坊間越黎越流行食雞湯🐥🥣 今次見到個名叫痴膠雞幾得意就黎趁下熱鬧😂 用鍋🍲黎上湯🥣同埋有火🔥興住真係幾有feel,有啲似打緊邊爐🫕咁,而且唔洗擔心食食下凍晒啲雞湯🐥🥣會”鯨”晒👍🏻 啲湯🥣幾濃郁醇厚,而啲雞🐥鮮味嫩滑,幾真材實料🤩 (5 😍 係滿分,🤩係半分)招牌花膠雞米線 🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)嚟到緊係要試下個招牌啦😜 就叫左呢個原味既花膠雞米線🐥🍜試下,首先用個鍋🍲上幾特別,好似有風味啲,又可以保溫😂 啲雞🐥係用左三黃雞🐥,而且用左秘制貴妃雞滷水浸過,雞皮爽滑,有油香但唔油膩,雞味濃郁之餘,惹味香口,肉質嫩滑juicy,仲有幾重骨膠原既爽滑冰島鱈魚膠tim~ 而個湯底係用左超過30斤既雞肉🐥、豬骨🍖同埋鯊魚軟骨🦈以大火🔥熬3個半鐘而成,所以比較鮮甜味,顏色係清澈既奶白色~ 啲米線🍜都掛晒湯,軟腍滑溜~藥膳黃酒花膠雞米線 🍺🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)除左招牌既原味之外,仲叫左藥膳味試下,感覺唔錯~ 個湯底🥣用左當歸、紅棗等多種滋補藥材煮成,有濃郁既藥材同黃酒香味,但又唔會話苦,係入口有啲回甘,襯起個雞味🐥香甜濃厚~ 而個雞🐥一樣係用左三黃雞🐥,雞味🐥香

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
招牌花膠雞米線

招牌花膠雞米線 🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
藥膳黃酒花膠雞米線

除左招牌既原味之外,仲叫左藥膳味試下,感覺唔錯~ 個湯底🥣用左當歸、紅棗等多種滋補藥材煮成,有濃郁既藥材同黃酒香味,但又唔會話苦,係入口有啲回甘,襯起個雞味🐥香甜濃厚~ 而個雞🐥一樣係用左三黃雞🐥,雞味🐥香濃,肉質細緻嫩滑,雞皮爽滑唔油膩,另外仲有啲蟲草花同木耳,清新爽口,將啲湯🥣撈埋飯🍚一齊食,食完都覺得個人暖笠笠咁,補而不燥~
蟹肉忌廉薯餅

蟹肉忌廉薯餅 🔥🦀🥔🫓 - $38 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
另外仲加左個小食,個蟹餅🦀🫓裡面係忌廉薯蓉黎,所以質感軟滑creamy,有幾清香既奶味🥛,表皮唔會好厚,香脆又唔會油膩,不過如果蟹味🦀濃啲就更加好~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
藥膳黃酒花膠雞米線
2024-04-03 86 瀏覽
🌟整體評分: 7/10🌟❤️味道:7/10🧡環境:7/10🩵服務:8/10💚性價比:7/10💗小朋友喜愛度:7/10小店位置不當眼,店內座位舒適度一般,但店名實在令人印象深刻,終於忍唔住試一試!要讚一讚外賣盒好貼心,自動分湯。招牌花膠雞湯米線,雞湯香濃。另外一款藥膳雞湯米線,藥膳味道唔算濃郁,整體都算OK。雞肉唔會諧霎霎,不過米線同雞肉份量就比較少,只有4舊。如果男生食可能唔夠飽…食完一個鐘之後開始勁口渴,有機會喺味精作怪,不過都算係值得支持嘅小店!
🌟整體評分: 7/10🌟
💗小朋友喜愛度:7/10

外賣自取
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
2024-04-03 139 瀏覽
昨天我與朋友來到灣仔,走進癡膠雞這家店吃午餐。 我們點了一份招牌花膠雞米線,第一淡入口,滋味豐富且鮮美,雞肉非常嫩滑,雞湯搭配著花膠和脆口的米線,讓人回味無窮。而且雞湯放在爐上,一直保持合適的溫度,非常好吃。 另外,海南雞飯亦是備受推薦,一口嫩滑的雞肉搭配香噴噴的飯飯,讓人忍不住一口接一口。金磚豆腐作為配搭小吃,亦很好味,外脆香口,內裏的豆腐滑溜。 還有他們的凍檸檬薏米水和熱柚子蜜,清爽又暖胃,是完美的飲品配合。 總的來說,癡膠雞是一家上佳的餐廳,絕對值得再來。 #癡膠雞 (軒尼詩道)#灣仔軒尼詩道254號地舖
昨天我與朋友來到灣仔,走進癡膠雞這家店吃午餐。

金磚豆腐作為配搭小吃,亦很好味,外脆香口,內裏的豆腐滑溜。

總的來說,癡膠雞是一家上佳的餐廳,絕對值得再來。

#癡膠雞 (軒尼詩道)
#灣仔軒尼詩道254號地舖
2024-04-03 59 瀏覽
位於灣仔一間雞米線專門店 ⛳️灣仔軒尼詩道254號地舖點的是招牌花膠雞米線 $74和咸菜胡椒豬肚米線 $66 套餐包左一杯飲品米線屬於淋d既 我個人鍾意飲埋個湯 湯先係精華價錢唔貴 仲可以揀用火爐上 甘就可以熱辣辣甘一路食 朋友未黎到 店員好細心問洗唔洗拎開個爐 怕會淋除左米線 有飯類 小食都好吸引叫左兩個小食蟹肉忌廉薯餅 $38炸得膽卜卜 咬落去好有口感明太子釀雞翼 $20一隻🌟Cp值:🌟🌟🌟🌟👩🏻 回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分:📸📸 📸📸

位於灣仔一間雞米線專門店

🌟Cp值:🌟🌟🌟🌟
👩🏻 回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分:📸📸 📸📸
  • 明太子釀雞翼
📍灣仔雞湯麵專門店‼️· 味道卻唔係好驚喜🥲 — 癡膠雞🐔•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_粉麵=============================呢排都幾鍾意周圍試吓雞湯米,前排就嚟咗呢間以花膠雞湯為主打嘅癡膠雞~————————————————————-⭐️招牌花膠雞米線 $68 花膠雞湯清甜,但texture就唔係好濃稠,無嗰種膠質嘅感覺🥹雞件份量慷慨,加咗蔥花醃製鹹鹹香香,肉質就正正常常。花膠反而唔錯,每件都好滑!整體嚟講可能之前食二撇雞覺得太impressive,所以呢間真係比下去了🥹————————————————————賣相:3/5味道:3.8/5性價比:3/5推介度:3/5——————————————————📍癡膠雞 @crazychickenhk 灣仔軒尼詩道254號地舖
📍灣仔雞湯麵專門店‼️· 味道卻唔係好驚喜🥲 — 癡膠雞🐔

推介度:3/5
——————————————————
📍癡膠雞 @crazychickenhk
2024-03-23 84 瀏覽
聽friend講呢間嘅米線同埋湯底幾唔錯我哋叫佐兩大招牌同兩疊小菜,全部都好味🤤招牌花膠雞米線呢間店嘅米線,可以選擇帶爐上,所以食佐幾耐,都唔會變涼,招牌花膠雞有好3塊大大嘅花膠,雞我哋個份係雞腿肉,都幾有雞味,湯底都好濃藥膳黃酒花膠雞薯粉呢個米線係我同我朋友嘅最愛,比招牌多左蟲草花、紅棗同木耳,藥膳湯底仲有黃酒嘅香味同甜味,幾好味!湯底被我哋全部飲塞😋😋😋椒鹽粟米🌽呢間的粟米出名都幾唔錯,烤的好香!撒上蒜蓉碎+椒鹽,越食越香,粟米都好甜,顆顆飽滿個種明太子釀雞翼咬下去有明太子釀在其中,有點脆脆嘅口感,雞翼有小小辣,唔過都幾啱我口味~
聽friend講呢間嘅米線同埋湯底幾唔錯
我哋叫佐兩大招牌同兩疊小菜,全部都好味🤤

藥膳黃酒花膠雞薯粉

椒鹽粟米🌽

明太子釀雞翼
2024-03-20 111 瀏覽
第一次因為太多人,所以無食到,今次終於試到,點知中伏,星期六11點幾去到,唔使排隊仲要無咩人食,嗌咗一碗招牌花膠雞米線,另外一碗胡椒豬肚雞飯,花膠雞米線好”淋”,個湯好”漏”,雞無雞味,凍檸茶正常,埋單$15x,仲衰過譚仔
2024-03-14 118 瀏覽
去咗位於灣仔軒尼詩道嘅🐔「癡膠雞」食花膠雞米線🍜,一聽到花膠,個個女仔都心心眼😍,今次同好友叫咗兩個套餐仲可以揀跟爐上,一路滾住食,唔會食食吓凍晒,超級正👍👍👍✴️姬松茸竹笙花膠雞米線($78)‼️期間限定‼️姬松茸、竹笙同花膠,都係我至愛食材,雞肉夠嫩滑,姬松茸,菇味香濃,竹笙大大件,夠爽口,花膠就更加唔駛講,滑啫啫,夠養顏,跟爐上,米線免費轉米粉,幼嘅米粉軟硬適中,另加$6有凍檸檬茶少甜。😋😋😋👍✴️藥膳黃酒花膠雞米線($68)招牌花膠雞系列,藥膳湯底味道啱啱好,黃酒味唔會過濃👍雞夠嫩滑,花膠都唔少,同樣跟爐上,米粉夠幼,軟硬適中,好友話整碗米粉都好好食,另加$6有凍檸檬茶少甜。😋😋😋👍✴️金磚豆腐($42)非常推介呢碟小食,即叫即炸,皮薄脆,豆腐依然嫩滑,撒上黑芝蔴同椒鹽,好入味👍👍👍👍

✴️姬松茸竹笙花膠雞米線($78)

✴️藥膳黃酒花膠雞米線($68)

✴️金磚豆腐($42)
這次來給大家推薦灣仔打工人午餐😉不得不說癡膠雞是一家我有點感情的店了🥹之前在灣仔返工的時候就經常去光顧,同事都會半開玩笑的說:今天累了,去喝個雞湯補一補🍲確實,很難在天氣寒冷的日子抗拒一碗熱氣騰騰的雞湯米線🥰抱著一個小火爐吃雞湯米線直接幸福感拉🈵️☺️他們家還有藥膳,想著午餐去滋補一下的小夥伴不妨去試試(◍•ᴗ•◍)🌟椰子雞米線 60 HKD 🥥濃濃白白的湯底,充滿了椰子的香味🥥湯裡面還搭配有花膠,竹笙,蟲草花,木耳。雞皮金黃彈牙,雞味十足🐓據說都是用的三黃雞,推薦改雞髀😍肉質更加鮮嫩多汁。還有就是,他們家的米線真的可以喝湯!每次點他們家的米線都能把湯喝完🫨🫶感覺渾身熱乎乎!🌟海南雞飯 52 HKD 🐔這次試了一下他們家的海南雞飯,雞肉和米線裡面一樣的品質,搭配蔥油和海南雞醬,非常下飯🍚(^^)但我感覺比起他們家的米線,還是缺乏了一些溫度😬我的建議是如果你的朋友點了米線,用勺子淋一些米線湯到你的飯上,你的飯從溫度和口味上瞬間就會得到一個升華😇🌟明太子釀雞翼 20 HKD/件 🪽雞翼個頭都不小,裡面釀滿了明太子😆有小小的辣,搭配美乃滋惹味十足🌟金磚豆腐 42HKD 🥠炸的脆脆的,裡面又很嫩,

🌟椰子雞米線 60 HKD 🥥

🌟海南雞飯 52 HKD 🐔

🌟明太子釀雞翼 20 HKD/件 🪽

🌟金磚豆腐 42HKD 🥠
炸的脆脆的,裡面又很嫩,非常像酒樓裡的菜式。裹著類似大蒜鹽的調味料,一口一個,停不下來😋

人均:$70up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
📍痴膠雞(軒尼詩道)254 號地鋪
🚇 港鐵灣仔站 A2出口,步行約五分鐘
  • 椰子雞米線
2024-03-11 53 瀏覽
天氣實在太飄忽‼️又濕又凍,真係令人好想食熱辣辣嘅嘢暖身,最啱就係食藥膳雞米線🍜「藥膳黃酒花膠雞米粉」用左銀絲米粉,給湯力一流未食已經聞到陣陣嘅花雕酒香,用埋熱爐上,即時好有打邊爐嘅風味❤️花膠係軟滑果種,好有膠質,雞件份量一啲都唔少,食晒成碗真係暖笠笠🍜「招牌花膠雞米線」呢個湯相對之下比較清甜,啱晒唔係好鍾意食好濃味嘅人,成碗份量好足料「椒鹽粟米」粟米好夠甜,帶帶惹味嘅椒鹽,真係難以抗拒,會越食越想食
天氣實在太飄忽‼️又濕又凍,真係令人好想食熱辣辣嘅嘢暖身,
最啱就係食藥膳雞米線

🍜「藥膳黃酒花膠雞米粉」
用左銀絲米粉,給湯力一流

未食已經聞到陣陣嘅花雕酒香,
用埋熱爐上,即時好有打邊爐嘅風味❤️
花膠係軟滑果種,好有膠質,
雞件份量一啲都唔少,食晒成碗真係暖笠笠

🍜「招牌花膠雞米線」
呢個湯相對之下比較清甜,
啱晒唔係好鍾意食好濃味嘅人,
成碗份量好足料

「椒鹽粟米」
粟米好夠甜,帶帶惹味嘅椒鹽,
真係難以抗拒,會越食越想食
2024-03-06
午餐
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
  • 椒鹽粟米
2024-03-11 137 瀏覽
.以前灣仔返工就好中意食一間專賣花膠雞米線嘅餐廳⭐️癡膠雞⭐️ 今日同朋友經開附近,叫左人均$100嘅野食..招牌花膠雞米線份量多,跟埋火爐,花膠大概有4-5件,雞件大概有5件,湯底香濃,標榜無味精烹調,湯底偏清新,但有濃濃雞味,米線份量多,同朋友分黎食都足夠。..海南雞飯朋友叫左海南雞飯,餐廳唔係使用油飯,主打健康飲食,比起油飯,朋友更喜歡白飯,雞件都唔小,而且烹調到剛剛好,唔會老..金磚豆腐每次來都必點嘅金磚豆腐,椒鹽味香濃,非常脆口,豆腐非常嫩滑..招牌明太子釀雞翼另外點左兩隻($10一隻)明太子釀雞翼,明太子佈滿雞翼內層,明太子味非常香濃,雞翼外皮同樣脆口,值得一試!!!..叫左咁多樣都只係人均100,灣仔區內算罕見,性價比高👍🏻..地址:癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道254號地舖..
以前灣仔返工就好中意食一間專賣花膠雞米線嘅餐廳
⭐️癡膠雞⭐️
今日同朋友經開附近,叫左人均$100嘅野食
金磚豆腐
每次來都必點嘅金磚豆腐,椒鹽味香濃,非常脆口,豆腐非常嫩滑
招牌明太子釀雞翼
叫左咁多樣都只係人均100,灣仔區內算罕見,性價比高👍🏻
地址:

癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)
2024-03-02
海南雞飯
Revisit? Yes✔️冬天就係想食啲暖笠笠嘅嘢,已經數唔到自己一個月食咗幾多次米線,呢間食完就plan緊幾時再去~ 試咗招牌花膠雞同姬松茸竹笙花膠雞,兩款雖然都係雞湯,但前者較濃郁同厚身,後者較清甜,菇菌味比較明顯,兩款都好推薦!點餐時可以選擇跟爐上,但米線煮太耐會太腍,影張相就好熄咗佢😹 強烈建議加$10轉雞髀,肉質好滑仲要啖啖肉!小食揀咗雲耳豬肚絲,好惹味份量多,但唔食得辣就唔好叫▫️ 招牌花膠雞薯粉 | $68▫ 姬松茸竹笙花膠雞米線 | $78▫️ 雲耳豬肚絲 | $38
Revisit? Yes✔️

▫️ 招牌花膠雞薯粉 | $68
▫ 姬松茸竹笙花膠雞米線 | $78
▫️ 雲耳豬肚絲 | $38
1K
香港小店大排長龍的光景,不知多久沒有看到,今日終於在灣仔重拾當年裝潢就是一間狹窄的小店,但是服務相當好,年輕店員有禮貌,非常醒目,細心觀察每一台客人的動靜適時反應,以茶記價錢來說,服務值得一讚癡膠雞火鍋🍲系列🍲癡膠雞(半隻)HK$ 148半隻雞肥嫩厚滑,入口軟稔,雞湯底濃郁creamy,加入爽脆的花膠,分量充足,但是價格卻相當抵🍜米線HK$ 15分量很大,已經是熟的狀態。足夠二人吃個飽了!🐮美國牛頸脊HK$38意料之外地便宜的牛肉,肉味還不錯,可以一試🥗菜盤HK$38有夠便宜的菜拼盤,有生菜🥬白菜,木耳跟粟米🌽,性價比甚高主打性價比,口味不俗,難怪有人排隊癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道254號地舖

癡膠雞火鍋🍲系列

🍲癡膠雞(半隻)
HK$ 148

🍜米線
HK$ 15
分量很大,已經是熟的狀態。足夠二人吃個飽了!

🐮美國牛頸脊
HK$38
意料之外地便宜的牛肉,肉味還不錯,可以一試

🥗菜盤
HK$38
有夠便宜的菜拼盤,有生菜🥬白菜,木耳跟粟米🌽,性價比甚高

主打性價比,口味不俗,難怪有人排隊

癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)
2024-03-07 51 瀏覽
今日又嚟咗灣仔搵食!天氣濕濕熱熱,都係想搵啲有湯嘅野食開胃啲😂😂😂搵到間叫「癡膠雞」嘅舖頭,一嚟比佢店名吸引住,二嚟比佢嘅招牌菜:花膠雞湯吸引🫶🏻🫶🏻🫶🏻試問美顏有邊個女仔唔鍾意,仲可以邊食好嘢邊有美顏功能,唔係唔試試佢嘛?🤓一定要試嘅就係佢嘅招牌花膠雞湯米線🍲花膠嘅膠質滲入雞湯入面,有膠質又有雞湯嘅滋補😋😋😋花膠份量唔算太多,不過口所感尚算可以,以呢個價錢算係性價比過嘅選擇👍🏻👍🏻👍🏻仲叫咗另一款胡椒豬肚湯米線🍲胡椒味十足,豬肚同咸酸菜份量都好夠料!所以好香口好飽肚呀🥰🥰🥰小食仲咗一個金磚豆腐、一個椒鹽粟米🌽兩款小食都係即叫即整超香口又夠惹味!!所以好快已經被KO🤣🤣🤣

一定要試嘅就係佢嘅招牌花膠雞湯米線🍲

仲叫咗另一款胡椒豬肚湯米線🍲

小食仲咗一個金磚豆腐、一個椒鹽粟米🌽
2024-03-06 2266 瀏覽
位於軒尼詩道的花膠雞米線~這家曾是阿婆上專業進修課時的固定飯堂今晚剛好在附近接某某下班,直接選擇帶他回訪這家~久違了幾年的雞湯米線建議要跟小爐,邊吃邊煮,煮愈久雞湯味道就愈香濃雞件可以加錢指定要雞腿的位置,這次沒指定但很幸運地抽到了雞腿雞肉很滑嫩,肉味很香甜,因為一直煮的關係,雞皮的油脂和香氣會慢慢和湯底融在一齊,所以會愈吃愈香花膠大塊Q彈,感覺骨膠原滿滿的雖然這款沒有小爐,所以湯底不會愈吃愈濃,但沙姜雞的調料汁本身很惹味,配湯和米線一齊吃也增添了不一樣的風味雞件雖然不是腿部的位置,但肉質也不會乾柴,雞皮好吃,香香滑滑的新鮮炸好的小豆腐磚外層是七味粉的炸漿炸得又酥又脆,裡層的滑豆腐滑溜水潤這小食不配酒真的可惜香酥滑嫩,真的不錯米線店不常見的小食但有點小驚喜~薯條即叫即炸,香香脆脆的,蘸上調配好的黑松露沙拉醬,咸甜適中在米線店能吃到兩款適合送酒的小食也是第一次

招牌花膠雞米

建議要跟小爐,邊吃邊煮,煮愈久雞湯味道就愈香濃
花膠大塊Q彈,感覺骨膠原滿滿的

沙薑雞濃湯米線

新鮮炸好的小豆腐磚
外層是七味粉的炸漿炸得又酥又脆,裡層的滑豆腐滑溜水潤
這小食不配酒真的可惜
香酥滑嫩,真的不錯