2021-06-12 170 瀏覽
嗰日好想食台灣嘢,荃灣唔算好多選擇所以去咗最多野食嘅路德圍食呢間真台客,最近喺連登好多人講blacklist呢間,話態度西又難食😂拿我就冇俾店員鬧既,不過有個女店員真係幾好火,勁大力抨啲枱凳嚇親全場所有客🤡野食方面只係普普通通,肉燥飯肥肉太多,腦細啲鹽酥雞就幾好食。回頭率頗低,路德圍咁多好野食,台灣嘢都有好多間好食,唔使幫襯佢🙈

午餐
2021-06-07 130 瀏覽
好耐無喺荃灣路德圍覓食,發現黎間新開台灣鋪,又想念台灣野,所以決定試下.星期六下午,餐廳細細坐滿人,等左一陣就有位。魯肉飯 Minced pork rice ($28)魯肉飯看似簡單,整得好味唔易架,呢個都算OK油蔥雞肉飯便當 Poached Chicken with Scallion oil Bento台鐵便當的感覺。蚵仔煎 Oyster omelette蚵仔煎一般般,不過蚵仔煎好多做法,而呢個唔合我地口味。黑糖珍珠鮮奶珍珠QQ的,只係配鮮奶,略為少左啲味道。黑糖味唔重。蘋果西打,有點懷舊feel

星期六下午,餐廳細細坐滿人,等左一陣就有位。

魯肉飯 Minced pork rice ($28)
魯肉飯 Minced pork rice

魯肉飯看似簡單,整得好味唔易架,呢個都算OK

台鐵便當的感覺。

蚵仔煎 Oyster omelette

蚵仔煎 Oyster omelette
蚵仔煎一般般,不過蚵仔煎好多做法,而呢個唔合我地口味。

黑糖珍珠鮮奶

珍珠QQ的,只係配鮮奶,略為少左啲味道。黑糖味唔重。

蘋果西打,有點懷舊feel
2021-05-29
10 分鐘 (堂食)
  • 魯肉飯 Minced pork rice
2021-06-02 142 瀏覽
繼續講下近路德圍既良心店門口有得填紙 有文宣 義賣 等等有mee 會員 都有gumpay 有優惠減$10店內音樂都用左香港本土既歌曲店入面有得自助任飲 凍冬瓜茶 同 熱蜜香紅茶(我去果時下午茶時間 咁岩冬瓜茶冇哂sad 要問問店員仲有冇).講講野食 去店式餐廳 梗係試試⭐️鹽酥雞$36👍🏻一上台 有小小驚喜 好大份正常一個人食唔哂 表面有九層塔裝飾😋鹽酥雞做到外層起泡泡 酥脆口感😋表面有一層調味粉 👍🏻咬開都保持到小小汁.⭐️總匯蛋餅$48入面有 玉米 鮪魚 起司 肉鬆🔥上台熱辣辣 記住襯熱食👍🏻外層軟熟 😋有蛋香 仲有小小拉絲👍🏻入面配料多 唔鬆散.⭐️真台客牛肉飯$60 加魯肉$6👌🏻牛肉算大舊 飯底有算多既湯汁(個人喜號like)👌🏻有蘿蔔 菜 甜酸菜 算幾健康 ok啦
繼續講下近路德圍既良心店
🔥上台熱辣辣 記住襯熱食
👍🏻外層軟熟 😋有蛋香 仲有小小拉絲
👍🏻入面配料多 唔鬆散
⭐️真台客牛肉飯$60 加魯肉$6
👌🏻牛肉算大舊 飯底有算多既湯汁(個人喜號like)
👌🏻有蘿蔔 菜 甜酸菜 算幾健康 ok啦
2021-05-26 112 瀏覽
路德圍不嬲都多餐廳選擇,今日心血來潮想食台灣野就黎左買外賣。油蔥雞肉伴麵 $48麵既份量都夠,麵質幾彈牙,醬汁味道適中,不過雞肉既份量就少左啲喇!外賣送左支冬瓜茶,味道甜甜地而家天氣咁熱好岩飲。

油蔥雞肉伴麵 $48

2021-05-26
2021-05-20 125 瀏覽
小編行山之前要食下野〜經過荃灣就即刻補給下先見到有間黃店台灣菜一直都好想試等咗差唔多15分鐘就有位入面亦都有免費嘅冷/熱冬瓜茶飲客人自己出去拎就得〜📍滷肉飯($ 28)呢間台灣野嘅滷肉飯相對來講比較平雖然係細細碗但係份量同埋肉量都比較多魯肉黎講肥瘦均勻 肉質唔算好柴有少少脂肪 食落唔會好乾身都幾唔錯!📍雞絲糖心蛋涼麵($ 39)呢個涼麵賣相真係有啲唔好睇雖然係用鐵兜裝 但碗邊全部都係水見到的確有少少唔開胃不過食落都還可以,普普通通小編就覺得大家可以有更加好嘅選擇唔一定食呢個涼麵🤣🤣📍起司肉鬆台式蛋餅($ 41)原本呢只係包一個餡料〜小編另外再加 咗肉鬆(+$5)蛋餅來講都算驚喜好香蛋香味!!一咬落去餡料已經爆曬出黎皮又薄唔會成寸厚成餐最滿意就係呢個蛋餅 📍炸芋丸($ 30)一眼睇曬有5大粒上到枱熱辣辣 食落去辣嘴嘅〜咬落去係滿滿嘅芋頭蓉外表炸到金黃色 外脆內軟值得推介!
小編行山之前要食下野〜
經過荃灣就即刻補給下先
見到有間黃店台灣菜
一直都好想試
等咗差唔多15分鐘就有位
入面亦都有免費嘅冷/熱冬瓜茶飲
客人自己出去拎就得〜

📍滷肉飯($ 28)
呢間台灣野嘅滷肉飯相對來講比較平
雖然係細細碗但係份量同埋肉量都比較多
魯肉黎講肥瘦均勻 肉質唔算好柴
有少少脂肪 食落唔會好乾身
都幾唔錯!

📍雞絲糖心蛋涼麵($ 39)
呢個涼麵賣相真係有啲唔好睇
雖然係用鐵兜裝 但碗邊全部都係水
見到的確有少少唔開胃
不過食落都還可以,普普通通
小編就覺得大家可以有更加好嘅選擇
唔一定食呢個涼麵🤣🤣

📍起司肉鬆台式蛋餅($ 41)
原本呢只係包一個餡料〜
小編另外再加 咗肉鬆(+$5)
蛋餅來講都算驚喜好香蛋香味!!
一咬落去餡料已經爆曬出黎
皮又薄唔會成寸厚
成餐最滿意就係呢個蛋餅

📍炸芋丸($ 30)
一眼睇曬有5大粒
上到枱熱辣辣 食落去辣嘴嘅〜
咬落去係滿滿嘅芋頭蓉
外表炸到金黃色 外脆內軟
值得推介!
2021-05-16 107 瀏覽
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5⭐️最高)油蔥雞肉飯便當 $51滷排骨便當 $51蚵仔煎 $43(連2枝冬瓜茶)每次喺荃灣要買嘢返屋企食,第一時間通知會去真台客😂因為好食,抵食同💛💛今次叫咗兩個便當同一個蚵仔煎,佢哋嘅蔥油雞肉便當基本上我每次都叫呢個,因為雞肉唔肥,仲有啖啖蔥油香味,雖然蔥油係有啲肥,但唔算太過份都ok嘅😂排骨便當就買俾屋企人食,今次就冇試到!蚵仔煎係台式濕果隻,每次都係會叫,因為冇得去台灣,食住懷念吓先😛
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5⭐️最高)

油蔥雞肉飯便當 $51
滷排骨便當 $51
蚵仔煎 $43
(連2枝冬瓜茶)

1K
2021-05-11 137 瀏覽
“鹽酥雞便當”($50)“香腸魯肉便當”($50)“黑糖珍珠鮮奶”($28)“蘋果西打”($15) 之前去開荃灣路德圍嗰邊食嘢都會見到呢間台式餐廳人頭湧湧今次趁住時間仲早餐廳仲有位即刻入去試試先😛呢間餐廳嘢食價錢十分實惠😍一個台灣便當大約都係$50-$60仲要係大大碗架😝 我就叫咗個鹽酥雞便當🐔碗飯面頭舖滿咗鹽酥雞😍好似仲多過啲飯咁🤣跟飯仲配有菜脯,椰菜,滷蛋同滷豆腐☺鹽酥雞食落十分香脆😋肉質仲幾嫩添☺ 男朋友就叫咗香腸魯肉便當😆台灣腸煎到面頭微脆,食落香口但唔會好油🤩呢道啲魯肉切成長條型,肥瘦均勻☺而且份量好多,撈哂成碗飯都夠😛跟飯都係會配有菜脯,椰菜,滷蛋同滷豆腐☺ 飲品方面叫咗蘋果西打🍎去親台灣旅行都係必飲!個味道真係好懷念🥺另一杯就要咗黑糖珍珠鮮奶🥰雖然睇落好似冇咩黑糖咁但飲落口又幾香☺珍珠質地夠q彈好好咬口😝 呢間餐廳仲有一樣好佛心嘅地方😍就係可以任飲凍嘅冬瓜茶同熱嘅麥香紅茶😍咁抵食嘅餐廳唔怪得咁多食客支持啦🥰
“鹽酥雞便當”($50)
“香腸魯肉便當”($50)
“黑糖珍珠鮮奶”($28)
“蘋果西打”($15)

之前去開荃灣路德圍嗰邊食嘢
都會見到呢間台式餐廳人頭湧湧
今次趁住時間仲早餐廳仲有位即刻入去試試先😛
呢間餐廳嘢食價錢十分實惠😍
一個台灣便當大約都係$50-$60
仲要係大大碗架😝

我就叫咗個鹽酥雞便當🐔
碗飯面頭舖滿咗鹽酥雞😍好似仲多過啲飯咁🤣
跟飯仲配有菜脯,椰菜,滷蛋同滷豆腐☺
鹽酥雞食落十分香脆😋肉質仲幾嫩添☺

男朋友就叫咗香腸魯肉便當😆
台灣腸煎到面頭微脆,食落香口但唔會好油🤩
呢道啲魯肉切成長條型,肥瘦均勻☺
而且份量好多,撈哂成碗飯都夠😛
跟飯都係會配有菜脯,椰菜,滷蛋同滷豆腐☺

飲品方面叫咗蘋果西打🍎

呢間餐廳仲有一樣好佛心嘅地方😍
就係可以任飲凍嘅冬瓜茶同熱嘅麥香紅茶😍
咁抵食嘅餐廳唔怪得咁多食客支持啦🥰
2021-05-10 122 瀏覽
在荃灣的台式小店,重溫台灣夜市風味💗感到這裡的口味挺正宗的,是讓人懷念的台灣滋味👏🏻 ◾️蚵仔麵線$ 36湯頭好鮮甜🤤一粒粒蠔仔肥嘟嘟新鮮又大隻,麵線稠度恰到好處💗入口好滑順喔,滿口台式風味。◾️九層塔鹽酥雞 $36份量超多喔🥳剛剛炸起的鹽酥雞好酥脆香口,肉質好嫩~加入了九層塔香氣更盛喔👍🏼◾️麻辣魯肉乾伴麵$39份量也是超多的👍🏼魯肉丶青瓜絲丶麻辣醬,跟麵和碗底的湯汁拌好之後~又香又濃💗魯肉好入味,辣度不算好噴火~但充滿麻香,越吃越滋味。◾️大腸包小腸 $36用大腸糯米腸包著台式香腸,糯米腸外脆內軟👍🏼入口熱烘烘,加上醬汁和酸菜,很有台灣夜市小吃的風味~◾️凍冬瓜茶/熱麥茶 免費在自助茶水區免費提供。微微甜的冬瓜茶好清涼解渴喔~超好喝💗熱麥茶麥味香濃也很不錯。

◾️蚵仔麵線$ 36

• 蚵仔麵線
  • 九層塔鹽酥雞
  • 麻辣魯肉乾伴麵
2021-04-29 108 瀏覽
喺路德圍附近掃街,見到平時排長龍嘅真台客唔洗等位,即刻入嚟試試先。台式起司蛋餅$36 食唔落正餐所以嗌咗兩樣小食,熱辣辣嘅蛋餅再加埋芝士無得輸!仲有玉米、鮪魚、肉鬆比你加,每加一樣加$5。諗起喺台灣每朝朝早都要落街買份早餐,係想念嘅味道啊~蚵仔煎$42 材料同台灣大同小異,但同台灣本地嘅蚵仔煎相差都幾遠,啲粉漿太多,不過唔難食嘅都清晒。仲有免費嘅冬瓜茶同熱紅茶提供,希望可以快啲去到台灣食真正嘅台灣味啦!
台式起司蛋餅$36
蚵仔煎$42
2021-04-08 213 瀏覽
二人餐$188包括有:魯肉飯/雞肉飯/清湯麵(小) 任擇其二 台客炸物/滷水拼盤 任擇其一肉燥燙青菜黑糖珍珠鮮奶/古坑珍珠咖啡 任擇其二統一布丁 兩杯另外散叫咗碗蚵仔麵線〰️$76首先講下台客炸物拼盤✔️有鹽酥雞,甜不辣,四季豆,雞肉卷同埋炸芋丸〰️鹽酥雞甜不辣都好食👍🏻雞肉卷有陣特別嘅香料味🤔應該唔係個個都會鍾意食🤣麻麻地四季豆呢個炸法🥲同埋食落口係冇乜味🥲炸芋丸有驚喜😋本身已經食到好飽先再食佢🥲點知食落唔甜唔滯又幾好食🤣可能因為我比較少食台灣嘢🇹🇼 所以唔知魯肉飯同雞肉飯點為之好食🤣不過呢到嘅入口唔算好油👌🏻撈埋一齊食都幾好送飯〰️因為我唔係幾食蚵仔麵線🥲不過同行嘅👦🏻話係好食嘅麵線👍🏻我食咗幾啖覺得同幾香同埋蚵仔都好肥美🦪肉燥燙青菜就係魯肉飯嘅魯肉加生菜🥬 有個菜食中和返食咁多肉落肚😂黑糖珍珠鮮奶/古坑珍珠咖啡🧋飲落唔難飲係ok嘅👌🏻不過珍珠偏淋🥲唔會係街邊台式飲品店沖出嚟嘅水準〰️唔需要期望過高💦但好想飲嘅時候都可以用嚟止癮🤣好似我咁〰️二人餐竟然有好多人去台灣旅行必買嘅統一布丁🍮不過以上食物已經好夠飽〰️去到呢part已經食唔落〰️不過都頂住食埋佢🤣大家可以一解對台灣嘅思念✔️
二人餐$188包括有:
魯肉飯/雞肉飯/清湯麵(小) 任擇其二
台客炸物/滷水拼盤 任擇其一
肉燥燙青菜
黑糖珍珠鮮奶/古坑珍珠咖啡 任擇其二
統一布丁 兩杯

另外散叫咗碗蚵仔麵線〰️$76

首先講下台客炸物拼盤✔️
有鹽酥雞,甜不辣,四季豆,雞肉卷同埋炸芋丸〰️
鹽酥雞甜不辣都好食👍🏻

不過以上食物已經好夠飽〰️
去到呢part已經食唔落〰️
不過都頂住食埋佢🤣
大家可以一解對台灣嘅思念✔️
45 分鐘 (堂食)
2021-03-06 2450 瀏覽
今日(6-3-2021 Sat)晏晝,同老公去將軍澳影櫻花前食個晏,我哋今次懲罰呢間.我哋要咗:4. $28.00嘅黑糖珍珠鮮奶黑糖珍珠口感正常地煙韌,鮮奶冇乜問題.味道: 3分5. $18.00嘅熱古坑珍珠咖啡呢個都正常,老公話黑糖珍珠喺咖啡裡面做咗甜品嘅角色.味道: 3分1. $36.00嘅蚵仔麵線都有唔少蚵仔,而且肥嘟嘟飽滿,食落又嫩冇渣;麵線味道同喺台灣食嘅一樣.味道: 5分2. $36.00嘅正宗台灣臭豆腐炸得外脆內軟,不過都知道台灣嘅臭豆腐係唔臭,所以只當係炸豆腐就算.味道: 3分3. $50.00嘅鹽酥雞湯麵鹽酥雞外脆內juicy,味道一樣係唔惹味;湯麵口感適中唔會太腍,淡湯又好好味.味道: 4分落完單,店員話可以自己斟嘢飲,老公去斟,有熱麥香紅茶同凍冬瓜茶.凍冬瓜茶味道啱啱好,唔太甜.熱麥香紅茶味道較淡,但之後食完嘢再斟一啲嚟飲時,就有茶味.抵食係2.5分
我哋要咗:

4. $28.00嘅黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠口感正常地煙韌,鮮奶冇乜問題.

5. $18.00嘅熱古坑珍珠咖啡
熱古坑珍珠咖啡
呢個都正常,老公話黑糖珍珠喺咖啡裡面做咗甜品嘅角色.
熱古坑珍珠咖啡

1. $36.00嘅蚵仔麵線
都有唔少蚵仔,
蚵仔麵線
而且肥嘟嘟飽滿,
蚵仔
食落又嫩冇渣;麵線味道同喺台灣食嘅一樣.

味道: 5分

2. $36.00嘅正宗台灣臭豆腐
正宗台灣臭豆腐

3. $50.00嘅鹽酥雞湯麵
鹽酥雞湯麵
味道: 4分

熱麥香紅茶同凍冬瓜茶
左: 凍冬瓜茶, 右: 熱麥香紅茶
凍冬瓜茶味道啱啱好,唔太甜.

熱麥香紅茶味道較淡,但之後食完嘢再斟一啲嚟飲時,就有茶味.

抵食係2.5分
2021-03-06
蚵仔麵線
蚵仔
鹽酥雞湯麵
2021-03-02 347 瀏覽
路過過好幾次終於坐低食到喇落左order後鹽酥雞超快到真係好掛住台灣既鹽酥雞咁真台客ge都唔錯好脆 調味亦都好好充滿罪惡感咁自己KO左佢另外叫左牛肉麵牛肉炆到好腍 唔錯唔錯個麵幾煙韌湯底又夠味配料又足$60幾抵食
路過過好幾次

湯底又夠味
配料又足$60幾抵食

2021-02-27
2021-02-26 305 瀏覽
荃灣📍抵食台灣菜✨荃灣依個地方用心搵下其實都幾多好野食 今次又嚟覓食啦🔍!係地鐵站大概行咗6-7分鐘左右 嚟到依間專賣台灣菜嘅小店雖然唔係好大間 但依然係座無虛席❣️主要都係賣台式便當同埋台灣夜市小食😚小編自己就叫咗個滷排骨便當 $48Surprise 地 佢有啲應該係豬耳(?)同酸菜做伴碟 好特別嘅組合😝😝 排骨都算淋身 好入味!飯量適中 細食嘅我都差啲食唔哂😌大雞扒便當 $52雖然用咗依個做Cover 但其實唔係我㗎哈哈🤣不過佢雞扒嘅份量太吸引啦搞到忍唔住做咗封面😚依啲就叫格離飯香🍽😌下次有機會要食食佢我最鐘意嘅部分係...依度啲冬瓜茶係任飲㗎😍😍甜度啱啱好!忍唔住飲咗幾杯🙈鐘意台灣菜嘅朋友 不妨一試~真台客 (荃灣)地址:荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下C號舖
荃灣📍抵食台灣菜✨

荃灣依個地方用心搵下其實都幾多好野食 今次又嚟覓食啦🔍!
係地鐵站大概行咗6-7分鐘左右 嚟到依間專賣台灣菜嘅小店
雖然唔係好大間 但依然係座無虛席❣️

主要都係賣台式便當同埋台灣夜市小食😚小編自己就叫咗個
滷排骨便當 $48
😝😝 排骨都算淋身 好入味!
飯量適中 細食嘅我都差啲食唔哂😌

大雞扒便當 $52
雖然用咗依個做Cover 但其實唔係我㗎哈哈🤣
不過佢雞扒嘅份量太吸引啦
搞到忍唔住做咗封面😚
依啲就叫格離飯香🍽😌
下次有機會要食食佢

我最鐘意嘅部分係...
依度啲冬瓜茶係任飲㗎😍😍
甜度啱啱好!忍唔住飲咗幾杯🙈
鐘意台灣菜嘅朋友 不妨一試~

真台客 (荃灣)
地址:荃灣海壩街83-93號荃好景大廈地下C號舖
2021-02-13 385 瀏覽
真台客,名副其實是一間台式餐廳。之前已經試過,今日經過再試其他地道菜。今日1:00來到都頗多人等候,結果等了15分鐘才可入座。我點了上回沒有試過的真台客牛肉面麵$60,牛肉炆得非常腍,湯底濃味,配有紅蘿蔔,生菜,酸菜,非常有台灣的味道。小食方面我點了台味甜不辣$36,這個我去台灣必食。甜不辣口感Q彈,來到的時候熱燙燙的。是次我飲了免費的麥香紅茶,旁邊還有冬瓜茶,可添飲,非常解渴。如果掛念台灣的朋友,可不妨一試這餐廳。

真台客牛肉麵
台味甜不辣

午餐
真台客牛肉麵
2021-02-09 275 瀏覽
政府禁晚市堂食,唯有買外賣番去。行經路德圍見到呢間真台客,仲要係黃店,拿拿聲睇吓menu有冇嘢岩。見到秋冬限定有麻油雞同麻辣鴨血臭臭鍋,就叫哂番去。等緊期間佢門口有棟野差啲俾風吹跌,我男友好心提佢收番好,點知佢望一眼就算。拎外賣走既時候見到廚房啲人直接將炸嘢個䇴dun落垃圾桶(掂到),唔知係咪會直接接觸到食物😦本身我哋已經好肚餓,所以番到去拿拿聲開黎食。麻油雞一啲麻油香都無,食落似白烚,男友成左兩啖就唔想再食,寧願掉咗佢。啲雞肉又韌,差啲咬唔郁。麻辣鴨血臭臭鍋食落就係辣嘅白烚,除咗臭豆腐,其他野食落都係無味。至於個臭豆腐唔係聞落臭食落香﹐而係聞落無味食落好臭。總之食到個人無哂胃口。黃店歸黃店,食物都要有水準,唔好到時告急又賴人哋唔幫襯黃店。