2018-04-01 892 瀏覽
店員態度惡劣冇禮貌, 對客戶呼呼喝喝(我落單後留意了店員, 最少3次對不同客戶呼喝), 叫店員抹枱得到回應:"得陣先"。及後直到上菜都未有清理枱面, 影響衛生。 要主動再三提醒先做!!!另外, 上菜 及 粥好大力, 好似要掉落黎咁。痴痴地!!!!
2018-04-01
2017-12-11 1007 瀏覽
這裡的店員對顧客總是呼呼喝喝,上個顧客離開以後,枱都唔抹,所以我叫完餐之後,請店員順手抹一抹張枱,換來不肖的眼光。有一個老人家問店員一個餐牌上的問題,被店員單單打打,簡直受罪。食物一般,艇仔粥還可以,啲蝦米腸就真的只有三數隻蝦米,下次咪搞我,我會選擇其他地方。
2017-09-28 902 瀏覽
粥底好咸,要加水中和咸味。粥底偏水,太咸加水了更加稀。叉燒腸外皮很散,一夾就散開了,不過裡面的叉燒是滿足料的。分量偏少,男士食用可能不夠飽。食用後口乾,可能是味精太多?
粥底好咸,要加水中和咸味。
粥底偏水,太咸加水了更加稀。
叉燒腸外皮很散,一夾就散開了,不過裡面的叉燒是滿足料的。
分量偏少,男士食用可能不夠飽。
食用後口乾,可能是味精太多?
外賣自取
2016-12-14 1804 瀏覽
就如標題所說 這粥店食品的份量少得可憐 而售價卻令我做了善事 就點了兩樣 叉燒腸和皮蛋魚片粥 先說腸粉 看表面多油 夾下去即散 入邊配料全是碎濕濕的叉燒 美觀大減 入口口感鞋 叉燒過碎口感完全零分 到粥了 粥底綿滑 配料好吃不錯 但整體偏鹹 36蚊這價錢可以行過少少到忠記 總結是 冇下次
知足常樂教你做人道理
2016-12-13
$36 (早餐)
2016-11-16 1363 瀏覽
今晚因為要ot差唔多11點先返嚟所以喺條街行來行去去,唔知食咩好突然見到有間賣粥嘅鋪頭即刻就衝去入去食。鋪頭門面非常光鮮離遠都見到佢嘅招牌,灣仔都好似有一間分店??石鍋腸粉好似好特別好想馬上去試下。可識原來石鍋腸粉只作有限度供應好快就ˊ賣曬 宵夜套餐好似好抵又有粥有油氣器 叫咗個蠔豉豬骨粥再加油利酥唔使五分鐘就送到來。碗粥其實一啲都唔好熱只可以勉強用暖來形容, 碗粥其實都算叫做落足料不過味道就一吃落去就只係感覺吃味精粥ㄧ樣。牛脷酥咁就當然唔係即叫即炸喇不過都仲有少少脆口感覺。之後睇返個散叫個餐牌其實呢個宵夜套餐只係畀散叫平左三蛟。嘩使唔使每 使唔使每15分鐘收20蚊金搶錢呀最多只係出告示還畀食就可以啦總結雖然也26蚊唔係真係太貴但係太多味精根本完全唔可以食曬一碗。 如果26蚊我情願對面嘅麥x記快餐好過啦。實質嚟講依間係一間茶餐廳唔係淨係賣粥

鋪頭門面非常光鮮離遠都見到佢嘅招牌,
灣仔都好似有一間分店??
石鍋腸粉好似好特別好想馬上去試下。
可識原來石鍋腸粉只作有限度供應好快就ˊ賣曬
宵夜套餐好似好抵又有粥有油氣器
叫咗個蠔豉豬骨粥再加油利酥唔使五分鐘就送到來。
牛脷酥咁就當然唔係即叫即炸喇不過都仲有少少脆口感覺。
之後睇返個散叫個餐牌其實呢個宵夜套餐只係畀散叫平左三蛟。

總結
實質嚟講依間係一間茶餐廳唔係淨係賣粥
2016-11-14
$25 (宵夜)
2016-03-24 1937 瀏覽
在炮台山工作三年,每當吃膩了,生病也都上班時就會跑到這粥店吃粥。今次叫豬肝粥,粥煲綿了,都開花。 我覺得有少少味精。 但好過,都好食過 海x 連鎖店。 叫左炸兩,吃出是放了一段時間,但還是合格! 當然要落甜醬麻醬喇! 正。店員姐姐都很好人,很親切。 回應都很快。總結來說,每次都吃得開心。會被店員的能量感染到。消費22-40蚊, 好抵喇。同埋黎親都係不太舒服黎,所以建立左d 感情。
今次叫豬肝粥,粥煲綿了,都開花。
我覺得有少少味精。 但好過,都好食過 海x 連鎖店。

店員姐姐都很好人,很親切。 回應都很快。
總結來說,每次都吃得開心。會被店員的能量感染到。

消費22-40蚊, 好抵喇。

同埋黎親都係不太舒服黎,所以建立左d 感情。
2016-03-23
2015-08-28 1355 瀏覽
我好耐冇放假去北角,咁啱經開,又食我熱愛既粥粥啦,一如以往,我叫左皮蛋瘦肉粥同齋腸,粥料好多,皮蛋好香,而瘦肉有少少咸味,加上個粥底綿綿滑滑,非常好入口,而我揀齋腸因為我覺得咁就係最可以試到個腸粉夠唔滑,呢度齋腸皮好薄,唔會好厚粉,所以食落滑口,午餐健康之選
2015-06-14 1218 瀏覽
以前也曾在此粥店,食過西式食物,都正正常常,中規中舉。今次叫了芝士鮮茄豬扒帶子天使麵,賣相好靚,但入口連DDDD芝士味都冇 ,難道佢地用低脂芝士(講笑而已,低脂芝士的cheese 味都重過佢) 連一般,最起碼茶餐廳水準都冇, 但天使麵算做唔錯
芝士鮮茄豬扒帶子天使麵
以前也曾在此粥店,食過西式食物,都正正常常,中規中舉。

2015-06-12
5 分鐘 (堂食)
 這個是無意中發現的啦,在這家粥店入面,Wing一直都是吃粥而已~最多加碟蒸腸粉。記得那天因為病得久了,想吃粥之餘又想吃點濃味的來刺激一下味蕾,所以我們便選擇了這個蠻有趣的食物,就是照片的「牛腩腸粉煲」。牛腩炆得有夠入味的,而且十分淋身,就是即使是老人家也能輕易進食的那種。至於腸粉呢,把牛腩的所有味道都吸收了,簡單的蒸腸粉也能有叫人一試難忘的。在這個冬天吃,身體變得超很暖的~有機會很想再要食一次呢~!!!!

15 分鐘 (堂食)
  • 牛腩腸粉煲
2014-06-05 1023 瀏覽
可能我夜晚入去食粥,所以粥舖無乜人。今晚要去炮台山返學,我對呢個地方唔熟,上網見食評推介呢間食店,就去試下!我點左一碗皮蛋艇仔粥同一碟炸両。先講碗粥,真係足料炮製,碎牛比我預期多,而且成碗都係配料,好豐富!再講炸両,我以為即叫即整,點知都係預先製作,沒有驚喜,不過都幾好食!員工方面,態度都唔錯,有住婆婆應該係熟客,雖然佢講o既唔係廣東話,係福建話,唔係每個員工都聽得明,但係每位員工都對佢好好,又俾水佢,總之婆婆想要乜野,員工都會盡量俾。呢d就係呢間餐廳有,大部份香港餐廳所欠缺的人情味啦!
可能我夜晚入去食粥,所以粥舖無乜人。

我點左一碗皮蛋艇仔粥同一碟炸両。

皮蛋艇仔粥,炸両
題外話/補充資料: 可能位於市區大街,舖租貴,因此食物價格不算便宜。
2014-05-21
皮蛋艇仔粥,炸両
2014-04-08 733 瀏覽
今天在北角活動,老早便已想來這裏用餐了,因為早前在灣仔的知粥嚐樂吃過,覺得不錯,卻在離開後才看到有鹹煎餅,一直想試,適逢來北角就不想錯過。  十二點多的時間,人還算滿多的,幸運地我一個人能坐到卡位。  而這裏雖然以粥店為名,但食物的選擇不限於粥品,款式也多元化,有套餐也有咖喱,也有西餐和中式飯。  我毫不猶豫點了艇仔粥和鹹煎餅。艇仔粥很快來了,但吃下去稍有失望,灣仔的那一間較好,味道好像鹹了一點,而且不夠綿。  其實鹹煎餅只不過是從櫃子裏拿出來而已,但我卻催了兩次,把鹹煎餅從櫃子裏拿出來有這麼困難嗎?  也許因為放得涼了,所以不夠脆,而櫃子裏有溫著它,但是確實是不夠熱,因此口感稍遜,不夠鬆化,芝麻倒是挺多的,撕開來吃也夠軟,感覺還好吧。  沒有了在灣仔吃的那次的驚艷了。  但看到知粥嚐樂這個名堂,不宜為了味覺的享受未被滿足而不開心的,吃得飽飽,就該感恩、知足。

十二點多的時間,人還算滿多的,幸運地我一個人能坐到卡位。

沒有了在灣仔吃的那次的驚艷了。

艇仔粥
鹹煎餅
題外話/補充資料: 吃到差不多的時候,有一個菲傭領著一個婆婆來坐在我的對面,婆婆是說不出話來的,只能用寫的,她卻很照顧菲傭,很努力地推介食物給她,菲傭也很細心地照顧她。婆婆指著盛麵的小碟,菲傭也理解她只是想多要一個碟子,但服務員不明就裏,多給了他們一碟麵,但婆婆和菲傭都沒責怪服務員,只把麵打包算了。她倆互相照顧的情景,對於別人的錯誤沒有埋怨,讓人感動。
2014-03-10 642 瀏覽
今晚開 OT, 放工接埋女友已經很晚了. 天寒地凍, 女友話不如食粥啦, 夠晒暖咁話喎!入到舖頭, 雖然都有 d 逼, 不過即刻有位坐, 仲搵倒張櫈放野添, 都算係咁喇.我地叫左個粥餐: 肉丸粥(連一小碟油炸鬼), 炒米粉. 另外再散叫一碟炸兩.肉丸粥有好多粒肉丸,  d 肉丸細細粒咁好得意, 碗粥味道算 ok, 如果可以再綿 d 滑 d 就更好喇. 不過呢,  d 肉丸味道好好, 而且好彈牙, 令碗粥大大加分呢!  至於果碟跟黎的小油炸鬼, 女友一見倒就話: "點樣可以整到咁廋架?" 講真, 真係好廋, 同埋有 d 韌, 好嘛嘛囉.米粉炒得略為乾左 d, 感覺有 d 硬硬地...炸兩味道一般, 腸粉唔夠滑, 炸兩亦太淋, 幸好還未至於硬磞磞, 算是 ok 了.

米粉炒得略為乾左 d, 感覺有 d 硬硬地...

2014-03-07
$25 (宵夜)
2013-11-06 397 瀏覽
這間是我最爱粥店之一·地方算乾淨·粥品水準唔錯·午肉體·粥底可以·無加味精·免治牛咸甜適中·好味·腸粉夠米·軟糯適中·比其他粥檔好·(尤其是連鎖那間·溝了其他粉·水準差)·總共二十九元·經濟抵食·
這間是我最爱粥店之一·地方算乾淨·粥品水準唔錯·

午肉體·粥底可以·無加味精·免治牛咸甜適中·好味·

腸粉夠米·軟糯適中·比其他粥檔好·(尤其是連鎖那間·
溝了其他粉·水準差)·

總共二十九元·經濟抵食·
2013-11-04
2013-09-05 367 瀏覽
中午又不知道吃什麼好, 之前一個月大多是在炮台山附近吃, 這個月開始決定試試走遠一點.今天想吃點濕濕的, 便決定來這家吃碗粥牛肉粥 + 窩蛋 (HKD$31)上來又真的幾大窩, 不過看不到窩蛋....攪一攪, 原來蛋巳沉底....幸好發現得早否則蛋黃就會熟了. 不過跟粥攪拌後蛋香不太突出, 粥內的牛肉都算柔軟可口, 但肉味欠奉, 粥底亦算是OK棉滑吧. 以這價格這個質素和份量算可收貨. 不過跟上次在一碗吃的就差太多了.牛脷腸 (HKD$14)炸兩食得多, 所以這天試試用牛脷酥做基底的牛脷腸. 份量相當大, 其實2個人SHARE都沒問題. 不過腸粉皮好厚又好鞋口, 完全不滑的. 中間的牛脷十分厚大, 吃起來帶點甜味, 總覺得配著腸粉吃有點怪. 難怪一直以來還是叉兩比較受歡迎了.
今天想吃點濕濕的, 便決定來這家吃碗粥

牛肉粥 + 窩蛋 (HKD$31)

牛脷腸 (HKD$14)

2013-09-05 281 瀏覽
今天想吃點濕濕的, 便決定來這家吃碗粥

牛肉粥 + 窩蛋 (HKD$31)

牛脷腸 (HKD$14)