2018-07-25 223 瀏覽
見到已經反胃!最初抱住念舊心態去食,去咗幾次,一次比一次差,今次直情無哂胃口無品質管理係做食肆大忌,出品差點留住班食客!不過碗招牌粉仔重保持到質素,但今次嘅經驗令到我再嚟嘅意慾已經大減希望你哋可以加強食品質素,唔好再有類似事件發生
無品質管理係做食肆大忌,出品差點留住班食客!

希望你哋可以加強食品質素,唔好再有類似事件發生
【多毛】炸雞翼尖
2018-07-25
2018-07-20 284 瀏覽
細個嘅時候,有時候屋企人都會買來一家人食,是一份回憶。招牌粉仔(大)+豆漿 $35自家製作嘅粉仔,口感像是粗身烏冬,比較冧身。湯很濃郁,可以話係 杰身,味道都濃嘅。粉仔面有香脆豬油渣、冬菇、蝦米同蔥花。大大碗入面,好多粉仔,餸嘅量都OK 啦,唔算多。脆香豬油渣,真係炸再脆入心。起湯入面浸左陣,食入口仲有d脆脆,不過因為係豬油渣,所以食幾舊後都係會覺得油膩。不過每枱都有辣同唔辣菜脯任你加。冧身嘅粉仔加爽口菜脯真係超好味呀。辣菜脯嘅真係幾辣,成碗粉仔會即時野味左,唔太食辣嘅朋友記得試下接唔接受到先好落多多入碗呀。豆漿係跟餐配埋,其實同佢嘅椰汁一樣都係店家在店自製嘅,豆味的確香濃,唔會好甜。聽講椰汁都好正,下次再試。粉仔翅 (大) $29如名所說,就係粉仔加左碗仔翅,相對全碗招牌粉仔,無咁杰身而且碗仔翅很足料,肉絲同木耳絲都好多,配埋粉仔都 幾夾。同樣加埋菜脯,口感再升級。
細個嘅時候,有時候屋企人都會買來一家人食,是一份回憶。

招牌粉仔(茶餐)

招牌粉仔(大)+豆漿 $35

菜脯

豆漿

粉仔翅

粉仔翅 (大) $29
如名所說,就係粉仔加左碗仔翅,相對全碗招牌粉仔,無咁杰身

2018-07-11
菜脯
2018-04-19 472 瀏覽
石籬粉仔個名已經好多年歷史,好出名,但呢間野係新開的,借個名呃人,一d都唔好食,d粉無咬口,好似煮爛左嘅野咁,d豬油渣好肥,完全食唔落,味道又唔好,仲賣成二十幾三十蚊,傻的嗎😡,附近有些其他小店賣的粉仔才是幾十年歷史的味道,才賣十幾蚊,因為很多朋友去到被呢間野個門面同招牌呃左入去,之後話好難食,我唔想再有朋友被騙了!!!
2018-04-19
外賣自取
下午茶
2018-01-18 528 瀏覽
地道狗仔粉, 好似烏冬甘切成一段段, 配上冬菇、蝦米的湯底, 加上好香好脆的炸豬皮粉仔掛湯VERY GOOD, 啖啖濃郁, 而且收得好平, $20有一碗細既, 女仔已經食得飽.店內仲有好多香港小食, 腸粉燒賣三寶等.腸粉好滑, 夠曬熱!十分抵食!

店內仲有好多香港小食, 腸粉燒賣三寶等.

腸粉好滑, 夠曬熱!

十分抵食!
2018-01-10
2018-01-03 424 瀏覽
石籬粉仔早就聽說香港路邊小店衛生食材品質還是有保障的,所以毅然決定就在這裏吃了。要了一碗米線,那個面條就仿佛是方便面一樣,給的肉量也不太足,比起一般的香港店算非常非常少的,價格是比其他的店略微便宜一點
2017-10-14 779 瀏覽
從前嚐到的粉仔都是以銀針粉代替的,來這裡嚐到最正宗的口味,加一點辣菜甫完全提升了整碗粉仔的味道,很不錯!還特別加點了煎釀三寶,等了一下子,新鮮煎好熱辣辣的,好味道!

2017-08-17 826 瀏覽
又平又好食冇得輸環境又靚 夠靜野好食辣辣地最正28蚊一大碗細碗就21大大碗足料唔貴碗仔翅超正粉仔原汁原味又有電視睇十分推薦而且好多小食炸燒賣同煎三寶日後會多多幫襯同支持。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
又平又好食
而且好多小食
炸燒賣同煎三寶
日後會多多幫襯同支持
2017-08-04 648 瀏覽
曾經在展銷攤檔食過粉仔,但印象不太好。常經過附近,便抱著再試一試的心態來試。比印像中的好食得多!粉仔有點似上海粗面,配冬菇和蝦米有點咸香,細碗的份量不少,滿滿的粉仔,好飽但都想食晒成碗~
招牌粉仔(細)
2017-08-04
招牌粉仔(細)
  • 招牌粉仔
2017-07-03 1678 瀏覽
兒時一家與公公婆婆住在石籬的公屋最喜歡吃的是樓下茶餐廳的菠籮包和沙嗲牛肉麵最有最最最愛的是「粉仔」自從他們結業後 我們也搬走了想吃「粉仔」的時候就真的只是想想而已因為根本沒有地方可以吃到呀偶爾看到報章雜誌後導說有「粉仔」有些是豬油渣麵、有些是銀針粉、有些是狗仔粉那都不是我回憶中的「粉仔」所以去年得悉「石籬粉仔」重開後我們一家都很興奮很雀躍偶爾我也會叫豬男友陪我去吃但他應該是不太喜歡 (我覺得)那天又到石籬粉仔回憶一下地點就在石籬巴士總站的附近下車後往下走就看到了很好找的不怕找不到裡面的裝修就是走懷舊風餐牌就是簡簡單單的設計粉仔(細) $20一上桌聞到那熟悉的香氣就已經覺得很舒服了湯底用冬菇阿蝦米熬製 濃鮮俱備喜歡它的湯可以掛在粉仔上讓每條粉仔都有那湯頭的味道每天新鮮自家製作粉仔是重點它肥肥短短的 剛好可以放在湯匙上一口就可以把麵、湯、料放入口中其實我覺得細碗已經很足夠了吃大碗的話應該會太飽你看它裝多滿 完全沒在小氣的桌上的調味架有秘製菜脯可以瘋狂放我喜歡加超多原味 再加一匙辣的這樣的配搭最有風味 層次UP UP!魚肉翅(細) $20豬男友點了魚肉翅這碗魚肉翅真的放很滿快到滿瀉的程度了滿
兒時一家與公公婆婆住在石籬的公屋
最喜歡吃的是樓下茶餐廳的菠籮包和沙嗲牛肉麵
最有最最最愛的是「粉仔」

自從他們結業後 我們也搬走了
想吃「粉仔」的時候就真的只是想想而已
因為根本沒有地方可以吃到呀
偶爾看到報章雜誌後導說有「粉仔」
有些是豬油渣麵、有些是銀針粉、有些是狗仔粉
那都不是我回憶中的「粉仔」

所以去年得悉「石籬粉仔」重開後
我們一家都很興奮很雀躍
偶爾我也會叫豬男友陪我去吃
但他應該是不太喜歡 (我覺得)

那天又到石籬粉仔回憶一下

喜歡它的湯可以掛在粉仔上
讓每條粉仔都有那湯頭的味道
每天新鮮自家製作粉仔是重點
它肥肥短短的 剛好可以放在湯匙上
一口就可以把麵、湯、料放入口中

其實我覺得細碗已經很足夠了
吃大碗的話應該會太飽
你看它裝多滿 完全沒在小氣的

桌上的調味架有秘製菜脯可以瘋狂放

我喜歡加超多原味 再加一匙辣的
這樣的配搭最有風味 層次UP UP!

魚肉翅(細) $20

豬男友點了魚肉翅
這碗魚肉翅真的放很滿
快到滿瀉的程度了
魚肉翅

滿滿都是魚肉、冬菇和木耳
我最喜歡的就是彈牙的魚肉

椰汁/豆漿

我們還點了椰汁和豆漿各一杯
椰汁比豆漿出色很香 甜度適中
椰汁好處很多呀 夏天喝最好了
可以清凉消暑 生津止渴 棒!

雖然要特地來這邊才可以吃得到這個味道
但偶爾過來順便到舊區走走 那也不錯呀!
好吃不好吃都不重要
最重要的這就是我回憶的那種獨一無二的味道!
2017-07-02
椰汁/豆漿
  • 椰汁
2017-06-30 483 瀏覽
好好味,如果港島區有分店就好啦,招牌粉同細個時候食的一樣。椰汁好新鮮,炸雞翼又好香好熱,出品絕對好多好多其他同等小店。腸粉都好滑。環境好乾淨同冷氣又夠。下次坐兩個鐘巴士都會再黎!
懷舊
懷舊
  • 招牌粉仔
  • 招牌粉仔及鮮榨椰汁
2017-05-02 545 瀏覽
平時食開狗仔粉多 今日探朋友而去到石籬 行行下發現呢間'石籬粉仔' 一聽就知係懷舊食物 而且仲要得石籬先有 咁難得當然要試下喇!望落去同狗仔粉有八成相似 又係有得自己落菜甫調味 係差在湯底唔同色同多左舊豬油渣!食落去粉仔有韌道 口感好 佢湯底較狗仔粉既濃同帶有冬菇味豬油渣炸落黎 脆脆地
豬油渣炸落黎 脆脆地
細招牌粉仔

豬油渣
2017-05-02 431 瀏覽
仲記得細細個喺冬菇亭嗰度食碗仔翅同粉仔嘅味道, 難得石籬粉仔重開, 當然要去回憶下舊時嘅味道啦。講真,真係比之前貴咗好多, 但係相對於出面都仍然係平啲嘅。 最重要係個味道同之前一樣完全冇變, 一路食一路回憶以前嘅日子真係好懷念。我哋又叫粉仔又叫碗仔翅,仲有魚蛋燒賣等小食,加埋都唔使一百蚊都真係幾抵。 個人超鍾意食呢度嘅辣魚蛋, 魚蛋最好就可以一半辣一半唔辣兩個人share啱啱好。呢度最重要就係食粉仔同碗仔翅, 啲辣菜脯係精髓, 個人超鍾意食, 仲要忍住買咗一樽返屋企, 雖然真係好辣,但係辣得好過癮, 要嚟撈麵之類都唔錯㗎。

2017-04-22 312 瀏覽
住咗喺度十年都經常幫襯呢間石籬粉仔。我相信住附近既人都一定唔會陌生。 今日起身見肚餓又唔想食飯所以 就決定食粉仔一入去首先點餐比錢然後就搵個靚位坐入邊裝置簡約得又比到客人舒適感覺我就點左個細碗招牌粉仔,同一杯鮮榨椰汁,加埋都係30蚊, 但作為下午茶,份量都已經食到好飽。大家仲可以自己選擇加菜莆,無限refill的我自己本身鐘意食辣所以好鐘意佢d辣菜莆,因為好夠味。最後佢d 豬油渣都非常有口感,但數量就好小。總括黎講作為街坊一定會再幫襯。

一入去首先點餐比錢
然後就搵個靚位坐
入邊裝置簡約得又比到客人舒適感覺

大家仲可以自己選擇加菜莆,無限refill的
我自己本身鐘意食辣所以好鐘意佢d辣菜莆,因為好夠味。

最後佢d 豬油渣都非常有口感,但數量就好小。

總括黎講作為街坊一定會再幫襯。
2017-04-21
2017-03-30 430 瀏覽
久仰石籬粉仔呢個大名, 由一知道佢開咗已經諗住嚟,望番原來已經開咗兩年,我今日先第一次嚟食咋。餐廳裝潢復古得嚟夠新淨。嗌咗個細粉仔,另外再加咗個呢度嘅名物豬油渣同埋牛肉球,粉仔味道不過不失,有少少嫲嫲嘅味道,原來原本已經浸住三四舊豬油渣㗎喇,早知唔使特登另外再加多一份啦,除咗因為我覺得本身已經浸淋咗嘅豬油渣更加好食之外,另外加多一包實在太多喇,雖然未浸過嘅會唔同食法,會勁脆同埋豬油味勁好多,但係始終一個人啪哂多少都有啲吃力。食到中段試吓啲辣菜脯,以辣菜脯嚟講完全唔係路, 只係有少少嘅辣味,而鹹酸味完全欠奉, 隔離淺色嗰隻菜脯就無再試喇。個牛肉球就唔知係咪因為剁得太過細碎,搞到個口感好似出面落咗好多粉嘅粉團肉丸咁樣,完全無咬口,不過我估老招牌應該唔會做埋啲咁嘅嘢掛。不過睇番張單原來牛肉球只係12蚊,都有咁樣嘅可能性。
餐廳裝潢復古得嚟夠新淨。
不過睇番張單原來牛肉球只係12蚊,都有咁樣嘅可能性。
2017-02-28 509 瀏覽
自從搬離石籬之後,一直對粉仔念念不忘。姐姐有空帶我去嘗試在石籬開舖的粉仔舖。姐姐說兒子白粉仔改良比以前更好吃店舖裝修很簡約,座位寛敞。叫了大碗粉仔,另加豬油搾。當然要落成碗份嘅精髓靈魂-菜寶我喜歡加上辣和原味菜寶調味。面對面加入了冬菇蝦米,令湯底更鮮味。原來已吸收上湯味道的豬油搾加上叧叫脆卜卜的豬油搾,令層次更分明。唯一麵的質地跟從前吃的有所不同,我記得從前較入味。雖然很遠,但有空會再去懷念一下

店舖裝修很簡約,座位寛敞。
叫了大碗粉仔,另加豬油搾。當然要落成碗份嘅精髓靈魂-菜寶

雖然很遠,但有空會再去懷念一下