2021-12-06 266 瀏覽
雖然呢餐從1900食到差唔多2230,主要原因係小店真係好俾心機處理每一道食物,燒雞翼要慢火燒到骨肉分離就已經唔簡單。無可否認三位姐姐都比較有個性,但我理解會佢哋對專業嘅執著而唔係好似一般燒烤店咁考慮返枱率而加大火力咁去燒。我哋剛好對住對住厨房,全部睇清楚晒成個過程,如燒蟹足足燒咗成半個鐘。每一道菜都新鮮好味,花咁多時間絕對係值得👍可惜食完之後聽到一個壞消息,希望問題可以盡快解決之後又可以再約朋友一齊嚟食過。
2021-12-03
2021-11-07 186 瀏覽
服務態度非常差劣,是我見過最差勁的一間餐廳,不知所謂。俾錢仲要受氣。事後和其他朋友說起原來其他朋友也曾經試過他們的差劣服務態度,大家也異口同聲表示不會再光顧這間餐廳。
2021-03-18 561 瀏覽
結婚前成日去呢間串燒店幫襯,三位店主熱情又好客,好有親切感。轉眼間都幫襯左九年,每一串燒都係用心去燒。鮑魚 時價鮑魚會加日本清酒、少少調味去燒,鮑魚殼上仲有鮑魚汁精華,飲一口滿是日本清酒同鮑魚嘅鮮甜香味。魷魚鬚$34爽口彈牙,送酒一流蟶子皇 時價聖子王加咗少少牛油同埋清酒去燒,每次都會飲晒海鮮殼上的汁,係精華芝士焗南瓜$42非常多芝士,南瓜唔會焗到好乾, 一碟分量剛剛好, 人間美食。豆卜$15豆卜燒到外面脆卜卜, 點蠔油食,正佢哋有兩款秘製嘅醬汁, 泰式辣汁,沙嗲汁,回味無窮。如果要食海鮮鮑魚記得訂位時要預訂貴妃蚌扇貝都好好食

鮑魚 時價
魷魚鬚$34
爽口彈牙,送酒一流
蟶子皇 時價

芝士焗南瓜$42

豆卜$15
豆卜燒到外面脆卜卜, 點蠔油食,正

佢哋有兩款秘製嘅醬汁, 泰式辣汁,沙嗲汁,回味無窮。
如果要食海鮮鮑魚記得訂位時要預訂
  • 燒飽魚
  • 燒蟶子皇
  • 燒豆卜
2017-11-11 2477 瀏覽
腦細突然興起想帶班o靚去食下佢既最愛小店燒雞翼同燒粟米真係冇得彈 燒雞翼隻隻入味 好味到骨都lun埋燒粟米就燒到粒粒都好易剝出黎 完全唔會痴牙食完第二日即刻想再食多次一定會再幫襯!
腦細突然興起想帶班o靚去食下佢既最愛小店

一定會再幫襯!
  • 燒粟米
  • 燒雞翼
2017-01-01 2174 瀏覽
Dinner: (1) pork neck - good seasoning and nice cook; (2) grilled whole fish - good and not overcooked so much that the meat is tough; (3) corn on the cob - this is hard to mess up and it was tasty; (4) abalone - fresh; (5) chicken wings - were a bit salty; (6) clams - fresh; (7) spare ribs - huge bone, not a lot of meat; (8) chicken cartilage - a bit on the drier side; (9) had a bunch of other things and all in all pretty consistent. OVERALL - decent (but service is super slow). SUGGEST - pork neck, corn, garlic bread.

How I rate: awesome > decent > meh > terrible.
Clams
Corn
Pork  neck
2013-12-09 2230 瀏覽
12月6日晚同三位同事去食,已訂座,無須等位(其實應該唔晒訂啦,雖然店少但人係坐咗一半人左右啫)亦預訂咗海鮮(所謂海鮮只係每人一隻小小小鮑魚仔,每人一隻大聖子,每人三隻小小小蜆,每人一隻大扇貝,及一條黃花魚)。一路食一路失望,啲串燒除咗有燒過的味道,真係食唔到有其他味了。雞翼淡而無味;牛肉粒乾而無味;雞軟骨得個乾字,又係無聞無味,仲以為食緊樹皮;黃花魚肉散開唔新鮮,如果無個汁都唔知點食;露荀,茄子,冬茹,都非常差。我懷疑間舖係咪無提腌制食物?燒蔬菜係咪無落鹽(無海鹽都得,麻煩俾啲粗鹽啦)?唔算叫好多嘢食,加埋8罐啤酒,埋單1千4百幾。抵唔抵見人見智啦,但問題係,唔識燒烤就唔好開店啦!妖!(註:我本身好鍾意食燒烤,差不多一星期食一次架,呢間嘢啲燒烤實在不敢恭維,仲差過任食壽司店包括的燒烤!)

唔算叫好多嘢食,加埋8罐啤酒,埋單1千4百幾。
抵唔抵見人見智啦,但問題係,唔識燒烤就唔好開店啦!妖!
題外話/補充資料: 口味各有不同,我就好失望啦,如果你有興趣或者唔信,可以去試試,不過溫馨提示一句,自己帶樽幼鹽!
2013-12-06
  • 無!
2012-03-25 1732 瀏覽
和老朋友一年才聚上一次,說來也怪異,其實兩個人都身在香港,雖說是距離遠點,但也不至於這麼慘淡吧~這回又是朋友拍板,去他學校附近的串燒店開餐,店子頗小,只容納的下幾桌客人,服務生打扮得也很有個性,有點江湖氣息…伴串燒吃的沙嗲醬和酸辣汁,酸辣汁辣度倒不強,沙嗲醬倒是出乎意料的辣燒冬菇口感軟軟肥嘟嘟的,冬菇本有的香甜十分突出,略帶一點醬汁的咸香燒牛舌的size也太精巧了吧,跟骰子似的…口感到還不錯,彈牙有嚼頭,不過燒得有一點乾牛肉露筍卷就非常好吃,牛肉薄身,肥瘦相宜,表層刷了一層微甜的燒烤醬,內裡的露筍新鮮爽脆,配上甜香的牛肉十分美味,我們吃到最後又encore了一碟~燒茄子令人大跌眼鏡,茄子去了皮,賣相醜巴巴的…而且口感和水煮無異,沒有油的修飾,健康輕盈可是也不好吃了…幸好醬汁咸裡帶甜還算惹味,要不然真的很難把這健康過度的煮茄子吃進肚呢…一開始還以為燒芝士蛋糕會和芝士年糕差不多,後來發現出品更像是帶點芝士味兒的饅頭,外皮焦脆帶少許濃味,內裡綿軟微微透著芝香,整體也不錯吃,但沒有澎湃流淌的芝士,始終有點失落吧焗芝士南瓜是一款健康又不失美味的蔬菜類,南瓜焗得綿軟香甜,芝士則幼滑噴香,配上微甜的

焗芝士南瓜是一款健康又不失美味的蔬菜類,南瓜焗得綿軟香甜,芝士則幼滑噴香,配上微甜的南瓜,反倒有點像吃甜品的感覺
蟶子皇選料新鮮爽口,肉質頗有嚼頭,調味也恰到好處,香口又不會太濃膩,搶去蟶子本有的鮮美,只是份量有點不夠喉呢
雖然每碟價錢都不貴,不過份量也真的很少,點多幾碟也不愁吃不完, 相比之下,我還是更懷念上一年吃的新疆菜,那兒的小炒,給我一種回了家的感覺。
  • 牛肉露筍卷;焗芝士南瓜;燒冬菇
2K
2011-03-14 1238 瀏覽
13-3-2011大坑及天后以外, 原來西環串燒店選擇都不少, 上星期試了西寶城附近嗰間 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2154240) 覺得幾好食, 今次試試第二街呢間. 2 人劃了 10 幾款最常叫的燒物 share 食, 另一人一飲品; 整體我覺得唔難食, 不過真係太鹹, 食完亦口渴:-先試試每檯一碟的醬料: 酸辣汁的確好酸又好辣, 沙爹醬就幾香, 不過稍鹹, 亦比酸辣仲辣, 嗒了半滴已辣到我飛街 牛脷: 一客分成兩串, 但牛舌竟然切到同「骰仔」一樣 size 食落都帶點鹹及羶香, 不過略嫌腍了少少, 亦偏乾身, 還是油潤一點的牛舌更啱口味.豬頸肉: 肉本身已醃得超級鹹, 面頭仲要再捽咁多味粉 (係咪「七味粉」?), 食落則又乾又硬, 呢個超級難食! 芝士腸: 又無芝士, 不過夠脆皮, 食落亦微甜, 應該掃了蜜糖同燒吧; 不過將佢反轉, 又發覺燒得太燶, 幾掃興的.汁燒牛柳串: 牛柳肉味一般, 醬汁就太鹹; 而 4 粒肉就有兩粒係超韌, 咬到牙骹軟. 蟶子皇: 賣相不
辣到我飛街的沙爹醬及酸辣汁
解渴的雪梨無花果
反轉芝腸就係(鑊燶)屎
蟶子調味太重手; 鮑魚 ok
第一次見袖珍到咁的牛舌...
豬頸肉超難食
牛柳超韌
蜜糖菠蘿 ok
較濕, 但味道 ok 的牛油焗雜菇
蒜蓉包就好好食
燒粟米都不錯
雞翼又係調味太重手
13-3-2011

蟶子皇: 賣相不錯, 食落爽脆, 有少少沙, 但調味重手到咁, 蟶子幾新鮮都無用啦, 食落好鹹喎

燒粟米: 一開二, 但大細超
燒得幾靚, 食落先有牛油的微鹹及香味, 跟住有粟米的爽脆及甜味, 正
比起上述幾款超鹹食物, 呢個就好得多!

蜜糖菠蘿: 新鮮菠蘿掃了蜜糖同燒, 酸酸甜甜又多汁, 雖然唔係 d 乜嘢特色食物, 不過都幾好食.

鮑魚: 已去腸, 件頭唔細, 食落幾彈牙, 鮮味亦 ok, 可以一試的, 雖然是日「時價」近 $30 一隻係幾貴, 同「果皮蒸」的廣 / 港式做法又無可能比較...

牛油焗雜菇: 面頭芝士當然唔會係靚貨, 不過都幾香口; 下面的雜菇以金菇及新鮮冬菇為主, 一樣焗得香, 不過都幾多水
, 而且稍鹹了少少, 可以更好.

蒜蓉包: 食過唔少「脆而不蒜」的燒蒜蓉包, 但呢度的就做到外鬆脆 + 內軟熟 + 蒜蓉牛油味好香, 正

雞中翼: 皮脆無油, 肉就嫩滑多汁, 不過又係「味粉太重手」的問題, 真係

飲品叫了雪梨無花果: order 紙上話係自家製的, 飲落帶少少酸澀 (來自雪梨?), 不過夠解渴, 唔太甜, 味道亦「住家」feel, 可惜咁細杯啦.

店內 ventilation 麻麻, 食到成頭 BBQ 味, 店員們就俾人好 snobbish 的感覺, 配套唔多掂...

埋單每人約 $140, 各方面都唔多滿意, 朋友就直程拍晒檯
, 應該唔會再來了.
2011-03-13
解渴的雪梨無花果
蒜蓉包就好好食
燒粟米都不錯
  • 蒜蓉包
人有點迷失了,連午飯都沒有吃的一天,在放工後先吃了點甜之後,再來獨自搵食,獨自冥想,忽地想起吃串燒喝酒,所以也來了此店。吃串燒喝清酒,這從來都是很棒的組合,是日一人獨飲,見Sake六十八元有三百毫升,是一人可以承受喝完仍是清醒的份量,所以毫不猶豫的先點了,店員取了不一支冰的來,是日熱辣辣,喝凍的也不錯,清酒嗅起來米香不強,一入口酒味不濃烈,其米香及天然甜味更是偏低,而且酒一點也不挺身圓渾,果然是一分錢一分貨,但既然是日醉翁之意不在酒,在乎思考一番,也沒所謂了。是日點了四款串燒,着實是不多,只因是用來佐酒之用,所以點這四款之中,大多不是啖啖肉的貨色,而在串燒來之前,店員奉上醬汁兩款,分別是咖哩汁及泰式辣醬,泰式辣醬真的挺香辣;而咖哩汁偏油底及鹹。先來的是雞翼尖,真的想不到十元一份的也有不少,雞翼尖燒得很乾身,但最難得的是內部的肉仍維持保留了水份及肉汁,而本身的調味不太濃,其實很不錯,美味也!再加點淮鹽吊起個味,感覺更棒。之後的雞軟骨同是十元一串,相對雞翼尖來說好像很不划算,但吃過才知,如果是好吃的話,十元一小串也不是什麼天價,雞軟骨同樣的燒得夠乾身,加了點淮鹽吃,味道真不錯,雞軟骨咬落有

之後的雞軟骨同是十元一串,相對雞翼尖來說好像很不划算,但吃過才知,如果是好吃的話,十元一小串也不是什麼天價,雞軟骨同樣的燒得夠乾身,加了點淮鹽吃,味道真不錯,雞軟骨咬落有咬口但又不會太硬,真的是香口佐酒之良品。

點了一客大蔥雞肉串,大蔥與雞肉梅花間足的串在一起,雞肉吃起來相當滑口,一點也不嚡,大蔥也是鮮甜,大蔥及雞肉在塗了醬油來燒過後,美味非常,特別是那大蔥,除了有蔬菜本身豐厚的水份,配合大蔥由外到內每層所夾着的醬汁,一口咬下有蔥香又有勁多的醬油蔥汁在爆發,美味!

最後來的是需時較長的茄子,吃串燒,十次有八次都會點此味,一來本人喜歡吃茄子,二來大部份的店也是原條送上的,個人認為是非常的抵吃,茄子雖有點乾身,但帶來是一點焦香及脆口的感覺,內部的茄子肉但仍非常多肉汁,嫩滑美味,店家相信在燒的過程中塗了不少的油,若不然其肉不可能咁嫩口,加上甜甜的醬油一起吃,都很美味!

雖然只是四個串燒,但真的有飽肚之感,加上是日點了一個很抵食的組合:清酒加雞翼尖,真的是痛快,雖然人家說喝酒解決不了問題,但個人認為淺酌更能令頭腦靜下來,當然多喝就亂神,如是日的,慢慢的吃過了點食物,再兩杯到肚,竟然讓我看破了一點東西,真的太好了。
在西營盤難得的串燒店
店員為我的order忙起來
清酒嗅起來米香不強,一入口酒味不濃烈
泰式辣醬真的挺香辣;而咖哩汁偏油底及鹹
大蔥雞肉串的大蔥很是鮮甜
茄子外皮焦香及脆口,內部的茄子肉但仍非常多肉汁
  • 以上全部食物
2010-01-21 226 瀏覽
我地之前book左位,星期一又唔多人,食左:鮑魚 (good)扇貝(落左酒燒好味,可以飲埋d汁)黃花魚(成條燒時價錢$68好大條抵食)牛肉露荀(朋友好中意食orden2次)芝士姑姑(正)鴨腎(太硬)其他有牛舌,雞軟骨,燒芝士蛋糕...整體都好好吘味,不過即叫即燒,時間較耐我地叫左好多,食到好飽,埋單$3xx(朋友講實際錢碼唔知)
我地之前book左位,星期一又唔多人,食左:

鮑魚 (good)
扇貝(落左酒燒好味,可以飲埋d汁)
黃花魚(成條燒時價錢$68好大條抵食)
牛肉露荀(朋友好中意食orden2次)
芝士姑姑(正)
鴨腎(太硬)
其他有牛舌,雞軟骨,燒芝士蛋糕...

整體都好好吘味,不過即叫即燒,時間較耐
我地叫左好多,食到好飽,埋單$3xx(朋友講實際錢碼唔知)
2010-01-04
  • 扇貝,牛肉露荀,芝士姑姑
我之前成日去附近o個間串燒食開, 不過佢地做越大d野食就冇咁好食, 每種食物都係同一種味道, 差唔多都係千篇一律, 朋友介紹呢間話坐得舒服d, 可以慢慢食一唔會比人趕, d野都唔錯, 點知一食就愛上, 佢地d野好新鮮, 又以不烹調來處理食物, 不是每樣都是牛油加蜜糖味, 食材新鮮, 不會入定好多貨, 有時都冇貨冇得食, 我見他們用的醬料都不馬虎, 大多是日本清油, 日本醬油等, 我認為不可不讚, 價錢都幾大眾化, 今星期又再去先得~hoho!!
2009-08-28
  • 牛油蒜蓉包
  • 燒蕃薯
  • 燒烏頭魚.........正
2008-03-10 160 瀏覽
駕著車,隨處去,在黑漆漆一片,發現這間店舖﹗坐位不多,可能是平日,所以一去到,就有坐位,車泊在外,透過大玻璃看著,安心食﹗有特價的汁燒冬姑–好食,真有汁﹗燒蚌–唔好,有"聲"味﹗露旬牛肉–好食﹗牛肉串....其他食物–都ok.有個叫釀尖椒–普普通通,不過唔釀好過釀﹗
駕著車,隨處去,在黑漆漆一片,發現這間店舖﹗

有特價的汁燒冬姑–好食,真有汁﹗
燒蚌–唔好,有"聲"味﹗
露旬牛肉–好食﹗
牛肉串....其他食物–都ok.
有個叫釀尖椒–普普通通,不過唔釀好過釀﹗

2007-10-02 179 瀏覽
睇雜誌去食BBQ,以為唔洗等枱咁好彩,點知原來去錯左第二街,一入去見到個白頭佬,唯有照ORDER啦,見到D價錢都幾貴,叫左少少試下先啦.於是點了貴妃蛘,雞翼,一條魚同一D串燒等等...味道真係麻麻,條魚又冇鮮味又燶,D串燒又嚡又唔夠熱,間舖冇咩客只得幾個員工望住晒,之後我都唔敢再加單,埋單走人。雖然我地ORDER得唔多,但都食唔晒。
2007-09-14 154 瀏覽
尋晚同幾個friend再去食,果然味道同之前無變!聽d friend講,有d 鋪做到出左小小名後就唔會再放太多心機去做食物比客食,最緊要生意至上喎?但呢處牛仔骨仍然好味、海鮮夠鮮味、價錢o.k,唔貴!所以話唔係間間鋪都咁市燴架!
2007-08-20 116 瀏覽
d野食都ok~價錢都唔係平~中上最衰係等得勁耐d野食我同我朋友都唔係叫左好多野食諗住一路食一路叫頭一轉野食都要等成70分鐘先到齊坐左60分鐘已經等到想走~但係d野未到齊~同佢地講話走先~未到果d唔要~等得太耐佢地就收晒我地錢先~唔比走= =就即刻好快比埋未到果d我地燒串牛肉唔洗燒70分鐘啊= ="所以都冇mood再叫~等到燥同埋我覺得唔係好抵食我同我朋友一人食左$85~但係未飽的
d野食都ok~價錢都唔係平~中上
最衰係等得勁耐d野食
我同我朋友都唔係叫左好多野食
諗住一路食一路叫
頭一轉野食都要等成70分鐘先到齊
坐左60分鐘已經等到想走~但係d野未到齊~
同佢地講話走先~未到果d唔要~等得太耐
佢地就收晒我地錢先~唔比走= =
就即刻好快比埋未到果d我地
燒串牛肉唔洗燒70分鐘啊= ="
所以都冇mood再叫~等到燥
同埋我覺得唔係好抵食
我同我朋友一人食左$85~
但係未飽的