2017-04-24 271 瀏覽
今晚可以同老公食完晚飯後周圍行下,大食嘅我梗係行行下又肚餓啦,心思思想食下野,但老公又唔太想食咸野..我偏偏就唔想糖甜品,於是就諗到甜點啦。我叫左個芝士煙肉軍艦配蟹柳沙律:我認我真係好似食極唔夠咁,上次我又係比軍艦吸引住,不過個次係食芝士火腿,今次係煙肉。好多芝士係入面,煙肉都算多,加埋個法包黎食係一流,唯獨係個蟹柳沙律出左水...有d唔係咁好....我記得上次芝士火腿時佢入面有奇怪嘅千島汁同生菜一塊,唔知點解今次冇左,唔通係我記錯?跟我份軍艦會有飲品送,我揀左凍朱古力(難得凍飲唔洗加錢),但呢杯朱古力就甜左少少,等到d冰溶左少少溝淡左就剛剛好啦。我老公又叫返呢個士多啤梨脆方磚:因為佢係即整所以要等一陣,但可以食到好野又點會介意等個一陣呢?上到黎d包磚果然仲係熱嘅,又夠脆,再加上有蜜糖係面甜甜地好正、上面有球cookies and cream 雪糕加埋熱嘅磚食就好特別。食埋有少少酸味嘅士多啤梨可以中和返甜度。呢度仲有自助免費花茶飲,雖然係唔洗錢但質素都唔差,不過係唔夠熱姐。
芝士煙肉軍艦伴蟹柳沙律
凍朱古力
芝士煙肉軍艦伴蟹柳沙律
2017-03-22 280 瀏覽
友人很想食甜品, 見到呢間做緊85折, 都幾抵, 3個人點咗兩樣野, 一個係芒果涼粉, 有芒果的香甜,好好食, 冬天食好夠冰, 仲有兩粒雪米糍, 正呀, 36蚊.另外, 再點咗黑布甸窩夫, 賣相唔錯,布甸充滿濃郁的朱古力味,  甜度剛剛好. 43蚊一個, 如果多一塊窩夫仲正!
題外話/補充資料: 店員服務一流, 親切友善, 一定會幫襯多一次.
2016-12-04
  • 黑布甸窩夫
2017-03-04 256 瀏覽
同老公,我妹行完悅來就諗住食下糖水,就行到黎呢間試下,店舖小小,所以要等一陣先有位,一入到去就見到度寫住英式花茶任飲,係桃味嘅,好香嘅桃味但飲落就冇甜味嘅。我妹叫左個雪糕小丸子,雪糕係自己揀味嘅,我妹揀左cookies and cream ,芒果都算甜,小丸子偏硬,入面仲有西米露,仲有好多芒果汁。士多啤梨脆磚:都係cookies and cream嘅味,都幾多士多啤梨,個磚好脆,要等十分分鐘因爲係即整 所以先咁脆。個軍艦嘅法包有少少淋身,但個千島醬唔多夾,入面仲有芝士同芝士粉 個煙火腿係似m記嘅煙肉蛋漢堡,仲有2塊蕃茄同生菜。個沙律就有2條蟹柳,一粒車厘茄,粟米同生菜,仲特別係有椰果,呢樣就唔多夾啦。但一樣係用千島醬。埋單132蚊都唔算貴。不過有d員工就黑面,令人失望。
雪糕小丸子
芝士煙火腿軍艦配蟹柳沙律
埋單132蚊都唔算貴。

不過有d員工就黑面,令人失望。
芝士煙火腿軍艦配蟹柳沙律
2017-03-03 511 瀏覽
我同朋友佢地係荃灣食完飯未夠喉,決定去食埋個飯後甜品潤一潤😚😚荃灣咁多好野食,其實搵一間都唔難呀,不過難就難在於間間都可以咁多人既🤔🤔🤔最後我地就搵到去熊貓酒店個邊,搵到間新新地既甜品鋪,就一支箭行入去。呢間甜品鋪冇咩人,可能係位置遠左d,不過原來佢有好多野食架,唔單止有甜品,仲有正餐好似係意粉飯包呀等等⋯我地大家都要花d時間睇下個menu,因為真係好多選擇。睇完終於決定晒可以落單,落完單都好快有得食✌🏼黎到賣相一般啦,但係味道又出奇地好味喎,有驚喜呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻要講下個榴槤豆腐花,冇諗過豆腐花配榴槤肉係咁夾既,而且佢用既榴槤咁arm又咁香甜喎,令人食完想再番尋味😋😋再想講下個榴槤班戟,佢個皮好薄,入面既cream既分量唔會over,撈埋榴槤肉好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最抵既係仲配埋個雪糕球😋😋😋

我地大家都要花d時間睇下個menu,因為真係好多選擇。
睇完終於決定晒可以落單,落完單都好快有得食✌🏼
榴槤豆腐花
金露小丸子
榴槤玉露
榴槤班㦸配雪糕

2017-02-27
$34 (宵夜)
榴槤豆腐花
榴槤玉露
榴槤班㦸配雪糕
2017-01-21 287 瀏覽
約朋友傾計同食甜品~咁就係附近搵到尼間野~入到去見到好多人~不過咁岩我地唔洗等位就可以入去~不過入面好似比較迫左D,好難入到去。。。我見到餐牌都有好多選擇~咁我就選左有推介既黑布甸甜椰(凍)我朋友就叫左海底椰燉甜椰(熱)原來黑布甸=朱古力,都幾好食呀~另外椰皇有椰子味,算不錯(有D食唔出),朋友話佢果個都唔錯~整體冇咩野,都算有意外驚喜~因為可以食埋椰子入面D肉。。。。其實我地坐左咁耐都冇趕客,我覺得唔錯~可以再去幫襯~^0^~PS.冇加一....幾好呀~
約朋友傾計同食甜品~咁就係附近搵到尼間野~

入到去見到好多人~不過咁岩我地唔洗等位就可以入去~

不過入面好似比較迫左D,好難入到去。。。

我見到餐牌都有好多選擇~

咁我就選左有推介既黑布甸甜椰(凍)

我朋友就叫左海底椰燉甜椰(熱)
原來黑布甸=朱古力,都幾好食呀~

另外椰皇有椰子味,算不錯(有D食唔出),

朋友話佢果個都唔錯~

整體冇咩野,都算有意外驚喜~

因為可以食埋椰子入面D肉。。。。

其實我地坐左咁耐都冇趕客,我覺得唔錯~

可以再去幫襯~^0^~

PS.冇加一....幾好呀~
2017-01-20
$45 (宵夜)
2016-05-15 755 瀏覽
今晚去荃湾見完客太晚了,随便找個小餐廳吃個晚餐,menu好多選擇但我好餓就叫了卡邦尼煙肉忌廉意粉,份量小了點,但整體都ok,意粉和忌廉的味道融合一起再伴上煙肉碎和蘑菇,咸咸地嘅味道特别开胃醒神,食飽飽之後哎左個小甜品。
2016-04-09 556 瀏覽
之前食過兩次甜品,中規中矩無乜特別,今次試下熱食估唔到有驚喜:1)意式肉丸意粉,肉丸無乜特,「宜家」嗰啲囉,但個汁有驚喜,令到無乜特別既肉丸同意粉變得幾好味。2)千島海鮮薄餅,呢個好好味!餅底係穌皮,好正,上面有好多芝士,啱晒鍾意食芝士既人,不過海鮮多啲會好啲。3)菠蘿蘇打冰,伏!4)熱朱古力,大伏!5)益力多冰,無乜特別熱食係唔錯,但甜品就....

3)菠蘿蘇打冰,伏!

4)熱朱古力,大伏!

5)益力多冰,無乜特別

熱食係唔錯,但甜品就....
2016-04-09
  • Pizza
2016-03-19 437 瀏覽
係屋企附近,地方光猛乾淨,餐牌好多嘢揀,中式糖水西式甜品……真係(睇落)冇得輸——雖然招牌設計似中資機構。餐牌一角有3款拿破崙:芒果、栗子、士多啤梨,點栗子,冇,士多啤梨實有啦。幾分鐘後上枱,呢個係超級簡化版:幾塊起酥皮之間唧兩行忌廉黐住,上面放4片士多啤梨,旁邊一球芒果雪糕,碟面用朱古力醬畫出花紋,手工OK。拿破崙理應脆卜卜一督就開,酥皮同忌廉一齊放入口。誰知督唔開不特止,仲要用盡方法使盡全力至壓得斷,中間嘅忌廉當然唧晒出黎。冇拿破崙應有嘅味道同質地,敢稱之為拿破崙!呢個係一次好差嘅體驗。

2016-03-18
2016-02-21 289 瀏覽
有一日同一個朋友經過甜點,覺得餐單幾吸引,就入咗去。個到有拉麵、烏冬、意粉、甜品等。我叫咗叉燒烏冬同夏威夷薄餅,友人叫咗肉醬長通粉,之後再叫咗侍應介紹嘅黃布甸甜椰。叉燒烏冬有幾塊叉燒、粟米、紫菜(當然有烏冬),湯底都唔錯,無味精。肉醬長通粉同西餐廳差唔多,但係唔太貴。夏威夷薄餅長方形嘅,好好食。黃布甸甜椰上嘅「黃布甸」係凍蛋布甸,甜度適中,椰皇好新鮮,並係裏面加入啫喱,係其他大部份(唔肯定)舖頭冇嘅。甜點侍應嘅服務態度同食物賣相都好好,所以我推薦大家去食。(唔好意思,冇影到圖片)

肉醬長通粉同西餐廳差唔多,但係唔太貴。

夏威夷薄餅長方形嘅,好好食。

甜點侍應嘅服務態度同食物賣相都好好,所以我推薦大家去食。

(唔好意思,冇影到圖片

2016-02-11
  • 夏威夷薄餅
  • 黃布甸甜椰
2016-02-08 337 瀏覽
眼見還是未到晚飯時間,於是便走到甜點食番個甜品先,先行來一個飯前甜品。甜點除了提供甜品,還提供其他主食,如午後及晚餐等,但是在下還是對於甜品有些興趣,故在甜品的餐牌上揀選。黑美人包括了朱古力奶凍,芒果,脆脆,椰汁及西米。奶凍幼滑而朱古力味道略為淡了口味,當中的椰汁都夠味道,西米都幾多的。整個甜品甜度適中,不太甜膩,剛好。芒果紫米露。跟之前的甜品一樣有芒果,但加上紫糯米及椰奶。芒果味不算很甜,有果香,糯米柔糯煙靭,加上椰奶,不錯,甜度適中也不甜膩。吃罷看看時間,又到晚飯時候,於是與友人會合。

吃罷看看時間,又到晚飯時候,於是與友人會合。
2016-01-18
2015-10-03 322 瀏覽
下午時段,本來想帶朋友去木子吃甜品,可是三點還未開店,於是來試試這家在富麗開半年,從來未光顧的甜品店。我覺得我選錯食物了,我選的牛奶綿花冰用料比較普通,看到是玉米片和棉花糖的配搭就有點傻眼…朋友選的芒果西米反而不錯,芒果加足料。員工服務還是很周到的,不得不提他們還提供免費的花茶,吃完冰的再喝點暖暖的花茶,感覺很舒服。而且下午茶時段還有折扣,下次下午茶又多一個好選擇了。
下午時段,本來想帶朋友去木子吃甜品,可是三點還未開店,
於是來試試這家在富麗開半年,從來未光顧的甜品店。

我覺得我選錯食物了,我選的牛奶綿花冰用料比較普通,
看到是玉米片和棉花糖的配搭就有點傻眼…
朋友選的芒果西米反而不錯,芒果加足料。

員工服務還是很周到的,不得不提他們還提供免費的花茶,
吃完冰的再喝點暖暖的花茶,感覺很舒服。
而且下午茶時段還有折扣,下次下午茶又多一個好選擇了。
牛奶棉花冰和芒果西米露
2015-09-15
牛奶棉花冰和芒果西米露
2015-09-07 272 瀏覽
朋友介紹, 荃灣悅華酒店斜對面, 開業不到半年的甜點店, 舖名簡約, 就是"甜點", 環境比一般大店舒適, 跟朋友各點了一份甜品, 分別是"士多啤利方磚"及"", 先說"士多啤利方磚" - 厚多士切粒加上士多啤利及雪糕以方磚砌成高塔上, 賣相不錯, 厚多士有香濃奶油味. "黃布甸甜椰" 因被店內大大相片吸引, 而且聽店員說這是他們的皇牌甜品, 以一向不太愛吃椰皇的我, 也試一客, 黃布甸是雞蛋布甸, 加上底下香濃椰汁Jelly, 味道清香濃郁, 可惜份量比較少, 滿足感不足, 但總體比一般甜品店水準稍高, 下次一定再試!
2015-09-06
用餐優惠
優惠券
  • 士多啤利方磚
  • 黃布甸甜椰
2015-08-14 321 瀏覽
 Hearts 甜點 💥榮獲2015年度最難食甜品 食啲如同垃圾一樣嘅食物如同食屎般難受💩👎🏻叫左個雪糕芒果小丸子,材料同許留山嘅一樣嘅,但恐怖在於啲咩呢,都係芒果汁,都有芒果,但竟然唔係用芒果雪糕囉,唔用芒果雪糕都唔係問題嘅,但要用同芒果味夾既雪糕囉,反而用左最唔夾既曲奇味雪糕😑曲奇雪糕溶咗混入埋芒果汁內簡直極品😡令我最鍾情於嘅小丸子係最過分嘅,一開始我見佢咁多小丸子份量有一剎那係開心嘅,但小丸子粉味勁重之餘,係唔煙韌既,有啲硬我以為未煮熟😢而且,呢度啲窩夫質感非常之厚粉,口感超實在,根本似係食粉餅咁,所以細細份但其實已經足夠質飽你個肚。最令人傷心欲絕係雪糕,其實一份$40幾既甜品價位中間,不平也不貴,但頂!人地啲窩夫起碼都叫有啲cream有啲水果粒咁做配料,呢個咩都無😡得2塊粉餅同3球cheap cheap雪糕,咁既價錢用cheap cheap雪糕毫無特色之餘,仲要比人感覺勁之無誠意和食水深😡

Hearts 甜點 💥榮獲2015年度最難食甜品

食啲如同垃圾一樣嘅食物如同食屎般難受💩👎🏻

2015-08-08 435 瀏覽
小倆口食完晚餐拍拖食甜品,由於晚餐食得有d飽,所以兩份食一個甜品,叫左個黃金粒粒加雪糕,個黃金粒粒應該係搽左牛油再去焗,好香好好味,再加上雪糕溶左,成個配搭好match,份量仲幾大份,2個人食岩岩好。環境仲要好舒服。
環境仲要好舒服。
2015-08-05
$68 (宵夜)
2015-05-05 327 瀏覽
起初見食店裝修佈置以為係cafe,原來係甜品店,依日去開附近所以去試試,店員推介"黃布甸甜椰"($42)同牆上張相好唔同,果張個布甸係橙黃色,實際係奶黃色布甸口感唔算滑,味道唔突出下層甜椰反而好味,口感帶少少彈性,椰青味好香唔太甜"雪糕小丸子"($30)芒果肉有少少黑,小丸子糯米粉味好重,汁底都一般..較甜
所以去試試,店員推介"黃布甸甜椰"($42)
同牆上張相好唔同,果張個布甸係橙黃色,實際係奶黃色
布甸口感唔算滑,味道唔突出
下層甜椰反而好味,口感帶少少彈性,椰青味好香唔太甜
"雪糕小丸子"($30)
芒果肉有少少黑,小丸子糯米粉味好重,汁底都一般..較甜
2015-05-02