2024-06-17 67 瀏覽
最初認識皇玥係佢嘅皇牌流心奶皇月餅🥮每年都必買😍其實佢仲有出蝴蝶酥、曲奇、蛋捲等禮盒~都好好食而且禮盒包裝精美得體~每逢過節送俾長輩都好適合🫶🏻杏仁蝴蝶酥🦋蝴蝶酥好香脆可口, 牛油味香濃但唔會覺得膩🧈甜度適中, 酥鬆脆口, 層次分明✨呢次揀左杏仁蝴蝶酥, 上面滿滿嘅小杏仁粒, 同蝴蝶酥嘅酥脆好match, 仲好有口感🫶🏻另外~皇玥嘅蛋捲同曲奇🍪都👍🏻趁著端午節屋企人做節食飯~就買左咖啡蛋卷☕️同椰絲脆曲奇🍪送俾長輩🫶🏻

杏仁蝴蝶酥🦋

另外~皇玥嘅蛋捲同曲奇🍪都👍🏻

2024-05-05 49 瀏覽
🇭🇰香港必买超好吃的手信! 作为香港本土品牌以及香港最著名的伴手礼和手信,香港皇玥的知名度可以说不要太高,其中最为出名的便是著名港星古天乐代言的蝴蝶酥~(我一定不会告诉是我是古天乐的铁粉哈哈哈) 位于黄埔的这家皇玥,紧邻地铁口黄埔站,交通非常方便,一出地铁口就能看到!店面的装修非常Nice!富丽堂皇有没有!!!而且店员小姐姐也超级热情~ 当然作为一个吃货,还是要对食物做一个点评滴~他们家的蝴蝶酥这么出名是有原因的~甜甜的但不是很腻,酥脆可口,而且特别香,就是那种糕点的香气,真的绝了! 对了,他们家现在还有中秋的早鸟优惠~另外所有商品买4送1,有准备提前采购的小伙伴也可以提前看一看哦~ 当然,一定要试一下最棒的蝴蝶酥嘿嘿嘿~
🇭🇰香港必买超好吃的手信!

当然,一定要试一下最棒的蝴蝶酥嘿嘿嘿~
2021-07-18 393 瀏覽
皇玥開到嚟黃埔😍仲要喺地鐵口行1分鐘就到,好方便❤️好容易搵到🏃‍♀️~有月餅喇😍仲有個幾月就中秋節,上年賣到斷哂貨嘅皇玥月餅最近有貨番了。🙌🏻🥰見到仲有做緊早鳥優惠添~係7月31號前買,有買四送一優惠,店員話全部到期日都係可以擺到10月。低糖醇香雙輝月餅 (低糖綠茶 + 低糖烏龍) ~店員話佢哋月餅🥮師傅用咗個技術,無需叮熱,都會流心😍,咬落去要小心啲,好juicy!屋企人鍾意飲茶,所以買咗呢款茶味配合下😋,牛油酥皮一如既往嘅鬆化,而且低糖口味,注重健康嘅大人小朋友老人家都啱食🙌🏻🔆趁住優惠,月尾過嚟數多幾盒就啱晒✌🏻✌🏻
皇玥開到嚟黃埔😍
仲要喺地鐵口行1分鐘就到,好方便❤️好容易搵到🏃‍♀️

~有月餅喇😍

低糖醇香雙輝月餅 (低糖綠茶 + 低糖烏龍)
🔆趁住優惠,月尾過嚟數多幾盒就啱晒✌🏻✌🏻
2021-07-17 176 瀏覽
茶香濃郁流心綠茶月餅~~~每年嘅中秋節都係我最鍾意嘅日子之一,因為中秋節有我最鍾意食嘅月餅。~~~好多月餅公司都會有早鳥優惠,所以今年七月尾,我已經買定左月餅,諗住一路食,食到中秋節。(因為除咗中秋節之外,想食月餅真係好少地方有得買,所以中秋節一定要食個夠本)😆~~~喺朋友推介下今年就試咗呢一個好出名嘅月餅品牌,印象中佢哋係出名奶黃月,不過我哋就想搞搞新意思試吓啲唔同嘅口味,所以就試咗佢嘅流心綠茶月餅~~~紅磡分店望落幾新淨,服務員態度都唔錯,行經呢邊就順道係到買,不過因為第一次食嘅關係,暫時只買一盒小試牛刀。~~~買完返屋企,大家都被佢嘅靚靚包裝盒折服,搞到我地好高期望。~~~一切落去,抹茶流心緩緩流出,令我地倒吞一口口水。🍵~~~味道方面,月餅皮酥香,抹茶濃郁,唔算好甜,加上茶味輔助底下,食完兩件滯膩感覺都唔重,全家人一人啪一件迅速就清咗盒野。
茶香濃郁流心綠茶月餅
~~~
買完返屋企,大家都被佢嘅靚靚包裝盒折服,搞到我地好高期望。
~~~
一切落去,抹茶流心緩緩流出,令我地倒吞一口口水。🍵
2021-07-16 163 瀏覽
靚媽我一向都係皇玥鐵粉,一知道最近出咗月餅,而且仲有早鳥優惠添,有買4送1😍正😍即刻去買返幾盒孝敬下老爺奶奶先。今年仲新出左低糖口味,我留返盒 低糖經典雙輝月餅 (低糖奶黃 + 低糖芝麻) 俾自己嘆下先😆~橙色嘅皮盒有別於傳統月餅盒,靚到可以留返來做首飾盒🥰阿女一見到就忍唔住即刻攞嚟,話要食。牛油皮又酥又香,好juicy,低糖口味,有流心,食落甘甘地,芝麻味仲食到芝麻碎添,好足料。作為茶點都幾健康,兩個女都超鍾意,同我一樣咁有品味😆
即刻去買返幾盒孝敬下老爺奶奶先。

作為茶點都幾健康,兩個女都超鍾意,同我一樣咁有品味😆
外賣自取
但願人長久,不斷吃月餅。月餅🥮,呢個中秋節一定要食嘅食物,之所以鍾意食,除咗味道之外,亦都因為每次食嘅時候都可以同屋企人一齊分享。.一家人齊齊整整坐埋一台檯,兩刀下去,分為四件,一人一小件,然後談天說地一齊品嚐,嗰種美好同幸福係言語難述嘅。.經典流心雙輝月餅 (流心奶黃 + 流心芝麻) $348:一盒有兩種口味嘅月餅,啱晒我呢啲三心兩意嘅人,經典嘅奶黃月餅,食落香香甜甜,一切開中間就係流心狀態。.我哋分別試咗就咁食,同埋加熱嚟食,感覺各有千秋,就咁食流心嘅程度會高啲。而加熱後,出面嘅餅皮就會更重牛油香氣,流心程度雖然減低少少,但仍有流心狀態,所以個人較愛加熱嘅食飯。另外個人感覺佢哋嘅奶黃月餅,相對半島黎講,甜度冇咁高,亦都冇咁滯膩,整體係唔錯。.而芝麻口味亦都出色,一入口,芝麻香氣就湧襲而來,少有嘅獨特月餅口味,令屋企人都覺得耳目一新,可encore。.PS:包裝盒好精緻,係Tiffany blue色,食完啲月餅之後我仲留返佢嚟做口罩盒😁。
但願人長久,不斷吃月餅。

經典流心雙輝月餅 (流心奶黃 + 流心芝麻) $348:

2021-06-03 114 瀏覽
朋友移居,同事升遷,滿月之喜,總有千萬個理由買盒靚曲奇餅送人送己,皇玥新推出牛油脆曲奇精裝禮盒同芝士薄脆精裝禮盒,牛油脆曲奇精裝禮盒包裝簡約得黎大方得體不在話下,內裡牛油脆曲奇塊塊獨立包裝,唔怕食唔曬會疏氣,做零食零咀送朋友同事下午茶亦方便衛生,滿口鬆化牛油酥香味。至於另一款芝士薄脆精裝禮盒,芝士薄脆真的做到十分薄及脆身,就像薯片一樣,有芝士咸香味,而且一塊Size 放入口剛剛好,這真的會讓人停不了口。

皇玥新推出牛油脆曲奇精裝禮盒同芝士薄脆精裝禮盒,

牛油脆曲奇精裝禮盒包裝簡約得黎大方得體不在話下,

而且一塊Size 放入口剛剛好,這真的會讓人停不了口。
早幾日去開黃埔嗰邊,順便探舊同事,於是就買少少嘢上去,廢事兩手空空啦。黃埔有「皇玥」餅店,咁就啱哂啦,唔使煩買乜😛。一入到去我經已鎖定目標🔒,皆因之前食過佢嘅薄脆,覺得超正!我有晚喺公司加班,自己一條友啪咗三包😋,勁誇張,因為真係食到上癮呢。薄脆有四款口味,兩鹹兩甜,包括檸檬、蕃茄、芝士同伯爵茶。對我而言,每款都各有特色,全部都鍾意❤️,打和!價錢方面,幾款口味劃一價,不過多買多平。每包獨立包裝大概有八塊薄脆(掛住食無特別數…),🎁唔同禮盒就分別有二包、四包或者八包。薄脆其實即係餅乾🍪,但主要分別在於個口感。薄脆有如薯片咁脆,有過之而無不及。每一塊都好輕盈,目測厚度不足2毫米,呢個絕對係爽脆嘅關鍵😋。同時,非油炸亦感覺健康啲。不過留意返,開咗就要即刻食哂,唔好就咁放喺度,或者等遲啲先再食,否則就會變淋、變到唔好食。伯爵茶薄脆精選禮盒($68),一盒兩包,佢無同另一隻味做孖裝登場。伯爵茶係幾款當中味道最濃郁的,茶味好突出🌱。我感覺佢係落咗茶葉碎去製作,但你就唔會食到茶渣。整體係幾出色,不過偏甜少少,我自己就覺得無問題。蕃茄·芝士薄脆精選禮盒($118),一盒四包,兩款口味各二。包裝上有用貼
伯爵茶薄脆精選禮盒
蕃茄·芝士薄脆精選禮盒
蕃茄·芝士薄脆精選禮盒($118),一盒四包,兩款口味各二。包裝上有用貼紙分辨口味,所以唔驚撈亂🙏🏻。我稱呢兩款為鹹味,不過實際上佢哋一啲都唔重口味。🍅蕃茄味唔酸,食落帶點乾蕃茄香。🧀芝士味則唔係市面上嗰類芝士餅,而係有啲芝士蛋糕嘅感覺。兩者都係行清新路線,攞到食材嘅精髓,但並無過膩,仲滿滿牛油香,好食。
總括嚟講,皇玥嘅出品無得彈👍,價錢雖則唔平,但無論味道定包裝都令人滿意,送禮自用皆宜!喺店內一張單過買滿$200,即減$50🈹,其實幾抵,想買嘅就不妨湊夠數,做過精明消費者。我另外仲買咗月餅券,因為早買有早鳥優惠哦😆。
2021-05-21
伯爵茶薄脆精選禮盒
蕃茄·芝士薄脆精選禮盒
2021-05-27 60 瀏覽
皇玥 係紅磡黃埔新邨開左分店呀,不嬲好鍾意食佢哋嘅奶黃月餅,今次我就試吓新野牛油脆曲奇精裝禮盒 + 芝士薄脆精裝禮盒。先講個牛油曲奇,每塊都獨立包裝唔使驚開咗成盒林晒,都幾重牛油味,幾香,曲奇質感唔會好趣嗰隻,都有啲咬口。至於芝士薄脆,口感都幾特別,唔係勁脆果隻,但好重芝士味,中意食好甜餅既人岩哂👀一盒有兩包獨立裝,都幾得意,細細盒隨時收埋食都得👅香港品牌 皇玥餅藝,香港製造,走時尚品味路線於全港新開了六間分店(紅磡 尖沙咀 北角 佐敦 觀塘 鑽石山),地方就腳到爆呀!快d去買啦地址:紅磡德民街37號黃埔新邨樂華樓(I座)地下H2號舖
牛油脆曲奇精裝禮盒 + 芝士薄脆精裝禮盒。

一盒有兩包獨立裝,都幾得意,細細盒隨時收埋食都得👅

香港品牌 皇玥餅藝,香港製造,走時尚品味路線

地址:

紅磡德民街37號黃埔新邨樂華樓(I座)地下H2號舖

2021-05-23 60 瀏覽
今天響黃埔行街,途經皇玥,係新開嘅,見有各式酥餅糕點,入去睇吓有咩零食買。同其他分店一樣,呢度裝修都好靚。之前買過皇玥出品嘅奶黃月餅送禮,朋友讚口不絕。金玥囍餅禮盒 ($138)本身打算買蝴蝶酥,然後被櫥窗入邊顏色鮮艷,造型可愛嘅唐果子吸引。呢個禮合有兩款口味嘅蝴蝶酥(原味及伯爵茶味),同兩款口味嘅唐果子(豆沙及柚子味),一次可以試晒4款,啱晒貪心嘅我。唐果子係唐代的宮廷傳統特色糕點。經過改良嘅唐果子,用上了牛油、雞蛋、麵粉、蓮子等不同食材。一口咬下去,口感鬆化,餡料滿滿,甜度適中,豆沙餡綿密,而柚子口味則果香清新。唐果子表面的裝飾花係曲奇,好精緻,睇得又食得。職員介紹每一件唐果子都是人手搓皮包餡,絕對係一件手工藝作品。呢度嘅蝴蝶酥係由米芝蓮師傅主理,採用法國天然牛油。聞落下牛油香味自然,咬下去口感酥香鬆脆,食落唔會好膩,會令人一個接一個咁食,原味同伯爵茶都好味,鍾意伯爵茶嘅朋友一定唔可以錯過呢款伯爵茶口味嘅蝴蝶酥。伯爵茶薄脆精裝禮盒 ($68)每一塊薄脆都金黃香脆,纖薄的厚度令口感更為輕盈脆口,每一口都散發著牛油香,加上伯爵茶嘅香氣,我個人好鍾意,呢款薄脆絕對係下午茶嘅首選。

金玥囍餅禮盒 ($138)

伯爵茶薄脆精裝禮盒 ($68)