2008-08-28 7 瀏覽
小金魚尋晚同為食"拍拿"小貓一齊去配眼鏡。配眼鏡已經攪到我一肚氣,(<===可惜呢個生氣過程唔當食評)但係估唔到食飯時仲大鑊。我同小貓打邊爐一向都係去稻香,但係尋晚唔知攪乜,稻香超多人,仲要唔係食特價時段,8點幾上到去都話要等10幾張枱(平時去都無咁誇張,尋晚唔知發生乜事~)咁我地又唔想等,唯有轉地點啦。以前我都有食過呢間福苑,質素都算ok~之前多數都係食特價時段(9點後),所以價錢都唔係貴,但係估唔到今次會攪成咁....上到去唔洗等位,即刻有位坐,可以話係比我地任擇咁~我地都肚餓啦,而且打邊爐嚟嚟去去我地都係食過幾樣野,所以都唔洗點諗就擇咗以下呢幾樣野食!湯底:清湯羅白坑腩 <=== 不如叫做胡椒羅白牛腩仲好,初初食時無味(真係清湯呀),後嚟越食胡椒味越濃,原全有種用齋食胡淑湯底的感覺~d牛腩無味(至於係咪坑腩,我唔係太識份啦)~我又唔太鐘意食羅白,但係真係好無味,我寧願食沙嗲仲好~生料:珊瑚蚌 <== 迷思 (1) 睇落去新鮮,食落去無味饍片 <== 迷思 (2) 厚身 = 抵食 = 無味 ???? (好詭異的方程式呀~)魷魚片 <== 迷思
小金魚尋晚同為食"拍拿"小貓一齊去配眼鏡。
(平時去都無咁誇張,尋晚唔知發生乜事~)
咁我地又唔想等,唯有轉地點啦。
上到去唔洗等位,即刻有位坐,可以話係比我地任擇咁~

湯底:

生料:

珊瑚蚌 <== 迷思 (1) 睇落去新鮮,食落去無味
魷魚片 <== 迷思 (3) = 迷思 (1)
帶子片 <== 全餐最好食個樣野,仲可以話比稻香好食,good~
牛栢頁 <=== 只要新鮮就好~但係因為個湯底無味~所以都係無味~
新鮮蝦丸 <=== 其實OK~只係因為小金魚唔鐘意食新鮮的丸類,所以無乜點食。
鮮滑牛 <=== 普普通通啦~個樣睇落去唔好太好,但係食落OK啦~
金菇菜 <=== 迷思 (4) 好想問下佢地到底有無洗過,因為睇落去好似剛剛切完就攞出嚟比我,但係分量都頻多。
油麥菜 <=== 迷思 (4.1) 食唔矖~
鴛鴦水晶飽 <=== 全部煮幾煮就爛,攪到入面D奶黃同豆沙唔見咁D~但係至好都叫做好食。

熟食:

"九"菜豬紅 <== 幾好食,如果再熱少少會更好
燒腩仔 <== 難食,又肥皮又唔脆,個黃芥辣唔知點解會油多過乜~

至於SERVICE方面,D阿姐真係唔知時運高睇我唔到定點,要叫幾次至嚟,我地本嚟有張枱仔攞野,但係食食下有個阿姐問都唔問下就將D野擺返上我地張枱,然後比第二張枱用,仲有我地因為有叫可樂,佢連個冰桶都收埋,我心嚟,你估我實唔會再叫可樂嗎?果然我地最後叫個3支可樂,有1支佢求其擺係張枱度,攪到最後支可樂唔凍~而且傳菜個D阿姐唔知係咪好多野做,好唔好老脾,有個張我地碟牛肉好大力咁"放"落張枱,我本嚟同朋友傾緊計,比佢嚇左一跳,望一望佢面色,黑口黑面咁~唔知仲以為我得罪咗佢~

仲有呢間D鼓油真係原原全全唔掂,唔好話無鮮味咁大啦~真係連最基本的鹹味都無,真係唔知佢想點呀,所以唯有貴(HKD10.00)都要叫一碟椒絲嚟,至勉強食得落 ,有種迫人叫椒絲的感覺。討厭.....
X100~

埋單仲要HKD547.00,嘩仲要貴過稻香,但係我去稻香食得開開心心,呢度食物又唔好~SERVICE 又唔好~價錢又超貴。(湯底就當係我唔識擇,擇錯咗啦)

下次我寧願係稻香等位,都我都唔會再嚟呀~~~~