2019-03-15 6494 瀏覽
婦女節跟同事外出午餐,聽其他同事說之前吃過一家店,既便宜又好吃,但人實在太多,所以要預早訂位和預訂某些食物,我們也去試試。三個人點了幾份餐和一些小吃。《是日餐湯配蒜蓉包》蒜蓉包有很重的牛油香,脆脆的。餐湯比較稀,但味道還ok的。《黑松露薯角》光看已經覺得應該會好脆,事實上真的好脆口,但覺得黑松露的味道不夠,如果把黑松露轉為醬汁以沾的, 應該會更加好吃。《水牛城雞翼配藍芝士汁》滿心期待的buffalo wings,但是有點失望,味道不夠濃郁但肉質還算嫩滑。《墨西哥炸魚玉米皮卷,配醋酸紅洋蔥 煙椒文厘汁,黑豆飯》炸魚都挺滑,配上醋酸的紅洋蔥,有助減低炸魚的油膩感。黑豆對身體有益處配飯一齊吃也很不錯。《德薩斯州煙燻BBQ手撕豬絲漢堡包,捲心菜及脆薯皇》薯皇好脆,但如果size再細一點會更好。捲心菜爽口,醬汁味道比較淡。豬肉絲份量不少,味道挺惹味的,其實我覺已經不錯,但同事說如果肉汁再多一點就更好。《百里香皇牌燒雞半隻配燒烤醬跟脆薯皇》講明是皇牌🥇確是不能少看它,要叫到這隻雞必須預早訂,否則很大機會是吃不到的。肉質不算乾,沾一點醬汁會比較好吃。以這個價格這個水準,還不錯啦~

《是日餐湯配蒜蓉包》
蒜蓉包有很重的牛油香,脆脆的。餐湯比較稀,但味道還ok的。
是日餐湯配蒜蓉包

《黑松露薯角》
黑松露薯角

《水牛城雞翼配藍芝士汁》
水牛城雞翼配藍芝士汁

《墨西哥炸魚玉米皮卷,配醋酸紅洋蔥 煙椒文厘汁,黑豆飯》
墨西哥炸魚玉米皮卷,配醋酸紅洋蔥 煙椒文厘汁,黑豆飯

《德薩斯州煙燻BBQ手撕豬絲漢堡包,捲心菜及脆薯皇》
德薩斯州煙燻BBQ手撕豬絲漢堡包,捲心菜及脆薯皇

• 德薩斯州煙燻BBQ手撕豬絲漢堡包
  • 捲心菜及脆薯皇
  • 德薩斯州煙燻BBQ手撕豬絲漢堡包
2019-03-11 1249 瀏覽
見網絡上流傳百里香好食又價格相宜🏆已經將他擺係必試食一欄。🍽12:20午飯時間滿懷期待地上2樓餐廳,一行五人,店員叫三位先行入座,另外二人待旁邊客人吃完才內進。短髮帶捲毛女侍應大聲耳邊叫「不要在門外等位」,呢種態度我受唔起,頓時失望!等位要留意唔好阻住個《財位》😂試左燒雞可能lunch趕時間關係,雞肉應該先烚熟再焗香,所以雞胸肉粗身👵🏻,其他部位好鬆🙅🏻‍♀️,茶餐廳質素吧。隻雞畫得幾靚,被它吸引了我😻水牛城雞翼算不錯,辣一點更加好☝🏻同事吃的青檸汁雞扒意粉,變左湯意粉都唔想影相了🤦🏻‍♀️。最好飲番可樂唔好意思地揾左幾位同事陪你來試中伏餐廳,總算試過網紅店,店姐姐心情可以平和輕鬆點👍🏻
見網絡上流傳百里香好食又價格相宜🏆
已經將他擺係必試食一欄。🍽
12:20午飯時間滿懷期待地上2樓餐廳,
一行五人,店員叫三位先行入座,
另外二人待旁邊客人吃完才內進。
等位要留意唔好阻住個《財位》😂

試左燒雞可能lunch趕時間關係,
雞肉應該先烚熟再焗香,
所以雞胸肉粗身👵🏻,
其他部位好鬆🙅🏻‍♀️,茶餐廳質素吧。

隻雞畫得幾靚,被它吸引了我😻

水牛城雞翼算不錯,辣一點更加好☝🏻

同事吃的青檸汁雞扒意粉,
變左湯意粉都唔想影相了🤦🏻‍♀️。

最好飲番可樂

2019-03-08
10 分鐘 (堂食)
2019-02-27 1257 瀏覽
同事話有好食店介紹,話好抵食又好味!街市裏面嘅熟食樓層,環境一定係一般㗎啦,不過又未至於好恐怖。午餐嘅餐湯餐包誠意之作, 唔係生粉溝水,多士熱辣辣香噴噴凍檸茶個杯仔印咗公司名,好得意百里香王牌燒雞半隻,配脆薯皇不得了咁好食,應該係人流多嘅關係,所有燒雞都即燒即上,吸引程度,完全係一上枱就想立即起動,仲要用手拿來吃才滋味,可惜燒雞熱得太緊要啦,一定要等等,哈多款午餐,超級抵食位於熟食市場內環境唔算太優雅,但係都唔算太擠擁,呢個價錢,絕對係非常超值!!但係lunch有條長長嘅人龍,如果時間許可最好十二點就來等位啦,會快好多
同事話有好食店介紹,話好抵食又好味!

午餐嘅餐湯餐包
誠意之作, 唔係生粉溝水,多士熱辣辣香噴噴

凍檸茶個杯仔印咗公司名,好得意

百里香王牌燒雞半隻,配脆薯皇

多款午餐,超級抵食

10 分鐘 (堂食)
2019-02-25 765 瀏覽
觀塘除咗工業大廈仲有個熟食街市超多平靚正嘢食!依間高質快餐一到午飯時間就大排長龍滿晒學生哥打工仔,大件夾抵食!雖然蒜蓉包得細細塊一片,碗蜆肉忌廉湯稀咗同咸咗少少,但45蚊包餐飲餐湯餐包大大隻燒雞算係咁啦😛👓皇牌燒雞1/2一隻配燒烤醬跟脆薯皇 $45隻雞大大隻肉質嫩滑尤其係雞髀😍好多肉汁好juicy重有陣香草味,所以食唔到雪藏味。雞胸係人都知依度都唔例外,咁嘅價錢仲想點呀🤣不過將雞胸肉撕開好似手撕雞咁食效果唔錯另有一番風味🤭放心有手套提供可以徒手食雞🖐🏻仲有好多薯角伴碟,底部仲有少少椰菜,食完即刻健康晒罪惡感大大減少😌評分:7/10👓水牛城雞翼五隻配藍芝士汁 $25普通雞翼無乜太大特別,得個辣字,無話咩特別惹味吸引;藍芝士汁似乳酪,點唔點都罷🤭評分:5/10
皇牌燒雞1/2一隻配燒烤醬跟脆薯皇

👓皇牌燒雞1/2一隻配燒烤醬跟脆薯皇 $45
評分:7/10
水牛城雞翼五隻配藍芝士汁

👓水牛城雞翼五隻配藍芝士汁 $25
評分:5/10
皇牌燒雞1/2一隻配燒烤醬跟脆薯皇
2019-02-23 615 瀏覽
誤打誤撞嚟咗呢間嘢食午餐,好有驚喜! 老闆仲話星期六有甜品送㖭!份量剛剛好,性價比冇得輸😋個燒雞真係好好味, 啲餐可以揀配脆薯皇、飯或者意粉, 仲有餐湯同蒜蓉包。個餐湯仲要送一隻青口! 個沙律係兒時食開嗰隻,好味!
吃貨上一份工響觀塘返工嘅關係,需要響觀塘到處覓食。記得第一個星期返工,就比一位ABC同事帶咗我去食呢一間性價比非常之高嘅小店,被荼毒之後仲一食就食咗半年返唔到轉頭😂究竟呢間小店有啲乜嘢魔力呢?呢間叫百里香嘅小店位於觀塘駿業街街市一樓,係街市內嘅環境就唔講得上叫好,鋪面細細大概放到十張枱,有時候爆場佢會響出邊放多一排枱。不過佢嘅食物同埋價錢就絕對會令人覺得驚喜!佢最出名就係佢嘅皇牌燒雞套餐,$45有半邊燒雞配薯角和菜,連餐湯,餐包和餐飲,凍熱同價,都咪話唔抵。燒雞的size其實是比一般嘅春雞大啲,剛烤出來的時候熱辣辣雞皮又脆,撕開雞髀時仲會爆汁,肉質嫩滑仲相當之入味,佢仲附有燒汁俾你淋上去,但係我覺得佢本身已經夠晒味唔使點汁。我記得第一次食嘅時候真係俾佢驚艷到!點解可以咁抵食之餘仲要咁高水準,相信係出面西餐廳食至少都要$70-$80,估唔到響街市入面都可以食到好野!其實佢每日共有八款餐任君選擇,價錢大概都係$45至到$55咁上下,同樣非常有質素!頭一至四款基本上係fix左的套餐,除左皇牌燒雞套餐外,仲有墨西哥芝士薄餅同埋我幾鍾意嘅德州煙燻BBQ豬絲漢堡😋至於第五至到第八款套餐就係老闆每個

皇牌燒雞套餐

至於第五至到第八款套餐就係老闆每個星期精心設計嘅fusion新菜式,有唔同國家嘅菜式同配搭,個個星期都唔同,比一兩個例子就知佢勁,好似有法色焦糖洋蔥汁芝士焗雞扒配飯或意粉,美國雞胸車打芝士香蒜文厘汁牛油果醬三文治🥪泰國檸檬葉青檸汁醃澳洲有機豬扒蕃茄粒菠蘿莎莎陳年黑醋汁煙肉薯仔沙律,啲名聽落係咪好似好勁先!雖然有時候不知道什麼是什麼,只知好食😂但係老闆改名真係好犀利!😂可能呢個禮拜食完,有機會下個禮拜就會冇咗,如果食到好味有啱胃口嘅,嗰個星期真係要食多幾次。

對於我呢啲熟客仔來講,頭一至四款式頭其實再好食日日食兩個月已經開始厭😅,全靠第五至第八款我哋先至可以保持到個新鮮感繼續去幫襯咋😂食物嘅性價比高,加上服務周到!難怪我的同事由一開始就幫襯到而家,仲感染到身邊嘅同事們一齊光顧!真心正👍

打聽下原來老闆就係嗰個厨師,每一道餸都係出自老闆嘅精心設計同埋嘗試,真係睇得出係用心嘅傑作!加上我相信佢選擇響街市開舖係對自己嘅出品有信心,寧願將價錢放響用了在食材上面,而且用心製作,顧客是吃得出的,而且性價比咁高,難怪愈來愈紅。👍👍

我知佢最近在連登加持下,越來越多人知道呢間隠世小店,搞到佢日日都大排長龍,當然我哋啲VIP食識得打電話訂定位啦!呢啲良心小店真係要多多支持呀 !😋我轉工嘅關係之後應該少咗好多機會再嚟食😭不過我都會好掛住呢度嘅美味㗎!

最後吃貨提提你:
1. 想食皇牌燒雞記得要預訂啊!否則就白走一敞
2. 每日12點半前離開或者兩點半後去食仲可以減$5,真係好抵呀!
3. 百里香唔開晚市同星期日㗎!

——————————————————
店名:百里香 (觀塘)
環境🏝:6/10

#吃貨玩樂
2019-02-08
皇牌燒雞套餐
2019-02-11 947 瀏覽
見到連登成日都有po講百里香 今次終於拉埋啲同事一齊去食 係公司附近嘅熟食中心 環境方面當然差緊啲 要同人地搭枱 坐得有啲迫 見到餐廳入面有時唔夠位嘅話 會開埋出面走廊嘅位 要坐係出面走廊我嗌左手撕豬肉漢堡包配薯條 第一啖食落去超級好味 好有肉汁同埋好夠熱 薯條都係好高質嘅 熱辣辣 又夠脆 後尾食到有啲膩同飽 最終食唔晒個漢堡包lunch set有成10樣嘢揀 每個星期都會update Menu 見到其他人同同事嗌左唔同嘅餐 都好好味本身好想試招牌烤雞 但係晏左少少到(2pm)就賣晒 仲嗌左避風塘薯條 其實同普通薯條冇乜分別 除咗鹹少少之外如果你唔怕污糟 絕對要去熟食中心試一試
見到連登成日都有po講百里香 今次終於拉埋啲同事一齊去食

如果你唔怕污糟 絕對要去熟食中心試一試
手撕豬肉漢堡包
手撕豬肉漢堡包
2019-02-06 949 瀏覽
終於有時間去試lihkg吹捧既百里香😂位於觀塘熟食市場二樓 lunch time去到竟然有超過10人係門口排隊😯如果唔計較環境 唔介意排隊 真係要黎試下 平價好味😆.< Set B 美國車打芝士漢堡 HKD55 >Burger大大份 牛肉好juicy好淋 包鬆軟但唔會同塊肉痴埋晒🙌🏻 伴碟既薯角調味好入味 又脆又熱辣辣🤪.< Set C 墨西哥雞肉芝士薄餅 HKD48 >開頭一望仲以為唔夠飽 但其實分量岩岩好👍🏻個餅岩岩整起仲暖同脆 入面既芝士溶溶地 痴住d雞絲 所以食時唔會係咁跌🤣如果雞肉改用雞脾肉會滑d 同再多d芝士會無咁鞋😆.Lunch Set跟湯、蒜蓉包、野飲.水牛城雞翼 HKD25呢個真係好食 好多汁好入味 仲要有5隻😀
如果唔計較環境 唔介意排隊 真係要黎試下 平價好味😆

< Set B 美國車打芝士漢堡 HKD55 >

< Set C 墨西哥雞肉芝士薄餅 HKD48 >

Lunch Set跟湯、蒜蓉包、野飲

水牛城雞翼 HKD25
呢個真係好食 好多汁好入味 仲要有5隻😀
諗食咩野係好痛苦既事 , 但係睇埋晒D又長又沉既食評仲痛苦,分分鐘睇食評個時間仲長過你食個餐飯 , 排隊又長又耐,所以速度食評為你帶黎一系列有速度有激情既速食系列,減輕大家痛苦 , 為大家搜羅出一D又食得過下 , 又唔洗等好耐既餐廳。皇牌燒雞 - 腌料帶出雞味朱古力燴牛柳 - 要細心試先有朱古力味墨西哥薄餅 - 足料味道正味餐湯 - 唔會太鹹餐包 - 太淋唔夠蒜蓉味薯角 - 連皮炸所以很脆水牛城雞翼 - 腌得入味辣辣地幾野味卡珍雞翼 - 黑椒味幾香抵食!!!!外賣食始終會影響食物質素 建議堂食總分 6.5/10另外我見youtube都有幾多呢間店o既介紹 可以去睇下
分分鐘睇食評個時間仲長過你食個餐飯 , 排隊又長又耐,
所以速度食評為你帶黎一系列有速度有激情既速食系列,

皇牌燒雞 - 腌料帶出雞味

外賣食始終會影響食物質素 建議堂食
總分 6.5/10

另外我見youtube都有幾多呢間店o既介紹 可以去睇下
2019-01-26
30 分鐘 (外賣自取)
2019-01-23 1315 瀏覽
百里香稱之為連登食堂,食物質素中上,而且好受歡迎👍今日就朋友嘗試一下。因為lunchtime 既關係,好多人排隊,而且店員人手比較少,沒有排隊指示牌(好多人唔知龍尾喺邊),可能會有打尖情況🤦🏻‍♀️大家如果要食真係要考慮清楚咩時段黎會較適合🤔⭐️晏就12:30前埋單同14:15後入座就可以減$5⭐️—————————————————————#墨西哥BBQ 煙燻豬絲漢堡包 $45 (配凍奶茶)🐽🐷豬絲真係好香煙燻味,份量好多,一邊食一邊跌啲餡😂好多肉汁,沾滿個包,食落唔會好乾。👍薯角熱騰騰,但唔算脆。好味指數:😋😋😋😋(五分最高)—————————————————————#水牛城雞翼 $25🐔價錢便宜,醃得夠入味,雞肉夠嫰滑,食落啲油真係爆曬出黎。😂配埋藍芝士汁酸酸地,味道夠特別👍好味指數:😋😋😋😋(五分最高)—————————————————————今日試唔到皇牌1/2燒春🐔,大家記得下次去可以wtsapp訂座&預留🐥🤨
大家如果要食真係要考慮清楚咩時段黎會較適合🤔
⭐️晏就12:30前埋單同14:15後入座就可以減$5⭐️
#墨西哥BBQ 煙燻豬絲漢堡包 $45 (配凍奶茶)🐽🐷

豬絲真係好香煙燻味,份量好多,一邊食一邊跌啲餡😂
好多肉汁,沾滿個包,食落唔會好乾。👍
薯角熱騰騰,但唔算脆。

好味指數:😋😋😋😋(五分最高)
#水牛城雞翼 $25🐔

好味指數:😋😋😋😋(五分最高)
2019-01-23
45 分鐘 (堂食)
午餐
2019-01-18 1322 瀏覽
講呢間喺觀塘駿業街熟食市場一個冇咁忙企理嘅環境入面,一間比較高質嘅西餐廳⁣⁣。🤩⁣⁣愛爾蘭黑啤及紅酒炆阿根廷牛尾配意粉餐($45) [評分:8/10]⁣⁣先講下個白湯送埋嘅蒜蓉包,就不過不失啦,我就覺得可以多啲蒜蓉牛油, 但係非常之夠脆。😚 之後嗰個白湯我就覺得非常之好飲,因為入面有好多香料,而且亦都唔會搶走咗本身cream嗰種味道,非常平衡都夠獨特,所以我 好鍾意。👍 主菜黎講,佢個牛尾呢個個脂肪真係做到入口即融,係我覺得最好食嘅炆牛尾之一,而且講數量都好多,所以食落去真係滿足嘅。😌 但係缺點就係佢所謂愛爾蘭黑啤味就好似幾乎冇,同埋紅酒味都係得少少,但係個味道最主要反而係蕃茄味,我就覺得個汁出少少事嘞。😫 同埋個意粉質感麻麻地,因為個意粉本身都比較dry,加上冇乜掛汁,咁所以我覺得佢好寡。😑 咁然後講下個凍檸茶,又好好飲喎。😮 真係佢個茶底夠濃,檸檬切得多片之餘又係用靚檸檬,仲有個甜度啱啱好,三者混合比例堪稱完美, 凍飲仲要唔使加錢。😍 總括而言,我覺得50蚊左右食到一餐完整而合格西餐我哋係好抵食嘅。😋 食完個銀包好舒服。🐕⁣百里香(觀塘)⁣#中非打 #中非老 #百里香 #觀塘 #駿

⁣⁣

百里香(觀塘)⁣
#中非打 #中非老 #百里香 #觀塘 #駿業街 #kwuntong#thyme #頹飲頹食 #連燈 #lihkg #慘過番印度 #西餐
2019-01-11 1052 瀏覽
呢間位於觀塘熟食市場既食店近日比某討論匿飲食台勁推,睇返佢D出品,真係拍得住貴價西餐廳,唔怪得附近打工仔勁like!必食既有百里香皇牌燒雞半隻同BBQ煙燻豬絲漢堡包,跟餐仲有餐湯、熱辣辣蒜蓉包同冷熱飲,個外型真心呃得下人架!不過提提你,如果想食燒雞,最好打電話book定先,唔係就冇得食啦!
2019-01-08 1773 瀏覽
呢一間餐廳在某知名討論區人氣爆燈,全因其中一名會員每日都到該店用餐,吸引大家去試下~所以我都試下人云亦云一次試下呢間百里香有咩咁吸引啦。呢間百里香出名係抵食,因為佢指定時間埋單係會收平5蚊,我見無野做,就早少少去食,平d又可以少d人排隊!望住個餐牌,糾結左好耐,百里香係食西式餐點為主,叫咩餐好呢? 最後,都係試下最出名既A餐燒雞!燒雞的確燒得好嫩,但略嫌燒得唔夠香,個汁都不錯,同個雞味道好夾,薯角就正正常常無咩特別。終於KO左隻雞,點知今日有甜品送!好窩心呀!係焦糖布丁,布丁又唔錯喎,個面燒得脆脆,好好味!認真,雖然呢餐唔係話超出眾,但絕對係抵食,亦食得出老細係對煮食有要求,香港已經好難得!價錢唔貴仲交到貨,香港食平野既話大多數都係求求其其煮俾你就算,但老細仲會送甜品俾你,真係有d感動,所以今次我俾7.5/10分!繼續加油呀!
所以我都試下人云亦云一次試下呢間百里香有咩咁吸引啦。
平d又可以少d人排隊!
薯角就正正常常無咩特別。
終於KO左隻雞,點知今日有甜品送!好窩心呀!
係焦糖布丁,布丁又唔錯喎,個面燒得脆脆,好好味!
繼續加油呀!
送既焦糖布丁
百里香A
2018-12-27 2587 瀏覽
又係發掘新店的時候。。。開左咁耐都未去試,就梗係唔得啦!Lunch同frd去到,見到一條小小的龍。但等左10至15分鐘,就有位喇!不過由於人太多,管理都有啲問題。有pair人無排隊就坐左落個店外無人的二人位店內有啲迫,一張枱坐6個人,有3pair客。午餐價格親民由於時不時轉餐牌,我就揀左新出的G餐。個包烘過,軟殼蟹炸得幾脆不過個醬唔得,鹹的。如果係甜甜地的醬會好味啲啲番薯同甘筍就未煮淋,未煮軟的質感,食落生生的口感。個人唔鍾意囉總結,間野的汁醬唔太得。不過個frd就話皇牌燒雞好嫩滑,幾好味等我下次試下先!
又係發掘新店的時候。。。開左咁耐都未去試,就梗係唔得啦!

店內有啲迫
,一張枱坐6個人,有3pair客。午餐價格親民

不過個醬唔得,鹹的。如果係甜甜地的醬會好味啲
總結,間野的汁醬唔太得。
G餐

不過個frd就話皇牌燒雞好嫩滑,幾好味
等我下次試下先!
2018-11-29
15 分鐘 (堂食)
2018-12-21 1987 瀏覽
今天中午,終於有時間來試一下朋友極度推介的百里香,說性價比非常高!😋門口寫着今天的特別菜式,午餐是包括餐湯,蒜蓉包及汽水凍飲。所有餐大概也是$50內,包括了王牌燒雞1/2隻。點菜後店員上了餐湯及蒜蓉包,餐湯非常一般。。。我只喝了一口便放棄了😐環境方面因為是一間細店,所以地方也非常狹窄,基本上一定要和其他人一起用餐,多人的時候甚至要逼在一起。。。王牌燒雞終於到了🤩我選擇了配薯菜,雞髀位置的確非常之滑!而且juicy到切開後有汁流出😂整體的質素也不錯,而且價錢便宜。😻

所有餐大概也是$50內,包括了王牌燒雞1/2隻。

餐湯

百里香王牌燒雞
2018-12-17
15 分鐘 (堂食)