2024-01-15 237 瀏覽
光輝圍附近不嬲都好多嘢食,佢哋出品都算唔錯。價錢可以,唯一唔好就係裝修比較暗。不過招呼都幾好,應該可以喺附近企得住腳。碟頭就細咗啲呢樣嘢要扣分。希望佢改善下咁就Perfect啦。
青咖喱雞髀飯
青咖喱雞髀飯
今日lunch就諗住試下食尼間餐廳,見人都幾多,諗住好食嘅。menu choice係好多嘅,我就叫左個日式咖喱吉列豬扒蛋包飯尼試下。首先餐廳環境就好差,好多蒼蠅仔係度飛尼飛去,成餐飯都要係咁趕蒼蠅。。。然後個飯等左成30分鐘先尼到,仲要咖喱唔係日式,豬扒唔係吉列又細塊,蛋係穿嘅,飯係黏嘅白飯!完全唔係果回事! ! !好心整唔到就唔好出,你正正常常整個茶餐廳嘅咖喱飯咪得咯,搞咁多又要收貴啲,最後比個咁嘅飯人食。
2021-04-28 1375 瀏覽
叫咗個瓜粒海鮮粒湯飯,都唔知乜嘢叫做海鮮湯,混埋一齊咁叫做海鮮湯,有冬瓜 少量蝦仔同幾粒蟹柳加埋其他都唔知係乜嘢,初初以為見到一條蟲喺碗湯裏面,跟住影咗張相,我好細聲叫個服務員睇睇係唔係蟲,如果係叫佢換個碗畀我,跟住應該係廚房嗰個係老細,兇神惡煞走埋嚟好惡死 好大聲講,佢話蟲係有腳㗎,佢話呢個唔係蟲,我同佢講我只係叫你哋睇睇,如果唔係你咪畀番我囉,只是大家清楚D處理, 佢好似唔願走仲想鬧我,因為午餐時間到,所以佢冇再鬧我 ,佢哋 態度又差 好似唔憂做,下次都唔會去幫襯佢。
冬瓜海鮮湯飯

走到食肆林立的光輝圍,想嘆一個醒神早餐🥣,友人介紹「發記廚房」,店舖不大, 大約容納30 人左右,設卡位雅座,也有細圓枱。鮮茄薯仔🥔雜菜湯螺絲粉配火腿炒滑蛋、香脆奶油豬仔:用上金寶牌羅宋湯,湯頭茄味香濃帶甜,偏濃稠質感。螺絲粉有咬口增加口感,雜菜有洋蔥🧅紅蘿蔔,西芹,材料好豐富,毫不吝嗇,食得出熬煮好耐,入味焾身。😍香脆豬仔可烘得再脆口點,邊邊位都係軟焾,但煉奶夠多,不錯。滑蛋加上牛奶🥛,特別滑嫩。奶菜:茶底偏濃,即使冰融化了都蓋不了茶味,足夠淡奶撞入茶中,完美早餐🥣。總結:大推鮮茄薯仔🥔雜菜湯螺絲粉完美早餐

總結:
大推鮮茄薯仔🥔雜菜湯螺絲粉
完美早餐

2020-12-04 481 瀏覽
服務差!d嘢難食又無味!叫個外賣比原本要求時間遲成個鐘,都唔知點做生意的!一係你就話人手唔夠唔接外賣order, 五分鐘路程你用30分鐘先到,追極都只係話黎緊,同區而家唔係無餐廳食飯的!永不幫襯!!!

永不幫襯!!!
2020-12-04
60 分鐘 (外賣送餐)
2020-08-29 547 瀏覽
今晚叫咗 蒜香金沙骨外賣,似柴多過金沙骨。無下次之前食過都可以,但越來越差,今晚再試,睇下會唔會回復水準,但係,佢哋做到無所謂咁,點叫返客人再食,而且附近有其他餐廳,客人會有選擇,算了吧!
今晚叫咗 蒜香金沙骨外賣,似柴多過金沙骨。無下次

2020-06-25 469 瀏覽
今日係端午節假期,訓醒去食個下午茶,休閑咁過一日😂見到發記無咩人,唔洗等位同埋有下午茶,於是入去試下,見有啲肚餓,所以叫左個焗肉醬意粉🍝,佢呢個下午茶價錢係午餐既份量,仲要即叫即焗,相當唔錯👍🏻👍🏻大約等左10分鐘左右就上菜,見到份量都多,肉醬都多,好香既肉醬味,但芝士唔夠多,如果可以多返d芝士會更加好,食落去意粉都軟,適中,肉醬唔太咸,岩岩好,撈意粉簡直係一流。順帶講一下杯凍奶茶,沖得唔錯,唔苦,奶既份量都岩岩好,大家黎食可以試下😋
今日係端午節假期,訓醒去食個下午茶,休閑咁過一日😂
焗肉醬意粉
2020-06-25
焗肉醬意粉
  • 凍奶茶
2020-01-30 382 瀏覽
有日去葵涌搵個朋友,到晚飯時間佢帶左我去光輝圍搵野食,呢度有唔少小店,最後我地揀左呢間發記廚房撐檯腳!入到去侍應好快就招呼我倆坐左係卡位,全程都招呼得唔錯!我朋友話黎過幾次,就係覺得呢度D服務唔錯喎!講返食咩先!夜晚呢度有好多小菜客飯套餐,我倆決定叫兩個然後share食!佢先俾兩碗例湯我地,係蘿蔔豬骨湯,唔鹹又幾夠味!我叫左個xo醬炒西芹牛柳粒,好大碟,牛柳粒好入味,xo醬果種辣辣地既感覺好正!我朋友就叫左個瑤柱蛋白炒豆苗,都係好大碟,瑤柱比較乾身但一d都無偷工減料,蛋白同菜充滿健康感覺,d菜都好新鮮好嫩口!然後我地叫左杯凍檸茶同熱檸水,茶餐廳水準不過不失!

然後我地叫左杯凍檸茶同熱檸水,茶餐廳水準不過不失!
2020-01-21 216 瀏覽
朋友介紹發記廚房,話早餐款式多,食物質素好,決定一試。望望餐牌,醒晨早餐最少有十一款,通粉/麵/米線/麥片等再配多士🍞/脆豬。又有三併麵餐啱曬大食王、烏冬餐同歐陸扒餐,都算幾多元化。A餐:仿鮑魚火腿絲螺絲粉+ 煎雙蛋配牛油🧈多士🍞: 鮑魚火腿現成野無咩好評論,不過不失,螺絲粉有誠意,有咬口,可惜湯頭吾濃吾淡,又吾係雞粉味,一般。好彩火腿既咸吊一吊味。雙蛋好油膩,下次可以吸一吸油先。吾好影響食慾。D餐: 沙嗲牛肉公仔麵🍜+ 奄例+ 牛油🧈多士:沙嗲吾死咸,不過牛肉比較硬,奄列入面有極多火腿,足料有蛋香。多士烘得脆口,可惜牛油吾夠香,不是有鹽牛油🧈,一般。奶茶🥤: 用上碎冰🧊,茶味算出無苦味,用上黑白淡奶中和左,OK🍳總結:街坊食堂 不過不失有待改善
朋友介紹發記廚房,話早餐款式多,食物質素好,決定一試。

雙蛋好油膩,下次可以吸一吸油先。吾好影響食慾。

總結:
街坊食堂 不過不失
有待改善
2019-10-29 256 瀏覽
午飯時間唔使排隊,即刻衝入去坐低🤣 原來餐廳係有兩層,即使下面坐滿左,仲有樓上。樓上仲靜啲添。睇menu 就知有好多野食,仲有分星期12345食乜,同事就話:咁佢咪每個禮拜都要整過張新嘅Menu囉?!睇黎都係😬台式肉燥雞扒飯,肉燥原來有啲辣,略嫌有小小乾身,無乜汁。雞扒唔好睇佢細細舊,其實好厚肉,而且照燒汁調配得幾好,呢個唔乾,好食😋 見佢一星期轉一次Menu咁有誠意,下個禮拜再嚟食過都有得諗🤔 唔試唔知又多一個飯堂🥳🥳🥳

台式肉操雞扒飯

台式肉操雞扒飯
一心來食早餐,門口的玻璃門自動開關,撞到女兒個頭,十分痛楚,店主沒有理會,更當無嘢發生,態度十分差,旁若無人,沒有人情味的食店!在光輝圍中只有數間餐廳,食客多為附近的街坊,這間發記還有一間分店在健康街上面,那間的態度還可以,因為做附近工廈,寫字樓及學生的生意,還有空間較多及較大!這裡的食物選擇不多,味道胡椒味重,味精還很多,吃完要勁喝水!飲品沒有鄰近的雲貴軒選擇多,價錢亦沒有奶茶咖啡室經濟!整體而言,是附近3間中性價比最低的一間!
2019-10-01
2019-08-14 181 瀏覽
今日同同事三個人食中午飯,呢間餐廳雖然價錢不便宜,但以即炒午餐既份量黎講係ok 既。分別叫左有豆豉鯪魚炒白菜仔,鰻魚大碗飯同埋牛肉大碗飯。同事都表示味道可以,但大碗飯醬汁較多重口味,如果唔中意太多汁記得要叫少汁。

2019-03-10 355 瀏覽
之前經常去食早餐,但今日去食早餐落單嘅時候如常要求餸另上,不過今次寫單嘅長髮扎辮冇帶眼鏡嘅女侍應話唔可以,D態度仲勁差!最重要係平時其他侍應就可以,點解衹有呢位長話唔得呢?佢仲係度叫其他侍應以後唔好再咁樣落單!我嚟係食嘢!唔係嚟比錢受氣㗎!
早餐
2018-09-11 426 瀏覽
今日又到來吃消夜,差不多十點十五才到都不少人在吃飯,今天我地叫咗一個二人餐,有二個餸,湯,飯和飲品,價錢都合理而且質素還可以,因為始終都太夜選擇不太多。這裡的湯都係我幾喜歡的湯水,吾太味精而且仲有少少渣可以食到又大碗。好快餸到黎到了,西蘭花炒班片,西蘭花夠翠綠,口感吾太淋可以,班片就冇咩味,整個餸比較偏淡。一碗飯的份量都不少,一定夠飽肚。另一餸啫啫雞煲都來到了,豬潤口感好又夠 嫩,雞偏件而且醬汁真係太咸,配菜的洋蔥都炒得十分香。飲品叫了奶茶,味道正常,檸檬茶的檸檬吾錯夠新鮮而茶底不錯。

2018-07-26 292 瀏覽
這次跟家人來到發記廚房,我們點了個3人套餐,點了豬潤啫啫雞煲、芝麻西檸雞、西蘭花炒班球。這幾道菜中我最喜歡的是西檸機,這裡的西檸雞是即炸的,很脆很好食,加上用檸檬做的醬汁,真的很好吃。豬潤啫啫雞,這煲中有好多塊大大的豬潤,大滿足!這裡的紅豆冰的紅豆我覺得有點偏硬了一點。如果可以煮爛一點比較好吃!雖然單看外面的菜單好像在葵涌區比較貴,但是菜單有2-4人套餐,價格也不是太貴呢!這裡味道也不錯不會所有東西都預先做,菜式都是即叫即做。
豬潤啫啫雞,這煲中有好多塊大大的豬潤,大滿足!

• 西檸雞