繁華鬧市,難得有這麼一處消遙自在的地方,可以褪去一身疲累的外殼,杳在喧鬧的商業區內鬧中取靜,走下電梯的那刻才算別有洞天。稻埕飯店雖然是一家台式餐廳,卻有讓人能夠瞬間轉移到酒吧的感覺~ 昏暗的燈光,霓虹燈牌、舒適的長沙發,佈滿酒瓶的櫃子,想跟家人到一家有格調和氣氛的餐廳慶祝/吃飯,或者結束一天勞累的工作後,相約朋友一起放鬆放鬆的地方,都是不錯的選擇。✧ 話梅小山藥切成一口大小的小山藥,放置在一個小玻璃盤子上,十分精緻,酸甜的話梅使得小山藥具備清爽口感,一口下去,爽口又開胃,傳統之中又透著創意和心意,驚豔了味蕾記憶。✧ 金瓜蟹肉蛋白泡泡脆米金湯湯上面的白色泡泡是打發成球狀的蛋白,口感像雲朵一樣,沒有什麼味麼,把蛋白混入金湯,還加入蟹肉和脆米提升口感,是一道挺獨特的菜式。✧ 鵝不是鴨肉正常味道的鹵水鵝肉,肉質緊實,肥瘦均勻,鹵郁咸香,和米飯確實是絕配。✧ 黑松露奶油鮮百合百合墊底,點綴上黑松露,黑松露錦上添花,增加了一份濃郁氣息,百合煮得軟爛,松露與百合在迷人的奶油中,品嚐後,唇齒間還留有淡淡的奶油香。✧ 八斗子炒飯在燈光下沁出溫潤的光澤,俘虜食客們的視覺和味蕾,大虎蝦、帶子、蟹籽、蟹肉、鵝

✧ 話梅小山藥

✧ 金瓜蟹肉蛋白泡泡脆米金湯

✧ 鵝不是鴨肉

✧ 黑松露奶油鮮百合

✧ 八斗子炒飯

在燈光下沁出溫潤的光澤,俘虜食客們的視覺和味蕾,大虎蝦、帶子、蟹籽、蟹肉、鵝肉,各種食材在翻炒過程中,鮮味浸潤到了每粒米飯中,香氣馥郁。

✧ 秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋

端上桌時,鍋裡還在咕咚咕咚地冒著熱氣,豬手和花膠燘得軟嫩,濃濃的醬汁掛在表面,一吃下去,膠原質滿滿,太適合女士們了。

✧ 金沙蛋黃單骨翅

一個我蠻期待的小食 - 金沙蛋黃單骨翅,單骨翅炸得酥脆,咬下去,口中咯咯作響,單骨吃起來比較方便,但略嫌蛋黃味不足。

✧ 深海玫瑰

這個酒杯也太好看了吧,喝起來味道也不錯,十分推薦。

✧ 芋圓珍珠紅豆湯(熱)/ 芒果西柚子丸子(凍)
最後以這兩道甜點,為慵懶閑適的晚上時光畫上甜蜜句點。

個人比較喜歡芒果西柚子丸子,芒果香氣濃郁,加上西柚子酸甜的味道,清甜順滑,在吃過豐盛的一頓後,十分解膩。

浪漫幽暗的燈光,盡享高雅與品質,這種充滿表達欲的設計心思,讓食客在享受美食同時,也能在忙碌的都市生活壓力下,為情緒找一個舒適的出口。

稻埕飯店 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街18號V Point地庫
2023-05-15 57 瀏覽
霓虹燈下嘅懷舊餐廳趁住小朋友返咗學,就梗係要好好利用少少me time ,約埋啲姊妹食個lunch先啦!我今次要介紹嘅呢間主打台灣菜嘅中式餐廳,係我第一次嚟㗎,但真係好有驚喜,一行落樓梯啲霓虹燈再加紅葉就已經好有feel,再行埋落去,有一個好靚嘅波波打卡位,又有酒吧區,一入去好似置身下一個高級會所,感覺又好懷舊好有情調!然後睇吓個餐牌,點不知仲有驚喜,一啲都唔貴,喺銅鑼灣食個lunch最少都百幾二百啦,今次仲竟然俾我見到$100都唔使就有個午餐,飲品仲有養生茶選擇,🫖🍵真係好啱我!我就楝左個「台灣海山醬油炒松阪豬配(台稉米)飯」🥢🍚個松阪豬炒得好惹味,份量又啱啱好!更值得一讚嘅係個湯,好味有驚喜😋臨走時仲比我見到有間房,有個小舞台,仲有個花花mic stand, 成個懷舊小歌廳咁,打卡一流,阿女一定好鍾意❤️🌺🌹🌷🌸💐醇酒. 燈影.醉人台灣主題 cocktailvPOINT華麗主題店地址:銅鑼灣登龍街18號V POINT地庫預訂電話:2638 8202營業時間:星期日至四 1130-2230星期五六及公眾假期前夕 1130-2400
霓虹燈下嘅懷舊餐廳

營業時間:
星期日至四 1130-2230
星期五六及公眾假期前夕 1130-2400

2023-05-13 1679 瀏覽
銅鑼灣燈籠街一帶出名係美食集中營,想係呢條街插旗絕非易事,今晚朋友帶路食台式私房菜,無論環境,氣氛,食物方面都係超高質,好期待🥰🌟品味華饌二人套餐C $598/2位🌟話梅小山藥山藥一口一個,賣相精緻,口感爽脆帶點話梅酸甜味,係開胃前菜🤤🌟鵝不是鴨肉(獅頭鵝)店舖招牌菜,店員極力推介,二人份量十足,肉質鮮嫩,皮下脂肪少,唔會太油膩,可點埋店舖提供嘅特製辣醬,別有一番風味😋🌟秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋又一招牌菜,上枱熱辣辣,keep住溫度食好正,送白飯一流,花膠同豬手炆到入曬味又冧滑,食落feel到滿口骨膠原,女士至愛🥰🌟黑松露奶油鮮百合花有創意有內涵健康菜式,百合口感粉嫩,夾雜咗奶油香,味道香甜濃郁,感覺滋潤又健康👍🌟芋圓珍珠紅豆湯(熱)紅豆好綿滑冇渣,芋圓同珍珠口感煙銀,誠意之作😍🌟芒果西柚丸子(凍)芒果汁好香甜,白玉丸子口感煙銀,仲有西柚粒係上面,配料豐富👍🌟神品巨峰烏龍茶(熱)🌟神品高山珍青綠茶(熱)台灣正宗茶葉冲泡,非同凡響,斟緊已經聞到茶香味,入口順滑, 齒頰留香, 中和油膩感🌟臭豆腐$58朋友想食正宗台灣臭豆腐,所以後加咗一份,皮脆內滑,同係台北食嘅一樣,真心推介🥰

🌟品味華饌二人套餐C $598/2位

🌟話梅小山藥

🌟鵝不是鴨肉(獅頭鵝)

🌟秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋

🌟黑松露奶油鮮百合花

🌟芋圓珍珠紅豆湯(熱)
紅豆好綿滑冇渣,芋圓同珍珠口感煙銀,誠意之作😍

🌟芒果西柚丸子(凍)

🌟神品巨峰烏龍茶(熱)
🌟神品高山珍青綠茶(熱)

🌟臭豆腐$58
朋友想食正宗台灣臭豆腐,所以後加咗一份,
皮脆內滑,同係台北食嘅一樣,真心推介🥰

2023-05-09
2023-05-10 64 瀏覽
新穎與懷舊?惹味台灣菜一入餐廳就覺得餐廳好有心思佈置好多大型楓葉打卡位,突然覺得有啲似日本嘅夜櫻不過啲燈光唔係好適合打卡影相餐廳有少少似舊式,懷舊歌廳仲有間房可以俾你唱卡拉OK仲有個舞台俾你,可以大展歌喉餐廳有啲似酒吧,又有啲似中菜館,又有啲似懷舊歌廳😂見到Menu已經好多嘢都好想食樣樣都好似好吸引咁最鍾意食金沙整嘅餸菜必點~金沙蛋黃單骨翅 $68非常香脆,金沙嘅鹹香定雞翼更滋味有輕微嘅香辣,用嚟送酒一流花枝月亮蝦餅 $108俾佢個名吸引,雖然唔知關月亮咩事😂不過個蝦餅幾好味,加埋花枝嘅彈牙口感亦都係一道美味餐前小食如果再厚身少少,會更有口感秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋 $218秘製台汁超級正,差啲想叫個白飯撈汁豬手炆得非常之淋,而且好入味大概有三至四件,好味到覺得唔夠喉八斗子炒飯 $168八斗子炒飯用咗北海道帶子、鵝肉、蟹肉、蟹籽炒成,炒得非常之香口,頂層加咗啲肉鬆每一啖除咗有海鮮嘅鮮味,仲有肉鬆嘅甜味仲有一粒一粒嘅蟹籽在口腔中爆開每一啖都有好豐富嘅口感至於隻虎蝦略嫌熟咗少少飲品叫咗台灣最出名嘅蜂蜜金鑽鳳梨汁 $45微甜清新口感{熱)紅棗杞子桂圓米水 $38滋潤微甜,幾啱女仔飲
新穎與懷舊?惹味台灣菜

一入餐廳就覺得餐廳好有心思佈置
好多大型楓葉打卡位,突然覺得有啲似日本嘅夜櫻
不過啲燈光唔係好適合打卡影相
餐廳有少少似舊式,懷舊歌廳
仲有間房可以俾你唱卡拉OK
仲有個舞台俾你,可以大展歌喉

餐廳有啲似酒吧,又有啲似中菜館,
又有啲似懷舊歌廳😂

見到Menu已經好多嘢都好想食
樣樣都好似好吸引咁

最鍾意食金沙整嘅餸菜
必點~金沙蛋黃單骨翅 $68
非常香脆,金沙嘅鹹香定雞翼更滋味
有輕微嘅香辣,用嚟送酒一流

花枝月亮蝦餅 $108
俾佢個名吸引,雖然唔知關月亮咩事😂
不過個蝦餅幾好味,加埋花枝嘅彈牙口感
亦都係一道美味餐前小食
如果再厚身少少,會更有口感

秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋 $218
秘製台汁超級正,差啲想叫個白飯撈汁
豬手炆得非常之淋,而且好入味
大概有三至四件,好味到覺得唔夠喉

八斗子炒飯 $168
每一啖除咗有海鮮嘅鮮味,仲有肉鬆嘅甜味
仲有一粒一粒嘅蟹籽在口腔中爆開
每一啖都有好豐富嘅口感

至於隻虎蝦略嫌熟咗少少

飲品叫咗台灣最出名嘅蜂蜜金鑽鳳梨汁 $45
微甜清新口感

{熱)紅棗杞子桂圓米水 $38
滋潤微甜,幾啱女仔飲

稻埕飯店
地址: 香港銅鑼灣登龍街18號VPOINT地庫及地下A部份
  • 八斗子炒飯
  • 滿滿骨膠原豬手
2023-05-10 49 瀏覽
以螢光色為主,有cocktail飲,好少地方食到新派台灣菜🙈 食物水準不錯,價錢合理,而且環境幾舒服😇 八斗子炒飯 $158(虎蝦 北海道帶子 鵝肉 蟹肉 蟹籽 豬肉鬆): 材料豐富又多層次 虎蝦爽口鮮甜🦐 炒飯不油膩而且粒粒分明 足夠2-3人分享! 蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 $138: 金湯主要以南瓜熬煮🎃 濃厚而香甜~ 有大量蟹肉、帶子及蝦肉😋 蛋白泡泡輕盈鬆軟😍 脆米令口感提升!寶島鮑魚胡椒滑雞件 $142: 胡椒雞件嫩滑多肉☺️ 鮑魚鮮甜可口 配香菇及紅椒更飽肚!櫻花蝦魚湯津白 $88薑汁桃膠燉杏仁鮮奶 $52: 燉杏仁鮮奶暖胃正氣 加薑粒煮帶點辛辣感~ 桃膠營養豐富 啱女士養身~ 🥭芒果西柚丸子 $48: 芒果及西柚肉 伴丸子及豆腐花 非常足料,而且甜酸適中,非常解膩😚

八斗子炒飯 $158
(虎蝦 北海道帶子 鵝肉 蟹肉 蟹籽 豬肉鬆)

蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 $138

寶島鮑魚胡椒滑雞件 $142

櫻花蝦魚湯津白 $88

薑汁桃膠燉杏仁鮮奶 $52

🥭芒果西柚丸子 $48
係登龍街既稻埕,外觀裝潢有霓虹燈感內裡感覺都好舒服。檸檬愛玉好開胃,愛玉鬆軟有口感酸味同甜味平衡得好好係一個好解膩嘅飲品。稻埕自家製台灣烤香腸平時食既台灣腸頂多係得幾粒同超薄切都2x-3x蚊 。呢個烤香腸就大大份,無諗過咁大份香口得黎肉質好緊致,食落口感覺好有咬口烤得啱啱好,唔會太乾太硬88蚊好似幾抵食香煎美國安格斯牛菲力倍燒香鳳梨芭樂醬菲力煎得好香,熟度啱啱好鳳梨芭樂醬酸酸甜甜,同牛肉嘅味道好搭真係一個好特別嘅配搭不過唔鍾意pizza配菠蘿既朋友應該都一樣唔會鍾意呢份牛扒花枝月亮蝦餅脆到不得了!勁響鵝不是鴨肉鵝油拌麵鵝油拌麵好煙韌,麵條唔會太軟爛。啲鵝油香郁,同埋鵝肉一齊食,啖啖肉,係幾正嘅 木桶豆腐花大大桶木桶豆腐花,一桶夠哂3至4人分真係好好味,豆腐味好重,好滑口仲有幾款配料好似芋圓、珍珠、紅糖、黑糖、抹茶蕨餅等
係登龍街既稻埕,外觀裝潢有霓虹燈感
內裡感覺都好舒服。

檸檬愛玉好開胃,愛玉鬆軟有口感
酸味同甜味平衡得好好係一個好解膩嘅飲品。

稻埕自家製台灣烤香腸
平時食既台灣腸頂多係得幾粒同超薄切都2x-3x蚊 。
呢個烤香腸就大大份,無諗過咁大份
香口得黎肉質好緊致,食落口感覺好有咬口
烤得啱啱好,唔會太乾太硬
88蚊好似幾抵食

香煎美國安格斯牛菲力倍燒香鳳梨芭樂醬
菲力煎得好香,熟度啱啱好
鳳梨芭樂醬酸酸甜甜,同牛肉嘅味道好搭
真係一個好特別嘅配搭
不過唔鍾意pizza配菠蘿既朋友應該都一樣唔會鍾意呢份牛扒

脆到不得了!勁響

木桶豆腐花
大大桶木桶豆腐花,一桶夠哂3至4人分
真係好好味,豆腐味好重,好滑口
仲有幾款配料好似芋圓、珍珠、紅糖、黑糖、抹茶蕨餅等
2023-05-09 48 瀏覽
成日經過登龍街,見到稻埕個外觀整到好似酒館咁加上menu價錢都係中上。已經諗有咩值得去。所以好奇心下就今日lunch hour 去食。係咁二講下餐廳定位係點先。台灣菜酒館啦。台灣直送優質米,滷水醬埕作概念製作滷肉飯、白滷水鵝、骨膠原豬手作招徠,配埋醬埕、稻穗嘅裝修,塑造出「台灣情,台灣味」餐飲體驗。Feel唔fee到「那些年的古早回憶」😂稻埕飯店嘅裝潢好有霓虹燈嘅感覺,一入去都幾多人。一入到去感覺都好舒服。🌼 檸檬愛玉 42檸檬愛玉好開胃,啲愛玉鬆軟又有口感。檸檬嘅酸味同啲甜味好平衡,係一個好解膩嘅飯品。同埋呢 枱上面會有枝 sparkling butterfly tea 有興趣可以問下個侍應介紹😉🌼 稻埕自家製台灣烤香腸 88平時出街食,得幾粒同超薄切都2x-3x 。呢個烤香腸好香口,啲肉質好緊實,食落口感覺好有嚼勁。烤得啱啱好,唔會太乾太硬。無諗過咁大份😂 88又好似幾抵食🌼 香煎美國安格斯牛菲力倍燒香鳳梨芭樂醬 188牛菲力煎得好香,熟度啱啱好。啲鳳梨芭樂醬酸酸甜甜,同牛肉嘅味道好搭,真係一個好特別嘅配搭。不過可否用返真係切牛扒嘅刀?有少少難切。🌼 花枝月亮蝦餅 108脆到不得了

🌼 檸檬愛玉 42

有興趣可以問下個侍應介紹😉

🌼 稻埕自家製台灣烤香腸 88

平時出街食,得幾粒同超薄切都2x-3x 。

🌼 香煎美國安格斯牛菲力倍燒香鳳梨芭樂醬 188

🌼 花枝月亮蝦餅 108

脆到不得了!勁響😎

🌼 鵝不是鴨肉鵝油拌麵 128

有無食過杜生出嘅鵝油拌麵?😂 好不自覺諗起佢。鵝油拌麵好煙韌,麵條唔會太軟爛。啲鵝油香郁,同埋啲🦢一齊食,啖啖肉,係幾正嘅 ❤️

🌼 木桶豆腐花 88

最後呢個甜品,木桶豆腐花,真係好好味,豆腐味好重,好滑口。仲有幾款配料好似芋圓、珍珠、紅糖、黑糖、抹茶蕨餅等
而且一桶夠哂3至4人分。

🌈 服務

✨ 設有貴賓房,配備完善音響器材,並提供包場服務,適合各類聚餐及聯誼活動

2023-05-06 1339 瀏覽
早前和朋友去了銅鑼灣Vpoint稻埕吃晚餐。餐廳位於地庫,之前已經預訂了座位,不用等就可以直接入座。餐廳環境以粉紫色為主,牆身有霓虹燈作裝飾🩷更設有酒吧位,甚有格調;餐廳坐位寬敞舒適,另外有vip獨立房,方便一大班朋友來進餐。.餐廳主打新式台灣fusion菜,更提供了甜品和酒精類飲品。.◽️香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍 $158(8.5/10)用上了日本的珍寶帶子,外層煎得金黃色,口感鮮嫩肥美😋面頭有紅蔥作調味。配菜有露荀幾爽口,以及炸蓮藕好香口(✿´༥`✿).◽️燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188(7/10)安格斯牛小排肉質嫩滑,口感juicy,再配上清新的鳳梨和芭樂汁,在味道上取得平衡♪.◽️蔭樹子豆乳鵝仔菜 $88(7.5/10)被名字吸引所以叫了這道菜,其實即是豆乳炒油麥菜。油麥菜新鮮爽口,且用上蒜粒爆香,幾惹味💚.◽️稻埕滷肉飯 $38(8/10)吃台灣菜怎可不叫碗滷肉飯!餐廳的滷肉非常正宗,豬肉肥瘦均衡,面頭更有半粒溏心蛋,好食得令人想點多一碗!.◽️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $118(8/10)最後叫了道甜品作結尾~餐廳將煙韌Q彈的珍珠和Pancake結合,Pancake不是
餐廳主打新式台灣fusion菜,更提供了甜品和酒精類飲品。
◽️香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍 $158(8.5/10)

◽️燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188(7/10)

◽️蔭樹子豆乳鵝仔菜 $88(7.5/10)

◽️稻埕滷肉飯 $38(8/10)

◽️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $118(8/10)

最後叫了道甜品作結尾~餐廳將煙韌Q彈的珍珠和Pancake結合,Pancake不是空氣感重那種,而是挺鬆軟且蛋香味濃,中間每啖都可以吃到珍珠和奶油🥰
再淋上特製的黑糖漿,
旁邊有抹茶厥餅和抹茶雪糕也十分match呢!
◽️紅棗杞子桂圓米水 $35(7.5/10)

米水中有紅棗、杞子和桂圓,真材實料,味道濃郁而且非常健康!

如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
2023-05-04 49 瀏覽
很有情調的台式料理餐廳🫶🏻整間內裝以優雅的紫色為主調,門外還有浪漫風紫樹場景💗來享受美食之餘,順道打下靚卡也很不錯。🔶蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 $142很有驚喜的賣相🫶🏻在金湯上面浮着四大球雪白色的蛋白泡泡,入口像雲朵般輕盈。南瓜金湯裡有蟹肉丶帶子粒丶鮮蝦,鮮味濃郁。🔶秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋 $218熱辣辣上枱!石鍋保持著豬手的熱度,入口超軟腍入味,還有片片入口即溶的花膠,每一口都是我最愛的骨膠原🥰🔶鵝不是鴨肉 $152 例牌鵝片很有鵝肉香,滿有肉汁,配伴秘製醬汁,富有台式風味。🔶玫瑰蘋果冰沙奶蓋 $45是春季期間限定💗奶蓋上以少許玫瑰和蘋果粒作裝飾,微咸奶蓋濃郁細滑,冰沙滿有蘋果香。🔶綜合八寶冰$52大大碗😊配伴沙冰的八寶包括有珍珠丶白玉丶紅豆丶芋圓丶地瓜圓丶紅柚肉丶抹茶蕨餅和雲呢拿冰淇淋🥳 用料多,煙煙韌韌夠晒冰涼,完全滿足我這個甜點控!🔶純米水 $18透明茶壺盛著的純米水,清清地很消膩,充滿米香。

🔶蟹肉帶子蛋白泡泡脆米金湯 $142

🔶秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋 $218

🔶鵝不是鴨肉 $152 例牌
鵝片很有鵝肉香,滿有肉汁,配伴秘製醬汁,富有台式風味。

🔶玫瑰蘋果冰沙奶蓋 $45

🔶綜合八寶冰$52

🔶純米水 $18
透明茶壺盛著的純米水,清清地很消膩,充滿米香。

我今日同朋友去咗稻埕飯店銅鑼灣店食晚飯,點咗幾款菜式,都幾好味,同大家分享下。 首先系三杯雞,雞肉嫩滑多汁,醬汁香濃唔膩,有芝麻、蒜頭、辣椒等調味,好入味。 另外仲有一碟白飯配埋食,啱啱好。 第二道系桃膠燉蛋白,呢個系我最鍾意慨一道菜。 桃膠系一種天然慨美容食材,有補氣養顏慨功效。 燉蛋白系用雞蛋同糖水燉成,滑溜溜慨口感,好似布甸咁。 兩樣一齊食,既甜又滑,又唔會太膩。 第三道系香煎日本珍寶帶子配紅蔥露筍,呢個系一個比較高級慨菜式。 帶子係日本進口慨,大隻肥美,香煎到金黃色,外皮香脆,裡面鮮嫩多汁。 紅蔥露筍系用紅酒同牛油煮成慨汁拌埋食,有一種特別慨香氣。 帶子同露筍都好新鮮,質感好好。 第四道系八斗子炒飯,呢個系台灣慨特色菜式。 八斗子系一種小型慨海產,有啲似蝦米咁。 渠哋用八斗子同米飯一齊炒,仲加埋雞蛋、青豆、紅蘿蔔等配料,色彩繽紛。 八斗子有一種海鮮慨香氣,同米飯好夾。 炒飯份量足夠,可以當主食。 最後系甜品流心可可香蕉冰淇淋鬆餅。 呢個系一個西式甜品,用朱古力粉同雞蛋做成慨鬆餅,中間夾埋朱古力漿同香蕉片。 上面仲放埋一球香草冰淇淋同忌廉。 鬆餅熱辣辣慨,一切開就流出朱

最後系甜品流心可可香蕉冰淇淋鬆餅。 呢個系一個西式甜品,用朱古力粉同雞蛋做成慨鬆餅,中間夾埋朱古力漿同香蕉片。 上面仲放埋一球香草冰淇淋同忌廉。 鬆餅熱辣辣慨,一切開就流出朱古力漿,好誘人。 冰淇淋同忌廉就平衡咗甜度同溫度。 香蕉片仲增加咗口感同香氣。 呢個甜品真係太美味喇。

總括而言,我覺得稻埕飯店銅鑼灣店慨菜式都幾有水準,價錢合理,服務態度好。 下次仲會再去試下其他菜式。

##稻埕飯店#銅鑼灣 #晚餐 #食評 #美食 #三杯雞
#桃膠燉蛋白#珍寶帶子 #八斗子炒飯#流心可可香蕉冰淇淋鬆餅 #台灣菜 #西式甜品#美容食材#海鮮 #朱古力
#香蕉 #鬆餅#冰淇淋 #忌廉 #芝麻#蒜頭#辣椒#紅蔥露筍 #紅酒 #香港打卡 #香港美食博主 #香港深店 #香港美食 #香港 #布甸
2023-04-28 1095 瀏覽
稻埕係銅鑼灣V Point一間走新派型格路線嘅台灣菜餐廳,用上大量霓紅燈,氣氛特別,食材用料豐富之外,亦講究擺盤,座位空間闊落,有絕住用餐體驗。◇ 黑糖醋釀柑仔蜜「柑仔蜜」係台語叫法,即係小蕃茄,用上48小時釀製嘅黑糖醋,酸酸甜甜,超級開胃,絕佳前菜◇ 金沙蛋黃單骨翅用上蛋黃絕對係邪惡選擇,但它只有單骨,份量少咗邪惡感亦少咗,而味道係偏辣,比一般蛋黃金沙做法更勝一籌◇ 香煎美國安格斯牛腓力配燒鳯梨芭樂醬這碟用上腓力牛,這個又叫腰內肉,係牛最少運動到嘅肌肉,所以特別柔嫩,而每隻牛只有4至6磅,特別昂貴。大約7成熟,但一入口到仍然感受到柔嫩嘅程度,印象深刻,配上燒鳯梨真係唔錯,一片牛一片鳯梨隔住食,可以減輕油膩感。◇ 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯服務員席前上枱這道菜真係照顧周到,等我哋打卡完先幫我哋分碗,4個蛋白做嘅白泡泡係焦點,軟腍腍,入口即化,湯底唔稀少少杰,加上蟹肉同帶子肉,食材豐富,而最正係加上脆米,少少咬口令口感豐富,份量有4碗多,係必叫之選◇ 香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍這碟係今餐最精緻,好有心思用4個匙羹分開放4粒帶子,擺盤立刻吸睛,雖然話珍寶帶子,但絕對唔細粒,表面煎得極香口,但無

◇ 黑糖醋釀柑仔蜜

◇ 金沙蛋黃單骨翅

◇ 香煎美國安格斯牛腓力配燒鳯梨芭樂醬

◇ 蟹肉蛋白泡泡脆米金湯

◇ 香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍
這碟係今餐最精緻,好有心思用4個匙羹分開放4粒帶子,擺盤立刻吸睛,雖然話珍寶帶子,但絕對唔細粒,表面煎得極香口,但無損肉質爽口,配菜露筍亦鮮嫩,水準之作

◇ 紅棗杞子桂圓米水
米水係健康之選,而又係餐廳嘅招牌,這款紅棗杞子桂圓米水好吸引,真材實料且味濃,非常抵飲,記得最後食埋入面嘅紅棗、杞子同桂圓

◇ 綜合八寶冰
最後叫咗台灣傳統嘅八寶冰做甜品,八款味道,各有不同口感,加上雪糕,夏天清涼嘅選擇
紅棗杞子桂圓米水
紅棗杞子桂圓米水
2023-04-27 55 瀏覽
今日放工約左個朋友去銅鑼灣食個高級台灣菜😎 我地叫左個八斗子炒飯 一大隻蝦放左炒飯上 而且炒飯內超多海鮮 非常好味😋小食揀左金沙蛋黃單骨翅 表層係好香濃嘅鹹蛋黃味 好正💕我地仲有叫左個櫻花蝦魚湯津白 超多櫻花蝦 令到蔬菜都有鹹香味我朋友就揀左香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮蘆筍 帶子真係超大粒 正😄我就叫左干貝螺頭燉雞湯 🦞 飲到干貝螺頭嘅鮮味 加上雞湯嘅味道 味道十分濃郁 我朋友就叫左杯紅棗杞子桂圓米水 飲左啖都好清爽 最後一定係食甜品 就揀左綜合八寶冰 上面有曬我鍾意食嘅食材 有小丸子、紅豆、珍珠等等 好好味🤗食完就好滿足
今日放工約左個朋友去銅鑼灣食個高級台灣菜😎

我朋友就叫左杯紅棗杞子桂圓米水 飲左啖都好清爽

2023-04-18 112 瀏覽
我最近到稻埕一家台灣菜餐廳用餐,品嘗了他們家的多道招牌菜式,包括黑麻油雞翼、滷水鵝片、鮑魚拌麵、滷肉飯、蒜泥白肉、甜品八寶冰和珍珠疏乎厘pancake。首先是黑麻油雞翅,這道菜在台灣非常受歡迎,而這家餐廳的黑麻油雞翅口感非常出色。雞翅肉質鮮嫩,外皮煎烤得恰到好處,味道濃郁,香氣十足,非常令人垂涎欲滴。接下來是滷水鵝片,這道菜以滷水浸泡鵝肉,配上一些醃漬的蔬菜和調味料,味道非常豐富,鵝肉肉質柔軟,口感十分細膩,讓人感到非常滿足。鮑魚拌麵是這家餐廳的招牌菜之一,麵條煮得剛好,鮑魚肉質鮮嫩,搭配清淡的醋味調味,讓人感到非常清爽,是一道非常健康美味的菜式。滷肉飯是台灣最受歡迎的小吃之一,這家餐廳的滷肉飯味道非常地道,米飯香氣四溢,豬肉肉質鮮嫩,配上滷汁,讓人一口接一口地吃。蒜泥白肉是一道以豬肉和蒜泥為主要成分的菜式,豬肉切成薄片,配上蒜泥和一些調味料,如醋和辣椒油。這道菜的口感特別,豬肉的嫩脆和蒜泥的香氣相得益彰,非常美味。甜品八寶冰是一道台灣傳統甜品,這家餐廳的八寶冰非常豐富,有各種不同的口感和風味,非常清爽,是一道非常受歡迎的夏季甜品。最後,珍珠疏乎厘pancake是一道台灣特色甜點,以麵

最後,珍珠疏乎厘pancake是一道台灣特色甜點,以麵粉和珍珠為主要成分。這家餐廳的珍珠疏乎厘pancake很特別,珍珠的Q彈和餅皮的鬆軟結合在一起,讓人感到驚艷。

總體來說,稻埕台灣菜餐廳的菜式非常地道,口感豐富,風味獨特。如果您想品嘗台灣美食,這家餐廳是一個很好的選擇。
晚餐和老媽子去銅鑼灣吃飯,就試下呢間台灣新派菜,8點入座,全場一半人入座,侍應放了餐牌,order了食物,坐了15分鐘,水也沒有一杯,我問侍應想要杯水,侍應竟然用不耐煩的語氣要我等等。一間中級餐廳的服務態度之差令我O嘴。最後拿拿臨食完走人冇下次。
鵝同王子飯
蛋白蟹肉湯
2023-03-16
2023-03-07 131 瀏覽
🍽️ Floral Dinner 🌸春暖花開的美好時節除左賞花,不如都去試下花漾美饌💓稻埕飯店聯乘LPV(HK) 法國藝術花店展開左🌺【LPV花藝工作坊X 稻埕春日花漾盛宴】先上1 小時的花藝體驗課程【LPV春日花杯】🫖花材係歐洲直送,好靚好高質🥰 全程都由 LPV 法國花藝之花藝師指導輕鬆插左咁靚既春日花杯,新手都做到❣️♡然後再品嘗😋【稻埕春日花漾盛宴】 🍴- 🍒酒釀柑仔蜜- 櫻花·玫瑰花雕龍躉卷 🐟- 草莓🍓甜酸香煎美國安格斯牛柳粒 - 鮮魚湯櫻花蝦津白🥬- 玫瑰草莓珍珠舒芙蕾班戟配🍨香草冰淇淋 - 🍹春日氣泡茶特調兩杯好豐富呀😚每一道菜都伴上花卉及春日水果當中我鍾意❤️用左花雕去蒸香既龍躉伴上玫瑰花及鹽漬櫻花製作的醬汁春日氣息隨即撲鼻而來🥰💕仲有玫瑰🌹草莓珍珠舒芙蕾班戟配香草冰淇淋草莓口味豐富加上色彩繽紛的賣相好岩打卡pancake裡面有忌廉同珍珠外面係士多啤梨粒粒🍓配上雪糕😋又甜又豐富❣️仲有特調飲品🍹 一杯粉紫色、一杯粉橙色、一杯粉紅色💕以香港本地原創品牌- Mindful Sparks 推出的氣泡蝶豆花/ 白桃🍑伯爵茶氣泡茶作基底,並加入酒、鮮果等,入口一嚐春日浪漫滋味
🍽️ Floral Dinner 🌸
春暖花開的美好時節
除左賞花,不如都去試下花漾美饌💓

稻埕飯店聯乘LPV(HK) 法國藝術花店展開左
🌺【LPV花藝工作坊X 稻埕春日花漾盛宴】

先上1 小時的花藝體驗課程【LPV春日花杯】🫖
花材係歐洲直送,好靚好高質🥰
全程都由 LPV 法國花藝之花藝師指導
輕鬆插左咁靚既春日花杯,新手都做到❣️

然後再品嘗😋【稻埕春日花漾盛宴】 🍴

草莓口味豐富加上色彩繽紛的賣相好岩打卡
pancake裡面有忌廉同珍珠
外面係士多啤梨粒粒🍓配上雪糕😋又甜又豐富❣️

仲有特調飲品🍹
一杯粉紫色、一杯粉橙色、一杯粉紅色💕