2009-07-24 11 瀏覽
一直以來, 去完九龍城食飯, 一定到金滿堂或者係合成食糖水, depends on 想食中式抑或係西米撈之類的甜品最近不去金滿堂, 多了去皇室食, 因為食過一次覺得味道都唔錯, 款式都幾多, 最重要係, 覺得佢有心機處理d甜品, 呢樣係好重要的, 認真, 先可以做到好食的東西嘛!好似今次去食的什果西米撈, 每粒生果都切得靚, 唔會有爛生果的情況, 芒果, 奇異果, 牛油果, 都係揀手的, 夠甜, 西米撈的芒果汁都好味, 份量又夠, 好多地方都唔識分開生果粒同西米, 食的時候好朗貝服務幾好, 推介俾大家去試試

服務幾好, 推介俾大家去試試
2009-07-06 9 瀏覽
初食熱既傳統甜品,覺得麻麻地.後來食過特別既宇治金時同朱朱奇兵後,便改觀.用日本既紅豆同綠氣,香而不過甜,味道清新. 朱朱奇兵更出奇既好味,以為只係冰碎加朱古力糖醬. 食落...好似將朱古力變冰,整碎. 幾次黎都要等半小時以上,不過等都值,而且服務態度好,所以愈來愈多人.
初食熱既傳統甜品,覺得麻麻地.

後來食過特別既宇治金時同朱朱奇兵後,便改觀.
用日本既紅豆同綠氣,香而不過甜,味道清新.

字治金時
$28 (宵夜)
字治金時
  • 宇治金時
  • 朱朱奇兵
2009-07-04 11 瀏覽
甜品之中都有令我印象深刻的店, 就係皇室甜品貼堂的係佢地個心太軟, 味道不錯點解要貼堂? 點解好食? 因為蛋糕的外層好軟熟, 仲好夠朱古力的香味, 而個核心入面的朱古力就超滑, 仲有點好香的牛油味, 用枝义拮穿個心太軟的時候, 有股白煙 (熱氣) 冒出, 口水係當時已經吞緊兩球雪糕可以自己揀口味, 我的雲呢拿同 COOKIE AND CREAM 味道都OK, 仲幾滑事頭婆笑容滿面, 幫我地落單時候態度又誠懇, 係度食野好開心
甜品之中都有令我印象深刻的店, 就係皇室甜品
貼堂的係佢地個心太軟, 味道不錯

2009-07-01 60 瀏覽
食盡九龍城4th station, 最後甜品站 叫左白雪公主(價錢大約$27), 宇治金時($26), 芒果棉花冰($33), 心太軟($35)入面環境一般,但都幾多位,唔怕冇位坐~門口睇到d甜品麻麻... 點知估唔到入去食係..!! 實 物 大 過 相 片 !! 白雪公主好多果肉+芒果雪糕+一種貌似河粉的粉好大碗~ 都ok好食~ 但粉不是我favourite =p宇治金時好好食呀~~我本人好鐘意食greentea味雪糕又係好大碗!佢下面有好多軟棉棉既雪冰,好易入口綠茶+紅豆好登對! 仲有大量小丸子 芒果棉花冰呢家間間都出品...不過真係好食既,我覺得no.1就一定係台灣出品的棉花冰 跟住都係糖百府既整得好食的呢個麻麻...碎得黎好散囉不過整體黎講都好大碗, 同埋都幾唔錯架啦~心太軟好食!!佢配左2個icecream, 分別係cookie味同choco味chocolate味雪糕幾濃幾好食個心太軟~好正! 好多好多汁呀貴得黎都好食
食盡九龍城4th station, 最後甜品

入面環境一般,但都幾多位,唔怕冇位坐~
門口睇到d甜品麻麻... 點知估唔到入去食係..
!! 實 物 大 過 相 片 !!

白雪公主
好多果肉+芒果雪糕+一種貌似河粉的粉
好大碗~ 都ok好食~ 但粉不是我favourite =p
好好食呀~~我本人好鐘意食greentea味雪糕
又係好大碗!
佢下面有好多軟棉棉既雪冰,好易入口
綠茶+紅豆好登對! 仲有大量小丸子

芒果棉花冰
呢家間間都出品...
不過真係好食既,我覺得no.1就一定係台灣出品的棉花冰
跟住都係糖百府既整得好食的
呢個麻麻...碎得黎好散囉
不過整體黎講都好大碗, 同埋都幾唔錯架啦~
chocolate味雪糕幾濃幾好食

個心太軟~好正! 好多好多汁呀
貴得黎都好食

白雪公主
芒果棉花冰
2009-06-28
$30 (宵夜)
2009-06-24 8 瀏覽
本來去金滿堂食甜品的, 但無位, 於是過左去隔離食皇室當時最有興趣食係芒果或什果類的甜品, 對雪糕, 紅豆沙等反而無興趣, 因為其實我係想食一d生果類的揀左個叫鋒芒畢露的甜品食, 見其名就知係芒果為主的了, 碗甜品有大量芒果肉, 仲有椰果, jelly, 西米, 芒果汁撈埋食, 都幾能夠滿足我當晚要求, 其實味道都幾好, 芒果甜, 椰果爽, 西米芒果撈有流質的效果, 唔會乾啃, 味道同口感都達到要求了皇室的甜品味道都唔錯, 下次會再食!
本來去金滿堂食甜品的, 但無位, 於是過左去隔離食皇室

皇室的甜品味道都唔錯, 下次會再食!
2009-06-08 8 瀏覽
last night 到了九龍城的皇室食甜品, 不吃金滿堂而取這間, 因為人比較多, 有少少羊羣心理呢餐牌大部份甜品都有相睇, 結果叫其貌特別的芒晶晶食芒晶晶的材料有水晶珠, 木薯粒, 芒果雪糕一球, 芒果肉同芒果汁, 製作其實沒有技術可言, 只係各材料加起來就係, 心思在於材料配搭得合唔合襯, 水晶珠沒有什麼味道, 木薯粉就好爽, 配合芒果肉食都幾好味, 芒果汁落得唔係好多, 係個芒晶晶做得不夠好的地方可能覺得唔難做, 所以都唔覺太特別, 下次睇吓有無其他好野食

餐牌大部份甜品都有相睇, 結果叫其貌特別的芒晶晶食
2009-06-07 5 瀏覽
今日專登去食, 嘩....都10點幾啦, 門口仲十幾個人等位不過都好快入得叫左心太軟伴朱古力&綠茶雪糕, 仲有芒芒小丸子芒芒小丸子其實同許留山差唔多啦,d芒果幾甜,係少左d囉心太軟等左好耐呀, 都有成15分鐘不過, 等, 係值得既個蛋糕好香, 一篤落去, d朱古力醬"巴巴"聲流出黎最緊要係d朱古力醬夠多丫嘛,多先好味架嘛不論係蛋糕同裡面d朱古力醬都好好味總之就係正至於果2球雪糕, 一般般啦,牛奶公司果d囉,朱古力好似好味d,因為有碎朱古力o係裡面下次想試下宇治金時
不過都好快入得

叫左心太軟伴朱古力&綠茶雪糕, 仲有芒芒小丸子
芒芒小丸子其實同許留山差唔多啦,d芒果幾甜,係少左d囉
心太軟等左好耐呀, 都有成15分鐘
不過, 等, 係值得既
個蛋糕好香, 一篤落去, d朱古力醬"巴巴"聲流出黎

最緊要係d朱古力醬夠多丫嘛,多先好味架嘛
不論係蛋糕同裡面d朱古力醬都好好味
總之就係正

因為有碎朱古力o係裡面

下次想試下宇治金時
$30 (宵夜)
  • 心太軟
2009-05-11 18 瀏覽
食甜品又食到九龍城了, 今次目的地係皇室甜品想食心太軟, 咁啱呢到有得食, order一客試試, 呢度個心太軟係跟兩球雪糕一齊serve, 雪糕揀左綠茶同雲呢o拿, 個心太軟幾好味, 朱古力蛋糕好軟熟, 當朱古力開始由我整既切口流出時, 香味已經撲埋嚟, 真係好想咬一啖唯一要彈只係嗰兩塊士多啤梨肉, 無味的, 但就當佢係伴碟, 唔挑剔佢喇, 個心太軟好食就得啦!
甜品又食到九龍城了, 今次目的地係皇室甜品

2009-04-25 13 瀏覽
從openrice的一百大排名找到此店, 昨晚就同老公去食我食芒果腸粉, 老公食蜜瓜涼粉, 芒果腸粉的腸粉皮好似椰青肉, 但係如果係椰青肉, 又點會齊緝緝? 可能係其實將椰子肉攬碎, 再煮過而成, 無論點整都好, 好食就得! 芒果肉好多, 仲好甜, 我自己都食兩條, 肥死, 慘老公個蜜瓜涼粉都ok, 涼粉滑, 不過落椰汁無落淡奶咁好味!
從openrice的一百大排名找到此店, 昨晚就同老公去食

$30 (其他)
2009-04-23 63 瀏覽
尋日同幾個朋友去kln city食thai food,好味!不過大家特登唔食咁飽,coz聽聞城南道的心太軟好好味!!大家想試番..!!大家一坐低就嗌左先,咩都唔理!!跟住睇下menu,嘩!!好多款糖水都唔知食咩好!!正當我地心大心細的時候,有個好nice的老闆娘就行過泥介紹番!!我地幾個嘈喧巴閉..不停問糖水裡面有d咩嫁,有d咩呀??我聽到都覺得煩呀..但老闆娘仲好好笑容,叫我地慢慢睇..哈!!真係好野..咁都忍到!唉,,,嘈左一輪!最終都係哂左老闆娘介紹的!芒果腸粉,同一個新出的唔知咩朱古力雪花冰!!等左一陣,d野就齊哂!!果然效率好高呀下!!賣相好靚...試下先!!um..芒果腸粉個d粉好鬼滑,入口滑嘟嘟,好得意!!----朱古力雪花冰'''嘩!!仲靚呀!!刨到好似用鉛筆刨刨咁呀!一層一層疊到好高,上面仲加左d彩色朱古力碎同粟米x,!!哈...仲我中意的小丸子,同黑珍珠..!!加埋個d朱古力味的冰,簡直一流!!呢個真係值得一試,賣相同味道'掂''呀!!----最後,仲有大家極期待的心太軟...wakakkaka!!!一桔泥去,,d朱古力醬溉出泥囉!!比起有一次去科學園食差好遠囉!科
不過大家特登唔食咁飽,coz聽聞城南道的心太軟好好味!!

大家想試番..!!大家一坐低就嗌左先,咩都唔理!!
跟住睇下menu,嘩!!
好多款糖水都唔知食咩好!!
我地幾個嘈喧巴閉..不停問糖水裡面有d咩嫁,有d咩呀??
唉,,,嘈左一輪!最終都係哂左老闆娘介紹的!
芒果腸粉,同一個新出的唔知咩朱古力雪花冰!!
等左一陣,d野就齊哂!!果然效率好高呀下!!
賣相好靚...
試下先!!
um..芒果腸粉個d粉好鬼滑,入口滑嘟嘟,好得意!!
呢個真係值得一試,賣相同味道'掂''呀!!
比起有一次去科學園食差好遠囉!科學園果個又硬又dry,一d醬都冇,完全over cook!!
but呢度果個,,勁好味!d朱古力好滑..又香又濃
隔離仲有雪糕tim...hehhe!!

我覺得呢間野唔錯,,,服務又好,價錢又唔貴,水準都okay!!所以都忍唔住介紹比大家!!
食完甜野,個人都開心d啦!!
芒果腸粉
朱古力雪花冰
2009-04-22
$40 (宵夜)
芒果腸粉
朱古力雪花冰
2009-04-22 8 瀏覽
波兒我不知道朱古力心太軟是那一家餐廳創作出來, 只知只要做得好味, 波兒願意做其長期擁躉跟男朋友到甜品店吃甜品, 波兒我選了朱古力心太軟做是晚的甜品, 整個甜品是一set的, 有主要的心太軟盒子, 兩球雪糕及士多啤梨伴碟心太軟盒子很出色, 外層的雞糕軟熟, 有香甜的朱古力味, 這個盒子的朱古力味是有層次的, 內裡的朱古力比外層朱古力蛋糕的朱古力更甜, 更香更滑, 每一更朱古力都令波兒吃得很滋味, 好食雪糕選了兩球都是雲呢拿, 可能吃了很多朱古力吧, 雲呢拿已經不甜了, 不過雪糕都滑, 味道可以啦@@這份心太軟十分美味, 令波兒印象深刻, 會再同男友來吃喔

這份心太軟十分美味, 令波兒印象深刻, 會再同男友來吃喔
$30 (其他)
2009-04-06 9 瀏覽
尋晚食完飯去左食甜品, 因為晚餐喺九龍城度過, 都唔想搭車出去, 於是就喺番九龍城食就算...邊度先好食呢? 呢個係個問題, 最後係入左皇室食..睇完餐牌, 拍板叫左個芒果腸粉, 之前未食過呢樣野, 因為覺得腸粉應該係咸個播, 點食呀.. 原來一直以嚟誤會左佢, 個粉皮係用椰子肉同竘藥做, 係甜既, 味道唔錯, 口感頗佳, 因為有咬頭, 爽爽地, 幾好食..芒果肉多, 唔會酸, 加埋就成為一碟好食既甜品喇!
邊度先好食呢? 呢個係個問題, 最後係入左皇室食..

芒果肉多, 唔會酸, 加埋就成為一碟好食既甜品喇!
2009-04-04 9 瀏覽
連續兩既食甜品, 分別食過金滿堂同皇室, 都係食心太軟, 我覺得皇室好食好多首先係個殼, 因為個蛋糕係軟熟一d, 而且朱古力味香d, 所以佢好食d跟住係個心, 朱古力味比較香, 唔係一味死甜, 而且滑d, 無咁杰, 食既時候唔會喺個口入面漿住漿住咁, 同埋有少少咸既感覺, 所以個心太軟既主角佢優勝好多..伴碟既雪糕係綠茶味, 其實可以自己揀, 仲有兩球, 所以好正, 再加d朱古力漿喺面, 做到前後呼應再去食, 一定揀呢間

再去食, 一定揀呢間
2009-03-31 8 瀏覽
在深圳看了個令人失望的藝術展,逛了個令人沮喪的「文化」區,腸胃飽受刺激的太公伉儷 (特別係太公之公),無力再戰下一餐,唯有打道回府。途上,兩個人又心思思要去九龍城逛街;去得九龍城,太公又心思思想去吃皇室的宇治金時,這次更可藉詞「我個喉嚨受咗咁大既刺激,要食返d凍野中和下!」嘿嘿....皇室的宇治金時,第一次吃即愛上;無他,因為太公愛紅豆,而且要很甜很淋的那種;皇室宇治金時裏的紅豆做到這一點,所以教太公愛上。除紅豆外,還有QQ珍珠粉圓和抺茶雪糕;QQ珍珠粉圓竟有Al Dente 之感,雖然沒有「夾生」,但終究有點太硬之感,不夠彈牙,雖然仍爽口;抺茶雪糕抺茶味不夠香濃,尚算幾滑。而淋在刨冰面的糖水,只有甜,上次吃上去有抺茶味道 (雪糕球溶得沒那麼快, 上次應是抺茶糖水!),而且今次淋得不夠多,中間部份有點失甜.....整體來說,退步了,但夠香甜夠淋的紅豆,仍然值得我為她守候!吃畢,一如以往,依然是冷得要打冷震...依吔!不過,可以一過自己的口癮,還是好抵! 超正! 勁開心! 喪快樂! 爆歡喜....(999呀,呢度有人凍到sort 咗呀,over....)

超正!
勁開心!
喪快樂!
就係呢杯宇治金時,令我凍到震!
$26 (其他)
就係呢杯宇治金時,令我凍到震!
2009-03-13 5 瀏覽
今日同兩位姊姊來食,二家姐叫了宇治金時,我叫了紅豆與豆腐花,三家姐叫了紅豆與涼粉。我們都覺得紅豆很不錯,夠晒甜。不過豆腐花的味道就被蓋過了。份量都不少,如果吃正餐沒有留肚,真的很大機會吃不光。只有兩位阿姐負責樓面,人手略為不足。想要一杯水也等了不少時間。不過她們的態度是很好的。

我們都覺得紅豆很不錯,夠晒甜。不過豆腐花的味道就被蓋過了。

份量都不少,如果吃正餐沒有留肚,真的很大機會吃不光。

2009-03-13
$23 (其他)