今日跟人入元朗郊遊😆 順便食餐好西嘻😚 㨂咗依家朋友大力推薦嘅高質fusion 茶餐廳🥰🫶 Menu 包羅萬有選擇勁多🤤 真係超吸引👍 🐧🐧 們今次就㨂咗兩道港式地道小菜😘 先來一道椒鹽九肚魚🤩 大大盤份量勁多🌟 全部新鮮炸起,離遠已經聞到超香炸味🤤 食落外層酥脆香口,內裡軟嫩鮮美❤️ 加上椒鹽鹹香又惹味😚 超正正📍 另一款小菜㨂咗經典必食嘅酸甜咕嚕肉🥰 咕嚕肉一樣炸得外脆內軟,每一啖都好滋味😋 酸甜醬開胃又清新,用黎送飯一流🤭 真係令人回味無窮喲❤️

3天前 0 瀏覽
入元朗見到有間盈小館,我點了雞扒沙律和鮮茄豬扒飯雞扒沙律的雞扒外脆內嫩,搭配新鮮的生菜清爽可口,十分適合炎熱的天氣最緊要啖啖肉而鮮茄豬扒飯則是另一番風味,豬扒煎得恰到好處,搭上鮮茄醬,酸酸甜甜好開胃份量充足 男士岩哂另外,這裡的即磨咖啡只需$10加配,無論是Espresso、Latte、Cappuccino還是Americano,都非常香濃,特別適合搭配午餐#盈小館 #元朗茶座 #元朗美食 #即磨咖啡 #下午茶
入元朗見到有間盈小館,
我點了雞扒沙律和鮮茄豬扒飯

雞扒沙律的雞扒外脆內嫩,
搭配新鮮的生菜清爽可口,十分適合炎熱的天氣
最緊要啖啖肉

份量充足 男士岩哂

#盈小館 #元朗茶座 #元朗美食 #即磨咖啡 #下午茶
2024-10-02 0 瀏覽
週末假日睡到自然醒,總愛以吃個悠閒Brunch 拉開序幕,牛角包更是必點的菜式,今次就同朋友一起去Chill下! 餐廳提供室內及戶外座位(適合攜帶寵物人士),環境舒適,讓忙碌的生活喘息一下。這裡更是郊遊、單車之友的聚腳點。煙三文魚牛角包餐外皮酥脆的牛角包牛油味香濃,夾著四、五塊煙三文魚,伴碟還有黑松露炒蛋、番茄沙律菜。擺盤精美,打咭一流。雞髀沙律超大隻炸雞髀,足足有手掌一般大,雞皮炸得香脆可口,一咬下去,肉汁飽滿,肉質嫩滑,配搭沙律剛好中和肉的油膩感。牛角包套餐可以優惠價$10 加配即磨咖啡(Espresso, Latte, Cappuccino, Americano)

煙三文魚牛角包餐
雞髀沙律

2024-10-02 0 瀏覽
入元朗搵朋友順便搵個地方食飯,兩個鍾意食川菜嘅人叫咗酸菜魚薯粉及水煮牛肉薯粉,仲可以加飯,不過我哋兩個細食就咁食薯粉已經好夠~而且裏面嘅配料都幾多,薯粉晶凝通透,都幾掛汁~唔食芫荽可以落單時講聲走荽~酸菜魚味道都唔錯,酸酸辣辣幾開胃,魚肉質幾有彈性,入邊仲有腐皮、酸菜、芽菜、青辣椒等配料~水煮牛肉薯粉幾惹味,辣得來帶點麻,食得辣嘅朋友可以點呢個,入面有芽菜、萵筍等配料~餐廳環境乾淨企理,座位闊落,而且上菜都幾快~

餐廳環境乾淨企理,座位闊落,而且上菜都幾快~
2024-09-24 0 瀏覽
今日黎到元朗,經過呢間茶座裝修好有格調就決定入去試下餐牌好多選擇餐廳還設有自助區,提供食水飲用,讓人可以自由選擇。這樣的設計非常貼心,特別是在享用辣味菜品後,能隨時補充水分,讓用餐過程更加舒適水煮牛肉米線這道菜的牛肉片新鮮,切得薄而均勻,經過精心醃製後,口感滑嫩。湯底的紅油香氣四溢,辣而不燥,讓人感到暖心。米線煮至剛好,吸收了湯底的精華,每一口都充滿了濃郁的香氣牛肉的鮮美與湯底的香辣交織,讓整道菜的味道層次豐富,令人食指大動。搭配一些蔬菜,既增添了爽口感,也使整體味道更為均衡
今日黎到元朗,經過呢間茶座裝修好有格調
就決定入去試下

餐牌好多選擇

水煮牛肉米線

2024-09-21 47 瀏覽
推薦佢哋嘅煙三文魚牛角包‼️ 牛角包外脆內軟,裡面有三塊煙三文魚,搭配上creamy嘅炒蛋,都只係$68 金磚四角$37(西多士),外面炸得金黃酥脆,內裡軟滑,加埋糖漿同牛油更加好味,加$10配埋即磨咖啡~

元朗除咗市中心多嘢食,其實郊區都有唔少餐廳☺️今次就試吓呢間近住加州花園嘅餐廳,睇Menu食物都算多元化,有西式輕食,亦都有茶餐廳小菜✌🏻🌿煙三文魚牛角包賣相唔錯,份量都幾多😍有三個卷成花花圖樣嘅煙三文魚,加入沙律醬連牛角包一齊食味道幾夾🫶🏻另外配菜有炒蛋同沙律🥗炒蛋炒得超級滑🤩沙律菜都幾新鮮另外只係加 $10 可以飲 即磨咖啡(Espresso, Latte, Cappuccino, Americano)🌿金磚四角切成四四方方嘅西多士,炸得啱啱好內脆外軟,入口唔算太油膩👏🏻👏🏻加楓糖漿同牛油好滋味😋

🌿煙三文魚牛角包

🌿金磚四角
2024-09-11 60 瀏覽
最近我去元朗探朋友,唔知食咩,就去咗【盈小館】食下午茶。呢間餐廳同一般茶餐廳或冰室唔同,有好多特別嘅食物選擇,真係幾吸引。煙三文魚牛角包:喺茶餐廳入面幾罕見,質素高又好打卡。牛角包外脆內軟,裡面有三塊捲得靚靚嘅煙三文魚,搭配上超creamy嘅炒蛋,口感一流。沙律菜都好新鮮,增添咗清新感。而且可以加$10配即磨咖啡,我叫咗Latte,咖啡香氣十足。金磚四角:呢個其實係西多士,外面炸得金黃酥脆,內裡軟滑,剛炸出嚟嘅時候味道超香,加埋糖漿同牛油更加好味,真係忍唔住一啖接一啖。

2024-09-10 43 瀏覽
有日去開元朗玩,經過呢間盈小館覺得幾平就入去試下,點知質素幾唔錯!酸菜魚米線魚夠嫩滑又冇骨,份量多,成碗充滿酸菜味,好食!水煮牛肉米線牛肉肉質都夠嫩唔會好靭,嗰湯底有啲辣,怕辣嘅朋友就要講家小辣啦!呢2個麵都係限量推介,仲要只係$68,非常抵食!呢間餐廳仲有一啲小菜,例如:薯仔牛柳粒、椒鹽九肚魚、咕嚕肉、豉油王蝦、薑蔥炒蟹等等,價錢都唔貴,下次去開元朗都會想試下呢度嘅晚市,食下啲小炒!當日日流都多,有興趣就試下啦!

酸菜魚米線
魚夠嫩滑又冇骨,份量多,成碗充滿酸菜味,好食!

水煮牛肉米線

呢2個麵都係限量推介,仲要只係$68,非常抵食!

當日日流都多,有興趣就試下啦!

2024-09-08 32 瀏覽
元朗最多就係親民小店 係南生圍踩單車之就諗住去食啲嘢補充體力先🧚🏻🫧呢間環境幾靚靚 有outdoor同indoor位置✨強烈推薦佢哋嘅煙三文魚牛角包🥐🥹 份量好大仲有炒蛋同沙律🥗都只係$68 出面食一定唔止呢個價錢T T下午茶時間仲嗌多個西多 4粒方磚邪惡的美味朋友仲加左$10 americano ☕️ 完全係超佛心小店💖

下午茶時間仲嗌多個西多 4粒方磚邪惡的美味
2024-09-05 131 瀏覽
入開嚟元朗搵朋友,地膽朋友話帶我去搵好嘢食,估唔到呢間好似西式茶座嘅,竟然係食中式小炒好地方!下午茶時間,都冇諗住要食啲乜,佢話呢度嘅椒鹽九肚魚一定唔可以錯過,咁就叫碟嚟杯下午茶啦~咁樣食法都係第一次!估唔到一上枱都幾大碟,十分香口~外脆內嫩!而且一啲都唔油膩~半個鬼婆朋友最鍾意食糖醋排骨,佢話佢每次嚟都必點嘅~咁我當然會陪佢食啦!!呢間嘢都幾fusion……原來仲可以加十蚊有americano,espresso, cappuccino ,latte畀你揀,叫返杯嚟crossover吋又唔錯喎!如果想去郊外hea下~都不失為一個好地方!

2024-09-01
2024-09-02 33 瀏覽
山長水遠去元朗搵朋友,梗系要順便醫埋肚仔先走喇中間掃街食得太多野,唔算太肚餓,入左間小店食兩碗粉就夠了晚餐menu 都系$60-$70左右,價錢相當親民酸菜魚薯粉$68酸菜魚必定要配薯粉酸菜魚無骨方便食,份量又大,巨量魚片食得過癮配菜有好多酸菜同芽菜,個湯底酸酸地好好食薯粉索湯底的精華,QQ彈彈好食水煮牛肉薯粉$68朋友叫左個水煮牛肉薯粉,紅噹噹咁的顏色就知唔可以睇少個辣度個湯底又麻又辣,食到朋友標眼淚,真系食到辣先好叫,不過系爽的
山長水遠去元朗搵朋友,梗系要順便醫埋肚仔先走喇
中間掃街食得太多野,唔算太肚餓,入左間小店食兩碗粉就夠了
晚餐menu 都系$60-$70左右,價錢相當親民
酸菜魚薯粉$68
酸菜魚必定要配薯粉
酸菜魚無骨方便食,份量又大,巨量魚片食得過癮
配菜有好多酸菜同芽菜,個湯底酸酸地好好食
薯粉索湯底的精華,QQ彈彈好食

水煮牛肉薯粉$68
朋友叫左個水煮牛肉薯粉,紅噹噹咁的顏色就知唔可以睇少個辣度

入去探開朋友✨經過和生圍,朋友仲未返到來,諗住食d野先,近大路邊有間茶餐廳叫盈小館,不如就入去食下野先,點知有D西式風味的食物😋煙生文魚牛角包🥐早餐$58 下午茶$68唔好睇少呢個牛角包,大大份食完超級飽肚,新鮮牛角包配上煙生文魚,伴菜有炒蛋🥚沙律菜🥗,牛角包外酥內軟富牛油香🧈有成三大舊煙生文魚,每啖都咬到煙生文魚🤩加多$10加配即磨咖啡☕(Espresso, Latte, Cappuccino, Americano)🥰我選擇了Cappuccino,鐘意牛奶比例少,咖啡的味道會明顯D,本身自己對咖啡的品質也較有要求,飲出來就知道出品正野,用上新鮮即磨的靚咖啡豆☕#盈小館 #元朗茶座 #元朗美食#即磨咖啡 #下午茶🥢盈小館📌元朗青山公路米埔段168號地舖

煙生文魚牛角包🥐早餐$58 下午茶$68

加多$10加配即磨咖啡☕

#盈小館 #元朗茶座 #元朗美食#即磨咖啡 #下午茶

🥢盈小館
📌元朗青山公路米埔段168號地舖
呢排天氣幾好最啱踩單車,連接上水至元朗單車徑一早開通左,週末見得閒就即刻去!踩到近加州附近,俾藤原豆腐店個招牌吸引,見到有間餐廳就入去食野休息下。🔶水煮牛肉薯粉 $68 ★★★★☆呢個麵好足料,牛肉片有無數片,好滑稔入味。湯底夠哂濃郁,令到個薯粉好入味!香夠香辣,食落唔覺成層油,好食!🔶金磚四角 $37 ★★★★☆咁啱係下午茶時段,同朋友Share黎食,呢個其實即係西多士,分左4舊新鮮炸起,熱辣辣又香脆,唔會太油好膩,加埋蜜糖,雖然好邪惡但真係好正!總括:雖然個位置有啲偏遠,如果單車發燒友踩開路經真係可以一試,仲有戶外位,所以就算有竉物都唔怕。
🔶水煮牛肉薯粉 $68
★★★★☆
🔶金磚四角 $37
★★★★☆

2024-07-21 77 瀏覽
今日約咗朋友去和生圍行下,行到攰又熱,見到近大路邊有間茶餐廳叫盈小館,都好多人向度食緊嘢,不如就入去食個午餐😊餐廳冷氣足,唔會焗👍🏻我見到午餐sets都好多款,不過天氣太熱所以叫咗個常餐👉🏻沙爹湯通心粉+煎雞扒、餐肉+腸仔+多士、凍檸茶走甜😊凍檸茶走甜就試到個茶味🍹餐肉+腸仔+多士👉🏻餐肉係用咗火腿午餐肉、腸仔唔係死咸果種、多士又脆又熱仲要多油😋😋沙爹湯通心粉👉🏻通心粉係大啦有粗坑紋、湯底沙爹味,配合有坑紋嘅通心粉係有少少掛汁😋煎雞扒👉🏻雞扒邊煎到香脆、肉切開有肉汁流出來,雞扒冇雪味👍🏻👍🏻整體食物出品係好味,地方枱面乾淨。CP值👉🏻有回頭😋

凍檸茶走甜就試到個茶味🍹

整體食物出品係好味,地方枱面乾淨。

CP值👉🏻有回頭😋
2024-07-21