2016-11-20
其實好耐好耐好耐無寫食評, 今次真係唔寫唔得 (無圖, 圖片請參考其他人同官網, 因為第一間餐廳食到menu 圖同官網一模一樣咁大份同靚)11月2號晚係第一次食, 11月5晚係第2次食, 咁快返轉頭再食梗係好野黎ga la!事緣第一次食, 係老細請食生日飯, 老細問有咩新餐廳介紹, 就上open rice 搵o下新餐廳 list, 見到呢間d 野食 comment 唔錯, 又可以俾老細影相呃like, 一於就試呢間啦!位置o係銅鑼灣黎講, 唔算貴 (希望唔好咁快會加價啦!)11月2晚簡單講講, 叫o左猛虎咬一口(豬), 松子盧魚, 椰皇燉雞, 桂花山藥, 紅油炒手, 担担麵, 椰菜花, 有鮑魚o個個飯, 貓包, 豬包同玫瑰包食完之後, 覺得一定要帶朋友黎再食... 於是... 11月5號就帶朋友黎食多次 11月5號因為想食多d, 成日都無食野留返食 dinner.叫o左超多野食 第一次落單乳鴿兩隻, 雞先定蛋先(辣子雞+芒果蛋), 猛虎咬一口 (豬+雞), 流心奶皇包 (叻叻豬),第二次落單丘比皮蛋豆腐, 人蔘燉烏雞, 炸兩牛(俾fd 洗o左腦, 唔記得原名, 賣相似炸兩牛, 係炸牛
位置o係銅鑼灣黎講, 唔算貴 (希望唔好咁快會加價啦!)
叫o左超多野食
第一次落單
第二次落單
丘比皮蛋豆腐, 人蔘燉烏雞, 炸兩牛(俾fd 洗o左腦, 唔記得原名, 賣相似炸兩牛, 係炸牛腩點汁食), 蟹粉豆苗, 荷葉蒸飯
第三次落單
藍蝶桂花
第四次落單
紫薯流星, 酸甜鳳尾蝦
第五次落單
甜品拼盤 (成張單上面d野叫哂 有糖不甩, 煎堆, cheese cake, macaroon, 紅豆杯同牛奶oreo 杯)
四個人食唔好以為我地好浪費, 只係食唔到最後半杯牛奶 oreo (因為服務員哥哥私人送多o左野試, 超好人)
猛虎咬一口(豬), 幾得意, 豬係5花腩好入味, 但唔可以話好好食, 但值得一試o既
松子盧魚, 呢條魚真係超好食, very impressed, 酸酸甜甜好開胃, 但原來好好好大條, 要人夠多先建議叫佢, 唔好浪費
椰皇燉雞, 原個椰皇, 好香雞味, 雖然好好味, 但我嫌有 d 唔夠椰
桂花山藥, 老細叫, 我個人麻麻地
紅油炒手, 非常普通, 但唔可以話唔好食, 只係出面都有
担担麵, 用幼蛋麵煮, 個湯汁都好香濃, 只不過我個人麻麻地担担麵, 留俾其他人comment
椰菜花, 呢個香辣野味~ 唔錯!
有鮑魚o個個飯, 唔記得叫老爺抄飯定咩? 用珍珠米整, 飯係濕飯似中式 Risotto, 鮑魚夠哂林, 好好味!!!
貓包, 豬包同玫瑰包, 貓包係紫薯包, 我覺得太甜, 豬包係紫芋包 我覺得O岩O岩好, 好食, 玫瑰包係紅豆心, 但係麵包PART 係真係用玫瑰整, 食落去似飲花茶O既玫瑰香, 女仔應該會鍾意多過男仔
乳鴿兩隻, 每日限量, $38 一隻好抵食, 脆皮夠入味又唔會搶O左鴿味, 非常好食
雞先定蛋先(辣子雞+芒果蛋), 個芒果蛋黃皮有D似腸衣, 一咬就BOK咁爆O左, 成口都係甜甜O既芒果汁, 加埋個辣子雞真係正~ 個辣子雞係麻多過辣, 好好食
猛虎咬一口 (豬+雞), 豬上面寫O左啦, 雞就差少少似麥當當板燒雞腿O個片肉
流心奶皇包 (叻叻豬), 小妹本人唔食得奶, 所以無試, 但朋友們COMMENT 唔錯, 個心真係流WOR~ HAHA
丘比皮蛋豆腐, 師傅好刀功! 冷盤, 個汁幾特別, 幾好食, 清清地
人蔘燉烏雞, 呢個係是日湯, 今日無哂椰皇, 就叫O左侍應哥哥介紹O既, 呢個都好好飲, 雖然無哂蔘味, 但飲完個人即暖哂, 冬天真係一流! 入面仲有瘦肉同紅"早"
炸兩牛(俾fd 洗o左腦, 唔記得原名, 賣相似炸兩牛, 係炸牛腩點汁食), 用牛杭腩黎炸, 夠哂脆皮, 牛腩又林, 唔點咖哩汁都已經好好食, 點O左就唔同味
蟹粉豆苗, D蟹炒有蟹甜味, 唔錯
荷葉蒸飯, 用O左比較新O既荷葉, 所以荷葉味唔係好濃而係淡淡幽香好清新, 味道都幾好
藍蝶桂花, 加O左藍蝶花整成紫藍色桂花糕, 我覺得好好食, 桂花香又唔會太甜, 一D漏O既感覺都無
紫薯流星, 面係芝麻, 皮係紫薯, 入面係南瓜? 紫薯味最重, 不過不失, 賣相搭救
酸甜鳳尾蝦, 唔食得蝦, 所以唔知, 一碟六隻大蝦朋友們食得非常開心 (我唔食佢地每人兩隻)
甜品拼盤:
Macaroon 係檸檬味, 好清香
Cheesecake 唔係太西式O個種, 我麻麻地
糖不甩朋友話超好食, 有人唔理食埋我O個份!!!
煎堆仔, 個心係桃黎, 有D FUNNY
紅豆杯用大粒紅豆, 面係椰醬, 幾好食, 唔太甜
牛奶OREO 杯, 奶好濃, 鍾意奶O既人應該好O岩食, 不過好漏
O岩食O既都覺得好好食, 其他多數因為我本人唔食得OR 唔鍾意食, 所以整體應該係好好食
一定會再食! 試埋未叫過O既 DISHES
題外話/補充資料:
服務一流, 不過明顯星期六晚人客比平日多, 所以無第一次食時咁ATTENTIVE, 不過唔緊要! 已經比出面好多好多好多餐廳要好得多.
最重要食得好開心! STAFF 同 經理都講得笑, 成餐飯笑唔停!
多謝侍應哥哥同經理叔叔O既主動 OFFER, 一定會再帶其他人黎食~
有點美中不足係有部份食物係每日限量, 點心只有午市, 晚市食要早一日預訂, 所以試唔到, 下次再試啦唯有
總括而言, 好耐未試過O係餐廳食飯食得咁開心, 仲坐足兩個鐘食足兩個鐘都無人趕!
真心推薦, 至於優惠請留意佢地FACEBOOK PAGE, 不定期更新, 食完一餐, 單上面有 $50 COUPON, 食夠一定金額就可以用
P.S. 男服務員比女服務員開朗主動, 食兩次都有上錯菜O既問題, 不過好快就換返
總括而言, I'm loving it!