2020-12-05 652 瀏覽
元朗台灣菜的選擇不算很多,這間經常都有很多人等位,人氣不差。😄這天等了約半小時就有位了。.//「魚酥蚵仔麵線」$60🍽:在餐牌上看見這款老闆推薦的季節限量發售很吸引,因個人很喜歡蚵仔及麵線,故這個配搭真的很合我心意。整體份量算多,每粒蚵仔都很飽滿,魚酥其實是在台灣常見的蝦酥一樣,香脆,麵線上有淋上醋汁,及有胡椒粉,好味道!.//「真台客牛肉麵」$60🍽:牛肉數量算是足夠,湯底濃郁,喜歡牛肉麵的可以試試!.//「台味甜不辣」$36🍽:口感煙韌,配搭醬汁很好味,如果份量再加少少就更好了!🤪.餐廳有凍的冬瓜茶及熱的麥香紅茶免費供應,我們都忍不住喝了很多杯!因為很好喝!😆
//「魚酥蚵仔麵線」$60

//「真台客牛肉麵」$60
🍽:牛肉數量算是足夠,湯底濃郁,喜歡牛肉麵的可以試試!

//「台味甜不辣」$36
🍽:口感煙韌,配搭醬汁很好味,如果份量再加少少就更好了!🤪

30 分鐘 (堂食)
  • 魚酥蚵仔麵線
2020-11-20 619 瀏覽
睇相見好似幾好食,又有💛,放工就叫個外賣試下。炸排骨便當,熊貓外賣$53。一拎出嚟見到係普通發泡膠盒已覺得有機會中伏,打開一睇,唔話我知係咩黎嘅,我會話係茶記嘅豬扒飯走汁。炸排骨?台式?下?🥴豬扒算乾,加上無汁無肉燥。飯有啲爛,食到最後係啲旺菜底搵到半隻魯蛋,好啦加返一分。加左$25嘅雞肉卷。呢個好食嘅,雞肉嫩滑多汁,雞皮脆,加埋辣雞醬野味👍🏻不過呢個價錢得6粒太少。總結係要食嘅都唔好叫炸排骨,我見大部分好評都係食雞,um,都可能會去試一次堂食炸大雞扒嘅。
睇相見好似幾好食,又有💛,放工就叫個外賣試下。

2020-11-17
20 分鐘 (外賣送餐)
2020-11-20 384 瀏覽
香港很少有正宗台灣地道的食物,今次第一次你見到裝修幾靚,牆有一啲塗鴉,入到去燈光幾舒服,環境幾好,位置亦夠寬鬆店員都好友善有禮,食物款式幾多,全部都係台灣正宗小食同美食🤤叫咗滷肉飯、大雞扒便當同埋甜不辣,甜不辣正正就係台灣果一種味道,食完有掛住台灣嘅感覺XD大雞扒便當有驚喜,當個飯黎嘅時候見到個雞扒好大,應該有一隻半手掌咁大~而炸雞扒肉質鮮嫩,咬落去唔會好柴,有肉汁~炸粉皮亦整得夠薄唔會太厚,食落去比例啱啱好❤️加上嘢食送到上嚟嘅時候熱辣辣,雞扒亦夠脆滷肉飯都唔輸蝕,個飯嚟到嘅時候上面鋪咗滿滿嘅滷肉,夠入味,亦不會太肥,滷肉肥瘦啱啱好平均,不過食到最尾有啲覺得油膩最好係佢出面有嘢飲可以自己任斟,冬瓜茶好好飲好清新❤️飲完之後可以解咗滷肉飯嗰個肥膩,下次會再嚟食過!

上嘢食送到上嚟嘅時候熱辣辣,雞扒亦夠脆

2020-11-19
20 分鐘 (堂食)
  • 魯肉飯
2020-11-16 488 瀏覽
元朗。真台客第3次黎食啦😚 今次黎係因為好掛住台灣既野食😭就黎食台灣人開既「真台客」啦!哈哈哈!💝真台客牛肉麵 $60粗身麵好好食😋 牛肉都夠林!都唔錯既!💝鹽酥雞便當 $48雞粒炸到好脆🤩雞肉又夠嫩,鹽味好夠好香口!完全係台灣味道呀👍🏼下次都要再叫!💝蚵仔煎 $42這個我次次黎都必叫🤣因為我真係好鍾意食!次次都叫黎食!💝台味甜不辣 $36同台灣食過既唔同😋但係都好味呀!💝台式蛋餅 $36 (多選一項加$5 玉米🌽肉鬆、鮪魚、起司🧀️)煎到表面有d燶,但又唔夠熱.. 起司都未融,一夾起又散哂... 這個失望啊...👎🏼不會再叫了!今次係周末晚上8點幾黎到,大約等左15-20分鐘☺️!
元朗。真台客

💝真台客牛肉麵 $60
粗身麵好好食😋 牛肉都夠林!都唔錯既!

💝鹽酥雞便當 $48

💝蚵仔煎 $42
這個我次次黎都必叫🤣因為我真係好鍾意食!次次都叫黎食!

💝台味甜不辣 $36
同台灣食過既唔同😋但係都好味呀!

今次係周末晚上8點幾黎到,大約等左15-20分鐘☺️!
2020-11-15 420 瀏覽
元朗出名多好野食,所以今次我地就決定入元朗覓食啦!今次試既係一間台灣菜黃店,食物質素有驚喜,推薦大家去試下!-//食物 🌕🌕🌕🌕🌑1️⃣炸排骨麵 $48塊排骨望落唔似炸過,食落好軟嫩,不過成塊上食既時候有d麻煩,而且個麵既湯好淡。2️⃣鹽酥雞便當 $48鹽酥雞個炸皮唔會太厚,咬落去好脆,仲會有肉汁流出嚟,而且加咗唔少椒鹽,夠曬香口,啱我呢D鍾意食重口味既人!3️⃣肉鬆起司蛋餅 $41個蛋餅比我地想像中大份好多,而且落料完全唔孤寒,啖啖都見到芝士拉絲4️⃣黑糖珍珠鮮奶 $28好夠凍,奶香重,珍珠個口感好好,軟得嚟好煙韌🥳唔叫野飲嘅話,門口隔離都有免費冬瓜茶可以飲😛//價錢 🌕🌕🌕🌕🌕一個餐$50有找,仲要非常大份!個便當既飯量起碼有一碗半,d雞都成1X粒,抵食到不得了!//位置 🌕🌕🌕🌑🌑元朗站行過去都要成十分鐘,而且位於垃圾站隔離,唔算就腳。😕-//環境 🌕🌕🌕🌕🌑間舖位置都算闊落,大約坐到十幾檯,雖然係喺垃圾站隔離,但完全唔會有味,仲好乾淨添!😗-//員工 🌕🌕🌕🌑🌑無乜特別,入舖前會幫我地量體溫😂-//總分 🌕🌕🌕🌕🌑-真台客荃灣都有分店,不過我地覺得元朗分店好食好多,而且夜晚7點幾去都唔洗等位,
//食物 🌕🌕🌕🌕🌑

4️⃣黑糖珍珠鮮奶 $28
黑糖珍珠鮮奶

//價錢 🌕🌕🌕🌕🌕

//位置 🌕🌕🌕🌑🌑
元朗站行過去都要成十分鐘,而且位於垃圾站隔離,唔算就腳。😕
//環境 🌕🌕🌕🌕🌑
//員工 🌕🌕🌕🌑🌑
無乜特別,入舖前會幫我地量體溫😂
//總分 🌕🌕🌕🌕🌑
真台客荃灣都有分店,不過我地覺得元朗分店好食好多,而且夜晚7點幾去都唔洗等位,值得一試!
黑糖珍珠鮮奶
2020-11-09 410 瀏覽
📍真台客 (元朗)未入到去就比佢外面大大幅既噴畫深深吸引到!!💕搞到好掛住台灣夜市既小食🤤🤤𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:💛 真台客牛肉麵($60)個湯好濃郁🥰牛肉亦都好入味 份量唔會太少 而刀削麵食落好有口感 推薦!!😼💛 香腸魯肉飯便當($46)魯肉份量好多😻而魯肉充滿油香 而台灣腸亦都好香 除左香腸乾身左少少之外 整體都唔錯💛 起司肉鬆蛋餅($36 多加一項配料+$5)好鐘意食蛋餅既我又點會錯過呢 但係今次略嫌有少少失望 😞 蛋餅唔夠煙韌 而且食落感覺太油 💛飲品: 凍冬瓜茶, 熱小麥紅茶 (free)呢到較為特別嘅就係飲品係出面自助既 冬瓜茶唔會太甜💗解渴之選!! 而且仲會有少少黑糖味 小麥紅茶就充滿麥香 🙈 佢地仲要係免費添飲㗎 woohoo!!𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:📍元朗仁樂坊5號利發大廈地下G及F號舖Shop G&F, G/F, Lee Fat House, 5 Yan Lok Square, Yuen Long
📍真台客 (元朗)

𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:
💛 真台客牛肉麵($60)

💛 香腸魯肉飯便當($46)

💛 起司肉鬆蛋餅($36 多加一項配料+$5)

💛飲品: 凍冬瓜茶, 熱小麥紅茶 (free)

𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:
📍元朗仁樂坊5號利發大廈地下G及F號舖
2020-10-30 396 瀏覽
呢間元朗嘅台式小店,台灣風味極濃,而且價錢非常親民!不過等位需時,大家要有定心理準備呀,我等左半個鐘左右,好嘅野食花幾耐時間等都願意😃如果等到悶悶地,係門口有位置可以打下卡先😆介紹返野食!【大雞排便當 】 $52 (4/5分)雞排份量好大份😮 而且炸得好脆,內裡鮮嫩多汁,面頭就有一d椒鹽、胡椒等調味粉,連配菜都好好食,好似係台灣食嘅咁樣😋 重要讚下佢隻碟,係好似台灣版圖嘅形狀,好花心思啊!【蚵仔煎 】 $42 (3/5分)蚵仔份量好足夠,味道鮮美,入面嘅生菜都好足料,粉漿煎得幾煙韌,如果個醬可以再濃少少就好喇!【蚵仔麵線】 $36 (3/5分)蚵仔份量都幾多,麵線好有蚵仔嘅鮮味,同時胡椒粉落得多左少少,搶左少少味。【貢丸湯】$28 (4/5分)一上菜比個份量嚇到,本來以為係細細碗,原來係大碗,重有大大粒貢丸,有成4粒!!個湯都幾好飲,都係如果胡椒粉少返d就好喇!更多食評論follow IG : athena_yanlee

如果等到悶悶地,係門口有位置可以打下卡先😆

介紹返野食!

【大雞排便當 】 $52 (4/5分)

【蚵仔煎 】 $42 (3/5分)

【蚵仔麵線】 $36 (3/5分)

【貢丸湯】$28 (4/5分)

2020-10-14 555 瀏覽
全日無咩食野餓到暈🤪 腦母話每次買凍肉有間餐廳都排長龍,上星期經過,原來 #黃店 黎既,即刻帶腦母食😂😂🍜鹽酥雞粒麵Omg雞粒炸得好酥脆,外脆內軟,鹽粉唔辣,岩腦母又香口,麵就普通啦,湯底都無咩特別😂🍛台灣腸滷肉飯滷肉好大粒,又係唔係肉碎,我鍾意,好入味,但唔會太咸,台灣腸好夜市feel😍 飯好大碗,女仔食唔哂🥚肉鬆蛋餅呢個好失望,我煎得仲好過會,雖然好大碌,但係蛋皮黏唔實,煎得唔脆,一夾起成舊散哂👎🏻Btw,呢到冬瓜茶自助任飲,甜到糖尿😂😂店名:真台客 地址:元朗仁樂坊5號利發大廈地下G及F號舖

🍜鹽酥雞粒麵

🍛台灣腸滷肉飯

🥚肉鬆蛋餅

Btw,呢到冬瓜茶自助任飲,甜到糖尿😂😂

店名:真台客
地址:元朗仁樂坊5號利發大廈地下G及F號舖
2020-10-11 320 瀏覽
今天下午同兩個朋友去食真台客,等位等了20min左右...未入之前覺得鋪頭出面畫既畫幾有台灣特色(又忘了影相🙏🏻)入到去當然係睇餐牌啦,餐單都係典型既台灣菜eg酥炸雞排/牛肉麵etc...我地嗌了一雞一豬...酥炸雞不錯,雞都算嫩,有胡椒香...同埋仲香口...飯分量就不算太多...但整體係幾好味野飲方面就冇嗌到,因為要加$1x先有凍奶茶...但佢地提供免費既凍冬瓜水..偏甜,但也很好吧👍🏻👍🏻最後埋單,每個日$48....抵食👍🏻👍🏻
我地嗌了一雞一豬...

炸雞不錯,雞都算嫩,有胡椒香...同埋仲香口...
飯分量就不算太多...但整體係幾好味

最後埋單,每個日$48....抵食👍🏻👍🏻
2020-10-11
20 分鐘 (堂食)
2020-10-09 299 瀏覽
佢地個夜市雞卷似係一塊脆雞皮包住D有汁雞腿肉做架 好食 食過佢地D好食既鹽酥雞, 我先知道原來幾乎所有其他餐廳既雞 其實都係開始變壞緊架。佢地D田園蔥油餅加蛋煎得夠焦, 同時調味又夠咸喎!真係幾年都無食過咁好既煎餅呀。連黑松沙士同冬瓜茶哩D咁地道既野都有。好!係個紅燒牛肉麵個湯同D牛肉同埋D刀削麵我有小小意見,我希望個湯濃D 走生菜多紅蘿蔔加白蘿蔔, D牛肉炆既時間再多D等佢淋D, 同埋D刀削麵煮既時間短D咁。整體黎講, 好評。值得推薦。
佢地個夜市雞卷似係一塊脆雞皮包住D有汁雞腿肉做架 好食
連黑松沙士同冬瓜茶哩D咁地道既野都有。好!
係個紅燒牛肉麵個湯同D牛肉同埋D刀削麵我有小小意見,我希望
整體黎講, 好評。值得推薦。
2020-10-09
外賣送餐
  • 夜市雞肉卷
  • 田園蔥油餅加蛋
  • 鹽酥雞
2020-09-18 782 瀏覽
如果喺元朗食台灣菜,我通常只會食士林,因為佢嘅牛肉湯同面真係幾好食。但真係冇乜試過新餐廳,但朋友推介呢間真台客而且有學生優惠。由於朋友係學生優惠所以就同佢一齊去咗食。XDXD作為一間黃店,佢嘅價錢叫做特別高,而且門口亦都有免費嘅檸檬水同冬瓜茶俾大家飲,所以相對而言飲品嘅種類比較多元化而唔係剩係得水。當然大家都可以試一試去台式飲品而且價錢都唔係貴。冬瓜茶:基本上同台式飲品店嘅冬瓜茶係差唔多味道,而且都唔會太甜,而且唔係只限一杯如果希望繼續飲都可以繼續 Refill知唔想飲為止。鹽酥雞扒面:係朋友嘅其中一個推介,雞扒超級大份而且好有肉汁。基本上同某台式外賣雞扒店嘅質素差唔多。鹽酥雞飯:基本上同髯鬚雞扒係差唔多只不過係變咗一粒粒,但髯鬚雞更加有肉汁因為佢全部包住粉去查。所以受熱比較均勻。鹽酥雞同鹽酥雞扒都冇咩雪味,值得一讚。相比起面同飯,小弟更推薦飯,因為係用珍珠米所以飯會比較香,而且配菜比較多,例如有滷蛋豆腐同菜譜。但呢啲面都係冇嘅芝士蛋餅:呢個蛋餅相比於其他台式食品店而言,佢相對而言比較香脆,但蛋香味夠。但略嫌芝士落得唔夠多所以咪都唔夠香濃。總括而言,元朗嘅台灣菜選擇唔多。而呢間價錢唔叫

鹽酥雞同鹽酥雞扒都冇咩雪味,值得一讚。

總括而言,元朗嘅台灣菜選擇唔多。而呢間價錢唔叫貴而且質素相當唔錯,值得一試!
2020-08-31 736 瀏覽
一連兩個星期日下午茶時段去幫襯牛肉麵,今次真喺好失望!今次麵由粗身麵變成普通幼身台灣麵,口感差咗好多,麵質亦淋身好多;湯,冇上次咁濃味,牛肉亦淡味咗,連配菜嘅紅蘿蔔都淡味咗。賣$60一碗,CP值極低(之前只可說能接受)。服務員接待態度3個字——真心差!態度唔積極,木口木面,問嘢更擺晒上塊面,唔想答😓😤😠😡仲有每次都想試佢嘅珍珠奶茶,都話冇珍珠,緣慳一面。太平盛世咁嘅服務態度已唔合格,何況現今咁嘅市況!唔通佢哋真喺唔擔心做衰個名,舖頭執咗會失業?應該唔會再幫襯❌❌❌
一連兩個星期日下午茶時段去幫襯牛肉麵,今次真喺好失望!
仲有每次都想試佢嘅珍珠奶茶,都話冇珍珠,緣慳一面。
應該唔會再幫襯❌❌❌
2020-08-23
15 分鐘 (堂食)
2020-08-29 485 瀏覽
想食呢間野幾次,一來又黃,二來都係比佢既臭豆腐吸引到(香港好少有得食台灣既臭豆腐~)不過幾次都好多人,今次選擇叫外賣,終於食到嗌左幾樣野食:1. 大雞排便當幾好食,雖然外賣返到屋企塊雞排已經淋哂,但個味道係唔錯,不過個飯略嫌唔夠多汁,所以偏乾身。2. 臭豆腐同台灣比,做到7成個汁同辣度都好正,不過係豆腐有少少乾,但都唔錯!3.雞肉卷好食,只係切左一舊舊有啲唔開心4.貢丸湯台灣味道如果好掛住台灣既夜巿,我覺得都可以黎試下,都好多夜巿小食揀,整體來講幾好值得一試!
想食呢間野幾次,一來又黃,二來都係比佢既臭豆腐吸引到

嗌左幾樣野食:
1. 大雞排便當

2. 臭豆腐
同台灣比,做到7成
個汁同辣度都好正,不過係豆腐有少少乾,但都唔錯!

3.雞肉卷
好食,只係切左一舊舊有啲唔開心

4.貢丸湯
台灣味道

值得一試!
外賣自取
  • 貢丸湯
  • 大雞排便當
同朋友踩單車入到元朗4點鐘左右,係門口等左5分鐘就有得入👍🏼因為佢唔近大馬路,所以唔會有好嘈好煩擾嘅感覺,一路細細聲播住啲我鍾意嘅台灣/ 廣東話歌,環境幾舒服🎈我地堂食叫左兩個餐,兩個都可以❗️任飲凍冬瓜茶,要自己出去斟❗️好多出面買嘅冬瓜茶都會超級甜所以本身無咩期望,諗住試一小杯就算🙃但佢出乎意料地甜度適中,同非常透心涼,加上有啲口渴,所以我好唔客氣地添多左兩杯😂😂話說我地分別叫左鹽酥雞便當 ($48)同大雞排便當 ($52)份量幾大,同埋會附送小食好似滷豆腐、滷蛋咁,所以個飯嚟到我地反而有啲呆lol雞排同鹽酥雞都整得好食,同有台灣風味💛所以睇下你自己鍾意邊樣多啲💛但滷豆腐滷蛋就麻麻地,當前菜食就可以,唔使有太大期望🤣總括嚟講: 價錢親民,主食好食,可以翻兜✅

話說我地分別叫左鹽酥雞便當 ($48)
鹽酥雞便當

同大雞排便當 ($52)
大雞排便當

總括嚟講: 價錢親民,主食好食,可以翻兜✅
大雞排便當
2020-08-22 374 瀏覽
«819»每想念一次台灣就食一次台灣野😩﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷蚵仔麵線 $36▶雞肉飯便當 $46▷古坑珍珠咖啡 $18▶贈飲 冬瓜茶每食一次台灣野就想念一次台灣😩好想去台灣掃夜市,嗌咗好想食嘅麵線同雞肉飯🥺 蚵仔份量驚人,保守估計都有粒,食極都仲有咁。個人鍾意傑撻撻gel啲嘅線麵,所以覺得呢個太水,不過味道都不俗!湯汁幾香甜而且重胡椒粉味~完全就係台灣嘅雞肉飯,雞肉切成碎條狀,夾埋蔥油炸蒜撈飯一啖過!加埋豬耳更加多重口感,豬耳煮到好腍,食落係骨膠原嘅煙韌口感~被「古坑咖啡」個名吸引咗,原來係台灣雲林出產嘅咖啡,夠晒地道!雖然我係飲唔出分別😂 但個珍珠好食,煙韌有咬口der食得7788我地先發現原來有自助冬瓜茶可以斟,試咗一杯仔覺得太甜就冇添,但有得免費飲係正嘅~🤪﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣真台客元朗仁樂坊5號利發大廈地下G及F號舖荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下C號舖大埔安慈路3號翠屏花園商場地下9號舖
«819»
每想念一次台灣就食一次台灣野😩