2024-02-25 80 瀏覽
陪同事去灣仔電腦廣場買嘢,之後搵餐廳食飯,經過軒尼詩道,見到有間食店門口有多名食客等位,同事話呢間餐廳好好食,提議我去試吓!餐廳叫癡膠雞,裝修簡潔,主打招牌花膠雞湯系列。餐廳用QR code 落單,麵底有多款選擇,可選米線、米粉、上海麵、薯粉。亦有飯類、酸辣粉供應。配飲品重有優惠!招牌花膠雞米粉加腐竹,湯底濃郁鮮甜,飲得出真材實料,花膠爽滑,鮮雞嫩滑,就算係雞胸都唔會鞋口,米粉爽口,加咗腐竹增加滑溜感。落單時可以選擇用明火爐滾住食,但我不想雞肉滾得過火,所以選擇不用爐上。凍檸茶,檸檬香茶味濃,味道啱啱好!貴妃雞濃湯上海麵,貴妃雞分開上,今次係雞髀位,肉質細嫩,湯底濃郁鮮甜,麵條較滑,配搭木耳絲和腐竹,有爽口又有滑溜多重口感,非常好的配搭!沙薑雞飯,餐廳的雞有多種口味,雞本身非常嫩滑,今款加上沙薑醬汁,雞肉入口帶有濃香沙薑味,咸香味道送飯一流,十分惹味!咸檸檬梳打,味道酸酸甜甜好清新。

凍檸茶,檸檬香茶味濃,味道啱啱好!

咸檸檬梳打,味道酸酸甜甜好清新。
2024-02-23 51 瀏覽
很久之前在太子吃過,今次來到灣仔,再來試試。招牌花膠雞米線 $68必吃的招牌菜,天氣稍為轉涼當然選擇跟爐上。雞湯味濃,花膠和米線吸收雞湯,更為美味。雞件多肉,肉質嫩滑。姬松茸竹笙花膠雞薯粉 $78期間限定菜式之一,益腎補虛。真材實料,姬松茸、竹笙、花膠和雞肉全齊。雞湯有菇菌香味,加上紅棗,味道香甜。薯粉吸湯力強,口感不失煙韌。椒鹽粟米 $32上次見鄰桌吃得津津有味,今次就點了。粟米香甜,椒鹽烹調更惹味可口,用作佐酒應該不錯。除了米線,還有火鍋,看到別人吃,又想下次再來。幸好今次我們早一步到,否則要排隊了。
很久之前在太子吃過,今次來到灣仔,再來試試。

招牌花膠雞米線 $68

姬松茸竹笙花膠雞薯粉 $78

椒鹽粟米 $32

除了米線,還有火鍋,看到別人吃,又想下次再來。
幸好今次我們早一步到,否則要排隊了。
  • 招牌花膠雞米線
  • 姬松茸竹笙花膠雞米線
  • 椒鹽粟米
2024-02-19 193 瀏覽
呢間充滿香港特色,又將招牌菜融入店名既灣仔米線店一直都想幫襯,終於搵到日覆診後去試一試主打花膠同雞肉,名符其實有雞有花膠,湯底雞湯相當濃味,單單湯底已經足夠食晒碗米線,竹苼同菇都吸收晒d湯汁,就似牛雜入面既蘿蔔一樣,令客人多左一個感受湯汁既額外口感配料十分滿意但主角花膠同雞反而就無咁吸引,一來花膠沒有軟琳加上雞湯沒有被吸收,基本上入唔到味,單純存在,但沒有融入菜式之中雞肉也比較鞋身,雖然沒期望像海南雞那般嫩滑,但只比茶餐廳燒味白切雞好一點的口感也有點失望最大問題就是上檯時的湯底溫度不高,如果有個小火滾住就絕對加分不少

2024-01-25
2024-02-17 40 瀏覽
嚟得痴膠雞,一定要係堂食先至好食!♥ 招牌花膠雞米線 $68招牌花膠雞真係必嗌,堂食仲要係超正,有個熱鍋一直熱住d米線冬天食暖笠笠,而湯底會越滖越濃郁,米線亦都入哂味,成煲花膠雞湯都飲得晒!♥ 藥膳黄酒花膠雞米線 $48另外見到呢個藥膳黃酒好似好滋補,哇真係超正啖啖酒香味仲有紅棗勁補!米線入口好滑,每一啖都配上超濃郁湯底,米線索哂湯汁好正!♥ 黑松露醬薯條 $28一上枱有啲嚇親,冇諗過薯條🍟份量會咁多🤣重沾黑松露醬先好食♥ 明太子釀雞翼 $40大大隻雞翼釀左明太子喺入面辣辣地,雞翼燒得好香口,熱辣辣要小心辣口
嚟得痴膠雞,一定要係堂食先至好食!

♥ 招牌花膠雞米線 $68

♥ 藥膳黄酒花膠雞米線 $48

♥ 黑松露醬薯條 $28
一上枱有啲嚇親,冇諗過薯條🍟份量會咁多🤣重沾黑松露醬先好食

♥ 明太子釀雞翼 $40

2024-02-16 232 瀏覽
依家有好多花膠雞米線專門店 間間都排晒隊😂今次黎到港島灣仔試下癡膠雞 個名都好逗趣差不多8點黎到門口都仲有條隊 好彩排左10分鐘左右就有位🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️鋪仔細細 牆上掛有招牌菜式既海報 仲有動漫公仔🤣✿ 招牌花膠雞米線 $68 ✿ 先試試個鎮店之寶先~米線即叫即煮 不過都唔洗等好耐選用雞味濃既三黃雞 用秘製貴妃雞滷水浸煮肉質嫩滑 完全不粗糙 仲可以改雞髀肉🤤湯底用雞肉、豬骨、鯊魚軟骨熬製奶白色既湯頭清香 勁重骨膠原 黏住個嘴🫦✿ 藥膳黃酒花膠雞米線 $68 ✿湯底採用當歸、紅棗等滋補藥材煮成藥膳味濃但唔會苦 雞件煮到入晒味🤪個人認為仲正過招牌🤣✿ 金磚豆腐$42 ✿小食同樣出色 金磚豆腐同酒樓有得fight😛表面炸到香脆黃金色 入面豆腐軟滑熱辣辣標晒煙架💨
依家有好多花膠雞米線專門店 間間都排晒隊😂
今次黎到港島灣仔試下癡膠雞 個名都好逗趣

鋪仔細細 牆上掛有招牌菜式既海報 仲有動漫公仔🤣

✿ 招牌花膠雞米線 $68 ✿
先試試個鎮店之寶先~米線即叫即煮 不過都唔洗等好耐
選用雞味濃既三黃雞 用秘製貴妃雞滷水浸煮
肉質嫩滑 完全不粗糙 仲可以改雞髀肉🤤
湯底用雞肉、豬骨、鯊魚軟骨熬製
奶白色既湯頭清香 勁重骨膠原 黏住個嘴🫦
藥膳黃酒花膠雞米線

✿ 藥膳黃酒花膠雞米線 $68 ✿
湯底採用當歸、紅棗等滋補藥材煮成
藥膳味濃但唔會苦 雞件煮到入晒味🤪

表面炸到香脆黃金色 入面豆腐軟滑
熱辣辣標晒煙架💨
藥膳黃酒花膠雞米線
金磚豆腐
相比麻辣米線 我更偏愛滋補既雞湯底 連續幾年冬天都不禁會諗起癡膠雞 @crazychickenhk 因為佢地既米線係用鍋上 會用火爐一路熱住架~食到尾湯仲係熱辣辣 我同男朋友每次都必定將啲湯飲到一乾二淨◦ 椰子雞湯米線我既不二之選ჱ̒ ー̀֊ー́ ) 奶白色既椰子雞湯上有層薄薄既金黃色雞油飲落有層好香濃既椰香 質地唔算厚身但好滑 配滑溜溜既米線絕配⸝⸝ ⸝♡加左10蚊配雞髀 大大件又厚肉 滿足.ᐟ ◦ 羊肚菌蟲草花花膠雞米線店家指呢款湯有增加免疫力既功效 呢排咁多人病最岩補一補身(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑呢款湯飲落就清甜一啲 雞味更明顯 配料都好豐富 尤其較矜貴既羊肚菌同花膠份量都唔少呢碗分配到雞胸位 恰好係男朋友既最愛.ᐟ ◦ 椒鹽粟米粟米本身都好甜 整得好乾身香口 椒鹽味可以更重手 但都比太子店之前試過好食.ᐟ ◦ 桂花烏龍冷泡茶茶味濃郁有回甘 淡淡桂花香 ✿
因為佢地既米線係用鍋上 會用火爐一路熱住架~
食到尾湯仲係熱辣辣 我同男朋友每次都必定將啲湯飲到一乾二淨

◦ 椒鹽粟米

◦ 桂花烏龍冷泡茶
茶味濃郁有回甘 淡淡桂花香

2024-02-07 37 瀏覽
癡膠雞 (軒尼詩道)地址: 灣仔軒尼詩道254號地舖 手拍青瓜$28次次叫親麵食都會想食D凍既小食  今次叫左手拍青瓜, 個醬料都較得好出色好香花生蒜蓉味。好好食呢。 招牌花膠雞上海麵 $78 呢排天氣凍凍, 又唔想成日打邊爐咁熱氣 搵左間野補下又暖胃依到特色係每碗都用一個熱鍋有個爐熱住, keep住熱辣辣。先講佢湯底, 有花膠同雞熬製而成, 唔會因為花膠既骨膠原搞到個湯底好厚  湯底十分清甜啊!!!!花膠雞 係用真花膠烹調, 完全唔會失望。而且咁既價錢仲有花膠食, 真心抵!!!雞都係有調味先煮, 雞又滑同埋好新鮮好有雞味, 絕對唔係用冰鮮雞!!!  椰子雞米線 $60私心想飲湯再叫左椰子雞  個湯底好奶白色, 一上菜就聞到好重椰奶味!!同想像中一樣湯底更清甜﹐當飲湯都覺得好好味!今次冇轉麵底, 因為個熱爐愈煮米線愈淋。所以我比較鍾意食上海麵, 會Q彈有咬口多D!! 羅漢果胎菊荼$25呢排天氣凍凍地, 有幾聲咳。即刻叫返杯羅漢果止下咳先。唔會過甜, 而且都好重羅漢果味。  呢間鋪頭都非常用心同足料, 大家經過開都可以試下  #癡膠雞 #灣仔 #花膠雞米線 #香港米線 #香港美食 #晚餐
癡膠雞 (軒尼詩道)
地址: 灣仔軒尼詩道254號地舖

手拍青瓜$28
次次叫親麵食都會想食D凍既小食
今次叫左手拍青瓜, 個醬料都較得好出色好香花生蒜蓉味。
好好食呢。

招牌花膠雞上海麵 $78
呢排天氣凍凍, 又唔想成日打邊爐咁熱氣 搵左間野補下又暖胃
依到特色係每碗都用一個熱鍋有個爐熱住, keep住熱辣辣。

椰子雞米線 $60
同想像中一樣湯底更清甜﹐當飲湯都覺得好好味!

羅漢果胎菊荼$25
呢排天氣凍凍地, 有幾聲咳。即刻叫返杯羅漢果止下咳先。
唔會過甜, 而且都好重羅漢果味。

呢間鋪頭都非常用心同足料, 大家經過開都可以試下

#癡膠雞 #灣仔 #花膠雞米線 #香港米線 #香港美食 #晚餐 #湯底 #米線關注組
2024-02-06 85 瀏覽
最近多了好多養生米線餐廳,因為係太子食過佢分店個火鍋花膠煲好正😍所以今次係灣仔食多次☺️點知下單唔同太子玩法😳冇✅加火鍋煲係冇煲🥹少少失落不過冇煲都唔錯😎藥膳黃酒花膠雞米線 $68值得一試✅ 藥膳黃酒湯底好香濃,但花膠只有一舊🥹雞肉全部係雞脾🍗口感幼嫩,米線硬度適中,仲有蟲草、木耳做配料😍 養生之選‼️椰子雞米線 $60椰子湯底濃郁清甜,加上椰絲增添香味,如果有更多椰絲會更香🥥湯底毫無太油膩,雞肉全部都係雞胸🔥薯粉口感好煙韌,唔錯✌🏻金磚豆腐 $32推介‼️即叫即炸,外脆內軟!非常好食,小心燙口🔥平時唔多食煎炸嘢嘅自己都差唔多清晒😋📍癡膠雞灣仔軒尼詩道254號地舖

藥膳黃酒花膠雞米線 $68

椰子雞米線 $60

金磚豆腐 $32

📍癡膠雞
灣仔軒尼詩道254號地舖
2024-02-06 53 瀏覽
勁正既鍋物米線❗食完暖笠笠之餘,氣都補一補🌟招牌花膠雞湯米線 (+10轉雞脾)🌟花膠有成3大塊,好有咬口;轉左雞脾🍗,肉質更彈牙、更嫩滑,湯底用個爐熱住,愈食愈熱,好暖胃呀🔥🌟藥膳黃酒花膠雞米線(+10轉雞脾)🌟湯底既藥材味好濃厚,同時亦帶少少酒味,都係轉左雞脾,肉質好嫩滑😋🌟椒鹽粟米🌟粟米炸得好甜好香口,未去到收乾哂水份,食落仍卜卜脆🌽🌽🌟☕熱檸水🌟🌟🧋凍檸茶🌟➡️最鍾意用鍋爐上,可以保持住個熱度,一未食都仲可以暖住🫕
勁正既鍋物米線❗
食完暖笠笠之餘,氣都補一補

🌟招牌花膠雞湯米線 (+10轉雞脾)🌟
花膠有成3大塊,好有咬口;

🌟藥膳黃酒花膠雞米線(+10轉雞脾)🌟

🌟椒鹽粟米🌟
粟米炸得好甜好香口,未去到收乾哂水份,食落仍卜卜脆🌽🌽

🌟☕熱檸水🌟
🌟🧋凍檸茶🌟

➡️最鍾意用鍋爐上,可以保持住個熱度,一未食都仲可以暖住🫕
2024-02-03 59 瀏覽
自己一個人食晚餐,又沒可能自己一個打邊爐,就決定再去食痴膠雞。米粉伴隨火爐,令湯底keep住熱,而且滾起的食材够入味❤️猶如打邊爐一樣既然够凍,梗係要食啲滋補食材,所以就叫了羊肚菌蟲草花花膠雞米粉,再加十元轉了雞脾。羊肚菌通和蟲草花滲透了湯汁,食落有咬口,另外花膠份量較多也厚身,令湯底更富骨膠原✔️值得加十元食雞脾因有嫩滑的質地和濃郁的雞肉味道,而且啖啖雞肉,鮮嫩多汁。飲品可跟餐另叫,有咖啡,奶茶,汽水選擇❤️
飲品可跟餐另叫,有咖啡,奶茶,汽水選擇❤️
2024-02-02 2513 瀏覽
//01 02 24 晴天🌞19:30 灣仔 軒尼詩道@crazychickenhk全民進補 ☺︎進補唔需要好貴,只要你肯發掘就一定食得起。「癡膠雞」——— 佢哋嘅靈魂湯底用咗超過30斤雞肉、豬骨、鯊魚軟骨熬製足3個半鐘,之後再不惜工本,加入含豐富骨膠原嘅冰島鱈魚膠,淨係以上嘅步驟同材料,就已經知道有幾勁。但作為一個有愛心嘅老闆,佢決定以親民嘅價錢回饋食客,推出又抵又健康嘅「花膠雞系列」。所以,而家要進補終於唔再係遙不可及嘅事啦!🔻癡膠雞火鍋 (半隻) HKD$148追加美國牛頸脊 + HKD$38|蜜桃烏龍冷泡茶 + HKD$10ꕀ會跟爐上 𝘬𝘦𝘦𝘱住全程熱辣辣湯底用咗30斤雞肉|豬骨|鯊魚軟骨熬製而成所以奶白色湯頭充滿住濃郁嘅鮮甜 當中更帶淺微嘅奶香雞件肥瘦適中 肉質嫩滑會有好濃嘅雞味 而且啖啖肉超級正另外 冰島鱈魚膠非常足料 入口爽滑 咀嚼嗰陣仲會𝘧𝘦𝘦𝘭到滿滿嘅骨膠原整體性價比可以話係相當高美國牛頸脊帶有適量油花 肉味香濃 厚薄切得均勻 食起嚟肉質結實爽滑、有咬口蜜桃烏龍冷泡茶蜜桃跟茶嘅味道同樣突出 茶底唔會太澀兩者味道平衡得唔錯飲嘅時候會多一種清新、解渴嘅感覺🔻金磚豆腐 HK
01 02 24 晴天🌞
19:30 灣仔 軒尼詩道
@crazychickenhk

全民進補 ☺︎

進補唔需要好貴,只要你肯發掘就一定食得起。

所以,而家要進補終於唔再係遙不可及嘅事啦!

🔻癡膠雞火鍋 (半隻) HKD$148

入口爽滑 咀嚼嗰陣仲會𝘧𝘦𝘦𝘭到滿滿嘅骨膠原
整體性價比可以話係相當高

美國牛頸脊
帶有適量油花 肉味香濃
厚薄切得均勻 食起嚟肉質結實爽滑、有咬口

蜜桃烏龍冷泡茶
蜜桃跟茶嘅味道同樣突出 茶底唔會太澀
兩者味道平衡得唔錯
飲嘅時候會多一種清新、解渴嘅感覺

🔻金磚豆腐 HKD$42

炸得出色 做到真正嘅外脆內軟
要讚炸粉唔厚 咬落去酥脆感十足
再將豆腐表面灑上七味粉 惹味程度簡直完美提升

2024-02-01
  • 招牌花膠雞米線
  • 金磚豆腐
2024-01-31 119 瀏覽
Knowing this resto was famous for its chicken rice noodles, I went here during lunch break after getting the ID card..I ordered Pepper Chicken with Pork Belly Rice Noodle. Served in a hot pot bowl, the soup was rich in flavour, which warmed my body after drinking. It complemented the pork belly and chicken nicely, enhancing their savoury. The pork belly was soft and easy to bite. However, the amount of chicken could be more generous. Also, I thought the chicken could be smoother. .The resto had

The resto had different anime drawings on their wall, prettifying its interior and making it look interesting. The staff was nice and helpful too. If you are looking for healthy food, it is probably a nice option for you.
2023-02-17
5 分鐘 (堂食)
2024-01-30 59 瀏覽
原來午市系唔會連鍋上,如果想試連鍋上就要晚市黎食啦。🌸招牌花膠雞米線|$68午市系用石鍋,超大碗。湯底清甜表面有一小層雞油,飲落口滑順。花膠有4-5小舊,口感偏向一咬就斷開既爽脆花膠。雞件份量足而且完整,雞味夠重肉質嫩滑。可惜既地方系米線淋左少少🙊同埋湯底冇跟其他配料。
原來午市系唔會連鍋上,如果想試連鍋上就要晚市黎食啦。

🌸招牌花膠雞米線|$68
見最近天氣咁凍,本身諗住食隔籬街豪華,大天氣實在太凍,所以就想揀啲暖啲嘅嘢食👍🏻 之前都試過佢嘅花膠雞湯米線,喺咁凍嘅天氣底下決定二刷🍲 今次我哋兩個人嗌咗招牌花膠雞米線(轉米粉) $68胡椒豬肚雞米線 $60癡膠雞全間舖頭都係用QR code點餐,佢哋嘅湯米線仲可以免費用爐上🔥 喺咁凍嘅天氣底下,碗麵就唔至於好快凍咗花膠雞嘅湯底呈奶白色,好濃嘅雞湯底配花膠有養顏嘅作用👍🏻 仲有個小確幸就係佢原本雞髀要加$10,今次就好好彩有雞髀食,招牌果然係招牌,$68嚟講好ok胡椒豬肚雞湯米線,湯底就冇花膠雞咁濃,不過佢雞同豬肚嘅份量都10分足料,兩碗麵嘅雞都有雞味👍🏻 不過作為鍾意食胡椒嘅我就覺得佢呢個湯底胡椒味唔太突出,如果要過嚟試,就首推招牌花膠雞湯米線。 兩個人食咗$128,係暖笠笠嘅性價比之選👍🏻
今次我哋兩個人嗌咗
招牌花膠雞米線(轉米粉) $68
胡椒豬肚雞米線 $60

2024-01-27
2024-01-26 62 瀏覽
呢間痴膠雞我已經食左超過10次,試過原味花膠雞、口水雞、藥膳黃酒雞、椰子雞,最好味都係椰子雞,第二中意係口水雞,個湯底好濃郁次次都飲哂,椰子雞個湯椰子味好重,而且飲完唔會口渴,不過雞肉就唔算好滑。小食都好好味,椒鹽豆腐即炸惹味得黎外脆內軟,舊豆腐好滑,明太子雞翼就份量較少入面唔似明太子餡,黑松露薯條即炸出黎薯仔夠粗黑松露醬又好味,肥牛就好味不過冇咩驚喜。佢地用煲上個雞可以keep住熱同埋個湯會越煲越濃。不過個冷氣好大坐有個煲個人都會凍,而且好多時搭枱位置比較迫。
椰子雞

口水雞