2019-01-12 1321 瀏覽
雖然我已經不是第一次聽到,坊間有酒店自助餐餐廳以外的食店,會在店內同時間提供甜品菜式。但是當我去到荃灣區內,大窩口港鐵站附近商場「富麗花園」裡面的甜品餐廳「甜點」之後,我才發現到有這樣的食店存在。雖然「甜點」還未至於做到提供粥粉麵飯的熱食菜式,但是我竟然發現「甜點」,原來還有可以加上多層芝士餡料的烘烤麵包多士可以供應,當時的我是感到少許的驚喜。「甜點」餐牌裡面有關「三重奏厚切多士」的介紹,的而且確是有指「三重奏厚切多士」,裡面肯定有包括「水牛芝士」在內的雙層份量芝士,至於還有什麼味道芝士在內,我就不太清楚了。「甜點」的「三重奏厚切多士」,無論是單點食品抑或是連同飲品在內的套餐價錢,最昂貴的套餐其實都只需要港幣三十八元而已,我當然要選擇一些,「甜點」比較有代表性的飲品。結果我在「甜點」的飲品餐牌裡面,發現到一款名稱叫做「黃牛」的飲品。相信「黃牛」這個飲品名稱,對於一些有豐富光顧茶餐廳經驗的朋友來說,應該未必會感到陌生。因為「黃牛」名稱很像「紅牛」、「黑牛」和「白牛」。「紅牛」只是一般知名提神飲料的品牌而已,反而「黑牛」等於可樂汽水配朱古力雪糕,「白牛」等於白檸梳打汽水配雲呢拿雪糕,有豐富

因為「黃牛」名稱很像「紅牛」、「黑牛」和「白牛」。「紅牛」只是一般知名提神飲料的品牌而已,反而「黑牛」等於可樂汽水配朱古力雪糕,「白牛」等於白檸梳打汽水配雲呢拿雪糕,有豐富光顧茶餐廳經驗的人或許會知道。

至於「黃牛」嘛,我還是直到光顧過「甜點」之後,才真真正正了解究竟「黃牛」是由什麼味道飲料,配什麼味道雪糕了。原來「黃牛」可以是椰子雪糕配忌廉梳打汽水,亦可以是芒果雪糕配忌廉梳打汽水。

結果我選擇了「黃牛」梳打汽水飲品,作為我的「三重奏厚切多士」下午茶套餐裡面的套餐汽水飲品。直至「甜點」「三重奏厚切多士」下午茶飲品「黃牛」上檯時,我才知道是芒果還是椰子味雪糕了。

我在享用「甜點」「水牛芝士」「三重奏厚切多士」下午茶的同時,亦都向「甜點」的侍應,追加選擇了一款甜品「雪糕小丸子」,作為我在「甜點」下午茶的壓軸甜品

我點餐坐在「甜點」檯面旁邊和餐櫈上,一邊等候「甜點」廚房店員製作梳打飲品「黃牛」、「三重奏水牛芝士厚多士」跟蛋沙律的時候,眼睛不斷四處張望。

「甜點」樓面內部沒有設置電視機,加上「甜點」檯櫈之間的距離不會太接近,所以我覺得坐在「甜點」樓面內的檯櫈,感覺算是頗有安全感的。

直至「甜點」侍應把第一款飲品端出來,送到我面前之後,我終於知道傳說中「甜點」的「黃牛」雪糕梳打飲品,究竟會是什麼味道的玩意了。

原來「甜點」裡面的所謂「黃牛」雪糕梳打飲品,其實即是罐裝忌廉梳打汽水,配搭芒果雪糕球混搭出來的「芒果忌廉梳打飲品」,而且芒果雪糕球,芒果甜味感覺只是來說便宜品牌的雪糕,沒有真正芒果口感。

不過我有點不明白,不明白「甜點」為什麼會選擇,以一個矮身的外賣咖啡紙杯,去盛載忌廉汽水。結果小小的矮身外賣咖啡紙杯,每次都只能盛載到很少的忌廉汽水。

由於「甜點」「黃牛」外賣發泡膠咖啡杯實際體積這麽細小,所以我每次倒忌廉汽水進入杯內的份量也很有限,亦間接使芒果雪糕球融化速度加快。
極品黃牛

不過「黃牛」芒果雪糕球因為餐杯這麽細小,導致忌廉汽水把芒果雪糕球都沖散,芒果雪糕球的甜味汁液,極速與忌廉梳打汽水混合在一起。

而且「黃牛」每次的忌廉梳打汽水,很快就會被喝光,需要再次拿起罐裝忌廉梳打汽水,慢慢把罐裝忌廉梳打汽水,逐點逐點注入外賣紙杯裡面。

「黃牛」裡面的芒果雪糕,我雖然感覺只是便宜品牌貨色,但是芒果雪糕始終還有它的芒果甜味,芒果雪糕與忌廉梳打汽水融合後的甜味就變得更顯著了。

這或許就是「黃牛」罐裝忌廉梳打汽水甜味,跟芒果雪糕球兩者互相混合的情況下,產生出來的「化學作用」吧,因為忌廉梳打汽水跟芒果雪糕,都有濃厚的甜味的關係吧?

至於「甜點」的「三重奏水牛芝士厚多士」,「三重奏水牛芝士厚多士」其實是一塊,塗有厚厚的水牛芝士的厚吐司麵包,然後放入焗爐裡面烘烤,直至烘烤完成為止。

至於蛋沙律方面,原來「甜點」真的有把原隻水煮雞蛋,切成多片的薄切形狀,再加入沙律醬跟少許沙律菜,然後直接上檯,留給食客自行撈勻和享用了,沙律醬甜味是理所當然,水煮蛋的甜味也是合乎預期。
水牛芝士厚多士配蛋沙律

反而沙律菜的份量,只是微不足道,純粹用作裝飾效果而已。至於主角的「三重奏水牛芝士厚多士」,厚多士塗抹了濃濃的水牛芝士後再烘烤,厚多士烘烤完成後再被廚房店員切成兩半。

「三重奏水牛芝士厚多士」表面的水牛芝士,芝士份量頗為濃厚,水牛芝士的甜味濃度很高,厚多士烘烤後的實際口感都屬於十分香脆程度,我吃到厚多士裡面的豐厚芝士甜味。

「甜點」「三重奏水牛芝士厚多士」口感不單止很香脆,就連「三重奏水牛芝士厚多士」的邊緣也都被烘烤至到十分香脆,芝士麵包一咬即碎的感覺。

至於「甜點」的壓軸甜品,「雪糕小丸子」感覺即是將芒果攪拌磨成芒果汁,再加入切片的芒果肉,然後加入有點像西米的小丸子,最後加入「奶油曲奇」口味的雪糕球,「雪糕小丸子」從此大功告成。

「雪糕小丸子」裡面的芒果肉,芒果肉味道跟芒果汁都一樣很甜,而且完全沒有感覺到酸味,感覺芒果肉已經完全成熟了。而且「甜點」一口氣把原個半份芒果切片後,直接放進芒果汁裡面。

所以我吃到「雪糕小丸子」裡面的完熟芒果甜味,也能喝到同樣甜味,沒有任何酸味的芒果果汁。另一方面,「雪糕小丸子」裡面的小丸子,小丸子口感頗有嚼頭,有點像台灣飲品裡面的煙韌口感珍珠。
雪糕小丸子

至於「芒果小丸子」裡面的曲奇雪糕,雪糕雖然有少許的朱古力味道,但是這些曲奇朱古力甜味和營養成份,相對而言就變得沒有那麼重要了。

把曲奇朱古力雪糕完全混合進入芒果汁裡面後,曲奇朱古力雪糕原本的朱古力甜味,也立刻被甜味的攪拌芒果肉所完全掩蓋,或許用其他味道雪糕,效果可能會變得更好。

不過「甜點」「芒果小丸子」甜品味道真正重要的地方,是底層的芒果汁液是由原個芒果攪拌而成,感覺芒果汁跟切片芒果,兩者的味道都很有純粹天然感覺,整體味道比起「黃牛」或者「三重奏水牛芝士厚多士」都更有欣賞價值。
2018-10-20
25 分鐘 (堂食)
極品黃牛
水牛芝士厚多士配蛋沙律
2018-12-13 493 瀏覽
is so good to have this after dinner. The coconut type of dessert are their signature. I ordered cocoanut 紫米露。Not very sweet but its taste sticky. And also coconuts matching with different kind of dessert make very balance. Like mango, 芋圓。Other hot And cold dessert also looks good. should try other dessert next time.
I ordered cocoanut 紫米露。

2018-11-24 474 瀏覽
上星期和朋友去了甜點吃甜品, 雖然舖位細細, 但都乾淨企理, 職員後生又有禮貌。雪糕小丸子, ㄧ粒粒小丸子煙煙靭靭的, 香甜的芒果肉, 曲奇雪糕, 還有西米, 十分有口感。黑美人, 完全唔係黑色嘅, 同樣有芒果肉, 雪糕, 仲有脆脆及西米露, 正。榴槤玉露, 嘩, 除了有雪糕球, 話明係榴槤玉露, 又點少得主角~~榴槤呢! 吃落啖啖榴槤肉, 還有雪糕及西米露, 係榴槤愛好者必食之選。日式餃子烏冬套餐, 望落唔太油膩, 有 3 隻煎餃子, 配有紫菜絲, 粟米粒及ㄧ隻糖心蛋, 加多杯熱飲, 都係 $42, 唔算貴。

2018-11-20 373 瀏覽
平時喜歡芋圓成日周圍食,當然吾係間間好味,成日經過見到但未有時間去食,今次總於今次過黎,就變成芋圓 變成必去 甜品 店,價錢都抵食,仲有免費花茶,要自取和要用紙杯就差少少,吾夠環保。鮮芒甜椰 $46 嚟到見到有不少芒果 ,芒果夠甜,而入面有清甜啫喱又吾太甜幾好味,周邊保留不少椰肉,入面有些芒果椰奶甜甜的一齊食就岩岩好。芋圓紅豆 $30 價錢唔貴,沒想到芋圓咁多,仲要堅好味,喜出望外。紅豆味濃,但冇陳皮味有點失望。

2018-11-10 196 瀏覽
完全唔掂!雪耳蓮子杏仁露,一pat pat,半凝固狀態,唔知就以為係豆腐花! 朱古力雪糕唔溶架,唔知落咗咩料!從未食過咁難食嘅甜品~地獄嚟嘅甜品店啊🤮浪費咗啲食材。
外賣自取
2018-09-01 500 瀏覽
打完🏸,醫完肚,談心時間唔足夠,就去食荃灣附近找甜品吃貨了。 女人仔一定有第二個胃放入甜品。點了3款甜品 : 芒果西米露,杞子紅棗蓮子茶及芋圓紫米紅豆椰汁配雪糕。芒果肉鮮甜不酸,配上芒果汁有雙重口感,杞子紅棗蓮子茶很適合不吃冷凍食物的女仕們,很正氣很健康及養生之選。最後,心思思想擁有三個以上願望的朋友仔,芋圓紫米紅豆椰汁配雪糕是最適合不過了。食完繼續女人談心,講不完,開心無限分享。

食完繼續女人談心,講不完,開心無限分享。
芋圓紫米紅豆椰汁配雪糕
芒果西米露
杞子紅棗蓮子茶
芋圓紫米紅豆椰汁配雪糕
芒果西米露
杞子紅棗蓮子茶
好味道的甜品店,芒果小丸子是不太甜的啱晒我哋呢啲怕甜又想食甜品嘅人,就算食飽飯之後食都覺得唔內疚。另外想食個呢寶小小嘅燉蛋呀加海底椰幾好味喎。最令我驚喜係佢有個英式花茶自由斟,值得推薦!
2018-07-28 225 瀏覽
小店座落荃灣Panda Hotel 旁,不甚起眼,初開業的時候不太多顧客,真有点替它擔心。不過,經過好像是2年多的努力,慢慢看到顧客漸多,很鼓舞,希望小店仍有生存空間。很多時候,晚上不想吃太多的時候, 來這裡吃個簡單的意粉、拉麵或厚吐司餐,$40多元包飲品,已很滿足。尤其推介拉麵的流心蛋,絕不欺場。而厚吐司外脆內軟,焗熔了的芝士滿滿的,香濃但不太膩。不知是否洗碗成本高,現在堂食飲品都用即棄杯裝,卻讓我吃的時候多了份罪咎感。

2018-05-07 182 瀏覽
芒果雪糕方磚-賣相十分吸引,價錢亦不貴啊!首先,芒果非常甜,忌簾很滑。方磚炸得香脆,即使放涼了,仍不覺淋。不過,雪糕就真的一般,可能是雀巢公司,仲要雪得過份,一點都不好味。三味窩夫-賣相同價錢也相當不錯,窩夫很香,但很快就開始淋。三款味的雪糕球也同樣是麻麻🙄。有士多啤梨陪襯,但也相當酸。反而,這裡的意大利粉很不錯,也十分抵食。連飲品都只是大約五十幾元。我們叫了芝士帆立貝蜆肉意粉。個汁很濃很香,黏著個條意粉😋。雖然帆立貝細細隻,但連埋蜆肉,份量都很足。另一叫了黑松露磨菇意粉,一送來,黑松露的香味十分撲鼻,很好食哩!全部加埋二百蚊都不用👍。
2018-05-06
2018-04-06 187 瀏覽
朋友住荃灣,早幾日搵佢食飯,佢話屋企附近有間甜品舖可以食埋DINNER好懶既我就決定左去個到食喇~因為時間都幾早下,去到都無咩人,得一枱我地揀左角落位坐,貪佢夠隱敝可以傾計我叫左黑松露磨菇意粉做主菜,雖然外表平平但聞落黑松露味都幾重,磨菇份量都幾多下食落都CREAMY既, 重點係佢只係幾十蚊LUNCH既價錢,真係好抵食仲可以叫埋野飲之後就叫左甜品,第一樣係金露小丸子,見到個時呆左,咁多芒果既,仲要係熟透既,真係好DUM本,配小丸子係我至愛夠彈牙第2樣叫左花膠燉椰皇,又係幾多花膠,佢又唔係太甜好岩女仔食啊~
好懶既我就決定左去個到食喇~

因為時間都幾早下,去到都無咩人,得一枱
我地揀左角落位坐,貪佢夠隱敝可以傾計

我叫左黑松露磨菇意粉做主菜,雖然外表平平
但聞落黑松露味都幾重,磨菇份量都幾多下
仲可以叫埋野飲

之後就叫左甜品
夠彈牙
第2樣叫左花膠燉椰皇,又係幾多花膠,佢又唔係太甜
好岩女仔食啊~
2018-04-05 154 瀏覽
呢間鋪頭嘅位置都唔算幾難搵,喺鄭間大商場嘅對面,營業時間都開到去12點,都適合放工食完飯去食下甜品咁。食物方面甜品同埋小食都幾多樣化,個人認為幾啱一班朋友,一啲就啱啱放工,一啲就放咗工好耐想食甜品嘅朋友,各有各食但又可以坐埋一台。黑松露蘑菇意粉 $45淡淡松露香,蘑菇都幾多,意粉口感恰到好處 花膠燉鮮奶 $41鮮奶滑身,面頭粒粒花膠,好補吖而芋圓紫米露份量都幾多,亦都唔會太甜,食落都幾有飽肚感,芋圓都幾有口感唔會話太林又太硬。

黑松露蘑菇意粉 $45

淡淡松露香,蘑菇都幾多,意粉口感恰到好處

花膠燉鮮奶 $41

鮮奶滑身,面頭粒粒花膠,好補吖

2018-04-02
2018-04-01 129 瀏覽
行完街街, 又係 lunch time, 想食烏冬, 就行去買外賣。之前有朋友提過 lee 間舗頭, 但ㄧ直無去食, 今日第ㄧ次幫襯, 希望有驚喜啦。order 左餃子烏冬, 加熱即磨咖啡, 唔使等幾耐就有外賣攞。好鬼肚餓, 返到屋企即刻開餐, 份量唔太大, 有 3 隻餃子。餃子都算多肉, 而且肉汁美味, 食落感覺都新鮮嘅, 烏冬夠彈牙, 配左 d 粟米粒和紫菜絲, 紫菜絲雖然浸林咗, 但好香紫菜味, 仲有糖心蛋, 不得不提杯即磨 coffee, 咖啡味好濃, 好香咖啡豆味, 好正。
外賣自取
2018-03-28 109 瀏覽
上星期同亞女去食 lunch, order 了兩碗烏冬, 表面上多了少少油, 幸好食落感覺都 ok, 餐飲有港式奶茶咖啡, 或者柚子蜜。 餐廳特别之處就係連甜品都有得賣, 下次可以試下先 ~~~
2018-03-26 117 瀏覽
途經這間店舖, 隨便入去醫肚, 叫了碗海鮮烏冬 , 味道不錯 , 加埋杯即磨咖啡 (可惜細杯了少少), 簡簡單單又ㄧ餐, 店舖內還有免費玫瑰花茶可以自己斟 。埋單時又係優惠時段 , 只需 38 大元, 認真超值
2018-03-25 124 瀏覽
呢個糖水有(小丸子,西米,芒果,芒冰,雪糕)雪糕口味有(抹茶,曲奇,朱古力,芒果)我揀咗曲奇味個糖水個底係芒冰( 超級之凍)小丸子都有少少煙韌西米唔多希望可以多啲整體嚟講都唔錯

雪糕小丸子

呢個糖水有(小丸子,西米,芒果,芒冰,雪糕)
雪糕口味有(抹茶,曲奇,朱古力,芒果)
我揀咗曲奇味

糖水個底係芒冰( 超級之凍)

小丸子都有少少煙韌

西米唔多希望可以多啲