2018-05-27 861 瀏覽
百利來進駐了元朗大棠道冬菇亭啦!識食一定要去試下先 港式好味掃街美食(´∀`) 。雖然三十幾度高溫係無冷氣既冬菇亭食嘢真係挑戰人體極限 ,不過餵食既我係無懼既😬,有得食,就算滴住汗😅😅都照食!結果好滿意 。先講講佢地個招牌足料花膠雞湯翅ᴴᴷ$25真係好好味,個湯底好濃味,唔重味精味,食完無勁口渴;而且好足料,份量雖然唔算太多,不過價錢相應也不算太貴,性價比很不錯了 👍🏻❤️❤️我仲好誇張咁外賣多兩碗返屋企食 🤩🤩。住附近既朋友仔一定要去試下,買返屋企食暖暖地,依家好好食!仲有童年回憶 (❛ ◡ ❛)♡百利來第二個推介既就係呢個百利炸三寶‼️ᴴᴷ$25雖然比起平時食嘅既煎釀三寶貴🤔,但真係幾好食 😂,即炸即食勁香脆,尤其個雲吞皮,餡係鯪🐟肉,青椒和茄子上面除左鯪🐟肉外,還有一層鬆脆既炸粉,好想口,而且無出面食嘅咁油益味重。鍾意食炸物既朋友仔值得一試。越南粉絲春卷ᴴᴷ$20大推介‼️薄薄既外層炸得金黃酥脆,加上甜酸微辣既醬汁,食落好開胃,青瓜絲也能去掉油膩感!青瓜檸果汁青瓜味道清新,檸檬酸酸地,兩個天造地設咁夾,用黎配炸物一流,減低油膩感!👍🏻👍🏻自家粉仔ᴴᴷ$20老實說這個粉仔不太特別,可能食辣

先講講佢地個招牌足料花膠雞湯翅ᴴᴷ$25

我仲好誇張咁外賣多兩碗返屋企食 🤩🤩。

百利來第二個推介既就係呢個百利炸三寶‼️ᴴᴷ$25

越南粉絲春卷ᴴᴷ$20

青瓜檸果汁

自家粉仔ᴴᴷ$20

老實說這個粉仔不太特別,可能食辣會惹味d,
但呢碗走辣就普普通通一碗粉。粉既口感厚重唔煙韌,湯底味道也不算突出。下次應該唔會encore。

整體來說味道和價錢都很吸引,會encore!👍🏻👍🏻
2018-05-26
  • 足料花膠雞湯翅
  • 越南粉絲春卷
  • 果汁
2018-05-20 233 瀏覽
有次見到好多人圍埋吸引到行埋去睇,見到人人買得咁開心我都買返碗$25真係足料花膠碗仔翅,一試難忘,之前未有店鋪時要睇啱時機先買到。今次開新鋪再返尋味,好味道再食煎釀三寶都超正。下次試下堂食應該會更好味
足料花膠碗仔翅
外賣自取
足料花膠碗仔翅
朋友說就算很熱,也要來冬菇亭吃百利來美食的花膠雞湯翅和炸物,因為她山長水遠入來元朗,不來吃番夠本感覺有點浪費此行。在食花膠雞湯翅時,朋友說網上評論漁民麵館的花膠碗仔翅比百利來美食的花膠雞湯翅較佳,她問我兩間中那間好。個人認為漁民麵館的花膠確實比百利來多,價錢亦較便宜,因為漁民麵館碗仔翅份量多一些。不過如比較花膠的厚度,百利來的厚身多了,嚼感亦豐富。湯底亦是百利來略勝一籌,雞湯味濃香,也夠甜美,喝完仍想再喝,朋友也極速吃完花膠雞湯翅,她說好吃的東西當然超快吃完。另外百利來的煎釀三寶也為街坊喜愛,朋友又看網評說百利來的煎釀三寶的魚肉是靚料魚肉,她一試就說果然是好魚肉,魚肉札實中帶點彈牙感,茄子,青椒不會油油膩膩的,令人喜愛。只吃煎釀三寶又怎可能完全滿足朋友的胃口,故還多點一份蒜香炸豆腐。炸豆腐金黃漂亮的色澤令人垂涎三尺,蒜蓉與蔥花更添惹味,外表香脆的豆腐皮,加上內裡滑溜的豆腐,簡直是雙重口感享受。天氣炎熱,學朋友說不喝凍果汁降溫也太難為自己吧,所以這裡人人都點上一瓶鮮果汁,我推介朋友喝石榴汁,上次媽媽說很清甜,朋友喝完也認同媽媽的說法。今次來可以喝到青瓜檸檬汁,酸酸的,清新極致,充分補充流

天氣炎熱,學朋友說不喝凍果汁降溫也太難為自己吧,所以這裡人人都點上一瓶鮮果汁,我推介朋友喝石榴汁,上次媽媽說很清甜,朋友喝完也認同媽媽的說法。今次來可以喝到青瓜檸檬汁,酸酸的,清新極致,充分補充流失的汗水。
我經常嚷著要吃元朗百利來美食的花膠雞湯翅,母親節當天終於了。我:我想吃百利來的花膠雞湯翅,聽人說很好吃的。媽媽:我知那間百利來。我:你又知百利來? 這麼緊貼潮流。媽:我當然知道啦,常常來買菜經過見到超多人排隊來吃嘛。我們那天看見尚有幾個坐位,不用排隊當然趕快坐下吃吧。一早說好要試試這裡的足料花膠雞湯翅,我和媽媽先一人一碗。花膠雞湯翅用料豐富,光是花膠已有四大片,而且每片花膠都非常豐厚,膠質豐富。雞絲滿滿的盤據湯中,雞肉挺嫩的,加上清甜的雞湯,和不可缺少的素翅,25元就吃到這樣好料的花膠雞湯翅,真的很棒。另外不能錯過這裡另一招牌小食,百利炸三寶。三寶包括魚肉釀青椒,魚肉釀茄子及炸雲吞。魚肉釀茄子和魚肉釀青椒十分飽滿,魚肉均勻鋪在茄子跟青椒表面,並炸至金黃,很吸引人的色澤。炸雲吞香脆可口,又不油膩,最重要的是雲吞皮沒有可怕的梘水味,我們吃得津津有味。在熱辣辣的天氣下,想喝瓶冰冷的果汁也很正常,消暑解熱嘛。原本想喝青瓜檸檬汁,可是是日沒供應,唯轉了嚐蘋果桃汁,怎料也不錯,入口香甜透心涼。至於媽媽的蕃石榴汁清新無比,清甜怡人,很合媽媽的味兒。

我:我想吃百利來的花膠雞湯翅,聽人說很好吃的。
媽媽:我知那間百利來。
我:你又知百利來? 這麼緊貼潮流。
媽:我當然知道啦,常常來買菜經過見到超多人排隊來吃嘛。

2018-04-23 413 瀏覽
見到OR飲食誌介紹, 隔幾日即刻急不及待去試下呢間由尖沙咀進駐元朗既食店~星期四晚大約7點去到, 係門口見到唔算多人亦唔需要排隊, 外賣既話要自己係門口填紙, 填好就行入去交俾裡面既人, 佢會俾返個字母牌你等~當日眼見堂食既人都唔算太多, 大概半滿可能因為仲早啩~我買左2個花膠雞湯翅外賣, 等左唔夠5分鐘就有喇~~~ 拎住不斷有香味散出, 令我不禁好期待~~~ 之但係好野唔可以獨食, 所以買完即刻上車去朋友屋企開心SHARE去到朋友屋企掛住傾都放左一陣先食, 一打開朋友已經話好香~ 顏色比我想像中淺同D料好似少左D...不過就好容易俾你見到舊花膠...我朋友就話好味~~~可能之前食過漁民麵館既花膠雞絲魚翅 (HKD 38),  所以一比較之下我會覺得漁民既比較抵食, 雖然面價每碗差13蚊, 但係百利來分量真係少好多而且花膠明顯地細D...

當日眼見堂食既人都唔算太多, 大概半滿可能因為仲早啩~

去到朋友屋企掛住傾都放左一陣先食, 一打開朋友已經話好香~

花膠雞湯翅
2018-04-19
5 分鐘 (外賣自取)
2018-04-22 349 瀏覽
朋友話前排食在元朗嘅group好多人推薦呢間百利來,所以我地食完晚飯都嚟試吓😛因為食完晚飯,所以我地都係叫兩款小食同一碗花膠雞湯翅「淺嚐」算啦🤣我冇食到碗翅,所以講唔到覺得佢點😛但我就幾喜歡啲炸燒賣同炸豆腐😆即叫即炸,所以都係熱辣辣㗎!.炸燒賣好大粒,表面層燒賣皮炸得香脆。不過都係叫唔辣好啲,因為啲辣椒油對我嚟講太辣😂炸豆腐我就更愛。呢個豆腐外面炸過,但其實咬開發現入面好滑,加埋我好喜歡嘅蒜蓉一齊食,我鐘意呀🤤.整體價錢不貴,炸燒賣廿蚊有八大粒,炸豆腐廿蚊好似都有七件定八件。不過呢啲炸嘢真係好油膩,感覺燒賣同豆腐都係極吸油嘅食物☺️而間嘢雖然位置係喺熟食中心,但坐嘅地方都ok。

花膠雞湯翅

我冇食到碗翅,所以講唔到覺得佢點😛
但我就幾喜歡啲炸燒賣同炸豆腐😆即叫即炸,所以都係熱辣辣㗎!
炸燒賣

炸豆腐我就更愛。
蒜香炸豆腐
不過呢啲炸嘢真係好油膩,感覺燒賣同豆腐都係極吸油嘅食物☺️
而間嘢雖然位置係喺熟食中心,但坐嘅地方都ok。
炸燒賣
蒜香炸豆腐