2024-03-03 14 瀏覽
近日元朗新開了一間性價比極高的日式串燒店開張不久已極具人氣晚市座無虛席而串燒有多款選擇價錢非常實惠調味各有特色不會太單調✤ 牛舌芯($38)肉質鮮嫩多汁口感脆爽帶有濃郁的牛味🐂✤ 柚子胡椒燒豬肋肉 ($36)豬肋肉與柚子胡椒結合燒烤少少微辣和酸爽味道相當有層次和豬肉味🐖很配合✤ 鹽燒一夜干馬友 ($68)在魚🐟的表面塗抹鹽然後放置一夜因此咸香之餘又不會過乾魚肉鮮嫩多汁外皮酥脆入口鮮味無比✤ 街市白鳝($48)非常肥美的白鱔外皮燒至非常焦脆✤ 大葱鶏肉棒($32)大葱爽脆多汁✤ 鶏中翼連尖(2隻)($32)每次吃串燒必點項目雞中翼連尖肉質鮮嫩多汁脂肪層幾乎燒至不見了令雞皮有如薯片般非常薄脆送酒一流🍻✤ 手作免治鶏肉軟骨棒 ($28)雞肉味濃加入雞軟骨令口感更有層次✤ 焦糖生命多士($24)好適合作為這餐串燒的甜品多士🍞燒至金黃香脆焦糖味非常突出而且師傅很用心的把多士切食一條條非常容易食用而飲品亦有很多選擇當中不乏酒類食串燒我就當然要飲生啤啦大推Suntory Sunset 啤酒🍻白啤溝黑啤味道甘香而且有優惠價只需$30一杯實在超值如果喜歡喝清酒的朋友也有大量選擇而且價錢實惠好適合和一大班
近日元朗新開了一間性價比極高的日式串燒店
開張不久已極具人氣晚市座無虛席
而串燒有多款選擇
價錢非常實惠
調味各有特色不會太單調

✤ 牛舌芯($38)
肉質鮮嫩多汁口感脆爽
帶有濃郁的牛味🐂

✤ 柚子胡椒燒豬肋肉 ($36)
豬肋肉與柚子胡椒結合燒烤
少少微辣和酸爽
味道相當有層次
和豬肉味🐖很配合

✤ 鹽燒一夜干馬友 ($68)
在魚🐟的表面塗抹鹽然後放置一夜
因此咸香之餘又不會過乾
魚肉鮮嫩多汁外皮酥脆
入口鮮味無比

✤ 街市白鳝($48)
非常肥美的白鱔
外皮燒至非常焦脆

✤ 大葱鶏肉棒($32)
大葱爽脆多汁

✤ 鶏中翼連尖(2隻)($32)
每次吃串燒必點項目
雞中翼連尖肉質鮮嫩多汁
脂肪層幾乎燒至不見了
令雞皮有如薯片般非常薄脆
送酒一流🍻

✤ 手作免治鶏肉軟骨棒 ($28)
雞肉味濃加入雞軟骨令口感更有層次

✤ 焦糖生命多士($24)
好適合作為這餐串燒的甜品

如果喜歡喝清酒的朋友也有大量選擇
而且價錢實惠
好適合和一大班朋友大吃大喝

2024-02-19 23 瀏覽
位於元朗朗屏港鐵站下方的皊叄木是一家以串燒為主打的日式燒烤餐廳,提供多種精緻美味的料理。餐廳地理位置便利,環境舒適,服務態度親切,而且菜單上的串燒選擇非常豐富,十分值得推薦!例如牛舌芯串燒是一道絕對不能錯過的美味。牛舌芯肉質鮮嫩多汁,在炭火上烤至剛剛好的口感,散發出誘人的香氣,入口即化,帶來濃郁的牛肉風味。生死豬紫蘇卷和豬腩片山葵卷是兩道燒烤卷物,豬肉的鮮嫩與紫蘇、山葵的香氣相互融合,口感豐富而美味。厚燒豬五花腩是另一道必試的招牌菜,五花腩肉切成厚片,經過慢慢燒烤,肉質鮮嫩多汁,外層則經過炭火燒烤而呈現出香脆的口感。街市白鳝和雞腎串燒則是特色菜品,為喜愛海鮮和內臟料理的食客帶來更多選擇。手作免治鷄肉軟骨棒則是一道創意料理,將鷄肉和軟骨巧妙結合,口感酥脆,風味獨特。燒右口魚邊飯卷是一款以鮮嫩的右口魚肉和軟糯的飯糰為主打的卷物,口感鮮美,絕對值得一試。除了串燒之外,餐廳還提供其他美味的料理。野菜炒肩胛牛肉清湯烏冬是一道清爽的湯麵料理,肩胛牛肉嫩滑可口,搭配清淡的湯頭和烏冬麵,帶來一種獨特的風味。脆炸鷄軟骨粒和串炸吉列蠔芝士燒是兩道美味的炸物選擇,鷄軟骨和蠔肉都經過炸至酥脆的處理,搭配芝士的

脆炸鷄軟骨粒和串炸吉列蠔芝士燒是兩道美味的炸物選擇,鷄軟骨和蠔肉都經過炸至酥脆的處理,搭配芝士的香濃味道,令人垂涎欲滴。
在飲品方面,皊叄木提供Suntory啤酒和溫州蜜柑酒等多種選擇,啤酒具有清爽、順口的口感,而溫州蜜柑酒柑橘味道濃郁的果酒,兩者均非常適合搭配串燒享用,餐廳也提供清酒折扣優惠,增添用餐的樂趣。

總結來說,皊叄木是一家以串燒為主打的日式燒烤餐廳,提供多種精緻美味的料理。在菜單上,我們可以找到多道推薦的串燒,讓人回味無窮。無論是單獨用餐還是與朋友一同享受美食,皊叄木都能帶給食客一個愉悅和輕鬆的用餐環境。
皊叄木

地址:元朗媽橫路7號富來花園地下15號舖
2023-12-25 97 瀏覽
聖誕節前夕,約朋友專程去朗屏站的日式餐廳食晚餐,最方便快捷。我們點了牛舌芯$38、脆炸明太子青椒仔$38、串炸吉列蠔芝士燒$24、燒雞皮$20、花枝丸$19、日式野菜午肉湯烏冬$98、燒右口魚邊飯卷$66...... 等等。串燒熱辣辣,好味又好食。
燒右口魚邊飯卷
2023-10-13 453 瀏覽
來到元朗搵好嘢食,朋友介紹,朗屏新開日式串燒居酒屋《皊叁木》。店內裝修和式設計,整潔又整齊,燈光溫馨又和諧。啤酒買二送一,The Premium Malt's~食串燒又點可以少得啤酒呢!街市白鱔~烤得勁香,皮堅脆,肉質爽滑;牛頸脊串~非常juicy,烤嘅時間剛好;牛舌芯~ 比一般嘅牛舌更香,口感唔錯;薄燒卡樂B牛肉~嫩滑牛肉片;豬腩片山葵卷~日式芥辣豬腩串燒;燒雞皮~賣相勁可愛,撐起嘅雞皮烤得勁香脆;封門柳~另一個值得叫嘅牛肉位置;蒜心串~ bb蒜心,嫩綠爽脆;大蔥雞肉串~ 叫多個大蔥+嫩滑雞肉串,自家調製醬汁特別美味;脆炸明太子釀青椒仔~呢個真真有驚喜,日式青椒仔載滿香口明太子,沾上薄薄炸粉,即叫即做,非常可口;蒜蓉櫻花蝦燒米茄~燒得香口,櫻花蝦特別香脆,蒜蓉醬汁燒茄子,正!燒右口魚邊飯卷~估你唔到,一大碗米飯炒得香口粒粒跳,自己動手用紫菜包住炒飯吃,感覺好溫暖。炸紫菜米紙~ 送啤酒最啱,薄薄一片,件件香脆食過返尋味。全年不收加一。
店內裝修和式設計,整潔又整齊,燈光溫馨又和諧。
啤酒買二送一,The Premium Malt's~
食串燒又點可以少得啤酒呢!
街市白鱔~烤得勁香,皮堅脆,肉質爽滑;
牛頸脊串~非常juicy,烤嘅時間剛好;
牛舌芯~ 比一般嘅牛舌更香,口感唔錯;
薄燒卡樂B牛肉~嫩滑牛肉片;
豬腩片山葵卷~日式芥辣豬腩串燒;
燒雞皮~賣相勁可愛,撐起嘅雞皮烤得勁香脆;
封門柳~另一個值得叫嘅牛肉位置;
蒜心串~ bb蒜心,嫩綠爽脆;
脆炸明太子釀青椒仔~
蒜蓉櫻花蝦燒米茄~
燒得香口,櫻花蝦特別香脆,蒜蓉醬汁燒茄子,正!
燒右口魚邊飯卷~
估你唔到,一大碗米飯炒得香口粒粒跳,
自己動手用紫菜包住炒飯吃,感覺好溫暖。
炸紫菜米紙~
送啤酒最啱,薄薄一片,件件香脆食過返尋味。
全年不收加一。
2023-10-10
2023-10-05 131 瀏覽
日式午市定食 : 每個定食包括:湯、俵屋飯、蒸蛋、前菜、主菜、漬物,另外💰$5有野飲👉🏻湯為一般的麵豉湯 👍🏻俵屋飯好煙韌、有米香、飯量多👍🏻蒸蛋上面個芡汁估唔到係黑松露汁😍芡汁加蒸蛋呢個組合勁滑嘟嘟,入口即化💯無諗過原來可以咁配搭💓👍🏻前菜係炸雞同鰹魚汁紅蘿蔔洋蔥絲。炸雞比主菜的豬更好食🤫炸皮表面淋汁後更入味,雞肉唔乾調味剛好🤤紅蘿蔔、洋蔥絲清甜! 主菜:👉🏻吉列豬扒定食(西班牙豚肉) 💰88 豬扒略為薄、雪藏味未處理好🫢金黃吉列皮夠脆、豬扒夠淋唔乾加返分👉🏻極上醋豚定食(伊比利亞豬肋肉) 💰88 竟然係日式咕嚕肉😂每舊豬的肥瘦比例剛好,無豬扒的雪藏味👍🏻豬肉份量多,汁比港式咕嚕肉甜同無咁酸👍🏻小青瓜爽口,汁溝合左少少芥末👉🏻凍齋啡偏酸,唔好飲😂整體味道好食,所有碗具都有貓貓圖案😍再加上貓貓筷子架,引發少女心爆棚💓冇另外收加一服務費👍🏻 不過剛開門時見無咩客人就問可唔可以揀位,但比女職員拒絕左,原因係要留返3張二人枱比之後的4/6位walk-in客人🥲本身想要綠葉牆打卡,所以都有少少失望‼️
日式午市定食 :

👉🏻湯為一般的麵豉湯

👍🏻俵屋飯好煙韌、有米香、飯量多

主菜:

👉🏻吉列豬扒定食(西班牙豚肉) 💰88

👉🏻極上醋豚定食(伊比利亞豬肋肉) 💰88

👍🏻小青瓜爽口,汁溝合左少少芥末

👉🏻凍齋啡偏酸,唔好飲😂

2023-10-05 295 瀏覽
收工收得夜,見呢間仲有開就嚟呢度食,呢間日本餐廳主要係食串燒,其實好啱幾個朋友坐低慢慢咁食吓串燒飲下啤酒傾吓偈🤤炸軟殼蟹軟殼蟹係一隻嘅份量,炸得外軟內脆,而且都係啖啖肉,唔會剩係得個脆皮,味道亦都好重蟹味豬腩片杏鮑菇卷口感層次特別,薄薄嘅豬腩片包住入口脆脆嘅杏鮑菇,封門柳口感一流,非常有牛肉味,牛頸脊肉質非常嫩,炸雞皮做得好出色👍🏻👍🏻真係做到脆卜卜嘅口感手作免治雞肉軟骨棒呢一個值得推介,因為完全食得出係手打,因為免治雞肉裏邊有一粒粒嘅軟骨,所以入口層次感非常豐富,再配埋生蛋黃一齊入口,軟滑之餘亦都好友口感唐揚雞。雞茸清湯稻庭烏冬炸雞炸得非常好,因為入面非常多汁,雞肉都好嫩,但係外面又脆卜卜,口感非常好,再配埋稻庭烏冬一齊食真係唔錯櫻花蝦飯團兩食呢一隻飯團兩面係煎香過嘅,所以入口會脆脆地,而且裏面亦都滿滿嘅櫻花蝦,每一啖都滲滿鮮蝦味道,非常新鮮,特別再配埋莓湯,酸酸地,非常開胃

炸軟殼蟹

手作免治雞肉軟骨棒

唐揚雞。雞茸清湯稻庭烏冬

2023-09-20
10 分鐘 (堂食)
2023-09-30 202 瀏覽
今天與朋友經過朗屏西鐵站,見這間叫📍皊叁木的日式小店,被其樸實白色木門面吸引入內一試。店內用了人做綠色植物,襯以一系列的日本酒做配搭裝飾,於人一種整潔、和諧 、舒適感覺。😊🍽坐下看看餐牌內容店內容分作了幾個系列,主打日式豬牛雞串燒系列,佐酒系列,飯類炸物,蔬菜系列,日式清洒啤洒等,食品內容豐富而且所用的米都是來自日本。💢既然串燒🍢是主打所以先來試:牛舌芯用牛舌的柔軟部位來燒,不會韌亦有咬口感。牛頸脊🐂肉質帶點油脂,燒烤後仍很嫩,而且牛味很濃。柚子胡椒燒豬肋肉🐖,有淡淡的柚子胡椒蜜味,豬肉粒厚實爽滑。💢燒鱈魚脆片🐟烤焗得香脆,而且帶微溫入口鬆化,魚味鮮味香濃,配上醬汁滋味一流吃不停口。💢 脆炸軟殼蟹🦀粉皮很薄,肉質鮮美且有膏汁,蟹殼亦已經炸得酥透且很鮮味。💢 串炸吉列蠔🦪經過炸後,個頭仍算大隻,入口咬落非常juicy蠔味十足。💢炸紫菜米紙份量很多,米紙炸得乾身又得通透,入口鬆脆帶點鹹味 ,咬落脆卜卜的口感佐酒一流,必食。😋💢 櫻花蝦飯團兩食,一個很特別的配搭,兩個飯團🍙跟一碗櫻花蝦紫菜湯,先吃其中一個,烘烤的飯糰外表帶點香脆已很好吃。另一個放在湯中混和,🍚飯粒吸收了湯的鮮味,有點似湯飯感

牛頸脊🐂肉質帶點油脂,燒烤後仍很嫩,而且牛味很濃。

柚子胡椒燒豬肋肉🐖,有淡淡的柚子胡椒蜜味,豬肉粒厚實爽滑。

💢 櫻花蝦飯團兩食,一個很特別的配搭,兩個飯團🍙跟一碗櫻花蝦紫菜湯,先吃其中一個,烘烤的飯糰外表帶點香脆已很好吃。另一個放在湯中混和,🍚飯粒吸收了湯的鮮味,有點似湯飯感覺,口感一流。👍

💢 雞中翼連尖🐔雞皮燒得金黃爽脆,咬落肉質嫩滑有汁。

💢 蒲燒白鱔飯,白鱔大條厚肉,咬落有口感肉甜新鮮嫩滑,珍珠米的飯底質感柔軟,配上豉油汁非常滋味。😋

💢出羽鶴梅酒🍶用冰桶浸著上檯,並可以選擇老闆從日本帶回來十多款酒杯飲用,其中一隻倒入冷凍的清酒後,當中的櫻花樹圖案因溫度改變而產生變化,非常有趣。😘

🔷️總結今餐的經驗,舖店面積雖小,但環境清新乾淨,店員有溝通食物新鮮美味,價錢亦算親民,是為朋友小聚的一個好去處。
2023-09-26
  • 燒鱈魚脆片, 炸紫菜米紙
2023-09-27 155 瀏覽
結論:值得專程去元朗幫襯嘅居酒屋🏮全部串燒都調好哂味,好好食😋唔收加一服務費但服務超好👍🏻.🐮牛舌芯$38🐮薄牛肉生葵卷$32🐮牛頸脊$38牛肉系列係摯愛❤️ 牛味香濃好咬口😋🐷厚燒豬五花腩$34平時麻麻地食豬,但呢個五花腩冇我討厭嘅豬騷味,滿滿的油香超好食😎🐤大蔥雞肉串$32雞肉好惹味,一口雞肉一口葱很解膩🤤.🧀油楊京蔥芝士$24油楊包住京葱和芝士,簡單而美味的小食😁.🥓雞皮$20是日驚喜😍冇諗過有一日我會鍾意食雞皮😂入口脆卜卜,超香超惹味,食完齒頰留香,仲想食多幾塊😆.🍙燒右口魚邊飯卷$66另一個誠意推介,熱辣辣的豐富魚油澆滿整碗飯,米飯粒粒分明,紫菜包住更好食👍🏻.🍱蒲燒白鱔飯$128魚皮煙靭香口,魚味鮮美,好厚肉☺️ 飯底都有好好調味,誠意十足👏🏻.🫑脆炸明太子青椒仔$38把香甜的明太子釀入微辣的青椒,薄脆炸漿包裹著,非常開胃😋.🍺Suntory生啤$58食串燒點少得啤酒🍻.🍶梨園 香梨果酒$50香甜新鮮嘅梨味🍐 加埋相配嘅酒杯,飲到心情超好😂.筷子架都好可愛😆

🐮牛舌芯$38
🐮薄牛肉生葵卷$32
🐮牛頸脊$38
牛肉系列係摯愛❤️ 牛味香濃好咬口😋

🐷厚燒豬五花腩$34

🐤大蔥雞肉串$32
雞肉好惹味,一口雞肉一口葱很解膩🤤

🧀油楊京蔥芝士$24
油楊包住京葱和芝士,簡單而美味的小食😁

🥓雞皮$20

🍙燒右口魚邊飯卷$66

🍱蒲燒白鱔飯$128

🫑脆炸明太子青椒仔$38
把香甜的明太子釀入微辣的青椒,薄脆炸漿包裹著,非常開胃😋

🍺Suntory生啤$58
食串燒點少得啤酒🍻
🍶梨園 香梨果酒$50
香甜新鮮嘅梨味🍐 加埋相配嘅酒杯,飲到心情超好😂

筷子架都好可愛😆
2023-09-21
2023-09-27 145 瀏覽
和朋友二人去南生圍郊遊,順道去元朗吃晚餐。這家串燒店的裝修新,氣氛輕鬆,適合和朋友飲酒閒聊。食物和酒類的款式均多,食物主要包括串燒、佐酒食物、飯、烏冬和魚,酒類主要包括日本清酒、水果酒和啤酒,其中啤酒買二送一。黑牛柚子酒125ml一樽50元,浸在一盆冰水裏,柚子味清新味道酸甜,酒味和柚子味很夾,口感清涼。薄牛肉杏鮑菇卷1串32元,薄牛肉山葵卷1串32元,牛肉多汁味濃,肉質不韌,鮑菇爽脆,山葵新鮮。豬腩片山葵卷1串28元,豬腩肉半肥半瘦,甘香美味。秘燒豬頸肉1串26元,豬頸肉爽口。大葱雞肉串1串32元,大葱新鮮,雞肉嫩滑。蒜芯1串20元,味道鮮甜。日本青椒仔1串30元,細細條,很特別,爽口不辣。翠肉瓜1串19元,三大件,面層有一些辣粉。天婦羅軟殼蟹72元,炸得香脆。一夜干馬友68元,魚肉多汁,味道微甜。蒜蓉櫻花蝦燒米茄52元,蒜蓉香,櫻花蝦脆,茄子熱辣辣,味道層次豐富。蒲燒白鱔飯128元,白鱔皮香脆,白鱔肉肥美,飯粒軟硬適中,加入紫菜碎和醬汁,很滋味。
和朋友二人去南生圍郊遊,順道去元朗吃晚餐。

這家串燒店的裝修新,氣氛輕鬆,適合和朋友飲酒閒聊。

豬腩片山葵卷1串28元,豬腩肉半肥半瘦,甘香美味。

秘燒豬頸肉1串26元,豬頸肉爽口。

大葱雞肉串1串32元,大葱新鮮,雞肉嫩滑。

蒜芯1串20元,味道鮮甜。

日本青椒仔1串30元,細細條,很特別,爽口不辣。

翠肉瓜1串19元,三大件,面層有一些辣粉。

天婦羅軟殼蟹72元,炸得香脆。

一夜干馬友68元,魚肉多汁,味道微甜。

2023-09-24
2023-09-17 81 瀏覽
早幾日去了朗屏西鐵站附近的日系餐廳,食完順便去聽睛晴的科學家評估測試結果。皊叄木餐廳雖然地方不算大,但食物質素和味道意想不到的收穫。人均消費$98。吉列豬扒定食 $88凍朱古力 +$5有前菜——青瓜沙律,味噌湯,辣肉球,蟹肉味噌蒸蛋,以及主角吉列豬扒。青瓜條新鮮翠綠又爽口。味噌湯鹹度適中,還有少許娃娃菜,增添清甜口感。辣肉球第一次食,醒神開胃,用來餸飯都一流。蟹肉味噌蒸蛋好特別,滑到入口即化,感覺自己要去高級餐廳才找到類似質素。吉列豬扒亦相當大塊,外脆内熱又多肉,沒有多餘的肥膏或者筋膜位,啖啖滋味。薄牛肉烏冬壽喜燒 $98凍朱古力 +$5壽喜燒味調美味,裏面的娃娃菜、冬菇、大京蔥、百寶袋等都夠入味,鹹甜得宜,食完想再食。薄牛肉都煮到剛熟狀態,口感佳。辣肉球和蟹肉味噌蒸蛋就與吉列豬扒定食一樣。有一碗大白飯,一碗烏冬,食完都飽暖滿意。

吉列豬扒定食 $88
凍朱古力 +$5

薄牛肉烏冬壽喜燒 $98
凍朱古力 +$5
2023-09-12
3 分鐘 (堂食)
2023-09-11 106 瀏覽
今晚同老公去元朗搵食,呢間串燒店新開的,所以同老公就去試下了。見到裝修很新很靚,餐廳內大約有十數張檯,小店形式經營,食客滿滿。睇過餐牌,發現呢度除左有好多唔同款既串燒外,仲有飯類、麵類,所以唔怕會唔飽肚。我同老公眼甘甘見到咁多款唔同串燒,所以都忍唔住每款點了一點,仲點了一些小食,由於我地怕叫一碗飯食會太飽,所以點了飯團,所以希望留更多位置食美味串燒。呢度即點即燒的,所以每串串燒都是熱辣辣又香又美味。當燒完後,店員會把串燒放到檯上的串燒擺放碟上。邊飲野邊食串燒,正。呢度既串燒都相當美味,打頭陣食了司華力腸跟廚司腸仔,看似普通,但司華力腸又粗又肉厚,啖啖肉,超好味,又彈牙有口感。另外廚司腸沾上了蜜糖來燒,吃起來食有bbq的風味,好好味。除外燒雞皮都是無得頂,點了兩塊來吃,雞皮燒得脆卜卜,啖啖都勁脆勁可口,雞味又香,而且仲冇曬多餘的油份,非常美味,呢個雞皮是有驚喜好惹味。炸紫菜米紙都相當惹味,脆卜卜,而且份量好多,啖啖都好脆,帶有紫菜既惹味,而且沾上了獨特醬汁,帶多點咸咸地口味,更惹味。呢個小食真係冇得頂,都是令我大開眼界的菜式,第一次嘗到咁特別口味同口感的炸紫菜米紙。燒右口魚拌飯,呢碗右口
騎華力腸、廚司腸

雞皮

炸紫菜米紙

燒右口魚拌飯

燒右口魚拌飯,呢碗右口魚飯好香好惹味,相當吸引。店員跟我們說可以以紫菜包著飯來吃,吃起來好似食緊飯卷咁,又香又可口,配埋紫菜仲好味,飯粒又熱辣辣,右口魚油份又香又多,超讚。
燒豬頸肉

豬頸肉,啖啖肉好香口,燒得都恰到好處,唔會過火。
豬腩片杏鮑菇,大蔥雞肉

豬腩片杏鮑菇串,以豬腩片包著杏鮑菇,豬肉又香又濃,肉質厚實,當一咬下時,中間的杏鮑菇多汁,口感好吸引,而且仲有滿滿水份,一絕。
大蔥雞肉串,大蔥香濃令雞肉都變得更惹味,又juicy又啖啖肉。
燒鱈魚脆片

燒鱈魚脆片,每一片都脆卜卜,而且魚味好濃好香,沾埋蛋黃醬更能帶出鱈魚片的鮮味。
櫻花蝦飯團兩食

櫻花蝦飯團兩食,呢個菜式又是令我大開眼界的,有兩件飯團加一碗湯,店員跟我們說首先可就咁食左一件飯團先,而另一件飯團便可放到湯中拌混來食。聽完後都覺得相當新奇。
飯團就咁食的感覺是外層都香香脆脆,中間有櫻花蝦的餡料,味道唔錯,好實在好有質感。

而另一件飯團放到湯中拌勻來吃,嘩,好好味呀。變成了湯拌飯的感覺,湯飯好好味,好鮮,令每粒飯粒都吸入了湯汁,飯粒變成軟綿綿的,好好味,呢個菜式很有驚喜,而且味道都很好。
雞中翼連尖

最後仲食了兩隻雞中翼連尖,雞翼好juicy又香口,燒得好好味。
餐廳食物種類好多,而且好多款野食都特別,唔錯唔錯。呢間餐廳好岩大家來同朋友談談天,邊食邊慢活。
2023-09-03
燒豬頸肉
豬腩片杏鮑菇,大蔥雞肉
雞中翼連尖
2023-09-07 90 瀏覽
     家住元朗的好友最近發掘到一間好味日式小店相當不错,约出來一起去試下。這店位於元朗媽橫路鄰近西鐵站步出約二分鐘就到非常方便!  店名"昤參木"小店子内外裝潢都花上心思。内部牆身以仿綠色植物作裝飾,感覺清新舒服。來到晚飯時間尚早,坐在小圓枱座位上先叫點飲品,小食閒聊一下 ~看看Menu 主打串燒外還有佐酒系例,豬,牛,雞,魚,食事系列飯,烏冬等多款選擇。串燒吸引,點了梅酒暢飲一下,選個喜歡的杯子。梅酒甜美充滿梅香附上冰桶,入口冰冰涼特別清爽。燒雪魚脆片  $ 36雪魚片燒得又香又脆,佐酒真一流!串燒牛舌芯 $ 38,封門柳 $ 42,厚燒五花腩 $ 34燒起即上枱熱辣辣香噴噴十分滋味!尤其是牛舌有一定厚度爽爽口感和甘香。封門柳和豬腩肉也相當惹味,一口肉一口梅酒滋味無窮!!吃過燒肉類再品嚐海鮮類~立鱗燒馬頭魚  $ 68連魚鱗一起燒得非常香脆可口!魚肉嫩滑!非常出色!沾上千島汁,檸汁添上一重鮮味。天婦羅軟殼蟹 $ 72金黃酥脆,不油不膩。蟹肉鮮又軟又綿,蟹糕甘香!這個下次來一定要再點!蒲燒白鱔飯  $  128皮脆肉嫩滑的燒鱔配上日本産米,這碗飯真冇得輸啊!醬汁不過甜,保留了鱔的鮮
這店位於元朗媽橫路鄰近西鐵站步出約二分鐘就到非常方便!

串燒吸引,點了梅酒暢飲一下,選個喜歡的杯子。

梅酒甜美充滿梅香附上冰桶,入口冰冰涼特別清爽。
燒雪魚脆片  $ 36
燒鱈魚脆片
雪魚片燒得又香又脆,佐酒真一流!
串燒
牛舌芯 $ 38,封門柳 $ 42,厚燒五花腩 $ 34
燒起即上枱熱辣辣香噴噴十分滋味!
尤其是牛舌有一定厚度爽爽口感和甘香。
封門柳和豬腩肉也相當惹味,一口肉一口梅酒滋味無窮!!

吃過燒肉類再品嚐海鮮類~
立鱗燒馬頭魚  $ 68
立鱗燒馬頭魚
連魚鱗一起燒得非常香脆可口!
魚肉嫩滑!非常出色!
沾上千島汁,檸汁添上一重鮮味。

天婦羅軟殼蟹 $ 72
金黃酥脆,不油不膩。
天婦羅軟殼蟹

蟹肉鮮又軟又綿,蟹糕甘香!這個下次來一定要再點!

蒲燒白鱔飯  $  128
浦燒白鱔飯
皮脆肉嫩滑的燒鱔配上日本産米,這碗飯真冇得輸啊!
醬汁不過甜,保留了鱔的鮮香加上黏綿的白飯熱乎乎的口感難忘!
吃飽飽!與好友感到無比滿足!太好味!性價比高,是間用心製作的小店!讚!
2023-08-31
立鱗燒馬頭魚
天婦羅軟殼蟹
浦燒白鱔飯
2023-09-06 46 瀏覽
於朗屏站附近嘅日式小店,雖然座位好少,但都可以坐到五至六台客人,裝修好靚,森林係裝修配上綠色雲石枱 ,好grand仲可以揀酒杯,三正知己一齊飲酒,真係人生樂事。揀咗兩隻味既果酒,梨同蜜柑味。兩種味都超重果味,易入口又唔會太甜牛舌芯口感非常好,好爽口一啲都唔韌,又味濃。生死豬紫蘇卷肉質好嫩滑,配埋紫蘇葉嘅香氣幾特別薄牛肉杏鮑菇卷杏鮑菇同醬汁好甜,好夾牛肉味。牛丸爽口,多汁,牛味正常串炸吉列蠔芝士份量足夠,炸漿夠趣口,有正常蠔既鮮味唐揚雞 雞茸清湯烏冬雞超級鬆脆,炸粉夠薄,雞仲有肉汁。烏冬湯底算濃香 ,烏冬煙靭有咬口燒右口魚邊伴飯原來係有幾塊紫菜要自己變成飯團,都幾得意,熱烘烘的醬油拌飯加上左口魚嘅鮮味,好滿足。街市白鱔啖啖肉,肥美脂肪味濃,有炭燒風味,而且無骨。酒盜芝士少去日本唔知咩叫海盜,原來係日本水產黎,用呢樣樣嘢做咗個醬,配上三角形炸芝士,很特別似的。 醬汁偏鹹有少少似腐乳味,芝士外脆內軟,是一味鹹香小食。焦糖生命多士最後有一味甜品,可以中和鹹味。加上不少邪惡嘅砂糖向面 ,再烘乾到脆口,一口一條👍🏻

牛舌芯
口感非常好,好爽口一啲都唔韌,又味濃。

生死豬紫蘇卷
肉質好嫩滑,配埋紫蘇葉嘅香氣幾特別

薄牛肉杏鮑菇卷
杏鮑菇同醬汁好甜,好夾牛肉味。

牛丸
爽口,多汁,牛味正常

串炸吉列蠔
芝士份量足夠,炸漿夠趣口,有正常蠔既鮮味

唐揚雞 雞茸清湯烏冬
雞超級鬆脆,炸粉夠薄,雞仲有肉汁。
烏冬湯底算濃香 ,烏冬煙靭有咬口

燒右口魚邊伴飯

街市白鱔
啖啖肉,肥美脂肪味濃,有炭燒風味,而且無骨。

酒盜芝士
鹹香小食。

焦糖生命多士
最後有一味甜品,可以中和鹹味。
加上不少邪惡嘅砂糖向面 ,再烘乾到脆口,一口一條👍🏻
  • 牛舌
  • 果酒
2023-08-21 47 瀏覽
呢間人流不絕嘅和食居酒屋係愛貓之人餐具都加入左貓嘅元素‼️裝潢以木質為主,營造出充滿日本風情嘅用餐環境。進門的瞬間,被熱烈的人流氛圍吸引,好彩好快就有位⭐️柚子胡椒燒伊比利亞豬肋肉伊比利亞豬肋肉肉質富有彈性,有啲咬口,但完全唔韌每一口都充滿了豐富的肉汁,柚子胡椒味唔會太強烈,因此唔會搶左肉味❤️菜盤上搭配的蓮藕漬好好食,又夠爽脆,茶碗蒸水感比較重,入口非常滑,不過就無咩實在嘅口感⭐️鹽燒牛舌心·紅酒汁煮牛舌粒牛舌心燒的好香,肉質好軟彈,非常軟嫩紅酒汁嘅濃郁口感與牛舌粒完美結合,完全喚起了味覺,呢個紅酒汁用嚟送飯一流
呢間人流不絕嘅和食居酒屋係愛貓之人

餐具都加入左貓嘅元素‼️

裝潢以木質為主,營造出充滿日本風情嘅用餐環境。
進門的瞬間,被熱烈的人流氛圍吸引,好彩好快就有位

⭐️柚子胡椒燒伊比利亞豬肋肉
伊比利亞豬肋肉肉質富有彈性,有啲咬口,但完全唔韌

每一口都充滿了豐富的肉汁,
柚子胡椒味唔會太強烈,因此唔會搶左肉味❤️

菜盤上搭配的蓮藕漬好好食,又夠爽脆,
茶碗蒸水感比較重,入口非常滑,不過就無咩實在嘅口感

⭐️鹽燒牛舌心·紅酒汁煮牛舌粒
牛舌心燒的好香,肉質好軟彈,非常軟嫩

紅酒汁嘅濃郁口感與牛舌粒完美結合,完全喚起了味覺,
呢個紅酒汁用嚟送飯一流

2023-08-20
午餐
2023-08-16 45 瀏覽
朗屏西鐵站天橋底都幾多好野食!今日幫襯呢間小店叫做皊叄木,竟然全店一年365日都免收加一!😳💕天婦羅軟殼蟹$72呢度嘅軟殼蟹真係我食過最好食嘅軟殼蟹!!本身我都唔係特別鍾意食軟殼蟹,不過我朋友就好鍾意食,所以都叫咗。有驚喜!軟殼蟹都幾大隻,佢外脆內軟嘅口感真係好正,有少少驚艷。蟹殼炸得金黃酥脆,而蟹肉嘅鮮味好濃郁,有唔少蟹膏同蟹肉,而且佢比咗檸檬,加埋檸檬汁真係好正!必點🤤💕封門柳$42💕街市白鱔$48💕厚燒五花腩$34我再叫咗三串串燒,分別係封門柳、街市白鱔同厚燒五花腩。街市白鱔鮮嫩彈牙,外皮有少少脆口,真係好開胃。至於厚燒五花腩,佢嘅肉質嫩滑多汁,燒得恰到好處,一啖落口,肥香味美,食完一啖會想繼續再食落去!而封門柳係位於牛橫膈膜嘅肌肉,肉質鬆軟,牛肉味極為濃郁。💕脆炸雞軟骨粒$42雞軟骨炸得酥脆,好有嚼勁,配埋沙律醬就真係好夾。💕日式洋蔥卡樂B牛肉飯$88估唔到咁大碗😆牛肉煮得剛剛好,鮮嫩多汁,份量好多,配上洋蔥嘅香甜味道,真係好夾。佢係有啲牛肉汁嘅牛肉飯,所以唔會好乾。味道亦唔會太鹹。💕唐揚雞芝麻醬冷烏冬$88呢個冷烏冬好好味。芝麻醬份量好多,所以成個烏冬口感好豐富。唐揚雞外脆內

💕天婦羅軟殼蟹$72
呢度嘅軟殼蟹真係我食過最好食嘅軟殼蟹!!

💕封門柳$42
💕街市白鱔$48
💕厚燒五花腩$34

💕脆炸雞軟骨粒$42
雞軟骨炸得酥脆,好有嚼勁,
配埋沙律醬就真係好夾。

💕日式洋蔥卡樂B牛肉飯$88
估唔到咁大碗😆

💕唐揚雞芝麻醬冷烏冬$88
呢個冷烏冬好好味。芝麻醬份量好多,所以成個烏冬口感好豐富。唐揚雞外脆內嫩,配上芝麻醬同冷烏冬嘅清爽口感,真係好夾😋

💕蒜蓉櫻花蝦燒米茄$52
蒜蓉櫻花蝦充滿鹹香味,搭配燒米茄清甜,好夾嘅配搭。

💕suntory生啤$58
💕北島鹽味柚子酒
食串燒又點可以唔配美酒呢?
我哋叫咗啲酒,同啲串燒一齊食真係好enjoy好完美。
咁熱嘅天氣飲杯生啤真係好享受。
北島鹽味柚子酒真係好正!我第一次嘗試到呢種味道,覺得好正!柚子味嘅清甜,加上鹽味,新奇得來又好夾😍

職員拎咗好多杯比我揀要邊一隻
好特別啊😆😆!!!!

最後揀咗一隻我最鍾意❤️

因為隻杯更加加分🤩