小妹本身只係不嬲上黎穩野食睇邊間好食,而冇寫過食評。但今次呢間野衰到令到我特登開個ac黎寫差評!我一向都有因為唔開心而自己一個人食放題黎癲下,最終目的都係為開心番,但呢次我係加倍唔開心囉!首先,一見d剔剔紙寫住每張單每位最多可叫三客食物。我已經o晒!你本身都已經勁少野揀,仲有搞d咁既野!?d刺身,馬刀貝呢d細野(i mean比起其他刺身,size下面有講)都三件喎真係!所有野都好準架,寫五件都係三件,完全冇做壞規則!黎食放題都係想盡興姐,限都冇所謂,但都唔好咁離譜啦下話三件?味道方面,其實真係冇樣好,刺身,最好就係三文魚,唔係厚切但算大舊,冇雪味,鮮味麻麻啦,有一兩塊有筋其他野全部都係非洲飢民size最難食就係果個唔知咩魚(刺身相左下角個d)雪味重到呢。。我懷疑呢條魚今朝番過冰河時期!魷魚冇雪味,但係係乜味都冇!唯一好既就係唔似其他地方既魷魚好似香口膠咁,呢到既魷魚咬得開,吞得落。~_~馬刀貝味道普通,size正常,甜蝦一樣,由於係我最愛三寶其中兩寶所以點都叫多幾round,仲有一寶係三文魚(其實海膽我都中意食但唔係間都有)壽司,舊飯唔會一夾就散,又唔會好酸啵,舊肉size味道同刺身差
小妹本身只係不嬲上黎穩野食睇邊間好食,而冇寫過食評。
但今次呢間野衰到令到我特登開個ac黎寫差評!

我一向都有因為唔開心而自己一個人食放題黎癲下,
最終目的都係為開心番,
但呢次我係加倍唔開心囉!

首先,一見d剔剔紙寫住每張單每位最多可叫三客食物。
我已經o晒!你本身都已經勁少野揀,仲有搞d咁既野!?
所有野都好準架,寫五件都係三件,完全冇做壞規則!

黎食放題都係想盡興姐,限都冇所謂,
但都唔好咁離譜啦下話三件?

味道方面,其實真係冇樣好,
刺身,最好就係三文魚,唔係厚切但算大舊,
冇雪味,鮮味麻麻啦,有一兩塊有筋
其他野全部都係非洲飢民size
最難食就係果個唔知咩魚(刺身相左下角個d)
雪味重到呢。。我懷疑呢條魚今朝番過冰河時期!
魷魚冇雪味,但係係乜味都冇!
唯一好既就係唔似其他地方既魷魚好似香口膠咁,
呢到既魷魚咬得開,吞得落。~_~
馬刀貝味道普通,size正常,
甜蝦一樣,

(其實海膽我都中意食但唔係間都有
壽司,舊飯唔會一夾就散,又唔會好酸啵,
舊肉size味道同刺身差唔多,
d軍艦係冇黎到!我只係寫左海膽同黃金魷魚各一都冇,
因為我已經冇氣再叫人啦所以冇跟。

個牛柳粒。。點解會係熱門選擇!?
鞋過紙巾疊埋囉!
其他熱食全部都偏咸,冇咩特別,
但係個火鍋,血池地獄湯,
我真係覺得自己比個湯咸到落血池地獄!
d野食滾完堅係唔洗點豉油食!

服務方面。。唔會衰聲衰氣囉,叫佢都肯行過黎既,冇黑面但冇笑。
如果我唔係黎開呢邊,今日又懶,大圍又得佢一間放題
我一定寧願出番旺角金井食!平勁多一百一十幾再加一,都好過呢間多多聲!
呢到唔值158,服務亦都唔值我比加一囉!

題外話/補充資料: 火鍋d野咸到我唔記得影!
2013-05-15
  • 可樂
又入來沙田搵食,最近看中了沙田一些村屋小店,這些小店多為村屋地面舖,而樓上是民居這款。這些小店的特色是面積不大但「嬌小玲瓏」,裝潢裡有不乏顯出小本經營的味道。進入這間食肆,目光很自然被四面牆壁和餐桌的深木色調和昏黃的燈光薰染,可能小妹最近沉迷日劇「深夜食堂」的關係,總覺得這種色調和燈光,極有潛質在夜間變身做「深夜食堂」。在深夜過後賣簡單的日式居酒屋小食都不錯。不過,這間店舖晚間主打任食放題,可是我很難動員一班友好一同幫襯,也即是,很難有機會在夜間幫襯這店呢!言歸正傳,午餐我點了一款「照燒雞扒飯」,配上味噌湯和熱奶茶一杯只售港幣34元。跟別的店舖不同,這個照燒雞扒,在雞皮層面有一點點燒焦的地方。初時以為過了火,但是,吃上來,那小點小點的雞皮焦,卻帶來很不錯的口感:微微香脆和雞皮脂香的結合。雞皮也沒有因為這點點的焦而變苦,仍然是雞皮應有的油香口味。我看不到廚師怎樣炮製,但我估計,這可能是當燒好雞扒時,再用噴火咀將雞皮略為燒一下,使之出現點點炭焦的樣子,這就類同「火炙三文魚壽司」的做法。伴飯的照燒汁不算很多,沒有喧賓奪主,不錯。雞扒上灑上一些生葱,也讓燒雞扒來一點點生葱味作點綴。味噌湯鹹淡適
深木色食桌,配昏黃的燈色,有潛質做「深夜食堂」

午市套餐:照燒雞扒配味噌湯和餐飲。
燒雞扒的皮有點點燒焦感,別有特色,正!
伴飯的照燒汁不算很多,沒有喧賓奪主,不錯。雞扒上灑上一些生葱,也讓燒雞扒來一點點生葱味作點綴。味噌湯鹹淡適中,雖然,我估計多數店舖用粉來開味噌湯,但能夠在溝水的比例上做到一定的不太鹹﹑不太淡的不多,這間的味道是中規中矩了。
2012-08-14
深木色食桌,配昏黃的燈色,有潛質做「深夜食堂」
燒雞扒的皮有點點燒焦感,別有特色,正!
2012-10-20 129 瀏覽
小妹一直都好少寫食評,都係睇人地寫食評既多,但今次勁不愉快經歷, 我好少唔睇食評就去間餐廳,一無睇食評, 今次就出事~入去餐廳時無咩特別, 但一睇點菜紙就開始覺得奇怪. 餐廳定明刺身最多每人每種刺身每次只可叫 3件 (因上星期去, 記得係3件)又唔係多刺身選擇, 第一二次點, 時間都可以, 可惜好細件, 又薄 再叫刺身竟然要等四五個字依然唔見有,追單佢話帥父好忙呀, (但間餐廳無咩人)小妹第一次食放題好似丐你食一樣 真係食到火黎 真係又受氣, 服務態度勁差, 請都唔再去 看了其他食評, 十分認同這間店服務態度勁差, 以賴皮, 慢上菜以賺錢, 實左無良
小妹一直都好少寫食評,
都係睇人地寫食評既多,
但今次勁不愉快經歷,

我好少唔睇食評就去間餐廳,
一無睇食評, 今次就出事~
入去餐廳時無咩特別, 但一睇點菜紙就開始覺得奇怪.

餐廳定明刺身最多每人每種刺身每次只可叫 3件
(因上星期去, 記得係3件)
又唔係多刺身選擇,

第一二次點, 時間都可以, 可惜好細件, 又薄

再叫刺身竟然要等四五個字依然唔見有,
追單佢話帥父好忙呀, (但間餐廳無咩人)
小妹第一次食放題好似丐你食一樣

真係食到火黎

真係又受氣, 服務態度勁差, 請都唔再去

2012-10-07 134 瀏覽
周六在沙田遊逛,想食日式放題,找到這一間在田心村內的店,於是一試。六時多和老婆入去,室內的位差不多全被訂下,剛好餘下一張二人枱。點了$138(七時前入座優惠)的放題,每人先送了芝士焗蠔,味道不錯,芝士很有甜味。點了推介的蒜香牛柳粒,好香,又唔韌,果然係推介。另外點了三文魚刺身,壽司,天婦羅,味道賣相都不錯。不過清酒煮蜆就食不出酒味。食物種類過百,有飯、有鍋、有烏冬,但太飽肚,沒有點。不過刺身,壽司的種類未算好多。地方企理乾淨,見造刺身壽司的人都有戴手套,服務幾好。但人多時(七時許就滿場,連露天位都近滿),食物來得慢一點,但可接受及理解。汽水任飲,另外便有布甸送見有生日優惠及可包場(容納40人)。有加一收費。
點了推介的蒜香牛柳粒,好香,又唔韌,果然係推介。另外點了三文魚刺身壽司,天婦羅,味道賣相都不錯。不過清酒煮蜆就食不出酒味。
食物種類過百,有飯、有鍋、有烏冬,但太飽肚,沒有點。不過刺身壽司的種類未算好多。地方企理乾淨,見造刺身壽司的人都有戴手套,服務幾好。但人多時(七時許就滿場,連露天位都近滿),食物來得慢一點,但可接受及理解。

汽水任飲,另外便有布甸送

見有生日優惠及可包場(容納40人)。有加一收費。
2012-10-06
  • 蒜香牛柳粒
(非會員)
呢間真係唔錯~一行5人去食..7點半去到已經full晒冇晒位個員工特別加開張太陽白檯俾我地座花園~~讚!!!價錢都算ok~158+1唔算貴~仲送每人一只焗生蠔其實食物方面真係好ok!!! 夠新鮮,夠熱,夠快,夠多choices!!天婦羅脆口, 內裡的蝦和茄子等, 沒有因為炸過後而失去本身的味道!!蝦卷好食但比較滯, 但海膽手捲啲海膽就真少得緊要!!!牛柳粒好味~有好感,唔un,牛味好香咁忙服務都算合格,所以喜愛食放題的朋友不失為一個好選擇。

價錢都算ok~158+1唔算貴~仲送每人一只焗生蠔

蝦卷好食但比較滯, 但海膽手捲啲海膽就真少得緊要!!!

牛柳粒好味~有好感,唔un,牛味好香

咁忙服務都算合格,所以喜愛食放題的朋友不失為一個好選擇。

2012-09-16
  • 日式炸豆腐 . 牛柳粒 & 甜品
2012-05-26 15 瀏覽
屋企人忽然想食日本野,於是一家大細去磐田試吓,貪佢就係屋企附近,未去之前已經入黎睇左(打左底),所以都冇太大冀望,入到去人少少, 於是揾左露天位坐低左,坐低就攞張紙 take野,D waiter真係要叫多兩野先有反應,俾張紙佢,佢仲叫我寫返枱號俾佢,我睇暈周圍都冇一個枱號,於是個waiter係敢揾都揾唔到,我就睇暈全場都係冇枱號,我真係對住佢"O"晒咀,剌身夠凍,(夏天露天就一定要快食),馬刀貝,希靈魚,三文魚,可以一試,燒物,就推介串燒大蒜牛肉粒,煙肉鵪鶉蛋,雞肉軟骨串凍清酒要加$18蚊都可以一試壽司D飯有D硬,軍艦D紫菜唔脆...有D好感只有芥末八爪魚軍艦,但塊紫菜扣左分.火鍋就食左烏冬,昭菜,粟米都OK. (牛肉就只係一般,以放題質素就可以接受)因為是日唔餓,天婦羅冇食,但有個香蕉天婦羅好似有D賣點有個什麽店主推介嘅牛肉粒,青椒+洋葱炒嘅牛肉粒黎左一碟冇乜人食,唯有自已哽哂,本人唔推介.佰伍蚊任食放題算係禁上下,四佰幾蚊一家大細飲飽食醉都好滿足,靜係露天任飲汽水已經係一大樂事,合格,夠近加小小分

燒物,就推介串燒大蒜牛肉粒
,煙肉鵪鶉蛋,雞肉軟骨串

凍清酒要加$18蚊都可以一試

因為是日唔餓,天婦羅冇食,但有個香蕉天婦羅好似有D賣點

2012-05-26
  • 串燒大蒜牛肉粒
  • 煙肉鵪鶉蛋
  • 馬刀貝
  • 希靈魚
  • 凍清酒
  • 雪碧加冰
2012-05-09 15 瀏覽
我多數睇open rice搵地方食飯, 但一向都唔會寫食評, 但今次真係好激氣1) 野食叫4次先黎一次, 份量仲好少!!!2) 叫佢地幫手跟下單, 好多野食未黎啦, 又話黎緊, 等下啦!!!3) 我地大家都食唔飽, 好多野都未黎, 就話last order!!! 4) 最差就係我朋友個仔得2歲, 仲要全程訓左, 佢都要計一位小朋友價錢!!! , 佢地仲好似好有道理咁講, 唔係幾多歲既問題, 係佢有80cm高就要比小朋友價!!! 佢都好勁呀, 用眼睇就知有幾高但可以介紹比你既仇人去啦, 包你成個人開心哂

1) 野食叫4次先黎一次, 份量仲好少!!!

但可以介紹比你既仇人去啦, 包你成個人開心哂
2012-05-06
2012-02-16 20 瀏覽
同班朋友補祝生日踩完單車去到大圍還車,一大班人心血來潮想食日本野,但突登出返出面食又有d無謂,於是其中一個住大圍ge朋友就推介o左我地去呢間磐田.我地7:15左右去到好彩仲早!!間餐廳同我想像中有d唔同,有露天area可以坐!睇o下個menu, $138放題任食價錢好吸引!正正o岩哂踩到冇哂energy ge我地!等o左一陣拍好檯我地就有得入~~d位算okay舒服~我地8個人坐唔會太迫~食物方面:其實都叫幾多食物揀...我地太肚餓係咁tick...d食物黎得都幾快,等o左一陣就o黎!(掛住食,影o左幾幅only)先黎一盤刺身!我最愛ge三文魚同甜蝦 =p三文魚切得好厚呀!!!!!而且都好新鮮~甜蝦都好正,其他刺身都好新鮮!!起碼叫做同價錢成正比~炸物大部分都ok特別覺得個焗蠔正~大大隻而且仲好juicy!!d天婦羅都okay,炸皮唔厚但我個人略嫌油左少少~另一推介係佢個牛柳粒,我地encore o左勁多碟!!!食物份量叫做每碟適中,可以一碟唔夠再叫o個種~服務方面:間餐廳唔係話好大o個d,人手亦唔算好多...所以見到d侍應都幾忙,但好快有反應,服務態度都唔錯~平心而論,我幾鐘意呢度~以

食物方面:
其實都叫幾多食物揀...
(掛住食,影o左幾幅only)

先黎一盤刺身!

我最愛ge三文魚同甜蝦 =p
三文魚切得好厚呀!!!!!而且都好新鮮~
甜蝦都好正,其他刺身都好新鮮!!
起碼叫做同價錢成正比~

炸物大部分都ok

特別覺得個焗蠔正~大大隻而且仲好juicy!!
d天婦羅都okay,炸皮唔厚但我個人略嫌油左少少~
另一推介係佢個牛柳粒,我地encore o左勁多碟!!!

食物份量叫做每碟適中,可以一碟唔夠再叫o個種~

服務方面:
間餐廳唔係話好大o個d,人手亦唔算好多...
所以見到d侍應都幾忙,但好快有反應,服務態度都唔錯~

平心而論,我幾鐘意呢度~
以$138呢個價錢...食物質素真係算唔錯!
相比旺角二百幾蚊d放題食物質素,種類...真係唔係話差好遠~
而且又唔使等成粒鐘or同人迫~
2012-02-15
生日
  • 牛柳粒
食到我一肚氣賴皮指數 100 前半個鐘都有一片半片刺身食下, 三文魚呈透明,不新鲜, 又薄,細到大約2塊郵票左右, 甜蝦,不新鮮, 馬刀背正常小小.然後每半個鐘就上一兩樣CHEAP 野(有雜菜同串燒,牛柳粒是好味的, 不過要記住佢係一小碟比你6個人食, 1人2-3粒到) 餓到頂唔順就問佢, 點左好多野都冇嚟過, 佢話帥父好忙呀~ 唔好意思, 咁又等下,又繼續出CHEAP野(溫馨提示 , 所有份量都係小的), 同出左一D吃完要吐出來的焗蠔(唔新鮮),同BB象拔, 跟住就同你講 LAST ORDER 喇, 有咩要嗌, 我地話吓.....要嗌救命呀 ! 我地好似無食過野咁喎, 好肚餓, 點D野只有兩成到左, 佢話係咩, D 野仲未嚟牙(有怪味), &我地又問,唔係有海膽咩, 佢就話係呀整緊架喇, 帥父話方便D不如成板上比你地喎 (唔好信) ....咁我其他野再幫你即刻寫過啦, 又再等....又再追.佢地真係好識扮傻同埋講大話面不改容, 再來的鰻魚手卷, 真係佩服帥父D刀功, 可以咁幼細......再問海膽呢, 佢話, 唔係上左咩, 買哂喇喎 佢款式係唔少的, 不過起碼會有2樣野入左口都要"螺

食到我一肚氣
賴皮指數 100

佢款式係唔少的, 不過起碼會有2樣野入左口都要"螺" 返出來, 如焗蠔,BB象拔
估計食落肚的 : 每人不多於50蚊

如來 D 劣評係好堅.....不可一, 不可再 !
2012-02-09
2012-02-11 5 瀏覽
與一行十多人聚餐, 經朋友推介來了這間店, 覺得還不錯.作為精明的香港人, 我們一開始已集中叫貴價的刺身, 串燒和天婦羅等食品, 以回本為己任. 而且一坐下來就落單, 實行食盡每一分鐘.所有食物都很快送到. 起初我擔心這店價位不高, 刺身質素難有期望. 幸而結果並非如此. 幾款刺身都頗新鮮, 味道不錯. 串燒和天婦羅都即叫即做, 上桌時還是熱的, 很好.朋友推介蒜香牛柳粒, 食味香濃, 不俗. 按人頭每位一隻的焗生蠔也很美味, 我視為bonus, 讚!兩個小時, 叫了四至五轉食品, 每次都很快到, 沒有遇上某些食家所指的情況. 是否人多特別受照顧, 不得而知. 不過全晚食品合水準, 上桌快, 於我是事實.朋友有優惠卡, 再加上十一位送一, 埋單找數每人$140, 食足兩小時+任飲汽水/凍飲+甜品, 以今時今日市況, 算得上抵食, 服務也挺周到, 沒甚麼好挑剔.
與一行十多人聚餐, 經朋友推介來了這間店, 覺得還不錯.

2012-02-04
用餐優惠
其他
  • 刺身
2011-08-07 10 瀏覽
大圍區要食日本放題只得E 間。因為朋友想食魚生,附近只有佢,try try。 食放題,只提供一round, 還是放題嗎? $138 per person+10%charge 食了一round,之後上菜勁慢,可以話是 "無來",再追單,都是no show。刺身:三文魚薄薄的,甜蝦不算新鮮,其他的放到入口,算了。不過 刺身一早切好,只係客人order, 就可以上菜,究竟有多難???壽司: 海膽壽司更是少得過分。串燒:串燒係有竹籤串起, 再燒的。但這裡只係煎左D食物, 加上sauses附送焗生蠔同 翠肉瓜炒蝦 就不錯ONLY。總括來說,比差還要差。

刺身:
三文魚薄薄的,甜蝦不算新鮮,其他的放到入口,算了。
壽司:
海膽壽司更是少得過分。
串燒:

2011-08-06
今天好想食日本放題, 就到這間試下, 九點後, 原價$128仲平$10=$118,見open rice負分好多, 但見平, 就試下啦!原來都吾係好差姐, 有驚喜, waiter都好nice, 野食都上得好快, 有好多款選擇, 刺身(十多款), 壽司, 火鍋, 串燒, 任飲汽水(只有可樂及雪碧)...牛柳粒 (好美味) 海鰻 (好滑, 又熱, 超好食刺身 (好新鮮, 仲有希靈魚, 赤貝, 馬刀貝...) 小食 (螺肉)壽司 (帶子, 介辣八爪魚---好得) 天婦羅 (蝦....) 最後有甜品: 芒果布甸還有好多未試, 下次一定會再去試!!!
今天好想食日本放題, 就到這間試下,

九點後, 原價$128仲平$10=$118,
見open rice負分好多
, 但見平, 就試下啦!
原來都吾係好差姐, 有驚喜
waiter都好nice
, 野食都上得好快,
牛柳粒 (好美味)
海鰻 (好滑, 又熱, 超好食

刺身 (好新鮮, 仲有希靈魚, 赤貝, 馬刀貝...)
小食 (螺肉)
壽司 (帶子, 介辣八爪魚---好得)
天婦羅 (蝦
....)
最後有甜品: 芒果布甸
還有好多未試, 下次一定會再去試!!!
2011-02-01
紀念日
  • 海鰻...
2010-12-20 6 瀏覽
入到去d waitress好nice好有禮貌,好有親切感,招呼周到,而且環境唔差d野食黎得快服務好好味值得一試食過2次 份量啱啱好. 而且都幾好食.服務都好好.好靚呀生日先有架
入到去d waitress好nice好有禮貌,好有親切感,
招呼周到,而且環境唔差
d野食黎得快
服務好好味
值得一試
食過2次 份量啱啱好. 而且都幾好食.
服務都好好.

好靚呀生日先有架

2010-12-19
5 分鐘 (堂食)
生日
2010-11-07 4 瀏覽
真係好後悔無參考下食評先...今日自己一個黎食lunch, 貪近屋企. 點左個京蔥吞拿魚飯. 個d 吞拿魚, 好似係兩小塊魚生切粒既份量, 少得可憐. 魚生少, 蔥亦少, 成個飯都無味, 而d 飯, "痴"埋一舊舊, 質感古怪...咁孤寒就唔好整呢d 嘛...睇返d 食評, 原來呢間真係孤寒成性... 真係深深感受到其中一個食評: 不可一, 不可再!
真係好後悔無參考下食評先...

真係深深感受到其中一個食評: 不可一, 不可再!
好削..
2010-11-07
一肚火...十個唔掂.早知上黎OPENRICE睇左食評先我一行6人諗住食日本野,我細佬介紹一間$138要加一既放題因為6個都OK大食唔洗就住就住.....一開始見到隔離枱D壽司(多款),刺身(好大件)都好正,心諗.....細佬冇介紹錯WOW!咁就開始點野食LA......一開始刺身點左三文魚18件,希靈魚6件,甜蝦18件,八爪魚6件. 壽司 點左6件海膽軍艦, 三文魚6件,北寄貝6件 三文魚刺身第一碟OK.....之後....D三文魚刺身好似被人切淨D頭尾...而且唔齊仲越來越細碟.....仲點咩冇咩.......壽司就好似改錯名咁...叫飯糰就貼切好多. 壽司舊飯就好似用左兩至三舊壽司飯做一件壽司咁(你地明唔明?) 海膽軍艦 真係好似一艘軍艦, 舊飯真係好大.件海膽就得一丁屎咁細,老闆可能想派D軍艦送我地返居企食一件壽司就等同食左 三份一碗飯. 真係想放件飯糰係海,睇下可唔可以航行燒雞亦,燒栗米,燒雞腎,雞軟骨... 入左三,四次單... 最後都係要親口叫先得一碗雞軟骨隔離枱埋單二佰零
一肚火...十個唔掂.早知上黎OPENRICE睇左食評先

我一行6人諗住食日本野,
我細佬介紹一間$138要加一既放題
因為6個都OK大食唔洗就住就住.....
一開始見到隔離枱D壽司(多款),刺身(好大件)都好正,

心諗.....細佬冇介紹錯WOW!

壽司 點左6件海膽軍艦, 三文魚6件,北寄貝6件

而且唔齊仲越來越細碟.....仲點咩冇咩.......

食一件壽司就等同食左 三份一碗飯.
真係想放件飯糰係海,睇下可唔可以航行

隔離枱埋單二佰零幾蚊......
......原來佢地係散叫,不是放題.唔怪得佢地叫咩有咩..

最後落左幾次單都冇野食黎,
唉........埋單 $138 加一服務費 乘 六 位.
= $911

走個陣真係有D想破口大罵, 做生意做到咁. (話時話....D飯多到...真係好飽)

2010-08-28
  • 飯.好多飯