Yum
2017-09-01 799 瀏覽
第一次食因爲開業不久嘗鮮雞翼同牛都ok, 但係個飯太林,無再幫襯。今日決定比次機會佢。 再叫雙併細。個飯終於正常, 係大大粒既珍珠米, 軟硬適中。食物係保持到水準。雞翼好滑,又大大隻,剛剛熟既程度,牛肉飯既牛肉多過吉野家。36$ 如果幫襯夠20$ 仲送綠茶。唯一就係等候時間比較耐。老板娘好似有order 再逐個整。 得佢一個,同埋幾好食,等下都ok既。
第一次食因爲開業不久嘗鮮
雞翼同牛都ok, 但係個飯太林
,無再幫襯。

,等下都ok既。
外賣自取
2017-07-02 884 瀏覽
西九食堂有好多食肆,林林種種,比較呢間款式上種類較少,而且款式唔算好特別,所以較為唔起眼。但今日食完後,覺得都幾有驚喜。叫了一個雙併雞翼飯,好平$34。 有三隻雞翼。先講牛肉,好似好過吉野家個啲,但唔會偏淋身,有口感,但啲牛肉偏瘦,本人中意半肥瘦多啲,感覺會較香口,而味道方便都偏淡,洋蔥略嫌唔夠入味同淋身。飯就係偏硬身,牛肉汁會另加比你,都算夠汁。整體牛肉飯未算太impressive,不過點都抵食過吉X家。 評分:6.5/10 (牛肉飯)但重點是個雞翼,外表上佢顏色好淡,睇落以為會唔夠味,點知原來很入味,咸甜味道,仲要好滑,算係我食過最滑的雞翼!完全加哂分,呢個雞翼可以再encore! 如果想叫淨雞翼的話,五隻$20,好抵食。 評分:9/10 (雞翼)另外,老闆娘服務態度很好,有禮貌!

雙併雞翼飯

評分:6.5/10 (牛肉飯)

雞翼好滑

評分:9/10 (雞翼)

另外,老闆娘服務態度很好,有禮貌!
雙併雞翼飯
雞翼好滑
  • 雞翼
2017-05-03 789 瀏覽
空姐牛肉飯拼壽喜燒雞翼($36)-西九Foodcourt真心超多選擇,今次司令試左空姐牛肉飯,望落似足吉野家喎,味道又點先🤔?對有選擇困難症既司令黎講,梗係叫個雙拼飯試下啦。食落比吉野家用心好多,牛肉幾靚,而且唔會肥膏多過肉,壽喜燒雞翼有三大隻,外皮好入味,甜甜鹹鹹好送飯,而且飯量好多,抵食之選!-老闆態度好好好有禮貌,而且幾靚女哈哈。而且仲會係張單到印埋wifi password,用埋佢地個wifi添😂。
空姐牛肉飯拼壽喜燒雞翼($36)

2017-04-09 603 瀏覽
係蘋果睇過既空姐牛肉飯,今日終於可以一試。不過今日就見唔到店主既身影,有些小失望😂牛肉的確比吉記既不同,味道幾新鮮,牛肉質地亦唔會煮到過火。唯有牛肉汁太多,令飯既口感太濕同失去左珍珠米應有既煙韌同咬口。下一次會試埋豚肉飯同其他小食👍🏿
係蘋果睇過既空姐牛肉飯,今日終於可以一試。
不過今日就見唔到店主既身影,有些小失望😂
牛肉的確比吉記既不同,味道幾新鮮,牛肉質地亦唔會煮到過火。
2017-03-08 1164 瀏覽
上次到這間神戶食堂吃晚餐, 覺得空姐牛肉飯香口滋味,同時發現下午茶時段更便宜,於是今天特意在下午茶時段來Tea下~壽喜燒雞翼飯,雞皮滑溜,肉質軟嫩鮮美,加上滷水汁入味,鹹中帶微甜,濃郁惹味; 珍珠米飯保持水準,粒粒飽滿分明,每口飯也充滿滷水香,而且額外有一小碟醬汁供應,味道濃淡可自由調節,相當貼心~ 只是$22但份量不欺場,有三大隻雞翼滋味又抵食!熱綠茶,普通的泡茶,茶香味道帶微甜,雖不是特別,但勝在跟餐免費,純消滯解渴也不錯~最後,還是忍不住再點了芝士炭燒雞串,原來下午茶時段跟餐只需+$10,再次平價嚐到濃濃的芝士味,加上肥美的雞肉炭燒香味,正!整餐豐富味美,價錢又便宜,確是價廉物美的日式下午茶!

壽喜燒雞翼飯
壽喜燒雞翼飯餐

最後,還是忍不住再點了芝士炭燒雞串
芝士炭燒雞串

整餐豐富味美,價錢又便宜,確是價廉物美的日式下午茶!
2017-03-05
3 分鐘 (堂食)
壽喜燒雞翼飯餐
芝士炭燒雞串
  • 壽喜燒雞翼飯
2017-02-21 706 瀏覽
踢走blue monday🤦🏼‍♀️🏃🏼偽文青走左去深水埗西九覓食💁🏼空姐牛肉飯買哂 唯有食第二位吉野豚肉飯(細)啦$32!份量都唔少 豚肉多 粒粒珍珠米 1d都唔hea 誠意十足 「*吃貨無介紹錯 我地記得你留言叫我地去試架🙇🏼‍♀️」.另追加了壽喜燒雞翼$13/3隻 非常入味 個汁甜甜地 撈飯一齊食 正啊!😋.老闆娘好好人 勁有服務態度!.三個90後吃貨不斷開心share美食💓歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #三個90後吃貨_深水埗美食推介.神戶食堂 (深水埗)深水埗欽州街37K西九龍中心8樓34舖
「*吃貨無介紹錯 我地記得你留言叫我地去試架🙇🏼‍♀️」
老闆娘好好人 勁有服務態度!
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨
#三個90後吃貨_深水埗美食推介
神戶食堂 (深水埗)
深水埗欽州街37K西九龍中心8樓34舖
  • 吉野豚肉飯
  • 壽喜燒雞翼
2017-02-20 721 瀏覽
今天早收工但沒約朋友,確是沒勇氣一人走進高級餐廳,唯有簡簡單單去西九Food Court 食Dinner。逛了一圈,發現一間時尚光猛,Menu 食物及價錢吸引的日式食店便幫襯下~芝士炭燒串,雞皮富濃濃的炭燒味,加上濃厚芝士醬及甜燒汁,令滑嫩的雞肉更添香濃滋味~ 其中啖啖肥膏香口,入口即化,令人垂涎欲滴.$13/3串很便宜,下次也必點!空姐牛肉飯(細),牛肉肉汁鮮美且多,不老不韌,口感不錯;珍珠米飯粒粒飽滿分明,整碗充滿肉汁,而肉汁富濃厚醬油及洋蔥香,滋味十足!雖然已點了細牛肉飯,但飯的份量頗多,吃剩少許。整餐質優味美,雖是Food Court 但店員也會主動推介,態度不錯~ 看到下午茶時段,各款飯更是$22-25,下次再來品嚐肉香味濃的日式餐~

空姐牛肉飯(細),
空姐牛肉飯(細)
雖然已點了細牛肉飯,但飯的份量頗多,吃剩少許。

2017-02-17
3 分鐘 (堂食)
芝士炭燒串
空姐牛肉飯(細)
  • 空姐牛肉飯
這間神戶食堂是由一位前空姐Annie開設,坊間也有關於此店的不少報導。我不理會她的前世今生到底如何;那在西九Food court的一角,她就是一個和藹可親的漂亮老闆娘而已。Menu比較簡單,三款飯類三種前菜小食,飯類更可以選擇材料雙拼。價錢上比吉野家便宜一點,也有時段和學生優惠。加$8有日本果汁汽水,雖然也是阿信屋貨色,但是換算起來比阿信屋要抵,這一點大勝同樣做法的神豚!一客芝士炭燒雞串$13有三串。其炭燒的口感不算做得很出,但用的照燒汁味道夠香濃,其實整體算是很惹味。再加一重芝士醬汁有點略嫌over,但好在芝士醬味道本身並不算太咸,沒蓋過燒汁的味道又有creamy口感,身為重口味人士,我算挺欣賞此作品。身為一個男人我當然選擇份量大的空姐牛肉飯。飯的份量相當大碗,牛肉加洋蔥將飯面舖蓋得滿,而且比例平均;絕不似吉野家一樣,洋蔥有時比牛肉還要多。光這一點已先拿到一分。另有一杯小牛肉汁,Annie提示若不夠味才加,不然會過鹹!牛肉的質感鬆軟而且有少許彈性,牛汁有融入牛肉中,味道更見昇華;比起吉野家乾巴巴的鞋口牛肉,何止更勝一籌?另加了$5 要了一小杯芝士醬,我問Annie為什麼不用蛋,她竟然

另有一杯小牛肉汁,Annie提示若不夠味才加,不然會過鹹!
另加了$5 要了一小杯芝士醬,我問Annie為什麼不用蛋,她竟然回答:”我要有自己的Gimmick!"就這句已值得欣賞。
而其實淋上芝士醬質感和用蛋汁沒相差太遠,但由於其牛汁並非太濃味,我覺得還是不加芝士醬比較好食。
總結:埋單$64,以小店的格局來說,大勝吉野家,甚至灣仔的慶吉家,其實已喜出望外!若日後能跳出西九自成一家,希望也能保持現在的優秀品質!
2017-02-18
5 分鐘 (堂食)
  • 空姐牛肉飯,芝士炭燒雞串
2017-01-03 422 瀏覽
上次神户食堂美食嘅味道令我今日再次幫襯.今日要講嘅是神户食堂的另一款必食招牌菜~豚肉飯,啖啖豚肉不肥不瘦,肉質彈牙.爽滑, 咸味適中.味道真唔錯, 另一款必試嘅小食炭燒鷄串.上次食過感覺幾正.所以今次再叫.炭燒肉質幾濃味幾.加咗芝士醬入口咬落有少少即溶嘅感覺.不太咸.味道夠,睇唔出舖頭細細竟然有大師級嘅美食.真係卧虎藏龍,一定要介紹多啲朋友過來品嘗
,睇唔出舖頭細細竟然有大師級嘅美食.真係卧虎藏龍
,一定要介紹多啲朋友過來品嘗
2016-12-21 340 瀏覽
親身品嘗過真係唔錯.好味👍.牛肉.雞串.雞翼全都不油腻.味道适中.牛肉爽口.連牛肉汁酱都好好味.珍珠米鬆軟可口.上層加咗牛肉連汁渗透入米中今人口齒留香.真係色味俱佳.唔講你哋唔知.睇唔出下午茶餐以為好少原來都係好足夠份量.好满足.值得推介俾大家試吓.下次要多啲幫襯先得👍👍
親身品嘗過真係唔錯.好味👍.
2016-11-28 463 瀏覽
黎到西九龍FOOD COURT, 對住成千上萬的舖頭都唔知食邊間好。响呢個時候, 最好打電話俾深水埗地膽細佬睇吓佢有乜建議先。細佬話可以試吓空姐牛肉飯。一聽之下覺得好奇怪, 諗極都諗唔明究竟係乜東東, 响六神無主唔知食乜的情況下又試吓啦。好啦, 終於搵到啦, 原來間嘢叫神戶食堂, 賣的係牛肉飯(似吉野家嗰D), 豬肉飯雞翼飯仲有少量小食。咁點解又叫空姐牛肉飯呢? 原來店主以前係空姐, 而家開舖賣嘢食。飯類只得三款, 但可以雙拼, 咁我當然要雙拼可以試多樣麻。牛肉係signature咁當然要試吓啦, 拼咗雞翼要多咗個芝士燒雞肉串燒, 加多罐汽水盛惠$52。有3隻雞翼都算係咁啦, 但略嫌咸咗d。至於牛肉份量偏少, 味道同吉野家差唔多, 但牛肉瘦d結實d。米是用珍珠米, 但覺得米身太笠, 食到一半已經覺得好溜。串燒雞有炭香, 但食落唔知係雞皮定肥膏, 反正就唔似肉。小店確實是需要支持的, 而且睇得出空姐有心機去做, 但這小店的確有需要進步的空間。講完嘢食講環境, 我知道這個set up不是各商戶可以控制的。但我真係諗唔明點解張櫈要整到斜咗?! 仲要係高櫈?! 搞到一路食一路會用腳去橕住, 一

講完嘢食講環境, 我知道這個set up不是各商戶可以控制的。但我真係諗唔明點解張櫈要整到斜咗?! 仲要係高櫈?! 搞到一路食一路會用腳去橕住, 一唔橕住就會成個人瀡落黎!! 張枱係無勾的, d袋唔知擺响邊, 最後唯有落地下。我諗唯一的好處就係防止人磨爛席。
2016-11-28