2010-03-14 20 瀏覽
又要趕番公司做野,於是就先去買野食打底。要了豬腸、魷魚同片頭河粉。每樣餸的份量也不少,米粉亦足以飽肚。米粉爽滑。豬腸有肥有瘦,味道不錯,幾入味。魷魚都係一貫嘅味道,本身無味,靠個湯。片頭出奇都好食,好爽好彈牙。湯底顏色深,不過味道也不會太咸。
又要趕番公司做野,於是就先去買野食打底。
要了豬腸、魷魚同片頭河粉。
每樣餸的份量也不少,米粉亦足以飽肚。
米粉爽滑。
豬腸有肥有瘦,味道不錯,幾入味。
魷魚都係一貫嘅味道,本身無味,靠個湯。
片頭出奇都好食,好爽好彈牙。
湯底顏色深,不過味道也不會太咸。
2010-01-12 25 瀏覽
同朋友行到悶悶地,又係時候充充電咯~是日下午茶:- 咖哩魚蛋 只有辣同唔辣,整左個辣.辣到阿媽都唔認得呀!!!魚蛋唔知彈彈波,幾好味既~不過食完之後味覺都冇埋.
同朋友行到悶悶地,又係時候充充電咯~

是日下午茶:-
咖哩魚蛋
只有辣同唔辣,整左個辣.辣到阿媽都唔認得呀!!!
魚蛋唔知彈彈波,幾好味既~不過食完之後味覺都冇埋.
2009-08-20 11 瀏覽
臨去沙田做gym果時...約左友人係旺角等..點知佢話肚餓...諗都唔諗就指住呢間野...要自己出去點送...同埋拎返埋位...我地見到呢間野無咩人先去食..點知一坐低...就成村人入晒黎食仲越坐越多人...入面間鋪有好多"烏英"係咁飛黎飛去碗粉唔好食的...湯還湯...粉還粉...好似唔多夾咁...魚餃既賣相唔好睇..菜同埋其他都ok友人食完之後..仲話好似冇食過野一樣...叫多左10魚蛋燒賣...仲要多醬點知辣到係咁出晒汗之後食完都係急急腳鬆人...
臨去沙田做gym果時...
約左友人係旺角等..
點知佢話肚餓...

諗都唔諗就指住呢間野...

要自己出去點送...同埋拎返埋位...

我地見到呢間野無咩人先去食..

點知一坐低...就成村人入晒黎食

仲越坐越多人...
入面間鋪有好多"烏英"係咁飛黎飛去

碗粉唔好食的...
湯還湯...粉還粉...好似唔多夾咁...

魚餃既賣相唔好睇..

菜同埋其他都ok

友人食完之後..仲話好似冇食過野一樣...

叫多左10魚蛋燒賣...仲要多醬
點知辣到係咁出晒汗

之後食完都係急急腳鬆人...
2009-08-19
下午茶
2009-07-09 13 瀏覽
每次o黎花園街食特辣魚蛋,我都唔會忘記真知味嘅 燒賣..真知味嘅 燒賣.的確系好味..新鮮熱辣 一串五個..淋d醬油汁同D燒烤汁. 哇..十分好吃行街次次都少不了真知味嘅 燒賣.行街首選啊..

每次o黎花園街食特辣魚蛋,我都唔會忘記真知味嘅 燒賣..
真知味嘅 燒賣.的確系好味..
行街次次都少不了真知味嘅 燒賣.

行街首選啊..
  • 燒賣
  • 魚蛋
2009-07-08 15 瀏覽
向來此店的人潮多到爆棚,但萬萬想不到,食評卻如此少少少…$5。6粒。魚蛋:若與'通達'、'津味'比較,此店的魚蛋最大粒,而其質感較實淨,都幾彈牙爽口,個人覺得普通啦,全場至掂就是這個杰醬!辣醬杰身,但辣度只算是小辣。<所以嗜辣之人別抱太大期望,要吃辣的請過對面'津味'。$5。5粒燒賣:普通,不如滾得過淋,其實味道也是那句,全靠個醬汁突出滋味!$5。4粒魚皮餃+1粒燒賣:並非隨處可見的小食,由於雪藏關係,每粒魚皮餃都痴住晒,魚皮餃細細粒,外皮煙煙unun,增添不少口感,味道也不錯~<搭上1粒燒賣的配搭有點奇怪>柚皮、豬皮、魷魚、豬腸:都是媽媽的最愛,佢話夠入味,而且豬腸處理得乾淨又唔肥wo,所以每次必叫! 魚餃:細細粒,煙un好味,是家姐至愛冬菇:煮得都夠淋,我愛吃豆漿:都係用黎解渴,有不少沉澱物…魚肉翅:d魚肉好粉,尚可河粉:媽咪話呢度最滑wo;家姐就覺唔係好滑,普通水平,話因為佢車仔麵唔係主打粉,仲認為呢度都算係車仔面正的一間,因為個醬汁對一個車仔麵太重要la wo<我想講:媽咪,好多地方都滑過呢度多多聲!!>P.S:環境擠迫,多人等位,食完
向來此店的人潮多到爆棚,但萬萬想不到,食評卻如此少少少…

魚餃:細細粒,煙un好味,是家姐至愛

冬菇:煮得都夠淋,我愛吃

豆漿:都係用黎解渴,有不少沉澱物…

魚肉翅:d魚肉好粉,尚可

P.S:環境擠迫,多人等位,食完好自動走!
2009-07-06 23 瀏覽
工作須要關係, 旺角我都行左九成地方, 有時口痕, 都會咬番串小食過吓口癮尋晚就去到真知味篤左串魚旦食, 辣汁係勁辣, 味道本來係ok, 但係唔知點解今次食的魚旦好怪, 個皮好un, 感覺上好似食緊紙皮, 一d都唔好食個汁係好味, 但魚旦好唔掂, 所以下次唔會再食魚旦

個汁係好味, 但魚旦好唔掂, 所以下次唔會再食魚旦
2008-12-10 15 瀏覽
好耐冇來這裡食車仔麵,因為越來越貴,揀米線竟然要$8,不過這裡的車仔麵味道係唔錯,只是坐得很辛苦完全人貼人,有時拿着碗麵都好驚會撞倒人,佢地又唔會幫你拎,所以真係要小心,而且環境真是麻麻,所以都好少黎.......今次叫了豬紅,豬腸,牛腩,豬皮,米粉(加辣汁),豬紅(味道不錯), 豬腸(味道都ok,但唔夠元朗永年好味), 牛腩(夠味夠淋,但勁少及勁細件), 豬皮(幾爽) 辣汁不算太辣,但幾好味

豬紅(味道不錯),
豬腸(味道都ok,但唔夠元朗永年好味),
牛腩(夠味夠淋,但勁少及勁細件),
豬皮(幾爽)
辣汁不算太辣,但幾好味

$26 (宵夜)
2008-10-19 13 瀏覽
applegreen前先跟同是喜吃魚蛋燒賣的甜甜在花園街吃魚蛋,2選1選了這間人龍店。無論燒賣或魚蛋也先浸一浸那鍋看似很辣的醬汁,心想會不會很辣呢?? 有了心理準備下一吃,原來那醬汁只是微辣,反而有點甜甜味道,以醬汁來說還算ok,只是吃後嘴巴像塗了黃色lip glossy而已。燒賣蒸得透心,軟軟糯糯的感覺還可接受,是否用鯊魚燒賣也不清楚,因為那濃味醬汁已蓋過其味道了,個人還是喜歡燒賣蘸豉油來吃,用這種辣汁總是不太配合似的,還是懷念以前花園街那美味魚肉燒賣!魚蛋不是自己喜歡那些實的的魚蛋,這款大魚蛋質感較鬆,吃來較柔軟,雖不是自己喜愛款式,總算沒腥味,收貨。很久沒有站在街頭吃魚蛋了,謝謝甜甜陪我瘋,更謝謝她請客哩

很久沒有站在街頭吃魚蛋了,謝謝甜甜陪我瘋,更謝謝她請客哩
2008-04-25 21 瀏覽
四月廿四日(四)今日同老婆出左黎旺角,o念住去花園街買攬枕,因為尋日俾人掉左$#@$!@~,去到時已經有d肚餓,於是去左弼街同花園街轉角位最就腳間車仔麵檔度買d小食頂住肚先。見到小食種類都幾多下,有魚蛋、魷魚、牛柏葉、蝦卷、魚皮鮫、燒賣等等,叫左以下幾樣:魚蛋($5/6粒)魚蛋質地係用黎炆野果隻魚蛋,個人覺得配合辣汁唔夠扁身D果種好,辣汁方面調配得幾香,小小辣,好味~魚皮鮫($5/4粒加一粒燒賣)比較小見既小食,魚皮鮫較平常細粒,味道也不錯~腸仔($3/串, $5/2串)就係腸仔~ ~"其實尼D小食好無賣好睇個辣汁,尼度隻汁都幾好味,而且叫咩都可以點辣汁~ 價錢亦合理,加上就腳,肚餓時買串的確唔錯~
四月廿四日(四)

魚蛋($5/6粒)

魚皮鮫($5/4粒加一粒燒賣)
比較小見既小食,魚皮鮫較平常細粒,味道也不錯~

腸仔($3/串, $5/2串)
就係腸仔~ ~"