2018-08-04 196 瀏覽
好鍾意呢度啲辣汁。每個星期facial後必來的。今日再來,水魷牛栢葉,加多辣及甜醬,混醬後甜和辣加起,很美味。推介魚皮餃,店家會在魚皮餃串尾加粒燒買固定。一個價錢,两個美味
2018-06-10 153 瀏覽
今晚成班人睇完演唱會!!太過太過肚餓了,而且零晨時份,附近有開的食店並不多呢。。。經過而間覺得幾多野食就入左黎了我地一行8人, 每個都極及肚餓唷。。。於是勁快叫滿左成枱野食啊😋😋😋因為可能係零晨時份, 間野人唔多 我地都座到勁舒服一邊食一邊傾翻岩岩演唱會d野。。而野食而度都唔錯, 羅白好鬼入味又超級超級甜魚蛋, 咖哩味濃! 細細粒一啖一粒又十分彈牙 生菜魚肉,大愛喔! 魚肉好大舊 加埋菜一齊食感覺很健康喔!間野價錢又不貴
今晚成班人睇完演唱會!!
太過太過肚餓了,而且零晨時份,附近有開的食店並不多呢。。。
經過而間覺得幾多野食就入左黎了

我地一行8人, 每個都極及肚餓唷。。。
於是勁快叫滿左成枱野食啊😋😋😋

因為可能係零晨時份, 間野人唔多 我地都座到勁舒服

一邊食一邊傾翻岩岩演唱會d野。。

而野食而度都唔錯, 羅白好鬼入味又超級超級甜

魚蛋, 咖哩味濃! 細細粒一啖一粒又十分彈牙

生菜魚肉,大愛喔! 魚肉好大舊
加埋菜一齊食感覺很健康喔!
間野價錢又不貴
呃碗應該叫"冇料到"之"菜碎魚絲唔湯唔水! 呢間應該叫"真係唔知咩味"?最惡劣還是那名看似老闆娘(略腫稍為老)女工! 當我向她查詢點解咁少料,她竟惡人先告狀"加咗!咪有啦!"竟敢兇我俾錢先好食!這是酒吧嗎?邊有大排檔俾錢先?!這名女工可是全旺角最惡劣!這碗仔翅更是全旺角最"冇料到"!至於味道"真係唔知咩味"? 湯稀冇味! 魚翅一定冇,但fans粉絲都唔多條???!!!!神奇!最神奇魚肉,唔係應該叫魚絲,比我又幼又瘦手指尾,還幼細????!!!!!蛋花呢? 應該叫蛋簽,幼可比牙簽???!!!!冇加麻油,枱也無支麻油???!!!得個大而無料的碗???!!!!竞然夠膽賣幾乎三十大元??!!!十蚊鷄也嫌贵!!!和我同枱的女客也叫了一碗,大家也有感而發,無下次!
至於味道"真係唔知咩味"?
湯稀冇味!
魚翅一定冇,但fans粉絲都唔多條???!!!!神奇!
蛋花呢? 應該叫蛋簽,幼可比牙簽???!!!!
冇加麻油,枱也無支麻油???!!!
得個大而無料的碗???!!!!
竞然夠膽賣幾乎三十大元??!!!
十蚊鷄也嫌贵!!!

和我同枱的女客也叫了一碗,
大家也有感而發,無下次!
生菜魚肉碗仔翅
題外話/補充資料: 亞妹也是俾錢的客人!最好客氣d!
2018-04-20
2018-03-03 211 瀏覽
真知味食仔麵呢間係好多人都去既車仔麵檔。 真知味同一般車仔麵檔有少少吾同,佢吾會強迫性咁一定要客人揀麵食,作為晚飯吾食麵食既我,呢個係好吸引我既原因。 不過一個餸要$8, 基本要買夠3樣餸以上,雖然有少少貴,但係餸方面都幾足料。☺️🤤 一款蘿蔔都已經比大大舊3塊,d 燒賣仲更加好好味,因為d 辣汁又香又濃, 吾係一般咁食醬油加辣椒油就算果隻。😋😋 雖然$8得兩粒韭菜水餃, 但入面d 韭菜真係爆爆爆多, 仲吾會加肥豬肉tim,都算幾好,冇偷工減料👍🏻👍🏻
2018-01-17 207 瀏覽
上一次朋友介紹我去試試魚皮餃串,試左覺得好好味,記住左果隻味係心裡,但其實魚皮餃串同平時打邊爐食嘅魚皮餃一樣,可能係因為我太中意魚皮餃,先會覺得佢好好味啦~~不過我覺得大家都可以試下食得辣嘅朋友仔可以試下佢地特制嘅醬汁,可惜我食唔到辣,所以試唔到佢嘅美味今次去食車仔麵,都係叫左魚皮餃,魚皮餸牛肚河我真係對魚皮餃情有獨鍾啊~~呢間店最少要叫兩樣餸,大概一碗$26以上啦,呢度嘅腩汁都幾好味,唔會太淡,夠味麵量唔算太多,如果太肚餓,未必夠食。另外呢度都有各種小食,魚旦燒賣,碗仔翅,煎炸食物都有,大家都不仿考慮去試下

今次去食車仔麵,都係叫左魚皮餃,魚皮餸牛肚河
麵量唔算太多,如果太肚餓,未必夠食。

車仔麵
2018-01-16
車仔麵
  • 魚皮餃串
2017-07-04 391 瀏覽
旺角的街頭小吃實在太多了 所以要在這其中挑到喜歡的還真的好難哈哈這家算是可以拿著吃也可以坐下吃的店 而且選擇還蠻多的每次經過都會被他們家的魚皮餃吸引到 然後就會忍不住買1串他們家的魚皮餃在最底部的地方放1顆燒賣 目的是為了不讓魚皮餃滑掉然後慢慢的就成為了特別之處 吃他們家的魚皮餃1定要加辣醬喔真的是會辣到出汗的那種 又過癮又好吃的!!這次來到剛好也想吃車仔麵 所以就坐下來吃了車仔麵是先選擇麵底 每次都會挑選河粉 然後再選擇上面的料通常選料的時候都會直接跑到櫃台的前面 看著裡面每格在煮什麼看到吸引的就點那個 這次就點了蘿蔔 冬菇 雞翅膀和豬皮等他放完之後就要自己把碗端到坐的地方 開動了!!湯汁蠻鮮的 蘿蔔跟雞翅膀都滷得好入味 而且蘿蔔是超嫩的哈哈是入口就溶化的程度 豬皮就是1貫爽爽的口感 而冬菇也是滷得好好吃吃飽之後就又有力氣逛了 這邊的地理位置還蠻適合歇1歇再去血拼的喔!!
這家算是可以拿著吃也可以坐下吃的店 而且選擇還蠻多的

每次經過都會被他們家的魚皮餃吸引到 然後就會忍不住買1串
然後慢慢的就成為了特別之處 吃他們家的魚皮餃1定要加辣醬喔
真的是會辣到出汗的那種 又過癮又好吃的!!

這次來到剛好也想吃車仔麵 所以就坐下來吃了
車仔麵是先選擇麵底 每次都會挑選河粉 然後再選擇上面的料
通常選料的時候都會直接跑到櫃台的前面 看著裡面每格在煮什麼
看到吸引的就點那個 這次就點了蘿蔔 冬菇 雞翅膀和豬皮

等他放完之後就要自己把碗端到坐的地方 開動了!!
湯汁蠻鮮的 蘿蔔跟雞翅膀都滷得好入味 而且蘿蔔是超嫩的

2017-06-04
2017-05-22 353 瀏覽
掃街過程中,有時難免有點難選擇,究竟食這間好,還是那間正呢?個人覺得間間的燒賣、魚蛋都差不多,都係交黎的,所以挑選時,會揀果間野的辣汁!轉角這間車仔麵,連門口檔燒賣魚蛋一串串,由中學時期已經食開,大大話話都有10幾年!佢算係我去太子掃街的首選,但個人就認為佢嗰啲車仔麵麻麻哋,唔建議入去食!今日揀左串魚皮餃($8),最特別係尾尾粒燒賣。我成日覺得好似食左雙拼甘,抵左魚皮餃係一般四海的水平,正常好食,重點是辣汁,夠香夠惹味,將成串嘢的層次大大提升總評:口痕之選,三五成群可以叫多幾串,姐姐會幫你放好係一碗齊齊桔黎食!下次行太子,甘多間小食店,你識揀啦!

2017-01-26 503 瀏覽
去開香港特色金魚街買嘢,行到咁上下又見肚仔餓,梗係食返串小食,醫下個肚先啦!不過話時話,要你數香港有咩特色街頭小食,我諗多數人都係會數魚蛋、燒賣、牛丸、墨丸、腸仔、牛雜等!不過呢間真之味就有好少見嘅魚皮餃串!打邊爐食魚皮餃就多,一串串食就真係未見過最頂癮嘅地方佢仲要送多一粒燒賣俾你 不過粒燒賣就真係唔係太好食,成粒粉咁講返主角魚皮餃先,有辣同唔辣任君選擇,如果唔辣嘅話呢就係就咁得豉油汁魚皮餃無腥皮!無雪味!皮厚度適中,包到d餡料想爆出黎一啖一粒魚皮餃!餃皮既特別質感、滑流流既感覺充斥口腔!識食仲要食辣!特製醬汁偏辣,但係辣得黎又刺激,絕對會令人會上癮!四粒魚皮餃轉眼就化爲胃中物!埋單8蚊一串,記得早幾年仲係6蚊不過都仲係抵食!
不過呢間真之味就有好少見嘅魚皮餃串!

打邊爐食魚皮餃就多,一串串食就真係未見過
最頂癮嘅地方佢仲要送多一粒燒賣俾你
不過粒燒賣就真係唔係太好食,成粒粉咁
魚皮餃

魚皮餃無腥皮!無雪味!
皮厚度適中,包到d餡料想爆出黎
一啖一粒魚皮餃!餃皮既特別質感、滑流流既感覺充斥口腔!

埋單8蚊一串,記得早幾年仲係6蚊
不過都仲係抵食!

2017-01-22
2 分鐘 (堂食)
魚皮餃
2017-01-21 290 瀏覽
今日睇跌打,好多人排隊,等咗兩個鐘,睇完都3點幾……之後又趕住上Stretch, 所以求其食個lunch就算。喺真知味食咗個生菜,豬腸,蘿蔔,牛肚,魚皮餃油麵。哩度車仔麵係買完麵先至搵位坐,今日星期6真係好多人……講返碗車仔麵先,其實我之前一直都有喺度食開魚皮餃,加埋佢哋嘅秘製辣汁真係好好味!所以車仔麵都有點魚皮餃,蘿蔔可以再腍啲,同埋唔夠甜,豬腸同平時食開果啲切開一圈圈嘅唔同,外形反而似牛雜啲牛腸,不過洗得幾乾淨,起碼食落無臭味,牛肚亦夠腍。同埋食車仔麵一定要加卜十辣汁,唔加的話碗麵會大扣分!

2017-01-21
5 分鐘 (堂食)
  • 魚皮餃
2016-12-14 332 瀏覽
經過坐底食碗快靚正車仔麵~廚房叔叔好好人,我心大心細望住個牌揀左都一段時間佢都無唔耐煩,仲幫我個麵加左D牛腩汁tim米線好好食,粗幼適中,生菜亦好新鮮,牛丸雖然比出面嗰D大,但就無咩口感,同埋似豬肉多D,不過味度都不俗嘅。整體份量偏少,淨食一碗唔會好飽肚,不過勝在快,趕時間就最岩食喇
經過坐底食碗快靚正車仔麵~
時菜牛丸米線

米線好好食,粗幼適中,生菜亦好新鮮,

時菜牛丸米線
2016-12-05 331 瀏覽
第一次去,亦是最后一次去。点了一碗车仔面,吃到一半时,已经感觉到肚子有点痛,但亦冇太大为意,谁不知道一痛就痛了两日,太痛苦了吃了两日喇叭丸都未好。真的超级失望,好食都算啦,我点的幼面一点口感都没有,太受罪了!
2016-10-08 345 瀏覽
行完街,見有點餓,見到仲未關門就買黎食下先,魚皮餃串串同魚蛋串串,魚皮餃串串係呢度至有,幾特別,魚皮餃魚香,熱辣辣,加埋特製既超辣醬真係不得了,超香辣, 魚蛋都幾彈牙,幾入味,還不錯,仲意食勁辣既朋友可以一食。
2016-10-03
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
2015-09-26 795 瀏覽
店子位於人來人往 車來車去的花園街從早到晚人流不斷 不過快來快去 等一下還是能求得一位自助形式 自己排隊點吃取餐環境衛生坦白說不太好 醬油瓶摸起來黏黏的不過賣車仔麵的地方大多都是這個模樣了價錢不貴 不能要求太多點了兩餸一麵 盛惠$24在這旺區來說價錢算便宜了 而且份量也很足魚皮餃給五隻 豬紅也不少一直很愛吃這裡的魚皮餃 餃皮比較有彈性口感而且總是覺得特別滑 那種滑就像魚皮餃夾着一層蛋清平常就算不進來吃麵 路過也會買一串魚皮餃邊走邊吃還愛它魚皮餃底下串上一顆燒賣 一次過可以滿足兩種願望不過這次豬紅不夠滑 之前吃到的好一些吃起來也不算差 但咬到底有餘渣的小軟塊 要多咬幾口才化掉河粉不夠爽滑彈性 但粗粗的吃還是可以接受還有這天的湯不夠咸 我得下豉油調整味道不過以便宜又飽肚的速食來說還是個可取之選而且這裡的精髓在於它的辣汁!可是不太能吃辣的人就不用覬覦它了我平常也愛吃點小辣 但這個差不多達到我可接受的頂點一邊吃一邊鼻水上來 然而它的惹味引着我自願一直吃下去說不上來這個辣汁的味道如何反正就是未曾在別的地方吃過 與別一般打個比方說我覺得潮州辣椒油的辣是以咸香為主這裡的辣則是以濃郁與辣味重為主兩者分
店子位於人來人往 車來車去的花園街

吃起來也不算差 但咬到底有餘渣的小軟塊 要多咬幾口才化掉
河粉不夠爽滑彈性 但粗粗的吃還是可以接受
還有這天的湯不夠咸 我得下豉油調整味道
不過以便宜又飽肚的速食來說還是個可取之選
而且這裡的精髓在於它的辣汁!
可是不太能吃辣的人就不用覬覦它了
雖然麵很辣 雖然店裡有賣汽水 但建議還是不要喝
不如只喝幾口水撐着 也可以充分感受到辣汁的精髓
店子附近有很多賣水果的攤子
吃完麵立即喝一個即買即開的冰凍新鮮清甜椰青
享受辣後餘生的酸爽 使普通的車仔麵也能吃出一份迷之滿足感~~~
2015-09-19
新鮮冰凍清甜椰青 - $12
2015-06-14 562 瀏覽
一班女人去花園街,除左買衫外,就梗係要掃街啦!係呢頭有不少街頭小食,最衰就無咁多個胃食哂全部,但真滋味既魚皮餃燒賣就係必食既。第一次食呢個魚皮餃燒賣已經係7、8年前,記得味次第一次去花園街,行到中途朋友表示要醫下肚,就帶左我去食,平時對魚皮餃無特別太大興趣,見朋友食到舔舔脷,當然唔執輸試一串,點知真係好好食,最重要係佢個辣汁,咸咸地又唔太辣,有少少咖喱味的感覺,魚皮餃就同一般打邊爐果啲一樣,無咩特別,但兩樣拼埋一齊就係正啦!

2015-06-14
外賣自取
2015-05-06 412 瀏覽
我次次在花園街SHOPPING或經過,必定到真知味店, 食一串串街頭小食,這店除了有小食外,仲有車仔面食添.魚皮餃串$8 有4粒魚皮餃加1粒燒賣,加上蒜香秘製辣汁,非常醒胃, 這個小食回味無窮.我次次經過必食小食,想起都想食多幾串呢!
這店除了有小食外,仲有車仔面食添.
魚皮餃串$8

我次次經過必食小食,想起都想食多幾串呢!
2015-04-28
2 分鐘 (外賣自取)
$8 (其他)