2008-08-28 7 瀏覽
小金魚尋晚同為食"拍拿"小貓一齊去配眼鏡。配眼鏡已經攪到我一肚氣,(<===可惜呢個生氣過程唔當食評)但係估唔到食飯時仲大鑊。我同小貓打邊爐一向都係去稻香,但係尋晚唔知攪乜,稻香超多人,仲要唔係食特價時段,8點幾上到去都話要等10幾張枱(平時去都無咁誇張,尋晚唔知發生乜事~)咁我地又唔想等,唯有轉地點啦。以前我都有食過呢間福苑,質素都算ok~之前多數都係食特價時段(9點後),所以價錢都唔係貴,但係估唔到今次會攪成咁....上到去唔洗等位,即刻有位坐,可以話係比我地任擇咁~我地都肚餓啦,而且打邊爐嚟嚟去去我地都係食過幾樣野,所以都唔洗點諗就擇咗以下呢幾樣野食!湯底:清湯羅白坑腩 <=== 不如叫做胡椒羅白牛腩仲好,初初食時無味(真係清湯呀),後嚟越食胡椒味越濃,原全有種用齋食胡淑湯底的感覺~d牛腩無味(至於係咪坑腩,我唔係太識份啦)~我又唔太鐘意食羅白,但係真係好無味,我寧願食沙嗲仲好~生料:珊瑚蚌 <== 迷思 (1) 睇落去新鮮,食落去無味饍片 <== 迷思 (2) 厚身 = 抵食 = 無味 ???? (好詭異的方程式呀~)魷魚片 <== 迷思
小金魚尋晚同為食"拍拿"小貓一齊去配眼鏡。
(平時去都無咁誇張,尋晚唔知發生乜事~)
咁我地又唔想等,唯有轉地點啦。
上到去唔洗等位,即刻有位坐,可以話係比我地任擇咁~

湯底:

生料:

珊瑚蚌 <== 迷思 (1) 睇落去新鮮,食落去無味
魷魚片 <== 迷思 (3) = 迷思 (1)
帶子片 <== 全餐最好食個樣野,仲可以話比稻香好食,good~
牛栢頁 <=== 只要新鮮就好~但係因為個湯底無味~所以都係無味~
新鮮蝦丸 <=== 其實OK~只係因為小金魚唔鐘意食新鮮的丸類,所以無乜點食。
鮮滑牛 <=== 普普通通啦~個樣睇落去唔好太好,但係食落OK啦~
金菇菜 <=== 迷思 (4) 好想問下佢地到底有無洗過,因為睇落去好似剛剛切完就攞出嚟比我,但係分量都頻多。
油麥菜 <=== 迷思 (4.1) 食唔矖~
鴛鴦水晶飽 <=== 全部煮幾煮就爛,攪到入面D奶黃同豆沙唔見咁D~但係至好都叫做好食。

熟食:

"九"菜豬紅 <== 幾好食,如果再熱少少會更好
燒腩仔 <== 難食,又肥皮又唔脆,個黃芥辣唔知點解會油多過乜~

至於SERVICE方面,D阿姐真係唔知時運高睇我唔到定點,要叫幾次至嚟,我地本嚟有張枱仔攞野,但係食食下有個阿姐問都唔問下就將D野擺返上我地張枱,然後比第二張枱用,仲有我地因為有叫可樂,佢連個冰桶都收埋,我心嚟,你估我實唔會再叫可樂嗎?果然我地最後叫個3支可樂,有1支佢求其擺係張枱度,攪到最後支可樂唔凍~而且傳菜個D阿姐唔知係咪好多野做,好唔好老脾,有個張我地碟牛肉好大力咁"放"落張枱,我本嚟同朋友傾緊計,比佢嚇左一跳,望一望佢面色,黑口黑面咁~唔知仲以為我得罪咗佢~

仲有呢間D鼓油真係原原全全唔掂,唔好話無鮮味咁大啦~真係連最基本的鹹味都無,真係唔知佢想點呀,所以唯有貴(HKD10.00)都要叫一碟椒絲嚟,至勉強食得落 ,有種迫人叫椒絲的感覺。討厭.....
X100~

埋單仲要HKD547.00,嘩仲要貴過稻香,但係我去稻香食得開開心心,呢度食物又唔好~SERVICE 又唔好~價錢又超貴。(湯底就當係我唔識擇,擇錯咗啦)

下次我寧願係稻香等位,都我都唔會再嚟呀~~~~
2008-07-24 8 瀏覽
和友人兩個人去...兩個人都好中意打邊爐...好耐之前上過e到睇...今次終於係到食了...八點三入坐...食物:胡椒豬肚湯底手切牛肋粒超值魚蝦蟹船(蝦, 水蟹, 班片, 班腩)田園一籃子(冬菇, 金菇, 秀珍菇, 生菜, 白菜, 娃娃菜, 南瓜片, 翠玉瓜)竹笙鮮四寶丸(墨滑丸, 魚滑丸, 豬滑丸, 牛滑丸)白菜餃拼韮菜餃雞件胡椒豬肚湯底:一開始飲左小小, 都有o的淡, 但係食完晒所有野再飲真係幾甜, 褢面都好多豬肚仲有咸菜, 真係唔錯...手切牛肋粒:都真係幾好wo, 來來諗住會好一般, 但係煮完都真係唔錯, 食入口都幾有牛肉味, 但係比較多根, 不過都幾爽...超值魚蝦蟹船:一般般, 蝦就唔錯, 但係隻水蟹就俾我拎左去煲湯, 班片同班腩都唔係太新鮮...田園一籃子:所有野都幾好, 份量都唔錯多, 但係冇食到入面o的翠玉瓜, 因為得用佢打邊爐怪怪的...竹笙:都幾多下, 唔呃人...鮮四寶丸:係魚滑丸唔係好得, 有o的腥, 其他都唔錯, 豬滑丸仲有o的肉味, 唔似出面o個o的放到開始想變咁...白菜餃拼韮菜餃:兩樣都好正, 唯一係白菜餃唔好放咁耐, 因為佢o的皮一暖左會好易爛...
和友人兩個人去...
兩個人都好中意打邊爐...
好耐之前上過e到睇...
今次終於係到食了...
八點三入坐...

食物:
手切牛肋粒
超值魚蝦蟹船(蝦, 水蟹, 班片, 班腩)
竹笙
鮮四寶丸(墨滑丸, 魚滑丸, 豬滑丸, 牛滑丸)
白菜餃拼韮菜餃
雞件

手切牛肋粒

超值魚蝦蟹船:

田園一籃子:

竹笙:
都幾多下, 唔呃人...

鮮四寶丸

白菜餃拼韮菜餃

雞件:
又係唔錯, 食得出唔係o個o的放左好耐既野, 仲有o的雞味, 記得係雞件唔係雞片, 唔同的...

服務:
好多人講的我都見唔到, 可能係好彩...
所有野都好快到...
o的呀姐都過得去...
唔會話冇禮貌既...
唯一係佢地成日都會問你叫唔叫野飲...
覺得有少少煩...

食得多任食...
有時食返o的一碟碟叫既...
質素真係好o的...
兩個人都係$340左右...
都唔係叫貴...
食得過...
過左九點後仲會平o的La...
胡椒豬肚湯底
魚蝦蟹船, 田園一籃子
  • 手切牛肋粒
  • 白菜餃拼韮菜餃
2008年3月11日晚上7:30 沙牛男友要番學, 我就約埋五個同學去呢到打邊爐: ) 叫左鴛鴦湯底(一邊沙嗲一邊清湯), 配料有:1) 魚腐–幾好味, 係少少魚肉+豆腐泡, 我自己由細到大都好鐘意食魚腐, 但係唔係到到有得食2) 炸芋頭–朋友話好食, 我覺得OK啦!3) 兩種菇(秀珍菇&鮮冬菇) –無咩技巧, 無COMMENT4) 油麥菜–C5) 本地手切肥牛–好UN又無牛味, 唔好食!!!!6) 貢丸–普通料!7) 芝士腸-無咩技巧, 無COMMENT, 我第一次用呢樣料打邊爐, 不過不失啦! 好似滾熟佢禁o羅!8) 芋絲–用沙嗲果邊滾佢好食d, 因為佢本身無咩味(好似係禁多! 有d可能唔記得!)唔係優惠時段, 大部份$28一碟, 埋單$450, 都OK! 無咩人, 可以慢慢坐, 佢話9PM後碟碟$18, 不過都唔係好爆, 起碼我見唔到人等.漏單頗嚴重, 三催四請先有得食, 要改善啦!無下次, 呢D質素周圍都有啦!

叫左鴛鴦湯底(一邊沙嗲一邊清湯), 配料有:
2) 炸芋頭–朋友話好食, 我覺得OK啦!
4) 油麥菜–C
5) 本地手切肥牛–好UN又無牛味, 唔好食!!!!
6) 貢丸–普通料!
8) 芋絲–用沙嗲果邊滾佢好食d, 因為佢本身無咩味
(好似係禁多! 有d可能唔記得!)

漏單頗嚴重, 三催四請先有得食, 要改善啦!

無下次, 呢D質素周圍都有啦!
那店好古怪,要你主動問侍應有咩好介紹呀,他們先會一一講你聽,你要好似成日黎咁,侍應先會醒目,我上次去$10碟肥牛,10$個豬骨碢,好驚,點解會咁平??叫咗後,估佢得d了骨仔,點知唔係,仲好大件,有骨髓,好底吃,D肥牛,都叫ok,新鮮牛就唔係啦,雪牛都叫唔錯,$10~OK啦,我每次上去都唔係等好耐,就會有位,如果旺角區,真係叫快有位啦.如果~一大班朋友,可以上去試下有無位
本人今晚與幾位友好在此酒家用膳,約晚上十時,我呼喚距離只有三兩步距離既經理高聲嗌埋單,總共嗌了四聲,但此人不為所動,OK!No Problem,聽唔到算,既然佢成碌葛咁,我都無佢辦法,當我轉移向另一位位處較遠既侍應揚手示意埋單時,依位經理竟走埋嚟問我地係咪埋單?我立即回敬一句,嗌咗你四聲你唔應,依家唔使你啦,我叫咗其他人埋單,佢反駁話我幾時講過叫佢嚟埋單!我話,如果我無叫你,我使咁勞氣!結果佢拿起張單步往收銀處!當佢折返放下帳單後,我地便掏出金錢埋單,此時,我見佢一直以一個極度不禮貎既眼神直盯著我,我毫不客氣回句佢一句,望咩呀望!此時,佢好勞嘈話,你恐嚇我呀?吓,望咩呀望都叫恐嚇?此時,我地又再次理論佢服務態度既問題,身邊既友人講咗一句,你有無聽過顧客永遠是對的!我覺得顧客唔一定啱,但我覺得今次係經理個服務態度好有問題!竟可自己衰咗重聲大夾惡鬧我地,及後重喺個對講機向同事話我地攪事,有無攪錯?佢唔道歉已經夠衰,重以一個咁既字眼嚟話我地攪事!?家陣我地唔係唔俾錢喎,我地有反枱嗎?咩叫攪事?我地立即叫佢個老頂嚟處理事件,但佢卻無回應!重不斷聲大夾惡向我地怒罵!事問這是一間酒樓經理處理糾紛既
當佢折返放下帳單後,我地便掏出金錢埋單,此時,我見佢一直以一個極度不禮貎既眼神直盯著我,我毫不客氣回句佢一句,望咩呀望!此時,佢好勞嘈話,你恐嚇我呀?吓,望咩呀望都叫恐嚇?此時,我地又再次理論佢服務態度既問題,身邊既友人講咗一句,你有無聽過顧客永遠是對的!我覺得顧客唔一定啱,但我覺得今次係經理個服務態度好有問題!竟可自己衰咗重聲大夾惡鬧我地,及後重喺個對講機向同事話我地攪事,有無攪錯?佢唔道歉已經夠衰,重以一個咁既字眼嚟話我地攪事!?家陣我地唔係唔俾錢喎,我地有反枱嗎?咩叫攪事?我地立即叫佢個老頂嚟處理事件,但佢卻無回應!重不斷聲大夾惡向我地怒罵!事問這是一間酒樓經理處理糾紛既方法嗎?我地立即記下這經理既名字,以便日後作出投訴!
這件事上,依位經理喺我叫佢四聲埋單時,即使佢多忙都好,但我都可以接受佢話唔好意思,待會會幫你地,但佢當時並非太忙,亦無任何回應,完全充耳不聞!
無論點都好,作為經理唔應該聲大夾惡鬧顧客,即使自己無錯,只可以調停而不是對罵,何況今次理虧既係佢!我忍無可忍,決定依兩日會喺香港較出名既討論區開名彈劾這位梁達榮經理!
在對罵中,佢聲聲話唔怕我地投訴,莫非佢係這酒家的皇親國戚,唔驚炒嗎?我決定遲吓打去這間酒樓搵佢地既總經理作出正式投訴,若不作出口頭道歉或書面道歉的話,我會將事件向傳媒方面跟進!
香港既飲食界有佢啲咁既敗類真係悲哀,旺角區話哂係旅遊區嘛,若佢對住外國人都係咁既話,重破壞埋香港旅遊業既聲譽!
請大家今後杯葛這間海鮮酒家,以免食到一肚氣!
2008-01-10 1 瀏覽
一至五,小點11,中點13,大點17,特點21,茶錢6蝦腸--皮ok薄,隻蝦都大(佔1/3條腸粉)馬拉糕--啡色,唔夠軟,無咩味豬腳薑--個醋都夠味,不過偏甜,蛋2隻,勁多薑,豬腳好多骨菠菜餃--菜好多,肉都好大舊,皮唔會好厚.good蒸魚雲--好黑椒味,肉唔多,差雞扎--蟹柳,粟米仔(罐頭),冬菇,雞,火腿蛋黃蓮蓉包--個蛋黃都算大,蓮蓉好滑蒸蘿蔔糕--超'cert',明顯見到有蘿蔔條,但係好淡鮮蝦春卷-個蝦膠蘸喼汁好正紅油抄手--個皮厚,有蝦,個油好稀,唔夠多.個蒜蓉好正鳳爪--好淡,好深色小晶包--奶皇&豆沙味.個皮好'cert'但係薄,不過好濕
一至五,小點11,中點13,大點17,特點21,茶錢6
蝦腸--皮ok薄,隻蝦都大(佔1/3條腸粉)
馬拉糕--啡色,唔夠軟,無咩味
豬腳薑--個醋都夠味,不過偏甜,蛋2隻,勁多薑,豬腳好多骨
菠菜餃--菜好多,肉都好大舊,皮唔會好厚.good
蒸魚雲--好黑椒味,肉唔多,差
雞扎--蟹柳,粟米仔(罐頭),冬菇,雞,火腿
蛋黃蓮蓉包--個蛋黃都算大,蓮蓉好滑
蒸蘿蔔糕--超'cert',明顯見到有蘿蔔條,但係好淡
鮮蝦春卷-個蝦膠蘸喼汁好正
紅油抄手--個皮厚,有蝦,個油好稀,唔夠多.個蒜蓉好正
鳳爪--好淡,好深色
小晶包--奶皇&豆沙味.個皮好'cert'但係薄,不過好濕
2008-01-02 1 瀏覽
今天是難得我約呢朋友去打火鍋.去到需然要等位.不過最令人不滿的是叫<那樣就沒那樣>.開始我叫了10樣野.其中來了4樣.我們邊吃邊等邊叫野.我們吃西呢野到沒有來.只有4樣.我叫了侍應幫我看下.20分鐘到沒有來.我再叫人看.過15分鐘.來了3樣.全部是蔬菜....叫人怎樣吃呢!最後多得送菜阿姐幫我跟下呢野.不然只得個坐.需然今天因是公眾假期.價錢到比平日的貴.但沒有問題.叫那樣沒那樣;使人吾使吃啦!吾得!

需然今天因是公眾假期.價錢到比平日的貴.但沒有問題.
叫那樣沒那樣;使人吾使吃啦!吾得!
2007-12-29 0 瀏覽
星期四夜九點後入座等左一陣就好快有位一行10個人叫左都有20~30碟野叫左15支汽水埋單都係856D服務都唔錯我地未夠秤想飲啤酒玩下個經理勸兩句我地都廢事叫轉頭已經有警察上來D阿姐服務都幾好要咩都好快來
星期四夜九點後入座
等左一陣就好快有位
一行10個人叫左都有20~30碟野
叫左15支汽水埋單都係856
D服務都唔錯我地未夠秤想飲啤酒玩下
個經理勸兩句我地都廢事叫轉頭已經有警察上來
D阿姐服務都幾好要咩都好快來
(非會員)
琴晚去食dinner...有一個名叫梁國強ge經理痴線ga...佢同我地開張台,我就企左係佢後方,,佢一野張''橙''就車埋黎..我覺得好痛,已經即是大叫左一聲.但係條友唔理lor..望下就算..但係當晚本身話去慶祝,我又冇得話走...只好成晚頂住肚氣..不過睇返呢到其他人ge評價都知d服務幾好啦!!
不過睇返呢到其他人ge評價都知d服務幾好啦!!
2007-11-30 3 瀏覽
星期2晚打完鼓同媽咪,仲有佢既朋友黎食supper好啦,咁姐姐話想打邊爐,正合我意嗌左客雞腳做小食tim好老實,個價錢唔係話平law係個菜船比較上okay媽咪嗌o個個脆骨腩根本唔係脆骨跟住嗌一客鵝腸又黎2客,嗌佢拎走嗌左n次跟住第一round嗌既野,round3追完至識黎野食水準差過$68任食o個d好老實,我一向都唔係d難服侍既客但o個晚野食5分我俾盡3分服務?1分半吧!今時今日咁既服務態度?有冇搞錯仲有,好嘈又好有大煙味,不過唔怪得既,忙丫ma
星期2晚打完鼓同媽咪,仲有佢既朋友黎食supper
好啦,咁姐姐話想打邊爐,正合我意
嗌左客雞腳做小食tim

好老實,個價錢唔係話平law
係個菜船比較上okay
媽咪嗌o個個脆骨腩根本唔係脆骨
跟住嗌一客鵝腸又黎2客,嗌佢拎走嗌左n次
跟住第一round嗌既野,round3追完至識黎
野食水準差過$68任食o個d

好老實,我一向都唔係d難服侍既客
但o個晚野食5分我俾盡3分
服務?1分半吧!

今時今日咁既服務態度?
有冇搞錯

仲有,好嘈又好有大煙味,不過唔怪得既,忙丫ma
2007-11-22 2 瀏覽
接完女朋友放學, 女朋友想去打邊爐, 十點幾便過左旺角.九點後入座逐碟點火鍋配料有$12同$18,湯底叫了芫茜皮蛋湯底$3x, 我地點左生海蝦,鮮韮菜餃,雞肉(好新鮮ga),豆腐,魚腐(好實~唔好食),美國肥牛,三文魚刺身(一碟六片),脆肉鯇,另外叫了雜菜船入面有金姑菜、白菜仔、黃牙白、小唐菜、南瓜、脆肉瓜、冬姑、野生什菌等樣樣有D,每樣材料都好新鮮,都是$3x食物平均來說都算唔太差,當然不能要求太好,但夜晚想食火鍋, 呢度都係唔錯選擇. 值得一提營業時間係至到凌晨五點.
接完女朋友放學, 女朋友想去打邊爐, 十點幾便過左旺角.
九點後入座逐碟點火鍋配料有$12同$18,
2007-11-01 5 瀏覽
慶祝朋友生日,兩個人見天氣涼涼地就黎呢間打邊爐,今次第一次黎呢間食,我地以正價價錢(每碟$28)逐碟點火鍋配料,點左鮮韮菜餃、水晶包、生海蝦(一碟十隻)、鴕鳥肉、菠菜拼油麥菜、四寶丸、另外叫左雪花肥牛,湯底都有成十幾款選擇,有平有貴,最平好似$39.8,辣椒絲、蒜蓉每碟$10,食物都唔錯,而碟四寶丸係用手打既,好彈牙,另外當晚好多枱客都有點大閳蟹$29.8一隻足五兩,我見到都幾大隻,下次會黎試下好唔好食,坐位都比較舒服,無好似其他任飲任食個d咁迫,待應服務態度妤有禮貌,如果唔怕夜,九點後入座平好多,每碟都係$12-18蚊
2007-10-06
28.8 一隻... 足六兩....但好明顯仲未夠期食.... 好差叫左7隻都有兩隻死蟹味咁... 嘔XC==上年好似係12.8 / 隻就真係唔錯~~之後都係食返果度D 小菜~~~~ 真係好食好多~~~ 試左個新菜豆寇年華~ 呢樣真係唔錯好多人都話好食~
28.8 一隻... 足六兩....
但好明顯仲未夠期食.... 好差
叫左7隻都有兩隻死蟹味咁... 嘔XC==
上年好似係12.8 / 隻就真係唔錯~~

之後都係食返果度D 小菜~~~~ 真係好食好多~~~

試左個新菜豆寇年華~ 呢樣真係唔錯好多人都話好食~
2007-06-20 13 瀏覽
好耐之前去過cwb果間, 食物同服務都係bad, 今次即管比多次機會佢我地係正價食火鍋, 象拔蚌4.8一両, 兩個人食左一隻1斤10両重, 象拔蚌幾新鮮, 鍋底係花膠老火雞咁上下, $39.8, 黎到會一人一碗湯飲左先, 剩左先放入個爐度做湯底打邊爐, 服務算唔錯, 由其有個後生仔, 佢好有禮貌, 我仲專登留意佢姓乜添, 記住姓王後生仔服務比其他亞姐好, 湯底唔錯, 肥牛都幾好, 其他果d韮菜鮫呀, 雲吞都ok, 今次比番個好印象我喇, 可以有下次最後甜品芒果甸布8蚊算大份, 但冇乜芒果味, 都幾好食夾夾埋埋兩個人要三百四十蚊落樓唔錯既一餐啦!

最後甜品芒果甸布8蚊算大份, 但冇乜芒果味, 都幾好食

夾夾埋埋兩個人要三百四十蚊落樓

唔錯既一餐啦!

2007-02-24 3 瀏覽
團年飯龍蝦幾好,伊麵太林*******乳豬都唔錯******鮑片*******炸子雞*****蒸魚******生果唔新鮮, 個部長仲要唔認, 話自己睇住佢切**"開年飯"點心拼盤詭錢又難食, D粉果一pat pat.. 又sticky.. too glutinous..其他一般侍應不太得,追著客人拿利是,還這樣說, "我地公關部還有六位同事" 這種態度不是很好嘛!年初一還很逼呢!!
團年飯
龍蝦幾好,伊麵太林*******
乳豬都唔錯******
鮑片*******
炸子雞*****
蒸魚******
生果唔新鮮, 個部長仲要唔認, 話自己睇住佢切**

"開年飯"
其他一般
年初一還很逼呢!!