2014-10-25 2233 瀏覽
經過朋友介紹, 就走去試下新野 - 碰碰麵!外面望到佢個招牌有d簡陋, 先入為主咁覺得唔好對今餐抱太大期望.. 但凡事都唔可以以貌取人!佢張餐牌形式同車仔麵好類似; 都係揀麵底, 湯, 食法同餸. 我分別揀左佢主打既蝦子生麵, 胡椒豬骨湯, 麻辣撈同埋雞絲($32!)果然, 蝦子生麵好爽口, 加上麻辣醒醒胃, 胡椒豬骨湯又可以中和下, 配撘味道都唔錯! 但係相對雞絲就比較"鞋"同埋碎左少少~另外, 朋友就叫左個這讚歧烏冬, 胡椒豬骨湯, 秘製醬油撈, 叫左瑞士雞翼同魚肉春卷($40)呢款既秘制醬汁加上讚歧烏冬都唔錯, 佢地自製既魚肉春卷都幾特別, 外脆內軟~最值得一提既就係餐廳會提供免費既自製酸蘿蔔比客人, 係等緊上菜既時候可以食下一啲開胃既小食整體黎講, 餐廳既食物款式同質素都非常好, 等候時間5-10分鐘, 下次有機會既話都一定會返黎再食!
經過朋友介紹, 就走去試下新野 - 碰碰麵!

但凡事都唔可以以貌取人!

2014-10-22
2014-10-25 1844 瀏覽
撈海哲十分爽脆, 不過冇乜味…而且十分似係即食海哲…叫左兩碗撈面面質, 很特別好似張超多既面粉搓壓而成, 入口感覺到個 “厚”度. 而且食食下超飽面質有咬口, 唔韌, 唔會黏黏的, 不過掛唔到幾多漿油味, 可能因為面身太heavy3送個款豬腸 - 夠淋唔韌夠入味, 唔錯!豬皮 – 多毛, 夠煙韌, 唔會過淋, 不過唔夠味羅白 - 夠淋, OK甜, 不過都係唔夠味配菜的雲耳爽口, 西蘭花都唔會太硬/生鮑魚 – 好入味! 有咬口! 質感好! 唔錯唔錯!大花菇 – 肥大肉厚, 夠入味, GOOD!唔知點解明明強調冇加味精,但係個雞湯超級勁味精既味道及感覺, 冇加都可以出現呢個效果真係厲害..
撈海哲
十分爽脆, 不過冇乜味…
而且十分似係即食海哲…
叫左兩碗撈面
面質, 很特別
3送個款
豬腸 - 夠淋唔韌夠入味, 唔錯!
豬皮 – 多毛, 夠煙韌, 唔會過淋, 不過唔夠味
羅白 - 夠淋, OK甜, 不過都係唔夠味
配菜的雲耳爽口, 西蘭花都唔會太硬/生
鮑魚 – 好入味! 有咬口! 質感好! 唔錯唔錯!
大花菇 – 肥大肉厚, 夠入味, GOOD!

2014-09-19
2014-08-31 2116 瀏覽
Met boyfriend after waking from my night shift and he wanted something to eat. After a bit of walking around, he decided to try this place. It looked clean but it was also pretty quiet with only 2 other customers at around 3 PM on a Friday afternoon while the other places were busy.There was no English menu.The place served handmade noodles. It said that it was also healthy with no msg. We shared a plate of lo-mein with addition of beef patties and hand shredded chicken. It came with vegetables,

There was no English menu.

The place served handmade noodles. It said that it was also healthy with no msg. We shared a plate of lo-mein with addition of beef patties and hand shredded chicken. It came with vegetables, mushrooms and black wood ear. The noodles were pretty good. Nice and chewy. Though sauce was a bit bland. Beef patties were didn't really taste of beef. It really didn't taste of anything resembling meat at all. Hand shredded chicken was too salty.
lo-mein
Lo mein came with Chinese soup which was sweet. The waitress said it had no MSG.
soup
For added $4, an ice drink could be added.

Restaurant is very clean. Food is healthy yet underseasoned. Price range was $50 for a plate of lo-mein and portion size was quite small. Not enough for someone with a large appetite. For Mong Gok area, there are much more places offering larger portion size for a cheaper price with better quality. Thus, not value for money. Will not return.
2014-08-29
2014-08-18 1831 瀏覽
想試下呢間野好耐,以車仔麵黎講算係貴版,$32 一餸, 但勝在可選麵款夠特別 (e.g: 蝦子麵,稻庭烏冬), 而湯底亦和其他車仔麵不同 (胡椒豬骨湯/泰式清雞湯), 當然另一特別之處係有貴價食材的麵食最後我地揀左, 胡椒湯稻庭烏冬配墨魚卷 同埋 秘製醬油撈蝦子麵配牛腩 再加 小食芥辣脆豬腸胡椒湯確係有點驚喜,辣味適中,而且唔太覺有味精, 烏冬質感亦不錯, 墨魚卷普通但炸過秘製醬油味不錯,蝦子麵質感不錯, 但不太覺有蝦子味芥辣脆豬腸好味有點像街頭小食,但份量略少

秘製醬油味不錯,蝦子麵質感不錯, 但不太覺有蝦子味

芥辣脆豬腸好味有點像街頭小食,但份量略少
2014-08-15
  • 胡椒湯
  • 芥辣脆豬腸
2014-06-30 2466 瀏覽
自選咗一碗湯粉湯味幾好 食完唔會有口渴嘅感覺而且材料都算放得多我一個人份量啱啱好 朋友自選嘅撈麵聽講好多人都會咁樣配搭 所以佢都試下不過份量比較少 見佢幾啖就食晒花菇好大隻 麵亦唔算太乾身後來我朋友話唔夠飽 所以我地叫多左碟咖哩(3?/4?)寶 我唔係好記得有幾多樣....味道一般般 咖哩唔夠濃味魚旦比較實同硬身 價錢黎講其實唔算平 不過食完之後冇人急急催埋單我同朋友仍然坐底繼續傾計傾差唔多1個鐘環境都幾乾淨舒服
自選咗一碗湯粉

不過份量比較少 見佢幾啖就食晒
花菇好大隻 麵亦唔算太乾身

後來我朋友話唔夠飽
所以我地叫多左碟咖哩(3?/4?)寶
我唔係好記得有幾多樣....
味道一般般 咖哩唔夠濃味
魚旦比較實同硬身

價錢黎講其實唔算平
不過食完之後冇人急急催埋單
我同朋友仍然坐底繼續傾計傾差唔多1個鐘
環境都幾乾淨舒服
2014-06-19 2576 瀏覽
旺角煩囂鬧市…走得累了…想有位子又可以食罷不立即被趕走的話…洗衣街也許是個好地方… 來到碰碰麵…這家變奏版的車仔面…以不含味精撈麵另配湯作招徠…自家出品的創新蝦子麵是其黃牌…好…我先點了一個雞奕…豬頸肉…秘製醬油撈蝦子生麵配胡椒豬骨湯… 及點了每日限定的鮑魚撈麵套餐…有雞湯浸菜…熱菊花杞子蜜…有甜品(是一般的雜果涼粉)… 來了…先吃一口麵…爽滑彈牙(應該有用上鴨蛋做吧)…口感也佳…味道也不錯…可是…可是… 原全吃不到蝦子的存在… 無論是食味還是口感…蝦子都蕩然無存…但肉眼是見到有蝦子的…也許是敗筆之處吧… 汁料味道以蠔油醬油般…有點甜膩…鮑魚似用鮮鮑…不韌…略嫌有點腥(但近百元價格就不值一推)…餸料不過不失…不會難吃…但也不會是教人震撼的好吃…而2碗湯都各有特色…挺好喝的(尤其胡椒豬骨湯)…但… 免費的菜圃竟然有畫龍點睛的效果…微辣中帶有咸鮮…能平衡撈麵汁的甜味…撈到麵中…好吃啊… 建議嘗辣的人不要錯過…

可是…

原全吃不到蝦子的存在…

無論是食味還是口感…
蝦子都蕩然無存…
但肉眼是見到有蝦子的…
也許是敗筆之處吧…

而2碗湯都各有特色…挺好喝的(尤其胡椒豬骨湯)…
但…

免費的菜圃竟然有畫龍點睛的效果…
微辣中帶有咸鮮…能平衡撈麵汁的甜味…
撈到麵中…好吃啊…

建議嘗辣的人不要錯過…
2014-06-08
10 分鐘 (堂食)
2014-06-08 2106 瀏覽
週末的晚上七時多,純粹想不用等位隨便吃個簡單晚餐,見這家看上乾乾淨淨的,便入内試試。由於本身喜歡吃麵,見蝦子麵是主打,便點了至愛麻辣撈配大花菇、牛肉餅和手絲雞,原來另外還可以選泰式清雞湯或胡椒豬骨湯,便要了後者。等候不久便有得吃,看上去好像有點兒少,但一撈起麵,發覺麵餅好實,搞開就唔少,吃上去更有驚喜,因麻辣撈並沒有辣度選擇,原本沒什麼期望但吃落卻非常夠味,更看到不少原粒花椒,麻得舌頭都痹掉,過癮!至於麵,其實我並不鍾情蝦子麵,所以是否有蝦子味不太重要,反而那爽爽的麵質令我非常滿意,餸亦唔錯,餐牌註明絕對不用味精,如果屬實,味道可說相當不錯!唯一不太合口味是那湯,有很濃的豬腸味,不是我那杯茶!一碗三餸麵、一碗蚊型湯加一杯凍檸茶(本來想叫山楂冰沒供應😓)吃完竟飽得想吃了一大碗飯,也是另一驚喜,下次會試試烏冬😋

唯一不太合口味是那湯,有很濃的豬腸味,不是我那杯茶!

2014-06-07
2014-05-23 2275 瀏覽
一路都很愛吃麵。故此能來到專主打吃麵的店子大快朶頤,實在是最美妙不過之事....在一眾麵的吃法當中,小弟最愛的就是乾撈。這裡大部份麵的上桌方式都是連料帶麵的和湯分開上,正合本人之心意....三個人一人來一碗,之後還加一味小食,初時以為一定吃不完的,怎知最後仍是以碗底朝天作終....幫小友在點菜紙上選配料,一口氣要了墨魚卷、魚肉春卷及瑞士鹵蛋。除了他最愛的蛋以外還有兩款炸物。香口的食物應該是每個小孩都愛吧....麵底選了醬油撈的蝦子麵。這裡蝦子麵內藏滲進的蝦籽不算太多,似乎是少了蝦籽帶來的香氣,但幸好麵質夠煙韌有彈牙口感。伴點甜甜色夠的醬油撈來食,是蠻穩陣不會太難吃....鹵蛋顧名思義應是下了瑞汁去鹵,甚入味甜甜哋的也不俗;魚肉春卷皮脆但油膩魚肉帶點點彈牙;墨魚卷內吃到不少帶微爽囗的新鮮墨魚粒,是貨真價實的足料....湯底是純用雞熬的。甜度足不油膩,很好....媽媽的湯底同是無辣的雞湯,麵亦是同款的蝦籽麵,但配料就換了魚片頭及煎魚餅。前者很普通魚鮮不太濃;反而後者則夠香口彈牙帶著蔥香....爸爸相對起兩母子叫的材料反倒就"清"得多了。牛肉餅是輕易地在一眾配料中突圍而出,是極爽彈之外沒羶味

湯底是純用雞熬的。甜度足不油膩,很好....
爸爸相對起兩母子叫的材料反倒就"清"得多了。牛肉餅是輕易地在一眾配料中突圍而出,是極爽彈之外沒羶味牛香濃烈;菜肉餃看上去似是像雲吞多一點,菜啄得細碎量多但肉的調味是未太夠之餘也有點筋頗難咬;木耳則十分的爽脆....

和她倆吃的不同是小弟要了所謂的馬尾粉絲。粉絲同樣有用甜醬油預先撈過的,粉絲本身處理得甚具咬勁煙齦,不錯.....

另外湯底也是完全不同風格的胡椒豬骨湯。味的確頗辛而辣的甚刺激且亦存在著豬骨熬出來的甜味。一向不愛將湯撈進麵內吃的我,索性拿起整碗湯直灌進肚子裡去....
點了一道超香口但又極熱氣的椒鹽三文魚骨腩。炸蒜粒是多得全蓋過了骨腩件,這樣想不惹味也難了;骨腩外皮脆漿不算厚,肉味帶點鹹辣確是送酒的穩膽....
太太說這裡的消費不便宜,一碟麵連幾款餸也要收您六七十個大洋。不過對我這個麵痴來說,這又算什麼呢 ?

2014-05-03 1776 瀏覽
打完波有d餓去旺角hea下,見呢間好似幾得意就去試下揀左個自選麵餐,當然要揀出名既蝦子麵啦,仲揀左個麻辣撈配豬骨湯,料就揀左墨魚卷一個餸就$32, 因為係下午茶,所以送埋熱飲,叫左杯杞子蜜(都ok的)份量以下午茶黎講都差不多,真係幾麻辣下,食到眼淚都流埋,個湯有d salty,不過因為太辣都係照飲d麵都幾彈牙,唔錯,條墨魚卷除左少少油都幾好食,同朋友交換左幾舊牛根,林林地唔錯總括黎講,我覺得幾抵食,下次經過可以encore
打完波有d餓去旺角hea下,見呢間好似幾得意就去試下

總括黎講,我覺得幾抵食,下次經過可以encore
2014-05-01
  • 蝦子生麵
2014-05-01 1422 瀏覽
繼上次試左粉絲覺得麻麻,今次叫左招牌蝦子麵。秘製醬油撈蝦子麵,麵好彈牙,蝦子味有但唔算重。腐竹加喺胡椒豬骨湯入面,滲左D胡椒味,唔錯平平地食個lunch,快而簡單既一餐,都幾滿足。
繼上次試左粉絲覺得麻麻,今次叫左招牌蝦子麵。

平平地食個lunch,快而簡單既一餐,都幾滿足。
2014-04-23
  • 秘製醬油撈蝦子麵
2014-04-21 1453 瀏覽
一直都想試下這間碰碰麵,其實我唔係好明點解叫碰碰麵!ANYWAY,我地去到應該係兩點幾,地方算大,但食客得幾枱!不用揾位...去到呢度梗係要試下佢既蝦子生麵,雖然我想食讚歧烏冬..我揀左醬油撈麵,我本身以為無湯跟架麻,話明係撈麵,點知有湯俾埋,仲要係好特別既胡椒豬肚湯。個麵底好似本身已用醬油搓麵粉咁,好深色的,每一條麵你見到一粒粒的應該都係蝦子碎,入口好香蝦子味,最重要係個麵好彈牙,好入味,加埋本身放係枱任筆既辣菜葡,超級好食,但一定要加菜葡,係精髓所在,我叫左手撕雞同金錢肚做餸($40),佢餸既份量好多,我食唔哂!都算抵食啊....手撕雞唔夠辣...但都好食既...金錢肚大舊又LUM....朋友叫既應該係牛腩胡椒湯底蝦子生麵,佢話D肉好LUM又入味....佢飲哂個湯添啊!我地叫左個小食....炸蝦肉雲吞皮,我以為我睇錯..點解個皮字係後面,唔通精髓係個皮..唔係成粒炸雲吞?上碟睇就知咩事.....係有四塊好薄既...沾有少許蝦肉既雲吞皮....嘩...超好食...我真係想一個人叫多一碟...好香口..加埋個甜酸醬真係無得輸!下次一定要再食....總體係80分....

總體係80分....
醬油撈蝦子生麵配胡椒豬肚湯
炸蝦肉雲吞皮
牛腩胡椒豬肚湯蝦子生麵
  • 蝦子生麵
2014-04-14 1255 瀏覽
這裡的蝦子麵是招牌麵,爽口彈牙,牛腩也軟林好吃,非常入味,害我連吃了兩個相同的餐。。。好飽好飽!!!而豬骨湯比以前好喝了,沒有了豬毑除,味道濃而偏咸,不大碗,剛好!絕對是個好吃的麵店~值得一試呵。
這裡的蝦子麵是招牌麵,
爽口彈牙,
牛腩也軟林好吃,
非常入味,
害我連吃了兩個相同的餐。。。
好飽好飽!!!
而豬骨湯比以前好喝了,
沒有了豬毑除,
味道濃而偏咸,
不大碗,
剛好!

絕對是個好吃的麵店~
值得一試呵。
  • 所有蝦子麵食
2014-03-15 1964 瀏覽
碰碰麵, 個名同個logo都好得意。落單要自己圈,先揀麵,有蝦子麵,米粉,粉絲同烏冬。然後揀湯,有海鮮湯同胡椒豬骨湯。跟住就係揀餸,好多野揀,有唔同既丸,魚肉春卷,花菇,牛腩等等,有D似車仔麵。唔想自己揀可以叫餐,有咖喱牛肉撈麵,鮑魚撈麵等等幾個餐,包埋前菜同餐飲。雖然佢最出名係蝦子麵,試左友人個碗冇蝦子味,好似冇乜特別,於是叫左秘製醬油撈粉絲。粉絲配埋椰菜,木耳同芽菜,感覺健康。醬汁淡到冇味,粉絲又乾又痴埋一舊舊,份量好細。 唯有加D湯落去一齊食。粉絲咁差,估唔到胡椒豬骨湯幾好喎! 好香胡椒,辣得好惹味,總算搭救少少印象分。友人話牛腩唔錯,本人覺得准山比較特別,車仔麵唔會食到,佢分喺湯入面上,味道清新,口感幾爽。

唯有加D湯落去一齊食。粉絲咁差,估唔到胡椒豬骨湯幾好喎!
2014-03-12
2014-01-18 2278 瀏覽
日本拉麵在香港可謂已經進入白熱化的階段,身邊已經有很多朋友去試一蘭拉麵。半夜不睡去排二三個小時就為吃一碗拉麵,值得麼?不評論。不過,任何東西要我等,萬萬不能。所以,我出外會乘地鐵,買瑣碎物會用八達通。人生苦短,扣除每天八小時睡眠時間,已經所剩無幾,有時候等著等著,青春就溜走。碰碰麵,店名頗有趣,不過試試才知是龍是鳳。上午來到,大約八成滿,找個位置坐下後,就立即點菜。小吃拼盤先來,HKD 35 三款,每款都是自選,而且賣相也很精美。由上而下,芥末芒果沙津,芒果甜甜的,拌以芥末沙津,不會很嗆鼻,口感清新。蟹子醉蛋以蟹子點綴,入口很重酒香,未必人人可以接受。皮蛋肉鬆豆腐,皮蛋質地柔韌,蛋味豐厚,豆腐很滑,非一般的滑。貪慕虛榮的我點了份鮮鮑魚撈蝦子生麵,當然我也不期望是什麼鮑,反正人家已經開宗明義。鮮鮑與鮮甜兩字扯不上,但就有嚼勁,且質地爽口彈牙。至於主角蝦子生麵,是沒有經過乾燥制成,口感吃起上來柔軟有彈性。元貝花菇撈蝦子生麵,元貝雖然不致於很肥美,但就非常鮮甜,肉質更是結實爽彈,絕對沒有欺場。花菇也是另一亮點,肉厚色淺,且菇味濃郁。
2013-12-29 1793 瀏覽
一向是撈麵的粉絲, 一聽到新口味便躍躍欲試, 終於有機會經過而胃納又有quota, 又見到門口的下午茶特價牌, 標榜特價撈麵只賣廿八大元, 又有飲品送, 立即扑鎚.長驅直進之後, 看見只有兩三枱客人, 比較冷清, 侍應姐姐熱烈招呼, 坐在近門口的小二人枱. 抬頭一看, 佈局實在不錯, 燈光柔和, 地方清潔, 食具乾淨企理, 是西式餐廳的模式. 筷子是日式的尖筷子, 有小盒的小紙巾供應, 有兩盒調味料供應, 有辣有不辣的蒜蓉冬菜, 後來旁邊的女客人問阿姐, 原來是$40一小瓶, 女士卒之作罷.落柯打要了排頭位的牛腩撈蝦子生麵, 加熱咖啡, 廿八大元. 咖啡先到, 附上兩包糖, 是普通貨色, 不好也不差.五分鐘, 撈麵上場, 份量也不差, 一邊是牛腩, 有肉也有筋, 一邊是麵, 比平時的生麵較粗, 有一撮銀芽, 於是便取枱面的調味料, 預備撈之. 怎料那蓋子是十分緊, 以為是不懂操作, 揭不開, 擰不開, 研究了一會, 用盡吃奶之力, 才卒久擰開, 用匙更挑了兩更, 便開始撈麵. 問題來了, 這碟麵根本沒有汁液, 如何撈? 蝦子嘛, 從以前的食評知道, 是已經打在麵條中, 不像坊間, 如劉
落柯打要了排頭位的牛腩撈蝦子生麵, 加熱咖啡, 廿八大元.
咖啡先到, 附上兩包糖, 是普通貨色, 不好也不差.
問題來了, 這碟麵根本沒有汁液, 如何撈? 蝦子嘛, 從以前的食評知道, 是已經打在麵條中, 不像坊間, 如劉森記般, 酒在麵條上. 這裡是吃蝦子不見蝦子的. 有什麼好處? 是根本沒有蝦子味. 要注意的是, 本人是專誠試這蝦子味的.
撈好後, 阿姐經過, 看見調味盒只是隨意蓋上, 便取起用力擰實, 哈哈! 怪不得我剛才擰不開!!!
她又說我下了這麼多, 很辣的! 我一試, 原來只有丁丁點辣, 如實回應, 她說很佩服本人吃得辣, 其實真的不算辣. 繼續吃下去, 麵是乾乾的, 沒有牛腩的原汁. 沒有跟上的湯底, 蝦子味欠奉, 辣味小小. 很怪!
牛腩嘛, 這主角也很差, 當然是雪貨, 這價錢也不可以苛求吧, 以本人的牙齒力也僅能克服那硬度和韌度, 沒有傳統炆牛腩的柔軟腍滑感.
總結來說, 這碟撈麵是十分失敗的, 可幸的是味道還可接受.
一邊努力咀嚼, 一邊環顧四周, 看見店主人在牆壁上吹噓他的創新做作, 不禁為他的白費努力而可惜. 捉錯用神, 走火入魔了呀. 吃完這令牙齒充分運動的麵, 侍應小哥還問在下要不要其他小吃. 當然是不敢領教了.
題外話/補充資料: 現在人人都要搞創新. 其實創新是好, 不過有時不是那麼容易有突破和受歡迎的. 有些食制經過千百年的傳統, 有生存的條件. 胡亂搞這沒有汁液的撈麵, 令客人不敢回頭. 有何用? 乾乾的撈麵, 調味料都與麵條格格不入, 沒有粘著力, 跌到碟底, 正所謂不和味, 傳統的蒽花也沒有. 上湯亦沒有, 唯一的賣點是蝦子在打麵時已經混入. 但是味道郤欠奉. 失敗!!!
2013-12-28
  • 沒有