2009-06-19 84 瀏覽
行經此地﹐只見一細細牌仔寫上“砵仔王”﹐但不見有店鋪﹐原來轉向內街才是。徐了砵仔糕外﹐這裡還有很多懷舊糖果和餅乾﹐例如肚池餅﹐叮叮糖﹐芝麻餅...等等。 凍玻璃櫃內也放有很多不同的糕點﹐紅豆糕﹐桂花糕﹐椰汁糕﹐馬豆糕和芝麻糕﹐另人真的想每件都試試。但因不想吃太多甜野﹐所以只買了紅豆糕﹐桂花糕﹐芝麻糕和一個黃糖砵仔糕。 以上本人覺得最好味和應該先吃的是桂花糕 $5 - 味道清香﹐配有桂花和少量己子﹐味道是最淡但幽香﹐有點兒像大菜糕。 芝麻糕 $5 - 黑黑的外表﹐不太甜的味道但芝麻味濃。其標語寫生磨芝麻製做。紅豆糕 $5 - 紅豆味香濃﹐但味道有點過甜。建議最尾才吃這款。砵仔糕 $4 - 豆夠多﹐但糕底較淋。賣相比灣仔分店的滑滑砵仔糕差了一點。總括來說﹐質素尚算不錯。 如行過又想吃些東西﹐不妨買一件半件來試試。

$5 (其他)
2009-06-14 78 瀏覽
日日經過呢到..日日都見到好多人買咁就買個黎試下..4蚊一個砵仔糕要佐我最愛既黃糖甜度剛剛好紅豆淋佐D..都好糊下整體來說..一般啦..佢可以再好d..
日日經過呢到..
日日都見到好多人買
咁就買個黎試下..
4蚊一個砵仔糕
要佐我最愛既黃糖
甜度剛剛好
紅豆淋佐D..
都好糊下
整體來說..一般啦..

佢可以再好d..
2009-06-11
$4 (其他)
2009-06-02 55 瀏覽
今天經過呢度,見到都幾想食, 就嚟咗買砵仔糕4元一個也不是很貴(因為我以為上環會貴D呀!)拿到上手,也感到微温, 可以接受架味道都OK 喎, 不太甜,又多豆呀問題係間間砵仔糕都話自己出名,究竟边間才是真正正宗呢
今天經過呢度,見到都幾想食, 就嚟咗買砵仔糕
4元一個也不是很貴(因為我以為上環會貴D呀!)
拿到上手,也感到微温, 可以接受架
味道都OK 喎, 不太甜,又多豆呀

問題係間間砵仔糕都話自己出名,究竟边間才是真正正宗呢
2009-02-17 119 瀏覽
路過見到此店,既然自詡是砵仔王,就試試它的砵仔糕,另外也突然想吃西米糕,要了一個是紅豆餡的。只可以說砵仔王真的是教我有點失望,糕身偏粉,豆不夠多,太甜,可幸的是吃得出是用庶糖來做的,健康一點吧!西米糕則好一點,有咬口,但餡太少,可幸我是想吃西米糕,冇餡也不打緊,但糕身也是太甜,紅豆餡究竟是什麼味也教我難分清了。記憶中還是覺得時代豆業的好一點,又懷念它的紅豆糕了。

記憶中還是覺得時代豆業的好一點,又懷念它的紅豆糕了。
新開的!
也算是琳瑯滿目吧