餐廳: 番尋味
資訊:

2024-08-23 184 瀏覽
在觀塘的繁華鬧市中,暗藏著不少小店,是值得我們去支持的。這次走到開源道,去了家工廈裡的茶餐廳。懷舊風的裝飾不花巧,挺有香港特色的感覺。食物選擇多元化,價格親民不貴🙈。-凍奶茶 +HKD$3|茶走 HKD$16跟餐附送熱咖啡或茶,也可+$3轉凍飲或+$6升級特飲。奶茶和茶走色澤深色,茶味甘香不苦澀。分別之處是茶走用煉奶調製,不用額外放糖,飲起來質感較香滑。-安佳鮮油多 HKD$17鮮油多是個挺吸引的美食,平常也喜歡吃的。多士烘底後外層微脆,配著一層厚牛油更吸引。半融化的牛油配多士,這個味道吃過的也會喜歡。-什果蘋果粟米沙律 HKD$34夏日胃口不太好,吃個沙律來開開胃唄。賣相雖然平凡,但簡單的味道感覺開胃,用了多款什果口感豐富。-特色茶餐 HKD$34茶餐送熱咖啡或茶,點了西多士配花生醬。現點即做熱辣辣送來,可選擇配糖漿或煉奶。外脆內軟的質感,夾著濃郁的花生醬,再來一口奶茶挺享受的。-全日常餐 HKD$34沙嗲牛肉麵,轉韓版辛辣麵(+$3),配火腿奄列及烘底多士($+1)。茶餐廳美食次一,一定要點沙嗲牛,香濃的醬汁拌麵吃,吃起來更惹味。牛肉大片肉質嫰滑,火腿奄列用料豐富,多士選烘底吃起來

凍奶茶 +HKD$3|茶走 HKD$16

安佳鮮油多 HKD$17

什果蘋果粟米沙律 HKD$34

特色茶餐 HKD$34

全日常餐 HKD$34

牛肉大片肉質嫰滑,火腿奄列用料豐富,多士選烘底吃起來更香。
2024-08-07
下午茶
餐廳:番尋味 (觀塘)地址:觀塘開源道55號開聯工業中心A座2樓28號舖喺觀塘住咗咁多年,真喺捐窿捐罅先知原來工業區開聯工業中心有間開咗接近20年嘅茶餐廳——番尋味🍽️。雖然話就話開咗好多年,不過餐廳嘅座位同枱凳都幾乾淨同坐得舒服,同時不失一份懷舊港式味道🇭🇰。另一方面仲有好多附近嘅打工仔都會叫外賣🥡,喺度食嘢短短一個鐘已經聽到餐廳嘅外賣訂單接過唔停📞餐廳無論早餐、午餐定下午茶都有唔少選擇,粥粉麵飯樣樣齊,牛奶麥皮、特色漢堡包🍔、小窩米線、泡飯、咖喱……真喺數都數唔晒,重點喺價錢非常平民化,一個常餐有粉麵有蛋有包有嘢飲都喺$34,午餐一個粉/飯包湯連嘢飲最平都喺$46,比起出面嘅茶餐廳確實平咗啲😎✝️皇子炒飯 $51是日午餐嘅招牌炒飯,用咗叉燒、蛋白、瑤柱、帶子、蝦仁🦐、窩筍去炒,比起平時食開嘅瑤柱蛋白炒飯更加豐富,份量都真喺幾多,而且乾濕程度控制得啱啱好👍,飲埋杯茶同奶比例一流夠晒濃香嘅港式奶茶,呢個就喺我點解咁鍾意港式茶餐廳嘅原因❤️✝️自選麵餐 $34喺19款自選餸菜入邊揀咗粟米墨魚餅同生菜🥬,粉麵就叫咗讚岐烏冬(+$3),另外仲可以轉蕃茄濃湯(+$3),鍾意蕃茄湯嘅人可以一試,其他餸菜
餐廳:番尋味 (觀塘)
地址:觀塘開源道55號開聯工業中心A座2樓28號舖

✝️皇子炒飯 $51
比起平時食開嘅瑤柱蛋白炒飯更加豐富,份量都真喺幾多,
而且乾濕程度控制得啱啱好👍,

✝️自選麵餐 $34
另外仲可以轉蕃茄濃湯(+$3),鍾意蕃茄湯嘅人可以一試,其他餸菜同烏冬就正常發揮

快餐店漢堡包就食得多,番尋味嘅漢堡包你又試過未?叫咗個芝士牛肉漢堡包($31)同埋豬柳蛋漢堡包($28)🍔。
充滿芝麻香嘅麵包🥯,夾住新鮮蔬菜同滋味醬汁,配搭埋肉味出眾嘅牛肉漢堡同豬柳漢堡,仲送一杯熱飲,喺快餐店以外食漢堡包嘅另一選擇🤓
2024-06-11
10 分鐘 (堂食)
“觀塘” 對我嚟講既有中學回憶又不陌生嘅地方🫴🏻突然想懷緬一下 ( 當然出發前做好research) 重返當年中學時嘅茶記,唔經唔覺都二十幾年🙌🏻滿滿嘅中學回憶反晒嚟,今次仲帶埋姊妹 + 契仔👶🏻一齊食返當年嘅味道,價錢一如既往即是而家通脹嘅世代📈加幅不大之如,分量大大份好足料 🥗🍲🍜🍝🍛🥤老闆多年以務求為每一位食客帶你食過返尋味的宗旨 📌泰式冬陰功海鮮炒飯 🍛(餐送中湯) $49唔多茶餐廳冬蔭公炒飯酸酸辣辣嘅感覺🌶️超級唔識寫一個字嘢未攞嘅嘢惹味嗯嗯🤤當中有生菜🥬蝦🦐魷魚🦑保持脆嫩口感📌瑞士汁肥牛炒河 🧆 (餐送中湯) $52炒好嘅河粉似干炒牛河🐮但帶有瑞士汁嘅甜味加上肥牛🐃加上洋蔥🧅超有鑊氣✨📌全日常餐🍲 沙嗲牛麵+凍央+奄列 $48 + $1( 烘底) 🍞牛肉🐂融合香濃的沙嗲醬和嫩滑唔老牛味重再配濃郁凍央茶味重☕️配合火腿奄列🍳😋正📌下午茶☕️生炸雞髀🍗配蘋果沙律🥗 $38生炸雞髀外皮經炸後金黃色的脆皮✨咬落去***咔嚓***聲音🔥雞肉保持多汁同嫩滑茶記式沙律開胃🥗加上爽脆嘅蘋果沙律🍎食完炸脾再食蘋果沙律更清新解膩📌華田脆脆西多士 🍴🍞 $39西多士增添左一層奶香🥛加上華田脆脆濃郁甜味

📌泰式冬陰功海鮮炒飯 🍛(餐送中湯) $49

整體 ⭐️⭐️⭐️⭐️

番尋味 @番尋味
📍 開源道開聯工業中心 A座2樓28室
BB見倒都想食嘅茶餐廳
泰式冬陰功海鮮炒飯 🍛(餐送中湯)
華田脆脆西多士 🍴🍞
下午茶☕️生炸雞髀🍗配蘋果沙律🥗
瑞士汁肥牛炒河 🧆 (餐送中湯)
炒麵及炒飯類包送中湯
餐飲-
BB見倒都想食嘅茶餐廳
泰式冬陰功海鮮炒飯 🍛(餐送中湯)
華田脆脆西多士 🍴🍞
下午茶☕️生炸雞髀🍗配蘋果沙律🥗
瑞士汁肥牛炒河 🧆 (餐送中湯)
炒麵及炒飯類包送中湯
餐飲-
  • 瑞士汁肥牛炒河
  • 泰式冬陰功海鮮炒飯
2024-10-28 0 瀏覽
- 全日常餐 沙爹牛肉通粉 火腿奄列 牛油方包烘底 $44+1- 炸雞髀餐配蘋果粟米沙律 $38- 法蘭西多士 $30- 什果利賓納 $22好耐都未食過沙爹牛肉通 沙爹有花生香 牛肉幾淋同份量算多 火腿奄列又係包住咗好多火腿絲 好足料自己加咗少少砂糖去牛油方包 又甜又咸 呢個常餐好滿足😋西多士入面原來都有花生醬 炸得恰到好處 邊位脆脆地朋友唔肚餓所以淨係嗌咗個下午茶餐 炸雞髀個皮炸到好脆好香口 雞肉正正常常 最鍾意沙律多醬🤭夠邪惡 蘋果幾甜兩杯野飲啲料都好多 細細個好鍾意食罐頭雜果 所以嗌咗杯什果利賓納 懷舊一下😎什果超多 我諗起碼有半杯 食極都仲有什果😋佢當日例湯係茶樹菇蟲草花合掌瓜煲唐排 連啲湯都幾吸引
- 全日常餐

自己加咗少少砂糖去牛油方包 又甜又咸 呢個常餐好滿足😋

西多士入面原來都有花生醬 炸得恰到好處 邊位脆脆地

佢當日例湯係茶樹菇蟲草花合掌瓜煲唐排 連啲湯都幾吸引
2024-10-13 111 瀏覽
番尋味今次要介紹喺觀塘開聯工業中心入面有一間餐廳好似茶記個名叫「番尋味」,一到中午入面勁多人,老闆隻手聽電話都聽唔切,電話狂響,勁多外賣,不過輪椅人士如果要嚟呢間「番尋味」餐廳記得要帶斜板,當日我無帶斜板,老闆同其他店員合力週圍搵紙皮,最後都比我順利入到呢間餐廳食野!1.免治肉醬燴吉列豬扒飯 送土茯苓牛大力粉葛煲唐排$51(9.5/10)首先先讚一讚個吉列豬扒大過成人手掌咁大,塊豬扒外皮炸得好鬆化,咬落唔乾唔硬,仲有大量免治肉醬同小朋友都未必鍾意食嘅三色豆,青豆我細個都唔鍾意食,慢慢大過咗咩都擺落口,唔會揀飲擇食,換著以前一定揀走青豆,哈哈!個例湯好好飲,料好多,唔肥膩,無藥材味,我成碗飲哂!2.雞髀沙律$38(8/10)一望隻雞髀又係大過成人手掌咁大,雞髀外面炸得好脆身,但入邊雞肉有少少硬,至於沙律有生菜、蘋果粒、薯仔粒同番茄等,份量都好豐富!3.魚柳包$21(9/10)呢個魚柳包個包好軟熟,魚柳包入面有一大塊炸得好脆嘅魚柳,其他配料仲有生菜、蕃茄同沙律醬,好味過麥x勞,大家真係要試下啦!4.炸薯條$21(9/10)呢碟炸薯條每一條都炸得內裏好熱,份量夠多,又夠脆,好好味!5.凍檸水
番尋味

個例湯好好飲,料好多,唔肥膩,無藥材味,我成碗飲哂!

2.雞髀沙律$38(8/10)

3.魚柳包$21(9/10)

4.炸薯條$21(9/10)
呢碟炸薯條每一條都炸得內裏好熱,份量夠多,又夠脆,好好味!

5.凍檸水$19(7/10)
呢杯凍檸水檸檬片夠多,不過無咩檸檬味,唔會好酸!

6.凍檸茶$19(7/10)
一杯凍檸茶茶味好出,都係無咩檸檬味,好似飲緊茶一樣!

2人總共價錢$169

個人口味總評分:8.25/10

地址:觀塘開源道55號開聯工業中心A座2樓28號舖

#番尋味 #觀塘好去處 #觀塘 #觀塘美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-10-03 85 瀏覽
今日同屋企人中午去左觀塘一間茶餐廳食飯。-全日特餐$44 +$3(蕃茄湯底) +$3(出前一丁)香炸雞翼配出前一丁配火腿奄列蒜蓉厚多士半件。雞翼皮脆肉嫩火腿奄列份量十足,火腿絲勁多,厚多士面搽滿蒜蓉口感一流。-西式扒飯套餐 $57豬扒、雞翼、腸仔、火腿煎蛋配洋蔥汁,茶記碟頭飯來講份量交足,味道水準之作,仲送埋餐湯,原來湯才是重點,一定要飲,無得頂。-小窩米線餐$43鮮蠔仔魚片頭配酸辣湯米線,酸菜是分開上的,酸味因應客人自己口味,十分細心。鮮蠔仔隻隻到脹卜卜每咬一口到滿足再心頭,魚片頭亦很彈牙。-香炸粟米墨魚餅,配洋蔥圈$34-小朋友十分鐘意可能粟米加炸墨魚餅香脆可口🤭,洋蔥圈炸得外脆內軟👍🏻-吉列炸蝦餅配薯條$34另一道小朋友之愛吉列炸蝦餅無得輸,粗身薯條🍟茶記獨有。-上湯雜錦瓜粒湯飯$46湯底鮮甜,大人細路仔都岩食。
今日同屋企人中午去左觀塘一間茶餐廳食飯。
-全日特餐$44
+$3(蕃茄湯底)
+$3(出前一丁)
炸雞翼配出前一丁配火腿奄列蒜蓉厚多士半件。
-西式扒飯套餐 $57
-小窩米線餐$43
-香炸粟米墨魚餅,配洋蔥圈$34
-吉列炸蝦餅配薯條$34
另一道小朋友之愛吉列炸蝦餅無得輸,粗身薯條🍟茶記獨有。
-上湯雜錦瓜粒湯飯$46
湯底鮮甜,大人細路仔都岩食。

2024-09-29 144 瀏覽
今日找到一間超值抵食😋的茶餐廳,位於觀塘工廠區。超值早餐只需要$29就要了沙嗲牛肉通粉,煎蛋配菠蘿包及奶茶,加蕃茄濃湯只需加$3😍。蕃茄湯有濃濃的蕃茄味道,沙爹牛肉味道濃郁,應該醃製了一段時間,配合得天衣無縫。菠蘿包手掌般大,煎蛋是流心的。奶茶茶濃奶香入口順滑。🥰另外午餐只需要約$49,我試了黑椒雞扒拼豬扒意粉,還有例湯蠔豉眉豆節瓜煲唐排及檸水。午餐的兩塊扒也有手掌般大,黑椒汁少辣好吃。例湯也是煲了很久的老火湯,絕不欺場。🤩可惜點了餐才看見免費升級的特色飲品(至9月30日),選擇極多,下次讓我再試別的食物。😋😋😋#美食 #優惠 #觀塘Lunch #觀塘美食 #觀塘午餐#小數怕長計 #慳家 #著數 #小師奶
今日找到一間超值抵食😋的茶餐廳,位於觀塘工廠區。

#美食 #優惠 #觀塘Lunch #觀塘美食 #觀塘午餐
#小數怕長計 #慳家 #著數 #小師奶
2024-09-24 78 瀏覽
今日落咗觀塘工廈取貨,見肚仔餓咪順便Call埋同座既舊同事落幾層「番尋味」吞Pop食個Tea 😎 哈哈自選麵餐$34+$3+$3豬柳漢堡扒、腸仔廚師腸,通粉通粉唔會預先煲淋曬,食落還有一絲絲既彈牙口感;湯底+$3轉蕃茄濃湯,味道我估係茄膏+蕃茄蓉熟埋,食到茄蓉,啱濃味人士😋 檸檬茶凍飲加$3,茶底順喉唔澀,好飲👍🏻珍寶炸雞髀餐$38+$3配蒜蓉厚多士,多士外脆內軟,蒜蓉係自家製,香草牛油蒜蓉融合,好惹味😋炸脾預先醃製,炸既程度恰到好處,不會太乾五香肉丁炒飯$49同一個師傅炒出來,所以一樣鑊氣十足,肉丁份量都算比足料,第一啖入口已經食到很香嘅蔥味,份量同樣都係好大碟而且香氣十足!生炒牛肉飯$46炒得好有鑊氣,而且飯粒乾身粒粒分明,牛肉粒份量都唔少,最緊要係好食之餘亦都好大碟,價錢都係$46,性價比很高👍🏻熱奶茶茶香濃郁無苦澀味,奶同茶比例做到啱我喜好,我比較好奶味重啲。我地四個嘆緊既時候,其實餐廳一直都收單出緊外賣,這就証明佢地真係好抵食。餐廳裝修偏向80年代,其實對現今都巿,要還原這種裝潢只有特色主題餐廳,但這些特色主題餐廳往往做唔番呢種情懷風味,價錢味道更不用說。我地四個人share

自選麵餐$34+$3+$3
豬柳漢堡扒、腸仔廚師腸,通粉

珍寶炸雞髀餐$38+$3
炸脾預先醃製,炸既程度恰到好處,不會太乾

五香肉丁炒飯$49

生炒牛肉飯$46

熱奶茶

我地四個嘆緊既時候,其實餐廳一直都收單出緊外賣,這就証明佢地真係好抵食。餐廳裝修偏向80年代,其實對現今都巿,要還原這種裝潢只有特色主題餐廳,但這些特色主題餐廳往往做唔番呢種情懷風味,價錢味道更不用說。我地四個人share食,攬住個肚走,每人都唔洗$50!!特此寫這篇食評推薦俾喜歡嘆茶記既您地~!!

2024-09-20
2024-09-18 45 瀏覽
🩷平時觀塘好多工廈美食揀 今日就試左呢一個🙆🏻‍♀️💡觀塘Lunch time 食飯好推介💡係開源道嘅一棟工業大廈入面,有間隱世小店。雖然地方有啲簡陋,但有食物質素,價錢亦都好合理。一個午餐,唔使50蚊仲連凍飲,真係抵食推介。我地食左台式肉燥腩肉飯+凍檸茶成個飯整體有質素,份量夠,包凍飲仲送例湯,個湯超足料又夠味💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️番工放工真係可以去試下
🩷
平時觀塘好多工廈美食揀 今日就試左呢一個🙆🏻‍♀️

我地食左台式肉燥腩肉飯+凍檸茶
2024-09-10
用餐優惠
試食活動
  • 肉躁飯
2024-09-02 92 瀏覽
無意中俾我發現到呢間位於觀塘平靚正既茶記 🍽️就係位於開聯工業中心既「番尋味」 返工前一定要嘆返個靚早餐🥣港式懷舊feel 仲見好多都係熟客仔🥰🌟醒神早餐$34我地揀左吉列豬扒&火腿奄列,配上茄汁豆同超香蒜蓉多士 加$12仲有埋沙嗲牛肉麵🤩🤩食完勁飽💫全日常餐 $34叉燒配讚岐烏冬 好彈牙 火腿奄列比起平時食嗰啲大份好多又足料😋加多個菠蘿包🍹全日套餐免費升級各式特飲 有多款選擇 紅豆冰、涼粉冰、龍鳳檸樂、雜果賓治

🌟醒神早餐$34

💫全日常餐 $34

2024-09-01 65 瀏覽
早餐茶記真系最佳選擇之一☕️工廠入面既茶餐廳真系好抵食😋🩶叉燒米粉叉燒肉質鮮嫩多汁💦 米粉吸收了叉燒既醬汁~米粉夠滑嫩👍🏻而且份量足🤤🩶火腿奄烈配奶醬多士雞蛋煎得非常嫩滑🤤口感柔軟☁️多士經過烘烤後外脆內軟🔥🩶粟米墨魚餅配蕃茄濃湯通粉墨魚餅夠彈牙口感豐富🦑通粉吸滿蕃茄濃湯酸甜味~非常開胃好味🩶蒜蓉厚多士蒜香味非常突出🧄經過烘烤後💥更加濃郁👍🏻厚多士外層烤至金黃酥脆💛內層則保持柔軟☁️口感層次分明🍞
早餐茶記真系最佳選擇之一☕️

🩶蒜蓉厚多士
蒜香味非常突出🧄經過烘烤後💥更加濃郁👍🏻
厚多士外層烤至金黃酥脆💛內層則保持柔軟☁️口感層次分明🍞

2024-08-26 99 瀏覽
買完Lisboy返學嘅嘢就即刻喺附近樓上樓下食嘢,呢間茶餐廳好多人買外賣同埋價錢都好平,又有卡位比Lisboy坐,所以我哋揀咗入嚟食😌🍽️ 全日特餐其實茶餐廳都有好多嘢Lisboy都食得㗎😋呢個特產夠晒平靚正,有鮮茄日本讚岐烏冬,仲有火腿奄列🍳可以比Lisboy食😋個特餐仲包一個厚多士,但我哋轉左奶醬多,夠晒滋味😍🍽️ 豉椒牛肉炒麵底Lisba最愛炒麵底,除咗銀芽肉絲炒麵之外,原來豉椒牛肉都可以加錢轉炒麵底,豉椒牛肉夠晒鑊氣配埋脆卜卜嘅炒麵底,真係夠晒好味道😋🍽️ 阿華田西多士呢間茶餐廳最出名嘅下午茶就呢個阿華田西多士😍已經好耐冇食過咁傳統嘅西多士入邊有粒粒花生醬之餘個面仲要係華田粉😋真係Perfect match💓🍽️ 吉列魚柳配牛油粟米由於茶餐時間,我哋仲好懷念咁叫做一個吉列魚柳配牛油粟米,清清地嘅原條粟米可以比Lisboy揸住食😋佢又真係食得好開心,舔舔脷😝魚柳炸得好脆正呀!🍽️ 吉列豬扒配洋蔥圈吉列豬扒係我兒時最愛食嘅下午茶項目之一,所以呢間茶餐廳做得好好可以俾我食到童年嘅回憶,除炸洋蔥圈係必點嘅,鮮甜嘅洋蔥炸到脆卜卜~Yummy😋🍽️ 炸蝦餅配牛油粟米喺度打躉超過兩個鐘,最後仲叫埋呢個廚

🍽️ 全日特餐

🍽️ 豉椒牛肉炒麵底

🍽️ 阿華田西多士

🍽️ 吉列魚柳配牛油粟米

🍽️ 吉列豬扒配洋蔥圈

🍽️ 炸蝦餅配牛油粟米
喺度打躉超過兩個鐘,最後仲叫埋呢個廚師推介炸蝦餅作總結,我同Lisba一人食咗一塊,真係炸到好鬆脆蝦餅😋仲有淡淡嘅鮮蝦肉😝唔錯!

🍹 夏威夷特飲 & 薄荷雜果賓治
嘢飲我哋都試咗幾杯唔同嘅新產品,夏威夷特飲有啲似Fruit Punchhh😍酸酸甜甜好開胃!而薄荷雜果賓治就夠晒Fresh🤪薄荷味燈籠飲完涼浸浸❄️
2024-08-22 71 瀏覽
聽人講觀塘食早餐好平,今日帶埋屋企人一齊過去食~~~~~~~~~~~屋企人食之前表示:點解唔食街邊茶餐廳?食完之後表示:好抵食,而且同出面茶餐廳比,呢度質素幾好,下次嚟開觀塘,再嚟食過~~~~~~~~~~~⭐️魚肉燒賣燒賣彈牙,豉油唔會太鹹,仲額外俾個壺你自己加⭐️醒神早餐(吉列豬扒配蘋果粟米沙律)沙律全部真材實料,唔係用罐頭,大大粒👍🏻豬扒炸粉唔會太厚,好彈牙嫩口⭐️鮮牛油菠蘿包用咗凍嘅anchor牛油,好香,菠蘿包就熱熱地⭐️早晨全餐有薯角、炒蛋、茄汁豆、司華力腸等等,超豐富,顏色好鮮艷,薯角即叫即炸,熱辣辣⭐️芝士牛肉漢堡包🍔漢堡扒有肉汁,而且有一定厚度,好Juicy⭐️蕃茄濃湯讚岐烏冬原本佢係配通粉,但加$3可以配讚岐烏冬,好抵,就算浸咗一陣烏冬都非常彈牙👍🏻值得一提嘅係佢用上罐裝汽水,額外比冰,保證汽水有汽👍🏻以早餐黎講,性價比好高,好抵食,而且質素唔錯,確實令人食過「番尋味」番尋味📍開源道開聯工業中心A座2樓28室
聽人講觀塘食早餐好平,今日帶埋屋企人一齊過去食

~~~~~~~~~~~
屋企人食之前表示:點解唔食街邊茶餐廳?
~~~~~~~~~~~

⭐️魚肉燒賣
燒賣彈牙,豉油唔會太鹹,仲額外俾個壺你自己加

⭐️醒神早餐(吉列豬扒配蘋果粟米沙律)

⭐️鮮牛油菠蘿包
用咗凍嘅anchor牛油,好香,菠蘿包就熱熱地

⭐️早晨全餐

⭐️芝士牛肉漢堡包🍔
漢堡扒有肉汁,而且有一定厚度,好Juicy

⭐️蕃茄濃湯讚岐烏冬

番尋味
📍開源道開聯工業中心A座2樓28室
2024-08-19 175 瀏覽
中午叫外賣通常都係幫襯「番尋味」,因為快靚正,價錢親民兼送埋足料靚湯,如果唔係太餓,等兩點後先至落單,價錢更優惠,午餐一律$42🤗今日和同事第一次試堂食,原來餐廳位置都有點隱蔽,但係呢個價錢同質量都值得去搵搵。我點了肉鬆三色蒸水蛋飯$42,免費升級了原價$22的特飲涼粉紅豆冰,仲有例湯係茶樹菇蟲草花合掌瓜煲唐排,好味又好足料。蒸水蛋送飯就最啱喇,水蛋上面仲有少少椰菜,皮蛋、鹹蛋加埋肉鬆,肯定夠飽,涼粉紅豆冰同樣同係咁足料👍同事點了招牌咖哩雞$46,個咖哩汁頗有水準,辣辣地送飯都係一流,同樣是奉送例湯和免費升級了原價$22的韓式柚子梳打,真係好抵食😋
中午叫外賣通常都係幫襯「番尋味」,

肉鬆三色蒸水蛋飯

免費升級了原價$22的特飲涼粉紅豆冰,

仲有例湯係茶樹菇蟲草花合掌瓜煲唐排,
例湯:茶樹菇蟲草花合掌瓜煲唐排

好味又好足料。
例湯:茶樹菇蟲草花合掌瓜煲唐排

蒸水蛋送飯就最啱喇,水蛋上面仲有少少椰菜,
肉鬆三色蒸水蛋飯

皮蛋、鹹蛋加埋肉鬆,肯定夠飽,涼粉紅豆冰同樣同係咁足料👍
涼粉紅豆冰

同事點了招牌咖哩雞$46,
招牌咖哩雞

個咖哩汁頗有水準,
招牌咖哩雞

2024-08-15
5 分鐘 (堂食)
  • 肉鬆三色蒸水蛋飯
🍽️ 觀塘番尋味🍚 台式肉燥煎蛋鰻魚大碗飯滿滿的肉燥與香煎蛋完美結合,加上鰻魚的鮮美,每一口都是滿滿的幸福感。🥣 眉豆花生煲雞腳眉豆與雞腳的鮮嫩完美融合,每一口都是滿滿的膠原蛋白。湯汁濃郁,入口即化,是滋補養顏的佳品。🍮 阿華田西多士甜而不膩的阿華田西多士,外酥內軟🥩 煙肉腸仔煙薰風味的煙肉腸仔,咬一口就流出滿滿的肉汁,外皮微焦,內里鮮嫩多汁。🧊 紅豆冰清涼解渴的紅豆冰,完美結合,是夏日消暑的必備甜品。
🍽️ 觀塘番尋味

🍚 台式肉燥煎蛋鰻魚大碗飯

🥣 眉豆花生煲雞腳

🍮 阿華田西多士
甜而不膩的阿華田西多士,外酥內軟

🥩 煙肉腸仔

🧊 紅豆冰
清涼解渴的紅豆冰,完美結合,是夏日消暑的必備甜品