2008-07-01
基於平時食親糖水都係去松記!開始食到有D厭加上我覺得滿記糖水又唔算太好味! 而今日夜晚咁岩有幾個係加拿大返黎既親戚,想我地帶佢地食下糖水所以就係旺角一嘗呢間個個都話幾好味既糖水鋪先講鋪面,都幾細下! 黎到排隊等入座都等左幾個字可能8個人啦,比較難等到有大台!!跟住等等下有張6人台埋單!咁佢隔離有張2人台都就黎走咁諗住我地8個人,佢地應該會夾埋兩張台掛點知個侍應硬要將我地8個人"suck"落去張6人台度試問我地8個都係大人,一張6人台點夠坐??之後我爸爸發晒火同佢理論點知得黎個回應既竟然係: 「今日好多人等位,我地都唔夠位安排D客人。」我地都有份等位架囉!等左咁耐俾張坐得咁逼既台我地之後我地冇理佢地,拉埋張2人台過黎!不過o個個侍應黑晒面對住我地囉!!仲唔走開唔黎serve我地呢台好在有第二個侍應好人D,過黎好細心咁幫我地落單我地叫左: 熱豆腐花、腐竹蛋糖水、綠豆沙加涼粉、黃金露、芒果西米露、紅豆糕、鮮雜果水晶、榴槤pancake、榴槤糯米磁、雜果黑珍珠意大利涼粉1. 鮮雜果水晶 $29個外型幾討好! 整得好靚! 第一眼已經拎左唔少分!不過其實個味道普普通通! 好多芒果汁! 唔記得叫佢走
加上我覺得滿記糖水又唔算太好味!
所以就係旺角一嘗呢間個個都話幾好味既糖水鋪
先講鋪面,都幾細下! 黎到排隊等入座都等左幾個字
可能8個人啦,比較難等到有大台!!
跟住等等下有張6人台埋單!咁佢隔離有張2人台都就黎走
咁諗住我地8個人,佢地應該會夾埋兩張台掛
點知個侍應硬要將我地8個人"suck"落去張6人台度
試問我地8個都係大人,一張6人台點夠坐??
之後我爸爸發晒火同佢理論
我地都有份等位架囉!等左咁耐俾張坐得咁逼既台我地
之後我地冇理佢地,拉埋張2人台過黎!
好在有第二個侍應好人D,過黎好細心咁幫我地落單
1. 鮮雜果水晶 $29
個外型幾討好! 整得好靚! 第一眼已經拎左唔少分!
不過其實個味道普普通通! 好多芒果汁! 唔記得叫佢走汁
但係個汁甜甜地,對於唔食芒果既我都接受到!
2. 榴槤pancake $23
呢度個味都唔係太差! 榴槤肉都幾多! 同埋好香榴槤味
不過對於一路食開綠林甜品既榴槤pancake既我,
我覺得呢度又冇咁好味! 同埋價錢都俾綠林貴
3. 榴槤糯米磁
個皮煙煙UN UN! 幾好味! 又係好多榴槤肉
不過好奇怪,乜pancake同埋糯米磁唔係同一隻榴槤整既咩?
點解呢個糯米磁o個D榴槤會食到有D苦味
4. 雜果黑珍珠意大利涼粉 + 芒果西米露
媽咪同哥哥都話呢兩個糖水味道都唔錯,
不過D芒果唔夠熟,有D酸!! 真是美中不足
其實傳統糖水都冇咩特別,值得一提係個紅豆糕
雖然我冇食,但係我D親戚個個都話幾好食
整體黎講都叫唔錯既! 價錢黎講雖然比起松記貴一倍有多
但係間唔中食下都係一個唔錯既選擇! 因為可以試到好多新派既糖水!
下次有機會再去試下個雜果大菜糕