著獨特的魅力,絕對能讓您享受一場充滿驚喜和美味的餐飲體驗。讓您的味蕾在這些美食中得到極致的享受!
東南亞風味,讓人垂涎欲滴

巴東班蘭尖塔飯

蝦卷

香茅可樂

結合香茅的香氣和可樂的氣泡,是一款消暑解渴的好選擇。

柑桔青瓜冰

黑糯米及綠豆糖水

話說同朋友都好掛住印尼有個菜式叫加多加多,於是就試吓搜尋港島區嘅印尼餐廳,原來喺維園附近一條街,可能平時太多工人姐姐聚集,都聚集咗一堆印尼餐廳。餐廳細細間,堂食大約20個位。一嚟當然就一定要食加多加多沙律,加多加多其實係印尼嘅一個沙律汁,花生醬加沙嗲,配有印尼豆餅(天貝),雜菜,豆腐,同埋四舊糯米飯,雖然佢叫沙律但係其實已經係一個主食咁大份😆好彩呢間餐廳配合返香港人嘅口味,個醬汁一啲都唔辣。然後叫咗個巴東牛肉飯,牛肉飯份量相對細份,牛肉大概有五至六舊,咬落去似係好腍嘅牛脷,不過都係唔辣嘅,相當配合到香港人。因為好想試吓嗰個白鬚牛丸,於是叫咗一個面,碗面只係$68但係勁足料,牛丸足足有五大粒。其實冇諗過印尼嘅牛丸都會咁好食,佢係咬落去好Juicy會有少少爆汁嘅效果,而且同時都食到牛味,好驚喜🥰印尼餐廳又點少得串燒?餐廳推介燒豆卜,我哋都叫咗,佢淋咗印尼特有嘅辣味黑豉油一齊燒,唔使點沙嗲醬都已經夠味,而且仲有淡淡嘅辣味好過癮。最後我哋叫咗一個香茅可樂,同埋一杯斑斕椰汁珍多冰,珍多冰係用椰糖做底,飲落勁香椰子味超開心🤩整體上嚟講可以encore,但係作為鍾意食辣嘅我希望佢啲菜式可以辣少少,不

最後我哋叫咗一個香茅可樂,同埋一杯斑斕椰汁珍多冰,珍多冰係用椰糖做底,飲落勁香椰子味超開心🤩整體上嚟講可以encore,但係作為鍾意食辣嘅我希望佢啲菜式可以辣少少,不過呢間餐廳好想試新嘢但又怕辣嘅香港人😙😙
2024-07-02
  • 豆卜串燒
  • 加多加多沙律
2024-05-30 520 瀏覽
今日食啲特別啲嘅嘢印尼菜 。每次weekend都會見到好多工人姐姐喺呢一邊食嘢,有本地人幫襯亦都係令我放心嘅其中一樣因素。雜菜燒魚飯魚肉的鮮美,完美融合在一起,令整道菜品味道豐富層次分明。適量淋上誘人的酱汁,而且份量非常之大,有成條魚咁多,一個字香!Super Star 印尼四大天王飯集結了印尼四大經典主食及配菜,真可謂匯集了印尼美食的精華。其中最爽就係巴東牛肉同埋海南雞非常之餸飯,而且每一樣嘢都有特別嘅醬汁。 可以話一次過滿足四個願望。🔥🔥印尼即磨咖啡(凍)香醇的咖啡味,搭配上冰鎮的涼爽口感!配搭佢哋帶一點辣嘅食物就啱啱好

雜菜燒魚飯

Super Star 印尼四大天王飯

印尼即磨咖啡(凍)
2024-05-24 408 瀏覽
我最近試了啲印尼嘅經典食物,包括炒米粉、巴東牛肉飯、印尼雞肉串燒,再加上龍眼冰同青檸梳打。真係太好味啦!炒米粉先話,個米粉好有嚼勁,仲有好多新鮮嘅蔬菜同海鮮,個味道好香好開胃。最吸引我嘅係佢嘅辣味,真係叫人唔停口。然後嚟緊係巴東牛肉飯,個牛肉好嫩,好多汁,真係個口感好正。啲飯香香嘅,再加埋啲蔬菜同醬汁,簡直係完美組合。每一口都係濃郁嘅牛肉味,我真係忍唔住一直食。印尼雞肉串燒真係好好食,啲雞肉好滑,外面烤到香脆,裡面仲係多汁。加埋啲特別嘅印尼香料,味道更突出。每一口都好香好多汁,真係好享受。最後,龍眼冰同青檸梳打係我用嚟消暑嘅最佳選擇。龍眼冰清甜好好食,龍眼嘅鮮味加上凍凍嘅口感,真係好爽。青檸梳打有啲酸酸甜甜嘅味道,好開胃。不論係炎熱嘅夏天定係飯後飲都好正。總括嚟講,呢次試印尼美食留係我心頭。炒米粉、巴東牛肉飯、印尼雞肉串燒加埋龍眼冰同青檸梳打,每一樣都有佢獨特嘅味道同魅力。我好推薦大家試下呢啲美食,你一定會愛上佢哋!

2024-05-23 337 瀏覽
香港太多美食,今日選擇少食嘅印尼菜,喺銅鑼灣呢間地道印尼菜已經開業多年,今日同朋友特意來晚飯咖哩羊肉飯橙紅色嘅咖哩炆羊腩粒,香味濃郁,仲可另加$18選擇配黃薑飯、班蘭飯同椰汁飯沙爹雞肉串即叫炭火現烤,味道香口,沙爹醬汁比一般少一點花生味,加入了印尼醬汁,與別不同炒貴刁印尼版嘅炒貴刁第一次食,原來味道一啲都唔辣,帶有少少微甜,加咗雜菜同雞肉乾炒,再加上蝦片點綴炒通菜份量都幾大碟,翠綠爽口印尼特飲都有好多款式,最後都係選擇咗清甜嘅椰青👍🏼餐廳仲有多款印尼小食、甜品同醬料可以選購添🎈班蘭葉印尼餐廳🎈銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖

咖哩羊肉飯

沙爹雞肉串

炒貴刁

炒通菜
份量都幾大碟,翠綠爽口

印尼特飲都有好多款式,最後都係選擇咗清甜嘅椰青👍🏼
餐廳仲有多款印尼小食、甜品同醬料可以選購添

🎈班蘭葉印尼餐廳🎈
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖
地道印尼菜館確實未曾接觸,今次襯平日比較少姐姐們就入嚟試一下.估唔到口味道同種類都幾適合我依個港人腌尖嘅嘴巴.相信假日應該擠唔入舖頭,想試試新口味嘅寶寶不妨趁平日探店,一定會帶來滿足驚喜~🔸牛肉沙嗲三串($58)🔸蝦卷($58)牛肉串好大一串,粒粒牛肉厚切,而且軟腍不嚡身.燒得表面炭香,而醬汁更有薄荷清新味道,非常特別又惹味.蝦卷大件似炸魚肉🔸炸碎雞飯($68)炸雞外皮脆卜卜,共四大件.內裏肉質更做到嫩滑效果,飯量對比下較少,但亦足以令人飽肚.旁邊辣椒醬汁香辣,愛辣之人必然愛上🔸印尼炒貴刁($88)炒得有鑊氣而不油膩.當中加入雞肉,整盤充滿醬油香氣,非常香口🔸柑桔青瓜冰($28)🔸印尼咖啡涼粉冰($38)還以為飲品會較甜,但比想像中做得恰當.青瓜冰入口清新後帶柑桔甜味,少見又好飲.咖啡不會太苦,加入涼粉增添口感

🔸牛肉沙嗲三串($58)🔸蝦卷($58)

🔸炸碎雞飯($68)

🔸印尼炒貴刁($88)

🔸柑桔青瓜冰($28)
🔸印尼咖啡涼粉冰($38)

其實銅鑼灣糖街(近維園)每逢紅日都會有大量工人姐姐在那遊走~而這家就是一定會滿坐的一家印尼花膠湯班蘭雞粉皮 $88一直翻餐牌 第一 個令我人印象深刻肯定是這份誰會想到在印尼🇮🇩餐廳”吃飯 會有花膠湯、粉皮但不得不說真被這份的盾質素嚇到 粉皮超順滑 直接用吸的入口湯頭的花膠和雞味道👅 又香又濃班蘭雞軟!嫩!滑!沾上特有綠醬感覺更新鮮 值得一吃😆燒雞班蘭尖塔飯 $98燒雞真的有夠香!!雞肉 又嫩又多汁 配甜甜惹味醬汁好下飯坐我們對面的姐姐🧍‍♀️也是點尖塔飯 我們就有樣學樣戴上手套 再直接用手捏🤏飯吃 好有趣飯一 身較腍加上醬汁在飯上 一口接一口好吃😋拌碟的炸豆腐和脆脆的芋頭花生🥜(?)還滿特別的(而且每份的尖塔飯量還滿大的!!我們二人吃到飽飽還沒吃光 而很多姐姐🧍‍♀️也吃不光 咔咔大家有空 或是想吃點不一樣的 可以來這家是個有趣的新體驗 一齊和印尼🇮🇩姐姐們 帶上手套🧤 吃飯吧😆
其實銅鑼灣糖街(近維園)每逢紅日
都會有大量工人姐姐在那遊走~而這家就是一定會滿坐的一家
印尼花膠湯班蘭雞粉皮 $88
一直翻餐牌 第一 個令我人印象深刻肯定是這份
誰會想到在印尼🇮🇩餐廳”吃飯 會有花膠湯、粉皮
但不得不說真被這份的盾質素嚇到 粉皮超順滑 直接用吸的入口
湯頭的花膠和雞味道👅 又香又濃班蘭雞軟!嫩!滑!
沾上特有綠醬感覺更新鮮 值得一吃😆

大家有空 或是想吃點不一樣的 可以來這家
2024-04-21
燒雞班蘭尖塔飯
2024-05-13 215 瀏覽
The Indonesian stir-fried chicken is very wok-flavored and has a lot of deep-fried chicken with a strong black pepper flavor.Cheesy Fried Crispy Chicken mixed Noodles is super authentic Indonesian Noodles! Fried Chicken Noodles are less spicy and more cheese. It would be a waste to eat them all together.The chicken golden cake was so generous when it came on table. Wrap fried chicken with eggs in spring roll skin Meat, shredded radish, square spring rolls.Avocado Smoothie and Pandan Smoothie in

Avocado Smoothie and Pandan Smoothie in super large cups! Drink it quickly or it will melt on the table haha
2024-05-11 128 瀏覽
多元豐富的香料之國,印尼特色美食~印尼是世界上最大的香料生產國之一,造就了印尼美食中豐富多變的複雜風味,一道菜可能會有數十種不同的版本,所以這裏的餐牌選擇也是非常多,這裏的味道也很正宗的,調味恰到好處 不會因為香料的原因而吃不習慣~ 門外還有一系列的外賣小吃同樣 分吸引爪哇炒面印尼日惹的傳統食物,配上牛丸、蔬菜,配菜十分豐富,再加上煎蛋,味道配搭一起吃超惹味。多元豐富的香料之國,印尼特色美食~沙嗲雞串口感吃起來軟嫩多汁;特調的蜜汁燒烤醬把雞肉香氣更加襯托出來,整體來說,烤肉醬汁比較甜口 ,另外配上沙嗲醬可自由調配
多元豐富的香料之國,印尼特色美食~

門外還有一系列的外賣小吃同樣 分吸引

爪哇炒面

沙嗲雞串

2024-05-01
  • 班蘭雞尖塔飯
一去到星期日喺銅鑼灣必定會出現人山人海嘅場面,除咗有唔同嘅旅客同埋本地市民之外當然唔少得一大群嘅印傭同菲傭啦,成為咗市區嘅一大特色,😚所以喺銅鑼灣都有一啲印尼餐廳,專程可以體驗一下佢哋嘅食物文化,😉特別係糖街嘅班蘭葉印尼餐廳屹立咗咁耐,而且係非常正宗所以長期都有唔少好奇嘅食客專程來一試🤩正宗印尼咖喱雞— 🍛無論係印度定係印尼咖喱都成為咗佢哋主要嘅醬料,🍛同樣都係以傾向濃郁為重點,辣到就相對調返低少少,同樣都係紅黃色點綴,🍛而佢哋嘅雞同我哋所食嘅咖喱雞最大唔同就係佢哋啲雞相對上係比較淰身,🍗而且更加容易嗦到咖喱嘅味道,無論係雞髀定係雞翼,🍖甚至雞胸都可以輕易咬到,少咗薯仔嘅情況之下,每一啖都係肉非常滿足,仲可以叫多碗白飯愛嚟撈添🍗辣咸魚— 🌶️間唔時見到印尼嘅工人佢哋打地舖買食物,🌶️其中一款就係辣咸魚,同我哋所認識嘅鹹魚如出一轍都係用海鹽醃製將魚體內嘅水份排出剩低落嚟嘅就係最鮮嘅肉質,🌶️就咁食就會傾向太鹹,🐟所以佢哋自己調製咗青紅辣椒嘅汁嚟中和返,鍾意食辣嘅話,🫑呢一個幾有挑戰性,同事都係佢哋嘅特色小食🌶️牛肉沙嗲— 🍢有咖喱當然唔少得有沙嗲串燒啦,佢哋同樣都特別擅長於整沙嗲汁同埋串燒,🍖可

正宗印尼咖喱雞

辣咸魚

牛肉沙嗲— 🍢有咖喱當然唔少得有沙嗲串燒啦,佢哋同樣都特別擅長於整沙嗲汁同埋串燒,🍖可以見到色澤上係非常之深潤,因為用咗唔少嘅醬料一邊燒一邊加落去令到食慾更加強,🥩肉質仍然保持濕潤,最緊要係筋根同埋唔韌,呢一點都已經大大加分。🍢另外佢哋嘅沙嗲汁亦都相對濃郁。加埋少少花生落去更加香🥜
牛肉沙嗲

珍多冰— 🍹以飲品嚟講嘅話椰子類系列都係佢哋出名嘅飲品,🧉呢款珍多冰同泰式嗰種差唔多,但係佢哋嘅配料就用咗斑斕粉條,🧉但有少少雲呢拿香配埋一啖嘅椰汁冰形成幾有震撼而且強味道,🍹底部仲有紅豆,配料落手都唔少,成杯都係比較濃郁🥥

班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖
2024-05-09
10 分鐘 (堂食)
午餐
正宗印尼咖喱雞
  • 珍多冰
好少喺香港食到地道印尼菜,多謝朋友介紹豆卜沙嗲三串($30)、秀珍菇沙嗲三串($42)、墨魚丸沙嗲三串($48) - 份量十足,沙嗲汁甜甜地勁開胃,花生味又勁香,串燒又燒到脆卜卜,好食班蘭雞半隻($100) - 雞肉嫩滑,仲有我好鍾意嘅杞子,點黑豉油定薑蓉都一樣咁好味馬拉盞炒秋葵($68) - 好特別嘅菜式,喺出面未試過,炒得好香,味道好夾桂皮箭葉果蜜($28)、柑桔冰($28) - 食物味道濃,飲護啲清新解渴嘅飲品就最啱糕點櫃好吸引鋪入面幾骨子,乾淨、闊落、舒服,侍應又有禮貌有好多唔同嘅特色選擇,可以逐啲逐啲逐次試
好少喺香港食到地道印尼菜,多謝朋友介紹

糕點櫃好吸引

鋪入面幾骨子,乾淨、闊落、舒服,侍應又有禮貌

有好多唔同嘅特色選擇,可以逐啲逐啲逐次試