2024-02-25
陪同事去灣仔電腦廣場買嘢,之後搵餐廳食飯,經過軒尼詩道,見到有間食店門口有多名食客等位,同事話呢間餐廳好好食,提議我去試吓!餐廳叫癡膠雞,裝修簡潔,主打招牌花膠雞湯系列。餐廳用QR code 落單,麵底有多款選擇,可選米線、米粉、上海麵、薯粉。亦有飯類、酸辣粉供應。配飲品重有優惠!招牌花膠雞米粉加腐竹,湯底濃郁鮮甜,飲得出真材實料,花膠爽滑,鮮雞嫩滑,就算係雞胸都唔會鞋口,米粉爽口,加咗腐竹增加滑溜感。落單時可以選擇用明火爐滾住食,但我不想雞肉滾得過火,所以選擇不用爐上。凍檸茶,檸檬香茶味濃,味道啱啱好!貴妃雞濃湯上海麵,貴妃雞分開上,今次係雞髀位,肉質細嫩,湯底濃郁鮮甜,麵條較滑,配搭木耳絲和腐竹,有爽口又有滑溜多重口感,非常好的配搭!沙薑雞飯,餐廳的雞有多種口味,雞本身非常嫩滑,今款加上沙薑醬汁,雞肉入口帶有濃香沙薑味,咸香味道送飯一流,十分惹味!咸檸檬梳打,味道酸酸甜甜好清新。
凍檸茶,檸檬香茶味濃,味道啱啱好!
咸檸檬梳打,味道酸酸甜甜好清新。