2009-08-12 26 瀏覽
約朋友聚會食甜品, 明知sat night一定爆多人要等, 但我地都唔介意, 證明好野先多人要嘛!!!好幾個月無黎過, 多左幾款新甜品及小食, 問員工有咩新介紹, 佢地百忙中都將新產品逐一介紹, 好體貼, 讚!!!!! 佢地介紹一款好似叫 "心太軟", 用料同做法有別於我地一般認知那種, 好可惜賣光了, 不用說鎮店的 "榴槤忘返" 都賣光了!!!!!!! 都只怪我地太夜去......最後我地試唒其他新甜品, 新小食, 綿綿冰, 同埋最受歡迎我又最喜愛的刨冰.......4個人8樣野......真係好飽好滿足!!!!!!!!!幾廿蚊食個甜品有咁好的食物水準同服務態度仲去邊搵呢???店內外都多了很多新海報, 其中有一款係話佢地已入圍 "新城財經台 明火食神爭霸戰", 仲未開始比賽架, 詳情大家自己去睇poster啦

幾廿蚊食個甜品有咁好的食物水準同服務態度仲去邊搵呢???

(北海道3.6) 牛奶布丁
2009-08-01
$50 (宵夜)
(北海道3.6) 牛奶布丁
2009-08-03 3 瀏覽
大熱天時真係勁中2食凍野, 由其事d乜冰物冰所以當然要黎甜品工房冰1冰宇治金時好大碗, 幾有綠茶味但唔算太重, 紅豆好有沙好好味, 小丸子亦都好有咬口紫葡之戀係咁多款中既極品 真係超級好味, 最正既係頂層既珠珠, 好爽口好特別, 成個冰都好夠味, 好味得過份所有綿綿冰既份量都好少, 但要成$32, 只有1款生果2款配料, 尼3樣野仲要冇得客人揀, 全由店員編配朱古力綿綿冰既朱古力味夠重而且唔太甜豆腐綿綿冰既味道勁似超市買到既杯裝百福豆腐雪糕, 勝在本人中2榴槤綿綿冰都幾有榴槤味唔會太淡, 最好味既都係旁邊既橙色珠珠, 入口感覺係會1咬即爆, 超掂!!唯1缺憾係店舖太細, 內裡座位1到夜晚就爆得過份, 要在店外不停開枱加櫈, 但夏熱天時係冇冷氣既地方1邊滴汗1邊食冰個感覺都真係幾極品...
大熱天時真係勁中2食凍野, 由其事d乜冰物冰

所以當然要黎甜品工房冰1冰

紫葡之戀係咁多款中既極品

朱古力綿綿冰既朱古力味夠重而且唔太甜

朱古力綿綿冰
豆腐綿綿冰
榴槤綿綿冰
$32 (宵夜)
2009-08-03 16 瀏覽
聽朋友說,這間店子的巨峰提子甜品十分不錯,剛好途經此店,就試試它的紫葡之戀。可能是下午時份,店內其實沒有什麼人。甜品很快就來到,我和朋友一起share。食下去果然不錯,刨冰的提子味十分濃烈且均衡,不會有些部份特別甜或沒味。另外整個甜品亦十分夠份量,有雪米滋和提子,整體很不錯。如果踏單車經過,這間是不錯之選。

如果踏單車經過,這間是不錯之選。
2009-07-26
2009-07-01 7 瀏覽
試完les dessert...唔係好滿意於是過左隔離街試第2間甜品店..之前都想試嫁喇...今次黎大埔搵食就一次過食埋佢啦~紫葡之戀$25賣相真係吸引到爆~之前係or睇過食評..已經好想試因為自己少食呢d亦少見呢款甜品..自己又好中意巨峰隻味!黎到男友本應話飽都忍唔住食...佢都話好味!都幾抵丫~有提子又有雪米滋~不過上面d粒粒膠左少少...細粒d會好咬d~而且白色果d係珍珠?唔係好中意食..但好中意佢落左d白色既醬汁同d巨峰味勁香!真係好香提子味呀!鋪得好令呀!下次都會黎試!不過下面有好大座冰好像冇刨咁..不過都食唔落喇..見佢有個1夏天先有得食既榴槤忘返同鮮果拉麵唔知好唔好食呢~!下次有機會黎大埔就試下先~
試完les dessert...唔係好滿意
於是過左隔離街試第2間甜品店..
之前都想試嫁喇...今次黎大埔搵食就一次過食埋佢啦~

紫葡之戀$25
賣相真係吸引到爆~
之前係or睇過食評..已經好想試
因為自己少食呢d亦少見呢款甜品..
自己又好中意巨峰隻味!
黎到男友本應話飽都忍唔住食...
真係好香提子味呀!鋪得好令呀!下次都會黎試!
不過下面有好大座冰好像冇刨咁..不過都食唔落喇..
下次有機會黎大埔就試下先~

紫葡之戀
去完深水埗食泰國野, 立即入大埔的甜品工房(因為朋友仔推介)去有好多人要等位,員工好有禮貌好有笑容,見到有2位妹妹不斷地出入送食物同落order,但都是一直笑,連水吧的dd 都好好笑容(除了水吧阿姐,因為一直黑面)我覺得佢地人手安排有問題!!咁多人得2個待應?等左一陣,水吧阿姐 就出黎寫飛仔等位.頂!!佢黑面都算, 佢叫我行開d 喎, 又叫等位d人唔好阻左晒,wai!!唔駛黑面大叫阿我都唔係好大份者, 企係個門口隔離一個身位都唔得阿姐仲大叫d係門口有枱冇chair o既人坐低??冇chair bo ?? 點知d人話冇chair 佢大大聲叫人"企陣先啦"(咁又叫人坐低) 呢位阿姐一定係老板娘啦, 好生意到唔憂做, 都唔駛咁掛如果唔係特登揸車入去大埔, 一早走左唔食20mins左右有位啦!朋友仔話一定要試紫葡之戀,最後3個人叫左4樣,紫葡之戀-好有提子味,仲用無籽提子可以盡情食,宇治金時,充滿綠茶香,綠茶凍粉,配紅豆都好正,又有芒果粒,鮮果拉麵,個賣相好靚, 有芒果肉圍邊, 拉麵煙煙韌韌, 但冇乜芒果味, 仲有d西米同涼粉係底, 味道都ok.呢d都賣相一流同埋真材實料,大大碗好抵食.雖然好

去有好多人要等位,
水吧的dd 都好好笑容
(除了水吧阿姐
,因為一直黑面)
我覺得佢地人手安排有問題!!咁多人得2個待應?
等左一陣,水吧阿姐 就出黎寫飛仔等位.

我都唔係好大份者, 企係個門口隔離一個身位都唔得

呢位阿姐一定係老板娘啦, 好生意到唔憂做, 都唔駛咁掛
如果唔係特登揸車入去大埔, 一早走左唔食

20mins左右有位啦!
朋友仔話一定要試紫葡之戀,
最後3個人叫左4樣,
紫葡之戀-好有提子味,仲用無籽提子可以盡情食,
宇治金時,充滿綠茶香,
綠茶凍粉,配紅豆都好正,又有芒果粒,
呢d都賣相一流同埋真材實料,大大碗好抵食.

雖然好味,但不會再黎.
2009-06-23
2009-06-25 3 瀏覽
It's rare to have such a dessert shop serving new styled dessert in the area, though I flavour more the conventional ones, the hugh ice cone does worth a try especially in the simmering hot weather. 木糠布甸disappointingly though, not smooth enough, like simple pudding instead, not recommended. The best one ever tried was the one in Macau still.宇治金時One of the signatures, it's BIG, so plseas invite more friends to share with or its melting speed would way exceed your tasting speed. The ice was rightl

木糠布甸

宇治金時
One of the signatures, it's BIG, so plseas invite more friends to share with or its melting speed would way exceed your tasting speed. The ice was rightly flavoured with green tea without giving the bitter taste, and it went nicely with the big red beans, the ice-cream was a delight too, triangle shaped with bits of red beans in between, adding a chewy texture. Won't give you 'TINGTING' when tasted, but a good alternative to the conventional desserts.

The staff was friendly and though you may wait for seats because of the crowds, still they will serve you right away once you are seated. Worth a try
木糠布甸
2009-06-05 11 瀏覽
是晚約左幾個朋友食糖水由於隔鄰街個間冇開,所以就改左呢間不過都好多人呀,人頭湧湧.仲要等位添!鮮果拉麵:賣相一流,味道依然吸引.雪花冰~芒果味:味道同賣相都屬一般,配料冇得自選,但都幾美味(椰果)赤之戀人:賣相依然吸引,味道亦OK,最鍾意係加左幾件雪米滋芒果西米露:同其他甜品店有D分別,多數用芒果肉,但呢間係用漿如果中間唔加個o舊冰,我諗會好好多.工房和果子:$12/4@每天會出四種味道.都係Set左又係冇得自選,所以要問,免得會唔o岩口味.木糠布甸:保持水準,數量有限,但太夜去食,好多時都會沽清P.S.今晚,唔知點解同朋友都覺得有2款糖水有D怪味,雖然唔知邊個對與錯,但有個姐姐都好有耐性又好禮貌同我地解釋.
是晚約左幾個朋友食糖水
由於隔鄰街個間冇開,所以就改左呢間
不過都好多人呀,人頭湧湧.仲要等位添!
鮮果拉麵:賣相一流,味道依然吸引.

赤之戀人:賣相依然吸引,味道亦OK,最鍾意係加左幾件雪米滋
如果中間唔加個o舊冰,我諗會好好多.
工房和果子:$12/4@[伯爵奶茶,梅子綠茶,炭燒烏龍,檸檬紅茶,和
風煎茶,茉莉綠茶洛神花茶,玫瑰花茶]每天會出四種味道.都係Set左
又係冇得自選,所以要問,免得會唔o岩口味.
木糠布甸:保持水準,數量有限,但太夜去食,好多時都會沽清
P.S.今晚,唔知點解同朋友都覺得有2款糖水有D怪味,
$30 (其他)
2009-05-30 2 瀏覽
前排特意去紅磡試1試甜品工房後..大埔原來都有1間而且開左門..1心再試下;)-紫葡之戀淨睇個賣相已經好吸引..但因為好多材料,,整體味道唔錯..這次提子汁不夠..d巨峰提子就較細..因而味道淡淡地;;下次仲想試下其他甜品
前排特意去紅磡試1試甜品工房後..
大埔原來都有1間而且開左門..1心再試下;)

-紫葡之戀
淨睇個賣相已經好吸引..但因為好多材料,,整體味道唔錯..
這次提子汁不夠..d巨峰提子就較細..因而味道淡淡地;;

下次仲想試下其他甜品
2009-05-14 15 瀏覽
今次去叫左個雨治金時!!每次黎都係叫呢個~因為真係好好食!!佢d紅豆ice cream very good~green tea+紅豆味道真係一流!!!不過佢呢到冷氣好cold....一lo食住刨冰都幾辛苦.............................見到佢出左好多棉花冰呀!!!!有成11只味~希望下次有機會試下啦!!!!~
今次去叫左個雨治金時!!
每次黎都係叫呢個~因為真係好好食!!
佢d紅豆ice cream very good~
green tea+紅豆味道真係一流!!!

不過佢呢到冷氣好cold....

見到佢出左好多棉花冰呀!!!!有成11只味~
希望下次有機會試下啦!!!!~
2009-05-13
$22 (宵夜)
  • 雨治金時
2009-05-08 27 瀏覽
4.9食完泰國野, 味蕾還停留在咸﹑辣﹑香中, 故要食一個甜品來中和一番。之前睇過大埔間甜品工房有多種口味的刨冰, 所以黎呢間試下先。大概9點多, 尚有兩個座位, 而且室內環境比紅磡的寬敞。我心水是吃赤之戀人, 男友一如以往是紫葡之戀。可惜, 赤之戀人竟然賣曬; 退而求其次, 櫻之初夏也好, 又再次的失望, 無曬。再要藍莓之吻, 又再再再一次的得到失望的答覆。由於我不想吃芒果, 所以不要芒之戀曲了。店員推介冰桃玉露, 想吃刨冰又沒有他選, 只好點這個吧!男朋友的紫葡之戀依然的好吃, 不過這次提子汁不夠, 有一大舊冰都是白色的。冰桃玉露, 我還是第一次吃。我覺得帶有一點夏天的感覺, 清清新新。有一些芒果, 椰果, 桃汁。比較特別的是星星蒟蒻, 除了有星星的形態, 有一點桃味, 味道都幾好味。下次還是目標要吃到赤之戀人
4.9

大概9點多, 尚有兩個座位, 而且室內環境比紅磡的寬敞。
我心水是吃赤之戀人, 男友一如以往是紫葡之戀。
可惜, 赤之戀人竟然賣曬
; 退而求其次, 櫻之初夏也好, 又再次的失望, 無曬。

再要藍莓之吻, 又再再再一次的得到失望的答覆。

由於我不想吃芒果, 所以不要芒之戀曲了。
店員推介冰桃玉露, 想吃刨冰又沒有他選, 只好點這個吧!

有一些芒果, 椰果, 桃汁。

下次還是目標要吃到赤之戀人
冰桃玉露
星星蒟蒻
2009-04-09
$25 (宵夜)
冰桃玉露
2009-05-06 12 瀏覽
一早聽聞甜品工房的刨冰是大碗又抵食,所以今日難道朋友仔來大埔找我,都特別提議要去試一下~5/6,6:30pm去到店裡,裝修真的好普通,不過門口的哥哥仔待應幾好招呼,水吧枱的姐姐仲叫左聲歡迎光臨好過大圍某間甜品店多多聲,連坐左入來都沒人招呼又沒人下單....去到當然要東張西望一下,哥哥仔比左份menu我地睇~唔~份menu睇來比好多人睇過咁,都翻到霉霉了,又開叉(?)但主推的甜品刨冰就有相睇,我地當然要叫刨冰啦~仲一人一個(唔使吃飯!)朋友喜歡吃宇治金時,是都話要試,我則叫了紫葡之戀(本來正在想要巨峰定藍莓好,都是巨峰啦最少一定唔會酸)1.宇治金時刨冰($22)上桌時不知道上面那2塊像芋頭的是什麼東西(是雪糕)刨冰主體是綠茶口味的再加上丸子同紅豆,我有偷吃到所以知道味道~紅豆的味道不太甜太好了我最怕日式紅豆泥那種甜到甩牙的味道綠茶則是充滿綠茶粉香而且淋的汁足夠令所以冰都染上綠色丸子真的好好味(同各位食家一樣)比許x山好吃多了...又林又軟熟~又沒有粉團本身的粉味真的好想下次叫淨丸子加煉奶~~刨冰一定要快快吃如果唔係就熔曬啦~食到最尾只剩下綠茶水...上面的雪糕朋友話沒咩味不過佢切到咁好像
5/6,6:30pm
朋友喜歡吃宇治金時,是都話要試,我則叫了紫葡之戀
(本來正在想要巨峰定藍莓好,都是巨峰啦最少一定唔會酸)

1.宇治金時刨冰($22)
紅豆的味道不太甜太好了我最怕日式紅豆泥那種甜到甩牙的味道
綠茶則是充滿綠茶粉香而且淋的汁足夠令所以冰都染上綠色
真的好想下次叫淨丸子加煉奶~~

不過佢切到咁好像芋頭我又覺得廚房那個好勁

雪糕入面有紅豆粒的,再加上煉奶的甜味,其實唔好太搶味好~在這裡大家不要怕肥啦~盡情吃啦~XD唔理得咁多GA啦,賣相好似坐山咁真是睇到眼都大

2.紫葡之戀($25)
紫葡選用巨峰提子作招牌,上面的粒粒非常有咬口,丸子同樣地美味~好煙UN~
唔會因為放在冰旁邊就雪到硬硬,不過我留了一顆丸子在冰水中浸了一排,佢變得好硬XD
伴碟用了雲呢拿雪糕糯米慈~切得好工整又好味(甜呀!)
話是巨峰,但會用上紫提子(無籽)作裝飾,所以可以大啖大啖咁食
煉奶是去到水吧才落的,那種裝飾只令我覺得太大堆頭了(似坐山)
我吃得比朋友太慢了,所以紫色水比人地剩下來太多了...味道朋友話似黑加輪子,唔~話是巨峰就有點不似,不過我中意那種味道
考慮到價錢,份量,貨色,服務,無論怎看都值得我比佢一個笑臉
d粒粒,丸子,同提子好足料
份量好多
menu
2009-05-06
$25 (其他)
d粒粒,丸子,同提子好足料
份量好多
  • 紫葡之戀
2009-05-06
今晚同朋友食完飯,想食甜品就諗住近近哋食啦!見到佢有雪花冰咪試吓啦! 點知朋友飽得濟話唔食唯有買外賣!問佢雪花冰有冇得外賣佢話有,咁咪叫個香蕉雪花冰囉,問佢有冇咩料,個待應竟然答有三樣嘢囉,好正常會問佢咩嘢嚟啦,佢話唔知喎,廚房加咩咪咩囉唔知喎呢個答案真係...咁既服務態度真係唔得囉!唉個雪花冰$32佢一攞出嚟個碗超細好輕囉!心諗都知...不妙返到屋企一開一睇...d料,9唔搭8,哈密瓜5細粒,脆珠小小,最好笑竟然有d好似百香果漿囉!食咗小小都唔想食喇,超唔開心...
朋友飽得濟話唔食唯有買外賣!
問佢雪花冰有冇得外賣佢話有,咁咪叫個香蕉雪花冰囉,
呢個答案真係...咁既服務態度真係唔得囉!唉
個雪花冰$32
佢一攞出嚟個碗超細好輕囉!心諗都知
...不妙
返到屋企一開一睇...
超唔開心...
2009-05-05 13 瀏覽
今日同個老友去游完水,見肚餓就去食野,點知佢話想食甜品,就去左甜品工房啦~我同佢一人叫左一個甜品食啦,開頭唔知食咩好就問果度D人有咩推介咁啦,佢就指住個menu同我地講呢D啦。態度幾好架^^我地就揀左:我 - 綠茶凍粉   我個FD - 紫葡之戀紫葡之戀($25):好好味呀,又大碗喎,佢面頭果D粒粒好爽,好正,一啖粒粒同刨冰幾好,佢D小丸子好食過許X山(本人覺得),佢D提子又甜喎,呵呵,唔錯呀。但如果佢D雪米慈多返少少就好啦,得三舊咋,但都好好味!!!綠茶凍粉($23):呢個就一般啦,佢個綠茶凍粉配紅豆好夾呀,D紅豆甜加埋D凍粉好香綠茶味但唔甜既,所以兩者一甜一淡就好好味啦。但果D椰汁小丸子就麻麻啦,佢有椰汁之餘仲有D唔知咩係度,食落怪怪地咁囉,我諗住加埋D芒果會好D,點知都係冇咩唔同囉==
我地就揀左:我 - 綠茶凍粉   我個FD - 紫葡之戀

綠茶凍粉
2009-05-05
綠茶凍粉
2009-04-06 19 瀏覽
下午差不多4點半,行開taipo就特登去食呢間甜品工房...找左一陣先找到個位置但應該係太早,去到剛剛先開門 所以為有轉個頭先黎la~點知6點幾再黎...叫左宇治金時$22 但呢個時候竟然話賣哂啲白色既小丸子,要用珍珠代替 咁都冇辦法,都照食 個賣相真係好吸引第一啖食落去真係好甜,好好食...紅豆大大粒,綠茶夠味道自家制雪糕磚都好好食不過綠茶刨冰好快溶哂..可能食得太多既關係,食到最後覺得苦苦地...而且近風口位,真係越食越凍咁...另外叫左一杯西瓜冰$14都好有西瓜味,唔會覺得係溝左好多糖水...
找左一陣先找到個位置

但應該係太早,去到剛剛先開門
所以為有轉個頭先黎la~

點知6點幾再黎...
叫左宇治金時$22

但呢個時候竟然話賣哂啲白色既小丸子,要用珍珠代替

咁都冇辦法,都照食
個賣相真係好吸引
第一啖食落去真係好甜,好好食...
紅豆大大粒,綠茶夠味道
自家制雪糕磚都好好食
不過綠茶刨冰好快溶哂..
可能食得太多既關係,食到最後覺得苦苦地...
而且近風口位,真係越食越凍咁...

另外叫左一杯西瓜冰$14
都好有西瓜味,唔會覺得係溝左好多糖水...
2009-04-05
(非會員)
2009-04-03 6 瀏覽
今日朋友帶我尼甜品工房, 第一次尼, 地方就一般, 但係D野食一尼到.即時O咀, 甜品靚到呢~我食咗宇治金時$22, 朋友食咗芒之戀曲$25, 兩個都好好味, 下次帶女朋友尼食先影相比大家睇.