2024-12-06 96 瀏覽
天氣凍梗係想食碗熱辣辣嘅野,噚日放假就去左百喜粥舖食碗粥,佢地有個粥餐$35,粥底唔錯夠绵,D肉碎亦入味,仲有鱿魚,料都好足;炸腸油炸鬼都夠脆,呢個價錢有D咁嘅質素,算係超值,環境又唔錯一

2024-12-02
2024-08-10 345 瀏覽
外賣艇仔粥走牛肉、走青、加皮蛋,以及叉燒腸粉。岀餐速度慢,等了差不多15分鐘。在臨離開店舖時向相對較年輕的女店員索取芝麻。怎料女店員黑臉,萬般不願地從抽屜拿出一小包芝麻。又不是要從她的工資扣錢,真的不明白為何她要對顧客黑臉。如果不想每次要幫顧客拿,就在近門口的櫃面放幾包,讓顧客按需要自取吧,又不是甚麼名貴的東西。當我看到那一小包芝麻的時候,簡直傻眼了,份量少得可憐,感覺浪費了那個小膠袋。不需要好多的豉油卻給了兩大包。艇仔粥走牛肉,卻加了豬肉😵 皮蛋質素低,蛋黃是黃綠色、硬身的,不是軟軟流心的,黑色部份是實色的,不是晶瑩通透的深啡黑色。皮蛋被切成小粒,由於又短又小,所以完全沒口感,連同粥裡的配料吃下去時,完全吃不到皮蛋味,吃了好像沒吃。一次性筷子也是低質的,爛的也給顧客。

一次性筷子也是低質的,爛的也給顧客。
2024-08-10
15 分鐘 (外賣自取)
2024-03-07 561 瀏覽
附近有粥舖幾好,又冇連鎖店咁貴,入座後點了以下食物:1. 皮蛋瘦肉粥配豉油皇炒麵:瘦肉條量多,肉質滑嫩,皮蛋冇特別,炒麵亦夠熱夠香,加麻醬最正。2. 菜乾豬骨粥配炒米粉:第一次叫好好食,菜乾豬骨夾,啜豬骨雪雪聲,炒米粉通常唔落醬都好食。3. 炸兩:夠熱又夠脆,外軟內脆,繼續維持這個水平,比其他連鎖店還要好。服務態度親切有禮,主動埋黎落單,所以經常幫襯,就算單多都好少出現漏單,炸兩多數即叫即做,讚讚讚!!!
附近有粥舖幾好,又冇連鎖店咁貴,入座後點了以下食物:

2024-03-02
$44 (早餐)
2024-01-22 355 瀏覽
天氣突然轉冷,所以早上想食碗粥,我去左樓下百喜粥舖,佢地有個粥餐好抵食,艇仔粥配炒米粉先$33,粥夠熱,料夠多,米粉都好大碟,雖然得蘿蔔絲同雞蛋炒,但味道又唔錯,呢個價錢算抵食

2023-12-29 232 瀏覽
聖誕超級凍,最岩食碗熱粥加炒麵炸兩就最good;入座後點了以下食物:1. 皮蛋瘦肉粥配炒麵:瘦肉條量多,廚師可以落重手咗,又唔「鞋」口,皮蛋冇特別,炒麵夠熱夠香,加麻醬好食。2. 荔灣艇仔粥配布拉腸粉:材料足,碎牛份量比其他粥店多,花生又好脆口好好食,齏腸粉夠熱夠軟熟。3. 炸兩:配餐係一份細唔夠食,要大先夠食,而且夠熱又夠脆,外軟內脆,好少粥店維持這個水平,好少情況會出事。服務態度親切有禮,所以經常幫襯,就算單多都好少出現漏單,炸兩多數即叫即做,讚讚讚!!!

2023-12-23
2023-11-20 229 瀏覽
天氣凍冰冰,朝早食碗熱粥加炒麵炸兩就最好不過;入座後點了以下食物:1. 皮蛋瘦肉粥配醬油炒麵:瘦肉條今次幼返,容易吞嚥及唔會「鞋」口,皮蛋冇特別,粥面有葱花,炒麵亦夠熱,唔油膩加麻醬好食。2. 魚片粥配炒米粉:魚片大塊不是碎,而且份量足有十塊左右,配薑絲食可辟味,炒米粉新鮮炒起夠熱。3. 炸兩:今次夠熱又夠脆,外軟內脆,好少粥店做到喱個水平。服務態度唔錯有禮,會經常幫襯,無論幾多單都好少出現漏單,粥底夠綿,炸兩更是即叫即做,讚讚讚!!!

2023-11-18
2023-10-22 191 瀏覽
百喜食物品質、服務質素,比連鎖店還要好,價格對區內居民黎講是經濟,凡是有例外;點了以下食物:1. 皮蛋瘦肉粥配醬油炒麵:瘦肉今次比較厚,以致有點「鞋」口,皮蛋一般冇射別,炒麵唔夠熱,幸好有麻醬搭夠。2. 豬紅粥配炒米粉:豬紅份量足,配葱花幾香。炒米粉比炒麵和暖,但仍唔夠熱。3. 炸兩:唔夠熱又唔脆,自然就唔好食,感覺只係食到一舊粉。服務態度好,有禮貌,先會keep 住幫襯,但今次除左個粥夠熱之外,其他食品都唔夠熱影響食物質素,希望下次光顧以上問題會消失。

2023-10-21
2023-10-13 360 瀏覽
呢幾日係甘咳,所以朝早清清地食碗粥,我屋企附近有間百喜,所以就去幫襯下佢地最近出左個$33/元優惠套餐,一粥加一款油器或腸粉,我叫左碗艇仔粥加齋腸,艇仔料多,有豬皮,魷魚同肉碎,粥绵料香

2023-10-12
2023-10-08 234 瀏覽
百喜最近出左套餐,一個粥配搭炒麵/炒粉/腸粉或其他,價錢經濟,今次點了以下食物:1. 皮蛋瘦肉粥配醬油王炒麵:瘦肉唔「鞋」,而且份量唔小,粥底好食。炒麵夠熱再配麻醬一流。2. 魚片粥配炒米粉:有配薑絲,魚片份量多,食落有10幾塊。炒米粉配些小蘿蔔絲+銀芽,口感唔錯。3. 炸兩:必點!!! 套餐都可以配,不過係細碟,唔知細到幾多,於是食正價,好食之處係油炸鬼每次都Keep 到脆,可能即叫即製。長期做開嗰幾個都好好人,有禮貌,今次只係甩左份炸兩,只要問一聲,好快就補回,讚讚讚!!!

2023-10-07
  • 炸兩
2023-09-21 267 瀏覽
講食粥食銀芽炒米,未開百喜附近得間一粥麵, 但係好難食又貴,百喜位置方便,價錢中等,品質幾好,已經黎過好多次,好欣賞個粥底幾好食,今次點了以下食物:1. 皮蛋瘦肉粥:瘦肉唔「鞋」皮蛋唔會其他化學味,粥底都幾好食2. 皮蛋粥:如果可以落少少薑絲更好3. 銀芽炒米粉:夠熱幾好食,有時上枱已經凍左, 會影響口感4. 銀芽炒幼麵(忘記拍照):沾麻醬係超好食5. 炸兩:必點!!! 好食之處係個油炸鬼每次都係脆,甚少食店keep 到喱個水準長期做開嗰幾個都好好人,有問必答夠禮貌,讚讚讚!!!

2. 皮蛋粥:如果可以落少少薑絲更好

4. 銀芽炒幼麵(忘記拍照):沾麻醬係超好食

長期做開嗰幾個都好好人,有問必答夠禮貌,讚讚讚!!!
炸兩腸粉
2023-09-15
炸兩腸粉
2023-09-18 291 瀏覽
到店點餐艇仔粥 炸兩,女職員問:「你想…」想講與唔想講之間,之後見到餐牌有粥餐,我就問職員你啱啱幫我單點定粥餐?女職員話單點,我就同佢講我要餐得啦,女職員就話餐份量少啲,我話ok,你幫我落粥餐啦。之後佢就話已經出餐。咁我唯有照要個散叫。爭嗰幾蚊,令我覺得店舖好唔老實。食過幾次,一直都覺得偏難食,但係附近得佢一間粥店無計,今次個艇仔粥,粥底係綿滑嘅相反,啲料一陣怪味。炸兩層腸粉皮又鞋又厚,油炸鬼又淋又一陣油益味,再加上阿姐咁努力幫老細做多$9生意,獨市生意少我一個唔少啦,大家想中伏就去試下啦,我建搭兩個站去大圍食好食好多。
到店點餐艇仔粥 炸兩,
女職員問:「你想…」想講與唔想講之間,
之後見到餐牌有粥餐,我就問職員你啱啱幫我單點定粥餐?
女職員話單點,我就同佢講我要餐得啦,
女職員就話餐份量少啲,我話ok,你幫我落粥餐啦。
之後佢就話已經出餐。咁我唯有照要個散叫。

爭嗰幾蚊,令我覺得店舖好唔老實。

食過幾次,
一直都覺得偏難食,
但係附近得佢一間粥店無計,

2023-09-18
2023-09-14 198 瀏覽
今日送完寶貝仔返學,就係第一城附近食碗粥,佢地D艇仔粥好足料,夠大碗,料新鮮,仲有我最鍾意食佢地D魷魚,夠爽口,豬皮都唔錯另外叫左碟布拉腸,爽滑,清清地都唔錯,可以一试

另外叫左碟布拉腸,爽滑,清清地都唔錯,可以一试
2023-09-07 149 瀏覽
依家開咗咁耐,我都係第一次食。價錢坦白講又唔算特別平,不過難得沙田第一城有粥食,就幫襯吓。叫咗個仿鮑片加瘦肉生滾粥,再加左一個豉油王炒麵。先講個粥先,個粥都算幾好食,粥綿滑。個豉油王炒麵就正常表現。但價錢真係有啲貴,兩樣嘢加埋成50幾蚊,最重要嘅係個粥令人好快就肚餓。
2023-08-21 172 瀏覽
恨左食炸兩同碎牛粥很久,住附近系無中式粥舖,每次都要特登返娘家舊式冬菇亭買來食,超不方便。聽朋友講第一城開左間不錯,今早起身即想起去買😎。這裡地方幾乾淨,多卡位,服務員都友善,見餐牌價💰0 k,即外賣了碎🐂粥,銀芽炒面,炸兩。👌🏻碎牛粥粥底適中,不會太杰太稀,D碎牛不覺勁用梳打粉製過,無乜味精👍🏻。👌🏻銀芽炒面5多油,乾身,但銀芽不多。👍🏻炸兩夠脆喎,加埋甜醬麻醬芝麻,好滿足😋😋。整體系一間0 K既中式粥店,我下次會再想試吓佢既蝦米腸、煎堆和牛脷酥這些中式小點,因現這類傳統中式粥店真的買少見少!

碎牛粥

👌🏻碎牛粥
銀芽炒面

👌🏻銀芽炒面
5多油,乾身,但銀芽不多。
炸兩

👍🏻炸兩
夠脆喎,加埋甜醬麻醬芝麻,好滿足😋😋。
2023-08-21
$40 (早餐)
炸兩
2023-04-12 658 瀏覽
喺附近睇完醫生,想食清淡d,即刻打開google map search吓附件有無,男朋友搵到呢間4.0分嘅高分粥店,一望Menu,居然有我最最最鐘意食嘅鹹蛋瘦肉粥!!梗係即刻去啦男朋友叫咗豬潤粥加一支凍豆漿。佢話好好食我叫咗鹹蛋瘦肉粥加齋腸粉(走色)。我覺得好難食,啲瘦肉無咩味,連鹹蛋都唔係好夠味。我好少食粥要落胡椒粉,因為我口味算清淡,都覺得唔夠味。同埋鹹蛋真係就咁比半隻,之前食某d粥店,會比碎鹹蛋~我鐘意咁多d最鐘意就係瘋狂落甜醬同埋麻醬!男朋友話我似畫畫....
鹹蛋瘦肉粥
!!梗係即刻去啦

男朋友叫咗豬潤粥加一支凍豆漿。佢話好好食

最鐘意就係瘋狂落甜醬同埋麻醬!男朋友話我似畫畫....
2023-04-07