尋晚屋企開BBQ派對,我忙左一日,今朝星期日瞓到下午一點才起身,所以去屋企附近呢間茶餐廳買外賣午餐返屋企和爸爸分享:1. 海南雞飯,不要油飯,改要白飯;海南雞的浸湯料沒有應該有的香料味道,只係普通一般浸白切雞的做法;白飯的米質素麻麻;三款海南雞醬包括黑豉油、油薑蓉給辣椒汁都很正宗和美味(正宗的意思是星加坡做法);小食餸拍青瓜簡直嘥料,因為稔自自俾人覺得好似擺咗好耐嘅感覺,不如慳返唔做印象更加好;例湯不是海南雞湯,有些豬肉的肥膏浮在湯上面,賣相欠奉。2. 肉絲炒麵,好大碟,好抵,不過麵餅不是半煎炸麵底而脆口,不是最正宗的做法,不過其實另有好處,就是不會那麼致肥,可是芽菜肉絲的芡汁過濕,食慢啲都好似一Pat野咁。兩個餐加埋是120幾蚊,服務幾好,出品都快,地方又舒服,冷氣又夠,夠得來唔會凍死人,如果唔係同佢冇乜嘢選擇,佢唔會咁多人。

海南雞飯及肉絲炒麵
2018-12-09
8 分鐘 (外賣自取)
2018-10-21 249 瀏覽
下午收到老媽來電,要去沙田圍站睇醫生,陪老媽睇完醫生,行出嚟便是博康邨了,唔想老媽一個人仲要回家煮晚餐,便在博康邨商場陪她食嘢,見到這間祥興餐室有卡位,便拖老媽入去。一坐低看到個下午茶餐牌,咁熟面口既?打開本大餐牌簿看看格式,內容,完全與大圍新城餐廳一樣,再看到場內果位疑似經理與老細之間的男士,(以前都有在新城幫手的)不用慢慢看餐牌了,對咗呢個餐牌咁多年,合埋眼都知道有乜食?想不到始終都離不開這個集團😂。下午茶不太肚餓,當然係叫腿蛋菠蘿飽(麵包是攞貨回來再烘的,但夾了腿蛋,又出奇的配合)及凍奶茶囉!(因我在另一間,每次飲完咖啡,個胃都唔舒服的,純粹個人問題。)老媽叫了蕃茄湯豬軟骨米線(這個是我女在新城必食的,這兒的煮法都完全一樣,但我就覺得蕃茄湯太濃太漿口,不太喜歡,但每人的口味都唔同,老媽食完都冇投訴,證明啱佢胃口)。
2018-10-20
下午茶
  • 腿蛋菠蘿飽
2018-09-13 229 瀏覽
舊彩龍餐廳執咗之後,轉左新餐廳,今日同屋企人嚟嘗試下先裝修比之前闊落好多,坐得舒服! 服務主動及快捷,可以比個讚蒸肉餅恰到好處, 肉質又鮮味, 支竹豆卜火腩, 醃得好入味 肉碎蒸水蛋好滑溜! 唯獨金銀蛋時蔬,用左白菜仔,但唔新鮮整體尚算可以,會再幫襯
舊彩龍餐廳執咗之後,轉左新餐廳,今日同屋企人嚟嘗試下先

裝修比之前闊落好多,坐得舒服! 服務主動及快捷,可以比個讚

蒸肉餅恰到好處, 肉質又鮮味
, 支竹豆卜火腩, 醃得好入味
肉碎蒸水蛋好滑溜
! 唯獨金銀蛋時蔬,用左白菜仔,但唔新鮮

整體尚算可以,會再幫襯
2018-09-13
2018-07-29 261 瀏覽
剛剛叫左個豬頸肉炒飯,份量差不多一碗飯,豬頸肉仲要好細粒,味道就幾好,不過以前既彩龍好好多,價廉物美,呢間真係冇下次!凍檬茶反而不錯,屋邨位置收45 蚊 唔值,下次寧願去附近大快活好過!!
2018-07-29
2018-07-28 195 瀏覽
彩龍執咗,裝修令人滿意嘅新祥興當然會試吓,首先一定會吓D早餐!老公同我都點沙嗲牛麵,大家都覺得不過不失,沙嗲味唔夠香濃惹味;麵唔會過腍;奶茶☕️不錯,但新開嘅大快活早餐好好多囉!
A餐-腸蛋、沙嗲牛肉麵、凍奶茶
C餐-奄列餐
$40 (早餐)
2018-07-22 221 瀏覽
終於有新餐廳開張!格局同以前果間既餐廳較為摩登。食物款式比以前多好多,幾fusion 下,有中式小菜、湯飯、扒餐、泰式、越式、咖哩⋯⋯樣樣都有,頗有新鮮感!「 西冷牛扒伴意粉 」,配蒜蓉汁,牛扒偏薄,略嫌牛味唔重,肉質煎過了頭。「 時菜班腩湯飯 」,湯底唔夠濃,偏淡,班腩有少少腥。「 香茅豬扒湯河 」,豬扒得幾件,份量少,醃得唔夠味,湯河加左一大pat 花生醬, 怪怪的。「 炸蝦餅飯 」,很dry, 蝦餅似煎唔係炸,唔彈牙。「 德國豬手 」,外皮略硬,無咩味。整體有待改善,不過始終新營運,希望慢慢有所進步。
終於有新餐廳開張!格局同以前果間既餐廳較為摩登。
「 時菜班腩湯飯 」,湯底唔夠濃,偏淡,班腩有少少腥。
「 炸蝦餅飯 」,很dry, 蝦餅似煎唔係炸,唔彈牙。
「 德國豬手 」,外皮略硬,無咩味。
整體有待改善,不過始終新營運,希望慢慢有所進步。
2018-07-08