2018-02-24 891 瀏覽
諗住一行17人食新年飯,一早book咗位亦提早到,去到卻被告知「無位!」「又唔早啲黎!」,啲員工仲要極無禮貌!最後去咗第二間酒樓食飯,強烈大家唔好去呢間垃圾酒樓!
通常係大澳食晚飯都是因為要等巴士等好長龍,人生第一次黎大澳,都要試下老式海鮮酒樓的味道啦!不過主打既蝦膏系列竟然唔夠蝦膏味,唉。。。西式小菜應該唔識煮,所以唔好味,例如沙拉骨。其他一般啦!
2017-11-19
粟米魚肚羮
豉油皇蝦
傳統既龍鳳大禮堂加福祿壽
  • 咕嚕肉,炆豬手
2017-09-16 762 瀏覽
大嶼山一日遊以大澳福滿林作結。本期待到達大澳漁鄉,能有機會試試別有風味之菜式。可是,實在令我大失所望。首先,食物水準相當一般,小菜水準不如市區一般連鎖酒家,甚至一般茶餐廳。此外,每碟餸份量亦絕不足多一行8人之用。最後,亦是最大的問題。員工服務和其態度實在令人髮指。員工落單時只會不斷引導你點最貴的菜式。加上由一進餐廳店員態度已經非常惡劣,不斷呼呼喝喝。食評希望提醒遊覽大澳的旅客們,假若你希望享受特色美食和基本的招待,似乎福滿林這餐館未必能滿足你。
2017-07-16 686 瀏覽
大澳食海鮮的地方很多,福滿林酒家可算是其中一間歴史悠久的食店。 走到大澳街市街盡頭(即大澳街市旁),就看到福滿林酒樓的大招牌。看到門面的魚缸,這酒樓可算是大澳最大吧? 酒家很大,共佔3個鋪位。空間寬敞,坐得舒適。過了午飯時間,食客也不少。除了大澳馳名的蝦醬、海鮮,還有不少日常菜式,包羅萬有。注意:茶錢每位$6,比想象中貴 Σ(゚д゚lll)要多喝幾杯茶呢⋯⋯ 椒鹽焗鮮魷 $90 - ★★★★☆ 鮮魷夠新鮮,肉質軟熟、彈牙。 粉漿很薄,香脆而不乾。喜歡它還有點咸蛋黃香,不用點椒鹽也夠味。 大澳蝦脆蝦糕炒飯 $80 - ★★☆☆☆ 與椒鹽鮮魷比,這個炒飯簡直是天堂與地獄之差。 除了蝦乾夠多,没有其他可讚之處。 炒飯不夠乾身、鑊氣一般,蝦糕味淡如水,令人失望。

看到門面的魚缸,這酒樓可算是大澳最大吧?

酒家很大,共佔3個鋪位。空間寬敞,坐得舒適。

過了午飯時間,食客也不少。

除了大澳馳名的蝦醬、海鮮,還有不少日常菜式,包羅萬有。

椒鹽焗鮮魷 $90 - ★★★★☆

鮮魷夠新鮮,肉質軟熟、彈牙。

大澳蝦脆蝦糕炒飯 $80 - ★★☆☆☆

與椒鹽鮮魷比,這個炒飯簡直是天堂與地獄之差。
除了蝦乾夠多,没有其他可讚之處。
炒飯不夠乾身、鑊氣一般,蝦糕味淡如水,令人失望。
2017-02-09 743 瀏覽
4个人黎大屿山,之后搭大巴到大澳,中午随便稳左间酒楼,见福满林甘多人就入左去。甘就点左4个餸,一个海蜇拼墨鱼饼98,一个虾干虾酱炒饭80,一个芥兰牛肉80,一个虾酱蒸腩肉80。首先个人认为最唔抵就是芥兰牛肉,但系味道居然仲ok,但系我认为淡口味者可能接受唔到,偏咸。炒饭味道就ok,但系炒的唔够干身。海蜇唔鲜,墨鱼饼没味。腩肉我就觉得好一般,虾酱味道浓烈,食落口就没咩味。粗略计算左一下就358左右,未计茶位。最后收左410。最后评价:60分。真系勉勉强强合格咋
最后评价:60分。真系勉勉强强合格咋
2017-02-09
  • 虾干虾膏炒饭
2016-11-05 818 瀏覽
白切雞:肉質比較實了點。但鮮甜的配合薑蓉才好吃。白灼蝦:新鮮鮮甜,肉質爽口。蝦醬蒸肉片,蝦醬名差嗎?好吃啵。肉片軟身入味。粟米“巾“:粟米偏小,味道較淡口,口口吃到魚肚。京都骨:酸甜肉質軟身,味道醒神。生菜齋鮑片,生菜新鮮爽口,齊片較咸了點。。。蒜溶炒白菜仔:青翠綠色的,不會過火,也不會油油的。蒸芋頭魚:一來大家也愛吃,再細吃下,原來還未熟透,所以放下手,沒有再進攻了。原來枱枱一樣送。幸好送又不會凍食呢白飯任添。總括味道可以,裝修環境就一般了。店內也有幾枱外國旅客的。welcome to HK
白切雞:肉質比較實了點。但鮮甜的
配合薑蓉才好吃。
白灼蝦:新鮮鮮甜,肉質爽口。
蝦醬蒸肉片,蝦醬名差嗎?好吃啵。肉片軟身入味。
粟米“巾“:粟米偏小,味道較淡口,口口吃到魚肚。
京都骨:酸甜肉質軟身,味道醒神。
生菜齋鮑片,生菜新鮮爽口,齊片較咸了點。。。
蒜溶炒白菜仔:青翠綠色的,不會過火,也不會油油的。
原來枱枱一樣送。幸好送又不會凍食呢
白飯任添。

總括味道可以,裝修環境就一般了。
店內也有幾枱外國旅客的。welcome to HK
2016-11-05
2016-08-26 885 瀏覽
繼續大澳食評分享。這次在大澳雖然只逗留了數小時,總不成只是吃墨魚餅和沙翁吧!午餐吃甚麼好?就來這間開在大路當眼處,雖然有點兒舊,但明顯地是大澳的大酒樓的「福滿林酒樓」吧!一場來到大澳這個「東方威尼斯」,要是不多嚐點地道特牽產煮出來的菜式,說不過去吧!見餐牌上有「廚師本地重點推介」的數款菜式,大部分都是以大澳水鄉的特產蝦膏、蝦乾、蝦醬、鹹魚做材料,便簡單地叫來「大澳蝦乾蝦膏炒飯」($78)和不在推介菜式之內的「蝦醬通菜牛肉」($78)做午餐。兩道菜式雖然價錢偏高,但都十分大碟,「大澳蝦乾蝦膏炒飯」甚有大澳特色,滿是蝦膏香,炒得乾身不油,味道都過得去。蝦醬與通菜一向都是絕配,加上牛肉,香濃惹味,是我從小到大都十分喜歡的中菜菜式,這兒的炒得鑊氣甚好,雖然這菜份量不少,最後仍被我掃得乾乾淨淨。
2016-07-10 762 瀏覽
0咀一次晚宴兩次評級先前已怱忙上傳福滿林晚餐到開飯自己的blog那料後來再來的主食炸雞海石斑才見精華所在本人先選用大轉彎翅膀的轉彎一舊最滑最脆之處炸子雞色澤怡人味更是上佳香 脆 滑咬住用了用力發現有堅韌度 咬口吃了大轉彎雞翅我當然再來一只下脾所有尖端的部份經過我品嚐這炸雞真正好吃女友們也以行動表現全吃 或帶走跟著起魚朋友即告知是養魚因現在是休魚期我要了滑溜的肚旁與頭鄰近部位 好吃跟著選用魚尾滑 雪白 軟玉甜美再拍一個魚頭朋友正面認同這魚很好吃雖是海養 但質素奇高
0咀
但質素奇高

2016-07-10
  • 白灼9 虾
2016-07-10 501 瀏覽
叨友人的光入大澳看戲和食野福滿林 好久前是“肥仔健”,現已轉手仍是大澳本地人開燒肉拼盤魚翅雞絲湯,魚翅好多現在遊客多生意興隆食物方面我會細心觀察燒肉冷而硬燒鴨也太冷凍都太粗60分龍蝦伊麵一定進口龍蝦,好高水平稍微咸,伊麵也好好吃吃光蒸海鮑魚當然香港全部”海水“養那也不錯調味和咸淡都好靚海鮮。雖然間中有些未全熟帶子和鮮花枝片炒西蘭花賣相比味道更佳帶子好花枝無味不鮮不爽反而蘭花夠爽脆,到位鮑片生菜蚝油鴨掌鮑即螺片好好林而好味生菜色香味都不夠上面西蘭花咁正隨便吃一口都算吃過大澳海鮮晚餐不過不失總之是貴了!!
叨友人的光
入大澳看戲和食野
福滿林 好久前是“肥仔健”,
現已轉手
仍是
大澳本地人開
燒肉拼盤
魚翅雞絲湯,魚翅好多

現在遊客多

賣相比味道更佳
帶子好
花枝無味
不鮮不爽
反而蘭花夠爽脆,到位
鮑片生菜蚝油鴨掌

2016-07-10
慶祝紀念
紀念日
  • 海蜇墨魚餅
It was an honour and a pleasure to join the Tai O food tour held by Tai O Heritage hotel because we got to try different joints in the lanes of Tai O.Tai O is a lovely town on water which is themed as a Chinese Venetian with stilt houses on water.They are also famous for fermented prawn paste.I go to Tai O frequently because there are so many joints to eat with a good variety of snacks but I have never had a meal in these restaurants because I am usually full by then.Thanks to the tour, we all h

Thanks to the tour, we all had dinner here and I quite liked the food.
The fried rice was really good because it was cooked with dried prawns which give it a lovely salty prawn taste, and the steamed pork belly with prawn paste was not oily with a flavourful prawn paste infused in it.
Salt and pepper squid.
The prawns in salted egg yolk were fragrant and velvety.
2014-05-30 525 瀏覽
七人同行往午膳,六人套餐HK$496.00(1) 海鮮時菜豆腐湯 - 淹咸的魚加入白菜及豆腐,味道偏咸。(2) 鹽焗雞半隻 - 冰鮮鹽水雞,咸。(3) 腐乳炒通菜 - 夠碟頭,偏咸。(4) 白飯魚煎蛋 - 味濃,想是味精作用。(5) 清蒸海上鮮 - 紅魚,須蒸得剛好但多油,魚身須滑冇肉味。(6) 蝦醬蝦乾炒飯 - 夠碟頭,濃香但味道過咸,飯身不夠干爽。價錢偏貴,衛生嘛嘛,服務一般。開始時伙記說不用茶錢,但結單要HK$590.00 ,最後要加一及要茶錢。
七人同行往午膳,六人套餐HK$496.00
(2) 鹽焗雞半隻 - 冰鮮鹽水雞,咸。
(3) 腐乳炒通菜 - 夠碟頭,偏咸。
(4) 白飯魚煎蛋 - 味濃,想是味精作用。

價錢偏貴,衛生嘛嘛,服務一般。
題外話/補充資料: 伙記個個木口木面。
2014-05-26
2014-05-03 435 瀏覽
大澳海鮮尤其出名,指明的有蝦醬鹹魚。這店似乎係比較多人的,就以羊群心態入去八下有幾好食先得。蝦醬蝦乾炒飯,似乎係招牌菜,蝦醬的香氣濃厚而吸引,味道不錯但偏咸,飯粒粘性稍高。椒鹽鮮魷,很香很脆不過魷魚似乎質素嘛嘛,咸了一點,不鮮份量也不多。薑蔥炒蟹,蟹似未成年肉太少了,味道一般般不出色,汁倒不錯。蒜蓉粉絲蒸扇貝,醬油味太重已經蓋過原本的鮮味,鮮貝不新鮮。鹹魚,的確好食,就算應該不是大澳最優質的貨,也做到不俗的味道。炒通菜,過咸完全入不到口。肉絲炒麵,一般沒有什麽特別。價錢偏貴,衛生嘛嘛,服務一般,整體尚可。
薑蔥炒蟹,蟹似未成年肉太少了,味道一般般不出色,汁倒不錯。
蒜蓉粉絲蒸扇貝,醬油味太重已經蓋過原本的鮮味,鮮貝不新鮮。
炒通菜,過咸完全入不到口。肉絲炒麵,一般沒有什麽特別。
價錢偏貴,衛生嘛嘛,服務一般,整體尚可。
2014-04-27
2012-07-28 226 瀏覽
早前跟家人來到大澳郊遊,隨意挑了街尾的福滿林午膳,既然來到大澳,當然要一嚐蝦醬蝦乾炒飯。上桌時雖然傳來陣陣蝦醬的香氣,可惜入口偏鹹,而且飯粒還未炒散,仍有不少黏作一團,滋味頓減。再來的是椒鹽鮮魷,縱使魷魚本身沒有甚麼鮮味可言,不過剛剛炸起熱呼呼的上桌,其香脆可口也令人無法抗拒。蒜蓉粉絲蒸扇貝挺令人失望,扇貝肉經已完全離殼,感覺不太新鮮。基本上只吃得到豉油與蒜蓉的味道,本身卻鮮味欠奉。配菜的粉絲吸滿醬油後,更反過來成為主角。最後來的是肉絲炒麵,香脆的麵條拌以肉絲芡汁同吃,味道也不差,要彈的地方是芡汁裡頭有不少「鑊撈」,實在有欠衛生。整體來說,味道只屬中下,而且肉絲炒麵內的「鑊撈」也扣減不少分數。
蝦醬蝦乾炒飯
椒鹽鮮魷
蒜蓉粉絲蒸扇貝
肉絲炒麵

2010-09-23 152 瀏覽
今日參加左一日遊....第一站就係大澳,行左—d名勝的地方,之後就食飯....我地10個人一張桌...有幾樣送第1道 "白切雞"..我覺得呢道幾好....佢加左一d麻油..好香第2道 "蒸蝦"...可能白蒸...無咩味...第3道 "炒白菜" 都係無咩味..但又唔難食第4道 "烏頭魚" 因為我唔食..所以唔知...第5道 "粟米匙" 最好食呢道....粟米再加一d白色的野....好食第6道 "咸魚蒸豬肉" 呢道都好正..好有咸魚味..鐘意食咸魚就要食呢道..其他就唔係好記得...不過真係一般...可以的話去其他試試,,,但呢間服舒真係好...又幫你換野..羅野等等...
我地10個人一張桌...有幾樣送
第2道 "蒸蝦"...可能白蒸...無咩味...
第3道 "炒白菜" 都係無咩味..但又唔難食
第4道 "烏頭魚" 因為我唔食..所以唔知...

其他就唔係好記得...不過真係一般...
可以的話去其他試試,,,
但呢間服舒真係好...又幫你換野..羅野等等...
2010-09-23
2010-08-22 180 瀏覽
今日有個親戚講我們好幸福,世上有大把人無得食.而佢返工中午都係帶飯.有某些富豪都同記者講.佢地好慳.難道這班富豪不幸福?我不敢扭曲別人的意思.但講這些說話.用意是?人沒經歷過絕望.係少左一些同理心的...令我又記起尊敬的人教我的道理.我曾經令佢失望.令我好痛苦,我記返佢教我的東西,我的眼淚自然流出來.我希望佢健康同平安,到我覺得幸福啦.我再搵佢.俾佢知道對我好.絕對無浪費心機...我希望下次見佢我會富貴的..要買東西去探佢....哈...佢會好嬲...佢會話我浪費金錢.我希望到時我會答:我現在有錢啦!回正題...講返今次去大澳食的午餐.首先說價值...6個人.660元....下面評過呢間店.的食家說...菜式好鹹.我絕對認同...鹹魚:我無食,不過我媽媽差唔多食曬.無自制能力蟹我同大家講,的蟹係得一些殼9成都無肉..只係有的汁係大家送飯通菜仲差..上碟就是黃黃的..排放得同打風一樣.而味道都係鹹.仲勁的事...係好似炒左好耐咁...放上台係凍的...海蜇拼炸魚餅海蜇應該是冰凍.又唔係...似無放雪櫃,而個炸魚餅反而凍....櫴尿蝦呢個反而最好,蝦肉有膏.而且個汁,辣辣地又滲到入蝦肉..

鹹魚:我無食,不過我媽媽差唔多食曬.無自制能力
櫴尿蝦呢個反而最好,蝦肉有膏.而且個汁,辣辣地又滲到入蝦肉..唔錯
蝦膏蒸豬夏青的蝦膏的香味.同豬夏青好夾.反而呢個菜唔覺鹹.仲好惹味
义燒好油,的糖漿太多...肉是實實的...睇落去已覺染色體....
服務店員粗口掛口邊,食的期間...我其中一個家人只是望下個茶壺有無誰...店員行來教訓一頓.話...你知唔知.放低個茶壺.記著打開個蓋就得..好似當的客白痴咁的語氣
回到家細看大澳的食評...有間都幾好...我又選左間差的來食...

尊敬的人教我.旁人只可作勸告.凡事要向自己交代.做到最好
點的菜