2018-10-21 249 瀏覽
下午收到老媽來電,要去沙田圍站睇醫生,陪老媽睇完醫生,行出嚟便是博康邨了,唔想老媽一個人仲要回家煮晚餐,便在博康邨商場陪她食嘢,見到這間祥興餐室有卡位,便拖老媽入去。一坐低看到個下午茶餐牌,咁熟面口既?打開本大餐牌簿看看格式,內容,完全與大圍新城餐廳一樣,再看到場內果位疑似經理與老細之間的男士,(以前都有在新城幫手的)不用慢慢看餐牌了,對咗呢個餐牌咁多年,合埋眼都知道有乜食?想不到始終都離不開這個集團😂。下午茶不太肚餓,當然係叫腿蛋菠蘿飽(麵包是攞貨回來再烘的,但夾了腿蛋,又出奇的配合)及凍奶茶囉!(因我在另一間,每次飲完咖啡,個胃都唔舒服的,純粹個人問題。)老媽叫了蕃茄湯豬軟骨米線(這個是我女在新城必食的,這兒的煮法都完全一樣,但我就覺得蕃茄湯太濃太漿口,不太喜歡,但每人的口味都唔同,老媽食完都冇投訴,證明啱佢胃口)。
2018-10-20
下午茶