2011-02-18 16 瀏覽
好辛苦咁開完OT,當然要好好慰勞自己。所以我地去咗SUGAR MA MA吃下午茶。拿破崙對上一次已經愛上這一道甜點,脆咯咯的酥皮,美乃滋的甜度適中,加上各式生果,爽!麵包布甸始終不喜歡麵包布甸,只搶了表面酥脆的麵包碎來吃。但同事們對此布甸甚為欣賞。蘋果金寶最初不知道蘋果金寶是什麼,來到才知道是蘋果批的倒轉版。餅皮脆,下面的蘋果軟得來不太濕,配合上面的雪糕,一熱一冷,口感甚佳。侍應人很好,後來主動給荔枝茶我們解甜.唯一不足的是雪糕種類較少,最後要選雲呢拿。四個人,三個甜品,大家吃得滿足才離去。下次有機會一定再幫襯。

麵包布甸

蘋果金寶

2011-01-22
  • 鮮果拿破崙
2011-02-01 17 瀏覽
食完安娜 唔想咁快返屋企住揀左格離呢間sugar mama朋友食左細size 心太軟 試左一啖 冇乜特別....但價錢偏貴我是但要左個熱木瓜涼粉感覺係好似自己係街市買舊涼粉返屋企切 再加木瓜其實甜品係奢侈品 理應搞下個樣都好俾客人雖則佢唔係招牌貨......服務態度我會俾 40分(滿分一100)雖然佢地冇鬧冇黑面但從佢地語氣睇得出佢地跟本冇乜禮貌只係可能老闆係到...就chok 返個" 見得人" 的樣子對客木口木面.....如果老闆走左....咁點算??張chair 坐得唔舒服....不規則的"呀加lik" 膠椅係怕人食完坐耐d嗎??不過整體感覺唔良好.....我食完都想快d 走其實個地理位置幾好...如果用心搞好我覺得會受歡迎
食完安娜 唔想咁快返屋企住
揀左格離呢間sugar mama

朋友食左細size 心太軟
試左一啖 冇乜特別....但價錢偏貴

我是但要左個熱木瓜涼粉
感覺係好似自己係街市買舊涼粉返屋企切 再加木瓜
其實甜品係奢侈品 理應搞下個樣都好俾客人
雖則佢唔係招牌貨......

服務態度我會俾 40分(滿分一100)
雖然佢地冇鬧冇黑面
但從佢地語氣睇得出佢地跟本冇乜禮貌
木口木面.....如果老闆走左....咁點算??

係怕人食完坐耐d嗎??
不過整體感覺唔良好.....我食完都想快d 走

其實個地理位置幾好...如果用心搞好
我覺得會受歡迎
2011-02-09
$23 (宵夜)
2011-01-15 22 瀏覽
男友仔, 我, 同 2 個朋友仔響元朗食完飯, 忽然想食糖水...但係又唔想食 B 仔, 點算!?我就諗起, 好多時都路過但係又未食過既呢間 sugar mama!!4 丁人, 經過商討, 決定左要..一 set 情人心太軟 + 一個火焰雪山share share~心太軟 set 有....2 個雪糕球 (自選口味) + 2 個心太軟好好食, 好好食!!! 個心太軟真係好正, 朱古力皮邊係脆脆的, 入面熱呼呼既朱古力漿, 一 D 都唔過甜, 味道o岩o岩好, 讚, 推推推!!火焰雪山有...內藏 1 個雪糕球 (自選口味)雪山係蛋白, 好挺身, 入面有舊小蛋糕同 1 球雪糕, 分量唔細, 味道唔錯, 推推!!又真係估唔到佢個心太軟咁好食, 就係咁, 我又變左佢既粉絲嚕...lol
但係又唔想食 B 仔, 點算!?
得意匙& 碟
4 丁人, 經過商討, 決定左要..
一 set 情人心太軟 + 一個火焰雪山
share share~

心太軟 set
火焰雪山有...內藏 1 個雪糕球 (自選口味)
2011-01-14
$50 (其他)
心太軟 set
得意匙& 碟
  • 心太軟
2010-10-31 5 瀏覽
元朗比較出名既糖水舖都試過了,今晚經過呢度,雖然舖頭唔算大,兼且得3檯客都入去試下啦。暖心Mama(心太軟+綠茶雪糕)朱古力漿多到好似瀑布咁流出黎,食落微甜,唔會太膩伴碟既生果都幾新鮮,用黎點朱古力漿食唔錯蛋糕整得好好,好薄,挺身得黎又唔會硬,食落仲有d脆脆地綠茶雪糕相比之下就比較失色,份量偏小,而且面層結霜,懷疑係融過再雪凍梳乎厘梳乎厘認真麻麻蛋白打得唔夠輕,入面好濕仲一舊舊最後好欣賞店員會為每位客人送上一小杯荔枝茶既可解膩,又可以暖胃,始終食完雪糕個身都真係凍凍地,讚另外,所有甜品似乎都係即叫即製,所以就算人少少都要等4.5個字

暖心Mama(心太軟+綠茶雪糕)
朱古力漿多到好似瀑布咁流出黎,食落微甜,唔會太膩
伴碟既生果都幾新鮮,用黎點朱古力漿食唔錯
蛋糕整得好好,好薄,挺身得黎又唔會硬,食落仲有d脆脆地

梳乎厘
梳乎厘認真麻麻
蛋白打得唔夠輕,入面好濕仲一舊舊

最後好欣賞店員會為每位客人送上一小杯荔枝茶
既可解膩,又可以暖胃,始終食完雪糕個身都真係凍凍地,讚

送的荔枝茶
2010-10-03
$29 (宵夜)
元朗Sugar MaMa其實不是第—次來光顧, 前幾次來都是晚上來所以需要等位。今天是平日以及刚刚在旁邊的餐厅吃完個午餐, 經过見没有人便入去吃個甜品, 裡面坐位不是很多(三至四張抬), 招牌甜品是心太軟(最近吃太多了), 最後選了原味梳乎厘, 由於是即叫即做所以需要等十五分鐘左右。小弟認為吃甜品是会令人开心的!终于送到我面前, 焗得很靓, 有少少不捨得去吃。最後當然很快送到口裡啦! 味道同时間都配合刚刚好! 可以保持水準。最後店員要求填上一份問卷和送上—小杯荔枝茶。—個完美的结局。
元朗Sugar MaMa
其實不是第—次來光顧, 前幾次來都是晚上來所以需要等位。
2010-10-11
$30 (其他)
  • 梳乎里
2010-10-03 3 瀏覽
為左食心太軟而入去試o下 lee 間甜品店, 原來心太軟是招牌菜! 我食左朱古力味配雲呢拿雪糕, 兩個字--好味!同我以往食過的比, 不論份量, 軟硬, 甜度, 軟心的稀'傑'程度都不錯,水準已屬中上!( 我試過其他一D 舖頭份量好細, 個心又 '傑達達' 嫁!)而心太軟及雪糕則有其他口味, 任君選擇!食完之後, 侍應仲送左茘枝茶比我飲, 用來解甜膩.

我食左朱古力味配雲呢拿雪糕, 兩個字--好味!

而心太軟及雪糕則有其他口味, 任君選擇!
食完之後, 侍應仲送左茘枝茶比我飲, 用來解甜膩.
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
2010-09-23
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
2010-09-26 14 瀏覽
香蕉西米露 - 全統的糖水我覺得較為普通,好就好在生果係用新鮮的.芒果CHEESE CAKE - 好一個hand made的CHEESE CAKE,雖然等了一陣,但好得火焰雪山 - 外表個cream就普通一點,但入面的蛋糕個層同個雪糕就好得,雖然近四拾元但推介

芒果CHEESE CAKE
香蕉西米露
2010-09-26
$40 (其他)
芒果CHEESE CAKE
2010-09-06
糖水店通常只會食飽飯才幫襯,不過如果有晚餐供應又另作別論~本來試這間元朗的甜心良品,只是想食個糖水,但見有好幾款$38的精選晚餐,包薯蓉、三文治等小食、飲品和甜品,幾抵食呢!頭盤薯蓉 - 滑滑薯蓉內夾雜著火腿粒、粟米粒,味道鹹鹹地不錯~A餐超級法式三文治 - 兩大片法包夾著碎蛋、火腿、芝士、吞拿魚和煙鴨胸,加上沙律醬,算幾豐富~G餐焗雞肉蘑菇批 - 酥皮比較油膩,餡料略嫌不敢多甜品可選$18一下的。蜜桃椰汁西米露 - 椰汁味都幾夠,份量也不少,不過賣相就普通點。本來叫了哈密瓜涼粉條,不過哈密瓜食起來好像壞掉了,和店員說,店員也禮貌地為我們換另一款甜品。後來選了這個奇異果涼粉條,不過這實在是個奇異的組合,奇異果的味道和椰汁實在很不夾。兩個餐各加$5把餐飲改成特飲- “學業進步”裏面有橙汁和西柚汁,“西柚夢”就是西柚汁加七喜。兩杯都幾好飲!
糖水店通常只會食飽飯才幫襯,不過如果有晚餐供應又另作別論~

G餐焗雞肉蘑菇批 - 酥皮比較油膩,餡料略嫌不敢多

甜品可選$18一下的。

頭盤薯蓉
學業進步(前)和西柚夢(後)
焗雞肉蘑菇批
超級法式三文治
蜜桃椰汁西米露
奇異果涼粉條
2010-08-15
頭盤薯蓉
學業進步(前)和西柚夢(後)
超級法式三文治
(非會員)
 我唔係成日食甜品既,所以如果間野覺得都ok既話就會每次要食都去果間,呢間比較新既舖,我最鐘意就係佢唔係做傳統甜品之餘,又唔係好貴.幾岩宵夜坐低傾計.今次呢幾張相係我加埋幾次先寫一次食評既.不過我覺得服務有待改善,好多時都睇唔到客人揮手^^

打開入面(我簡左蜜瓜味)
呢個好味...
正^^
2010-08-05
$40 (宵夜)
生日
打開入面(我簡左蜜瓜味)
呢個好味...
正^^
  • 朱古力心太軟,冰花
2010-08-21 8 瀏覽
之前好想試下佢既buffet,1945到達但去到先知buffet只去到2030,所以決定過隔離食完晚餐先返轉頭,不過最終有d失望,因為所有甜品都偏甜,尤其是個心太軟更加唔掂,雖然好流心,但朱古力一d都唔濃得個漏字,枉佢自稱心太軟專家,失望><"不過果度d waitress好nice好好笑容,值得加分~~

2010-08-15
$35 (其他)
2010-08-20 11 瀏覽
昨天晚上我和老婆吃過晚飯後, 不謀而合地又想食甜品. 但是想了很久, 都不知道往那裏處好. 附近的松記數天前才幫趁過, 其他質素差劣的又無興趣, 最後在沒有選擇之下, 無奈地去了位於元朗第一扒房安娜餐廳旁的Sugar Mama.為何說是沒有選擇下的無奈, 因為我們之前其實已光顧過兩次, 第一次食它的所謂"招牌"甜品朱古力心太軟及pancake, 第二次是吃藍莓木槺慕絲和芒果西米. 但兩次給我們的印象均只是一般至中下水準. 可惜當時我還未是Openrice的會員, 否則一定會給這裏兩篇"喊"臉的食評. 所以昨晚無奈地幫趁它時, 我們都不再有甚麼寄望, 只是希望不要太難吃就算了. 唉! 但可惜, 跟我先前估計的沒有錯, 它真的令我們一而再, 再而三的失望.....坐下後, 我們看了餐牌很久, 都選不到想吃的甜品, 最後唯有點了兩款以往未嚐試過的款式 : 熱法式焦糖燉蛋和火炎雪山.熱法式焦糖燉蛋非常難食! 簡直可以用差劣來形容! 一放下來, 發覺外觀已經有些不對勁, 好像有些焗焦了. 之後試表面那層薄薄的焦糖, 嘩! 甜到死, 只有甜, 沒有香味, 完全不是出色焦糖應有的味道, 好像只是在吃

熱法式焦糖燉蛋
非常難食! 簡直可以用差劣來形容!
一放下來, 發覺外觀已經有些不對勁, 好像有些焗焦了
. 之後試表面那層薄薄的焦糖, 嘩! 甜到死
, 只有甜, 沒有香味, 完全不是出色焦糖應有的味道, 好像只是在吃一塊片糖一樣
. 殊不知表面的焦糖差, 內裏的燉蛋更差, 完全不是法式燉蛋模樣. 跟表層的焦糖一樣, 只有令人飽漏的甜, 蛋完全沒有香味, 而且一匙"畢"下去, 蛋就全部碎散了
. 最離諳的是燉蛋底下竟然有留有大攤水, 濕淋淋的, 整碗甜品就似一碟甜到漏的蒸水蛋
, 完全是不知所謂的東西, 如果滿分是10分, 這碗所謂的燉蛋只值1分而已. 看見這碗劣質貨, 令我突然想起之前在Paul Lafayet所吃的極品脆糖燉蛋, Cream brulee啊, 我很懷念你呢!

火炎雪山
相比上面那碗極差劣的法式焦糖燉蛋, 這個火炎雪山已經是比較好了. 做成雪山表面的蛋白霜都算滑溜, 而"雪山"的內部是由一層原味海綿蛋糕加上一個雪糕球(我們要了芒果味)組成. 蛋糕只是一般水準, 不夠鬆軟
. 而芒果雪糕球OK啦, 跟一般牛奶公司的家庭裝雪糕差不多. 整個火炎雪山最可取的是份量十足, 絕對夠兩個人吃, 賣38元, 都算抵食!

經過這晚後, 我決定不會再幫趁這間Sugar Mama, 因為我已經給了它3次機會, 除了第一次的香蕉pancake叫稍為好些外, 其他竟然沒有一款甜品是令我覺得有水準的. 這足以令我對它徹底死心了!

非常差劣的燉蛋, 難食到嘔!
很多水, 似蒸水蛋多過燉蛋!
味道不過不失, 勝在抵食
2010-08-18
(非會員)
今日因為朋友生日聽聞呢間店既心太軟幾出名於是一行8人一齊去左叫左6個朱古力心太軟,1隻香蕉船,1個草莓心太軟朱古力心太軟唔錯,不過真係有少少甜所以每人叫1個細就差唔多有朋友覺得太甜有點滯不過大家其實都掃清哂個碟香蕉船朋友話都合格個場幾靚幾乾淨,可能我地夜去唔洗等位不過d服務真係好好d店員好有耐性,又全程都有笑容會同我地傾一兩句,仲主動幫我地影相成班人係到嘈,坐耐d都唔會趕你或者有不悅既面色最好係個老闆知道我地有朋友生日特登即場整左個火焰雪山熄哂成間店既燈插埋立燭送比我地!!!最後仲同我地成班一齊影左相下次如果係YL想食甜品都會再去佢到!!同埋因為佢大部份甜品應該都係即場整所以間店好香蛋糕既甜味!!成班人最後都好開心好滿足咁走!! =D
今日因為朋友生日聽聞呢間店既心太軟幾出名
於是一行8人一齊去左
叫左6個朱古力心太軟,1隻香蕉船,1個草莓心太軟
朱古力心太軟唔錯,不過真係有少少甜所以每人叫1個細就差唔多
有朋友覺得太甜有點滯
不過大家其實都掃清哂個碟

香蕉船朋友話都合格

個場幾靚幾乾淨,可能我地夜去唔洗等位
不過d服務真係好好
d店員好有耐性,又全程都有笑容
會同我地傾一兩句,仲主動幫我地影相

成班人係到嘈,坐耐d都唔會趕你或者有不悅既面色
最好係個老闆知道我地有朋友生日
特登即場整左個火焰雪山熄哂成間店既燈插埋立燭送比我地!!!

最後仲同我地成班一齊影左相

下次如果係YL想食甜品都會再去佢到!!
同埋因為佢大部份甜品應該都係即場整
所以間店好香蛋糕既甜味!!
成班人最後都好開心好滿足咁走!! =D
2010-08-14
$30 (宵夜)
生日
2010-07-16 13 瀏覽
第一次去食甜品自助餐一人一杯野飲,食物係任叫叫完可再叫每人98蚊因為食之前食左晚飯所以冇咩胃口叫左好少野,D食物都比較小野飲叫左杯心心相印(士多啤梨加鮮奶)杯野都OK,但有太過D甜香蕉船雪糕有三種味,同普通D雪糕冇分別,水果新鮮心太軟唔多鍾意,問題又係太甜總之食物都係遍甜,本人唔多鍾意但喜歡遍甜食物可以一試
第一次去食甜品自助餐
一人一杯野飲,食物係任叫
叫完可再叫每人98蚊
因為食之前食左晚飯所以冇咩胃口
叫左好少野,D食物都比較小
野飲叫左杯心心相印(士多啤梨加鮮奶)
杯野都OK,但有太過D甜
香蕉船
雪糕有三種味,同普通D雪糕冇分別,水果新鮮
心太軟
唔多鍾意,問題又係太甜
總之食物都係遍甜,本人唔多鍾意
但喜歡遍甜食物可以一試
2010-07-15 14 瀏覽
A bit excited that Sugar Mama offers reasonable dessert buffet ($98 per person, including one cocktail drinknot all kinds of food are delicious, but surely only one outstanding can keep me become loyal customerIts chocolate truffle is really excellent with well done texture, chocolate lake alike comes out from the middle once give it a bite, very great!! I can’t stop ordering it again and again, make it worth a night, yeah!Once in a lifetime must try item in Sugar Mama – chocolate truffle!!P.S.

P.S. If looking for tasty cheese cake here, you’ll feel disappointed

10 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
紀念日
  • chocolate truffle
  • soufflé in original taste
2010-07-06 12 瀏覽
食Sugar Ma Ma 前一天已plan好佢一開門就去食,因為恨食佢個朱古力軟心蛋糕好耐啦!當日真係晏晝12點過啲去到,但仲未開門過十多分鐘再去就開左啦!當時店內除左店員就冇其他人,咁又係,邊有人好似我咁早去食甜品?坐低望左個Menu一陣就叫野(其實一早諗好食朱古力軟心),叫左個細Size($29),因為得一個人,而雪糕要左蕃薯味.Order完後再睇Menu,發現原來話某啲甜品,包括朱古力軟心,係2pm後先供應!但係佢照整比我喎!!服務態度真係值得一讚!等左大概15分鐘,期待已久的朱古力軟心终於上枱.賣相非常吸引!一切開個朱古力軟心,朱古力熔漿慢慢流出黎,仲真係熱到出煙添呀,GOOD!!!首先試下朱古力熔漿.朱古力味濃但唔會太甜,而且仲係暖,真係名符其實暖心Mama呀!再試個蛋糕,朱古力熔漿同蛋糕一齊食仲好味,蛋糕整得好好,一啲都唔厚,又夠軟又有少少脆皮嘅感覺.至於個蕃薯味雪糕比預期好!!唔太甜但唔會覺得淡味,最好嘅就係唔覺"漏",如果朱古力軟心夾其他味雪糕反而可能會太"漏".所以甚至可以話個蕃薯味雪糕同朱古力軟心一樣咁正!!食完真係覺得好滿足!下次再黎試其他甜品先.

食完真係覺得好滿足!下次再黎試其他甜品先.
Menu
暖心Mama拌蕃薯味雪糕
流出來的朱古力熔漿
吃了一半
2010-07-05
$29 (其他)
暖心Mama拌蕃薯味雪糕
流出來的朱古力熔漿