2020-07-07 172 瀏覽
平日黎冇乜人唔駛等位,本身入座時安排左張矮檯櫈俾我地(依張檯可能會岩淨飲咖啡吹下水),但我覺得如果想食正餐會食得唔舒服,所以想換另一張正常少少嘅檯,我指住某一張,佢地都好nice肯安排俾我地轉。餐牌唔算多野揀,因為我地要食lunch,所以pasta都係得3款揀,咁我就揀左明太子蜆肉蟹棒意大利麵$72因為係人手即整,等耐左少少。醬汁好creamy,一啖一醬汁,而且上面嘅紫菜都好fresh,份量都多,所以性價比高!海鮮risotto 老公揀的,蝦好彈牙我加左杯榛子鮮奶Coffee 同老公的菠蘿汁(跟餐要另加$18)榛子鮮奶Coffee有一點苦,反而我鐘意依個苦澀味。大概食左2百蚊左右啦,其實住係附近都係食過一次,記得之前食係麻麻地,可能依家轉左手,所以食物同飲品質素都比之前改善左好多。

海鮮risotto
老公揀的,蝦好彈牙

榛子鮮奶Coffee有一點苦,反而我鐘意依個苦澀味。

2020-06-26
🐻發現尼區都幾多黃店wo,可能有創意藝術中心,令尼區都變得好文青 🤣 今次又lunch time 時間過來,木系既坐位裝飾,加上懷念既天花風扇,一路食野飲野超舒服到唔想番工,一小時的lunch time 時間真的很不夠唷 🥺今次order左「黑松露卡邦尼意大利麵」COMBO 加配「抹茶鮮奶」🍵 製作需時,所以都等左一陣先可以享用 ☺️ 推介/ 意見‼️✨「黑松露卡邦尼意大利麵」非常足料,口感非常creamy,正常水準 ☺️ 撈埋黑松露醬食非常香!✨「抹茶鮮奶」茶味濃厚,由頭飲到最尾都係咁正,而且奶泡綿綿,超舒服的☺️✨不少朋友會點「富士山」飲,打卡靚而且俾大家回想家鄉,不過佢有蝶豆花,對女仔黎講會涼一點,月經到或者身子虛弱者要揀第二款飲唷!價錢‼️$78 「黑松露卡邦尼意大利麵」COMBO價$18 「抹茶鮮奶」COMBO價

推介/ 意見‼️

價錢‼️
$78 「黑松露卡邦尼意大利麵」COMBO價
$18 「抹茶鮮奶」COMBO價
  • 抹茶鮮奶
2020-06-12 441 瀏覽
🌸#girlsfoodies石峽尾#girlsfoodies西式🌸​【黃店💛 #GF_List 】​🉑:外賣自取 ​⭐評分: 8/10 ​——————————————————​呢間cafe喺賽馬會創意藝術中心,位置比較偏僻,人流唔多,適合想坐下做下嘢嘅人。最近賽馬會創意藝術中心中心舉辦緊612展覽,食完可以順便去睇下👍​——————————————————​
▪️明太子蜆肉蟹肉意粉 ($72)​​意粉軟硬適中,有咬口。醬汁偏杰身creamy 同濃味,一食落口浸明太子味就係口入面爆發🤤但忌廉落得重手,食耐咗會有小小膩。面頭嘅紫菜同蟹柳好夾,蜆肉就比較細粒,無乜存在感🤣​​呢到裝修好文青,仲有好靚嘅飲品,啱哂打卡!雖然收加一,但餐廳嘅餐具同水都係要自己拎,呢點就比較奇怪😳​​​✨ 琉金穗月 ✨​📍石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室​⏰ 1200-2000​
【黃店💛 #GF_List 】​

✨ 琉金穗月 ✨​
📍石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室​
⏰ 1200-2000​
2020-06-08 376 瀏覽
座得好舒服既隱世cafe,我叫左個All Day Breakfast ,食物好豐富,All Day Breakfast入面有沙律,菇,茄汁豆,炒蛋,法包,乳酪,仲可以可選腸仔配煙肉或牛油果。而我就加左$10試下 牛油果先!!!😋✨ 另外,仲叫左個富士山🗻焙茶鮮奶,飲得又影得!呃like一流喇!見到杯野飲都好想去富士山一轉,佢有淡淡嘅豆奶味,加咗黑糖之後更好飲,唔會太甜架!而且焙茶鮮奶夠濃味,又唔會好稀,絕對可以試試!!! 正啊!
2020-06-08
10 分鐘 (堂食)
星期六1點黎到鋪頭得兩三檯客落Order喇,店員告知落單後,要等一個鐘都算啦,等下啦,可能無甘耐呢原來真係足足50分鐘先黎杯飲品,一個鐘先黎食物真係準時而好多人入到黎座定左,想落單時,告知要等一個鐘,就紛紛離去其實鋪頭係咪貼張紙係門口,寫住等餐....要一個鐘,好D呢唔使個個入黎座完又走同埋真係唔明點解要煮甘耐,個Menu都無乜好多選擇架啦,臺臺叫既野都差唔多個個客係到呆座叫左明太子蜆肉蟹棒意大利麵淡味一點,份量唔多!一般。ALL Day Breakfast ,以為可以加多十蚊要牛油果 ( Openrice見到有人話可以)原來係無,只可以用煙肉,陀羅腸先可以轉牛油果All Day Breakfast 既食物,無特別好味,正正常常反而雞翼拼盤就幾好食有檸檬味,黑椒味,同釀左D糯米飯落去既辣雞翼好惹味,雞翼係唔錯!富士山飲品就係無糖既燕麥奶另外有D黑糖比你倒落去加左黑糖就好味D梳打綠,淡淡既青瓜味,幾清新呢間野唔會再黎了實在等得好耐,耐得好誇張,,食物又唔係特別好食,極普通唔值得在這裡等餐一小時
星期六1點黎到
鋪頭得兩三檯客
落Order喇,店員告知落單後,要等一個鐘
都算啦,等下啦,可能無甘耐呢
原來真係足足50分鐘先黎杯飲品,一個鐘先黎食物
真係準時

而好多人入到黎
座定左,想落單時,告知要等一個鐘,就紛紛離去
其實鋪頭係咪貼張紙係門口,寫住等餐....要一個鐘,好D呢
唔使個個入黎座完又走
同埋真係唔明點解要煮甘耐,
個Menu都無乜好多選擇架啦,臺臺叫既野都差唔多
個個客係到呆座

叫左明太子蜆肉蟹棒意大利麵

淡味一點,份量唔多!一般。

( Openrice見到有人話可以)
原來係無,只可以用煙肉,陀羅腸先可以轉牛油果

反而雞翼拼盤就幾好食
有檸檬味,黑椒味,同釀左D糯米飯落去既辣雞翼
好惹味,雞翼係唔錯!
富士山飲品就係無糖既燕麥奶

另外有D黑糖比你倒落去
加左黑糖就好味D

梳打綠,淡淡既青瓜味,幾清新

呢間野唔會再黎了
實在等得好耐,耐得好誇張,,食物又唔係特別好食,極普通

唔值得在這裡等餐一小時

2020-06-06 270 瀏覽
週六排隊人多,他們沒有用膳時間限制,我們五人等待半個鐘,滿頭大汗仍然不能入內。排後面的人都要入去點餐了,職員說冇辦法幫我,態度非常差就離去。之前也幫襯過幾次,其實他們作為咖啡店水準真的很低,不會再去光顧,令人失望。服務員態度很差,完全沒有顧及顧客的感受,遲來嘅顧客反而可以先進入,令人無所適從。每一次去飲他們的咖啡,我也懷疑自己是否喜歡飲咖啡呢?真的很難飲,如果不是石硤尾很少咖啡店我絕對不會光顧他們,只是因為藝術中心只有一間咖啡店才讓他們獨市吧!希望他們快點結業,來一間有質素的咖啡店!
2020-05-30
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-06-02 278 瀏覽
#支持良心餐廳富士山 $48有無人同我一樣都超掛住日本(´・_・`)好掛住河口湖嘅彈牙麻糬好掛住東京 京都 金沢...嘅景色(。 ́︿ ̀。)Btw呢杯係蝶豆花oatmilk 味道淡淡地咁 飲落好light 佢另外上左黑糖 倒埋落去飲浸味都幾夾 幾好飲~青醬大啡菇意大利麵$82啲大啡菇好夠juicy成個意粉係偏乾身 唔會好濕 係我中意嘅質感 實身啲唔會太淋 但雖然顏色同平時青醬意粉無異 但我覺得pesto味再出啲會更加好 份量算ok 都有幾多麵下 整體黎講口味偏清淡 相比起呢個 下面呢款意粉應該會更加多人中意明太子蜆肉蟹棒意大利麵$72呢款就即刻濕身返好多 但雖然係濕 都仲保留到意粉嘅質感 唔會淋哂👍🏻 明太子調味咸咸地咁令成個意粉食落相對上冇咁寡 蜆肉份量再多啲就仲正~Btw呢度坐得好舒服 不過假日黎就好多人排隊 所以坐得耐就會唔係咁好意思 但整體黎講係唔錯的🥰
#支持良心餐廳

富士山 $48

有無人同我一樣都超掛住日本(´・_・`)
好掛住河口湖嘅彈牙麻糬
好掛住東京 京都 金沢...嘅景色(。 ́︿ ̀。)

青醬大啡菇意大利麵$82

啲大啡菇好夠juicy

明太子蜆肉蟹棒意大利麵$72

2020-05-30 192 瀏覽
- 《琉金穗月Café Golden》位於賽馬會創意藝術中心內的一家cafe🙂來tea完應該會逗留蠻長的時間、因為四方八面也有好拍的角落。而且也有outdoor 🍂🍝明太子蜆肉蟹棒意大利麵 ($72)明太子醬汁沒有想像中濃、用料是3根蟹柳棒+蜆肉😜醬汁沒有很杰身的那種 類似自已家裏也煮得出來的那種意大利麵。🗻富士山oat milk ($48)看到外形已經忍不住點了🤣藍色是碟豆花豆奶🥣旁邊有黑糖可以倒、其實就像熱維他奶/麥精等。奶味很重、所以我也是一般般🤭

《琉金穗月Café Golden》

位於賽馬會創意藝術中心內的
一家cafe🙂來tea完應該會逗留
蠻長的時間、因為四方八面也有
好拍的角落。而且也有outdoor 🍂

🍝明太子蜆肉蟹棒意大利麵 ($72)
明太子醬汁沒有想像中濃、
用料是3根蟹柳棒+蜆肉😜
醬汁沒有很杰身的那種 類似
自已家裏也煮得出來的那種意大利麵。

🗻富士山oat milk ($48)
看到外形已經忍不住點了🤣
藍色是碟豆花豆奶🥣旁邊有黑糖
可以倒、其實就像熱維他奶/麥精等。
奶味很重、所以我也是一般般🤭
2020-05-25 178 瀏覽
<是你嗎?琉金穗月🌾> _琉金穗月- 肥威鮮奶咖啡☕️$36 + 10% _走進賽馬會創意藝術中心,彷彿時光倒流十年前,還是一個年少無知的中學生,還記得那年我15歲,很青澀喔~而我今日選擇再次走進來竟然是為了在亂世找一口喘息的地方-琉金穗月,喝一杯入口順滑奶味同啡味平衡得很不錯的肥威咖啡_依杯肥威一聞夠啡味,唔會太過酸,一入口果然奶泡得很滑很綿,啡味唔會太苦,奶亦夠熱,是一杯經得起考驗的肥威喔☺️很喜歡~
<是你嗎?琉金穗月🌾>
琉金穗月- 肥威鮮奶咖啡☕️$36 + 10%
肥威鮮奶咖啡
肥威鮮奶咖啡
哈哈哈~相信第一次嚟呢間cafe既人都會覺得自己搵到個隱世寧靜嘅cafe☕️ (明明係自己嘅感受😆)嚟過呢到兩次,想試試更加多菜式先寫食評!首先講講個環境~係難得人流比較少而地方寬敞嘅cafe☀️——————————————————————-《All Day Breakfast + 牛油果》兩個字~豐富!!有沙律,菇,茄汁豆,炒蛋,法包,乳酪,可選腸仔配煙肉或牛油果。而我就選擇加$10 牛油果😋✨《明太子蜆肉蟹棒意大利粉》好味啊!!令我回想起日本食既明太子意粉❤️濃味得嚟又唔馬虎😋正🍝《慢煮手撕豬窩夫》唔錯😌窩夫夠脆,豬肉好味👍🏻✨《甜品— 黑糖蕨餅 ,焙茶蛋糕》正😍又靚又好味!蕨餅同小丸子都好煙韌❤️另外,我好似第一次食焙茶蛋糕,呢一個係有少少似芝士蛋糕加焙茶味。唔算太濃茶味但都有驚喜😋👍🏻《飲品!!富士山🗻,焙茶鮮奶,Flat White》富士山🗻❤️❤️好靚!係淡淡嘅豆奶味,加咗黑糖之後更好飲(有少少似麥精嘅味😆)焙茶鮮奶夠濃味,又唔會好稀,推介大家試試👍🏻👍🏻✨Flat White 都唔錯☕️
嚟過呢到兩次,想試試更加多菜式先寫食評!
首先講講個環境~係難得人流比較少而地方寬敞嘅cafe☀️
——————————————————————-
《All Day Breakfast + 牛油果》
All  Day  Breakfast  plus  avocado
《明太子蜆肉蟹棒意大利粉》
《慢煮手撕豬窩夫》
唔錯😌窩夫夠脆,豬肉好味👍🏻✨
慢煮手撕豬肉窩夫

甜品— 黑糖蕨餅 ,焙茶蛋糕》
黑糖蕨餅
焙茶蛋糕

《飲品!!富士山🗻,焙茶鮮奶,Flat White》
焙茶鮮奶,flat  white
焙茶蛋糕
焙茶鮮奶,flat  white
Flat  White
2020-05-01 371 瀏覽
當日約左一班閨蜜,想有一個比較安靜可以慢慢坐下傾下計既地方,就揀左琉金穗月🙆🏻‍♀️Cafe 係石峽尾 賽馬會藝術創意中心(JCCAC)地下,室內佈置都頗有文青風格,坐位尚算疏落,係一個好地方!😬當日我地已經食過lunch,所以都只係叫左飲品,但係當然唔會錯過招牌飲品-富士山 🗻飲品一望落去就會認得出係富士山,其實佢係豆奶再加蝶豆花,頂層係豆奶泡,底層既藍色系蝶豆花,味道較淡,不過可以倒黑糖漿落去,自行調較甜度😋同閨密一人一杯,再一齊影下打卡相都唔錯架😬

同閨密一人一杯,再一齊影下打卡相都唔錯架😬
2020-04-06 572 瀏覽
二零二零年四月五日一點半黎石硤尾JCC 入面嘅小店"琉金穗月"地鐵站C 出口 一直行 過條南昌街到盡頭就到JCC入到去就見到兩個後生仔做店員手腳好快 又有禮貌煮野食 沖野飲 落單 執枱都係佢地兩個做哂真係一腳踢 雖然係疫情下要隔住枱坐但都係full 哂 坐埋出去tim 店員辛勞係值得加許睇完menu 唔太多野揀 凍泡沫咖啡$42奶同咖啡好match 唔會過濃冰量都唔會太多桂圓百花茶$48菊花 桂圓 水夠熱淡淡花香All Day Breakfast $98黑松露炒蛋 沙律 煙肉 蕃茄 茄汁豆 大啡菇 直布羅陀腸 藍莓乳酪 多士豐富嘅ADB 上菜好夠熱 份量足 擺盤夠企理後生仔煮野食都可以好叻明太子蜆肉蟹棒意大利麵$72意粉熱辣辣 份量夠啖啖明太子同蜆肉 蟹棒仲好粗tim 石硤尾就要多多支持"琉金穗月"小店好需要大家捧場架
二零二零年四月五日一點半黎石硤尾
JCC 入面嘅小店"琉金穗月"
地鐵站C 出口 一直行 過條南昌街到盡頭就到JCC

明太子蜆肉蟹棒意大利麵$72
意粉熱辣辣 份量夠
啖啖明太子同蜆肉
蟹棒仲好粗tim

石硤尾就要多多支持"琉金穗月"
小店好需要大家捧場架
2020-04-05
  • Cappuccino
-黃店介紹💛-明太子蜆肉蟹棒意大利麵🍝單點$72,Combo$78(配半價飲品)依個意粉都幾好食,不過不失😚個醬汁唔會好膩,煮得岩岩好❤️意粉中有幾粒蜆肉o(^▽^)o仲有蟹棒和紫菜係意粉上面😄味道配搭得不錯,賣相吸引(´∀`)不過整體份量偏少!-黃薑三色椒魷帶子燴飯😍單點$82,Combo$88(配半價飲品)依個燴飯份量同樣偏少有兩粒帶子,一些魷魚,紅椒和青椒💚色彩繽紛,賣相好吸引😋味道幾好食(*≧∀≦*)-富士山💙($48)依杯富士山賣相超吸引(´w`*)藍色係蝶豆花無糖豆奶,上層白色就係奶泡☁️旁邊有糖漿,可以加入豆奶調整甜度😎因為無糖豆奶,味道飲落淡睇到依杯富士山🗻想起了日本(*´▽`*)又想去旅行啦(ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧-Name🏠: 琉金穗月 Café GoldenLocation📌:石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心1樓05室(港鐵石硤尾站 A 出口, 步行約7分鐘)價錢💰: 明太子蜆肉蟹棒意大利麵($72),黃薑三色椒魷帶子燴飯($82),富士山($48 )

黃店介紹💛
明太子蜆肉蟹棒意大利麵🍝
單點$72,Combo$78(配半價飲品)
依個意粉都幾好食,不過不失😚
個醬汁唔會好膩,煮得岩岩好❤️
意粉中有幾粒蜆肉o(^▽^)o
仲有蟹棒和紫菜係意粉上面😄
味道配搭得不錯,賣相吸引(´∀`)
不過整體份量偏少!

黃薑三色椒魷帶子燴飯😍
單點$82,Combo$88(配半價飲品)
依個燴飯份量同樣偏少
有兩粒帶子,一些魷魚,紅椒和青椒💚
色彩繽紛,賣相好吸引😋
味道幾好食(*≧∀≦*)
黃薑三色椒魷帶子燴飯

富士山💙($48)
依杯富士山賣相超吸引(´w`*)
藍色係蝶豆花無糖豆奶,
上層白色就係奶泡☁️
旁邊有糖漿,可以加入豆奶調整甜度😎
因為無糖豆奶,味道飲落淡
睇到依杯富士山🗻
想起了日本(*´▽`*)
又想去旅行啦(ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧

Name🏠: 琉金穗月 Café Golden
黃薑三色椒魷帶子燴飯
2020-03-24 302 瀏覽
食在瘟疫蔓延前。青醬大啡菇意粉,欖油青醬都香,但為什麼我在家中,就是做不回這個味道?明太子意粉al tende ,忌廉汁也濃稠。一壺花茶,黑糖蕨餅小丸子配綠茶雪糕是無敵吧。位處白田賽馬會藝術中心,基本打卡元素都已齊備。空間感十足,用上不少雅致琉璃配件裝飾。誠然是文老中青必到之處。我覺得我可以開展另一事業。#青醬大啡菇意粉#黑糖蕨餅小丸子配綠茶雪糕
食在瘟疫蔓延前。

明太子意粉al tende ,忌廉汁也濃稠。

一壺花茶,黑糖蕨餅小丸子配綠茶雪糕是無敵吧。

我覺得我可以開展另一事業。

#青醬大啡菇意粉
#黑糖蕨餅小丸子配綠茶雪糕
2020-03-24
20 分鐘 (堂食)
午餐
2020-03-23 302 瀏覽
一年前跟上司在附近工作,他一定要帶我行十幾分鐘,請我到這裡午膳,印象中食物質素ok,CP值不高,有點偏貴,還境服務OK,我仍打算再光顧。今天下午要到該處取回作品,由於導師未有空,故著我們一會兒回來,我們便打算到該店飲杯飲品。剛剛之前巳吃過餐,便點了一個甜品下午茶,我吃了那份甜品,老公喝了餐飲凍檸蜜,。食物可以,檸蜜偏淡,用餐時間約25分鐘,結賬時竟然說最低消費每人一杯飲品,要原價收費 $105(下午茶餐$75),當時我們感到很過份,為何點餐時不提醒顧客,但店員說餐版寫明,我即時翻看餐牌,找了一會,發現封面的下方確實有一行不起眼的小字提及!我們真的不是要找小店着數,為慳錢二人吃一個餐,若你大大方方在點餐時善意地提醒,我們定會多點一杯飲品。我們實在感到不忿,最後我們想再點一杯飲品外賣以乎合最低消費要求,店員亦表示不需要而決定只收茶餐費用。若店員只要細心一點提醒客人,便令人感到不愉快。
下午茶餐
外賣自取