之前有幫襯過大埔真台客第一次幫襯外賣覺得味道幾好但堂食嘅質素又差、店員態度又差打算荃灣店會唔同, 點估到都係食物質素差呢當晚叫咗雞肉飯、烤雞腿湯麵食落啲米未煮熟透, 湯麵也淡而無味最期待嘅蚵仔煎亦煎得不好蛋跟蛋漿分開曬, 感覺單靠醬汁去叼味整體食物水準都令人失望店員多數都係後生一入店已經feel到店員們嘅態度並不友善(亦無咩禮貌)可以幾枱唔識嘅客人都一齊有咁嘅感覺好少有良心小店係值得支持, 但希望起碼有番相對應嘅食物水準, 咁即使態度差都唔會令客食到一肚氣
之前有幫襯過大埔真台客
第一次幫襯外賣覺得味道幾好
但堂食嘅質素又差、店員態度又差
打算荃灣店會唔同, 點估到都係食物質素差呢

當晚叫咗雞肉飯、烤雞腿湯麵
食落啲米未煮熟透, 湯麵也淡而無味

蚵仔煎

最期待嘅蚵仔煎亦煎得不好
蛋跟蛋漿分開曬, 感覺單靠醬汁去叼味

整體食物水準都令人失望

店員多數都係後生
一入店已經feel到店員們嘅態度並不友善(亦無咩禮貌)
可以幾枱唔識嘅客人都一齊有咁嘅感覺好少有
2022-10-04
2022-10-05 337 瀏覽
本身諗住黎幫襯下黃店,入到黎冇人招呼,之後我咪自己搵位坐囉。之後有個女職員問我掃左針卡未,我話冇,搵唔到部機,之後佢叫我出返去掃,語氣勁差😅點知原來係佢哋自己攞部手機掃。坐低開openrice睇下啲食評,心諗中伏了,個個都係講緊同一個人,一間黃店最基本嘅嘢就係禮貌,咁冇禮貌學咩人返黃店🤷🏼‍♀️個金色頭髮嗰個女仔真係好冇禮貌,我都唔想多講啦😃勁大聲喺度傾淘寶嘢,賣黃養藍😌喺鋪頭入面咁大聲講粗口真係好失禮,好心老細見到嘅話就管下啦,一年前已經講緊同一個人都無動於衷🥵如果佢係老細咁就當我冇講啦,可以執笠㗎啦🤭之後坐左陣冇嗌到野食就走左🙃
之後坐左陣冇嗌到野食就走左🙃
2022-10-04 234 瀏覽
😌 小編依晚又去荃灣做嘢,完事後去路德圍附近覓食,揀咗間唔使等太耐嘅台灣餐廳食個快飯!💪🏻[ 亂闖試食 ]🍽 烤雞腿便當 😋😋😋😋🍗 烤雞腿好大件,雞腿上嘅醬油顏色好均勻,唔會烤到好乾柴,仲保留到肉汁,味道鹹甜!☺️ 便當以大碗飯形式上,有半隻鹵蛋、豆乾、台式菜甫同小白菜🥬,飯量有大半碗,整體帶有台灣風味。晚餐 💵 約港幣$50/人💁🏻‍♀️ 小編依時平日等咗十幾分鐘,晚市嚟講,尚算輪得快!大家去荃灣嘅話,都可以去試下!😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍽 烤雞腿便當 😋😋😋😋

晚餐 💵 約港幣$50/人

烤雞腿便當
2022-09-13
15 分鐘 (堂食)
烤雞腿便當
2022-09-27 197 瀏覽
估唔到啱啱開始用openrice,第一次寫食評就係差評😅之前都有幫襯過幾次,個牛肉麵真係出色,隔左成半年再黎食,唔知係錯覺定係太耐冇食過,個牛肉麵好食左好多,啲牛肉好淋,一級棒👍之前食係有少少韌,不過唔影響🤪我朋友嗌左個大雞排便當,塊大雞排依然都係大過塊面😋不過趕時間就冇影到相個問題黎啦,由我第一次食到宜家過左成半年再返黎食多次,個女職員態度依然係好差😅仲記得第一次黎食嘅時候係十月,要自己圈menu嘅,嗰陣時我唔知道所以直接舉手落單,之後佢行過黎語氣勁差咁講:「其實俾咗支筆你自己圈低」跟住黑曬面咁走左。問佢嘢仲要勁唔耐煩,好似俾人鬧緊咁。ok fine咁我地圈完之後咪舉手囉,舉左勁耐都冇人理,個女職員企係收銀嗰個位dup低個頭唔知喺度做緊啲乜,不過我諗應該都係玩緊手機😅見到另外個女職員包緊外賣又要執檯,跑黎跑去得佢自己一個做嘢咁,我就諗住等一陣先再落單。嗰時我同朋友都已經嬲嬲地準備想走。等左一陣見到佢啲外賣好似包到七七八八咁,咁我咪再舉手囉,等左一陣係包外賣個女職員黎幫我落單,個態度同另外嗰個根本就係天壤之別😅我仲記得佢話:「sorry呀,頭先太忙冇注意到你地」本來諗住態度咁差都唔會再
估唔到啱啱開始用openrice,第一次寫食評就係差評😅

個問題黎啦,由我第一次食到宜家過左成半年再返黎食多次,個女職員態度依然係好差😅仲記得第一次黎食嘅時候係十月,要自己圈menu嘅,嗰陣時我唔知道所以直接舉手落單,之後佢行過黎語氣勁差咁講:「其實俾咗支筆你自己圈低」跟住黑曬面咁走左。問佢嘢仲要勁唔耐煩,好似俾人鬧緊咁。ok fine咁我地圈完之後咪舉手囉,舉左勁耐都冇人理,個女職員企係收銀嗰個位dup低個頭唔知喺度做緊啲乜,不過我諗應該都係玩緊手機😅見到另外個女職員包緊外賣又要執檯,跑黎跑去得佢自己一個做嘢咁,我就諗住等一陣先再落單。嗰時我同朋友都已經嬲嬲地準備想走。等左一陣見到佢啲外賣好似包到七七八八咁,咁我咪再舉手囉,等左一陣係包外賣個女職員黎幫我落單,個態度同另外嗰個根本就係天壤之別😅我仲記得佢話:「sorry呀,頭先太忙冇注意到你地」本來諗住態度咁差都唔會再黎食,不過個女職員態度好誠懇,同埋啲野食又幾好味,加上之前去其他餐廳啲員工態度唔好都冇人道歉,所以我先記得咁清楚,我地都覺得可以比多次機會。再之後都有黎食幾次,嗰幾次都係受住氣咁食,仲見到佢會對其他客呼呼喝喝。不過有個男職員態度好好👍超nice,呢啲員工真係值得我返轉頭幫襯🤘

因為搬左屋嘅原因,所以少左黎荃灣,前幾日同朋友黎荃灣行街,咁啱又黎到路德圍呢邊覓食,咪抱住嘗試嘅心態再食多次,希望態度會有所改變啦~
宜家變咗手機落單,方便左好多。個女職員俾返張單我哋嗰陣時係掉過黎,跟住推啲枱枱凳凳勁大聲。心諗欠左你咩而家,使唔使咁呀😅仲有個男職員上菜嗰陣時勁大力擺落張枱度,不過我諗應該係唔小心。食到七七八八,我就舉手想要張紙巾,又係舉左勁耐冇人理我,個個都喺度玩緊手機,最後我去左隔離7仔買紙巾。

睇返其他人嘅食評我諗大家都係講緊同一個女職員㗎啦😅係邊個就唔講啦😌呢間鋪頭真係令我印象深刻😉其實尊重真係咁難咩?禮貌啲啲都唔得咩?可唔可以將心比己。換做你係客人你都會炆啦😃我諗我唔會再黎幫襯,或者等個女職員唔喺度先再黎幫襯啦🤷🏻‍♀️不過值得一提嘅係,啲野食真心不錯👍不過要受住氣咁食嘢真係不足以令我回頭,真係俾錢買難受🙂
2022-09-18
  • 真台客牛肉麵
2022-09-27 204 瀏覽
好耐無寫食評,今次真係忍唔住話說台蔡滷肉飯勁多人排隊,於是去左附近真台客。越食越唔對路,所以決定出食評...一開始見到menu好多野食,好吸引,於是叫左個二人餐,點知...(食左兩件後拍攝,但我無整亂過)食物既賣相好重要,『台客炸物拼盤』一放低就震撼左我既五觀...點解可以求其炸埋一碟排得靚少少可以嗎...至少同類放埋一齊雞肉飯係唯一我覺得正常的,唔會好濃味,白灼雞胸肉加少少胡椒粉啱曬正想減肥既我黑糖珍珠鮮奶,係我唔啱,少甜少冰後變左一杯珍珠牛奶九份紅豆芋圓類既甜品係我地既至愛,點知都真係可以煮得唔好食首先芋圓少得可憐,但係好彩得幾粒,煙煙靭靭既芋圓點解可以整到咁膠...食完之後我同自己講,下次台蔡滷肉飯幾多人都要照排!!
好耐無寫食評,今次真係忍唔住

話說台蔡滷肉飯勁多人排隊,於是去左附近真台客。
越食越唔對路,所以決定出食評...

(食左兩件後拍攝,但我無整亂過)
排得靚少少可以嗎
...至少同類放埋一齊

黑糖珍珠鮮奶,係我唔啱,少甜少冰後變左一杯珍珠牛奶

九份紅豆芋圓類既甜品係我地既至愛,點知都真係可以煮得唔好食
食完之後我同自己講,下次台蔡滷肉飯幾多人都要照排!!
2022-09-27
之前食過一次,覺得味道唔錯,價錢合理,就支持一下黃店,再次嚟幫襯係門口睇緊menu,當時道門係開咗,咁我睇完諗住行入去個下,門口個staff突然閂咗道門😐 以為係入面滿座無位,就望一望入去,個staff隔住道門問幾位,我答完兩位,可能聽唔清楚佢先開返道門再問多次幾位😥其實道門咁厚,係咪一開始就開門問會好啲呢?係門口scan完安心出行,個staff拎住部電話行過嚟scan針卡,同一時間叫我出示返安心出行頁面+探熱+把遮放出面,當下手忙腳亂,跟足佢指示做完之後,未放得切把遮,個staff即刻大聲講: 把遮放門口呀聽完呢句之後已經無心情食餐飲業有時好忙大家都明,但個態度唔洗欠咗你咁,未開始食野已經受氣,睇返其他人review都好多人提到職員態度問題,希望可以重視一下,客人唔係入嚟俾你呼呼喝喝的

聽完呢句之後已經無心情食

Intro: 食台灣野分分鐘100蚊走唔甩,而呢一間出名價錢貼地份量多,呢次就試左蛋餅、雞扒飯、青瓜蛋撈麵___________________🍽 大雞扒便當 ⭐️8.5/10💰 52✍🏻 雞扒真係大過人塊面!✍🏻 炸外皮好香脆,但仲keep到裡面嘅肉質✍🏻 飯就粒粒分明,仲有少少酸菜送飯🍽 肉鬆蛋餅⭐️7.5/10💰 30✍🏻 上到黎嘅時候冇咁熱,熱食相信更好✍🏻 蛋餅有4舊可以share✍🏻 鹹鹹地嘅肉鬆同蛋好夾,略嫌塊蛋皮太薄🍽 撈麵⭐️7.5/10💰 40✍🏻 建議要撈到好平均,因為係幾辣下✍🏻 麵質彈牙適合做撈麵、流心蛋略嫌唔夠靚✍🏻 食完好涼爽,仲好開胃___________________🏠 真台客📍 荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下C號舖⭐️ 8/10
___________________
🍽 大雞扒便當 ⭐️8.5/10
💰 52
✍🏻 雞扒真係大過人塊面!
✍🏻 炸外皮好香脆,但仲keep到裡面嘅肉質
✍🏻 飯就粒粒分明,仲有少少酸菜送飯

🍽 肉鬆蛋餅⭐️7.5/10
💰 30
✍🏻 上到黎嘅時候冇咁熱,熱食相信更好
✍🏻 蛋餅有4舊可以share
✍🏻 鹹鹹地嘅肉鬆同蛋好夾,略嫌塊蛋皮太薄

🍽 撈麵⭐️7.5/10
💰 40
✍🏻 建議要撈到好平均,因為係幾辣下
✍🏻 麵質彈牙適合做撈麵、流心蛋略嫌唔夠靚
✍🏻 食完好涼爽,仲好開胃
___________________
🏠 真台客
📍 荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下C號舖
⭐️ 8/10
📍#真台客#MFJ荃灣 #MFJ台灣菜人均消費: HKD84荃灣有一間有台灣打理嘅台式餐廳,地方細細,食物選擇都OK ,價錢合理👌🏻呢度有自助冬瓜茶飲,不過偏甜🆗真台客牛肉麵🍜$66食台灣菜通常試個牛肉麵先😆 飲第一啖湯都OK! 牛肉都幾軟稔,不過唔算太香,麵偏硬身,口感都唔錯!可惜個湯越食越甜,食到尾有啲頂唔順,份量亦唔太多!🆗蛋餅🍳$36另加咗個台式蛋餅,好硬,無平時軟綿綿嘅口感!我哋揀嘅係芝士,但係冇芝士味,而且蛋餅還蛋餅,芝士還芝士!其實佢哋唔係好夠人,又多外賣,兩個人點三樣嘢,有兩樣嘢都漏單,仲要催咗兩次😅其實味道唔算十分地道,反而有啲似港式,不過唔算太差👌🏻#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #taiwanesefood #taiwanesecuisine #beefnoodles #相機食先 #荃灣美食 #台灣菜 #牛肉麵

📍#真台客

#MFJ荃灣 #MFJ台灣菜

人均消費: HKD84

呢度有自助冬瓜茶飲,不過偏甜
冬瓜茶

🆗真台客牛肉麵🍜$66
真台客牛肉麵

真台客牛肉麵

🆗蛋餅🍳$36
蛋餅

其實味道唔算十分地道,反而有啲似港式,不過唔算太差👌🏻

2022-07-05
海壩街平時太多野食都未試過呢間,難得今日同朋友去開大窩口碌ling,我又想食下台灣野,所以就去試下。🔅鹽酥雞便當 ($55)呢個雖然叫便當,不過堂食都係普通碗裝😂。鹽酥雞鋪滿成碗飯😱,炸得幾香脆,係炸到外層有少少硬,不過整體都唔錯👍🏻。加埋有半隻滷蛋同埋滷豆腐,加埋少炒魯肉。叫左少飯多汁啱啱好😋。🔅大雞排便當 ($60)同行朋友食就無影,不過雞排係真係超大塊!試左一舊雞扒都幾香脆幾嫩,唔錯。🔅真台客牛肉麵 ($66)牛肉麵都唔錯,紅蘿蔔可以再入味少少。💬整體唔錯,相當抵食,仲有冬瓜茶(凍)既任飲🤤,仲要無加一🖖🏻。元朗都仲有分店,推薦大家經過試下💛。

鹽酥雞便當
鹽酥雞便當
🔅鹽酥雞便當 ($55)
大雞排
🔅大雞排便當 ($60)

🔅真台客牛肉麵 ($66)
牛肉麵都唔錯,紅蘿蔔可以再入味少少。

2022-06-27 316 瀏覽
是日極度天晴,熱到high high,同太太經過荃灣路德圍順道食個午飯。本來想試一試新開的台式料理,但見要排隊,天氣又熱,索性行多兩步食真 台客算了。一進門,店員有禮地指示我地去二人座位就坐,由於係用QR code下單,好快落好單等食!先來的是酥炸九層塔鹽酥雞炸得頗好,外層醉脆之餘,雞肉也嫩滑,份量也足,但九層塔有點小家,還好主角交足功課。炸臭豆腐則一般般,因為真心唔臭,期待主角麵食會好一點我點了真台客牛肉麵,賣相頗為吸引湯熱麵爽,湯頭濃郁,只嫌紅蘿蔔不夠入味牛肉選用牛肋條,有三至四條,炆得軟淋,好味太太則選擇了肉羹湯麵,太太說最出色的是超入味年糕基本上,價錢合理,食物質素也不錯,是值得支持的小店!
先來的是酥炸九層塔鹽酥雞
炸臭豆腐則一般般,因為真心唔臭,期待主角麵食會好一點
我點了真台客牛肉麵,賣相頗為吸引
湯熱麵爽,湯頭濃郁,只嫌紅蘿蔔不夠入味
牛肉選用牛肋條,有三至四條,炆得軟淋,好味
太太則選擇了肉羹湯麵,太太說最出色的是超入味年糕
基本上,價錢合理,食物質素也不錯,是值得支持的小店!
題外話/補充資料: 餐廳免費提供自助冬瓜茶給堂食客人享用 抵讚~!
2022-06-25
  • 鹽酥雞
  • 真台客牛肉麵
2022-06-27 1358 瀏覽
噚日(26-6-2022 Sun)朝同老公送完膠後食晏,又去邊喥食?記起呢間新嘅啡奴(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%95%A1%E5%A5%B4-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E5%A4%9A%E5%9C%8B%E8%8F%9C-r755945),於是行嚟,但11:25am未開門,老公話咁嚟呢間.我哋坐低後睇完menu,就掃QR code落單,要咗:2. $15.00嘅蘋果西打呢個原來係罐庄,唔評.3. $18.00嘅珍珠咖啡我只飲兩啖.咖啡味唔太濃,啱覺得咖啡苦嘅我.味道:3分1. $60.00嘅真台牛肉飯多汁老公食嘅,大大碗,我只喺食佢食唔晒淨低嘅飯,只有汁都已經好夠牛味同好食.味道:4分4. $30.00嘅蔥抓餅軟軟糯糯,唔算好油膩,好味.味道:4分5. $28.00嘅雞肉卷以為係炸花枝丸,因為同老公研究要咩時攪到好亂,食咗一啖至醒覺係雞肉卷,佢外脆內juicy,外面應該係雞皮,佢加嘅椒鹽份量啱啱好,好味.而嗰啲醬唔係辣嘅.飽嘅老公食一件都大讚好食,之後都食多一件.味道:5分任飲嘅凍冬瓜茶唔太甜,依然好味.其他:電

我哋坐低後睇完menu,
就掃QR code落單,要咗:

2. $15.00嘅蘋果西打
蘋果西打
呢個原來係罐庄,唔評.

3. $18.00嘅珍珠咖啡
珍珠咖啡
我只飲兩啖.咖啡味唔太濃,啱覺得咖啡苦嘅我.
味道:3分

1. $60.00嘅真台牛肉飯多汁
真台牛肉飯多汁
味道:4分

4. $30.00嘅蔥抓餅
軟軟糯糯,唔算好油膩,好味.
味道:4分

5. $28.00嘅雞肉卷
雞肉卷
飽嘅老公食一件都大讚好食,之後都食多一件.
味道:5分
左: 蔥抓餅, 右: 雞肉卷
任飲嘅凍冬瓜茶
凍冬瓜茶
唔太甜,依然好味.

其他:
電視機播佢哋上台灣電視台嘅節目,一路食一路聽住,感覺真係好似身處台灣.

抵食係2.86分
上次食評係2022年1月6日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E4%B8%80%E8%85%B3%E8%B8%A2-e4295846
2022-06-26
$75.5 (午餐)
真台牛肉飯多汁
雞肉卷
2022-06-25 170 瀏覽
真台客相信是很多人都吃過的午餐,平常路過的時候,如果當天想吃台灣菜,那麼你一定要選擇真台客這間台灣餐店。新台客餐店的食品性價比甚高,如果你像我今天一樣吃雞扒飯,他的雞扒大魚你的蓮子,揸得10分鬆脆,鄙薄肉質鮮嫩,雞排充滿肉汁。除此以外,在下方的葉菜及蔬菜,能夠中和酥炸雞扒的油脂味,讓你整個午餐感到不會10分濟。除此以外我還點了一個蛋餅,這裏的蛋餅外皮是遠艦的,不是翠山的種類,但是蛋餅的餡料10分充足,每一件都是脹卜卜的,所以吃蛋餅也10分划算。蛋餅裏可選芝士、粟米等等的材料,可以按自己的需要選擇不同類型的蛋餅。

2022-06-18 128 瀏覽
今日同朋友嚟到荃灣,一入到去有好多Collar嘅應援,又有Music video,食完成餐飯覺得聽住鍾意嘅音樂食飯食得好開心,加上一上菜睇兩睇,而家好似好少見啲餸仲多過啲飯,多數都係飯多,食到人哋滯晒,但係呢間價錢好合理,又好食😋👍🏼
2022-06-17 133 瀏覽
▪️#九層塔鹽酥雞 HKD$36超讚👍🏼👍🏼是我在台灣吃到的味道😝鹽酥雞一定要搭九層塔!!酥脆的口感而且份量比我想像的大份▪️#魯肉飯 HKD$28一碗才28元😍份量剛剛好魯肉的精髓就是肥肉和魯汁味道不錯,但感覺比較適合香港人的口味整體是好吃的但魯汁略少了一點😣▪️#楊枝襟撈 HKD$40糖水(甜湯)底是芒果感覺有加淡奶而且比一般的濃有一點點芒果丁原本以為很好吃但..整體偏淡就是很淡的芒果加很淡的奶味而且不怎麼甜感覺很健康😂(但吃糖水就是想要吃甜🥲🥲)▪️#金玉滿堂 HKD$38內含芒果、愛玉、西米、芒果布甸底是淡淡的牛奶但甜度這碗好多了🤣🤣推薦給愛吃料的大家喔(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌑🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌘🌑#真台客📍 荃灣荃興徑3-5號
▪️#九層塔鹽酥雞 HKD$36
超讚👍🏼👍🏼
是我在台灣吃到的味道😝
鹽酥雞一定要搭九層塔!!
酥脆的口感
而且份量比我想像的大份

▪️#魯肉飯 HKD$28
一碗才28元😍
份量剛剛好
魯肉的精髓就是肥肉和魯汁
味道不錯,但感覺比較適合香港人的口味
整體是好吃的

但..整體偏淡
就是很淡的芒果加很淡的奶味
而且不怎麼甜
感覺很健康😂
(但吃糖水就是想要吃甜🥲🥲)

▪️#金玉滿堂 HKD$38
內含芒果、愛玉、西米、芒果布甸
底是淡淡的牛奶
但甜度這碗好多了🤣🤣
推薦給愛吃料的大家喔

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌘🌑

#真台客
📍 荃灣荃興徑3-5號
2022-06-12 104 瀏覽
好耐冇食台灣菜🥺好掛住台灣-大雞扒便當($52)好大塊雞扒😳外皮好脆 入面好多肉汁 而且有個靈魂滷蛋同滷豆腐 ·鹽酥雞便當($50)鹽酥雞個量都正常 不過比起大雞排就少左啲震撼🤣因為炸得太脆 食完有啲熱氣·蚵仔煎($42)蚵仔煎比炸物上得快 味道都似台灣嘅 如果醬汁可以多番少少會更好🤏🏻
好耐冇食台灣菜🥺好掛住台灣

大雞扒便當($52)

鹽酥雞便當($50)

蚵仔煎($42)