餐廳: 稻香 (海趣坊)
資訊:

2021-05-09 609 瀏覽
見疫情漸緩和同難得一家人都放假,所以時隔外出已久,今日朝早到海翠坊稻香飲母親節茶。其實而家外出食飯因為疫情都變得好麻煩,就算係客人定商家都需要有十足嘅衞生,我哋又食得安心,佢哋又可以有生意做又減少肺炎帶嚟嘅風險。但今日入座後,發現以往係用傳統嘅茶壺變咗自動加水加熱機。上面分別有一個透明水壺,兩個透明茶壺,水壺係用嚟加水同加熱再自行加水到茶壺沖茶。然而,得茶壺係新嘅,但加水加熱機同水壺就依然係上一手用過嘅,而且幾多人用過無人知,淨係知呢兩樣嘢係無消毒連基本清潔都無。其實咁樣真係好污糟同欠缺衞生。係疫情之下,如果客人要求下,係咪可以用返傳統嘅茶壺呢? 問返啲侍應,無人幫到我,我只可以無奈接受,不過之後都唔會再到稻香了。

2021-05-09
30 分鐘 (堂食)
$100 (早餐)
慶祝紀念
母親節
2020-10-23 759 瀏覽
朋友話見到8:30後半價羊腩煲同雞煲好抵食,半價好吸引,相約去食。原本$88,半價後減半,滿心歡喜去,點知古法羊腩煲冇晒,得返酸菜羊腩,味道格格不入,羊腩超臊,酸菜又咸!雞煲仲差,雞得幾舊,仲要乾柴到呢…好似餸尾掉落去煲咁,成煲野冇啖好食!唔怪得店員話四個人食兩煲唔夠食。最搞笑既係兩煲野,得一個電磁爐,又冇加一個 gas 爐比我地,局住食完一煲先可以再食第二煲,冇得左右逢源一齊食。火鍋料半價,但唔新鮮。臨尾差不多9:30,可能已冇客再入座,店員拎盤牛肉拼盤黎促銷$150問我地有冇興趣,我地見冇野好食,於是就要左,都叫做抵既!總括…平野冇好,真係冇錯😅
總括…平野冇好,真係冇錯😅
酸菜羊腩煲,麻辣雞煲
牛肉拼盤
2020-10-23
20 分鐘 (堂食)
牛肉拼盤
2020-09-24 481 瀏覽
下午茶黎到海趣坊飲茶,限聚令4人,好多人走出黎飲茶,等位都等左半個鐘。而家用 app落單,可以睇到碟點心係咩樣,無諗過稻香都可以咁方便,不過老人家就麻煩 d未必識得用。好耐無飲茶,而家 d點心好似少左款咁,腸粉,灌湯餃,蝦餃,standard野。特別 d 既有綠茶香芋餅,唔太甜幾好食。龍蝦湯鮮竹卷,無咩龍蝦湯味,不過個組合幾特別。以前一定有既雪山叉燒包或者菠蘿叉燒包就無見到 lu~沖菜方式都同以前唔同左,檯側邊有坐水車既物體,禁個制就可以自動加水同加熱,好方便,唔洗好似以前咁叫人加水,十世都無人黎。
綠茶香芋餅
龍蝦湯鮮竹卷
2020-09-16
30 分鐘 (堂食)
2020-09-23 333 瀏覽
今日同屋企老人家2位等位,成個門面同侍應都無講過2位必須搭抬。當叫到我入去坐,突然之間有人行埋嚟搭枱,羅姓資客仲用粗暴語氣話“係人都知2位要搭枱架啦,唔搭枱唔好食”,之後仲趕番趕我哋出去。咁大個集團咁樣嘅安排真係超差,唔單只無明確顯示或提示2位必須搭抬,搞到我晒時間等;疫情期間仲要強逼顧客搭抬,無視食客安全;侍應仲要粗暴鬧客趕客,咁鐘意趕客我幫你一把趕埋一份啦唯有。其實都係想簡單餐飯,支持下經濟,點知最後一肚氣唔食都飽。最搞笑係稻香嘅顧客服務熱線打極都唔通,呢啲咁嘅集團真係要抵制一下。
2020-09-23
Currently they have promotion for dim sum period, during lunch time, all sim sum cost in "siu di小點", but if you come in morning or tea session, it's indeed cheap but not in lunch timeOrdered BBQ pork riceroll, the taste is nice and the layers aren't that thin but still soft Siu Mai with shrimp on the top is my favorite haaa, nice placing a whole schrimp on the top of siu mai, real yummy and good taste Abalone chicken congee surprised us in good ways, we saw two abalones insides the congee, one b

Siu Mai with shrimp on top
, one big and one small, im not fan of abalone, but happy to see two lovely insides haa, the taste is delicious too
Abalone chicken congee
Steamed chicken roll with pig stomach is cool too
, but really so full after finished all dim sum
Soup dumpling really no good for me
, the taste and texture a bit awkward, too easy to scatter itself
Soup dumpling
Menu:
The food quality is good and do come in tea time and morning session during this promotion session, but not lunch time, honestly not so much different from the normal price lollll you can see many people we waiting outsides the restaurant when you leave
20 分鐘 (堂食)
Siu Mai with shrimp on top
Abalone chicken congee
2020-06-01 410 瀏覽
離島遊結束,回程在屯門碼頭落船順路去海趣坊 揾食😋 稻香陳皮咸檸珍珠躉 $98小小魚,火候 控制適當味鮮 肉滑 😋蒜蓉 粉絲 蒸元貝(4隻)$98大大隻,開心🥳粉絲 吸收了蒜 + 豉油 🤗花膠粉絲什菜煲 $88花膠在那裏,幾乎看不到😂只揾到兩、三條、鋪上少量蝦米、江瑤柱, 鮮冬菇西蘭花🥦小唐菜、黃芽白....汽鍋海中寶 $18好平宜啊 ... 湯材料豐富:杞子、鮑魚、雞腳、肉、滋味無窮 👍完美的一天

離島遊結束,回程在屯門碼頭落船
順路去海趣坊 揾食😋 稻香

陳皮咸檸珍珠躉 $98
小小魚,火候 控制適當
味鮮 肉滑 😋

蒜蓉 粉絲 蒸元貝(4隻)$98
大大隻,開心🥳
粉絲 吸收了蒜 + 豉油 🤗

花膠粉絲什菜煲 $88
花膠在那裏,幾乎看不到😂
只揾到兩、三條、
鋪上少量蝦米、江瑤柱, 鮮冬菇
西蘭花🥦小唐菜、黃芽白....

汽鍋海中寶 $18
好平宜啊 ... 湯
材料豐富:杞子、鮑魚、雞腳、肉、
滋味無窮 👍

完美的一天
2020-05-31
2019-11-18 921 瀏覽
這個時世搵地方食野難,又要早食(驚無車回家),又要好食,唯有搵間近屋企嘅,search一search, 原來勁多分店。今日大嫂生日,要食好野,整隻巨型長腳蟹,好大隻足夠8人食(我們得6人),$1400 價錢合理,只有清蒸就是最完美😍 食完隻蟹飽到一個點,又叫了羊腩煲,的確唔錯,又唔「蘇」,又叫了龍蝦伊麵,如果一人來只食這個,絕對完美😋*溫馨提示:如要飲汽水,絕對要join 任飲吧,$15/位 (全圍), 不過如果只飲一樣野就不用) 因為一個汽水都$15
今日大嫂生日,要食好野,整隻巨型長腳蟹
長腳蟹
羊腩煲
芝士龍蝦伊面
長腳蟹
羊腩煲
芝士龍蝦伊面
2019-11-07 515 瀏覽
稻香每晚8:30就可以打邊爐8:00拎飛等8:308:30啱啱好入到去幾方便佢用電話點單眼見好多人都食長腳蟹但我就揀咗打邊爐打邊爐嘅款式都好多湯底都有四五個揀我就揀咗佢個雞煲啲雞大大件又夠滑仲有魚蝦豬牛雞上菜速度好快嗌到成枱都係
稻香每晚8:30就可以打邊爐

啲雞大大件又夠滑

仲有魚蝦豬牛雞

上菜速度好快

嗌到成枱都係

朋友叫我一齊去試下啲蟹, 點知:又話唔使訂位, 唔使訂蟹, 去到嘅時候原來好多已經訂咗位嘅時候就可以入去, 攞咗飛嗰啲十五分鐘之後都入唔到, 6點25分坐低咗, 就話畀你聽冇曬蟹, 其實啲蟹得十幾隻,畀曬啲訂咗嘅人, 但係同一時間去叫你唔使訂喎, 意思就有多你就,有冇就冇.隻隻都瞓曬覺唔識得反抗嘅, 拎返入去煮嘢食都唔知係咪同一隻. 所以蟹嘅質素就真係講唔到畀你聽呀,不過瞓曬覺我諗都係啱啱瞓嘅啫,因為都有少少嘅喐動.
朋友叫我一齊去試下啲蟹, 點知:

2019-10-20
2019-10-15 366 瀏覽
上次夜晚喺度食飯覺得唔錯, 今次再嚟試下其他嘢食. 今次我就叫咗個set嘅晚餐, 上湯龍蝦伊麵同半隻沙薑雞, 太多肉嘅關係,所以叫多個菜, 海味雜菜煲.嘢食好快就嚟到, 首先講下沙薑雞先, 睇得出係啱啱新鮮煮熟, 上碟嗰陣仲係好熱, 唔似一般酒樓嘅燒味咁凍冰冰, 算係唔錯 個上湯龍蝦伊麵呢就比想像中少, 龍蝦嘅size只係類似中國嘅小龍蝦咁樣, 反而伊麵就好多, 雖然龍蝦肉嘅份量比較少, 但食落都算鮮甜,幾好 至於個海味雜菜煲呢, 上碟就擺得好靚,有菜4款, 但海味啲份量就真係超少, 成個煲只係得又 魷魚1隻, 同蝦米4粒 , 真係有啲失望, 不過個龍蝦幾鮮甜, 當打和啦

2019-10-12 333 瀏覽
原來好多大商場都已經閂咗為咗安全起見都係屋企附近食於是我哋去咗屯門碼頭海趣坊嘅稻香去到嘅時候已經準備晚市已經有好多人排隊仲見到呀拉斯加蟹震撼價136蚊每斤於是我哋諗都唔使諗就叫咗隻五斤幾嘅蟹另外仲叫左二寶套餐有波士頓龍蝦伊麵同沙薑雞但係我哋四個人食已經相當夠一開始等我老公將啲蟹腳剪曬出嚟再慢慢拆肉比我食 果然係極之鮮甜好味全部肉都可以一條條咁推出嚟啖啖肉食完想即刻再食第二嚿 最後起咗個牌蓋發現 全部都係蟹膏 我老公隻眼閃閃發光立即再叫多咗一碗白飯用啲蟹膏同蟹汁嚟撈飯 最後隻蟹畀我哋四個人ko咗
原來好多大商場都已經閂咗
全部肉都可以一條條咁推出嚟啖啖肉
最後隻蟹畀我哋四個人ko咗
  • 呀拉斯加蟹
2019-10-12 187 瀏覽
朋友見到做優惠,就急call食飯長腳蟹咁抵,無籍口唔食,眼見枱枱都會叫一隻今次仲要試曬做緊優惠既餸,5個大人1個小朋友,每人二百蚊左右,個個都食到飽飽離開阿拉斯加頂級皇帝蟹 $136一斤一隻大約5斤重,第一次凍食,好特別蟹既鮮味好出 ,仲要啖啖肉乳鴿似營養不良,勁細隻朋友最愛既什菜煲有好多款菜,煮得岩岩好,唔會煮老左,但個湯就鹹咗少少艇家泡海蝦$98初初心諗會唔會好細隻,點知一D都唔細隻,隻隻都爽口,蜆肉都唔少,無沙金牌脆皮燒鵝$108皮脆肉香,入口嫩滑繽紛五柳龍躉仔$88第一次咁食龍躉仔,感覺甜甜酸酸好開胃
朋友見到做優惠,就急call食飯

長腳蟹咁抵,無籍口唔食,眼見枱枱都會叫一隻

阿拉斯加頂級皇帝蟹 $136一斤
一隻大約5斤重,第一次凍食,好特別
蟹既鮮味好出 ,仲要啖啖肉

乳鴿
似營養不良,勁細隻

朋友最愛既什菜煲
有好多款菜,煮得岩岩好,唔會煮老左,但個湯就鹹咗少少

艇家泡海蝦$98

金牌脆皮燒鵝$108
皮脆肉香,入口嫩滑

繽紛五柳龍躉仔$88
第一次咁食龍躉仔,感覺甜甜酸酸好開胃

2019-09-06 286 瀏覽
夜晚同朋友食飯,想坐得舒服少少,又唔想有時間限制,於是就去左稻香酒樓食飯,好在係平日,比星期五同假日仲平,仲keep到水準,真係難得我地就叫左個餐牌推介,“滾下滾下龍躉仔 ”同埋“捉緊心軟蝦”同“醬皇墨魚花蚌片” .個龍躉仔係類似羊腩煲咁,真係用個爐嚟 煲熟條魚,食得出條魚係新鮮既,加埋d湯可以飯後飲,飲落喉嚨好舒服,而且配料都好足,有雲耳,菇,正 個蝦就落足調味料,雖然份量唔算特別多,但調味真係啱啱好,炒到d蝦卜卜脆,可以成隻連殼食. 最後一個餸菜係西蘭花炒既,反而墨魚既份量就比較少,但蚌片就好多,好足料,炒得夠鑊氣, 總括嚟講,平日去食就十分扺

滾下滾下龍躉仔
滾下滾下龍躉仔
2019-08-01 303 瀏覽
琴日8號波屋企人見大家都早放就話去飲茶坐低 4個人一張圓枱仔有少少逼因為無食晏既緣故 好肚餓即刻寫紙仔叫野食啲野食好快到都叫左7 8樣野份量都好夠首先黎既係薄餐普普通通啦 始終比唔上細個啲酒樓係面前煎俾你睇個種叉燒包就 不過不失啦啲餡太少啦炸饅頭雖然油膩但同煉奶真係絕配要我挑剔既話我會話 裝煉奶隻碟太細啦根本都唔係好點到紅油抄手大大碟 夠抵食熱辣辣既好好味每次黎都會encore唯一真係好失望就係碟腸粉點心紙無布拉腸得咩懷舊腸粉諗住試下啦真係好神奇熱辣辣但係都係硬既一定唔會再叫總結 都滿意既埋單4個人都係二百幾蚊會再黎
琴日8號波

埋單4個人都係二百幾蚊
會再黎
紅油沙手
2019-07-31
10 分鐘 (堂食)
2019-06-12 413 瀏覽
今日11點來到飲茶,點心款式不錯。最奇怪不用等位,當日是端午節假期,不多人來飲中茶……我們點了幾款點心鮮蝦燒賣 - 很好蝦餃 - 細左特式腸粉(有3種味 牛肉,义燒,鮮蝦) -貪心的人鮮竹卷 - 不錯鳳爪 - 正常 龍蝦湯素卷- 不實際咸肉糉咸水角- 熱辣辣很脆糯有蝦的食品比較好味,蝦肉爽口大件不錯。咸肉糉足料,咸蛋,咸肉,綠豆,很香五香粉味道,端午節要應節吃糉,很好吃龍蝦湯素卷有點失敗,其實像鮮竹卷,上湯改了龍蝦湯吧……沒驚喜以半價來說,水準已經很好,等食物時間比較長,可能即叫即蒸。
今日11點來到飲茶,點心款式不錯。
最奇怪不用等位,當日是端午節假期,不多人來飲中茶……

我們點了幾款點心
鮮蝦燒賣 - 很好

蝦餃 - 細左
特式腸粉(有3種味 牛肉,义燒,鮮蝦) -貪心的人
鮮竹卷 - 不錯
鳳爪 - 正常
龍蝦湯素卷- 不實際
咸肉糉咸水角- 熱辣辣很脆糯

有蝦的食品比較好味,蝦肉爽口大件不錯。

以半價來說,水準已經很好,等食物時間比較長,可能即叫即蒸。
鮮蝦燒賣
蝦餃