2018-12-25 381 瀏覽
走了许久才找到地方…认准黄色招牌,点了花胶鸡汤还有蒜香鸡翅花胶好多块,也挺大件,但是口感好似猪皮…汤也没觉得有胶质…汤味很浓郁,份量挺足鸡翅大概三只分块,鸡肉算嫩咯,蒜味很重,吃完嘴巴一股味道,底下还有青瓜丝不太喜欢店里用这些一次性碗碟盛装~特别没感觉
走了许久才找到地方…认准黄色招牌,点了花胶鸡汤还有蒜香鸡翅
不太喜欢店里用这些一次性碗碟盛装~特别没感觉
2018-12-11 226 瀏覽
係香港街邊篤下魚蛋燒賣、滷味煎釀三寶🤤真係超級滿足有時行街攰,坐低食下呢啲小食更加一流百利來殺入元朗重新開張(都一段時間)😂梗係要試下佢馳名嘅小食醫下口癮同心癮啦🤩!足料花膠雞湯翅 $25素翅入面有花膠、冬菇、肉絲,花膠料俾得幾多,真係超足料架😍雞湯味道濃郁,真心食完已經想黎多碗比起平時食開嘅碗仔翅更有味同實在感真材實料,很不錯👍🏻百利炸三寶 (5件) $25嚟到百利來,唔係唔食炸物丫嘛😏?!茄子青椒同雲吞裡面嘅魚肉彈牙有香味,茄子同青椒加咗麵包糠去炸比起平時食到嘅更加香脆,全部都好大件好滿足!配埋之家嘅辣椒油更惹味😋麻辣手拍青瓜 $20叫咗小辣🤣食落醬汁偏酸帶微辣加上爽脆嘅青瓜,好開胃😂鋪面嘅蒜泥又夠多,好食☝🏻好味指數:
係香港街邊篤下魚蛋燒賣、滷味
煎釀三寶🤤真係超級滿足
有時行街攰,坐低食下呢啲小食更加一流
百利來殺入元朗重新開張(都一段時間)😂
梗係要試下佢馳名嘅小食
醫下口癮同心癮啦🤩!

足料花膠雞湯翅 $25
素翅入面有花膠、冬菇、肉絲,花膠
料俾得幾多,真係超足料架😍
雞湯味道濃郁,真心食完已經想黎多碗
比起平時食開嘅碗仔翅更有味同實在感
真材實料,很不錯👍🏻

百利炸三寶 (5件) $25
嚟到百利來,唔係唔食炸物丫嘛😏?!
茄子青椒同雲吞裡面嘅魚肉彈牙
有香味,茄子同青椒加咗麵包糠去炸
比起平時食到嘅更加香脆,全部都好大件
好滿足!配埋之家嘅辣椒油更惹味😋

麻辣手拍青瓜 $20
叫咗小辣🤣食落醬汁偏酸帶微辣
加上爽脆嘅青瓜,好開胃😂
鋪面嘅蒜泥又夠多,好食☝🏻

好味指數:
  • 花膠雞湯翅
2018-11-20 346 瀏覽
週二晚,辛辛苦苦gym過後😪😪,番到元朗本想簡簡單單搵食🥢🥢 經過千色附近冬菇亭,醒起呢間尖咀起朵既百利來仲未吔過😕跟住指示步入小巷,坐低用old school點餸紙落單(本人酷愛old school) ,小店廿個位左右,主力做小食🤗點咗佢足料花膠雞湯翅🐔,個名已經說明佢既賣點:足料💕 用餐短短廿分鐘,已經有5個以上外賣單叫個翅做外賣😲😲 碗仔翅其實好難拿捏,太稀似湯,太杰似漿糊;味重食味精,味淡似水😋 百利來碗翅入面有花膠🐟冬菇🍄雞肉🐥翅同雞湯,大雜燴下,用簡單雞湯已帶出材料味道,加埋少少醋,平衡番膩口度,成碗翅係一幅蒙羅麗沙的微笑,有美景,有人像,有動物,重點係笑與不笑之間既詭異平衡👏👏寫到係炸物專門店,叫咗兩份炸食:蒜香炸豆腐同泰汁炸雲吞(肥仔心在叫喚🤪)豆腐係蒜頭帶動下好香口,但小小嫌棄佢炸得未夠脆😏 至於炸雲吞,饀集中中間,將炸雲吞精髓(即係塊皮呀,蠢)既面積最大化(記得微積分嘛😓)跟埋個泰式雞醬,係一條最佳炸物解👏👏至於皮蛋,怪自己有啲蠢,嗌咗兩範蒜味,但估唔到可以咁夾,原來酸薑外,皮蛋既另一好友叫蒜頭😂最後由於太炸,太蒜,叫左個雪梨特飲消下味,以免口臭到不行🤐🤐提番句,東

麻辣皮蛋

最後由於太炸,太蒜,叫左個雪梨特飲消下味,以免口臭到不行🤐🤐提番句,東主有喜11月26到12月5休息💓

雪梨汁

2018-11-20
2018-10-10 198 瀏覽
呢檔小食店都喺元朗大棠道冬菇亭開左好一段時間嫁喇~但佢最初開時, 營業時間冇咁長, 好似唔知夜晚幾點後先開。然後又好多人啦~ 我試過2-3次經過, 想買佢個招牌花膠雞湯翅來試, 但都賣晒。近來, 見佢好似營業時間長了, 熱潮稍稍退卻了~ 冇咁多人~呢晚返屋企經過, 見到佢仲有翅, 就買2碗返屋企同男朋友食花膠雞湯翅 ($25)$25其實都唔係平, 而且佢係細碗~但佢真係好足料! 我見佢裝完翅入碗, 最後仲會夾多一注素翅喺上面的!翅入面除左有素翅外, 仲有大量冬菇啦, 肉絲啦~超多料的!當然唔少得嘅係花膠啦~都有好幾粒的!個翅嘅味道都唔錯的~仲要咁足料, 值回票價!
呢檔小食店都喺元朗大棠道冬菇亭開左好一段時間嫁喇~

但佢最初開時, 營業時間冇咁長, 好似唔知夜晚幾點後先開。

呢晚返屋企經過, 見到佢仲有翅, 就買2碗返屋企同男朋友食

花膠雞湯翅

花膠雞湯翅 ($25)

$25其實都唔係平, 而且佢係細碗~

翅入面除左有素翅外, 仲有大量冬菇啦, 肉絲啦~
超多料的!

當然唔少得嘅係花膠啦~
都有好幾粒的!
個翅嘅味道都唔錯的~
仲要咁足料, 值回票價!
2018-10-09
$25 (宵夜)
2018-10-06 169 瀏覽
百利來美食已進駐元朗一段時間,但一直未有機會嘗試,搬了去大棠道之後終於有機會試。 非試不可一定非「足料花膠雞湯翅」莫屬,翅如其名非常足料,一碗$25確實物超所值。 最值得一提店員服務態度,店員一邊潷花膠雞湯,一邊解釋花膠已經在湯溶得七七八八。 潷完花膠雞湯之後店員再潷一殻魚翅,急不及待吃了一碗,隨即已經馬上想再吃一碗。 緊記「足料花膠雞湯翅」一定一定一定要店員加上適量麻油、浙醋和胡椒粉,超級惹味! 其實 *特色推介* 不只「足料花膠雞湯翅」,泰式炸雲吞、百利炸三寶和懷舊粉仔也是 *特色推介*。 還有 *特色炸物*、*滋味冷麵* 以及 *麻辣精選*,*特色炸物*最吸引,不少種類任君選擇,有辣有不辣。

2018-10-05
外賣自取
  • 足料花膠雞湯翅
2018-09-23 120 瀏覽
街頭小食癮發作,最有效的方法當然是馬上尋吃,所以迅速跑去百利來美吃碗足料花膠雞湯翅,再加一碗懷舊粉仔,那就足夠了,哈哈。今餐有驚喜的,亦有失望的。先說失望,開頭用匙羹打撈足料花膠雞湯翅,看見超多「花膠」,有六至七塊,心想真是很足料。當我一吃,這不是花膠,是魚肚呢,難怪比之前的份量多,雞湯喝起來雞味不顯現,有偷工減料之嫌。懷舊粉仔一上桌,看看粉仔上的配料竟然沒有使用豬油渣,而採用鹹魚仔,銀魚乾作粉仔配菜,口味新穎,有種鹹鮮的好滋味,亦比豬油渣健康。粉仔入口滑溜,沒有硬邦邦的嚼感,值得一讚。

2018-09-06 523 瀏覽
回憶總是美好的,街頭小吃也一樣!記得盛載炒麵、魚蛋、車仔麵、牛雜、椰汁、糯米飯、燒賣、粉仔、蘿蔔餅和煎釀三寶等的車仔檔,排列成孩童時代的移動美食街。我們在車仔檔前站著吃過一檔又一檔,當時的街頭聚雙了美味和熱鬧!時移世易,部分小吃移施店舖內經營,移動美食街的特色與味道漸隨歲月而改變! 最近經過買少見少的冬菇亭,眼球常被張貼的小吃名稱所吸引,什麼粉仔、炸雲吞、雞翼尖等! 下午五時才營業的「百利來」,鮮黃的招牌挺搶眼, 首次到來發現捧場客亦不少,莫非大家也如我一樣,欲尋回昔口街頭小吃的味道?! 似乎沒冷氣的冬菇亭阻礙不了客人對小吃的熱忱,而我們則選擇坐在外頭的牛角扇下,遠看著「百利來」較一般的冬菇亭食肆新潮的裝潢! 形象年輕的「百利來」,將整個冬菇亭的平均「年齡」拉低了! 鮮榨果汁?「百利來」認真得很有意思! 愛吃什麼?點餐紙可一目了然! 懷舊粉仔 HK$20 效率蠻快的,一眨眼食物送來了!我對粉仔的情意結始終沒變,所以它是我的必然選擇。 粉仔有辣與不辣,愛辣當然挑辣的吃。一呷湯底味道不錯,厚身之餘帶有獨特的香氣,惹味但不過分濃烈,發現除用了菜甫、蝦米,冬菇外,還放了小魚乾吊味。雖然粉條太腍

形象年輕的「百利來」,將整個冬菇亭的平均「年齡」拉低了!

鮮榨果汁?「百利來」認真得很有意思!

愛吃什麼?點餐紙可一目了然!

懷舊粉仔 HK$20

粉仔有辣與不辣,愛辣當然挑辣的吃。一呷湯底味道不錯,厚身之餘帶有獨特的香氣,惹味但不過分濃烈,發現除用了菜甫、蝦米,冬菇外,還放了小魚乾吊味。雖然粉條太腍、沒嚼勁,但創新又不失傳統的口味極為可取!

足料花膠雞湯翅 HK$25

眾所周知街頭所吃的碗仔翅從來沒有魚翅,不過這碗用上砂爆魚肚和素翅烹調,以淡淡雞湯襯托,風味與味道幾可亂真!個人認為不下醋,更可突出雞湯的鮮香!

百利炸三寶 HK$20

煎釀三寶吃過不少,但「百利來」的是近年吃出最驚喜的三寶!茄子、青椒和雲吞各兩件,價錢合理!

百利炸三寶

魚肉釀得飽滿,彈牙口感佳,絕不是坊間常見薄過紙或毫無靈魂之作。茄子和青椒厚身,而雲吞則薄脆鬆香,中間包著一口魚肉!

百利炸三寶

魚肉表面有一層如麵包糠的脆脆,令層次感更豐富!

泰汁炸雲吞 HK$20

炸雲吞的香脆與細鹹確實惹味好吃,於是要來泰汁炸雲吞吃過痛快!

泰汁炸雲吞

雲吞火喉剛好,不用泰式甜雞醬已夠美味,一整碟吃得好爽啊!

椒鹽四季豆 HK$20

吃大量炸物還要裝健康?!壓得扁扁的四季豆,口感很不錯,加上大量蒜蓉和惹味的孜然粉,只能跟自己說豁出去吧!

越南粉絲春卷 HK$20

用上網絲春卷,面放青瓜絲、泰式雞醬和兩顆龍眼作裝飾,整件事又不同了!

三絲冷麵 HK$25
蒜香炸豆腐 HK$20

大胃王仍未有飽肚感?「百利來」備有三款冷麵會是一個考慮。

三絲冷麵

冷麵可配麻醬或麻辣汁。我們第一次到訪選了火腿、青瓜和蟹柳的三絲冷麵,重重的麻辣汁和蒜蓉,使味道十分濃厚,不過個人認為有點過油,改用更有口感的麵條,效果該會更理想!

蒜香炸豆腐

蒜香炸豆腐也用了大量蒜蓉和孜然粉調味,味道跟椒鹽四季豆差不多,分別在於半脆半腍的豆腐而已!

鴨絲冷麵 HK$25

三絲與鴨絲冷麵比較,我會喜歡鴨絲多一點,跟朋友一起分享可減輕膩感,也方便多嚐幾款不同口味的小吃!

檸檬特飲

「百利來」的飲品也富有賣點,正好配襯濃味和邪惡炸物之需,清新酸甜味的檸檬特飲能夠解膩解渴,最幫到手!

泰式凍檸茶

泰式凍檸茶採用了青檸,味道清香少甜,也是小吃的絕配!

紅火龍果菠蘿汁

由老板娘親自為我們斟紅火龍果菠蘿汁,不敢當!紅火龍果味被甜香的菠蘿汁搶位了,不過味道也不錯!

烏梅汁
自家鹹柑桔

這兩款果汁味道甜酸帶香氣,跟小吃也是不錯的配搭!

近年香港也興起活化,例如活化工廈和舊警察宿舍等,那「百利來」富創意具質素的小吃,該可算活化了街頭小吃麼?不管如何,有一家令人提起食意的小食店在附近,總覺是一㮔得來不易的幸福!
2018-09-02
  • 懷舊粉仔
  • 百利炸三寶
  • 泰汁炸雲吞
  • 鴨絲冷麵
  • 檸檬特飲
2018-08-07 166 瀏覽
本身我對炸野一直又愛又恨,因為怕熱氣,而且通常岀面食既炸漿厚得黎又無味!但炸野的確香口,令人禁不住食唔停口😻係女朋友介紹下,就開始對百利來上癮。由百利商場細舖到今日落户元朗,我地倆口子有時間就會去探下老闆娘同埋好多我地必食必飲既wishlist!!其中我自己最愛就係佢地碗足料花膠翅☺有雞絲、花膠、冬菇、素翅,每次一座低都會order一人一碗,加埋麻油,香醋,真係食到Lam lam脷👍🏻另外,我自己好鍾意食煎釀三寶,呢到既魚肉份量非常足秤,切碎左既香葱,完全唔腥!有雲吞、茄子、青椒,等你一次過試晒唔同口味👅女朋友就最愛佢既炸燒賣,百利來自家製辣醬真係非同凡響,蝦米仔魚仔炒得好香脆,加埋菜莆,每次都要問老闆娘拎多d先夠食。講返佢既炸燒賣,炸得外脆內軟,唔係d死實麵粉質地,難怪每次嗌8粒,都仲想encore啦😋炸豆腐同炸墨丸都係每次必叫,豆腐炸完依然保持豆香軟滑,加埋啲蒜蓉,真係好味到呢!另外一定要介紹佢地既果汁😻食完咁多炸野,飲埋佢地既自家制果汁,即刻好似無咁熱氣咁。百利來會有好多估你唔到既配搭,就好似紅火龍果菠蘿,蘋果桃,雪梨荔枝等等..十幾蚊支真係好過去便利店買防腐劑添加既飲品啦!寫完
麻辣雞絲冷麵
炸燒賣墨魚丸

雞絲花膠碗仔翅

煎釀三寶

車厘茄菠蘿汁

寫完呢個食評,令我又好想再走入元朗搵阿靚開餐喇👅👅
2018-08-03
$100 (宵夜)
麻辣雞絲冷麵
炸燒賣墨魚丸
雞絲花膠碗仔翅
煎釀三寶
車厘茄菠蘿汁
  • 自製精選果汁
2018-08-04 150 瀏覽
我已經幫襯左百利來好多年,由佢哋喺尖沙咀,直到不停係元朗尋覓唔同嘅落腳點,終於佢哋都搵到舖位長做,作為忠粉嘅我知道之後真係好興奮!今晚喺麥花臣睇完演唱會之後,突然又好想食炸燒賣、花膠翅、同埋好掛住呀靚啲果汁,所以就忍唔住夜晚10點半都仲特登搭巴士入元朗會一會佢。作為fans,當然每次嚟到一定有必嗌既order list啦!1. 炸燒賣、炸墨魚丸佢嘅炸燒賣外脆內軟,同出面坊間好唔同,食過坊間好多都炸到死實🌚但呢間既出品,再配上佢哋秘製辣醬(由老闆娘親自每日新鮮製造,裏面有辣菜譜、炒香嘅蝦米同魚仔),真係好食到不得了,暫時將減肥呢樣野忘記左佢先啦2. 花膠濃湯雞絲翅呢個價錢出面食嘅碗仔翅一定冇咁足料,食得出佢哋係用新鮮雞去煲個湯花膠份量都多,當然翅係用素翅啦,真係好好味呀!3. 蒜香炸豆腐再來一客熱氣野,自己本身好鍾意食豆類製品,豆腐炸得外脆內軟,雖然每次食完都要冒着成口蒜蓉味嘅危險,但都一定要order4. 麻辣青瓜雞絲冷麵食咗咁多熱氣野,梗係要嗌下其他飽肚野啦,冷麵辣得好過癮,雞絲同青瓜各有唔同口感,配合得非常之好最後不得不介紹佢嘅果汁,每次都有驚喜。其實今次我同男朋友飲咗三支唔同嘅果

1. 炸燒賣、炸墨魚丸

炸燒賣  炸墨丸

2. 花膠濃湯雞絲翅
花膠份量都多,當然翅係用素翅啦,真係好好味呀!
花膠濃湯雞絲翅

3. 蒜香炸豆腐

4. 麻辣青瓜雞絲冷麵
麻辣雞絲青瓜冷麵

最後不得不介紹佢嘅果汁,每次都有驚喜。其實今次我同男朋友飲咗三支唔同嘅果汁,有車厘茄菠蘿、石榴雪梨、蘋果桃。老闆娘應該係攞時令水果自家製作唔同嘅果汁,一啲估你唔到嘅配搭,原來好match之餘仲好消暑解渴,希望下次去可以飲到我最愛嘅青瓜檸檬啦
石榴雪梨汁

2018-08-03
$100 (宵夜)
炸燒賣  炸墨丸
花膠濃湯雞絲翅
麻辣雞絲青瓜冷麵
石榴雪梨汁
  • 炸燒賣
  • 各類秘製果汁
2018-07-22 128 瀏覽
百利來係我最近係元朗最鐘意既小食,營業時間係17:30-1:00,所以通常都係夜晚先去買宵夜第一樣推介既係佢既果汁,每日都有幾種唔同既鮮榨果汁,暫時試過蘋果桃、鹹柑桔、提子汁、荔枝蘆薈都好正,由其係蘋果桃,有少少生果渣,好正第二樣推介既係佢招牌花膠雞湯翅,花膠唔少,其他料都好足,$25真係算幾抵第三樣係椒鹽炸丸,佢有幾種唔同既丸,牛丸墨丸係我最鐘意既,$20/5粒算平呀而家元朗黎講!牛丸又大大粒,惹味椒鹽,宵夜一流~最後想講就係百利來既店員都好nice!

鹹柑桔、荔枝蘆薈

椒鹽炸牛丸、墨丸

最後想講就係百利來既店員都好nice!
2018-07-20
1 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
鹹柑桔、荔枝蘆薈
椒鹽炸牛丸、墨丸
  • 花膠雞湯翅,鮮榨果汁
2018-07-22 94 瀏覽
前兩日同朋友去元朗,緊係順便食我既最愛炸墨丸之前係尖沙咀度食,真係次次經過都要去!反而搬左元朗第一次食!佢係係熟食中心入面,但好彩又唔算太難搵!都係入返正題先,今次除左叫炸墨丸,仲試左好幾款小食,有叫富貴三寶,四季豆同雞翼尖!老闆娘推介個泰式檸茶!$25好大杯!好好飲呀!炸墨丸就唔洗講啦!必食的!配埋佢個招牌辣椒油!真係無得輸!富貴三寶有炸雲呑,矮瓜,青椒!佢係應該拍左粉,所以份外香口,正!四季豆佢係有蒜係上面,不過不失,大碟!仲有雞翼尖,本身調味都幾好,又係即叫即整,唔會唔好食佢跟埋檸檬仔比你,好細心!其實仲想試佢個花膠翅,但我地仲會食晚飯,所以留下次啦!
前兩日同朋友去元朗,緊係順便食我既最愛炸墨丸

炸墨丸就唔洗講啦!必食的!配埋佢個招牌辣椒油!真係無得輸!

四季豆佢係有蒜係上面,不過不失,大碟!

仲有雞翼尖,本身調味都幾好,又係即叫即整,唔會唔好食
佢跟埋檸檬仔比你,好細心!

其實仲想試佢個花膠翅,但我地仲會食晚飯,所以留下次啦!

2018-07-19
  • 炸墨丸,泰式檸茶
2018-07-08 108 瀏覽
呢間係由尖沙咀搬過黎,特登過嚟食。大家都知道佢最出名嘅係足料花膠雞湯翅足料花膠雞湯翅 $25真係好足料㗎,入面有雞絲,冬菇,素翅,重點係一碗花膠翅,我食到有三塊花膠,感覺真係好足料,食落滑滑地,好美顏。炸牛丸呢個炸牛丸,皮有少少脆脆地,但係唔會好油,重點係真係炸,而冇落到任何嘅炸粉,咬落去仲係好有肉汁,牛丸味濃郁。椒鹽四季豆呢個四季豆食落有香濃嘅椒鹽味,令人食完一條又一條,上面仲有好多好多嘅蒜蓉,佢呢啲蒜蓉係生蒜,似係人手切嘅,我呢啲唔怕口臭嘅人就好鍾意食蒜蓉啦,同呢個四季豆好夾。

呢間係由尖沙咀搬過黎,特登過嚟食。
大家都知道佢最出名嘅係足料花膠雞湯翅

足料花膠雞湯翅 $25

炸牛丸

椒鹽四季豆
2018-07-07 97 瀏覽
聽講呢間野係尖沙咀好出名,既然佢搬入元朗,梗係要試下啦。據聞好多人特登揸車入元朗就係為左食花膠雞湯翅,今次就試左呢個先。外賣花膠雞湯翅直接入去嗌就得,我買果時無乜客,一嗌老闆就即刻整,好快有。花膠雞湯翅,$25一打開就見到好多料,個湯夠濃郁又唔會太咸。入面仲有兩大舊花膠食落每一啖都食到好多雞絲同冬菇,女仔一個人食就岩岩好,男士們可能要食兩碗先夠。今次淨係試左個翅,感覺無令人失望,下次會試埋同樣出名既炸野
聽講呢間野係尖沙咀好出名,既然佢搬入元朗,梗係要試下啦。

花膠雞湯翅,$25
一打開就見到好多料,個湯夠濃郁又唔會太咸。

入面仲有兩大舊花膠

今次淨係試左個翅,感覺無令人失望,下次會試埋同樣出名既炸野
外賣自取
2018-06-29 98 瀏覽
呢間鋪頭係晚上五點半開鋪,行過路過千祈唔好錯過,就行咗入去食喇足料花膠雞湯翅$25 材料十足,滿滿的翅、花膠、冬菇、雞肉,味道很好。普通的冇料碗仔翅都要$18啦!非常抵食,媲美元朗另外兩間的標榜同用真翅的碗仔翅,另外兩間過咸,同埋都唔係想像中咁好味,仲要買成3X元一碗。百利炸三寶$25 件件都大大件,脹卜卜,又多魚肉,又熱又脆。食唔晒仲要打包左兩件走😅下次會再來食返呢兩樣野,再試埋蒜香炸豆腐、麻辣精選、果汁🍹

足料花膠雞湯翅$25
百利炸三寶$25
下次會再來食返呢兩樣野,再試埋蒜香炸豆腐、麻辣精選、果汁🍹
2018-06-29
2018-06-21 96 瀏覽
經過某某介紹終於有時間品嚐一下... 無乜注意到原來係5點半開鋪.. 所以白走一趟。最後終於試到喇.. 招牌小食 - 花膠雞絲素翅 當然預左25蚊唔會好似某某雜誌影落咁多同咁大塊花膠... 味道不錯.. 但就其實有d 似元朗蠔餅鋪隔離個間嘅翅差不多