2011-01-31 25 瀏覽
我地一行二人到荔枝角@秘密花園Cafe我最憎嘅沙津, 所以冇食, 比咗朋友食, 冇特別!是日得沙津, 幫我轉咗雜菜湯, 好過冇丫!SET DINNER@煙肉司華力腸意粉, OK!SET DINNER@海鮮煙斗粉, 魚煎得脆, 其他一般!曲奇芝士蛋糕+木糠布甸曲奇芝士蛋糕, 一般!木糠布甸-正呀!奇異果荔枝特飲 + 凍檸檬茶, 一般!環境好, 可以再試!
我地一行二人到荔枝角@秘密花園Cafe
我最憎嘅沙津, 所以冇食, 比咗朋友食, 冇特別!
是日得沙津, 幫我轉咗雜菜湯, 好過冇丫!
SET DINNER@煙肉司華力腸意粉, OK!

SET DINNER@海鮮煙斗粉, 魚煎得脆, 其他一般!

曲奇芝士蛋糕+木糠布甸
曲奇芝士蛋糕, 一般!
木糠布甸-正呀!
奇異果荔枝特飲 + 凍檸檬茶, 一般!

環境好, 可以再試!
2011-01-12
  • SET DINNER
在這段舊舖、車房林立的福華街,隱藏著一個「秘密花園」,這間「秘密花園1981咖啡店」背後原來隱藏著一個動人的故事。在誠意十足,圖文並茂的餐牌中,記載著店主人寫下的一段真實故事。話說在1981年,當年的一對小夫妻,他們有一個共同的夢想,就是希望無時無刻都伴著對方,打算做一對一起推車仔,售賣三文治和奶茶等食品的小販,但因為他們生下了三名兒女,為了下一代的將來,他們被逼放棄了自己的夢想,男的日夜兩更當司機,女的白天做文員,下班就照顧兒女。轉眼二十多年過去,三名兒女都已長大成人。小兒子在兩老的經濟支持下開了一間咖啡小店,達成了自己的夢想,咖啡店的生意也蒸蒸日上,漸上軌道。在小兒子達成夢想之後,他憶起父母曾提及過的那個他們年輕時的夢,於是他決定從已上軌道的小店走出來,重新打造一座秘密花園,讓不再年輕的父母可以圓那年輕時飄渺遙遠的夢,相伴終老。那天在這咖啡店的精美餐牌內看見這個店主人自述的故事時,自己著實因為它而感動,感到世間有愛,人間有情。真想不到,原來這裡雖然只是一間小小的咖啡店,卻隱藏著這麼一段感人的故事。這間小小的咖啡店,店前擺放了一些花草裝飾,在舊舖、車房林立的福華街中顯得頗為另類和突出
店門外大大個的招牌logo
咖啡店背後隱藏著感人的故事

。店內的陳設,風格雖然並不統一,顯得較為雜亂,牆上層板上的裝飾,既有反斗奇兵中的胡迪、巴斯光年和三眼仔
,又有一整套的《火鳳燎原》漫畫
,更有多隻不同造型的恐龍公仔
。當然,還有更多更多你我可能都不曾想過的擺設放在上面啦
!相信這些應該都是店主人的珍藏,現在擺放在自己親手打造的秘密花園中,可見這所花園確是店主人的心血來呢
咖啡店牆上的有趣裝飾
店中一角
這天我倆夫妻坐的是靠近店門口的座位,面向著最近咖啡店門口,以鐵器打造的餐椅與圓型餐檯,覺得它們其實饒有古典風味,假如把它們放到一個真正的戶外花園中,可真頗有歐陸情調呢
!向外望去,雖然外面只是舊區的街道,不過只要稍微運用一下我們豐富的想像力,這裡不就是一個歐陸花園了嗎
秘密花園外便是繁囂的街道
這裡的午餐價錢是頗相宜的,假如不改飲特飲的話,一份有沙律、主菜與餐飲的午餐,只不過是四十元左右而已
。選擇方面,除了一款是三明治餐外,其餘五款選擇由螺絲粉、長通粉、意大利粉、紅米飯以至湯烏冬都有,相信到來吃午餐的客人,總有一款會合自己的心意
店中一角
在五款午餐選擇中,我選了「焗芝士白汁海鮮長通粉」,老婆仔就選了「1981一品炒紅飯」。

這裡的午餐是梅花間竹地供應餐湯或沙律的,這天沒有餐湯供應,我們兩人吃的頭盤都是甚有懷舊味道的「蘋果沙律」。這款在七、八十年代在一般的茶餐廳中極為普遍的港式沙律,現時已不大有地方供應,想不到在這秘密花園中竟吃到這久違了的味道,真的有點意外
。口感爽脆、味道酸甜的蘋果肉加上普通不過的沙律醬汁,原來都不錯呢
懷舊港式蘋果沙律
主菜方面,我的「焗芝士白汁海鮮長通粉」的海鮮有去殼青口、魚肉和蟹柳等,材料都不少。芝士白汁頗多,味道雖未算十分濃郁,不過都幾好味,索滿芝士白汁的長通粉帶點兒煙韌,口感頗佳
焗芝士白汁海鮮長通粉
老婆仔的主菜「1981一品炒紅飯」雖說是紅飯,不過糙米其實不是太多。這個相信以鰻魚汁炒過的紅飯味道不錯
,材料有鰻魚、龍脷柳和雞粒等,加上青豆和紅蘿蔔等,賣相都蠻吸引
1981一品炒紅飯
因為被餐牌中用心寫成的介紹和漂亮的插圖所吸引,我與老婆仔兩個不約而同都捨棄了普通的餐飲而揀選了店主人的推介飲品
圖文並茂,誠意十足的餐牌
老婆仔選的是熱的「蜜桃綠茶」。這健康的飲品茶色清澈,賣相看來十分像樣,不過蜜桃味其實不太濃,味道稍覺不足,不過清清的綠茶,淡淡的蜜桃味道,其實作為餐後飲品,也算不錯呢!
茶味稍淡的蜜桃綠茶
我揀的則是熱的「士多啤梨朱古力」。這裡的朱古力與咖啡、紅茶、綠茶一樣,款式甚多,可見店主人願意花心思鑽研不同的飲品款式和味道,值得一讚
。這次我所喝的這杯「士多啤梨朱古力」,是這裡的特色朱古力飲品推介之一。這杯份量十足,以高身玻璃杯盛載的熱朱古力面層上浮著一層忌廉泡泡,上面還交織著一個用朱古力漿織成的網狀圖案,賣相甚為漂亮
。至於味道,這朱古力熱飲除了充滿濃郁的朱古力味外,還隱隱沁出一般淡淡的士多啤梨味道,十分可口味美
。在香甜好喝的熱朱古力裡面,更有一片小小的士多啤梨躲在裡面,足証這杯「士多啤梨朱古力」實至名歸,貨真價實
非常好味的士多啤梨朱古力
這裡的朱古力飲品其實還有不少特別的味道,好像榛子朱古力、玫瑰朱古力、香蕉朱古力、栗子朱古力和杏香酒朱古力等,款款都極為吸引,我真的很想把所有款式和味道都全部試遍呢

本來我是很想一試這裡的特別推介「自家製木糠布甸」,作為這頓愜意午餐的完美結朿的,可惜這天這店家推介的甜品已經賣光,未能如願以「嚐」
,唯有留待它日才能一試水準如何。不過吃過這頓午餐之後,我已對這間誠意小店充滿信心,相信不需多久之後,我便會再來,到時相信便能吃到這道令自己懷有期望的推介甜品

店門外大大個的招牌logo
咖啡店背後隱藏著感人的故事
秘密花園外便是繁囂的街道
圖文並茂,誠意十足的餐牌
非常好味的士多啤梨朱古力
  • 士多啤梨朱古力
2011-01-23 6 瀏覽
哈.其實我係最近睇完套韓劇又係叫秘密花園''..被依個名字吸引左黎的XD想不到長沙灣都有這類型的cafe..依度環境好舒服,擺設都好特別..所以我都間唔中來依度食野..!飲品方面:::我最欣賞依度的蜜桃綠茶!好香但又唔會太過甜而且跟餐要花茶/綠茶都唔洗加$..食物方面:::午餐同下午茶d野食都唔錯..之前食過烏冬啊,通粉,set lunch都好味..依度的蜜糖香草雞翼都好味,但我就覺得蜜糖好似多左少少..甜品方面:::依度的木糠布甸真係好好味=]很有水準!而cookie味的cheese cake都唔錯!總的來說..依間餐廳真係好值得一試,無論環境,食物同飲品都唔錯!係長沙灣的一個驚喜
哈.其實我係最近睇完套韓劇又係叫秘密花園''..
被依個名字吸引左黎的XD
想不到長沙灣都有這類型的cafe..
依度環境好舒服,擺設都好特別..
所以我都間唔中來依度食野..!
飲品方面:::
我最欣賞依度的蜜桃綠茶!
好香但又唔會太過甜
而且跟餐要花茶/綠茶都唔洗加$..
食物方面:::
午餐同下午茶d野食都唔錯..
之前食過烏冬啊,通粉,set lunch都好味..

依度的蜜糖香草雞翼都好味,但我就覺得蜜糖好似多左少少..
甜品方面:::
依度的木糠布甸真係好好味=]
很有水準!

而cookie味的cheese cake都唔錯!
總的來說..依間餐廳真係好值得一試,
無論環境,食物同飲品都唔錯!係長沙灣的一個驚喜
2011-01-16 4 瀏覽
環境適合談心,此餐廳背後也有一個感人故事,但由於此餐廳源於cafe,所以餐飲較有特色,食物方面雖味道不錯但較遜色,我們叫了忌廉三文魚菠菜麫及焗豬扒長通粉,但三文魚太少,豬扒也很薄,不過以這個價錢,也不能要求太多,其蜜桃茶不錯,而木槺布甸也很好味.此外,此店沒有加一,價錢合理
味道好,但豬扒太薄
味道好,但豬扒太薄
  • 蜜桃茶
  • 木槺布甸
2010-12-27 8 瀏覽
又是我們這對「無(煮)飯」夫婦到處找東西吃的時間。本來想去大中華吃的,不料已高朋滿座,插針不入,太太又想坐得舒服點,所以去了附近的這間餐廳。餐廳不算太大,但也算坐得舒適。店內燈光柔和,還有陣陣浪漫英文歌聲,令人十分輕鬆。看了看餐牌,今天晚餐跟雜果沙律,也可跟花茶。我叫了個墨汁海鮮意大利粉,跟個柑桔綠茶,再加個甜品木糠布甸。太太則叫了個羊仔骨紅米飯,跟個薰衣草花茶。雜果沙律:賣相頗佳,真材實料,生果新鮮,叫人開胃。薰衣草花茶:整壺上,壺有隔茶渣功能,薰衣草味濃郁,味道也清新,值得推介,喜出望外。柑桔綠茶:外觀不俗,但沒甚味道,失望!墨汁海鮮意大利粉:意大利粉爽滑好味,海鮮也新鮮。羊仔骨紅米飯:羊肉份量理想,肉質鬆軟沒渣,加上薄荷汁更令美味再升高一級。紅米飯顏色美麗,味道也不俗。木糠布甸:令人驚喜的甜品!不算太甜,cream和蛋糕比例妙絕,味道絕對可媲美五星級酒店的甜品。總括來說,這是一間令人感到十分舒適的餐廳,服務好而且食物質素甚佳,實在值得再來。期望下次嘗試這裡的早餐和餐湯。

雜果沙律:賣相頗佳,真材實料,生果新鮮,叫人開胃。

雜果沙律

薰衣草花茶

柑桔綠茶:外觀不俗,但沒甚味道,失望!

墨汁海鮮意大利粉:意大利粉爽滑好味,海鮮也新鮮。

墨汁海鮮意大利粉

紅米飯顏色美麗,味道也不俗。
羊仔骨紅米飯

墨汁海鮮意大利粉
羊仔骨紅米飯
木糠布甸
木糠布甸2
  • 羊仔骨紅米飯、木糠布甸
2010-12-18 5 瀏覽
係開飯網見到呢間餐廳名字好特別而吸引了我既興趣~再見到好多師兄姐都讚好味,於是我都走去試下啦~~!好老實 地點位置剛剛係2個港鐵站中間, 而且店舖坐落係一條人煙稀少的街道,但可能正正因為呢d唔旺既地區先可以租到咁大面積既地方~樓底高而且仲有2層既餐廳.本來以為餐廳係秘密冇咩人知~點知來到門口已經見到人排緊隊... 但好彩咁岩幾台人起身等左一陣就入左去. 入到店內第一感覺 好舒服,店內顏色雖不搶眼但卻很舒適的感覺..高高的樓底 更突出了空間感的那種自由~加上四周各種既小擺設 令人感覺更輕鬆悠閒...但店內最吸引我注意的不是這些, 而是牆上的一個鐘, 不是平見到的..而是牆上裝了一長一短的大針, 四周沒有1,2,3,4,5 的時間寫住,而係一堆堆相代替了,感覺好有心思, 而且去廁所時必經,異常顯眼欣賞還欣賞,係時候回歸主題 "食"!!!! 正午午餐時候 當然少不了午餐,本來想吃小食拼盤..但那些要下午茶才有..那好吧唯有食午餐,種類都挺多,飯 意粉 麵應有盡有,而我點了拿破崙蕃茄蓉三色螺絲粉+白汁芝士焗什錦海鮮意粉, 白汁那本來係長通粉..而侍應小姐說現在繁忙 焗+長通粉比較費時, 於是問
於是我都走去試下啦~~!
但好彩咁岩幾
台人起身等左一陣就入左去.
廁所時必經,異常顯眼

點了
拿破崙蕃茄蓉三色螺絲粉+
白汁芝士焗什錦海鮮意粉, 白
汁那本來係長通粉..而侍應小姐說現在繁忙 焗+長通粉比較費時, 於是問是否介意轉
意粉及耐一些, 那當然在人禮貌詢問下就不要強人所難,於是便改了意粉@_@!
套餐1,3,5 配什果沙拉,2,4,6 餐湯, 可惜的我錯過了飲湯的機會, 而今天可免費轉飲
特飲玫瑰花綠茶,不用加錢當然試下!! 過左一陣先上飲品,綠茶面上放了幾粒玫瑰粒
非常清香 相信大部份人都會喜歡~~

再上
什果沙拉,一眼便知是自家製品,用上了富士蘋果,啤梨,粟米,椰果等
配搭加了少量的抄拉醬清新爽口,絕對是開胃品~~

不久再上螺絲粉,第一眼便喜歡了,雞扒放正中,扒面放了醬,非常的香,底下再配了三
色螺絲粉,交錯的顏色下食慾大增,螺絲粉軟硬度掌握度好,既不會硬身又不會糊了,
雞扒煎過後也突出了香味,再配上主汁入口更香濃...yummyyummy!

最後的白汁意粉當然也不差,白汁芝士面上少少焦沒有破壞美感,而白汁比平時食既
唔同應該自家再搞了味道,而海鮮有蝦,青口,魚等.一d雪味都冇,難怪四周既人都叫
呢個食~~

店內仲有電視睇~分明想令我更想留下,但可惜有野做,否則一定坐整個下午, 店員態
度都友善,主動同人客談話同時也給了書簽做紀念~ 希望快d再來就好喇
但有點
兒遺憾 唔記得影店內環境和賣單時唔記得問起呢個店名既因由~希望有機會知道!!
2010-12-17
2010-12-12 5 瀏覽
早前途經昌華街時看見此地開了新店, 未有細看還以為這是一間高檔coffee shop. 及後在openrice看見此店的食評, 方知原來是一間餐廳. 看見有不少好評而消費也不太貴, 所以趁星期天去食下午茶.想不到星期天也有不少客人, 最後選了坐在窗旁附近的二人枱, 看舊區街景也算別有風味.下午茶的menu分成飽肚類和小食類; 由於不太肚餓的關係, 選擇了小食類的法式班戟配藍莓醬, 伴雜果沙律和波波腸, 餐飲要了熱咖啡. 熱咖啡先來, 酸度較重, aftertaste不強. 個人覺得只算一般.等了一會後班戟來了, 薄薄的一片法式crêpe塗上藍莓醬是不錯的甜點. 我很怕好酸的果醬, 這個藍莓醬我覺得恰到好處, 但喜歡濃味的人可能會覺得太淡.在週遭舊區中有此舒適而價錢相宜的小店, 值得給笑臉支持.

下午茶小食類menu

在週遭舊區中有此舒適而價錢相宜的小店, 值得給笑臉支持.
2010-12-12
下午茶小食類menu
2010-12-12 5 瀏覽
出發前才知道少年食神日前介紹了我想嘗試的大腳咀車仔麵,決定即時轉換另一地點以避人龍,那就去看看這個秘密花園如何秘密?門前落地大玻璃的餐廳,的確跟四周的舊樓、車房及地道茶餐廳不同,其實很想坐窗旁那鐵圓桌,桌子花紋漂亮和視野開揚,陽光下的照片一定更好看,只是單獨一人來佔四人桌子,對人客不少的餐廳似乎有點過份。坐在後方對著大電視位置環視四周一下,餐廳設計偏向台式花園cafe感覺, 裡面有不少較女性化的書架及擺設,連門口那招牌設計也跟台味很重,要是門外景色不是車房舊樓而是綠草花卉, 那跟台北永康街的餐廳應無大分別。肚子太餓,就算已有下午茶也要點個更飽肚的午餐, 看到加$20有芝士蛋糕幾乎也點了,幸好最後關頭仍懂節制,看看份量再作打算。先來沙律一小碗,以新鮮蘋果木瓜粟米椰果以沙律醬拌勻,做法簡單味道也不會太特別,不過所用蘋果非常鮮甜,紅色富士蘋果爽脆多汁甜美,非常好吃!! 以前真的不吃木瓜,但今次餓得連她也吃掉,可幸沒有印象中那怪味,甜甜沙律醬也應記一功。首選的辣肉腸長通粉剛好售罄,那改為南瓜汁雞扒意粉好了。意粉簡單的灑上丁點香草碎作裝飾, 加上兩粒車厘茄作配菜, 餐廳在走簡約主意路線。撇開簡單

這個秘密於心窩

蘋果最好吃
南瓜汁雞扒意粉
首選的辣肉腸長通粉剛好售罄,那改為南瓜汁雞扒意粉好了。意粉簡單的灑上丁點香草碎作裝飾, 加上兩粒車厘茄作配菜, 餐廳在走簡約主意路線。撇開簡單外表,意粉卻夠彈牙,雖未算如橡皮般煙韌,爽口有彈力的意粉可算有點水準,合格有餘。略為單薄的雞扒得醃入味,兩面煎香成金黃色,可惜雞皮未夠香脆,跟雞肉同屬軟軟的,欠缺外脆內軟的上佳感覺。南瓜汁以南瓜本身甜味為主,沒多加額外味道,清淡中有甜味,配搭夠味的雞扒就濃淡剛好。那兩粒艷紅車厘茄鮮甜多汁,當然能加多幾粒更好。
玫瑰柑桔綠茶
餐茶可選花茶、咖啡或茶, 是日花茶為玫瑰柑桔綠茶, 本打算要心愛的薰衣草綠茶,不過看到鄰桌妹妹的也頗像樣,那就浪漫玫瑰一下。橙色的綠茶中有幾朵粉紅玫瑰花浮沉著,外觀是美麗的! 個人覺得像百香果多於柑桔,微酸帶橙香的果茶味不會抗拒, 但又沒有柑桔茶那飲後喉頭冰涼感, 綠茶味更形薄弱,當作水果茶看待應更貼切。
漂亮玫瑰
由於冷飲關係,玫瑰花欠缺熱水沖泡之下, 應有的玫瑰香散發不了,結果空餘美麗外觀,看其飽滿茁壯的粉紅花蕾,相信改以熱水泡一會,一定會成為更幽香甘美的玫瑰茶。
全店沒收加一,花茶也不另收費,以$39價錢來說的午餐也算超值!不要少看那盤意粉,整個午餐可以令本來飢腸轆轆的我也覺得飽足,利害!!
下次試試晚一點才來,相信人客更少的話, 這個花園會更合我意。
這個秘密於心窩
蘋果最好吃
玫瑰柑桔綠茶
漂亮玫瑰
2010-12-06 16 瀏覽
今日同朋友行完香工購物,就去附近搵野食餐肚~: D長沙灣都係茶餐廳多...不太吸引.....尋找之際, 見到有間門面幾有style既cafe,於是去試試呢間「秘密花園」。店內環境舒適 有不少特色擺設 很有心思 : )音樂氣氛也不錯, 係同朋友傾計既好地方!服務員都好nice 坐得好舒服~~~點菜! 食物方面好抵呀*-* set dinner大概40元左右~~ 包餐湯/沙拉, 主菜, 飲品 (特色飲品另加錢)我地3人點左3個set dinner, 1個小食拼盤, 再加左甜品!個煙斗粉最好食~ 煮得唔淋幾彈牙~個南瓜汁幾特別, 多啲汁就更好喇! 另外叫左焗海鮮長通粉同黑椒牛扒紅米飯, 都有水準 ! 餐牌有好多款特色飲品~ 我地加錢試左雙料特濃朱古力, 香蕉朱古力 同士多啤梨奶酪。個人鐘意特濃朱古力 *v* 好rich既口感! 不過朋友反而覺得太濃~~~士多啤梨奶酪好好飲呀 !!!! : P 好有yoghurt既味道!!!! 甜味適中~~下次會飲呢個!! 甜品方面, 試左熱情果cheese cake 同朱古力木糠布丁兩款甜品都唔算太甜 飯後食岩岩好 特別想一提, 我地都覺得個木糠布丁比"土
今日同朋友行完香工購物,就去附近搵野食餐肚~: D
長沙灣都係茶餐廳多...不太吸引.....

店內環境舒適 有不少特色擺設 很有心思 : )
音樂氣氛也不錯, 係同朋友傾計既好地方!
服務員都好nice
坐得好舒服~~~

另外叫左焗海鮮長通粉同黑椒牛扒紅米飯, 都有水準
!

兩款甜品都唔算太甜
飯後食岩岩好

特別想一提, 我地都覺得個木糠布丁比"土屋"仲好食~!!
口感比較rich, 朱古力味好出, 亦唔會好快溶到水咁~~值得一試啦

食物,飲品, 甜品同環境都好滿意
抵食!!
意想不到既秘密呀 !
南瓜汁豬扒煙斗粉
焗海鮮長通粉
小食拼盤 :)
香蕉朱古力 夠濃好味!!
朱古力木糠布丁 *u*
2010-12-05
南瓜汁豬扒煙斗粉
焗海鮮長通粉
小食拼盤 :)
香蕉朱古力 夠濃好味!!
朱古力木糠布丁 *u*
  • 朱古力木糠布丁
  • 士多啤梨奶酪
(非會員)
2010-11-12 2 瀏覽
因為返工放工關係, 每日都要經過呢條車房街。叫佢做車房街係因為街既左右都係車房, 地下好多廢料垃圾, 所以我慣性走馬路中央而唔走行人路。我都唔記得左確實日期, 大概半個月前, 突然在街頭見到一座新餐廳, 叫「秘密花園1981咖啡店」。咖啡店裝潢幾高檔, 而門口又冇餐牌, 我估大部份人都會驚錯入左高級餐廳俾人「屈」食貴野。所以行左幾日都見間舖吉吉地, 冇咩人幫襯。直至前幾日阿媽冇煮飯, 冇飯戴, 迫住同同事落街食。本身諗住去食譚仔, 點知經過「秘密花園」既時候, 見到門口排晒隊,我同兩個同事就於是走埋去一齊排試下新野。等左大約五分鐘, 侍應叫左我地三個入去, 入到最入, 先發現仲有條樓梯上樓上, 我同事frank即刻大聲叫左句: 「嘩真係好秘密!」我地抱住冒險心態坐低, 睇下餐牌, 竟然........................$40左右一個Lunch包湯包野飲, 仲要有音樂聽有冷氣涼, 氣氛熱鬧情調又好, 真係估佢唔到!食物主要係西餐, 個前湯好夠味, 唔似雜菜湯, 反而有D似羅宋湯。我地主菜點左一個忌廉汁雜錦海鮮意大利粉同一個咖哩雞扒焗飯, 仲有一個地獄烏冬。烏冬水準普通啦,
因為返工放工關係, 每日都要經過呢條車房街。
所以行左幾日都見間舖吉吉地, 冇咩人幫襯。

直至前幾日阿媽冇煮飯, 冇飯戴, 迫住同同事落街食。

烏冬水準普通啦, 而意粉同焗飯則大出意料之外, 好食wor!
但我反而覺得最誇張係, 見到隔離台一壺壺D餐飲唔知係咩,
問下年輕女侍應, 發現原來係花茶!!!!!跟餐竟然免費!!!!!!
我地於是叫左一個貢菊蜂蜜,一個玫瑰,同一個蘋果桂花,
味道清香, 適合食到飽晒既我地!!我俾100分!!
雖然飽晒, 但同事frank仲貪吃要+$12食個「招牌木糠布甸」,
結果, 偷食左佢一啖之後, 我地另外兩個都決定要加! 好味!!

一邊食既時候一邊睇下個drink menu, 發現一個愛情故事。
估唔到一間餐廳背後有個咁浪漫既故事, 於是八卦問下侍應「誰是老闆」?
起初同樓下既FL一樣以為係封面寫住既 regina and thomas,
點知答案原來係佢地果個「小兒子」, 而1981就係佢地兩個既結婚年份。
2010-11-09
2010-11-11 1 瀏覽
秘密花園名字的由來,相信是因為它的位於隱藏在眾多車行之中;而1981,大概是主理人的出生年份吧,我估!其實,這咖啡店是地鋪來,並不難找,可算是公開的秘密。略略看過餐牌介紹,秘密花園是主理人Regene & Thomas兩口子的心血,似乎兩人已把咖啡店視為自己的家。所以,兩層的店子,裝修簡約,擺放了不少特色的小擺設,感覺溫馨。當中我最喜歡是樓下牆璧的那個鐘,很趣緻。肚餓了,吃最緊要,馬上點菜。沒有麵包,直接上餐湯,那碗什菜湯,材料幾充足,酸酸的,很醒胃,也或許是太餓了,差不多整碗都喝完。先偷人家的東西吃,是芝士焗海鮮長通粉,以一個像水點型的器皿盛著。上檯時香噴噴,芝士確也香口,海鮮雖都是蟹柳、魚柳、青口等行貨,味道總算可以,至少不會一陣雪味,長通粉亦煙韌,口感不錯。隨之而來就是咖喱汁豬扒蜆殼粉,我點的。店方已預先把豬扒切好,再整整齊齊的放好,岩晒懶人。吃一口,豬扒是相當稔身,直頭近乎入口溶化的程度,我甚至覺得失去應有的咬口;蜆殼粉做得似樣,唯敗在醬汁之中,咖喱汁稀稀的,太過淡口,未如其份。來得咖啡店,自然想品嚐其咖啡,看其水準如何。透明的杯子的靚,奶亦是暖,還有點寄望,可惜喝起來跟自己沖

來得咖啡店,自然想品嚐其咖啡,看其水準如何。透明的杯子的靚,奶亦是暖,還有點寄望,可惜喝起來跟自己沖的沒兩樣。作為一間咖啡店,這咖啡還未合格的。

服務是親切貼心,主理人(或是服務生?)笑容可掬,我滿意!

更多相片可見:http://fabricelau.blogspot.com/2010/11/1981.html
2010-11-09 5 瀏覽
沒想過係呢條街會有間咁正的餐廳, 真係無人介紹我都唔會去到. 其實係麗新後面條街. 環境清幽, 吹水好地方. 食物質數好好. 估唔到呢個價錢可以食到咁好的食物. 而且又唔洗食完趕住走. 服務好好. 仲發現有樓上架, 果然好秘密呀^^
香口好味
足料, 彈牙烏冬
洋葱汁好味, 牛扒軟熟
香口好味
足料, 彈牙烏冬
洋葱汁好味, 牛扒軟熟
  • 洋葱汁牛扒紅米飯
2010-11-02 29 瀏覽
早餐都試咗...奶茶好好, 近似新華水準早餐份量一般, 炒蛋加香草..good係波波腸油咗d早上一唔食早餐一邊聽歌...正...可惜要返工..無得慢慢hea....
$26 (早餐)
奶茶...正
正門
最佳位置
裝修...good
good
第一次黎呢間cafe!! 感覺好乾淨!! 坐得好舒服!! 唔會好迫 試左 焗豬扒8爪魚丸咖哩飯!! 好味!! 賣相好ok!!! 至於,,飲品!!menu 有好多野飲揀!! 樣樣都好想試!! 最後試左 士多啤梨朱古力特飲!! 係老板娘推介ge!!! 老板娘好好人架!!! ahahaaa 不過飲左一半先記得影相 士多啤梨朱古力特飲 係超超超好飲!!! 超濃朱古力味!!! 質感 & 味道真係好似GODIVA's red cranberry chocolate drink!!! 一定要試!!!!!!!!!!!!! 好抵!!! 有相為証!! 飲晒!! 甜品有:: 芒果布甸 & 木糠布甸 揀!!木糠布甸好大杯!!! 好抵!!!!!! 食埋甜品好滿足!! I'LL BE BACK!!!

第一次黎呢間cafe!!

感覺好乾淨!! 坐得好舒服!! 唔會好迫

試左 焗豬扒8爪魚丸咖哩飯!! 好味!! 賣相好ok!!!

至於,,飲品!!
menu 有好多野飲揀!! 樣樣都好想試!!

不過飲左一半先記得影相

士多啤梨朱古力特飲 係超超超好飲!!! 超濃朱古力味!!!

一定要試!!!!!!!!!!!!! 好抵!!!

有相為証!! 飲晒!!

甜品有:: 芒果布甸 & 木糠布甸 揀!!

木糠布甸好大杯!!! 好抵!!!!!! 食埋甜品好滿足!!
I'LL BE BACK!!!

2010-10-28
  • 士多啤梨朱古力特飲!!!!
2010-10-29 12 瀏覽
竟然我係第一個寫呢間我食評...呵呵~~係長沙灣返工, 食lunch真係都好多選擇...食得米線多..都有d悶悶地...想食吓西式野..同都好食...可惜太遠了...最近發現咗呢間...環境: 內 - 唔錯, 比人好優閒舒服的感覺, 有落地大玻璃, 陽光哂入來好好feel, 約可全30-40人外 - 唔得,係D整D鋪頭同好多舊鋪, 門口又整緊路...沙塵滾滾食物: (SET LUNCH)唔錯...賣相, 份量, 味道都好好一個SET有湯,主菜, 餐飲食過2次, 通常有5款選擇: 2款pasta, 2款飯(其中一個係焗飯), 另一款係日式拉麵讚: 餐飲送特色台式花茶,果汁, 感覺好新清新同落本(好過成日得咖啡奶茶)彈: 特飲可惜只有凍的, 如有熱的選擇更好, 好多女仔都唔飲凍野...彈: 餐湯次次都係得雜菜湯, 無其他選擇, 同埋個湯好辣..唔係個個啱飲哦 上菜同服務:都唔錯, 清一色女仔, 老闆娘都親自幫手招呼, 上菜都好快價錢: 合理, 無加一, 外賣自取加1元 (set lunch 約 39-41元)下次post相比大家睇, 我同事一連食咗3日, 我就2日, 因早食..去到都有位,
竟然我係第一個寫呢間我食評...呵呵~~

係長沙灣返工, 食lunch真係都好多選擇...
食得米線多..都有d悶悶地...
想食吓西式野..[UNO UNO]同[優閒堡]都好食...可惜太遠了...

最近發現咗呢間[秘密花園]...

環境:

食物: (SET LUNCH)
唔錯...賣相, 份量, 味道都好好
一個SET有湯,主菜, 餐飲

上菜同服務:
都唔錯, 清一色女仔, 老闆娘都親自幫手招呼, 上菜都好快

下次post相比大家睇, 我同事一連食咗3日, 我就2日, 因早食..去到都有位, 不過一到1:00就見到要等位了
總括來講值得間唔中去吓...^^

(另, 我同事發現佢地d早餐都好有特式, 聽朝知醒會去試下...^^")

2010-10-28
  • 雙色腸意粉